فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 54 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی احمدی* صفحات 1-35

    در این پژوهش هفت کاخ میان راهی دوره صفوی حد فاصل مسیر اصفهان تا کاشان به منظور شناخت بسترهای محیطی و فرهنگی تاثیرگذار بر شکل گیری آن ها، با روش تاریخی-تحلیلی مورد مطالعه قرارگرفته اند. این کاخ ها شامل عمارت های دولت آباد، ریگ، دمبی، چاه رباط، تاج آباد، عباس آباد و امامزاده اند. با توجه به اینکه برخی از این کاخ ها پابرجا بوده و برخی دیگر از بین رفته اند، شناسایی آن ها از طریق بررسی های میدانی و مطالب موجود در متون تاریخی امکان پذیر شده است. پاسخ به سوال های ذیل از اهداف اصلی مورد توجه این پژوهش است: 1. این بناها چه کاربردی داشتند و مکان گزینی و ارتباط آن ها با سایر بناها، راه ها و سکونتگاه های مسیر چگونه بوده است؟ 2. ماهیت وجودی این بناها نشان دهنده کدام جنبه های فرهنگی و آداب و رسوم درباری دوره صفوی بوده است؟ بر اساس بیشتر نتایج به دست آمده، این عمارت ها، کاخ های میان راهی بودند که با در نظر گرفتن مواردی همچون نوع کاربری، ساختار شکلی، مکان قرارگیری، مسیر، تعداد ساختمان ها، وجود باغ یا نبود آن و نوع ارتباط با دیگر بناها و فضاها، در دو دسته مجزا قرار گرفته اند و کاربری های چندگانه ای داشتند. بنای این کاخ ها و تداوم حیاتشان در دوره صفوی به علت وجود برخی رسوم خاص دربار بود؛ رسومی که به مثابه نمادهایی از شوکت، حقانیت و اقتدار سیاسی شاهان صفوی، گاه در استقبال رسمی از پادشاه، حاکمان ولایات و در برخی موارد سفرای کشورهای بیگانه، گاه در برگزاری مراسم شکار سلطنتی و گاه در پایبندی به برخی باورهای خاص جلوه یافته است.

    کلیدواژگان: اصفهان، کاشان، کاخ، دوره صفوی، رسوم درباری
  • حسین آبادیان* صفحات 37-59

    مقاله حاضر بر اساس آثار منتشر شده استاد باستانی پاریزی، دیدگاه تاریخی او را مورد بحث قرار می دهد. پژوهش حاضر با این فرضیه نوشته شده است که هیچ مورخی بدون «نظر» مطلب نمی نویسد، بلکه معلومات پیشین، محیط تربیتی، اوضاع و احوال اجتماعی و البته تجربه زیسته زمینه های لازم را برای تاریخ نگاری فراهم می نمایند. بنابراین، با اینکه عناوین و موضوعات کتاب های باستانی پاریزی بسی ساده بودند، در پشت این عناوین و مطالب مطرح شده، نگاهی تاریخ نگارانه وجود داشت که نویسنده را برای پیشبرد طرح خود راهنمایی می کرد. بیشتر مطالب این مقاله برگرفته از آثار باستانی پاریزی است، اما در برخی موارد برای فهم بهتر موضوع، به برخی منابع دیگر نیز ارجاع داده شده است. هدف مقاله این است تا نشان دهد باستانی پاریزی نیز تلاش داشت برای سبک تاریخ نویسی خود مفاهیمی ارایه نماید. در این پژوهش به برخی از این مفاهیم که خاص اوست اشاره شده  است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که در تاریخ نگاری باستانی پاریزی چه عناصری به شکل «پیشینی» تاثیرگذار بوده اند؟ که با استفاده از روش تحلیل محتوا به این پرسش پاسخ داده شده است.

