فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 68 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پوپک خلقت دوست، سمیرا پالی*، زهره شکیبایی صفحات 1-38
    زمینه و هدف
    در دنیای امروز نمی توان سازمان ها را جدای از رفتار مدیرانشان مورد مطالعه قرار داد. در این میان پنجره های شکسته در سازمان ها حکم نهاده های اندکی را دارند که بازسازی آن ها نتایج بسیار بزرگی می تواند به دنبال داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر گردآوری و ارایه مدل مفهومی رفتار مدیران سازمان در راستای تبیین پنجره شکسته با رویکرد داده بنیاد است.
    روش
    در این پژوهش از روش کیفی با رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد به صورت اکتشافی استفاده شد. ابزار مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختار یافته با فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی استان گیلان بود، که تعداد آن ها با بهره گیری از روش نمونه گیری گلوله برفی تا اشباع نظری 15 نفر هست. برای تعیین روایی و پایایی داده ها از معیار مقبولیت استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها نیز به روش کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی در نرم افزار مکس کیودا انجام شد.
    یافته ها
    به موجب یافته های پژوهش در نهایت تعداد 15 مقوله و 38 مفهوم در قالب عوامل (زمینه ای، علی، مداخله ای، راهبردی، پیامدی) تنظیم شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج معیارها نشان داد که راهبرد رشد و توسعه سازمان با به کارگیری مدیریت روز، نظام مدون پایش و کنترل و برنامه ریزی، در جهت گسترش فرآیندگرایی با بهره مندی از پشتیبانی سازمانی، سازوکار لازم برای استقرار نظام متمرکز شفاف سازی با بهره گیری از شیوه های نوین مدیریتی که شاخص کلیدی و اصولی رفتار مدیران در تبیین پنجره شکسته هست، را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: رفتار مدیران، پنجره شکسته، داده بنیاد
  • یاسمن غلامی، ابوالحسن فقیهی*، کرم الله دانش فرد صفحات 39-72
    زمینه و هدف

    سازمان های دولتی برای داشتن عملکرد موثر باید به سمت دانشی شدن حرکت کنند که بدین منظور، ادغام مدیریت دانش و مدیریت استعداد در قالب مدیریت هوشمند استعداد راه گشا است. بنابراین، هدف پژوهش طراحی الگوی مدیریت هوشمند استعداد در سازمان های دولتی ایران است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی بوده و در زمره پژوهش های آمیخته اکتشافی محسوب می شود. در مرحله کیفی، از تکنیک  تحلیل تم برای ایجاد الگو و در مرحله کمی از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس برای تایید اعتبار الگو استفاده شد. در مرحله کیفی، با 31 نفر از خبرگان که به صورت هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت و در مرحله کمی، از 215 نفر از مدیران منابع انسانی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با پرسش نامه نظرخواهی شد.

    یافته ها

    پنج دسته متغیر شامل پیشایندها، مدیریت هوشمند استعداد، عوامل تعدیل گر، عوامل زمینه ای و پیامدها شناسایی شدند. هم چنین، برای متغیر مدیریت هوشمند استعداد هفت بعد تعیین شد. یافته های بخش کمی نشان داد که مقادیر ضریب تعیین برای مدیریت هوشمند استعداد مقدار 614/0 و برای پیامدها 675/0 است که مقادیری مطلوب است.

