فهرست مطالب

پژوهش های معناشناختی متون ادبی - پیاپی 3 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های معناشناختی متون ادبی
پیاپی 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صباغی*، آرش ظهیری صفحات 1-18
    وجود مفاهیم و تجارب انتزاعی در حیطه درک و شناخت عرفانی، عارفان سخن ور را بر آن داشته تا برای تفهیم، تفاهم و بیان دنیای غیرملموس «حال» از مفاهیم ملموس و عینی «قال» کمک بگیرند. این تمهید عارفان سخن ور در چارچوب نظریه استعاره مفهومی قابل طرح و بررسی است. مطابق آنچه در این نظریه مطرح می شود، استعاره صرفا شگردی زبانی برای زیبایی آفرینی نیست، بلکه شیوه ای برای اندیشیدن و درک جهان هستی است. جستار حاضر برآن است تا در چارچوب نظریه استعاره مفهومی به بررسی استعاره های هستی شناختی (یکی از انواع استعاره های مفهومی) با حوزه مبدا آب و واژگان مرتبط با آن (نظیر دریا، رود، باران و...) در مثنوی معنوی بپردازد و به این پرسش پاسخ دهد که در مثنوی حوزه مبدا آب و واژگان مرتبط با آن در بیان کدام حوزه های مقصد به کار رفته اند؟ نویسندگان برای پاسخ گویی به این پرسش ، ابتدا متن مورد نظر را واکاوی و شواهد مرتبط با پژوهش حاضر را استخراج کرده، سپس به شیوه توصیفی تحلیلی، به بررسی داده های پژوهش پرداخته اند. دستاورد پژوهش بیانگر آن است که مولوی در مثنوی با بهره گیری از حوزه مبدا آب مفاهیم انتزاعی متعدد و متنوعی چون رحمت، جان، عقل، دل و... را مطرح و گاه با استفاده از واژگان مرتبط با آب تلاش کرده است نگرش ها و برداشت های متفاوت نسبت به این امور انتزاعی را نیز تبیین کند.
    کلیدواژگان: مثنوی مولوی، استعاره مفهومی، استعاره هستی شناختی، حوزه مبدا آب
  • سید محمود میرزایی الحسینی* صفحات 19-36

    اللغه العربیه کسایر اللغات تتمیز بمیزات عدیده منها الحبک او الانسجام النصی الذی یلعب دورا مهما فی خلق التراکیب والمعانی المتنوعه حسب الظروف المختلفه. من العلوم اللغویه التی تسهم فی إماطه اللثام عن المعنی هو علم الدلاله الذی یعرف بانه الدراسه العلمیه للمعنی. هناک علاقات دلالیه عدیده فی علم الدلاله منها ما تسمی ب «التلازم اللفظی» وهو ترابط بین کلمتین او کلمات بشکل دایم او ثابت حسب السیاقات المختلفه او ما یعرف بانه میل بعض الالفاظ إلی مصاحبه الفاظ معینه اخری دون غیرها. ینوی هذا البحث إلی تصنیف «المتلازمات العطفیه» ودراستها وتحلیلها فی « المعجم العربی الاساسی» الصادر عن المنظمه العربیه للتربیه والثقافه والعلوم، وفق الترکیب القواعدی وعلی اساس المنهج الوصفی-التحلیلی. لا شک فی ان المتلازمات اللفظیه فی اللغه العربیه لها مکانه بارزه وتنوع کبیر؛ لذلک اهتم الباحث بجمعها ودراستها دراسه وصفیه- دلالیه؛ لان توظیف علم الدلاله فی دراسه المواضیع اللغویه ومنها المتلازمات اللفظیه او التراکیب والتعابیر الشایعه الکثیره الاستعمال یسهل عملیه تعلیم اللغه؛ لهذا بعد جمع المتلازمات، تم تصنیفها تصنیفا قواعدیا مع الإشاره إلی العلاقات الدلالیه بین المتلازمات وبیان دلالاتها الضمنیه. دراسه المتلازمات اللفظیه لها دور اساسی وهام فی تعلیم اللغه العربیه المعاصره من جانب وإیجاد صله وثیقه بین اللغه العربیه المعاصره والقدیمه والتراث العربی الإسلامی من جانب آخر.

