فهرست مطالب

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محبوبه محلوجی، اکرم عیدی*، سید پژمان مرتضوی، شهربانو عریان صفحات 1-12
    در مطالعات گوناگون اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی گیاه خاکشیر اثبات شده است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی اثرات محافظتی عصاره خاکشیر در آسیب کبدی ناشی از تتراکلریدکربن در موش های صحرایی بود. در این مطالعه تجربی، تعداد 60 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 10 گروه 6تایی تقسیم شدند که شامل گروه های: کنترل سالم، کنترل مسموم (تزریق داخل صفاقی 5/0 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن تتراکلریدکربن)، تجربی سالم (گاواژ عصاره اتانولی خاکشیر با دوزهای 10، 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن)، تجربی مسموم (تزریق داخل صفاقی تتراکلریدکربن 5/0 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن و گاواژ عصاره اتانولی خاکشیر 10، 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) بودند. در پایان 28 روز (مدت زمان آزمایش)، سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز و میزان مالون دی آلدیید در هموزنات کبدی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی بررسی و ملاک اختلاف آماری معنی دار، 05/0 p< بود. تتراکلریدکربن باعث کاهش معنی دار میزان آنزیم های آنتی اکسیدانی و افزایش معنی دار میزان مالون دی آلدیید در بافت کبد گروه کنترل مسموم نسبت به گروه کنترل سالم شد (001/0p<). همچنین تیمار با عصاره خاکشیر به صورت وابسته به دوز، باعث افزایش معنی دار سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی و کاهش معنی دار میزان مالون دی آلدیید در بافت کبد گروه تجربی مسموم نسبت به گروه کنترل مسموم گردید (05/0p<). نتایج مطالعه نشان داد گیاه خاکشیر احتمالا به واسطه ترکیبات فلاونوییدی خود باعث حذف رادیکال های آزاد و کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از تتراکلریدکربن در بافت کبد موش صحرایی می شود.
    کلیدواژگان: تتراکلریدکربن، مسمومیت کبدی، خاکشیر، حفاظت کبدی، موش صحرایی.
  • معصومه طلوع قمری، اکرم عیدی، سید پژمان مرتضوی*، احمد اصغری صفحات 13-29
    واریکوسل اتساع پاتولوژیک شبکه وریدی طناب اسپرماتیک می باشد و با توجه به اینکه نانوذرات اکسیدمنیزیم نقش کلیدی در عملکردهای مختلف فیزیولوژیکی دارند، هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی عملکرد تزریق نانوذرات اکسید منیزیم بر ویژگی های اسپرم تحت تاثیر واریکوسل تجربی بود. تعداد 54 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 9 گروه مساوی، شامل گروه کنترل سالم (حیوانات دست نخورده)، گروه شاهد جراحی (حیوانات تحت جراحی شم)، 3 گروه تجربی سالم (حیوانات این گروه ها نانوذرات اکسیدمنیزیم را به ترتیب با دوزهای 25/1، 5/2 و 5 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن به مدت 6 هفته از طریق گاواژ دریافت کردند)، گروه کنترل واریکوسل (موش های این گروه با بستن ورید کلیوی تحت القای واریکوسل قرار گرفتند) و 3 گروه تجربی واریکوسل (حیوانات این گروه ها علاوه بر القای واریکوسل،  نانوذرات اکسیدمنیزیم را به ترتیب با دوزهای 25/1، 5/2 و 5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 6 هفته از طریق گاواژ دریافت کردند)، تقسیم شدند. در پایان هفته ششم، شکم حیوانات باز شده و نمونه های منی از قسمت دمی اپیدیدیم برای تعیین شاخص های غلظت، زنده مانی و تحرک اسپرماتوزوییدها جمع آوری گردید و داده های حاصله مورد آنالیز آماری قرارگرفت (05/0>p). نتایج نشان داد که نانوذرات اکسیدمنیزیم توانست به طور معنی داری غلظت، زنده مانی، حرکت های پیشرونده، متوسط و غیر پیشرونده ء اسپرم ها را در مقایسه با گروه کنترل واریکوسل به طور معنی دار افزایش دهد (001/0>p) و نیز سبب کاهش معنی دار تعداد اسپرم های غیرمتحرک در گروه های تجربی واریکوسل شود (001/0>p). احتمالا نانوذرات اکسیدمنیزیم، به واسطهء فعالیت آنتی اکسیدانی خود، می توانند باعث کاهش اثرات تخریبی واریکوسل گردند و با بهبود ویژگی های اسپرم در طول واریکوسل، در درمان آن موثر باشند.
