فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 55، بهار 1402)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 55، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد بابائی، طاهر علمی، علی کلانتری حصاری* صفحات 1-9
    مقدمه

    التهاب، استرس اکسیداتیو و کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی سلول از مهم ترین علل ایجاد بیماری پارکینسون به شمار می روند. در طب سنتی گیاه پنیرک به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی و ضد التهاب شناخته می شود. در این مطالعه، اثر عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک بر تغییرات بافت شناسی مغز موش های سوری درگیر با پارکینسون تجربی مورد بررس قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، 40 سر موش سوری در چهار گروه: کنترل منفی (دریافت کننده سرم فیزیولوژی)، کنترل دارو (دریافت کننده عصاره هیدروالکلی پنیرک با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم)، کنترل مثبت (درگیر با پارکینسون القایی توسط تزریق نوروتوکسین MPTP با دوز 25 میلی گرم بر کیلوگرم با فواصل 24 ساعت و برای 4 روز متوالی) و نهایتا گروه تیمار (درگیر با پارکینسون القایی به همراه تزریق روزانه داخل صفاقی عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 28 روز) تقسیم شدند. پس از پایان دوره درمان، نمونه های مغز جمع آوری شده و پس از تثبیت در محلول فرمالین بافری 4 درصد و طی مراحل پاساژ بافتی، برش های به ضخامت 12 میکرومتر تهیه شد. اسلایدهای تهیه شده با هماتوکسیلین- ایوزین و روش ایمونوهیستوشیمی تیروزین هیدروکسیلاز رنگ آمیزی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در گروه درگیر با پارکینسون نسبت به گروه کنترل منفی، تعداد جسم سلولی نورون های قسمت متراکم جسم سیاه مغز و آستروسیت ها کاهش یافتند اما تعداد سلول های میکروگلی بصورت معنی داری افزایش داشتند. این در حالی بود که در گروه تیمار، تمامی فاکتورهای مورد بررسی همانند گروه کنترل منفی بود و از لحاظ آماری اختلاف معنی دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استفاده از گیاه پنیرک می توان در کاهش ضایعات بافتی مغز در بیماری پارکیسنون تجربی نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، بیماری پارکینسون، توده سیاه، تیروزین، مونوکسیژناز
  • حمیدرضا مرادی*، مهناز طاهریان فرد، محسن رشیدی، زهرا جاوید، امیر حسامی صفحات 10-19
    مقدمه

    منابع اصلی آکریل آمید شامل دود سیگار، غذاهای سرخ شده با درجه حرارت بالا و نیز مواجهه آزمایشگاهی و شغلی است. آکریل آمید می‎تواند موجب سرطان‎زایی و سمیت عصبی در حیوانات و انسان شود. جوانه گندم به‎عنوان یک گیاه دارویی قابل دسترس دارای سطح آنتی‎اکسیدانی قوی با نسبت جذب بالا می‎باشد. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی نقش محافظتی عصاره هیدروالکلی جوانه گندم در مقابل سمیت آکریل‎آمید در ساختار هیپوکامپ و یادگیری و حافظه فضایی موش صحرایی بود.

    مواد و روش‎ها: 

    16 سر موش صحرایی بالغ و سالم در 4 گروه به صورت برابر تقسیم شدند. گروه کنترل (1 میلی لیتر آب مقطر)، گروه آکریل آمید 50 (میلی گرم/کیلوگرم)، گروه جوانه گندم 200 (میلی‎گرم/کیلوگرم)، و گروه درمان دریافت کننده جوانه گندم (200 میلی گرم/کیلوگرم) و آکریل آمید (50 میلی گرم/کیلوگرم). بعد از 21 روز، روش ماز آبی موریس برای مطالعه یادگیری و حافظه فضایی انجام شد، سپس نمونه‎های خون و بافت مغز به‎ترتیب برای بررسی های بیوشیمی سرم و بافت شناسی جمع‎آوری شدند.

    یافته ها: 

    بعد از روز دوم با ادامه روند آموزش و به یادآوری، گروه‎های دریافت کننده آکریل آمید با مدت زمان تاخیر بالاتری در مقایسه با گروه های کنترل و جوانه گندم به سکوی موریس رسیدند. ساختار بافت شناسی بهبود معنی داری را در گروه های دریافت کننده جوانه گندم در مقایسه با گروه آکریل آمید نشان داد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که جوانه گندم می‎تواند نقش محافظتی را در مقابل اثرات منفی آکریل‎آمید در ساختار بافت‎شناسی و نیز حافظه فضایی و یادگیری موش‎ها ایفا کند.

