فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال نهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید زارع زاده* صفحات 1-22

    کشور پاکستان با وسعت زیاد و جمعیت فراوان خود به عنوان یک بازار هدف برای صادرات کالا و خدمات می باشد. وجود مرزهای زیاد بین این کشور و استان سیستان و بلوچستان در ایران، یک مزیت رقابتی مناسب برای کشور است. همچنین عدم روابط مناسب پاکستان با دیگر کشور همسایه، هندوستان به علت مسایل سیاسی، و همچنین وضعیت ناپایدار و عدم امکان رفع نیازهای فنی و تجاری توسط افغانستان دیگر همسایه این کشور، می تواند مزیتی برای کشور ما در امر تبادل کالا و خدمات با پاکستان باشد. اقلیم مناسب استان سیستان و بلوچستان برای ساخت نیروگاه های خورشیدی و صادرات انرژی الکتریکی کشور از این منبع نامحدود و تجدیدپذیر، فرایندی مناسب می باشد. در این تحقیق با استفاده از قابلیت های نرم افزار ArcGIS مناسبترین مکان های نصب پانل خورشیدی در شهرهای میرجاوه، پیشین و ریمدان تعیین شده و با استفاده از نرم افزار PVSOL میزان انرژی تولیدی در این قطعات زمین تخمین زده شده است. نتایج خروجی شبیه سازی نشان داده است که نصب پانل ها در جهت شرق-غرب در این موقعیت ها می تواند منجر به استقرار نیروگاه های خورشیدی MW 2 در هر هکتار زمین شود و سالیانه با صادرات برق حاصل از این تولید، بیش از 400 میلیارد ریال به ازاء هر هکتار پانل خورشیدی نصب شده، درآمدزایی نمود. این امر علاوه بر توسعه پایدار و اشتغال در استان سیستان و بلوچستان منجر به کاهش مشکلات اجتماعی و افزایش امنیت خواهد شد.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر خورشیدی، توسعه پایدار، سیستان و بلوچستان، صادرات برق، PVSOL
  • نرگس منجزی، علی افروس، مریم داودبهاروندی، احسان مرادی مطلق* صفحات 23-63

    مکان یابی نیروگاه خورشیدی با استفاده از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره و در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی می تواند در گسترش توسعه پایدار نقش بسزایی داشته باشد. هدف از این پژوهش، شناسایی تناسب اراضی جهت احداث نیروگاه خورشیدی با استفاده از مدل AHP، منابع سنجش از دور و تکنیک های GIS است که بعنوان نمونه در شهرستان اندیمشک در استان خوزستان تحقیق است. بدین منظور دوازده معیار که از جنبه های اقتصادی، محیطی و امنیتی دارای اهمیت هستند، وزن دهی و سپس در محیط  GIS بصورت خطی، فازی سازی شده اند و درنهایت بطور خطی وزنی با یکدیگر تلفیق گردیده اند. نتایج حاصل نشان می دهد که 68/8 درصد از اراضی منطقه نم.نه مورد مطالعه دارای درجه تناسب بسیار عالی برای احداث نیروگاه خورشیدی هستند. این اراضی عمدتا در اطراف محدوده شهری اندیمشک واقع شده اند. معیارهای فاصله از مناطق صنعتی/نظامی و فاصله از شبکه راه آهن به ترتیب بیش ترین رابطه همبستگی مثبت و منفی را با نقشه مکان یابی دارند.

    کلیدواژگان: مکان یابی، نیروگاه خورشیدی، GIS، AHP
  • الناز براتی، سامان تشکر*، امیر شمس نیا صفحات 64-94

    این پژوهش سعی دارد تا با مطالعه و بررسی یک ساختمان مسکونی نمونه در شهر شیراز و مصالح متداول به کار رفته در آن، تاثیر روش های غیر فعال در زمینه ذخیره سازی انرژی و همچنین تولید انرژی با استفاده از انرژی های تجدید پذیر را مورد مطالعه قرار دهد. یک روش برای به حداقل رساندن مصرف انرژی در ساختمان های مسکونی و اداری، بهره گیری از ساختمان های انرژی صفر است. این ساختمان ها، یک راه حل فنی ممکن برای مصرف کمتر انرژی را از طریق ترکیب راهکارهای صرفه جویی انرژی و بهره گرفتن از فن آوری انرژی های تجدیدپذیر فراهم می آورند. در این تحقیق برای دستیآبی به بهینه ترین شرایط مصرف انرژی در شرایط اقلیمی شیراز، هر کدام از عناصر بنای مسکونی بهینه سازی شده اند. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که می توان با استفاده از مصالح و طراحی های غیر فعال ساختمان از جمله شیشه های دو جداره و عایق کاری دیوارها، میزان مصرف انرژی ساختمان را کاهش داد. همچنین با بهره گیری از انرژی خورشیدی و شبیه سازی با استفاده از نرم افزار PVsyst می توان از تامین انرژی مورد نیاز ساختمان اطمینان حاصل کرد.