    کلیدواژگان: اسپرم، موش صحرا، واریکوسل، آسیب بیضه، نانوذرات اکسیدمنیزیم
  • امیر شفارودی، آرش عراقی سوره* صفحات 31-41
    هرپس ویروس ها خسارات اقتصادی زیادی را به صنعت پرورش اسب در سراسر دنیا وارد می کنند. هرپس ویروس های 1 و 4 اسبی موجب درگیری تنفسی، سقط، مرگ و میر نوزادان و نیز در موارد نادر، باعث ادم اندام های حرکتی و میلوانسفالوپاتی در اسب های حساس می شوند. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی فراوانی آلودگی سرمی با هرپس ویروس های 1 و 4 اسبی در اسب های  باشگاهی شهرستان ارومیه با احتساب سن، جنس، نژاد و نشانه های بالینی بود. بدین منظور نمونه های سرمی مربوط به 51 راس اسب، به روش الایزای غیرمستقیم برای ردیابی پادتن های اختصاصی ضد هرپس ویروس های 1 و 4 اسبی آزمایش شده و داده های حاصله با استفاده از آزمون های کای دو، پیرسون، دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. تعداد 9 نمونه (65/17 درصد) (فاصله اطمینان 95 درصد: 0/28-2/7) واجد واکنش مثبت سرمی برای پادتن های اختصاصی هرپس ویروس 1 و 4 اسبی بودند و فراوانی سرمی مذکور، تحت تاثیر سن (593/0=p)، جنس (651/0=p)، نژاد (874/0=p) و نشانه های بالینی (824/0=p) قرار نداشت. البته در آنالیز رگرسیون مشخص شد که شانس آلودگی بر اساس سن با کاهش هر 4 سال، 51/1 درصد افزایش می یابد و در اسب های ماده، 549/1 درصد بیشتر از اسب های نر می باشد. همچنین سن اسب ها 449/0 درصد، جنسیت اسب ها 437/0 درصد و نژاد اسب ها 217/0 درصد از تغییرات آلودگی را توجیه می کند. جمع بندی نهایی نتایج نشان از مواجهه نسبتا بالای تیپ های 1 و 4 هرپس ویروس اسبی با جمعیت اسب های باشگاهی شهر ارومیه دارد.
    کلیدواژگان: هرپس ویروس، اسب، الایزای غیرمستقیم، ارومیه
  • امید آذین فام، فرزاد زهساز*، میرعلیرضا نورآذر صفحات 43-58
    انجام ورزش هوازی و مصرف ال -کارنیتین با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و کاهش فرآیندهای التهابی در ارتباط هستند، اما مکانیسم های آنها در مواجهه با آسیب ایسکمی- بازخونرسانی کلیه به طور کامل شناخته شده نیست. لذا هدف از انجام مطالعه تجربی حاضر، بررسی تاثیر محافظتی انجام ورزش هوازی و مصرف ال- کارنیتین به طور همزمان، بر آسیب کلیوی ناشی از ایسکمی- باز خونرسانی در موش های صحرایی نر بود. بدین منظور، تعداد 42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه مساوی تقسیم شده و در یک دوره تمرین هوازی 8 هفته ای و مصرف 6 هفته ای ال -کارنیتین قرار گرفتند. در ادامه موش ها توسط جراحی در معرض 45 دقیقه ایسکمی کلیه قرارگرفتند و بعد از 24 ساعت خونرسانی، همزمان همه موش ها آسان کشی شده و نمونه برداری جهت ارزیابی فعالیت اکسیدانی-آنتی اکسیدانی در بافت کلیه موش ها، انجام شد. بر اساس یافته ها در موش های گروه ایسکمی-بازخونرسانی نسبت به گروه کنترل، کاهش معنی داری در میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و مقدار ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و افزایش معنی دار در میزان مالون دی آلدیید مشاهده شد (05/0p<). همچنین مشخص گردید که انجام تمرین هوازی و مصرف ال- کارنیتین، در افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و مقدار ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و کاهش میزان مالون دی آلدیید تاثیر معنی دار داشتند (05/0p<). انجام ورزش هوازی و مصرف مکمل ال -کارنیتین به طور همزمان، از لحاظ افزایش فعالیت های آنتی اکسیدانی و بهبود در تغییرات پاتولوژیک ایجادشده در بافت کلیه موش های صحرایی موثرتر بوده و نشانگر تاثیر هم افزایی آنها در محافظت از کلیه در برابر آسیب ناشی از ایسکمی-بازخونرسانی است.