    کلیدواژگان: آکریل آمید، استرس اکسیداتیو، حافظه فضایی، موش صحرایی
  • منیره شمسی هلاسو، محمود طباطبائی*، معصومه آزموده صفحات 20-31
    مقدمه

    امروزه بدکارکردی عملکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم موضوعی بحث برانگیزی است. لذا این پژوهش با هدف اثربخشی تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای بر عملکردهای اجرایی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان 10 تا 12 ساله مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود که در سال های 1401-1400 به مراکز درمانی و کلینیک های شهرستان شاهین دژ و بوکان مراجعه کرده بودند. تعداد 30 کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم به طور هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه (15 نفر گروه آزمایش تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای و 15 نفر گروه کنترل) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای به مدت 10 دقیقه تحت جریان مستقیم آندی روی سر، قرار گرفتند. ابزارهای تحقیق شامل مقیاس تشخیص اوتیسم گیلیام، آزمون مرتب سازی کارت های ویسکانسین، آزمون استروپ، خرده آزمون حافظه عددی آزمون وکسلر، آزمون آندره ری و آزمون عملکرد پیوسته بود. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای، عملکردهای اجرایی (انعطاف پذیری شناختی، بازداری پاسخ، حافظه کاری، برنامه ریزی سازمانی و توجه پایدار) را به طور قابل توجهی بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای، مکمل سودمندی برای بهبود و تقویت عملکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم است.

    کلیدواژگان: تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای، کارکردهای اجرائی، اختلالات طیف اوتیسم
  • فرهاد غدیری صورمان آبادی*، کریم عبدالمحمدی صفحات 32-40
    مقدمه

    خواب یک عملکرد زیستی ضروری است که در رشد مهارت های شناختی نقش اساسی دارد. اختلالات خواب افراد را مستعد مشکلات مختلف شناختی و روانی می کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی کارکردهای اجرایی در نوجوانان مبتلا به اختلال خواب انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش را کلیه مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی و کلینیک روانپزشکی شهر تبریز تشکیل می دهند. 240 نوجوان (120 نوجوان مبتلا به اختلالات خواب و 120 نوجوان عادی) با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست اختلال خواب (SDS-CL-17) و پرسشنامه مهارت های اجرایی (ESQ-R) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که نوجوانان مبتلا به اختلال خواب نسبت به گروه سالم نارسایی بیشتری در تمامی مولفه های کارکردهای اجرایی دارند.

    نتیجه گیری

    داده های ما نشان می دهد که اختلالات خواب، نوجوانان را مستعد مشکلات کارکردهای اجرایی می کند.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اختلالات خواب، نوجوانان
  • اکبر عطادخت*، متینه عبادی صفحات 41-51
    مقدمه

    جذابیت بالای بازی های آنلاین در کنار شیوع قابل توجه اعتیاد به آن ها موجب شده این بازی ها در کانون توجه متخصصان قرار گیرند. از این رو پژوهش حاضر با هدف برازش مدل علی اعتیاد به بازی های آنلاین براساس تسلط نیمکره های مغزی C ،B ،A  و D در دانشجویان با نقش میانجی تنظیم رفتاری هیجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل 291 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی1401-1400 بود. این دانشجویان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از طریق پرسشنامه آنلاین در پژوهش شرکت کردند.

    یافته ها

    اثر مستقیم متغیر برتری جانبی مغزی A (P>0/01 و 2/81-=T)، برتری جانبی مغزی B (P>0/01 و 4/84-=T)، برتری جانبی مغزی C (P>0/01 و 2/30-=T) و تنظیم رفتاری مثبت هیجان (P>0/01 و 5/34-=T) بر اعتیاد به بازی های آنلاین منفی و اثر مستقیم برتری مغزی جانبی D (P>0/01 و 5/78=T) و تنظیم رفتاری منفی هیجان (P>0/01 و 7/19=T) مثبت و معنادار است. بنابراین مدل علی رابطه بین اعتیاد به بازی های آنلاین، برتری جانبی مغز، تنظیم رفتاری هیجان براساس شاخص های مختلف برازش تایید شد. با توجه به میزان به دست آمده برای آماره VAFر، 19/9 درصد تاثیر برتری جانبی Bر، 31/7 تاثیر برتری جانبی C و 18/1 تاثیر برتری جانبی D بر اعتیاد به بازی های آنلاین از طریق تنظیم رفتاری منفی هیجان و 34/6 تاثیر برتری جانبی C و 20/5 تاثیر برتری جانبی D بر اعتیاد به بازی های آنلاین از طریق تنظیم رفتاری مثبت هیجان می تواند تبیین گردد.

