فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال یازدهم شماره 67 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مائده مختاری کرچگانی، هادی فرهادی* صفحات 1-15

     پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مجازی کیفیت زندگی درمانی بر تعارض کار- خانواده، اعتیاد به کار، سلامت روان و تعاملات بین فردی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با دوره پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان زن مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی 1402- 1401 شهر اصفهان بود که به شیوه نمونه گیری دردسترس تعداد 30 معلم زن انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) گماشته شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مجازی کیفیت زندگی درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. هر دو گروه در مراحل پیش آزمون، پس آزمون توسط پرسشنامه های تعارض کار و خانواده (کارلسون و همکاران ،2000)، اعتیاد به کار (اسپنس و رابینز، 1992)، سلامت روان (گدبرگ، 1979) و تعاملات بین فردی (مک الیستیر، 1995) مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS23 و روش تحلیل اندازه های تکراری استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مجازی کیفیت زندگی درمانی بر تعارض کار- خانوادهف اعتیاد به کارف سلامت روان و تعاملات بین فردی تاثیر معنی داری دارد و اثرات آموزش ها در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است (01/0<p) . در نتیجه آموزش مجازی کیفیت زندگی درمانی به عنوان درمانی اثرگذار می تواند به بهبود سلامت روانی کارکنان کمک شایانی نماید. از این رو پیشنهاد می گردد مشاورین و روانشناسان به آموزش مجازی کیفیت زندگی درمانی بر کاهش تعارض کار- خانواده و اعتیاد به کار و افزایش سلامت روان و تعاملات بین فردی توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی کیفیت زندگی درمانی، تعارض کار و خانواده، اعتیاد به کار، سلامت روان و تعاملات بین فردی
  • عبدالامیر گاطع زاده*، سمیه حاتمی صفحات 17-33

    هدف پژوهش حاضر آزمون مدل علی سلامت عمومی براساس توکل بر خدا و حمایت اجتماعی با واسطه گری ویژگی های شخصیتی در زنان jتحت سرپرستی شهرستان ایذه در سال 1401 است. طرح پژوهش حاضر از نوع بنیادی و در چارچوب طرح های همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (تحیل مسیر) است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه زنان سرپرست خانواده تحت پوشش شهرستان ایذه در فاصله زمانی اردیبهشت تا تیرماه 1401 به تعداد 1300 مورد بود. تعداد 230 زن سرپرست خانواده براساس نرم افزار جی پاور به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های توکل بر خدا بک و مک دونالد (2004)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی (1988)، مقیاس شخصیتی پنج عاملی فرم کوتاه مک کری و کاستا (1989) و سلامت عمومی گلدبرگ (1972) استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل، بیانگر تایید برازش مدل فرضی پژوهش بود. ضرایب تحلیل مسیر در این مطالعه نشان داد که توکل بر خدا و حمایت اجتماعی بر سلامت عمومی اثر مستقیم و معنی داری دارد. از بین ویژگی های شخصیتی: ویژگی روان رنجوری بر سلامت عمومی اثر منفی و برون گرایی، سازش پذیری، مسولیت پذیری و تجربه گرایی بر سلامت عمومی اثر مستقیم و معنی داری دارد. همچنین مدل نشان داد که توکل بر خدا و حمایت اجتماعی با واسطه گری ویژگی های شخصیتی بر سلامت عمومی اثر غیرمستقیم و معنی داری دارند. براین اساس و برحسب یافته های حاصله می توان گفت که بین توکل بر خدا و حمایت اجتماعی با سلامت عمومی رابطه وجود دارد و این رابطه می تواند با نقش ویژگی های شخصیتی تعدیل شود.

