فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 52 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فهیمه پیام عسگری، محمد زیار* صفحات 9-21
    در این مجال دیدگاه فردوسی را در باره عشق و عقل با نگاهی بر داستان زال و رودابه بررسی می کنیم تا بدانیم در جریان یک داستان عاشقانه پرماجرا خرد ورزی و صلح طلبی به چه میزان نزد فردوسی و قهرمانان شاهنامه اهمیت دارد. زال و رودابه تصویر جامع و باورپذیری از عشق و دلدادگی و خرد و میهن پرستی به دست می دهند که نمایانگر دیدگاه واقع بینانه فردوسی و تعامل انسان عاشق با روزگار و مشکلات زمان خویش است. از اینرو در بستری باور پذیر زال عاشق که بر خلاف بسیاری از داستان های عاشقانه اسطوره زیبایی جسمانی نیست با بهره جستن از خرد و پشتکار و انسانیت برای وصال یار تلاش می کند. در جریان داستان عشق و مهر ورزی به همراه جنگاوری، میهن پرستی و خردورزی متبلور می شود و فردوسی در فراسوی عشق زمینی زن و مرد پدیده ای عمیق و متعالی و زیبا را ترسیم می کند که پیام تعامل، خردورزی، سازش و تعصب گریزی دارد.
    کلیدواژگان: عشق، زال، رودابه، خرد
  • بهار کاظمی، جمال احمدی* صفحات 23-44
    از میان پژوهش های بین رشته ای، جامعه شناسی ادبیات یکی از رویکردهای نوین نقد ادبی است که مسایل جامعه در اثر ادبی را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد و به تعامل جامعه و ادبیات می پردازد. در میان مکتب های نقدی، تاریخ نقد مارکسیستی را می توان متعلق به قرن بیستم دانست. در این نوع نقد از ارتباط جامعه و ادبیات سخن به میان می آید و ادبیات را بر اساس شرایط تاریخی پدید آورنده آن تحلیل می کند؛ بنابراین برای نقد مارکسیستی شناخت زمینه تاریخی آن نیز ضرورت دارد. با اشغال ایران و منطقه کردستان، بعد از جنگ جهانی اول توسط نیروهای متفقین، جریانی بر ادبیات کردی مسلط می شود که بسیاری از ادیبان و روشنفکران کرد را تحت تاثیر مارکسیسم و کمونیسم قرار می دهد. سواره ایلخانی زاده (1316ش 1354)، از شاعران مطرح شعر معاصر کردی است که در دهه چهل و پنجاه در تهران زندگی می کرد. او همچون بسیاری از روشنفکران آن دوران، متاثر از جریان های ایدیولوژیک زمانه خود بوده است. سواره بنابر اقتضای زمانه خود، زبان سمبولیک را برای اشعارش برگزیده است. او سعی می کند اندیشه های خود را با زبانی رمزگونه مطرح کند. در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت پذیرفته، سعی می شود که ضمن بررسی زبان سمبولیک اشعار او، به  تحلیل مولفه های نقد مارکسیستی در شعر او نیز پرداخته شود. نتیجه ها حاکی از این است که اوضاع سیاسی و اجتماعی زمانه سواره بر اشعار او تاثیرگذار بوده است و این اشعار وسیله ای برای بیان افکار و ایدیولوژی او که همان افکار مارکسیستی سوسیالیستی است بوده است.
    کلیدواژگان: نقد مارکسیستی، شعر کردی، زبان نمادین، سواره ایلخانی زاده
  • نسرین محمودی برمسی، مریم ایرجی*، ژینوس شیروان صفحات 45-81
    این مقاله، پژوهشی توصیفی تحلیلی بر اساس نظریه ی استعاره ی مفهومی است که به بررسی استعاره های مفهومی حوزه خشم در سه اثر داستانی سنگ صبور (فارسی)، خشم و هیاهو (انگلیسی) و میرامار (عربی) می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهند  یکی از پربسامدترین حوزه های مبدا مشترک  که هر سه نویسنده از آن برای بیان مفهوم انتزاعی خشم استفاده کرده اند استعاره خاص «خشم، شیی و وسیله است» می باشد البته فقط با بودن یک حوزه ی مبدا مشترک نمی توان بطور قوی بر جهانی بودن استعاره های مفهومی تاکید کرد و تفاوت های موجود نشان دهنده فرهنگ ویژه بودن این استعاره های خاص است.  اما در رابطه با استعاره های سطح عام در این داستان ها مشخص شد که هر سه نویسنده صادق چوبک و ویلیام فاکنر و نجیب محفوظ، بیشترین بهره را در حوزه خشم از استعاره عام «احساسات، شیی هستند» برده اند و می توان گفت که در سطح استعاره های عام جهانی بودن استعاره ها قابل تایید است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، استعاره عام، خشم، فارسی، انگلیسی، عربی
  • اسماعیل خیرآبادی، سپیده سپهری*، سیده ماندانا هاشمی اصفهان صفحات 83-103
    مهم ترین بن مایه محوری در کل شاهنامه، شخصیت شاه است که از دو خاستگاه تاریخ و اسطوره منبعث شده است. عناصری که در شکل گیری حکومت پادشاهان در شاهنامه موثر بوده اند، عبارتند از: فره ایزدی، فره شاهی (وراثت)، ثروت و سیاست، قدرت وداشتن پشتوانه وپایگاه اجتماعی. از پنجاه و چهار پادشاه در شاهنامه، سه نفر زن و بقیه مرد بوده اند. زنان شاهنامه نقش کلیدی در حکومت دارند زیرا از طریق وراثت، ناقل خون پادشاهی اند و در امور کشوری (حکومت) و لشکری نقش بسزایی ایفا می کنند. آنان گاه به عنوان مادر و زن پادشاه و گاه به عنوان ملکه و شهبانو ظاهر می شوند. این جستار با روش تحلیلی - توصیفی به بررسی حکومت و پایه های فرمانروایی شهبانوهای ایرانی و انیرانی و مقایسه میان جهانداری پادشاهان مرد با شهبانوها پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سه شهبانوی ایرانی(همای چهرآزاد، پوران دخت وآزرم دخت) از طریق فره شاهی به حکومت رسیده اند و مشروعیت حکومتشان بر پایه داد و دهش بوده است به غیر از همای که برپایه بیدارگری وقدرت منفی بود و دو شهبانوی انیرانی(قیدافه و مادر تلخند وگو) زنانی با درایت وخردمند بوده اند که با ویژگی های شاهانه و حماسی ایرانی بر تخت نشسته اند.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، شهبانوها، فره، حکومت، ایران، انیران
  • غلامحسین خدایار، احمد حسنی رنجبر*، اشرف شیبانی اقدم صفحات 105-131

