فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 38 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • باقر قربانی زرین* صفحات 9-27
    نماد یا سمبل از دیرباز در ادبیات عربی مطرح بوده است حتی برخی از سروده های امریء القیس و زهیر نمادین محسوب می شوند، ولی نمادگرایی به عنوان یک مکتب در ادبیات معاصر عربی و پس از پیدایش  مکتب سمبولیسم در فرانسه هویدا شد. شاعران و نویسندگان بسیاری از این مکتب استقبال کردند و نوشته ها و سروده هایشان را از نمادهای مختلف آکندند. موارد گوناگون این نمادگرایی در آثار نویسندگان و شاعران تا حدی است که می توان مجلداتی چند را بدان اختصاص داد. بدین جهت در این نوشتار فقط  انواع نمادها در شعر معاصر عربی بررسی و نمونه های بارز نمادگرایی در سروده های شاعران معاصر عربی تحلیل شده است.  تحلیل نمادها در بیان مفاهیم و مضامین  اشعار و وا کاوی معانی آن سروده ها تاثیری اساسی دارد تا بدانجا که اگر « نماد» در یک سروده به درستی شناخته و تحلیل نشود  مفهوم کلی و مضمون آن سروده نامفهوم خواهد بود. برای تبیین انواع نمادها به شاعران یک کشور بسنده نشده است و با تقسیم بندی نمادها که برای نخستین بار بدین شکل  در یک جا انجام می پذیرد سعی بر آن بوده که تصویری کلی از نمادگرایی در شعر معاصر عربی ترسیم شود.
    کلیدواژگان: نماد، نمادگرایی، سمبولیسم اروپایی، شعر معاصر عربی
  • یدالله بهمنی مطلق* صفحات 29-48

    راوندی مورخ و ادیب نامدار قرن ششم و اوایل قرن هفتم با نقل 594 بیت از شاهنامه در راحه الصدور که همگی در حکمت عملی است و با سرودن ابیات بسیاری بر وزن و لحن شاهنامه علاوه بر اثبات ارادت و علاقه مندی اش به حماسه بزرگ فردوسی، به دلیل نزدیک بودن زمان تدوین شاهنامه و راحه الصدور که از تمام نسخ موجود شاهنامه به وی نزدیکتر است، غیر مستقیم خدمت شایانی به تصحیح شاهنامه نموده است. چنان که می دانیم یکی از شیوه های تصحیح متون نظم، مقابله ی نسخ موجود یک متن با ابیات منقول آن اثر در دیگر آثار نزدیک به عصر شاعر است.  شاهنامه یکی از شاهکار های بزرگ زبان فارسی است که از روزگار شاعر تا کنون مورد توجه اکثر نویسندگان، مورخان و شاعران بوده واز آن ابیات بسیاری نقل کرده اند. نظر به کثرت ابیات منقول شاهنامه در راحه الصدور و تقارن زمانی راوندی و فردوسی، در این مقاله ابتدا به بررسی موضوعی ابیات منقول و سپس به ارزش تصحیحی آنها از راه مقابله با چاپ های معتبر موجود شاهنامه و نسخه بدل های آنها پرداخته شده است. حاصل پژوهش نشان می دهد اولا تمام ابیات منقول در موضوعات حکمی و اخلاقی است که یقین ما را در باب استفاده ی مولف از یاداشت و نوشته ای از قبل فراهم شده، بیشتر می کند؛ ثانیا در میان این ابیات مواردی وجود دارد که بر تمام نسخ موجود شاهنامه ترجیح دارد. لذا لازم به نظر می رسد مصححان شاهنامه در تصحیح خود به این اثر ارزشمند عنایت ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: شاهنامه، راحه الصدور، تاثیرپذیری، تصحیح متن، حکمت عملی
  • علیرضا باقر* صفحات 49-85

    انسان اگرچه برای بیان مقاصد خویش سخن می گوید، اما این یگانه راه برای این کار نیست و او بخش عمده ای از مقاصد خود را به کمک حرکات و حالات اندامش به دیگران می فهماند. این چیزی است که امروزه زبان بدن نام دارد و دانش حرکت شناسی که شاخه ی نوینی از زبان شناسی است به بررسی آن اختصاص یافته است. بیان این حرکات در سخن منظوم یا منثور، خیال انگیزی و تصویرگری آن را بسیار سرشار و استوار می سازد و از این رو بررسی آن در متون ادبی سودمند است. نوشتار پیش رو به مقایسه ی حرکات جسمی در شعر دو شاعر توانا، سعدی و متنبی که می توان ایشان را از بهترین نمایندگان شعر فارسی و عربی دانست، پرداخته است و به این نتیجه ی روشن رسیده است که سعدی در این زمینه نیز در کمیت و کیفیت، بسی برتر از متنبی بوده است و این وجه شاعری وی هم از او قوی تر می نماید.