    کلیدواژگان: باستانی پاریزی، تاریخ نگری، تاریخ نگاری، تاریخ اجتماعی، فرهنگ، محیط
  • توفیق حسینی* صفحات 61-86

    متن روایت اسطوره کاوه آهنگر، روایت کننده آهنگری است که به یاری فریدون پهلوان اساطیری می شتابد و پادشاهی اهریمنی به نام ضحاک را شکست می دهد و خود دگرباره از متن روایت ناپدید می شود. بر سر خاستگاه این اسطوره تا مدتها بحث های فراوان وجود داشت؛ تا جایی که برخی از پژوهشگران، این روایت اسطوره ای را افزوده شده به متن اسطوره اصلی نبرد با اژدها می پنداشتند. با گسترش دانش اسطوره شناسی تطبیقی، روایت های اساطیری همسان هند و اروپایی و دیگر ملل بررسی و بن مایه روایت آهنگری بازیافته شد که به یاری قهرمانی اساطیری در نبرد با اژدها می شتابد. این همسانی روایی و نیز ریشه شناسی واژگانی موید خاستگاه کهن این اسطوره بود که به نظر می رسید سلاح آهنی در دوره آهن به متن اسطوره نبرد با اژدها افزوده شده بود. بر این مبنا، مسیله این پژوهش نیز بررسی تاثیر تحولات عصر آهن بر خاستگاه اسطوره کاوه آهنگر است. از این رو، در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و واکاوی متون اساطیری اقوام هند و اروپایی و سایر ملل به این نتیجه دست می یابیم که اسطوره کاوه آهنگر، روایتی کهن از تحول بن مایه نبرد خدای طوفان با اژدهای خشکسالی است که در دوره آهن در ساختار اجتماعی و آیینی بسیاری از اقوام و ملل باستانی رخ داده است که طی آن ایزدی آهنگر با ساخت سلاحی آهنی، به یاری ایزدان طوفان در نبرد با اژدهای خشکسالی می پردازد.

    کلیدواژگان: کاوه آهنگر، خدایان طوفان، نبرد با اژدها، آهنگران، عصر آهن
  • سمیه عباسی، شهلا بختیاری* صفحات 87-115

    ضرورت تحصیل زنان که پیش زمینه ایفای نقش مطلوب ایشان در مقام همسر و مادر است، از زمان مشروطیت مورد توجه قرار گرفت. فقدان امکانات آموزشی مناسب، یکی از موانع تحقق اقبال گسترده به تحصیلات عالیه در بین دختران بود. کریم فاطمی از مدیران آموزشی عصر پهلوی دوم با شناخت ریشه های فرهنگی و موانع فیزیکی مسیله مذکور، در سال 1343 مدرسه عالی دختران را تاسیس و برنامه های آموزشی مدرسه را با تابعیت از قوانین آموزشی کشور طراحی کرد، سعی او طراحی و راه اندازی رشته هایی بود که با آموزش مهارت های تخصصی، دانشجویان را برای اداره خانواده و ایجاد فرصت اشتغال توانمند کند. در این پژوهش با استفاده از رویکرد توصیفی-تحلیلی و با اتکاء بر داده ها، به تحلیل تاثیر احتمالی برنامه های آموزشی رشته های هفت گانه و فوق برنامه های دانشگاهی این مدرسه در ارتقاء مهارت دانشجویان تا سال 1353 پرداخته ایم. امتیاز آوری دانشجویان مدرسه در مسابقات بین دانشگاهی و همچنین تقاضای نیروی کارآموز از سوی موسسات متعدد، گویای تاثیر مثبت سرفصل های دروس برنامه ها و فوق برنامه ها، در تغییر فضای فرهنگی جامعه نسبت به تحصیل زنان و استفاده از توانمندی تخصصی ایشان است.

    کلیدواژگان: مدرسه عالی دختران، دانشگاه الزهرا، زنان، مهارت افزایی، برنامه های آموزشی، کریم فاطمی
  • سیده سعیده عقیلی*، مهدی عبادی، مهدی جمالی فر صفحات 117-140