    نتایج

    بهره گیری از مدیریت هوشمند استعداد در سازمان های دولتی، می تواند پیامدهای کوتاه مدت و بلندمدت متعددی به همراه داشته باشد و سطح کیفی سرمایه های انسانی را ارتقاء دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت هوشمند استعداد، مدیریت استعداد، مدیریت دانش، سازمان های دولتی
  • مرضیه دهقانی زاده*، طاهره کریمی صفحات 73-104
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ناکامی شغلی، تنیدگی شغلی و باورهای متقابل منفی در رابطه بین تعدی نظارتی و رفتارهای انحرافی در محیط کار انجام شد.
    روش
    روش این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری آن کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی یزد (250 نفر) بود که 150 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسش نامه های استاندارد شامل پرسش نامه تعدی نظارتی از مطالعه کوای و همکاران (2022)؛ پرسش نامه ناکامی شغلی از مطالعات آوی و همکاران (2015) و میچل و آمبروز (2007)؛ پرسش نامه رفتارهای انحرافی محیط کار از مطالعات آل شمالی و همکاران (2021) و میچل و آمبروز (2007)؛ پرسش نامه باورهای متقابل منفی از مطالعه کوای و همکاران (2022)؛ و پرسش نامه تنیدگی شغلی از مطالعه تیان و همکاران (2016) بود و روش تحلیل مورد استفاده در این پژوهش، تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری بود.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، تعدی نظارتی بر ناکامی شغلی و رفتارهای انحرافی محیط کار تاثیر مثبت و معنادار دارد. هم چنین باورهای متقابل منفی در تاثیر تعدی نظارتی بر رفتارهای انحرافی محیط کار نقش تعدیل گر داشت. هم چنین یافته ها نشان داد، ناکامی شغلی بر رفتارهای انحرافی محیط کار تاثیر دارد و ناکامی شغلی در تاثیر تعدی نظارتی بر رفتارهای انحرافی محیط کار نقش میانجی دارد و در نهایت، تنیدگی شغلی تاثیری بر روابط تعدی نظارتی و ناکامی شغلی نداشت و این روابط را تقویت و یا تضعیف نکرد.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد که مدیران دانشگاه علوم پزشکی یزد باید به گونه ای عمل کنند که مانع رفتارهای انحرافی در کارکنان شوند و عواملی مانند تعدی نظارتی و ناکامی شغلی که باعث افزایش رفتارهای انحرافی در کارکنان می شوند، شناسایی و رفع کنند.
    کلیدواژگان: ناکامی شغلی، تنیدگی شغلی، باورهای متقابل منفی، تعدی نظارتی، رفتارهای انحرافی در محیط کار
  • محمود تحفه، حاجیه رجبی فرجاد*، مهدی کاظمی صفحات 105-128
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت ظرفیت جذب در سازمان ها و لزوم بررسی عوامل موثر بر این متغیر مهم؛ این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ساختار سازمانی بر ظرفیت جذب با نقش میانجی انرژی سازمانی در پژوهشکده صنعت نفت انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع اجرا به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه کارشناسان پژوهشکده صنعت نفت ایران به تعداد 754 نفر بود. روش نمونه گیری تصادفی ساده و از طریق فرمول کوکران تعداد 254 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسش نامه های انرژی سازمانی مکوندی و مکوندی (1395)، ظرفیت جذب نوناکو و ناگیچی (2005) و ساختار سازمانی رابینز (2005) است. روایی به صورت صوری و سازه ای و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (941/0=α) مورد بررسی و تایید قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 23 و اسمارت پی ال اس نسخه 2، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که ساختار سازمانی بر ظرفیت جذب پژوهشکده صنعت نفت ایران با نقش میانجی انرژی سازمانی تاثیری مثبت و معنادار دارد.

    نتایج

    با توجه به نتایج پژوهش با برنامه ریزی درست بر روی ساختار سازمانی می توان ظرفیت جذب و انرژی سازمانی را ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ظرفیت جذب، انرژی سازمانی، پژوهشکده صنعت نفت
  • راشین عبدالهی، طاهره نوری* صفحات 129-156
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سلسله مراتبی ارزش های فردی و سازمانی پلیس در رسته های پنجگانه ماموریتی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از منظر روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان پلیس شاغل در فاتب در سال 1400 در پنج رسته ماموریتی انتظامی، آگاهی، راهنمایی و رانندگی، اطلاعات و مرزبانی است. 489 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسش نامه ارزش های فردی شوارتز (1992) و پرسش نامه ارزش های سازمانی کیبل و ادوارد (2004) است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از تی تک نمونه ای و تی مستقل و آزمون فریدمن و به وسیله نرم افزار 24 اس پی اس اس نسخه 24 انجام شد. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در ارزش های فردی، شاخص های «خیرخواهی» و «هم نوایی» جزء ارزش های فردی پلیس محسوب می شوند و در سطح ارزش های سازمانی شاخص های دستمزد و استقلال از بعد نگرش فردی جزء ارزش های سازمانی پلیس محسوب نمی شوند.

    نتایج

    با توجه به حساسیت شغلی که پلیس دارد ارزش های فردی و سازمانی در شغل پلیس از دارای اهمیت ویژه ای است و می تواند به عنوان عاملی انگیزه بخش باعث عملکرد بهتر و موفقیت شغلی کارکنان شود.