    نتیجه گیری

    بنابراین، با توجه به شیوع زیاد استفاده از گوشی های هوشمند، ارزیابی وضعیت لوب های غالب مغزی و تنظیم رفتاری هیجان در رابطه با اعتیاد به بازی های آنلاین، بسیار مهم خواهد بود.

    کلیدواژگان: مغز، هیجانات، دانشجویان
  • رضا محمدزاده گان، ابوالفضل فرید*، غلامرضا چلبیانلو حسرتانلو، جواد مصرآبادی صفحات 52-64
    مقدمه

    کودکان دچار نقص توجه/بیش فعالی اغلب مشکلات عمده ای در توانایی های هیجانی و شناختی نشان می دهند که پیامدهای جدی بر عملکرد تحصیلی و اجتماعی آن ها دارد. لذا تلاش های رو به رشدی برای بهبود این توانایی ها از طریق مداخلات عصبی- روانشناختی در حال انجام است تا این کودکان را برای چالش های آینده آماده سازند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی با/ و بدون تحریک فراجمجمه ای مغز بر خودتنظیمی هیجانی و عملکرد حل مساله در کودکان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان 11 تا 14 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره کودک و نوجوان شهر خوی در سال 1401-1400 بود. چهل و پنج کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی از نوع مرکب از بین افرادی که برای درمان وارد این مراکز شدند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش جایگزین شدند. آزمودنی های گروه های آزمایشی اول برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی همراه با تحریک فراجمجمه ای مغز دریافت کردند، در حالی که گروه دوم فقط برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی را به مدت 8 هفته دریافت کردند. همچنین آزمودنی های گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. تمامی آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش با استفاده از چک لیست تنظیم هیجانی و آزمون برج لندن مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی همراه با تحریک فراجمجمه ای در مقایسه با سایر گروه ها اثربخشی بیشتری بر خود تنظیمی هیجانی و عملکرد حل مسیله داشت. همچنین، برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با گروه کنترل تاثیر بیشتری بر خودتنظیمی هیجانی و عملکرد حل مسیله داشت.

    نتیجه گیری

    برنامه یادگیری  اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی همراه با تحریک فراجمجمه ای یک مداخله موثر برای بهبود عملکردهای عاطفی و شناختی در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی است. در محیط های بالینی، ترکیب این دو مداخله می تواند برای دستیابی به نتایج امیدوارکننده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، ذهن آگاهی، تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای
  • فاطمه محمدی، علی شیخانی*، فربد رزازی، علیرضا قربانی شریف صفحات 65-74
    مقدمه

    هر گونه اختلال در ریتم ضربان قلب را آریتمی قلبی می نامند. یکی از رایج ترین روش های درمان آریتمی قلبی، فرسایش با امواج رادیویی فرکانس بالا (ابلیشن) است. تعیین موقعیتی از قلب که باید تحت ابلیشن قرار گیرد، توسط پزشک متخصص در حین مطالعات الکتروفیزیولوژیک قلب (EPS) و تحت تابش اشعه ایکس انجام می شود. سیگنال ECG ابزاری غیر تهاجمی، ایمن و سریع برای درک فعالیت الکتریکی قلب است. از سوی دیگر، سیستم عصبی قلب نیز فعالیت الکتریکی قلب را کنترل می کند. پژوهش حاضر در نظر دارد کانون آریتمی دهلیزی را با استفاده از ویژگی های سیگنال ECG شناسایی کند و تاثیر سیستم عصبی خودمختار در درمان آریتمی های قلبی را ارزیابی نماید.

    مواد و روش ها

    12 لید استاندارد سیگنال ECG بیماران مبتلا به آریتمی دهلیزی ثبت می شود. ضربان های هر سیگنال با استفاده از الگوریتم پن- تامپکینز جداسازی شده و ویژگی های هر ضربان توسط الگوریتم تجزیه به مولفه های مستقل (ICA) استخراج می شود. بر اساس ویژگی های استخراج شده و تشکیل دیکشنری الگوریتم تجزیه تنک، موقعیت قرارگیری کانون های آریتمی در داخل دهلیز چپ، دهلیز راست و ناحیه بین دو دهلیز (سپتوم) تخمین زده می شود. عملکرد سیستم عصبی خودمختار نیز با استفاده از مشخصه های فرکانسی سیگنال تغییرات نرخ ضربان قلب (HRV) مورد بررسی قرار می گیرد.