    منظومه های عاشقانه شعر فارسی از بسترهای مناسبی هستند که می توان از طریق مطالعه آن ها به شناخت و درک «ساختار روایی متون غنایی» دست یافت. از همان آغاز شعر فارسی بزرگانی مانند فخرالدین اسعد گرگانی به طبع آزمایی در این عرصه پرداخته و آثاری را خلق کرده اند که از نظر ساختار روایی با الگوهای قصه های عامیانه انطباق دارند. خواجوی کرمانی نیز به تبعیت از افرادی مانند نظامی گنجوی، مثنوی هایی آفریده که با الگوهای روایی نظریه پردازان امروزی قابل مطالعه و موشکافی است. مثنوی های «همای و همایون» و «گل و نوروز»  از آثار خواجوی کرمانی در قرن هشتم هستند که به شرح عشق و سوز و گداز دو شاهزاده ایرانی و شامی نسبت به دختران «قیصر روم» و «پادشاه چین» می پردازند. با توجه به طبقه بندی انواع ادبی، این دو منظومه را می توان در گروه «رمانس» جای داد. این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی به یافتن شواهد و مثال هایی از دیدگاه های ژرار ژنت در آثار غنایی خواجوی کرمانی پرداخته و تلاش می کند به این پرسش پاسخ دهد که در ساختار روایات مثنوی های عاشقانه خواجوی کرمانی، کدام یک از مولفه های مورد نظر ژرار ژنت قابل بررسی هستند؟ روایت شناسی یا دستور زبان روایت، با بررسی فرم یک اثر ادبی می کوشد به نظام معنایی ای فراتر از متن دست یابد و گفتار روایی یا متن را فهم پذیر کند. روایت شناسی مجموعه ای از احکام کلی درباره سبک های روایی، نظام های حاکم بر روایت یا داستان گویی و ساختار پیرنگ است. ژنت برای توصیف و تحلیل ساختارهای متون ادبی پنج مبحث را مهم می داند: نظم، تداوم، بسامد، وجه و لحن. این پنج عامل در چارچوب نظریه «زمان در روایت» جای می گیرند. پژوهش حاضر این پنج مبحث را در ساختار روایی دو مثنوی «همای و همایون» و «گل و نوروز» شرح و واکاوی می کند. یافته ها حاکی از آن است که منظومه های مورد تحلیل، ساختار داستانی و روایی استواری دارند و این پنج مبحث به وضوح در آن ها نمود یافته است. شکل لحظه ای و خطی روایت بدون ارجاع به گذشته، شتاب مثبت و ثابت، وجود تکرار و بسامد، پرداختن به جزییات و... از جمله این مولفه ها هستند.