    کلیدواژگان: ارزش های فردی، ارزش های سازمانی، پلیس، رسته های ماموریتی
  • سعید قاسمی برقی، صادق عابدی*، رضا رادفر، مهران خلج صفحات 157-190
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر، با هدف طراحی و مدل سازی مدیریت ریسک زنجیره تامین پایدار از طریق رویکرد عامل بنیان در جهت کاهش ریسک و بهره وری نیروی انسانی انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی است. از نظر قلمرو مکانی این پژوهش در شرکت ایران ترانسفوری، تولیدکننده ترانسفورماتورهای توزیع و فوق توزیع انجام گرفته است. برای گرد آوری اطلاعات از روش مشاهده میدانی جهت ورود اطلاعات در مرحله شبیه سازی استفاده شده است. پس از بررسی و دسته بندی ریسک های موجود در سیستم، یک مدل شبیه سازی با استفاده از نرم افزار Anylogic برای مدل سازی تعداد فروش های از دست رفته و تعیین سطح موجودی برای شرکت طراحی می شود.
    یافته ها
    یافته های حاصل از بررسی چهار سناریو حاکی از آن است که شرایط رقابت تعیین کننده اصلی در طراحی مدل زنجیره تامین پایدار است و زمان تدارک در سناریوها منجر به تغییر خط مشی برتر نشده و تنها در بیش تر موارد (به جز خط مشی پردازش سیگنال تقاضا که زمان تدارک را در تصمیم گیری دخیل نمی کند) ارجعیت مدل زنجیره تامین پایدار را به نسبت سناریو مشابه، افزایش داده است.
    نتایج
    به نظر می رسد که در کل و تحت هر چهار سناریو، استفاده از روش سفارش تا به سطح نسبی، نتایج منطقی تر و بهتری را ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، زنجیره تامین پایدار، مدلسازی عامل بنیان، بهره وری نیروی انسانی
  • امید پویانفر، سعید رمضان زاده*، شمس الدین نیکمنش صفحات 191-214
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر یکپارچگی تامین کننده سبز بر عملکرد زیست محیطی با توجه به نقش میانجی تاب آوری زنجیره تامین و تعدیل گر ترکیب دانش است.

    روش

    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر روش و ماهیت، توصیفی از نوع هم بستگی است. جامعه آماری این پژوهش مدیران، کارشناسان و مسیولان درگیر در زنجیره تامین شرکت ایران خودرو به تعداد 850 نفر است و 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه های استاندارد یکپارچگی زنجیره تامین و عملکرد زیست محیطی، تاب آوری زنجیره تامین و ترکیب دانش است. ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پرسش نامه ها به ترتیب 739/0، 733/0، 757/0 و 745/0 و نشان دهنده پایایی بالای ابزار است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 3 انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که یکپارچگی تامین کننده سبز به طور مستقیم با بار عاملی 378/0 و از طریق تاب آوری زنجیره تامین نیز با بار عاملی 128/0 تاثیر معنی داری بر عملکرد زیست محیطی شرکت دارد. ولی ترکیب دانش، تاثیر یکپارچگی تامین کننده سبز بر عملکرد زیست محیطی را تعدیل گری نمی کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت که شرکت ایران خودرو برای ارتقای عملکرد محیطی خود باید روی یکپارچه سازی تامین کننده سبز و تاب آوری زنجیره تامین تمرکز کند.

    کلیدواژگان: یکپارچگی تامین کننده سبز، عملکرد زیست محیطی، تاب آوری زنجیره تامین، ترکیب دانش
|
  • Poupak Khelghat Doust, Samira Pali *, Zohreh Shakibaei Pages 1-38
    Background and objective
    In today's world, organizations cannot be studied apart from the behavior of their managers. In the meantime, broken windows in organizations are the rule of few inputs, whose reconstruction can lead to great results. The purpose of the current research is to compile and present a conceptual model of the behavior of organization managers in order to explain the broken window with a database approach.
    Method
    In this research, a qualitative method was used in an exploratory way based on the theory of the database. The tool used was a semi-structured interview with the commanders and managers of the police force of Gilan province, whose number is 15 using the snowball sampling method until theoretical saturation. The acceptability criterion was used to determine the validity and reliability of the data. Data analysis was also done by open, central and selective three-step coding method in Max Kyuda software.
    Findings
    According to the findings of the research, 15 categories and 38 concepts were finally set in the form of factors (contextual, causal, interventional, strategic, consequential).
    Results
    Based on the results of the criteria, it showed that the organization's growth and development strategy by using day-to-day management, documented system of monitoring and control and planning, in order to expand process orientation with the benefit of organizational support, is the necessary mechanism for the establishment of a centralized system of transparency by using new management methods which provides the key and fundamental indicator of managers' behavior in explaining the broken window.
    Keywords: : managers' behavior, broken window, Database
  • Yasaman Gholami, Abolhassan Faghihi *, KaramAllah Daneshfard Pages 39-72
    Background and objective