    کلیدواژگان: ورزش هوازی، ال- کارنیتین، کلیه، ایسکمی-بازخونرسانی، موش صحرایی
  • حدیثه قمری منور، غلامعلی مقدم*، حسین دقیق کیا، بابک قاسمی پناهی صفحات 59-72
    توانایی اسپرم در انجام لقاح به صفات مختلفی ازجمله حرکت، زنده مانی و حجم کافی بستگی دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر اسانس آویشن بر صفات حرکتی اسپرم قوچ با استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست و نرم افزار CASA (Computer Assisted Sperm Analyzer) انجام گرفت. بدین منظور اسپرم گیری از 4 راس قوچ و هفته ای دوبار انجام شد. ارزیابی اولیه شامل حجم، حرکت موجی و پیش رونده، حرکت درجا و درصد زنده مانی اسپرم ها بود. سپس نمونه های اسپرم با رقیق کننده شاخص استاندارد بر پایه تریس، 20 درصد زرده تخم مرغ، 7 درصد گلیسرول، به علاوه مقادیر صفر، 100، 200 و 400 میکروگرم اسانس آویشن، مخلوط شدند. بعد از رساندن دمای نمونه های اسپرم به 5 درجه سلسیوس در یخچال، به مدت 10 دقیقه در فاصله 4 سانتی متری بالای نیتروژن مایع قرار گرفتند و در نهایت داخل آن غوطه ور شدند. نمونه ها در روزهای صفر و 30 آزمایش، یخ گشایی شدند. در روزهای انجماد و ذوب، تحرک کل و پیش رونده، حرکت درجا، درصد زنده مانی و صفات CASA و مقدار مالون دی آلدیید (malondialdehyde) مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که درصد زنده مانی و تحرک و مقدار MDA در طول دوره آزمایش کاهش معنی داری داشتند (001/0>p) و تیمارهای 100، 200 و 400 میکروگرم آویشن، بیشترین اختلاف معنی دار را نسبت به گروه شاهد در صفات حرکت پیش رونده و کل، زنده مانی و CASA به خود اختصاص دادند (001/0>p). در صفت MDA تیمارهای 100 و 200 اختلاف معنی داری نسبت به تیمار 400 و شاهد داشتند (001/0>p). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از اسانس آویشن به عنوان رقیق کننده باعث بهبود صفات حرکتی اسپرم و زنده مانی در طول انجماد می شود.
    کلیدواژگان: اسپرم، آویشن، صفات حرکتی، قوچ، نرم افزار CASA
  • احمد نعمت الهی بنابی*، نگار فروزانفر صفحات 73-88

    نیوسپوروزیس (Neosporosis) بیماری است که توسط تک یاخته ای به نام نیوسپورا کانینوم (Neospora caninum) ایجاد می شود و با وقوع سقط جنین در گاو و نیز ایجاد فلج عصبی و عضلانی اندام های مختلف، مخصوصا فلجی اندام های خلفی در سگ شناخته می شود. بیماری نیوسپوروزیس برای اولین بار در سال 1984 در نروژ مورد شناسایی قرار گرفت. سگ تنها میزبان اصلی و همچنین میزبان واسط تک یاخته نیوسپورا کانینوم می باشد، ولی آلودگی در گاو، گوسفند، بز، اسب و گوزن نیز دیده می شود. اهمیت بیماری نیوسپوروزیس در ارتباط با ایجاد سقط جنین در نشخوارکنندگان (مخصوصا گاو) و خسارات اقتصادی ایجادشده در دامداری های صنعتی می باشد که این مسیله باعث شده، مطالعات فراوانی در ایران و جهان در مورد آن انجام پذیرد. برای اولین بار گزارش بررسی بیماری مذکور در ایران در سال 2004 انجام گرفته و از آن سال به بعد، مطالعات فراوانی در مورد آن انجام شده است. در مقاله مروری حاضر، سعی شده است که ضمن معرفی تک یاختهء عامل بیماری و سیر تکاملی آن و روش های تشخیص بیماری، مروری بر مطالعات انجام یافته در مورد این بیماری در ایران، از ابتدا تا به امروز، ارایه شود.