    کلیدواژگان: حرکات جسمی، حرکت شناسی، شعر، سعدی، متنبی
  • عیسی امن خانی*، منا علی مددی صفحات 87-110

    قصیده اولین قالب شعری است که شاعران ایرانی در آن به طبع آزمایی پرداخته اند. علی رغم فراز و فرودها، تا عصر مشروطه این قالب (در کنار غزل و مثنوی) همواره قالبی هنجار و مشروع بوده است؛ تا اینکه با ظهور طلیعه تجدد و انقلاب مشروطیت به ناگاه قصیده و درونمایه اصلی اش، مدح، با انتقادات تندی از سوی روشنفکران و شاعران این دوره چون آقاخان کرمانی، آخوندزاده، تقی رفعت و... مواجه گردید و یکباره به قالبی ناهنجار بدل گردید و رو به زوال نهاد. دلیل چنین تغییر سریعی را باید در تغییر نظام دانایی (اپیستمه) (سنتی و مدرن) جست وجو کرد؛ قصیده تنها در آن نظام دانایی قالب هنجار تلقی می شود که پیش فرض آن نظام سلسله مراتبی (هرمی) باشد. در چنین نظام دانایی ای زبان به دلیل مسیر صعودی اش (از قعر و قاعده هرم به بالای آن) زبانی آرام، موافق و تملق آمیز خواهد بود؛ این گونه زبان کاملا با قالب قصیده و درونمایه اصلی آن (مدح) هماهنگ است، در نتیجه در چنین نظام دانایی ای (سنتی) قصیده قالبی مشروع خواهد بود؛ اما نظام دانایی  مدرن که برابری اصلی ترین پیش فرض آن است زبان موافق و تملق گونه را برنمی تابد و به تبع آن قصیده را نیز قالبی مشروع و به هنجار به حساب نمی آورد. به همین دلیل است که در این نظام دانایی (مدرن) قصیده و درونمایه اصلی اش ، مدح، به گزاره ای ناهنجار بدل می شود.

    کلیدواژگان: قصیده، دیرینه شناسی، نظام دانایی، پیش فرض، نظام سلسله مراتبی، برابری
  • علی عشقی سردهی، ابوالقاسم امیر احمدی، ایرج کیانی* صفحات 111-128

    در ادبیات غنایی فارسی که اساس آن بیشتر بر ناز و دلال زن و نیاز مرد است، دلبستگی های عاطفی  به خصوص امنیت روانی، جایگاه ویژه ای دارد. ماجرای ویس و رامین از داستان های عاشقانه ای است که در آن شخصیت معشوق از منظر امنیت عاطفی ، به خصوص مدارا با ناکامی قابل توجه است. شاعر در این داستان عاشقانه به بیان احساسات مربوط به وصال و فراق می پردازد. داستانی که در آن معشوق، در مسیر عشق سختی های زیادی را تحمل می کند و عواطف مختلفی چون غم و شادی،یاس و امید،کین و نفرت و ..در او ایجاد می شود. زمینه ساز بخش عظیمی از این کنش های عاطفی، شاه موبد و رامین هستند. به هر حال رفتارهای عاطفی ویس در برابر این دو، درخور توجه است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ویس نسبت به شاه موبد خویشتن دار نیست وعمدتا در برابر وی خشم و نفرتش را نشان می دهد.زیرا جایی که عشق رنگ و بویی ندارد،صورت منفی خود را در لباس «غم،نفرت،کینه، خشم و...» نمایان می سازد که سرانجامش مرگ عاطفی است. اما در برابر رامین از شخصیت سالم و بلوغ عاطفی برخوردار است،زیرا آنجا که عشق قلبی در میان باشد گونه ای از کنش روانی- که احساس عاطفی نام دارد- چهره ی مثبت خود را به صورت « شادی،رغبت، مهر و...» می نمایاند که نشان از امنیت عاطفی دارد.حتی وقتی بوی خیانت را حس می کند تسلیم ناکامی ها نمی شود و با کشمکش های عاطفی دست و پنجه نرم می کند تا به وصال محبوب برسد.

    کلیدواژگان: ویس و رامین- شاه موبد- امنیت عاطفی- مدارا با ناکامی
  • اشرف شیبانی اقدم، ژاله کریمی کیوی* صفحات 129-151