    کلیدواژگان: علم الدلاله، المتلازمات اللفظیه، تعلیم اللغه العربیه، المعجم العربی الاساسی
  • ذلفا کیاست*، علی عین علیلو، ماندانا هاشمی صفحات 37-49
    ویکتور فرانکل، پزشک اتریشی، بعد از پست سر نهادن تجربه وحشتناک اردوگاه های کار اجباری و کوره های آدم سوزی، نظریه «معنای زندگی» یا «لوگوتراپی» را بنیان نهاد. او در این مکتب، به «ماهیت و ارزش زندگی»، «مساله مرگ» و «هم چنین روی کرد آدمی» میان این دو اتفاق بزرگ، که از دل مشغولی های انسان در جهان معاصراست، پرداخت. این روان شناس به موضوعاتی هم چون معنویت، عشق، رنج، لذت و مرگ، نگاه متفاوتی داشت و آن ها را از عوامل پویایی و هدف مندی انسان برشمرد. او زندگی بدون معنا را در معرض فرسودگی و ملالت می دید. فرانکل عقیده داشت انتخاب آزادانه و خوداستعلایی انسان، تحمل رنج ها را آسان می سازد. شاعران ایران زمین با بهره گیری از هویت ایرانی اسلامی، ناب ترین آموزه های فکری رفتاری را رقم زده اند. عطار به عنوان یکی از شاعران تاثیرگذار در عرفان عاشقانه، مشقت های عشق و بی تابی های عاشقانه را یکی از راه کارهای تعالی می داند و صبوری در مقابل تندی های معشوق و رنج و درد عشق را طریقی برای نیک زیستن و معنابخشیدن به زندگی معرفی می کند. این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و به شیوه کتاب خانه ای در صدد نقل و بررسی شاخصه-های معنای زندگی با تکیه بر صبوری عاشقانه، در منطق الطیر عطار است. یافته های تحقیق نشان می دهد اگر عاشق درد و رنج عشق را در راستای هدفی مقدس بداند، گامی در استعلای خود برداشته است.
    کلیدواژگان: عطار، فرانکل، منطق الطیر، عشق، معنای زندگی
  • سید ابوالفضل سجادی*، محمود شهبازی، محمدعلی کیخوائی صفحات 50-75

    الدلاله علم اهتم به الفلاسفه و اللغویون و البلاغیون منذ القدم تحت عنوان علاقه اللفظ و المعنی، و تناولوها فی بحوثهم متشتتا، و لم تکن عندهم کعلم مستقل. لکن المحدثین اکسبوها هویه جدیده تسمی «علم الدلاله»، و وفق التعاریف التی عرضها اللغویون المحدثون ، هو فرع من فروع علم اللغه، و علم لدراسه المعنی، فیستعمل للکشف عن المعانی الموجوده فی المفردات و الجمل بطرق مختلفه. و بما ان الآیات القرآنیه و مباحثها و إعجازاتها بحاجه إلی التفسیر، فعلی المحدثین استخدام علم الدلاله للکشف عن اسرارها. یحتاج علم الدلاله إلی اشیاء کثیره منها الاستعاره؛ لان الاستعاره من طرق التعبیر عن المعنی و هی تسبب إیجاد معنی المعنی فی الجمله، و للکشف عن معنی المعنی نحتاج إلی علم الدلاله، الذی یدرس المعنی من وجهاته المختلفه.قام هذا البحث بدراسه الاستعارات الاصلیه الموجوده فی الاجزاء الخمسه الاخیره علی اساس علم الدلاله، و من خلال البحث ظهر لنا ان الاستعارات التصریحیه الاصلیه فی الآیات التی قمنا بدراستها تدل علی الثبوت، و استخدم سبحانه و تعالی الاستعارات فی هذه الاجزاء علی الإطلاق للتعبیر عن المسایل الاخرویه غالبا.بما ان الله سبحانه تعالی یستعمل کل شیء فی القرآن للتعبیر عن مقاصد خاصه مع دقایقه و لطایفه فی المعنی و اللفظ، فلا یمکن ان تستعمل الاستعاره للتزیین فقط. و ان یستعیر شییا لشی دون اعتبار معناه الاصلی فی مادته، بل بین اللفظ و المعنی ارتباط دقیق و لطیف یکشفه الذوق السلیم.