    کلیدواژگان: ساختمان انرژی صفر، انرژی های تجدیدپذیر، صرفه جویی انرژی، نرم افزار PVsyst، نرم افزار Energy Plus
  • محمد صیادی*، فرزانه مرادی، محمدرضا آریافر صفحات 95-130

    این تحقیق با تمرکز بر بخش حمل ونقل به برآورد اثر بازگشتی ناشی از بهبود کارایی انرژی (بنزین و گازوییل) بر انتشار دی اکسید کربن از سال 1367 تا 1398 می پردازد. برای برآورد کشش های توابع تقاضا از یک تابع تقاضای ایده آل (AIDS) و روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SUR) استفاده شده است. در سناریوی افزایش معادل 20 درصد در کارایی انرژی، میزان اثر بازگشتی بنزین و گازوییل کشور بین بازه 65 تا 73 درصد محاسبه شده است. به طور متوسط 68 درصد از کاهش انتشار مورد انتظار (بالقوه) CO2 به دنبال بهبود 20 درصدی در کارایی انرژی (بنزین و گازوییل) مجددا بر اثر افزایش مصرف بیشتر بنزین و گازوییل و افزایش انتشار دی اکسید کربن خنثی شده است. کاربرد مدل خودتوضیحی برداری با ضرایب متغیر در زمان (TVC-VAR) برای بررسی نحوه تاثیر متغیرهای توضیحی بر روی اثر بازگشتی نشان می دهد که ضرایب متغیرهای رشد شهرنشینی و رشد تعداد وسایط نقلیه در ناوگان در طی زمان مثبت و نوسانی بوده و تاثیر ضرایب متغیرهای قیمت حقیقی بنزین و قیمت حقیقی گازوییل بر اثر بازگشتی در طی زمان منفی و نوسانی بوده است. کاهش قیمت حقیقی حامل های انرژی اثر بازگشتی را در طی زمان افزایش می دهد. تحلیل حساسیت نتایج نشان دهنده افزایش اثربخشی کارایی انرژی در نرخ های بالاتر است.

    کلیدواژگان: اثر بازگشتی، کارایی انرژی، تابع تقاضای تقریبا ایده آل(AIDS)، انتشار دی اکسید کربن
  • روح الله باقری*، حمیدرضا سرچاهی، علیرضا پویا صفحات 131-174

    بکارگیری منابع انرژی تجدیدپذیر و به خصوص احداث نیروگاه های خورشیدی می تواند راهکاری برای پایان دادن به دو بحران خاموشی ناشی از کمبود برق و مازوت سوزی در نیروگاه ها باشد. هدف این پژوهش بهینه سازی چندهدفه مکان یابی تخصیص احداث نیروگاه های خورشیدی برای تامین تقاضای برق است. در توابع هدف مسیله هزینه های اقتصادی، محدودیت در خطوط انتقال و انتشار گازهای گلخانه ای کمینه شده و همچنین مناطق تحت پوشش بیشینه شده است. برای حل مسیله بهینه سازی چندهدفه از روش ال پی متریک در نرم افزار گمز استفاده شده است. اعتبارسنجی مدل ریاضی مورد ارزیابی قرار گرفته و با ارایه مثال عددی پیچیده بودن مسیله کارایی الگوریتم ژنتیک چندهدفه در ابعادکوچک و بزرگ بررسی شده است. در نهایت احداث نیروگاه خورشیدی در منطقه کاشان، آران و بیدگل مورد مطالعه قرارگرفته است. مدل نهایی این روش می تواند برای یاری رساندن به مدیران و تصمیم گیران شرکت های سرمایه گذاری و تولید کننده برق در احداث نیروگاه های خورشیدی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، بهینه سازی چندهدفه، مکان یابی تخصیص، نیروگاه خورشیدی
  • شیرین عزیزی*، رضا رادفر، هانیه نیکومرام، علی رجب زاده قطری صفحات 175-209