    کلیدواژگان: مدل علی، توکل بر خدا، حمایت اجتماعی، ویژگی های شخصیتی، سلامت عمومی، زنان سرپرست خانواده
  • رحیم چلداوی*، خدیجه شیرالی نیا، عباس امان الهی صفحات 35-50

     هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر سازگاری پس از طلاق زنان مطلقه شهر اهواز بود. بدین منظور با توجه به ملاک های ورود و خروج چهار نفر از زنان مطلقه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان استفاده شد. مشارکت کنندگان طی چند نوبت خط پایه، 8 جلسه مداخله درمانی و 2 نوبت پیگیری شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری پس از طلاق فیشر (FDAS) بود. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (05/0 <p) و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر افزایش سازگاری پس از طلاق اثر معناداری داشت. بنابراین درمان متمرکز بر شفقت می تواند به عنوان روشی جدید در افزایش سازگاری پس از طلاق برای روان درمانگران و مشاوران خانواده مورد استفاده قرار گیرد.چکیدههدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر سازگاری پس از طلاق زنان مطلقه شهر اهواز بود. بدین منظور با توجه به ملاک های ورود و خروج چهار نفر از زنان مطلقه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان استفاده شد. مشارکت کنندگان طی چند نوبت خط پایه، 8 جلسه مداخله درمانی و 2 نوبت پیگیری شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری پس از طلاق فیشر (FDAS) بود. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (05/0 <p) و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر افزایش سازگاری پس از طلاق اثر معناداری داشت. بنابراین درمان متمرکز بر شفقت می تواند به عنوان روشی جدید در افزایش سازگاری پس از طلاق برای روان درمانگران و مشاوران خانواده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، سازگاری پس از طلاق، زنان مطلقه
  • صدیقه حیدری، مهرناز آزادیکتا*، اشکان کاظمی صفحات 51-64

    ازدواج قراردادی اجتماعی بوده که در متن آن، یک زن و یک مرد براساس تعهدات قانونی، شرعی و اخلاقی تصمیم می گیرند در ساختار زن و شوهر با هم زندگی کنند. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر کاهش میل به ازدواج با استفاده از نظریه زمینه ای بوده است. نمونه پژوهش حاضر 15 نفر از دانشجویان مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی در نیمسال اول سال تحصیلی 2-1401 بوده و به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. قلمروز زمانی پژوهش مهرماه سال 1401 و روش تحلیل داده ها، براساس نظریه زمینه ای (گراندد تیوری) با طرح سیستماتیک اشتروس و کوربین (1990) بوده است. یافته ها نشان داد عواملی همچون رفتاری، روانشناختی، اقتصادی، فرهنگی، سلامت جسمی و تحصیلی مهم ترین عوامل علی؛ عوامل فرهنگی-اجتماعی و مذهبی، مهم ترین عوامل زمینه ای؛ عوامل اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، خانوادگی و سیاسی مهم ترین عوامل مداخله گر در کاهش میل به ازدواج بوده اند که اگر در راستای آن، راهبردهای اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، شخصی-خانوادگی، مذهبی و شغلی-تحصیلی بکار گرفته شوند، می توان پیامدهای اجتماعی-فرهنگی، سلامت جسمی-روانی و نظامی-سیاسی را انتظار داشت. مطابق یافته های پژوهش؛ براساس فراوانی مشاهده شده، از بین عوامل ذکر شده، عامل مهم کاهش میل به ازدواج در درجه اول رفتاری؛ در درجه دوم روانشناختی، سپس اقتصادی شناسایی شده اند و در صورتی که راهبردهای اقتصادی و فرهنگی مناسب اتخاذ شوند، پیامدهای مطلوب رخ خواهند داد. از این رو تدوین مشاوره های مطلوب برای جوانان می تواند نقش مهمی در بهبود این مساله داشته باشد. همچنین، این بررسی می تواند برای مراکز مشاوره و روانشناسی به منظور تدوین و طراحی محتوای همسو با ارزش های جامعه ایرانی-اسلامی و مسایل موجود در این حوزه مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، میل به ازدواج، شناسایی، نظریه زمینه ای
  • حسن منجزی*، علیرضا حیدرئی صفحات 65-76

    این مطالعه با هدف بررسی پیش بینی عملکرد تحصیلی بر اساس اعتیاد به اینترنت و استرس تحصیلی در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر اهواز انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. در این مطالعه، جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم ناحیه 3 شهر اهواز در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند. در تحقیق حاضر به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای تعداد 255 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها جهت بررسی شاخص عملکرد تحصیلی از معدل دانش آموزان در ترم تحصیلی و پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1988)، استرس تحصیلی سان، دون، هو و ژو (2011) استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که اعتیاد به اینترنت با عملکرد تحصیلی رابطه منفی و معنادار دارد. همچنین، نتایج نشان داد که استرس تحصیلی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه نیز رابطه منفی و معنادار وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که اعتیاد به اینترنت و استرس تحصیلی توانستند 44 درصد از واریانس مربوط به عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم را پیش بینی کنند و اعتیاد به اینترنت سهم بیشتری در کاهش عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه داشت. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر اهمیت توجه به اعتیاد به اینترنت و استرس تحصیلی در کاهش عملکرد تحصیلی بیش از پیش احساس می شود. به نظر می رسد که عملکرد تحصیلی تحت تاثیر عوامل دیگر و اثرات تعاملی آنها نیز باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، اعتیاد به اینترنت، استرس تحصیلی
  • مریم موسی پور* صفحات 77-92