    کلیدواژگان: القرآن الکریم، علم الدلاله، المجاز بالاستعاره، الاجزاء الخمسه الاخیره
  • احمد امید علی*، زهرا شیخ حسینی صفحات 76-87
    برجسته سازی، مفهومی است که پیش از جنگ دوم جهانی در مکتب پراگ و تحت تاثیر آراء صورت گرایان روس شکل گرفت و آن را از عوامل به وجود آورنده ی زبان ادبی خواندند. این نظریه بیانگر کاربرد نامتعارف شگردهای زبانی، در جهت زدودن غبار عادت از ذهن مخاطبان و تازه و نو جلوه دادن عناصر و کارکردهای زبانی ست. برجسته سازی انحراف از زبان معیار است؛ هنگامی که یک عنصر زبانی برخلاف معمول به کار می رود و توجه مخاطبان را به خود جلب می کند. نهج-البلاغه، بی تردید پس از قرآن کریم، گرانقدرترین میراث و مرجع اسلامی، منشور انسان سازی، دریچه ای به سوی نور الهی و راهی به سمت ملکوت اعلی است؛ بنابراین، این نوشتار تلاش می کند متن نهج البلاغه را، از منظر برجسته سازی بررسی نموده و میزان بهره مندی امیر مومنان، علی (ع) را از امکانات زبانی و شگردهای زیبایی آفرینی، نمایان سازد. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و بر آن است تا به منظور تطبیق نظریه ی صورتگرایان با زبان نهج البلاغه، نمونه هایی از هنجارگریزی معنایی را در برخی فرازهای نورانی این کتاب شریف، نشان دهد و در نهایت بازتاب تاثیر این امر را در کشف معنای مقصود و نیز کسب التذاذ بیشتر نظاره گر باشد. در بین انواع هنجارگریزی معنایی، تشبیه بیشترین موارد را به خود اختصاص داده است؛ به طوری که در بیشتر سخنان امام (ع) این مورد یافت می شود. کنایه، استعاره و مجاز، در رتبه های بعدی جای دارند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نهج البلاغه، صورتگرایان، برجسته سازی، هنجارگریزی معنایی
  • مهرداد اکبری گندمانی*، زهرا رجبی، طیبه واثقی صفحات 88-104

    یکی از مواردی که در روایت پردازی به آن توجه شده است، بحث کانون روایت است؛ و در تحلیل توانمندی ها و شگردهایی که داستان پرداز برای شکل دادن به حکایت های خویش از آنها بهره گرفته است، اهمیت فراوان دارد. با توجه به اهمیت بحث تحلیل کانون روایت در شناخت بهتر و دقیق تر آثار روایی، در این پژوهش، دو داستان «شازده احتجاب» اثر «هوشنگ گلشیری» با سبکی سورریال و «جای خالی سلوچ» اثر «محمود دولت آبادی» با سبکی ریال از حیث کانون روایی براساس دو مولفه: وجه و مشاهده به شیوه توصیفی- تحلیلی مقایسه و بررسی شده است؛ تا دریابد که با توجه به تفاوت سبکی این دو اثر، در بحث کانون روایت بر پایه ی مولفه های وجه و مشاهده چه تفاوت های معناداری بین آنها وجود دارد؟با توجه به سبک های متفاوت شازده احتجاب و جای خالی سلوچ، فرض بر این است که تفاوت معناداری در استفاده از مولفه-های وجه و مشاهده کانون روایت بین این دو اثر وجود دارد.پس از بررسی و تحلیل های انجام شده در خصوص میزان بهره مندی از مولفه های کانون روایت در دو اثر، چنین حاصل شد که ریال و سوریال بودن این دو رمان، تاثیر چندانی در به کارگیری یا عدم استفاده از مولفه های کانون روایت نداشته است؛ در نتیجه تفاوت معناداری نیز در این دو اثر دیده نمی شود می توان نتیجه گرفت که تفاوت سبک برای استفاده از مولفه های کانون روایت، چندان محسوس نبوده، و بدین ترتیب به نظر می رسد، که ریال بودن جای خالی سلوچ و سورریال بودن شازده احتجاب، ارتباط چندانی به استفاده از مولفه های کانون روایت نداشته و فرضیه ی ما در این خصوص رد می شود.