    کلیدواژگان: نئوسپوروزیس، گاو، مطالعات مروری، ایران
|
  • Mahboubeh Mahlouji, Akram Eidi *, Pejman Mortazavi, Shahrbanoo Oryan Pages 1-12
    Various studies have shown the anti-inflammatory and anti-oxidant effects of Descorainia sophia. The purpose of this study was to evaluate the hepatoprotective ability of Descorainia sophia ethanolic extract in liver damage induced by carbon tetrachloride in male Wistar rats. In this experimental study, 60 male Wistar rats were randomly divided into 10 groups of 6 consisting of normal control, intoxified control (intraperitoneal injection of 0.5 ml/kg of carbon tetrachloride), normal experimental (Descorainia sophia ethanolic extract at doses of 10, 50, 100 and 200 mg/kg via intragastric gavage) and intoxified experimental (intraperitoneal injection of 0.5 ml/kg of carbon tetrachloride and Descorainia sophia ethanolic extract at doses of 10, 50, 100 and 200 mg/kg via intragastric gavage). After 28 days, the levels of antioxidant enzymes viz. superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase and level of malondialdehyde in liver homogenate were evaluated. Data were analyzed using one-way ANOVA and the Tukey post hoc test with statistical significance defined as p<0.05. Our results showed that administration of carbon tetrachloride significantly decreased the levels of antioxidant enzymes and increased the level of malondialdehyde in the intoxified control group in comparison to normal control group (p<0.001). Also, the administration of Descorainia sophia ethanolic extract significantly increased the levels of antioxidant enzymes and decreased the level of malondialdehyde in the liver of intoxified experimental groups in comparison with the intoxified control group (p<0.05) in a dose dependent manner. The results of the study indicated that Descorainia sophia removes free radicals and reduces oxidative stress caused by carbon tetrachloride in hepatic tissue of rats probably due to its flavonoid compounds.
    Keywords: Carbon tetrachloride, Descorainia sophia, Hepatoprotection, Liver toxication, Rat
  • Masoumeh Tolu Ghamari, Akram Eidi, Pejman Mortazavi *, Ahmad Asghari Pages 13-29
    Varicocele is a pathological dilation of the venous network of the spermatic cord and considering that magnesium oxide nanoparticles play a key role in various physiological functions, the aim of this study was to evaluate the performance of nanoparticles on sperm characteristics affected by experimental varicocele. A total of 54 male Wistar rats were randomly divided into 9 equal groups including healthy control group (untouched animals), sham-operated group (underwent sham surgery), three healthy experimental groups (animals in these groups received magnesium oxide nanoparticles at doses of 1.25, 2.5 and 5 mg/kg respectively by gavage for 6 weeks), varicocele control group (varicocele was induced by renal vein ligation) and three experimental varicocele groups (in addition to varicocele induction, magnesium oxide nanoparticles were given at doses of 1.25, 2.5 and 5 mg/kg respectively by gavage for 6 weeks). At the end of the 6th week, the abdomen was opened and semen samples were collected from the tail of the epididymis to determine the indices of concentration, survival and motility of sperm and the data were statistically analyzed (p<0.05). The results showed that magnesium oxide nanoparticles were able to significantly increase the concentration, viability, progressive, moderate and non-progressive movements of sperm compared to the varicocele group (p<0.001) and also caused a significant decrease (p<0.001) in the number of non-moving sperms in the varicocele experimental groups. Therefore, magnesium oxide nanoparticles may possibly reduce the destructive effects of varicocele due to their antioxidant activity and be effective in its treatment by improving sperm properties during varicocele.
    Keywords: Magnesium oxide nanoparticles, Rat, sperm, Testicular damage, Varicocele
  • Amir Shafaroodi, Arash Araghi-Sooreh * Pages 31-41
    Herpesviruses can cause significant economic losses to the equine industry worldwide. Equine herpes virus type 1 (EHV-1) and type 4 (EHV-4) cause respiratory signs, abortion, neonatal death and in some cases distal limb edema and myeloencephalopathy in susceptible horses. The aim of this study was to determine the seroprevalence of EHV-1 and EHV-4 infection in club horses of Urmia in relation to age, gender, breed and clinical signs. Sera from 51 horses were tested by indirect enzyme linked immunosorbent assay (iELISA) for detection of specific antibodies against EHV-1 and EHV-4 and data were analyzed by chi-squared, fisher’s exact and logistic regression tests. A total of 9 samples (17.65%) (95% CI: 7.2-28.0) were found to be positive for specific antibodies of EHV-1 and EHV-4. Seropositivity was not affected by age (p=0.593), sex (p=0.651), breed (p=0.874) and clinical signs (p=0.824). Although in regression analysis it was found that odds of infection based on age was increased by 1.51% for every 4 year decrease in age and odds of infection was 1.549% more in females compared with males. Also age, gender and breed of horses explains 0.449, 0.437 and 0.217% of infection rate fluctuations, respectively. In conclusion, the results indicate relatively high exposure of equine herpes virus types 1 and 4 in club horses of Urmia.