    کلیدواژگان: ساختار روایت، دیدگاه ژرار ژنت، همای و همایون، گل و نوروز
  • زینب نوروزعلی، احمد خیالی خطیبی*، علی اصغر حلبی صفحات 133-153

    نقد کهن الگویی از رویکردهای جدید نقد ادبی است که بر اساس آرای روان شناس معروف سوییسی کارل گوستاو یونگ بنا شده است. در این نوع نقد به مطالعه و بررسی کهن الگوهای اثر پرداخته و نشان می دهند که چگونه ذهن شاعر و نویسنده، این آرکی تایپ ها را که محصول تجربه های مکرر بشر است و در ناخوداگاه جمعی او به ودیعه گذاشته شده جذب و آنها را به شیوه ای سمبلیک و تمثیلی به نمایش گذاشته است. این مقاله تلاش می کند با محور قراردادن انگاره شخصیت به جست وجوی بعضی از انواع آن در سعادت نامه و ساقی نامه پرداخته و نشان دهد که چگونه شاعران توانایی چون استرآبادی و ظهوری توانسته اند در بیان و اندیشه والای خود از این کهن الگو بهره گرفته اند و از این منظر به تفسیر ابیات آنها پرداخته و به این سوال پاسخ دهد که آیا شناختی نسبت به انگاره اشخاص داشته اند یا سهوا در آثارشان استفاده شده و بسامد هر یک از انگاره ها در ساقی نامه و سعادت نامه چگونه است. به نظر می رسد با وجود عدم شناخت دانش کهن الگویی به معنای نوین، ظهوری و استرآبادی شناخت عمیق و دقیقی از انگاره های کهن الگویی داشته و آنها را با استفاده از عنصر خیال در آثار خود به طور ویژه ای به کار برده اند. همچنین در این دو اثر انگاره های اشخاص مذهبی ملی بر سایر انواع برتری داشته و انگاره جوینده فقط مختص شاعر است که جستجو کرده و در نهایت به عرفان رسیده است. نتیجه پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای به شیوه تحلیلی توصیفی انجام شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، خود آگاه و ناخود آگاه، انگاره های کهن الگویی، اشخاص کهن الگویی
  • رعنا جوادی، علیرضا قوجه زاده*، زهرا سلیمانی صفحات 155-170

    حکایت و حکایت نویسی در طول قرن ها یکی از پرکاربردترین و محبوب ترین شیوه های تالیف و نگارش کتاب بوده است. نویسندگان زیادی در این وادی قدم نهاده و آثار ارزشمندی به زبان فارسی و عربی خلق نموده اند. مجمع النوادر تالیف فیض الدین زین العابدین حسام بنبانی (زنده 907 ه) یکی از این کتب باارزش است که به گفته خود نویسنده با نگاهی به کتب پیشینیان در غایت ایجاز و اختصار، بر نمطی جدید و طرزی نو به زبان فارسی تالیف شده است. از منابع پرکاربرد بنبانی، می توان به نثر الدر فی المحاضرات تالیف منصور بن حسین آوی (در حدود 345-422 ق) که به زبان عربی و شامل گفته ها، آداب، نکته های بلیغ و ظریف است، اشاره نمود. با توجه به تعداد فراوان حکایات مشترک و همچنین عناوین مشابه این دو اثر (نوادر متنبیین، نوادر طفیلیان، نوادر مجانین، نوادر معلمان، نوادر زنان و...) به نظر می رسد بنبانی در شیوه تالیف و تقسیم بندی مجمع النوادر به این کتاب توجه داشته است و شیوه تازه ای که بنبانی ادعا می کند در مجمع النوادر به کاربرده است، با توجه به نثر الدر فی المحاضرات خلق کرده است. شیوه ای که در آثار فارسی قبل از بنبانی دیده نمی شود. بنبانی در کنار ترجمه حکایات به زبان فارسی، در استفاده از حکایات و عناوین، خود را محدود و مقید به شیوه آوی در نثر الدر نکرده و گاه در ساختار حکایات این کتاب دست برده است یا حکایات را ذیل عنوان دیگری در مجمع النوادر به کاربرده است.