    یافته ها

    طبقه بندی ویژگی های هر ضربان سیگنال ECG از 52 بیمار، قرارگیری کانون های آریتمی را در داخل دهلیز راست، دهلیز چپ و سپتوم مشخص می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که آنالیز سیگنال ECG می تواند محل ابلیشن را در داخل دهلیز چپ یا راست با دقت بیش از 93 درصد تخمین بزند. بررسی تعادل سمپاتیک و پاراسمپاتیک در سیستم عصبی خودمختار با استفاده از آنالیز فرکانسی سیگنال HRV نشان می دهد که این سیستم نقش مهمی در تشدید یا بهبود آریتمی های قلبی دارد.

    نتیجه گیری

    آنالیز سیگنال ECG بیماران مبتلا به تاکیکاردی دهلیزی یک ابزار مناسب و دقیق جهت شناسایی موقعیت قرارگیری کانون های آریتمی، قبل از مطالعات الکتروفیزیولوژیک و ابلیشن است. حفظ تعادل سیستم عصبی قلبی در درمان آریتمی موثر است و مطالعات بالینی بیشتر در این زمینه به افزایش اثربخشی درمان آریتمی قلبی کمک می کند.

    کلیدواژگان: الکتروکاردیوگرافی، الکتروفیزیولوژی، آریتمی، قلبی، سامانه عصبی خودمختار
  • جواد مومنی، مهدی هادی جعفری، هادی علیقلی، سجاد سحاب نگاه* صفحات 75-80
    مقدمه

    در مهندسی بافت مقایسه نانوساختار داربست های متعدد با استفاده از میکروسکوپ الکترونی چالش های مهمی را از نظر زمان و هزینه ایجاد می کند. برای غلبه بر این چالش ها، ما یک روش جدید را توسعه داده ایم که ارزیابی دو داربست مختلف را در یک اسلاید در میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) امکان پذیر می سازد.

    مواد و روش ها

    برای مطالعه این روش از داربست PuraMatrix استفاده شد. در ابتدا، هر داربست در کف یک چاهک قرار داده شد و اطمینان حاصل شدکه هرنمونه در یک سمت مشخص از چاهک قرار می گیرد. سپس هر نمونه با PBS شسته و با گلوتارآلدیید تثبیت شد. پس از تثبیت داربست ها، سه بار با PBS شسته و در نهایت یک شب در دمای اتاق خشک شدند. پس از 24 ساعت، نمونه ها با طلا پوشش داده شدند و سپس با استفاده از SEM مشاهده شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه، ما برای بررسی ساختار پپتیدهای مختلف خودساخته با موفقیت از این روش استفاده کردیم. رویکرد چاهک تقسیم شده ما نه تنها باعث صرفه جویی در زمان برای محققان و کاهش متغیرهای مخدوش کننده می شود، بلکه هزینه خدمات را با امکان ارزیابی هم زمان دو داربست به حداقل می رساند.

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان می دهد که محققان می توانند با استفاده از بزرگنمایی های مشابه به مقایسه های دقیقی دست یابند. به طور کلی، روش چاهک تقسیم شده روشی مقرون به صرفه و دقیق برای مقایسه داربست های مختلف در مهندسی بافت است.

    کلیدواژگان: تکنیک های کشت سلول، مهندسی بافت، روش ها
  • علی عابدی، جواد صداقتی، احمدرضا شمس آبادی، زهرا پشت چمن، محمد رجب پور، امیر میرحقی* صفحات 81-92
    مقدمه

    با توجه به لزوم آشنایی تکنسین های فوریت پزشکی و پرستاران تریاژ با ابزارهای تریاژ سکته مغزی جهت تشخیص و ارجاع سریع تر بیماران، مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگی های روانسنجی مقیاس های تریاژ سکته مغزی برای بیماران با شکایت های حسی عصبی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مرور جستجوی الکترونیک بر اساس گایدلاین پریسما در پایگاه های اطلاعاتی معتبر PubMed، Scopus و موتور جستجوی Google scholar با استفاده از کلید واژه های اصلی شامل: Triage, stroke, hospital Prehospital, Emergency, tool and scale بصورت ترکیبی و انفرادی ژانویه 1990 تا 2022 انجام شد. سپس استخراج داده ها شامل نام نویسنده اول، سال چاپ مقاله، جمعیت هدف، سال انتشار، کشور، نام مقیاس، نوع مقیاس، اجزا مقیاس براساس چک لیست تهیه شده توسط پژوهشگران بود.

    یافته ها

    بطور کلی 25 مقیاس تریاژ این گروه از بیماران را می توان به دو دسته مقیاس های سکته مغزی پیش بیمارستانی (شامل 18 مقیاس) و بیمارستانی (شامل 7 مقیاس) تقسیم بندی نمود که هر کدام دارای ویژگی های روانسنجی متفاوتی می باشند. مقیاس هایی مانند لپس، مس، او پی اس اس و آی پی اس اس که مقلد های سکته مغزی را پوشش داده اند، جامعیت بیشتری دارند.