    در قرون هفتم و هشتم هجری در نتیجه حاکم بودن قدرت های متنازع و متخاصم در شرق و غرب جهان اسلام، مناسبات و تبادل فرهنگی و تمدنی مناطق مختلف آن با یکدیگر با مشکلات جدی روبه رو شده بود. در این میان، حجاز نقشی مهم، به ویژه، در ممانعت از انقطاع این مناسبات ایفا نمود و به واسطه حج و حج گزاری، به کانونی برای استمرار فرهنگی و تمدنی جهان اسلام تبدیل شد. در کنار تمامی عوامل و نهادهای فرهنگی فعال و تاثیرگذار دیگر، رباط ها نیز در این مهم نقش آفرینی کردند. بنابر یافته های این پژوهش تاریخی، رباط های حجاز که مراکزی رفاهی بودند، در جایگاه نهادهای فرهنگی و تمدنی نیز مطرح شدند و با فزونی یافتن این وجه از کارکرد رباط ها در این دو قرن، واقفان پرشماری از شرق و غرب جهان اسلام به احداث رباط در شهرهای مکه و مدینه پرداختند. اختصاص موقوفه های قابل توجه به این رباط ها و نیز فراهم آوردن امکاناتی چون کتابخانه در برخی از آن ها، موجب شد رباط های حجاز (شهرهای مکه و مدینه) به مراکزی علمی و آموزشی نیز تبدیل شوند. بر این اساس، طی این دو قرن، در کنار افزایش نقش‎ آفرینی اجتماعی رباط ها در جامعه حجاز، این بناها یا نهادها از نظر آموزشی، علمی و فرهنگی نقش تسهیل  کننده مهمی ایفا کردند و به ویژه، در برقراری مناسبات فرهنگی و تمدنی مناطق مختلف جهان اسلام و استمرار آن موثر واقع شدند.

    کلیدواژگان: مراکز فرهنگی اسلامی، حج و حج گزاری، حجاز، رباطهای مکه، رباطهای مدینه
  • میثم غلامپور*، علیرضا ملایی توانی صفحات 141-163

    یکی از گفتمان های نوسازی دوره رضاشاه، بهداشت و کارکردهای آن بود که در گفتار صاحب نظران و سیاست گذاران آن دوره بازتاب فراوانی یافته است. بررسی وضعیت بهداشت حمام های عمومی با توجه به نوع کارکرد و پیوستگی با زندگی روزانه مردم تهران و نیز چالش‎هایی که برانگیخته است، مسیله پژوهش حاضر به شمار می رود. پرسش اصلی این است که برای ارتقاء بهداشت حمام های تهران در آن دوره چه اقداماتی صورت گرفت؟ این اقدامات، چه واکنش‎هایی ایجاد کرد و چه دستاوردهایی در پی داشت؟ نتایج بررسی و تحلیل داده‎های روزنامه اطلاعات و ارزیابی روند اصلاح و تغییر حمام‎های تهران نشان می دهد که تجهیز آن ها به دوش و مسدود کردن خزینه ها مهم ترین دستاورد نوسازی حمام‎های تهران بوده است. این تغییرات، بدون فراهم کردن بستر این کار یعنی لوله کشی سراسری و نیز بدون در نظر گرفتن باورهای حاکم بر مردم زمینه‎ساز چالش‎های تازه شد که در این مقاله به پاره‎ای از آن‎ها اشاره می‎شود.

    کلیدواژگان: حمام، استحمام، دوره پهلوی، بهداشت، دوش، خزینه
|
  • Abbasali Ahmadi* Pages 1-35

    In this research, seven palaces in the Isfahan and Kashan routes have been studied by the historical-analytical method to understand the environmental and cultural contexts.  These palaces are Daulatabad, Rig, Dembi, Chah Rabat, Tajabad, Abbasabad and Imamzadeh mansions. Since some of these palaces are still standing and others have been destroyed, their identification has been possible through field investigations in historical context. These are the main questions of this research: 1. What was the purpose of these buildings and what was their location and relationship with other buildings, roads, and settlements along the route? 2. Which cultural aspects of the Safavid era are shown by these buildings? According to the research, these mansions by considering things such as the type of use, structure, location, number of buildings, the presence of a garden, and the type of connection with other buildings. had various functions. They were made for some special customs of the court; A custom that is a symbol of honor, justice, and political authority of the Safavid kings, for the official reception of the king, governors of the provinces, and the ambassadors of foreign countries, and also sometimes for holding royal hunting ceremonies.

    Keywords: Isfahan, Kashan, palace, Safavid period, court customs
  • Hossein Abadian* Pages 37-59

    The present article discusses the historical perspective of Professor Parizi’s work. The research is based on the hypothesis that no historian writes without an "opinion". Their historical writings are based on their earlier information, social conditions, and lived experience. Thus, even though the titles and topics of Professor Parizi’s books are very simple, there is a historical perspective that guided the author to develop his perspectives. Most of the contents of this article are taken from the works of Professor Parizi, but some other sources are also referred to for a better understanding of the subject. The article aims to show that Parizi also tried to present some new historical concepts. The main question of the article is, what elements were influential in the historiography of Parizi? As a method, the present article uses content analysis.