    کلیدواژگان: مجمع النوادر.بنبانی. نثر الدر المحاضرات. ابوسعید آوی. حکایت
  • پانته آ نبی ئیان* صفحات 171-193
    با درنظر داشتن چارچوب نظریه جوزفین دونوان، ضمن انتخاب دو نویسنده مرد، به عنوان نویسندگان مشهور معاصر، به نام هدایت و آل احمد، جلوه زن، در فرهنگ مردسالار و نفوذ این فرهنگ در آثار نویسندگان مرد، به تصویر کشیده شده است. اهداف این مقاله، بررسی جلوه زن، در ادبیات مردان می باشد تا تجلی زن در قالب های کلیشه ای و ابزاری در این دست آثار به نمایش درآید. فرض بر آن بود که در داستان های این دو نویسنده مرد، زن به صورت کلیشه ای و با نقش های قالبی به خواننده ارایه شده است و هدایت و آل احمد در برخورد با زن در مقام یک عضو مستقل جامعه، با ساختارهای فرهنگی، اجتماعی و سنتی مردسالارانه، موضع گیری حمایتگرانه ای در برابر نمایش زنان در داستان هایشان، اتخاذ نکرده اند. پس از بررسی و تحلیل هشت داستان، می توان نتیجه گرفت که زن، در این آثار، دارای نقشی کلیشه ای و ابزاری است و اهمیت ثانویه و نقشی منفعل دارد و به هر نحو، تسلیم ملزومات فرهنگ مردسالار زمان خویش و محقق کننده اهداف مرد است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، نقد فمینیستی، زن، زن ستیزی
  • رقیه بابایی حسن سرا، محمود سید*، سید علیرضا واسعی صفحات 195-218
    سرزمین دکن در جنوب هند از نخستین قرون ظهور و گسترش اسلام مورد توجه بسیاری از مسلمانان قرار گرفت و گروه هایی از بازرگانان و صوفیان مسلمان به قصد تجارت و نیز برای تبلیغ اسلام وارد این منطقه گردیدند؛ مهاجرت این افراد، پیامدهای بسیاری در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و مذهبی در دکن داشت .اما زمانی طولانی به اندازه چندین قرن لازم بود تا دکن به تسخیر مسلمانان درآید. از اواخر قرن چهارم همزمان با فتوحات غزنویان در هند نه تنها آیین اسلام؛ بلکه فرهنگ، هنر و معماری و زبان فارسی در آن سرزمین رواج یافت.پژوهش حاضر  بر آن است تا با استفاده از روش تحقیق تاریخی که مبتنی بر توصیف و تحلیل است، به این سوال پاسخ دهد که علل و عوامل مهاجرت شیعیان ایرانی به منطقه دکن  و گسترش زبان فارسی چه بوده است؟ یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که ریشه های مذهب تشیعی که در دوره بهمنیان نهاده شده بود پس از انقراض آنان و در زمان جانشینان آنها یعنی قطب شاهیان، نظام شاهیان و عادل شاهیان ادامه پیدا کرد و آنان نیز مذهب تشیع را به عنوان مذهب رسمی حکومت خود اعلام کردند. حمایت آنان از شیعیان مهاجری که از ایران و سرزمین های عربی به دکن مهاجرت می کردند موجب گسترش مذهب تشیع، رواج فرهنگ و تمدن ایرانی- اسلامی در دکن شد. یکی از مهم ترین نتایج حضور و نقش مهاجران شیعه در سیاست دکن تاثیرات اجتماعی و فرهنگی آنها بود. آنان به عنوان مبلغان فرهنگی با ایجاد موسسات آموزشی و با استفاده از حضور عالمان فضای مناسبی را برای حمایت های ادبی به وجود آوردند. تالیفات ارزشمندی که در این دوره به رشته تحریر درآمدند زبان فارسی را به اوج رساندند و رشد و شکوفایی فرهنگ ایرانی- اسلامی را رقم زدند و زبان فارسی علاوه بر این که زبان رسمی و اداری به شمار می رفت عامه مردم نیز در مکالمات روزمره از فارسی استفاده می کردند و نشانه افتخار به شمار می رفت. همچنین این زبان مورد علاقه سلاطین مسلمان نیز بود و علم دوستی و ادب پروری آنان، دربارشان را به محل تجمع دانشمندان و ادیبان تبدیل کرد.
    کلیدواژگان: تشیع، دکن، حکومت بهمنیان، قطب شاهیان، نظام شاهیان، عادل شاهیان
  • حسن حبیبی، طاهره خبازی*، معصومه خدادادی مهاباد صفحات 219-245