    نتیجه گیری

    مقیاس های با جامعیت کمتر حساسیت بیشتر و ویژگی کمتر دارند و مقیاس هایی که مقلدهای سکته مغزی را پوشش می دهند ویژگی بالاتری دارند. بروز بیشتر استروک های شریان مخ میانی تفاوت بین مقیاس ها را کاهش داده است.

    کلیدواژگان: تریاژ، سکته مغزی، بیمارستان ها
  • زهرا ناصری، میلاد سلوکی، فریبا محمودی* صفحات 93-101
    مقدمه

    بیضه پستانداران به عنوان یک اندام تخصصی متشکل از لوله های منی ساز، برای تولید اسپرم و هورمون های جنسی مردانه تکامل یافته است. هر یک از این لوله های منی ساز حاوی سلول های تخصصی است که در داخل شبکه ای از بافت همبند سست و سلول های بینابینی قرار گفته است. علاوه بر سلول های اسپرماتوگونی، اپیتلیوم لوله های منی ساز، حاوی سلول های سوماتیک منحصربه فردی به نام سلول های سرتولی می باشد. این سلول ها، برای تشکیل بیضه و اسپرم زایی ضروری هستند و اسپرماتوگونی ها را تا لومن مرکزی لوله ها احاطه می کنند. فاکتورهای زیادی از جمله پروتیین ها، فاکتورهای رشد، سیتوکین های ضد التهابی، پروستاگلاندین ها و آنزیم های کلیدی توسط این سلول ها سنتز و ترشح می شوند. سلول های سرتولی به دلیل ایمنی و مقاومت در برابر واکنش های سیستم ایمنی و ترشح مواد مغذی و ضد التهابی، پتانسیل بالایی در درمان بیماری های عصبی دارند. این سلول ها در خارج از بیضه توانایی ایجاد محافظت ایمنی برای بافت های همبند، افزایش تکثیر سلولی و تمایز نورونی و زنده ماندن برای دوره های طولانی مدت دارند که در صورت پیوند به مغز برای سیستم عصبی مرکزی غیرسمی بوده و از این رو، منبع سلولی مناسبی برای پیوند محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

    امروزه پیوند سلولی به عنوان روشی امیدوارکننده برای بهبود بیماری های ناتوان کننده عصبی معرفی شده است. در این مطالعه مروری، نقش سلول های سرتولی در درمان اختلالات حرکتی دستگاه عصبی مرکزی مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سلول های سرتولی، دستگاه عصبی، اختلالات حرکتی
|
  • Mohammad Babaei, Taher Elmi, Ali Kalantari-Hesari* Pages 1-9
    Introduction

    inflammation, oxidative stress, and reduction of cell antioxidant activity are among the most important causes of Parkinson's disease. In traditional medicine, Malva sylvestris L (M. sylvestris) is known as an immune system enhancer and anti-inflammatory compound. In this study, the effect of the hydroalcoholic extract of M. sylvestris on the histological alterations of the mice brain of an experimental model of Parkinson's disease was investigated.

    Materials and Methods

    In the present study, 40 mice were divided into four groups: negative control (recipient of normal saline), drug control (recipient of hydroalcoholic extract of M. sylvestris at a dose of 200 mg/kg), positive control (induced parkinsonism by injection of neurotoxin MPTP at a dose of 25 mg/kg with 24-hour intervals for 4 consecutive days), and finally the treatment group (induced parkinsonism along with a daily intraperitoneal injection of hydroalcoholic extract of M. sylvestris at a dose of 200 mg per kg for 28 days). At the end of the treatment the brain samples were taken, fixed in 4% buffered formalin solution, entered the stages of tissue passage and slices with a thickness of 12 micrometers were prepared. Slices were stained with hematoxylin-eosin and evaluated with tyrosine hydroxylase immunohistochemical staining.

    Results

    The results showed that the number of cell bodies of neurons and astrocytes in the dense part of the substantia nigra significantly decreased in the treatment group compared to the negative control group However, the number of microglial cells significantly increased in this brain region. This was despite the fact that in the treatment group, all the investigated parameters were similar to the negative control group, and no statistically significant difference was observed.

    Conclusion

    It seems that the use of M. sylvestris can play an effective role in reducing the histological changes in the brain of an experimental Parkinson's disease model.