    کاهش انتشار CO2 یکی از تحقیقات حیاتی است. اضافه بازیافت نفت از طریق تزریق CO2  می تواند نقش مهمی در تحریک جذب و ذخیره کربن ایفا کند و به افزایش درآمدهای نفتی کمک کند. در این مقاله با ساخت یک مدل تولید برق و انتشار کربن از نیروگاه های حرارتی کشور، به شناخت و امکان سنجی انجام پروژه CO2-EOR از طریق انتقال کربن حاصل از فعالیت های نیروگاهی توسط خط لوله اختصاصی و تزریق آن به میادین نفتی پرداخته می شود. بکمک ابزار مدلسازی سیستمی به منظور درک بهتر پیچیدگی های مسیله با طراحی زیر سیستم های اصلی تولید برق حرارتی و نیز تجدیدپذیر و بررسی نحوه ارتباط این زیر سیستم ها، تحلیل اقتصادی اولیه ای برای امکان سنجی انجام پروژه ارایه می گردد. نتایج انجام پژوهش ضمن تایید موفقیت قابل قبول در دستیابی به اهداف زیست محیطی و اقتصادی بر لزوم انجام تحقیقات وسیع تر و عمیق تر و توجه ویژه به استفاده از این رویکرد به عنوان فرصتی برجسته در کسب اهداف توسعه پایدار کشور تاکید می کند.

    کلیدواژگان: دی اکسید کربن، نیروگاه های حرارتی، اضافه بازیافت نفت، پویایی های سیستم
  • شناسایی و اولویت بندی پایدار معیارهای انتخاب تامین کندگان صنعت نفت و پتروشیمی (مطالعه موردی: شرکت ملی نفت ایران)
    سید امیر نصری*، امیرحسین سرابی، علیرضا شعبانیان، سید محمد حسینی، رضا نوشادی صفحات 210-235

    انتخاب صحیح تامین کنندگان مطلبق نیاز صنعت نفت و فرآورده های نفتی، مستلزم در نظر گرفتن معیارها و زیر معیارهای مهم و تاثیرگذار و روابط میان آن ها است. هدف از انتخاب تامین کنندگان، شناسایی آن دسته از تامین کنندگانی است که بیشترین پتانسیل برای تامین پایدار مواد، ماشین آلات، قطعات یدکی مورد نیاز مشتری با قیمت مناسب درحال و آینده را دارا می باشند. این مهم مستلزم پایش تامین کنندگان براساس معیارهای مورد نظر مشتریان است. این مقاله، روشی پایدار برای ارزیابی و تجزیه تحلیل تامین کنندگان ارایه می کند و مشکلات انتخاب تامین کننده با ترکیب آزمایش تصمیم گیری فازی دیمتل و فرآیند تجزیه تحلیل شبکه ای برطرف می گردد. این پژوهش، روش جدیدی برای حل مشکل پیشنهاد می کند تا انتخاب تامین کننده پایدار به تصمیم گیرندگان اجازه دهد اثرات محیطی منفی را به حداقل، تاثیرات مثبت اجتماعی زنجیره تامین را به حداکثر، و در عین حال عملکرد تجاری آن را به حداکثر برسانند. در ابتدا، اثرات بین معیارهای تصمیم گیری توسط فازی دیمتل محاسبه می شود، و سپس اوزان هر معیار مربوط به انتخاب پایدار تامین کننده با روش فرآیند تجزیه تحلیل شبکه ای استخراج می شود. نتایج این تحقیق نشان داد تصمیم گیرندگان باید به هر دو مورد شاخص های مالی و زیست محیطی در انتخاب تامین کنندگان صنعت نفت توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: تجزیه تحلیل شبکه ای، دیمتل فازی، انتخاب و ارزیابی تامین کننده، سنجش عملکرد، صنعت نفت
|
  • Majid Zarezadeh* Pages 1-22