    ادبیات پایداری، تحت تاثیر جنبش های دینی وملی و نیز با پیدایش انقلاب اسلامی و بروز جنگ تحمیلی و ضرورت دفاع مقدس بیش از پیش رواج یافت و بسیاری از شاعران و نویسندگان متعهد به عنوان سخنگوی آرمان های انقلابی و مردمی و در حمایت از ایثارگران، مضامین پایداری را در آثار خود بیان کردند. حمید سبزواری و موسوی گرمارودی، دو تن از شاعران مشهور ادبیات آیینی، پایداری و انقلاب اسلامی هستند که در این زمینه فعالیت دارند. شاعران پرگویی که بیشتر قالب های شعری را در خدمت ادبیات پایداری به کار گرفته و برای هر مناسبتی در انقلاب اسلامی شعر سروده اند و به همین علت به شاعر انقلابی مشهورند. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال است چه عواملی بر شکل گیری اندیشه ی پایداری این دو شاعر نقش داشته و مهمترین مضامین پایداری در اشعار این دو چیست؟ نتایج تحقیق نشان می دهد دیدگاه پایداری دو شاعر به هم نزدیک است و در زمینه ادبیات پایداری، همچون: جهاد و ایثار و شهادت، فلسفه ی انتظار و حماسه عاشورا، حق طلبی و استعمار و استکبارستیزی  را، به ویژه پس از پیروزی انقلاب در اشعارشان آورده اند. نقش مردم در ایجاد این تفکر چشم گیر است.  مردم ایران  که از دیرباز ستم ستیزی را سرلوحه کارهای خود قرار داده و همه جا علیه نامردمی ها شوریده است. این روحیه باعث ایجاد تپش هماهنگ قلب و قلم، ایمان و احساس ضرب آهنگ زیبایی در آثار این دو شده که جانمایه اش حقیقت طلبی و انعکاس دردها و آرمان ها است .

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، موسوی گرمارودی، حمید سبزواری، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
  • شهرام عدالتی شاهی* صفحات 247-260

    در ادب فارسی برای بیان مضامین غنایی و عاشقانه در کنار قالب غزل، استفاده از منظومه های عاشقانه رواج دارد.  داستان سرایی از انواعی است که بسیار زود در شعر فارسی مورد توجه قرار گرفت. در پایان قرن ششم نظم داستان های عاشقانه توسط  نظامی گنجوی به حد  کمال خود رسید. وی چند داستان معروف زمان خود را به نظم درآورد و هنرنمایی های این شاعر چنان ماهرانه بود که اکثر سرایندگان  منظومه های عاشقانه، دانسته یا ندانسته، تحت تاثیر سبک  و شیوه داستان پردازی او قرار گرفته اند. یکی از منظومه های درخشان او  لیلی و مجنون است که منشا آن را در ادبیات  عرب باید جستجو کرد. این داستان بارها به زبان های مختلف مورد تقلید شاعران قرار گرفته است. دنیای شرق از زمان های دور داستان غم انگیز لیلی و مجنون را در ادبیات خود می شناخته است، این داستان در طول سال ها الهام بخش ده ها تن از شاعران بزرگ در آفرینش منظومه های خیال انگیز بوده و هم اکنون نیز در آثار شاعران، نویسندگان، نمایشنامه نویسان و موسیقی دانان ملل مختلف شرق انعکاس دارد بی تردید اصل و ریشه این داستان به عرب ها تعلق دارد و سابقه ی آن به اواخر قرن هفتم میلادی باز می گردد .