    کلیدواژگان: کانون روایت، وجه، مشاهده، شازده احتجاب، جای خالی سلوچ
|
  • Ali Sabbaghi *, Arash Zahiri Pages 1-18
    The abstract concepts and experiences in the mystical understanding and cognition field has led the rhetorician mystics to seek help from the concrete and objective concepts of "words" to understand and express the intangible world of "present". This skill of the rhetorician mystics can be proposed and investigated in the framework of the theory of conceptual metaphor. According to what is proposed in this theory, metaphor is not just a lingual method for creating beauty, but a method for thinking and understanding the universe. The present study will examine the ontological metaphors, one of the conceptual metaphors, with the origin of water domain (such as sea, water, rain, and...), in framework of conceptual metaphor in Masnavi Manavi, and to answer the question that: in the Masnavi, the origin of water domain and its related words are used to express which areas of the destination? To answer this question, the authors have first investigated the text in question and extracted the evidence related to the present study, and then analyzed the research data in a descriptive-analytical method. The result of the research shows that Maulavi has presented many and varied abstractions such as the mercy, soul, intellect, and heart and sometimes by using words related to water has tried to explain the different attitudes and perceptions of these abstract matters.
    Keywords: Rumi’s Masnavi, conceptual metaphor, Ontological metaphor, origin of water domain
  • Seyyed Mahmoud Mirzaee Al-Hoseini * Pages 19-36

    Arabic language, like all other languages, has many features, including textual texture or harmony, which plays an important role in creating different structures and meanings according to different conditions. One of the linguistic sciences that helps reveal meaning is semantics, which is defined as the scientific study of meaning. There are many semantic fields in semantics, including what is called "collocation", which is the association between two words or words in a permanent or fixed manner according to different contexts, or what is called the tendency of certain words to be associated with something. Is known. The aim of this research is to classify, examine and analyze "Atfei collocations " in the "Basic Arabic Dictionary" issued by the Organization of Arabic Education, Culture and Science, according to the grammatical structure and based on the descriptive-analytical approach. There is no doubt that verbal combinations in the Arabic language have a prominent position and great variety. Therefore, the researcher was interested in collecting and studying them in a descriptive-semantic study. Because the use of semantics in the study of language topics, including verbal combinations or structures and common expressions that are used frequently, facilitates the process of language education; For this, after collecting the syndromes, according to the semantic relations between the syndromes and their implicit concepts, they were grammatically categorized. .On the one hand, the study of similarities plays a fundamental and important role in the teaching of the contemporary Arabic language and on the other hand in finding a close connection between the contemporary and ancient Arabic language and the Arabic-Islamic heritage

    Keywords: Semantics, collocation, Arabic language teaching, al-Mojam al-Arabi al-Asasi
  • Zolfa Kiasat *, Ali Eynalilou, Mandana Hashemi Pages 37-49
    Viktor Frankl, an Austrian doctor, founded the theory of "meaning of life" or "logotherapy" after the terrible experience of concentration camps and crematoriums. In this school, he addressed the "nature and value of life", "the issue of death" and "also the attitude of man" between these two great events, which are among the preoccupations of man in the contemporary world. This psychologist had a different view on topics such as spirituality, love, suffering, pleasure and death, and considered them among the factors of human dynamism and purposefulness.He saw life without meaning as subject to exhaustion and boredom. Frankl believed that the free choice and self-transcendence of man makes it easy to endure suffering. By taking advantage of the Iranian-Islamic identity, the poets of Iran have created the purest intellectual-behavioral teachings. Attar, as one of the most influential poets in romantic mysticism, considers the hardships of love and the impatience of love as one of the ways to transcendence, and patience in the face of a lover's harshness and the suffering and pain of love is a way for goodness. Living and giving meaning to life introduces.This research, using the descriptive-analytical method and in a library style, aims to narrate and examine the indicators of the meaning of life, relying on romantic patience, in Al-Tir Attar logic. The findings of the research show that if the lover considers the pain and suffering of love in line with a holy goal, he has taken a step in his transcendence.
    Keywords: Attar, Frankel, al-Tir logic, Love, Meaning of life
  • Seyed Aboalfazl Sajadi *, Mahmood Shahbazi, MohammadAli Kikhai Pages 50-75

