فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی
پیاپی 57 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ابوترابی، مریم محمودی*، پریسا داوری صفحه 1

    کتاب آداب الحرب و الشجاعه یکی از آثار ادبی و تاریخی است که علاوه بر ارایه اطلاعات ارزشمند درباره جنگ، در بررسی مسایل مرتبط با اخلاق جنگ نیز بسیار ارزشمند است. این کتاب تالیف فخر مدبر (قرن ششم، اوایل قرن هفتم) است. پرسش اصلی این پژوهش آن است که «فخر مدبر در آداب الحرب و الشجاعه به کدام یک از آداب جنگ و بایدها و نبایدهای اخلاقی آن توجه داشته است؟». براساس این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، برتری صلح بر جنگ، پایبندی و احترام به صلح و پیمان نشکستن، خوش رفتاری با اسرای جنگی، مشورت کردن در جنگ، کوچک و خوار نشمردن دشمن، رعایت حقوق لشکریان و حق گزاری از آنان، پرهیز از دشنام دادن، رازداری و پوشاندن اسرار نظامی، تیمارداشت و رعایت حقوق رعیت، رعایت حقوق غیرنظامیان، منع از آسیب رساندن به مزارع و کشتزارها، پرهیز از ترس و ناامیدی ازنظر فخر مدبر، ازجمله اخلاق جنگ شمرده می شود.

    کلیدواژگان: آداب الحرب و الشجاعه، فخر مدبر، اخلاق، جنگ، صلح
  • رهف صفایا، امید مجد* صفحه 2

    کتاب اخلاق محسنی یکی از آثار ارزشمند سده نهم و دهم هجری است. ملاحسین واعظ کاشفی سبزواری این کتاب را با هدف تعلیمی به رشته نگارش درآورد. کاشفی به تعلیم آموزه های اخلاقی اهتمام ورزیده و پند و اندرز حاکمان را بر مبنای حکمت، جوهره اصلی کتاب خود قرار داده است. وی در مقدمه کتاب صراحتا اعلام می کند که مخاطبانش شاهان و ملازمان آنهاست و در ادامه به این موضوع اشاره می کند که داشتن چهل صفت بارز اخلاقی است که شاه را شاه کرده و شاه نگاه داشته کاشفی این آموزه های اخلاقی را تحت تاثیر تعلیمات در کتاب اخلاق ناصری یاد می کند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از طریق بیان حکایت و تمثیل، مخاطب خود را به سوی فضایل اخلاقی سوق می دهد. پژوهش حاضر در نظر دارد فضایل اخلاقی موجود در کتاب اخلاق محسنی را با توجه به تقسیم بندی موازین اخلاقی در کتاب اخلاق ناصری مورد بحث و بررسی قرار دهد تا مشخص کند کاشفی در تدوین این کتاب تا چه اندازه به تقسیم بندی های خواجه نصیرطوسی نزدیک بوده است. نوع رویکرد نگارنده در این مقاله توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مرور تفکرات تعلیمی خواجه نصیر در اخلاق ناصری و تطبیق آنها با اخلاق محسنی است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در بین فضایل اخلاقی که در کتاب مطرح شده عدالت و شجاعت جایگاه خاص و ویژه ای دارند و در زندگی فردی و اجتماعی انسان نقش تعیین کننده ایفا می کنند. برخی فضایل مانند عبادت جنبه فردی دارند و برخی مانند عدالت جنبه اجتماعی که با رعایت این موازین جامعه روی آبادانی می بیند.