    Keywords: Antioxidants, Parkinson Disease, Substantia Nigra, Tyrosine 3-Monooxygenase
  • Hamid Reza Moradi*, Mahnaz Taherianfard, Mohsen Rashidi, Zahra Javid, Sayed Amir Hesami Pages 10-19
    Introduction

    Main resources of acrylamide include tobacco smoking and fried foods with high temperatures as well as laboratory and occupational exposures. Acrylamide can cause carcinogenicity and neurotoxicity in animals and humans. Wheat sprout is an accessible herbal plant and contains a notable level of strong antioxidants and a high absorption rate. Therefore, the aim of the present study included investigating the protective effects of hydro alcoholic extract of wheat sprout against acrylamide toxicity in the hippocampal structure and spatial memory and learning of rats.

    Materials and Methods

    16 healthy adult rats were divided equally into 4 groups: control group (1 ml of distilled water), acrylamide group (50 mg/kg), wheat sprout group (200 mg/kg), and the treatment group receiving wheat sprout (200 mg/kg), and acrylamide (50 mg/kg). After 21 days, the Morris water maze test was done to study learning and spatial memory, and then blood and brain tissue samples were collected for serum biochemical and histological assessments, respectively.

    Results

    After the second day, along with the training and learning process, the groups receiving acrylamide spent a longer duration finding the Morris platform compared to the control and wheat sprout groups. The histological structure showed a remarkable improvement in groups receiving wheat sprouts compared to the acrylamide group.

    Conclusion

    The results of the present study show that wheat sprouts can play a protective role against the negative effects of acrylamide in the histological structure as well as spatial memory and learning of the rats.

    Keywords: Acrylamide, Oxidative Stress, Spatial Memory, Rats
  • Monireh Shamsi Holasu, Mahmoud Tabatabaei*, Masoumeh Azmodeh Pages 20-31
    Introduction

    Today, the distortion of the executive functions of children with autism spectrum disorders is a controversial issue. Therefore, this research was conducted with the aim of the effectiveness of transcranial direct stimulation on the executive functions of children with autism spectrum disorders.

    Materials and Methods

    This study was quasi-experimental research with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all children aged 10 to 12 years with autism spectrum disorder who were referred to treatment centers and clinics in Shahindej and Bukan cities in 1400-1401. A number of 30 children with autism spectrum disorder were purposefully selected and randomly replaced in two groups (15 in the transcranial direct current stimulation test group and 15 in the control group). Subjects in the transcranial direct current stimulation group underwent anodic transcranial direct current on the head for 10 minutes. Research tools included Gilliam's autism diagnosis scale, Wisconsin card sorting test, Stroop test, numerical memory subtest of Wechsler test, Andre-Ray test, and continuous performance test. Multivariate covariance analysis was used to analyze the research data.

    Results

    The results showed that transcranial direct current stimulation significantly improved executive functions (cognitive flexibility, response inhibition, working memory, organization-planning and sustained attention.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that transcranial direct current stimulation is a useful supplement to improve and strengthen executive functions in children with autism spectrum disorders.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Executive Function, Autism Spectrum Disorder
  • Farhad Ghadiri Sourman Abadi*, Karim Abdolmohammadi Pages 32-40

    Introductin: 

    Sleep is an essential biological function that has a pivotal role in the development of cognitive skills. Sleep disorders make people susceptible to various cognitive and psychological problems. Therefore, this study aimed to Investigate the executive functions in adolescents with sleep disorders.

    Materials and Methods

    The method of the present research was a causal-comparative. The research population consisted of all those who were referred to the health centers and the psychiatric clinic in Tabriz, Iran. 240 adolescents (120 adolescents with sleep disorders and 120 normal adolescents) were selected using available sampling. A sleep disorder checklist (SDS-CL-17) and executive skills questionnaire (ESQ-R) were used to collect data.

    Results

    The results show that adolescents with sleep disorders have more deficiency in all components of executive functions than the healthy group.

    Conclusion

    Our data indicate that sleep disorders make adolescents more susceptible to executive function problems.

    Keywords: Executive Function, Sleep Wake Disorders, Adolescent
  • Akbar Atadokht*, Matineh Ebadi Pages 41-51
    Introduction

    The high attractiveness of online games, along with the significant prevalence of addiction to them has made these games receive attention from experts. Therefore, the present study was done to fit a causal model of addiction to online games based on the A, B, C, and D brain quadrants dominance in students with the mediating role of behavioral regulation of emotion.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive and structural equations. The statistical population of the research included 291 students of the University of Mohaghegh Ardabili during the academic year 2021-2022. These students were selected by the available sampling method and participated in the research through an online questionnaire.