    Semantics is a science that philosophers, linguists and rhetoricians have been interested in since ancient times under the title of the relationship of the word and the meaning, and they dealt with it in their research dispersed, and it was not for them as an independent science. However, the modernists gave it a new identity called “the science of semantics”, and according to the definitions presented by the modern linguists, it is a branch of linguistics, and a science to study the meaning, and it is used to reveal the meanings in vocabulary and sentences in different ways.And since the Qur’anic verses, their topics, and their miracles need to be interpreted, the hadith scholars must use semantics to reveal their secrets. Semantics needs many things, including metaphor; Because metaphor is one of the ways of expressing the meaning and it causes finding the meaning of the meaning in the sentence, and to reveal the meaning of the meaning we need semantics, which studies the meaning from its different perspectives.This research has studied the original metaphors found in the last five parts on the basis of semantics, and through the research it appeared to us that the original declarative metaphors in the verses that we have studied indicate proof, and the Almighty used the metaphors in these parts at all to express the issues of the Hereafter Mostly, since God Almighty uses everything in the Qur’an to express special purposes with its subtleties and subtleties in meaning and pronunciation, metaphor cannot be used for decoration only. And to borrow something for another without considering its original meaning in its material, but between the word and the meaning a delicate and gentle connection revealed by good taste.

    Keywords: The Noble Qur’an, Semantics, metaphor by metaphor, the last five parts
  • Zahra Sheikh Hoseini Pages 76-87
    Highlighting is a concept that was formed before World War II in the Prague school under the influence of Russian formalists, and they called it one of the factors that created literary language. This theory expresses the unconventional use of language tricks, in order to remove the dust of habit from the minds of the audience and make linguistic elements and functions appear fresh and new. Highlighting deviations from standard language; When a linguistic element is used contrary to the usual and attracts the attention of the audience. Nahj-ul-Balagha is, without a doubt, after the Holy Qur'an, the most precious Islamic heritage and reference, a charter of human development, a window to divine light and a path to the Kingdom of God. Therefore, this article tries to examine the text of Nahj al-Balagha from the point of view of highlighting and show the extent to which the Amir of the Faithful, Ali (A.S.) benefited from language possibilities and techniques of creating beauty. The method of this research is descriptive-analytical and aims to show examples of semantic norm avoidance in some enlightening passages of this noble book in order to adapt the theory of formalists to the language of Nahj al-Balagha and finally to reflect the effect of this in the discovery The meaning of Maqsood and the acquisition of pleasure should be observed more. Among the types of semantic deviation, simile has the most cases; So that this is found in most of the sayings of Imam (a.s.). Irony, metaphor and permission are in the next ranks.
    Keywords: the Holy Qur'an, Nahj al-Balagha, formalists, Highlighting, semantic norm avoidance
  • Mehrdad Akbari *, Zahra Rajabi, Tayebe Vaseghi Pages 88-104

     Narration focalization is one of the discussions of narrative theories that are very much considered in fiction and in the analysis of the abilities and techniques that the authors uses to form their own narratives. Considering the importance of the discussion of narration focalization analysis in a better and more precise knowledge of narrative works, in this research, two narratives of "Shazdeh Ehtejab" by "Hooshang-Golshiri" and "Jaaye Khaliye saluoch" by "Mahmud Dowlatabadi" in terms of the narrative focalization, in a descriptive-analytical method have been investigated to see whether there is a significant difference between them regarding the discussion of narration focalization or not.The structure of this research has been set in five chapters: the first chapter has explained the introduction. The second chapter consists of definitions and overviews, and in the third chapter, the obtained pattern has been implemented in two works.Then in the fourth chapter, the components of the two novels are compared. Finally, in the last chapter, the similarities and differences between the two narratives are discussed.The results of this study showed that Golshiri benefited more from the ideological components, direct speech, direct and indirect monologue, frequency of repetition, far-reaching retrospective, and descriptive pause; while, Dowlatabadi has used direct speech, prolepsis, indirect monologue, and emotional aspects more.and this has increased the speed of his narrative more. As a whole, with respect to the comparison among four narration focalization time-related componenets, it may be concluded that despite the different styles of these two works, time-related strategies has been used approximately to the same degree in both, and it seems there is no significant difference considering these components between them.KeyWords: Naration, Naration Focalization, “Shazdeh Ehtejab”, Jaye Khaliye Salouch”.

    Keywords: Naration, Naration Focalization, Shazdeh Ehtejab, Jaye Khaliye Salouch