    کلیدواژگان: خواجه نصیرطوسی، ملاواعظ کاشفی، اخلاق ناصری، اخلاق محسنی، فضایل اخلاقی
  • نوشین درخشان*، ابوالفضل غنی زاده صفحه 3

    بر اساس رویکرد واقعیت درمانی و تیوری انتخاب ویلیام گلسر افراد زمانی دست به انتخاب رفتاری می زنند که در ارضای نیازهای خود ناکام می شوند. یعنی رفتار و عمل خاصی را انتخاب می کنند تا شاید بدان وسیله نیازشان را برآورده کنند. وی معتقد است تمامی رفتارها همیشه در آن لحظه که انتخاب می شوند  بهترین انتخاب فرد  برای ارضای یک یا چند نیاز هستند؛ هر چند ممکن است به علت نیافتن روش های موثر دست به انتخاب رفتار ناکارآمد و ناموثر زده باشد. این نیازهای پنج گانه در ژن های انسان تعبیه شده است و فرد برای ارضای این نیازها تصاویری را در ذهن خود جمع می کند.  تفاوت بین مجموعه این تصاویر یعنی دنیای مطلوب با دنیای ادراکی است که فرد را به سمت رفتارهای کلی سوق می دهد که به هنگام کشمکش و تکاپو و به منظور  رسیدن به خواسته ها توسط سیستم خلاق مغز پیشنهاد می شود. مولوی هفتصد سال پیش در داستان «شیر و نخجیران» دفتر اول مثنوی معنوی مناظره ای بین شیر، نخجیران و خرگوش چیده است که رفتارهای آنها به نظر نگارندگان با تیوری انتخاب گلسر همخوانی دارد. در مقاله حاضر برای اثبات این فرضیه، پس از مقدمه، پیشینه نویسی پژوهش و ذکر چارچوب نظری به تحلیل مصداقی رفتارها پرداخته و در پایان نتیجه گیری شده است که رفتارهایی که به تناسب موقعیت مناظره از حیوانات سر می زند با آموزه های تیوری انتخاب گلسر همخوانی داشته است.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تئوری انتخاب، مسئولیت پذیری، داستان، مثنوی و مولوی
  • رسول کاظم زاده*، محمد پاشایی، ملیحه حدیدی صفحه 4

    داستان بلوهر و بوذاسف حاوی سرگذشت بوداست و پس از قرن ها با حکایات و سخنان حکمت آمیز درآمیخته و در قالب تمثیل ها و داستان های عبرت انگیز بیان شده است. این تمثیل ها از زبان فرزانه ای وارسته به نام «بلوهر» برای ارشاد «بوذاسف» و ترغیب وی برای رهاکردن جاه دنیا و تشویق برای یافتن حقیقت نقل می شود. در این داستان بیشتر بر مفهوم کمال گرایی تاکید شده است. کمال گرایی به معنای بالاتر رفتن، بلند شدن، رسیدن به اوج، گرایش به رشد و پیشرفت و تعالی و کامل تر شدن، مهم ترین ویژگی انسان است و خود شناسی تنها نشان انسان پخته و فرهیخته است که در ادب تعلیمی بر آن تاکید می شود. این الگو در میان تمام ملت ها، ادیان و مکاتب با عناوین متفاوت مطرح شده است. در اسلام با هدایت تکوینی، در عرفان با سیر و سلوک به سوی حضرت حق و در تعالیم بودا با تمرکز روانی یا مراقبه می توان به نیروانا یا آزادی از اوهام و رهایی از رنج و تعلقات دنیای فانی رسید. بدین ترتیب انسان همواره در اقیانوس زایش های دوباره، گذرگاهی یافته و به کمال می رسد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر روش کتابخانه ای مراحل نمادین فرازپویی در داستان تعلیمی بلوهر و بوذاسف را مورد بررسی قرار می دهد و بن مایه های اصلی و شاکله مفهومی این کتاب تعلیمی را نشان می دهد. با ارزش تعلیمی این اثر آشنا می کند بن مایه ها و شاکله مفهومی آموزش آن را بیشتر آشکار می کند. این داستان در پیرنگ پاگشایی، دارای کهن الگوهای تولد قهرمان، پیر فرزانه، آنیما، سایه است. در پیرنگ سیر و سلوک و نیمه دوم زندگی، وحی و الهام، فراخوان و دعوت به سفر، قبول دعوت، جدایی و عبور از آستانه، تشرف به سرزمین خاص دیده می شود. در مرحله سوم کهن الگوها و در بازگشت به خویشتن، کهن الگوی خویشتن با تجلی حق تعالی، بازگشت و فرازپویی مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: ادب تعلیمی، بلوهر و بوذاسف، کهن الگو، کمال گرایی، فرازپویی
  • محبوبه شیرگردون، محمود صادق زاده* صفحه 5