    افسردگی یکی از رایج‏ترین اختلالات روان‏شناختی است که بسیاری از روان‏ درمانگران به آن توجه ویژه داشته‏اند و درمان آن از چالش انگیزترین موضوعات بالینی است. لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی، نشخوار فکری و اجتناب تجربی در نوجوانان افسرده انجام شد. پژوهش از نوع نیمه ‏آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. تمامی دانش‏آموزان دختر دوره متوسطه اول منطقه‏ 18 شهر تهران جمعیت آماری این پژوهش را تشکیل دادند. با نمونه‏گیری در در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی-فرم کوتاه، پرسشنامه تحمل پریشانی، پرسشنامه نشخوار فکری و پرسشنامه پذیرش و عمل را تکمیل کردند. داده ها با روش‏های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل تغییر معنا‏داری در تحمل پریشانی (56/44=F، 004/0=P و 60/0=η) و نشخوار فکری (32/9=F، 013/0=P و 57/0=η) از پیش‏ آزمون به پس‏ آزمون وجود دارد و در اثر مداخله به روش پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی و نشخوار فکری در گروه آزمایش بهبود یافته است (05/0>P). همچنین، بین آزمودنی‏های دو گروه تغییر معنا‏داری در نمره اجتناب تجربی از پیش آزمون به پس ‏آزمون وجود دارد و در اثر مداخله اجتناب تجربی دختران گروه آزمایش کاهش یافته است (26/15=F، 009/0=P و 61/0=η). با توجه به نتایج پژوهش می‏توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به‏ عنوان یک مداخله کلیدی در حوزه پیش‏گیری از آسیب‏های عاطفی و شناختی در نوجوانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اجتناب تجربی، نشخوار فکری، تحمل پریشانی، درمان پذیرش و تعهد
  • امیر یکانی زاد*، اکبر سلیمان نژاد، مجتبی وضعی، مریم منظری صفحات 93-109

    در سال های اخیر منابع استرس زا و محیط های نامساعد رو به افزایش است. از سوی دیگ، اضطراب اجتماعی و خود توانمند سازی همواره مشکلی مهم در دانش آموزان محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین بررسی اثر بخشی آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر اضطراب اجتماعی و خود توانمند سازی دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش حاضر، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دوره پیگیری (3 ماهه) با گروه آزمایشی و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه دوازدهم شهر خوی در سال تحصیلی 1401- 1400 بود. به منظور انتخاب آزمودنی ها به شیوه تصادفی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 40 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه گواه (20 نفر) جایگزین شدند. برنامه مداخله ای آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد به گروه آزمایش مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش داده شد اما گروه گواه در لیست انتظار باقی ماند. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000) و پرسشنامه خود توانمند سازی فلنر و همکاران (1990) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر در نرم افزار 23 spss -تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی (78/19F=،001/0P=) و مولفه های آن، ترس (42/7F=،001/0P=)، اجتناب (68/6F=،001/0P=)، ناراحتی فیزیولوژیک (09/7F=،001/0P=) و متغیر خود توانمند سازی (01/15F=،001/0P=) و مولفه های آن، کفایت شناختی (26/9F=،001/0P=)، کفایت انگیزشی (10/5F=،001/0P=)، کفایت هیجانی (01/8F=،001/0P=) و کفایت رفتاری (82/9F=،001/0P=) موثر بود. لذا پیشنهاد می شود که این برنامه توسط متولیان آموزش و پرورش و نهادهای تربیتی جهت طراحی برنامه های آموزشی و بهبود دستاوردهای آموزشی مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، پذیرش و تعهد، خود توانمند سازی
  • سید علی آل یاسین*، سمیرا محمودی صفحات 111-127