    In order to have an effective performance, government organizations must move towards becoming knowledgeable, for this purpose, the integration of knowledge management and talent management in the form of intelligent talent management is the way forward. Therefore, the aim of the research is to design a model of intelligent talent management in Iran's government organizations.

    Method

    This research is practical in terms of its purpose and is considered among mixed exploratory research. In the qualitative stage, the theme analysis technique was used to create a pattern, and in the quantitative stage, the structural equation modeling method and SmartPLS software were used to verify the validity of the pattern. In the qualitative stage, a semi-structured interview was conducted with 31 experts who were selected purposefully, and in the quantitative stage, 215 human resource managers in the Ministry of Communication and Information Technology were asked for their opinions with a questionnaire.

    Findings

    Five categories of variables including antecedents, intelligent talent management, moderating factors, background factors and consequences were identified. Also, seven dimensions were determined for the intelligent talent management variable. The findings of the quantitative section showed that the coefficient of determination for intelligent talent management is 0.614 and for outcomes is 0.675, which are favorable values.

    Results

    Taking advantage of intelligent talent management in government organizations can have many short-term and long-term consequences and improve the quality level of human capital.

    Keywords: intelligent talent management, talent management, knowledge management, Government Organizations
  • Marziyeh Dehghanizadeh *, Tahereh Karimi Pages 73-104
    Background and objective
    The present study was conducted with the aim of investigating the role of job failure, job stress and negative mutual beliefs in the relationship between supervisory aggression and deviant behaviors in the workplace.
    Method
    The method of this study is practical in terms of its purpose and descriptive-survey in terms of data collection, and its statistical population was staff members of Yazd University of Medical Sciences (250 people), of which 150 people were selected through simple random sampling. The data collection tools in this research are standard questionnaires, including the supervisory abuse questionnaire from the study of Kwai et al. (2022); Job failure questionnaire from the studies of Avi et al. (2015) and Mitchell and Ambrose (2007); Questionnaire of deviant behaviors in the workplace from the studies of Al-Samili et al. (2021) and Mitchell and Ambrose (2007); Questionnaire of mutual negative beliefs from the study of Quai et al. (2022); And the occupational stress questionnaire was from the study of Tian et al. (2016) and the analysis method used in this research was the structural equation modeling technique.
    Findings
    The findings of the research showed that supervisory abuse has a positive and significant effect on job failure and deviant behaviors in the workplace. Also, mutual negative beliefs had a moderating role in the effect of supervisory violation on deviant behaviors in the workplace. Also, the findings showed that job failure has an effect on deviant behaviors in the workplace, and job failure has a mediating role in the effect of supervisory abuse on deviant behaviors in the workplace, and finally, job stress had no effect on the relationship between supervisory abuse and job failure, strengthening these relationships and or did not weaken.
    Keywords: job failure, Job Stress, negative mutual beliefs, supervisory violation, deviant behaviors in the workplace
  • Mahmoud Tohfa, Hajieh Rajabi Farjad *, Mahdi Kazemi Pages 105-128
    Background and purpose

    considering the importance of recruitment in organizations and the need to investigate the factors affecting this importance. This research was conducted with the aim of determining the organizational structure for absorption with the mediating role of organizational energy in the Oil Industry Research Institute.

    Research method

    This research was applied in terms of its purpose and in terms of the type of implementation, it was conducted as a survey. The statistical population of the research was 754 people of all Iranian oil industry research institutes. The sampling method in this research was a simple random, and 254 people were selected as a sample through Cochran's formula. The main tools for collecting the organizational energy questionnaire of Makundi and Makundi (2015), absorption by Nonaku and Nagichi (2005) and organizational structure of Robbins (2005) have been used. Its face and construct validity and its reliability were examined and confirmed using Cronbach's alpha (a = 0.941). The obtained data were analyzed using structural models and SPSS version 23 and Smart PLS version 2 software.