    Results

    The direct effect of the lateral cerebral superiority variable A (P < 0.01 and T = -2.81), lateral cerebral superiority variable B (P < 0.01 and T = -4.84), lateral cerebral superiority variable C (P < 0.01 and T = -2.30) and positive behavioral emotion regulation (P < 0.01 and T = -5.34) exerted negative effects on addiction to online games and the direct effect of lateral brain superiority variable D (01/ P>0 and T=5.78) and negative behavioral emotion regulation (P<0.01 and T=7.19) were positive and significant. Therefore, the causal model of the relationship between the addiction to online games, brain lateralization, and behavioral regulation of emotion was confirmed based on various fit indices. According to the amount obtained for the VAF statistic, 19.9% of the effect of lateral superiority B, 31.7 % of the effect of lateral superiority C, and 18.1% of the effect of lateral superiority D on addiction to online games through negative behavioral regulation of emotion, and 34.6% of the effect of lateral superiority C and 20.5% of the effect of lateral superiority D on addiction to online games through positive behavioral emotion regulation can be explained.

    Conclusion

    Due to the high prevalence of using smartphones, it will be extremely important to evaluate the condition of the dominant cerebral cortex and the behavioral emotion regulation on online games addiction.

    Keywords: Brain, Emotions, Students
  • Reza Mohammadzadeghan, Abolfazl Farid*, Gholamreza Chalabianlu Hasratanlo, Javad Mesrabadi Pages 52-64
    Introduction

    Children with attention-deficit/hyperactivity disorder often show major problems in emotional and cognitive abilities, which have serious consequences on their academic and social performance. Therefore, growing efforts are being made to improve these abilities through neuro-psychological interventions to prepare these children for future challenges. This research aimed to compare the effectiveness of mindfulness-based social-emotional learning program with/and without transcranial brain stimulation on emotional self-regulation and problem-solving performance in children with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Materials and Methods

    The current research was a semi-experimental study with a pre-test-posttest design with a control group. The statistical population of the research included all students aged 11 to 14 who were referred to the counseling centers in Khoy, Iran between 2021 and 2022. Forty-five children with attention-deficit/hyperactivity disorder of the mixed type were selected among the individuals who enter the treatment in these centers by the purposeful sampling method and randomly replaced into one control and two experimental groups. Subjects in the first experimental groups received a mindfulness-based social-emotional learning program combined with transcranial direct current stimulation while the second group received a mindfulness-based social-emotional learning for 8 weeks. In addition the subjects in the control group did not receive any intervention. All subjects were evaluated before and after the training using the emotional regulation checklist and the Tower of London test.

    Results

    The mindfulness-based social-emotional learning program combined with transcranial stimulation exerted greater effectiveness on emotional self-regulation and problem-solving performance compared to the other groups. Moreover, the mindfulness-based social-emotional learning program had more effect on emotional self-regulation and problem-solving performance compared to the control group.

    Conclusion

    The mindfulness-based social-emotional learning program combined with transcranial stimulation is an effective intervention to improve the emotional and cognitive functions in children with attention-deficit/hyperactivity disorder. In clinical settings, the combination of these two interventions can be used to achieve promising results.

    Keywords: Emotional Regulation, Mindfulness, Transcranial Direct Current Stimulation
  • Fatemeh Mohammadi, Ali Sheikhani*, Farbod Razzazi, Alireza Ghorbani Sharif Pages 65-74
    Introduction

    Any disturbance in the rhythm of the heartbeat is called cardiac arrhythmia. One of the most common methods of treating cardiac arrhythmias is radiofrequency ablation. Determining the position of the heart to be ablated is performed by a specialist physician during electrophysiological studies of the heart (EPS) and under X-ray radiation. ECG signal is a non-invasive, safe, and fast tool for understanding the electrical activity of the heart. On the other hand, the cardiac nervous system also controls the electrical activity of the heart. The present study aimed to identify focal atrial arrhythmia using ECG signal properties and to evaluate the effect of the autonomic nervous system in the treatment of cardiac arrhythmias.

    Materials and Methods

    The standard 12-lead ECG signal was recorded in patients with atrial arrhythmia. The pulses of each signal are isolated by using the Pan-Tompkins algorithm and the properties of each pulse are extracted by the independent component analysis. Based on the extracted features and dictionary of the sparse decomposition algorithm, the locations of the arrhythmia foci inside the left atrium, right atrium, and septum were estimated. The function of the autonomic nervous system was also examined using the frequency characteristics of the heart rate variability signal.

    Results

    The classification of the characteristics of each ECG signal from 52 patients determines the location of the arrhythmia foci within the right and left atrium and septum. Findings show that ECG signal analysis can estimate the location of ablation in the left or right atrium with more than 93% accuracy. Examination of sympathetic and parasympathetic balance in the autonomic nervous system using frequency analysis of HRV signal shows that this system plays an important role in exacerbating or improving cardiac arrhythmias.