    Keywords: Equine herpes virus, horse, indirect ELISA, Urmia
  • Omid Azinfam, Farzad Zehsaz *, Mir Alireza Nourazar Pages 43-58
    Aerobic exercise and L-carnitine consumption are associated with increasing the activity of antioxidant enzymes and reducing inflammatory processes, but their mechanisms in the face of kidney ischemia-reperfusion injury are not fully known. The aim of this study was to investigate the protective effect of aerobic exercise and L-carnitine consumption simultaneously on renal damage caused by ischemia-reperfusion in male rats. In this experimental study, 42 male Wistar rats were randomly divided into six equal groups and subjected to an eight-week aerobic exercise and six-week L-carnitine intake. At the end, mice were subjected to 45 minutes of kidney ischemia by surgery, and after 24 hours of blood supply, all mice were euthanized at the same time and sampling was done to evaluate the oxidant-antioxidant activity in their renal tissue. Finally, the data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey's post hoc test using spss-26 software. In the rats of the ischemia-reperfusion group compared to the control group, a significant decrease in the activities of catalase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase and total antioxidant capacity and a significant increase in malondialdehyde was observed (p<0.05). The interventions of aerobic exercise and L-carnitine had a significant effect on increasing the activity of catalase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase and total antioxidant capacity and reducing malondialdehyde (p<0.05). Performing aerobic exercise and taking L-carnitine supplement at the same time is more effective in terms of increasing antioxidant activities and improving the renal pathological changes of rats, indicating their synergistic effect in protecting the kidney against damage caused by ischemia-reperfusion.
    Keywords: Aerobic exercise, Ischemia-reperfusion, kidney, L-carnitine
  • Hadise Ghamari Monavvar, Gholamali Moghaddam *, Hossein Daghighkia, Babak Qasemi-Panahi Pages 59-72
    The ability of sperm to perform fertilization depends on various characteristics such as movement, viability, and sufficient volume. The present study was conducted to investigate the effect of Thymus vulgaris essential oil on the motility characteristics of ram sperm using phase-contrast microscope and CASA (Computer Assisted Sperm Analyzer) software. For this purpose, semen was collected twice a week from four rams. Initial evaluations included volume, wave motility, progressive motility, non-progressive motility and survival percentage of sperms. Then sperm samples were mixed with standard index Tris-based diluent, 20% egg yolk, 7% glycerol, plus 0, 100, 200 and 400 µg of Thymus vulgaris essential oil per ml. After bringing the temperature of the sperm samples to 5 degrees Celsius in the refrigerator, they were placed at 4 cm above liquid nitrogen for 10 minutes and finally immersed in it. The samples were thawed on days 0 and 30 of the experiment. Traits which were investigated during freezing and thawing days included total and progressive motility, non-progressive motility, viability percentage, MDA (Malondialdehyde) and CASA characteristics. The results showed that the percentage of viability and mobility decreased significantly during the experiment (p<0.001). The treatments of 100, 200 and 400 µg Thymus vulgaris essential oil had the most significant percentages compared to the control group in the characteristics of progressive and total motility, viability and CASA (p<0.001). Malondialdehyde had significantly decreased in the 100 and 200 treatments compared to the 400 and control treatments (p<0.001). The results of the present study showed that diluents containing Thymus vulgaris essential oil improve sperm motility and viability during freezing.
    Keywords: CASA software, motility characteristics, ram, sperm, Thymus vulgaris
  • Ahmad Nematoallahi *, Negar Foroozanfar Pages 73-88

    Neosporosis is a disease caused by a protozoan called Neospora caninum, which is characterized by abortion in cows and nerve and muscle paralysis of various organs, especially the hind limbs of dogs. This disease was identified for the first time in 1984 in Norway. The dog is the only definitive host and also the intermediate host of protozoa and contamination can also be seen in cattle, sheep, goats, horses, and deer. The importance of neosporosis disease is related to causing abortion in ruminants (especially cows) and the economic losses caused in industrial livestock farming, which has caused many studies to be conducted in Iran and rest of the world. The disease was first reported in Iran in 2004, and since that year, many studies have been conducted about it. In this review article, an attempt has been made to introduce the protozoa that causes the disease and its evolution, as well as the methods of diagnosing the disease, and provide an overview of the studies conducted on this disease in Iran, from the beginning to the present day.

    Keywords: Cow, Iran, Neosporosis, Review studies