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر سبک های دلبستگی و تنظیم شناختی هیجان در افراد دارای شخصیت تاریک انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره منطقه 8 تهران در سال 1401 بودند که پس از توزیع پرسشنامه، دارا بودن صفات تاریک شخصیت در آنان محرز شد. از بین جامعه آماری تعداد 24 نفر به روش نمونه گیری در دسترس که تمایل به شرکت در این دوره درمانی داشتند به عنوان نمونه انتخاب شدند، در ادامه با گمارش غیر تصادفی در دسترس (هدفمند) 12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. جهت سنجش اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های ویژگی های جمعیت شناختی، مثلث تاریک شخصیت جانسون و وبستر (2010)، سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990)، تنظیم هیجان گرانفسگی (2001) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیره (مانکوا) و مفروضه های آن استفاده شد که این تحلیل با نرم افزار SPSS26 انجام شد. یافته ها نشان داد آموزش طرحواره درمانی، به طور معناداری سبک دلبستگی ایمن را افزایش، سبک دلبستگی اجتنابی را کاهش، سبک دلبستگی دوسوگرا / اضطرابی را کاهش و تنظیم هیجان در افراد دارای شخصیت تاریک را افزایش داده است. با توجه به نتایج حاصل، آموزش طرحواره درمانی می تواند به عنوان یک مداخله موثر در افراد دارای شخصیت تاریک مورد توجه قرار داده شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، سبک های دلبستگی، تنظیم شناختی هیجان، شخصیت تاریک
|
  • Maedeh Mokhtari Karchegani, Hadi Farhadi * Pages 1-15

     The present research was conducted with the aim of the effectiveness of virtual training of quality of life therapy on work-family conflict, work addiction, mental health and interpersonal interactions in working employees. The research method was a semi-experimental research method with experimental and control groups and pre-test-post-test and follow up. The statistical population included all secondary school female teachers in Isfahan city in the academic year of 2021-2020, 30 female teachers were selected by random sampling and randomly assigned to two experimental groups (15 people) and a control group (15 people). The experimental group underwent 8 90-minute virtual training of quality of life therapy and the control group remained on the waiting list. Both groups were evaluated in the pre-test, post-test and follow up stages by work-family conflict questionnaire (Carlson et al., 2000) General Health Questioner(Goldberg, 1979), Work addiction questionnaire(Spence & Robbins, 1992) and Interpersonal interactions questionnaire(Mack Alister, 1995). In order to analyze the data, statistical methods and SPSS version 23 software and repeated measures analysis were used. The findings showed that that virtual training of quality of life therapy has a significant effect on work-family conflict, work addiction, mental health and interpersonal interactions (p<0.001). As a result, virtual training of quality of life therapy as an effective therapy can help to improve mental health. Therefore, it is suggested that counselors and psychologists pay special attention to virtual training of quality of life therapy to reduce work-family conflict and work addiction and increase mental health and interpersonal interactions.

    Keywords: virtual training of quality of life therapy, Work-Family Conflict, work addiction, mental health, Interpersonal relationships
  • Abdolamir Gatezadeh *, Somayeh Hatami Pages 17-33

    The aim of the current research is to test the causal model of public health based on trust in God and social support with the mediation of personality traits in women. The research method of this study is structural equation correlation. The studied population included all female heads of families covered by Izeh city between May and July 1401 in the number of 1300 cases. 230 female heads of the family were selected based on JPower software as a purposeful sampling. To collect data, Beck and McDonald (2004) Trust in God questionnaires, Multidimensional Perceived Social Support Scale (1988), McCree and Costa (1989) five-factor personality scale, and Goldberg's General Health (1972) were used. Data were analyzed using structural equation modeling (path analysis). The analysis results confirmed the fit of the hypothetical research model. Path analysis coefficients showed that trust in God and social support have a direct effect on public health. Among the personality traits: neuroticism has a negative effect on public health, and extroversion, adaptability, responsibility, and empiricism have a direct and significant effect on public health. Also, trust in God and social support through personality traits have an indirect effect on general health. Therefore, it can be said that there is a relationship between trust in God and social support with general health, and this relationship can be moderated by the role of personality traits.