    Findings

    The results of the research showed that the organizational structure has a positive and significant effect on the recruitment of Iran Oil Industry Research Institute with the mediating role of organizational energy. Also, other research hypotheses were discussed.

    Conclusion

    according to the research studies, it is possible to improve organizational energy and recruitment by planning properly on the organizational structure.

    Keywords: organizational structure, Absorption Capacity, organizational energy, oil industry research institute
  • Rashin Abdollahi, Tahereh Nouri * Pages 129-156
    Background and purpose

    Individual and organizational values are socially acceptable processes and due to their importance, they have an impact on people's job performance.

    Method

    The above research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population was made up of all people efficient and ineffective police officers working in Fateb in 1401 with five missions of police, awareness, traffic, information and border guarding. The sample size was 489 people selected using the purposeful sampling method and Cochran's formula.

    Findings

    The results showed that among the ten indicators of personal values, "benevolence" and "conformity" indicators are considered as part of the individual values of the police, and at the level of organizational values, the indicators of salary and independence are Individual attitudes are not part of the organizational values of the police. There is no significant difference between the opinions of efficient and ineffective police groups in the three indicators of "power", "incitement" and "tradition". While there were differences in other indicators of progress, pleasure-seeking, self-guidance, universalism, benevolence, conformity, and safety, and the average opinions of the efficient group were more than the ineffective group. has it. From the point of view of the ineffective police, the item "pleasure" is ranked first with a coefficient of 7.96, the item "security" is ranked second with a coefficient of 7.81, and the item "power" is ranked third with a coefficient of 7.59.

    Keywords: individual values, organizational values, Police, efficient, ineffective, mission lines
  • Saeid Ghasemi Barghi, Sadegh Abedi *, Reza Radfar, Mehran Khalaj Pages 157-190
    The purpose of this research is to design and model sustainable supply chain risk management through the agent-based approach in order to reduce risk and human resource productivity. In this research, the supply chain system is divided into sub-systems based on operations, manufacturing, sourcing and delivery, as well as based on the flow of materials, money and information. The whole system is created by entering customer demand and using Anylogic software. It runs for 18 weeks, 2 weeks of warm-up and 25 repetitions of the model. This research provides a comprehensive framework for managers and decision makers in a practical way. The agent-based approach was used to select the best scenario to reduce risk. In the current research, the field observation method was used to collect information in order to enter information in the simulation stage. After reviewing and categorizing the risks in the system, a simulation model is designed using Anylogic software to model the number of lost sales and determine the inventory level for the company. The results obtained from the examination of four scenarios indicate that the competition conditions are the main determinant of the design of the sustainable supply chain model and the procurement time in the scenarios did not lead to a change in the superior policy and only in most cases (except for the demand signal processing policy that the procurement time does not involve in decision-making) the design of the sustainable supply chain model has increased compared to the similar scenario.
    Keywords: Risk management, Sustainable Supply Chain, agent-based modeling, Human resource productivity
  • Omid Pouyanfar, Saeid Ramezanzadeh *, Sham Aldin Nikmanesh Pages 191-214
    Background and Aim

    The issue of the environment has led businesses to green supply chain management in order to improve their environmental performance. The purpose of this research is to investigate the impact of green supplier integration on environmental performance, considering the role of mediator of supply chain resilience and moderator of knowledge synthesis.

    Method

    The current research was a description of correlation type from the point of view of practical purpose and from the point of view of method and nature. The statistical population of this research was the managers, experts and officials involved in the supply chain of Iran Khodro Company in the number of 850 people, according to the method, sample size is 5 times the number of questions in the questionnaire, 200 people as a sample. The data collection tools were the standard questionnaires of Zhang et al. (2020), Cheng and Lu (2017) and Shu et al. (2012). Cronbach's alpha coefficient calculated for the questionnaires was 0.739, which indicated the high reliability.

    Findings

    Data analysis was done through SmartPLS3 software. The findings indicated that the integrity of the green supplier has a significant effect on the company's environmental performance directly with a factor load of 0.378 and through the resilience of the supply chain with a factor load of 0.128. But the combination of knowledge does not moderate the effect of green supplier integration on environmental performance.

    Conclusion

    Iran Khodro Company should focus on green supplier integration and supply chain resilience to improve its environmental performance.

    Keywords: green supplier integration, environmental performance, Supply Chain Resilience, knowledge synthesis