    حیطه این مقاله، ادبیات، عرفان و روانشناسی با محوریت مثنوی مولوی است. با پیدایش نظریه های ادبی و غیرادبی از جمله نظریه های روانشناختی، ارتباط چند سویه بین علوم مختلف پدید آمده؛ از جمله، ارتباط بینارشته ای ادبیات، روانشناسی و عرفان. این اتفاق باعث گردید تا ادبیات، به خوانشی کاربرد محور مبدل گردد. ادبیات به یاری نظریه های روانشناسی، بر جذابیت علمی و عملی خود در متون ادبی و عرفانی افزوده است؛ ازجمله موضوعات مطرح در این مقاله، مقوله تداعی است. تداعی، یکی از توانمندی های ذهنی و به عنوان یک سبک تعلیمی، جایگاه ویژه ای در متون ادبی، به خصوص در ژانر عرفانی بر عهده دارد. در سبک آموزشی تداعی، آموزش از پیش تعیین شده نیست. این سبک، روند آموزش را در جریان تعلیم، مشخص می سازد و غیرمنتظره روی می دهد. ویژگیهای دیگر آن، پویایی ساختار متن، پروردگی سخن، تنوع اندیشگانی، چندلایگی، کارکرد روان درمانی و... است. موضوع دیگر مقاله، بررسی کارکرد تعلیمی برون و درون قصه ای مثنوی و نیز شناخت ناخودآگاه فردی و جمعی بر اساس نظریه تداعی است. پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای انجام شده و نشان می دهد که چگونه می توان از تداعی به شناخت ناخودآگاه فردی و جمعی بر اساس نظریه فروید و یونگ دست یافت. موضوع دیگر مقاله، تحلیل ساختار شخصیت و ابعاد ذهن فروید و فرایند تفرد یونگ با تکیه بر بعد تعلیمی و روانشناختی رویا با محوریت حکایت های مثنوی معنوی بوده است. این پژوهش نشان می دهد که رویا، شاهراه دستیابی به ضمیر ناخودآگاه است. مولوی در این حکایت ها، به مخاطب می آموزد که لازمه رسیدن به توازن شخصیت و فرایند تفرد، تعامل یکپارچه ابعاد شخصیت روانی است.

    کلیدواژگان: مثنوی مولوی، تداعی، ساختار شخصیت فروید، فرایند تفرد یونگ
  • رجب توحیدیان* صفحه 6

    تقی دانش از شاعران و ادبای اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است که در جای جای دیوان اشعارش به بیان آموزه های تعلیمی (اخلاقی، عرفانی و مذهبی) پرداخته است. دانش با بهره گیری از آیات قرآنی و احادیث و اقوال بزرگان دینی و با استفاده از امثال و حکم عربی و فارسی و تمثیل، بهترین آموزه های تعلیمی را در آیینه اشعارش بازتاب داده است. هدف از این پژوهش، بررسی آموزه های تعلیمی در اشعار تقی دانش، در محدوده قصاید و غزلیات و قطعات بوده است. این پژوهش، درپی پاسخ به این سوال است که «تقی دانش در اشعار خویش با استفاده از چه شیوه هایی آموزه های تعلیمی، (اخلاقی، عرفانی و مذهبی دینی) را بیان کرده است؟». در این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای، آموزه های تعلیمی دانش، در کل قصاید و غزلیات و قطعات دیوانش بررسی شده است. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که دانش با تاثیر از پیشینیان، آموزه های تعلیمی را به صورت های گوناگون و در سطحی گسترده، در دیوان خود انعکاس داده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، آموزه های اخلاقی و عرفانی و مذهبی، تقی دانش
|
  • Ali Abootorabi Page 1