    کلیدواژگان: داستان، لیلی و مجنون، عاشقانه، نظامی گنجوی
  • ندا عابد*، مریم جلالی صفحات 261-274
    عشق در خمسه نظامی مفهومی اصلی است تا جایی که نظامی عشق را جوهره زندگی دانسته و زندگی بدون عشق را با افسردگی و مرگ برابر می داند. عشق در خمسه نظامی ستون اصلی خلق داستان های منظوم اوست. این پژوهش بر آن است تا سرچشمه منظوم سازی عشق عارفانه در حوزه ادب فارسی را با توجه به مقایسه موضوع عشق در اشعار نظامی و شاعران پیش از او ارزیابی نماید. این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده و پرسش اصلی این است که نظامی در ایجاد مقوله «عشق عذری» در ادب فارسی چه نقشی داشته است؟ یافته ها نشان می دهد پیش ازنظامی آن چه به عنوان «عشق» در متون ادبی مطرح شده، عموما با توجه به امور جسمانی و شرح معاشقه عاشق و معشوق در شرایط رزم و بزم  معرفی شده است و نظامی دگرگونی اصلی را در تغییر نگاه به عشق جسمانی  و تبدیل آن به مفهوم عرفانی در ادب فارسی ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: عشق، خمسه نظامی، عذری
|
  • Fahimeh Payam Asgari, Mohammad Ziar * Pages 9-21
    This paper will investigate, through an analysis of the story “Zal and Rudabeh”, Ferdowsi’s views on love and wisdom. The story depicts a comprehensive and credible image of love, passion, wisdom and patriotism, which reflect Ferdowsi’s realistic viewpoint and the lover’s interaction with and meditation on current problems. Thus, in a credible context, Zal, who is not an embodiment of physical beauty unlike in many romances, endeavors to reach his beloved through wisdom, perseverance and humanity. As the story unfolds, love and passion are represented along with pacifism, patriotism, and wisdom, and Ferdowsi takes the story beyond earthly love, transforming it to a profound, transcendental and beautiful notion which disseminates the message of interaction, wisdom, and compromise.
    Keywords: love, Zal, Rudabeh, wisdom
  • Bahar Kazemi, Jamal Ahmadi * Pages 23-44
    Marxist  is a form of literary criticism about the relationship between society and literature. In Marxist criticism, the basis of  literature analysis is the historical conditions of the creator. Hence, for the Marxist crititic, knowing the historical background is highly important. occupation of Iran and the Kurdistan region after World War I A current dominates Kurdish literature, which influences many Kurdish writers and intellectuals under the influence of Marxism and Communism. Savare Ilkhanizadeh (1316-1354) is one of the prominent poets of contemporary Kurdish poetry in the 40s and 50s. Like many intellectuals of that time, he was influenced by the ideological currents of his time. According to the requirements of his time, Saware has chosen symbolic language for his poems. He tries to express his thoughts in a mysterious language. In this research, which was carried out by descriptive-analytical method, using library sources, it is tried to analyze the components of Marxist criticism in his poetry, while examining the symbolic language of his poems. The results indicate that the political and social conditions of Saware's time had an impact on his poems and these poems were a means of expressing his thoughts and ideology, which are Marxist-socialist thoughts.
    Keywords: Marxist Criticism, Kurdish Poetry, Symbolic Language, Saware Ilkhanizadeh
  • Nasrin Mahmoudi Barmasi, Maryam Iraji *, Jinuss Shirvan Pages 45-81
    This article is a descriptive-analytical research based on conceptual metaphor theory (CMT), which studies the conceptual metaphors of the field of anger in three fictional works of Sange Sabour (Persian), Sound and Fury (English) and Miramar (Arabic). The findings of the research show that one of the most frequent source domains that all three authors have used to express the abstract concept of anger is the specific metaphor "ANGER IS AN OBJECT / TOOL". Of course, just by having one common source domain, it is not possible to strongly emphasize the universality of conceptual metaphors, and the existing differences indicate culture-specificity of these specific metaphors.But in relation to Generic- level metaphors in these stories, it was found that all three writers, Sadegh Chubak, William Faulkner, and Najib Mahfouz, have benefited the most from the Generic- level metaphor "EMOTIONS ARE OBJECT" in the field of anger, and it can be said that at the Generic- level of metaphors, The universality of metaphors can be confirmed.
    Keywords: conceptual metaphor, Generic level metaphor, Angry, Persian, English, Arabic
  • Esmail Khirabadi, Sepide Sepehri *, Seyedeh Mandana Hashemi Isfahan Pages 83-103
    The most important central element in the entire Shahnameh is the character of the king, which is derived from the two origins of history and mythology. The elements that were effective in the formation of the kings' rule in the Shahnameh are: Divine Farr, Royal Farr (inheritance), wealth and politics, power and having support and social base. Among the fifty-four kings in the Shahnameh, three were women and the rest were men. Shahnameh’s women play a key role in the government because they carry the blood of the kingdom through heredity and play a significant role in the affairs of the country (governance) and army. Sometimes they appear as the king's mother and wife, and sometimes as queens and empresses. This essay has analyzed the rule and foundations of Iranian and Non Iranian queens with analytical-descriptive method and compared the worldliness of male kings with queens. The findings of the research show that three Iranian queens (Homai Chehrazad, Puran Dokht and Azram Dokht) came to power through Royal Farr and the legitimacy of their government was based on fear and terror, except for Homa who was based on vigilance and negative power and two Non Iranian queens (Qidafa and Mother Talchand and Gov) were women with tact and wisdom who sat on the throne with royal and epic Iranian characteristics.
    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, queens, Farr, Government, Iran, Non Iranian
  • Gholamhossain Khodayar, Ahmad Ranjbar *, Ashraf Sheibaniaghdam Pages 105-131

    Masnavis "Homay and Homayun" and "Gol and Nowruz" are among the works of Khajoo –e-  Kermani in the 8th century, which describe the love and passion of two Iranian and Shami princes for the daughters of "Caesar of Rome" and "King of China". . According to the classification of literary types, these two poems can be placed in the "romance" group. In a descriptive-analytical way, this research deals with finding evidence and examples of Gerard Genet's views in the lyrical works of Khajovi Kermani and tries to answer the question that in the structure of the love stories of Khajovi Kermani, which of the components Can Gerard Genet's opinion be checked? Narratology or narrative grammar, by examining the form of a literary work, tries to achieve a semantic system beyond the text and make the narrative speech or text understandable. Narratology is a set of general rules about narrative styles, systems governing narration or storytelling, and plot structure. Genet considers five topics important for describing and analyzing the structures of literary texts: order, continuity, frequency, aspect and tone. These five factors are included in the framework of the "time in narrative" theory. The present research describes and analyzes these five topics in the narrative structure of two masnavis "Homay and Homayun" and "Gol and Nowruz". The findings indicate that the analyzed systems have a stable story and narrative structure and these five topics are clearly expressed in them. Among these components are The instantaneous and linear form of the narrative without reference to the Past, Psitive and Fixed acceleration, Existence of repetition and Frequency, addressing the details,…