    Conclusion

    ECG signal analysis of patients with atrial tachycardia is a suitable and accurate tool to identify the location of the arrhythmia foci before EPS and ablation. Maintaining the balance of the cardiovascular system is effective in treating arrhythmias and further clinical studies in this field will help increase the effectiveness of cardiac arrhythmia treatment.

    Keywords: Electrocardiography, Electrophysiology, Arrhythmias, Cardiac, Autonomic Nervous System
  • Javad Momeni, Mehdi Hadi Jafari, Hadi Aligholi, Sajad Sahab Negah* Pages 75-80
    Introduction

    Comparing the nanostructure of multiple scaffolds for tissue engineering using electron microscopy poses significant challenges in terms of time and cost. To overcome this, we have developed a novel method that enables the assessment of two different scaffolds on a single slide in scanning electron microscopy (SEM).

    Materials and Methods

    The Pura Matrix scaffold was used to study this method. Firstly, each scaffold was positioned at the bottom of a well, ensuring that every sample was placed on one specific side of the well. Then, each sample was washed with PBS and fixed with glutaraldehyde. After the scaffolds were fixed, they were washed three times with PBS and finally dried overnight at room temperature. After 24 hours, the samples were coated in gold and then observed using SEM. 

    Results

    In this study, we utilized this method successfully to investigate the structures of different self-assembling peptides. Our split-well approach not only saves time for researchers and reduces confounding variables but also minimizes the cost of services by allowing simultaneous evaluation of two scaffolds. 

    Conclusion

    Our findings demonstrate that researchers can achieve precise comparisons using similar magnifications. Overall, the split-well approach proves to be a cost-effective and accurate method for comparing different scaffolds in tissue engineering.

    Keywords: Cell Culture Techniques, Tissue Engineering, Methods
  • Ali Abedi, Javad Sedaghati, Ahmadreza Shamsabadi, Zahra Poshtchaman, Mohammad Rajabpoor, Amir Mirhaghi* Pages 81-92
    Introduction

    Considering the need for emergency medical technicians and triage nurses to familiarize themselves with stroke triage tools for faster diagnosis and referral of patients, the present study was conducted with the aim of comparing the psychometric characteristics of stroke triage scales for patients with neurosensory complaints.

    Materials and Methods

    In this review, the concept of electronic search based on PRISMA guidelines in reliable databases PubMed, Scopus, and Google Scholar search engines using the main keywords include triage, stroke, hospital, prehospital, emergency, tool, and scale in combination and individually were done from 1990 to 2022. Then, the data extraction included the name of the first author, the year of publication, the target population, the country, the name of the scale, the type of scale, and the components of the scale based on the checklist prepared by the researchers.

    Results

    In general, the Twenty-five triage scales of this group of patients can be divided into two categories: pre-hospital stroke scales (including 18 scales) and hospital (including 7 scales), each of which has different psychometric characteristics. Scales, such as LAPSS, MAS, OPSS, and IPSS, which have covered stroke mimics, have high specificity. Scales, such as IPSS, which in addition to mimics examine vision status seem more comprehensive.

    Conclusion

    Less comprehensive scales have high sensitivity and low specificity, and scales that cover stroke mimics have high specificity. The high incidence of strokes caused by the middle-occluded artery reduced the differences between the scales.

    Keywords: Triage, Stroke, Hospitals
  • Zahra Naseri, Milad Soluki, Fariba Mahmoudi* Pages 93-101
    Introduction

    As a specialized organ consisting of complex tubules with different functional parts, the mammalian testis has evolved specifically to produce sperm and male sex hormones. Each of these functional parts consists of specialized cells whose functional units, the seminiferous tubules, are located within a network of loose connective tissue and interstitial cells. In seminiferous tubules, the epithelium is compartmented due to the presence of unique somatic cells called Sertoli cells. These cells, which contain cytoplasmic bundles, are essential for testicular formation and spermatogenesis and surround the spermatogonia all the way to the central lumen of the fallopian tubes. Many factors are synthesized and secreted by these cells, including proteins, growth factors, anti-inflammatory cytokines, prostaglandins, and key enzymes. Sertoli cells have a high therapeutic potential in the treatment of neurological diseases due to their immunity and resistance to immune system reactions, and secretion of nutritional and anti-inflammatory agents. These cells outside the testis have the ability to provide immune protection for connective tissues, increase cell proliferation and neuronal differentiation, and survive for long periods that are non-toxic to the central nervous system if transplanted into the brain and therefore are regarded as a good cellular source for transplantation.

    Conclusion

    Cell transplantation, nowadays, has been introduced as a promising way to cure debilitating neurological diseases. In this review study, the role of Sertoli cells in the treatment of movement disorders of the central nervous system is discussed.

    Keywords: Sertoli Cells, Nervous System, Movement Disorders