    Pakistan, with its large size and large population, is a target market for the export of goods and services. The existence of many borders between this country and Sistan and Baluchistan province in Iran is a suitable competitive advantage for the country. Also, the lack of proper relations with another neighboring country, India, as well as the unstable situation of Afghanistan, another neighbor of this country, can be an advantage for our country in exchanging goods and services with Pakistan. The suitable climate of Sistan and Baluchistan province is a suitable process for the construction of solar power plants and exporting the country's electrical energy from this unlimited and renewable source. In this research, using the capabilities of ArcGIS software, the most suitable places to install solar panels in the cities of Mirjaveh, Pishin and Rimdan have been determined, and the amount of energy produced in these pieces of land has been estimated using PVSOL software. The output results of the simulation have shown that the installation of panels in the east-west direction in these positions can lead to the establishment of 2 MW solar power plants per hectare of land and the annual export of electricity from this production is more than 400 billion Rials per year. Every hectare of installed solar panels generates income. In addition to sustainable development and employment in Sistan and Baluchistan provinces, this will lead to a reduction of social problems and an increase in security.

    Keywords: Export of electricity, PVSOL, Renewable Solar Energy, Sustainable Development, Sistan, Balochestan
  • Narges Monjezi, Ali Afrous, Maryam Davudbaharvandi, Ehsan Moradi Motlagh* Pages 23-63

    Optimum site selection for a solar power plant according to the opinion of connoisseur experts using multi-criteria decision making models and in GIS environment can play a significant role in the expansion of sustainable development. Therefore, the purpose of this study is to identify the suitability of lands for the construction of a solar power plant using AHP model, remote sensing resources and GIS techniques in Andimshek city located in Khuzestan province, Islamic Republic of Iran. For this purpose, 12 criteria that were important from economic, environmental and security aspects were weighted by AHP model, then linearly standardized in the GIS environment and finally combined weighted linearly together (WLC). The results indicated 8.68% (4933.72 hectares) of the study area have an excellent degree of suitability for constructing of a solar power plant. These lands are mainly located near of Andimeshk city. Also, the results indicated the distance from industrial/military regions and the distance from the railway network have the most positive and negative correlation with the suitability map of the solar power plant, respectively.

    Keywords: Site Selection, Solar Power Plant, GIS, AHP
  • ELNAZ BARATI, AMIR SHAMSNIA Pages 64-94

    This research focuses on the effect of passive methods in the field of energy storage, produce energy by using renewable energies, and also to achieve the construction patterns of residential buildings in the climate conditions of Shiraz, with the aim reducing energy consumption. Statistics show that in Iran, fuel consumption in residential and commercial buildings with an average annual growth of 7. It is about 2.37% of the country's total fuel consumption. One way to minimize energy consumption in this sector is to increase the role of zero-energy buildings. Zero-energy buildings provide technical ways to consume less energy in buildings. These buildings are designed and built so that all or a large part of these provide the energy they need through the combination of energy saving and the use of renewable energy technology. In this research, after studying the climate condition of the city of Shiraz, a building in the Energy Plus software, the simulation and climatic data of the Shiraz station was introduced to the software. To achieve the most optimal conditions of energy consumption in the climatic conditions of Shiraz, each of the building elements Residential was optimized. The simulation shows that it is possible to reduce the energy consumption of the building by using passive building materials and designs, including double-glazed glass, Wall insulation, etc. On the other hand, by using solar energy, using pvsyst software, you can supply the energy needed by the building.

    Keywords: Zero energy building, PVsyst, Energy plus, Renewable energy
  • Mohammad Sayadi*, Farzaneh Moradi, MohammadReza Ariafat Pages 95-130

    Considering the importance of investigating this issue, this research, focusing on the transportation sector, has estimated the return effect of improving energy efficiency (gasoline and diesel) on carbon dioxide emissions using the country's energy balance sheet data from 1367 to 1398. An ideal demand function (AIDS) and the method of apparently unrelated regressions (SUR) have been used to estimate the elasticities of demand functions. In the scenario of a 20% increase in energy efficiency, the return effect of the country's gasoline and diesel has been calculated between 65% and 73% (with an average of 68%). The 20% improvement in energy efficiency (gasoline and diesel) is again offset by higher consumption of gasoline and diesel and increased carbon dioxide emissions. In addition, the application of the self-explanatory vector model with time-varying coefficients (TVC-VAR) to investigate how the explanatory variables affect the return effect shows that the coefficients of the variables of urbanization growth and the growth of the number of vehicles in the fleet are positive and fluctuating over time. Also, the influence of the coefficients of the real price of gasoline and the real price of diesel has been negative and fluctuating over time. This key finding shows that the decrease in the real price of energy carriers over time increases the return effect. In the continuation of the sensitivity analysis of the rebound effect of carbon dioxide emission in the transportation sector of the country under the alternative scenarios of energy efficiency of the transportation sector.