    The book Adab al-Harb wa al-Shuja 'is one of the literary and historical works that, in addition to providing valuable information about war, is also very valuable in examining issues related to the ethics of war. This book was written by Fakhr-e-Modbar(late 6th century - early 7th century . The main question of this research is: Which of the morals of war and its moral do's and don'ts has Fakhr Madbar paid attention to in Adab al-Harb and al-Shuja'a? Based on this research, which has been done in a descriptive-analytical method; The preference of peace over war, adherence to and respect for peace and non-breaking the treaty, treating prisoners of war well, consulting in war, not belittling the enemy, respecting the rights of soldiers and disrespecting them, refraining from insulting, Confidentiality and concealment of military secrets, care and observance of civil rights, observance of civilian rights, prohibition of damaging farms and fields, avoidance of fear and despair are considered by the prudent pride of war ethics.

    Keywords: Adab al-Harb wa al-Shuja ', Fakhr-e-Modbar, Ethics, war, Peace
  • Rahaf Safaya, Omid Majd * Page 2

    Akhlagh Mohseni's book is one of the valuable works of the 9th and 10th centuries of Hijri. Mulla Hossein Vaez Kashefi Sabzevari wrote this book for educational purposes. Kashefi has paid attention to teaching ethical principles and advising rulers and kings based on wisdom.And in the introduction of his book, he declares that his audience is the kings and their attendants. And he mentions forty distinct moral qualities that make the king a king and keeps him as a king. And he mentioned these ethical teachings by relying on the division of the ethical teachings in the Akhlagh Naseri book. Directly or indirectly, through telling stories and allegories, he leads the audience toward ethical virtues. This study aims to discuss and study the moral virtues in Akhlagh Mohseni's book taking into consideration the division of ethical standards in Akhlagh Naseri's book, to determine how close was Kashifi to Khwaja Nasiruddin's classifications in compiling his book.The adopted approach in this article is a descriptive-analytical approach, and it is based on the review of Khwaja Naser's educational thoughts in Akhlagh Naseri's book and their comparison with Akhlagh Mohseni's book. Results show that justice and courage were among the ethical virtues mentioned in the book and had a special place as they play a decisive role in the individual and social life of man. Some virtues, such as worship, have an individual aspect, and some, like justice, have a social aspect. By observing these standards, society sees prosperity.

    Keywords: Khwaja Nasir toosi, Mulla Vaez Kashefi, Akhlagh Mohseni, Akhlagh Naseri, ethical virtues
  • Noushin Derakhshan, *, Abolfazl Ghanizadeh Page 3

    Based on the reality therapy approach and selection theory of William Glaser People choose behaviors when they fail to meet their needs. That is, they choose certain behaviors and actions so that they may be able to meet their needs. He believes that all behaviors are always selected at the moment Are the best choice of person to satisfy one or more needs; However, he may have chosen inefficient and ineffective behavior due to the lack of effective methods. These five needs are embedded in human genes to meet these needs, the person collects images in his mind. The difference between this set of images is the desired world and the perceptual world that leads the person to general behaviors that It is suggested by the creative brain system when struggling and trying to achieve desires Rumi seven hundred years ago in the story of "shir and Nakhjiran" the first book of the spiritual masnavi has arranged a debate between the lion, nakhjiran and the rabbit that Their behavior is consistent with the authors' theory of Glaser theory. In the present article, to prove this hypothesis, after the introduction, the research background and mentioning the theoretical framework are analyzed as examples of behaviors and In the end it is concluded that the behaviors that Consistent with Glasser's theory, according to the animal debate situation