    Keywords: causal model, trust in God, social support, Personality traits, General Health, female heads of the family
  • Rahim Cheldavi *, Khadijeh Shiralinia, Abbas Amanelahi Pages 35-50

    The effectiveness of Compassion Focused Therapy on Divorce Adjustment in Divorced WomenAbstractThe aim of this present research was to determine the effectiveness of compassion focused therapy on divorce adjustment divorced women in Ahvaz. Four divorced women were selected using convenience sampling method. In this research simultaneous multiple baseline experimental single case design was used. Participants participated in several stages of the baseline, 8 intervention sessions and 2 follow-ups. The instrument used was Fisher's Divorce Adjustment Scale (FDAS). Data were analyzed using Visual Drawings, Reliable Change Index (P<0/05) and Percentage Improvement Formula. The results showed that compassion focused therapy had a significant effect on increasing adjustment divorce. Consequently, compassion focused therapy can be used as a new way of increasing adjustment divorce for Psychotherapists and family counselors. Keywords: Compassion Focused Therapy, Divorce Adjustment, Divorced WomenKeywords: Compassion Focused Therapy, Divorce Adjustment, Divorced Women.

    Keywords: Compassion Focused Therapy, Divorce Adjustment, divorced women
  • Sedigheh Heydari, Mehrnaz Azadyekta *, Ashkan Kazemi Pages 51-64

    Marriage is a social contract in which a woman and a man decide to live together as husband and wife based on legal, religious and moral obligations. the aim of the current research was to Identifying the Effective Factors on Reducing the Desire to Marry Using Grounded Theory (GT). The sample of the present study was 15 unmarried students of Islamic Azad University of Electronic Department in the first semester of the academic year 2022-3 and semi-structured interview was used to collect data. The time domain of the research was October 2022 and the method of data analysis was based on grounded theory with the systematic plan of Strauss and Corbin (1990). The findings showed that factors such as behavioral, psychological, economic, cultural, physical health and education, the most important causal factors, social-cultural and religious factors, the most important contextual factors; economic, socio-cultural, family and political factors have been the most important intervening factors in reducing the desire to marry, if in line with that, economic strategies, socio-cultural, personal-family, religious and occupational-educational are used, socio-cultural consequences, health He expected physical-psychological and military-political. According to the research findings; Based on the observed frequency and percentage of the total, among the mentioned factors, the most important factor in reducing the desire to marry is primarily behavioral; In the second degree, they have been identified as psychological, then economic, and if appropriate economic and cultural strategies are adopted, favorable consequences will occur. Therefore, developing appropriate counseling for young people can play an important role in improving this issue. also, this review can be useful for counseling and psychology centers in order to compile and design content aligned with the values of the Iranian-Islamic society and the issues in this field.

    Keywords: effective factors, desire to marry, identification, Grounded Theory
  • Hasan Monjezi *, Alireza Heidari Pages 65-76

    Academic life is one of the most important aspects of each person's life that can affect other aspects of life. While the issue of academic decline and low level of academic performance of pupils and students is one of the main problems of the academic life of individuals and the educational system of each country; Accordingly, this study was conducted to investigate the prediction of academic performance based on Internet addiction and academic stress in male high school male students in Ahvaz. In this correlational study, the statistical population consisted of all male high school students in Ahvaz in the academic year 2020-2021, which were selected as a sample by stratified cluster sampling of 255 people. To collect data to assess academic performance index, students' GPA and questionnaires of Internet Addiction of Young (1988) & academic stress of Sun, Don, Hu and Zhou (2011) were used. Data were analyzed by using pearson correlation and step wiseregressionsThe results showed that internet addiction had a negative and significant relationship with academic performance and academic stress had a negative and significant relationship with academic performance. Internet addiction and academic stress predicted 44% of the variance related to students 'academic performance, and internet addiction had a greater share in students' academic performance. According to the results, the importance of paying attention to internet addiction and academic stress in academic performance is felt more than before. Academic performance seems to be influenced by other factors and their interactive effects.