    Keywords: rebound effect, energy efficiency, almost ideal demand function (AIDS), carbon dioxide emission
  • Rohollah Bagheri*, Hamidreza Sarchahi, Alireza Pooya Pages 131-174

    Due to the trend of increasing demand for electricity consumption, the use of current fossil fuel-based electricity production technologies has led to frequent blackouts in the summer and fuel burning in the winter. Therefore, the use of renewable energy sources and especially the construction of solar power plants can be a solution to end the blackout and fuel burning crises. The purpose of this research is the multi-objective optimization of the allocation of solar power plant construction to meet the electricity demand. In the objective functions of the problem of system costs, the amount of disturbances in the lines and the amount of greenhouse gases were minimized, as well as the amount of covered areas was maximized. In this research, the LP metric method has been used to solve the problem of multi-objective optimization in GAMS software. In order to validate the presented mathematical model, the correctness of the presented model was checked by GAMS software.Then, by presenting a numerical example, the complexity of the problem, the effectiveness of the multi-objective genetic algorithm in small and large dimensions were investigated. Finally, a case study regarding the construction of a solar power plant in Kashan, Aran and Bidgol region was investigated  and  According to the given information and the input data of the problem, the situation of the candidate areas for the construction of solar power plants was determined and Also, different areas of demand were assigned to the built solar power plants.

    Keywords: genetic algorithm, Location allocation, Multi-objective optimization, solar power plant
  • Shirin Azizi*, Reza Radfar, Hanieh Nikoomaram, Ali Rajabzadeh Ghatari Pages 175-209

    Reducing CO2 emissions is one of the most critical research frontiers. Additional oil recovery through CO2 injection can play an important role in stimulating carbon sequestration and storage and help earn additional oil revenues. This article is paid, for by building a model of electricity production and carbon emissions from the country's thermal power plants, to identify and feasibility of carrying out the CO2-EOR project through the transfer of carbon from power plant activities through a dedicated pipeline and injecting it into oil fields. This model, which has been applied using system modeling tools to better understand the complexities of the studied problem, with the design of the main sub-systems of thermal and renewable electricity generation and the examination of the relationship between these sub-systems preliminary economic analysis, provides a plan for the feasibility of the project. The research results, while confirming the acceptable success in achieving environmental and economic goals, emphasize the need to conduct wider and deeper research and pay special attention to this approach as an outstanding opportunity to achieve the country's sustainable development goals.

    Keywords: carbon dioxide, thermal power plants, excess oil recovery, system dynamics
  • Defining and prioritizing criteria for sustainable supplier selection in the oil and petrochemical industry (case study: National Iranian Oil Company)
    Seyed Amir Nasri*, Amirhossein Sarabi, Alireza Shabanian, Seyed Mohammad Hosseini, Reza Nowshadi Pages 210-235

    A precise selection of suppliers for the oil industry and oil products requires consideration of essential and efficient criteria and sub-criteria, as well as the relationship between them. Supplier selection aims to identify suppliers with the most significant potential to provide customers with materials, machines, and spare parts at reasonable prices for the foreseeable future. In order to accomplish this, suppliers must be monitored according to the criteria that customers desire. This paper presents a stable method for evaluating and analyzing suppliers, and supplier selection problems are solved by combining Dematel fuzzy decision-making experiment and ANP[1]. Using a new approach, this study proposes a solution to the problem that enables decision makers to minimize the negative environmental effects and maximize the positive social effects while maximizing the supply chain's commercial performance by choosing a sustainable supplier. At first, the effects of the decision criteria are calculated by Fuzzy Dematel. Then the weights of each criterion related to sustainable supplier selection are extracted by the ANP method. It has been concluded in this study that when selecting suppliers for the oil industry, decision-makers should pay attention to both financial indicators and environmental indicators.

    Keywords: Supplier selection, Dematel, Analytic network process, Oil, petrochemical, Sustainability