    Keywords: reality therapy, choice theory, responsibility, story, masnavi, rumi
  • Rasoul Kazemzadeh *, Mohammad Pashaie, Malihe Hadidy Page 4

    The story of Bilawhar and Yudasaf contains the history of Buddhism and after centuries it has been mixed with anecdotes and philosophical words and narrated in the form of parables and instructive stories. These parables are narrated by a pious sage named Bilawhar to guide Yudasaf and encourage him to leave the world and find the truth. In this story, the concept of transcendence is emphasized. It means going higher, rising, reaching the peak, tending to grow and progress, excelling and perfection, and self-knowledge is the only sign of a mature and cultured person, which is emphasized in educational literature. This model has been proposed among all nations, religions and schools with different titles. In Islam, it can be reached nirvana or freedom from illusions and sufferings and attachments of the mortal world through spiritual focus or meditation in the teachings of Buddha. In this way, man always finds a passage through rebirths and reaches perfection. This research investigates the symbolic steps of transcendence in the dialectic story of Bilawhar and Yudasaf with a descriptive-analytical method and based on the library method and it indicates the main principles and conceptual structure of this dialectic book.

    Keywords: didactic literature, Bilawhar, Yudasaf, Archetype, Transcendence
  • Mahboobeh Shirgardoon, Mahmoud Sadeghzadeh * Page 5

    The scope of this article is literature, mysticism and psychology with the focus of Masnavi Maulavi. With the emergence of literary and non-literary theories, including psychological theories, a multi-faceted relationship between different sciences has emerged; Among them, the interdisciplinary relationship between literature, psychology and mysticism. This incident caused literature to become an application-oriented reading. With the help of psychological theories, literature has increased its scientific and practical appeal in literary and mystical texts; Among the topics discussed in this article is the category of association. Association is one of the mental abilities and as an educational style, it has a special place in literary texts, especially in the mystical genre. In the associative learning style, learning is not predetermined. This style defines the teaching process in the course of teaching and happens unexpectedly. Its other features are the dynamics of the text structure, the richness of speech, diversity of thought, multi-layeredness, and psychotherapy. Another topic of the article is to examine the educational function of Masnavi's stories, as well as individual and collective unconscious knowledge based on association theory. The current research was conducted in a library method and shows how to achieve individual and collective unconscious knowledge based on the theory of Freud and Jung. Another topic of the article was the analysis of the personality structure and dimensions of Freud's mind and Jung's individuation process, relying on the educational and psychological dimension of dreams, centered on spiritual stories.

    Keywords: Rumi's Masnavi, Association, Freud's personality structure, Jung's process of individuality
  • Rajab Tohidiyan * Page 6

    Taghi Danesh, the eminent poet of late Qajar and early Pahlavi dynasties has tremendously expressed didactic teachings (moral, mystical, religious) in many of his poetical works. Having extensively applied Arabic and Persian proverbs, allegory, verses, anecdotes and sayings, Danesh has reflected high moral teachings in the mirror of his poesy. The current study using library resources and descriptive-analytical approach has studied didactic teachings in the complete poetry, ballads, sonnets and fragments of Taghi Danesh. The research achieves the result that following predecessors’ reflection didactic teachings have enormous reflection in Taghi Danesh’ sonnets and fragments. This research, seeks to answer the question that: Taqi Danesh has expressed educational teachings (ethical, mystical, religious-devout) in his poems using what methods? In this research, with the descriptive-analytical method and the use of library resources, the didactic teachings of Danesh, have been investigated in the complete poems such as: ballades, sonnets and fragments of Taqi Danesh. The result of the present research, shows that Danesh, with the followig of his predecessors, has reflected educational teachings in numerous forms and on a wide level, in his poems.

    Keywords: didactic literature, Religious mystical moral Teachings, Taghi Danesh