    Keywords: Academic Performance, internet addiction, Academic stress
  • Maryam Mosapor * Pages 77-92

    Depression is one of the most common psychological disorders that many psychotherapists have paid special attention to, and its treatment is one of the most challenging clinical issues. Therefore, this research was conducted with the aim of determining the effectiveness of acceptance and commitment therapy on distress tolerance, rumination and experiential avoidance in depressed adolescents. The research was semi-experimental with pre-test, post-test and control group. All the female students of the first secondary school in the 18th district of Tehran formed the statistical population of this study. 30 people were selected through available sampling and were placed in the experimental (15 people) and control (15 people) groups, and the research tools included depression questionnaire-short form, distress tolerance questionnaire, rumination questionnaire and acceptance questionnaire and They completed the operation. The data were analyzed with descriptive statistics and multivariate covariance analysis. The results showed that there was a significant change in distress tolerance between the experimental and control groups (F=44.56, P=0.004 and η=0.60). and rumination (F = 9.32, P = 0.013 and η = 0.57) from pre-test to post-test and as a result of the intervention with the method of acceptance and commitment, distress tolerance and rumination in the experimental group improved (P<0.05). Also, between the subjects of the two groups, there is a significant change in the experiential avoidance score from the pre-test to the post-test, and due to the intervention, the experiential avoidance of the girls in the experimental group has decreased (F=15.26, P=0.009 and η = 0.61). According to the results of the research, the treatment based on acceptance and commitment can be used as a key intervention in the field of prevention of emotional and cognitive damage in teenagers.

    Keywords: Depression, experiential avoidance, rumination, Distress Tolerance, acceptance, commitment therapy
  • Amir Yekanizad *, Akbar Soleimannezhad, Mojtaba Vazie, Maryam Manzari Pages 93-109

     In recent years, stressful sources and unfavorable environments are increasing. On the other hand, social anxiety and self-empowerment are always considered an important problem in students. The present research was conducted with the aim of determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on social anxiety and self- empowerment of students. method of the present study with pre-test-post-test design with 3-month follow-up periods with experimental and control groups. The statistical population consisted of all Third year male students of high school in Khoy city in the academic year 2021-2022. The sample consisted of 40 people who were selected by multistage random cluster sampling and assigned in experimental and control groups (20 in each group). A pre-test was conducted for both groups. Intervention program acceptance and commitment therapy(8sessions of 90 minutes) trained in the sample group. and the control group remained on the waiting list. The end of the training period, a post-test was conducted. In order to collect data in this study, Social Phobia questionnaire(SPIN) Connor et al (2000) and Social competence questionnaire (SCQ)Felner and et al (1990). Data were analyzed using repeated measures variance in software SPSS-23. The results showed that acceptance and commitment therapy on the social anxiety (F=19/78, P<0/001) its components, fear (F=7/42, P<0/001), avoidance (F=6/68, P<0/001), Physiological discomfort(F=7/09, P<0/001) and variable social competence (F=15/01, P<0/001), its components, cognitive competence (F=9/26, P<0/001), motivational competence (F=5/10, P<0/001), emotional competence (F=8/01, P<0/001) and behavioral competence(F=9/82, P<0/001) It was effective. It is suggested that this program be used by custodians of education and educational institutions to design preventive educational programs and improve educational achievements.

    Keywords: Social anxiety, acceptance, commitment, social competence
  • S.A Aleyasin *, Samira Mahmoudi Pages 111-127

    The purpose of this research was the effectiveness of schema therapy on attachment styles and cognitive regulation of emotion in people with dark personality. The current research method was a semi-experimental research with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population in this research was all the people who referred to counseling centers in the 8th district of Tehran in 1401, and after distributing the questionnaire, they were found to have dark personality traits. In this way, 24 people from among the statistical population of the study were selected as a sample using available sampling method, who are willing to participate in this treatment course, then 12 people in the experimental group and 12 people in the experimental group with a non-random assignment available were included in the control group. In order to measure the research variables, questionnaires of demographic characteristics, dark triangle of personality by Johnson and Webster (2010), attachment styles of Collins and Reed (1990), emotional regulation of gravity (2001) were used. To analyze the data, the multivariate covariance test (MANCOVA) and its assumptions were used, and this analysis was done with SPSS26 software. The test results showed that schema therapy training has significantly increased the secure attachment style, decreased the avoidant attachment style, decreased the ambivalent/anxious attachment style, and increased emotion regulation in people with dark personalities. schema therapy training can be considered as an effective intervention in people with dark personality.

    Keywords: Schema Therapy, attachment styles, cognitive emotion regulation, dark personality