    Keywords: narrative structure, Gerard Genet, Homay, Homayun, Golaud Nowruz
  • Zeynab Norozali, Ahmad Khatibi *, Aliasqar Halabi Pages 133-153

    Archetypal ideas include person, situation, and symbols. The idea of ​​personality is very common in Astarabadi's Sa’adat Nameh and Zohouri’s Saghi Nameh. However, due to the unknown nature of these two works, not enough research has been done on them and many of their valuable angles have been hidden.Therefore, by examining this component in the above works, we intend to help interpret their verses and answer the questions that cognitive emergence and astronomy are related to the ideas of archetypes and what is the frequency of each idea in SaghiNameh and Sa’adatnameh. It seems that despite not knowing the knowledge of archeology in the modern sense, Zohouri and Astrabadi had a deep and accurate knowledge of the ideas of archaism. And they have used them in a special way by using the element of imagination in their works. Also in these two works, the ideas of religious and national figures were superior to other types and the idea of ​​the seeker is only for the poet who has searched and finally reached mysticism.This research is presented in descriptive-analytical method As a result.

    Keywords: comparative literature, Conscious, Unconscious, Archetypal Ideas, Archetypal Persons
  • Rana Javadi, Alireza Ghojezade *, Zahra Soleimani Pages 155-170

    Story writing has been one of the most widely used and popular ways of writing books over the centuries. Many writers have stepped in this valley and created valuable works, both in Persian and Arabic. The Majma 'al-Nawadir, written by Faiz al-Din Zeinolabedin Hesam Benbani (Zendeh 907 AH), is one of these valuable books which, according to the author himself, has been written on a new and new way in Persian by looking at the books of the predecessors in the end of Ijaz and Abbreviation. Among the most widely used sources of banbani are the prose of al-Der Waqiyat, written by Mansur b. Husayn Abi (cir; 345-422 AH), which is in Arabic and includes sayings, manners, rhetorical and delicate points. Considering the large number of common anecdotes as well as similar titles of these two works (Navader Metabain, Navader Tafilian, Navader Majanin, Teachers' Nevader, Women's Nevader, etc.) it seems. Banbani has paid attention to this book in the way of writing and dividing the Majma 'al-Nawadir, and the new way that Banbani claims to be, not merely an imitation of the prose he created according to this book. The manner in which persian works are not seen before banbani. In addition to translating anecdotes into Persian, Banbani has not limited himself to the blue method in al-Darr's prose in the use of anecdotes and titles, and has sometimes taken part in the structure of the anecdotes of this book or used the anecdotes under another title in the Majma 'al-Nawadir.

    Keywords: Majma al, Nawadir.Benbani. Prose of al, Der al, Muhayharat. Abu Sa'id Abi. Fable
  • Pantea Nabian * Pages 171-193
    The author analyzed eight short Persian stories written by men writers on the basis of Josephine Donovan's Feminist theory to show the position and role of the women in these stories. Four stories were chosen among the works of Sadiq Hedayat and the other four stories were selected among the works of Al-ahmad. The author wants to illustrate that men as writers show women in cliche roles as objects, tools and dependent creatures not as a complete, independent women, in the world of males also investigates that there was not any humanitarian or supportive stance to display women, In the patriarchal world of these writers. Conclusions showed that both of the writers as influential Iranian writers in their cultural-social and traditional structures of their stories gave stereotypical roles to women and passive human-beings, playing secondary roles to satisfy patriarchal needs and requirements, and finally they passively give up in men’s world. Both of the theory and practice of the author were fully satisfied.
    Keywords: Feminism, feminist criticism, Women, Misogynist
  • Roghaye Babayi Hasan Sara, Seyyed Mahmood *, Seed Alireza Vaseyi Pages 195-218
    The land of Deccan in South India has attracted attention of many Muslims since the first centuries of the rise and spread of Islam, and groups of Muslim merchants and Sufis entered this region for the purpose of trade and also to propagate Islam. The migration of these people had many consequences in social, economic, political, cultural and religious fields in Deccan. But it took a long time like several centuries for Deccan to be conquered by Muslims. From the end of the fourth century, at the same time as conquests of the Ghaznavids in India, not only Islam; Rather, Persian culture, art, architecture and language became popular in that land. This research aims to answer question of causes and factors of Iranian Shia migration to the Deccan region by using historical research methods that are based on description and analysis. And what has been the expansion of the Persian language? The findings of the present research show that roots of Shia religion, which were established during Bahmani era, continued after their extinction and during time of their successors, namely Qutb Shahian, Nizam Shahian and Adel Shahian, they also introduced the Shia religion to announced the official religion of their government. Their support for Shiite immigrants who migrated from Iran and Arab lands to the Deccan led to the spread of the Shiite religion, spread of Iranian-Islamic culture and civilization in the Deccan. One of the most important results of the presence and role of Shia immigrants in the politics of Deccan was their social and cultural influence. As cultural missionaries, by establishing educational institutions and using the presence of scholars, they created a suitable atmosphere for literary support. They wrote, brought the Persian language to its peak and marked the growth and prosperity of the Iranian-Islamic culture, in addition to being the official and administrative language, the common people also used Persian in their daily conversations. And it was considered a sign of honor. Also, this language was the favorite of Muslim sultans and their friendship and politeness turned their court into a gathering place for scholars and writers.
    Keywords: Shiism, Deccan, Bahmani government, Qutb Shahian, Nizam Shahian, Adel Shahian
  • Hassan Habibi, Tahereh Khabbazi *, Msoumeh Khodadadi Mahabad Pages 219-245