    Keywords: Parizian antiquity, historiography, social history, culture, environment, content analysis, perspective
  • Toufiq Hosseini* Pages 61-86

    The legend of Kava Ahangar tells the story of a blacksmith who rushes to the help of the mythical warrior Fereydon and defeats the demonic kingdom named Zahhak and disappears. There were many discussions about the origin of this myth for a long time; to the extent that some researchers thought that this mythological narrative was added to the text of the main myth of the battle with the dragon. With the expansion of the knowledge of comparative mythology, similar mythological narratives of Indo-European were investigated and the essence of the blacksmith's narrative was recovered with the help of a mythological hero in the battle with the dragon. This narrative similarity as well as lexical etymology confirmed the ancient origin of this myth, which seems that iron weapons were added to the legend of the battle with the dragon in the Iron Age. Based on this, this research investigates the impact of the Iron Age developments on the origin of the myth of Kava Ahangar. In this article, with the descriptive-analytical method and the analysis of the mythological texts of Indo-European peoples and other nations, the author argues that the myth of Kava Ahangar is an ancient narrative of the evolution of the battle of the storm god with the drought dragon, which was in the Iron Age. A social and ritual has occurred in many ancient tribes and nations, during which the blacksmith helps the storm gods in the battle with the dragon by making an iron weapon.

    Keywords: Blacksmith, Storm gods, battle with dragons, Iron Age, Ahangar, Fereydun, Zahhak
  • Somayeh Abbasi, Shahla Bakhtiyari* Pages 87-115

    Women’s education is one of the important elements since the time of constitutionalism. The lack of suitable educational facilities was one of the obstacles to the realization of the widespread interest in higher education among girls. Karim Fatemi, one of the educational directors of the second Pahlavi era, knowing the cultural roots of obstacles of the aforementioned problem, realized the importance of girls' high schools in 1343 and designed the educational programs of the school in compliance with the country's educational laws. His effort was to design and launch courses that train specialized skills that will be made students ready for employment opportunities. In this research, using the descriptive-analytical approach, we have analyzed the possible effect of the educational programs of the seven majors and extracurriculars of these schools in improving the students' skills until 1353. The scoring of students entering university, as well as the demand for interns from many institutions, shows the positive effect of the course headings of the programs and extra programs in changing the cultural atmosphere of society regarding the education of women and the use of their specialized capabilities.

    Keywords: Girls' High School, Alzahra University, women, skill development, educational programs, Karim Fatemi
  • Saeeda Aghili*, Mahdi Ebadi, Mahdi Jamalifar Pages 117-140

    In the 7th and 8th centuries AH, as a result of the conflict and hostilities of powerful tribes throughout the Islamic world, cultural and civilizational relations faced serious problems.  But Hijaz played an important role in enriching these relations, as during the pilgrimage, Mecca became a center for the cultural and civilizational continuity of the Islamic world. Along with all other active and influential cultural factors  karevansara (inn) also played a role in this matter. According to the findings of this historical research, the inns of Hejaz, as welfare centers, raised the position of cultural and civilizational institutions, numerous people from the East and West of the Islamic world knew about the construction of these inns in the cities of Mecca. and Madinah. Allocating significant endowments to these inns and in some of them providing facilities such as libraries, made the inns of Hijaz (the cities of Mecca and Medina) scientific and educational centers. Therefore, during these two centuries, in addition to increasing the social role of the inn in the Hijaz, these buildings played an important role in terms of education, science, and culture, and especially, in establishing cultural and civilizational relations in different regions of the Islamic world

    Keywords: Islamic cultural centers, Hajj, pilgrimage, Hijaz, Makkah, Medina
  • Meysam Gholampur*, Alireza Mollayi Tavani Pages 141-163

    One of the modernization programs of Reza Shah's era was health and its functions, which were widely reflected in the discourses of experts and policymakers of that period. Investigating the health status of public bathrooms concerning their function and connection with the daily life of the people of  Tehran is the topic of the present research. The main question is, what measures were taken to improve the hygiene of Tehran's baths during that period? What reactions did these actions cause and what were the results? The results of the review and analysis of the data show that equipping the bathrooms with showers was the most important achievement of the renovation of Tehran's bathrooms. These changes, without providing a platform for this work, i.e. nationwide plumbing, and without considering the beliefs of the people, created new challenges.

    Keywords: Bath, Bathing, Pahlavi cycle, Hygiene, shower, Reza Shah