    Sustainability Lierature under the influence of religions and national movments and with advent of the Islamic Revolution and the accurence  of the imposed war and the need for sacred defense, became more prevalent and many committed poets and writers They expressed stability in their works.Hamid Sabzevari and Mousavi Garmaroudi are two famous poets of ritual, sustainability  , and the Islamic Revolution literature who are active in this field. They have been used most of the poetic formats in the service of sustainability literature and have written poetry for every occasion in the Islamic Revolution, and for this reason they are known as revolutionary poets.We are looking for the question: what factors have played a role in the formation of the idea of sustainability of these two poets and what are the most important themes of sustainability in the poems of these two? We came to this point that the two poets' view of sustainability is close to each other and in the field of sustainability literature, such as: jihad, self-sacrifice and martyrdom, philosophy of waiting and the epic of Ashura, right-seeking, colonialism and arrogance, especially after the victory of the revolution in their poems .The role of the people in creating this thinking is remarkable. The people of Iran, who have long made oppression their top priority and have revolted against the in humanity everywhere.This spirit has created a harmonious heartbeat and pen, faith and a beautiful rhythm in the works of these two, which is based on truth-seeking and reflection of pains and ideals.

    Keywords: Sustainability literature, Mousavi Garmarodi, Hamid Sabzevari, Islamic revolution, holy defense
  • Shahram Edalatishahi * Pages 247-260

    In Persian literature, to express lyrical and romantic themes, along with the form of sonnet, it is also common to use romantic verses. Storytelling is one of the types that was noticed very early in Persian poetry. At the end of the 6th century, the order of romantic stories reached its perfection by Nizami Ganjavi. He arranged some famous stories of his time and the performances of this poet were so skillful that most of the composers of romantic verses, knowingly or not, have been influenced by his style and manner of storytelling. One of his brilliant poems is Leyli and Majnun, whose origin should be sought in Arab literature. This story has been imitated many times by poets in different languages. The Eastern world has known the tragic story of Leyli and Majnoon in its literature since ancient times. Over the years, this story has inspired dozens of great poets in the creation of fantastic poems, and it is still reflected in the works of poets, writers, playwrights and musicians of different nations of the East. Undoubtedly, the origin of this story belongs to the Arabs and its history goes back to the end of the 7th century AD.

    Keywords: story, Leyli, Majnoon, romance, Nezami Ganjavi
  • Neda Abed *, Maryam Jalali Pages 261-274
    Love is the main concept in "Khamsa of Nezami "to the extent that he considered love to be the essence of life and equated life without love to depression and death. Love in "Khamsa of Nezami" is the main pillar of creating the poetic stories. In this research, we have tried to evaluate the origin of mystical love in Persian literature by comparing the theme of love in Nezami's poems and poets before him. This article is done in a descriptive-analytical way, and the main question is, what role did Nezami play in creating the category of "mystical love" in Persian literature? The findings show that before Nezami, what was mentioned as "love" in literary texts, was generally introduced with regard to physical affairs and the description of the love affair between the lover and the beloved in the conditions of war and celebration. Nezami marked the main transformation in changing the view of physical love that It has been transformed into a mystical concept in Persian literature.
    Keywords: love, khamsa, Nezami, mystrical love