    شعر و مثل همواره کارکردی دو طرفه دارند؛ ارسال المثل، از ارکان مهم ادبیات به شمار می رود که شاعران و نویسندگان در اشعار خود برای شیرینی کلام به سبب روانی الفاظ و روشنی مفاهیم و معانی و وضوح بخشی بیشتر به حقیقت و اثبات سخن، از آن بهره جسته و با بیان آن هنرمندی و توانایی خود را در شعر نشان داده اند. از مهم ترین مباحث زبان شناسی در حوزه سبک شناسی کاربردی، «کنش گفتار» است. در این مقاله مطالعه جنبه های کاربردشناسی زبان که یکی از ابزارهای علمی تحلیل گفتار است؛ بر طبق نظرات «جان سرل [1]»، زبان شناس آمریکایی بررسی می شود و غزل های صایب تبریزی را در حیطه کاربردشناسی و نوع کنش های گفتاری تبیین می کند. این مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد پژوهشگر است. یکی از دستاوردهای این پژوهش آن است که مقولات سبک شناسی کاربردی را به صورت عملی و از طریق طبقه بندی کنش های گفتاری و جنبه های کاربردی آن تحلیل و توصیف می کند که چارچوبی روشن برای در نظر گرفتن تفاوت های کنش ها در ارسال المثل های صایب است و نگرش او را به دنیای پیرامونش آشکارمی سازد که از طریق پاره گفتارهای گوناگون حامل پیام و مضمون هایی است که وجهه های اجتماعی افراد را در زبان تعاملی خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ارسال المثل، تمثیل، اسلوب معادله، کنش های کلامی، کارکرد گفتاری، غزلیات صائب تبریزی
|
  • Baqer Qorbani Zarin * Pages 9-27
    The Symbol has been discussed in Arabic Literature from a long time ago. Even some poems written by Imru’ al-Qays and Zuhayr are considered symbolic. In Arabic literature, this concept appeared after emerging the Symbolism school in France. Mane poets and writers welcomed this school and filled their work with different symbols. The varieties of these cases are so much, so we can fill a lot of papers and volumes with. Hence, in this essay we’ll just investigate the Symbolism in Arabic Contemporary Literature. Even in this case, gathering all related materials spends a lot of time; therefore, only prominent instances of Symbolism in Contemporary Arabic poetry have been analyzed. Symbol analysis has major effect on stating poems’ contents and themes; if the ‘Symbol’ won’t be identified and interpreted correctly, the poem’s whole content would be incomprehensible. For presenting the Symbolism generally, it hasn’t sufficed to a single country’s poets; and by dividing symbols, which was for the first time in this way, it was attempt to draw an overall image about symbolism in Arabic Contemporary Literature.
    Keywords: symbol, symbolism, European Symbolism, Arabic Contemporary Poetry
  • Yadollah Bahmani Motlagh * Pages 29-48

    Ravandi renowned historian and scholar transport the sixth and early seventh century with 594 bits of Shahnameh in Rahat - Alsdvr that all practical wisdom and writing a lot on weight and tone poems of Shahnameh in addition to proving his great epic , Ferdowsi's devotion and interest ,because of the proximity of the development of all copies of the Shahnameh Shahnameh and Rahat Alsdvr that is closer to him , indirectly, to correct the Shahnameh has great service . As we know one of the ways to correct texts in order to counter the effect on other versions of a text with moveable lines close to the time of the poet's works . Shahkar Hay Shahnameh is one of the great Persian poet ever noticed that most of the writers , historians and poets have quoted many verses from it. In view of the plurality of movable lines Shahnameh and Ferdowsi Ravandi Rahat Alsdvr and coincidence, in this paper to examine personal lines and then the correction value of print-authentic way to deal with the Shahnameh and copies of them will be discussed. The results show that, firstly, all the verses cited in legal and ethical issues that our certainty about the use of the author of notes and entries already made, the more, Secondly, in the midst of this there are cases that lines of all extant copies Available Shahnameh is preferable. So it seems to be Shahnameh correct editors have special attention to this valuable work.

    Keywords: epic, Rahat Alsodvr withdrawn, corrected text, practical wisdom
  • AliReza Bagher * Pages 49-85

    Although people talk to express their ideas, it is not the only way to do it, and they represent the majority of their ideas through their body movements and postures. This is called body language (Motion) now, and Kinesics (a modern branch of linguistics) is devoted to studying it. Expressing these movements in poetry or prose makes the work rich and consistent using imagination and depiction; therefore, studying it will be useful in literary texts. The present paper has studied the body movement(Motion) comparatively in poetries by Saadi and Mutanabbi, the two talented poets. Both poets are so eminent and high in rank that they can be regarded as the best Persian and Arabic representatives respectively. Thus, such comparisons contribute greatly to the richness of comparative studies of Persian and Arabic literature. This paper clearly concluded that Saadi also in this ground in quantity and quality had been much premier than Mutanabbi  and  this poesy form of Saadi again is seems stronger than him.

    Keywords: body language, Kinesics, poetry, Saadi, Mutanabbi
  • Issa Aman Khani *, Mona Ali Madadi Pages 87-110

    Ode is the first poetry form that Iranaian poets composed in it. In dispite of all the ups and downs, this form was a legimate and normal form (beside of ghazal and mathnavi) untile parliamentary revolution. But when parliamentary revolution happened, some poets and open- mInded as Aghakhan e Kermani, Akhundzade, Rafat,… opposed to ode and it's content (praise is the majer content of ode) and this form converted to an unnormal form and was being to decline suddenly. The reason of these converthons must be searched in converthons of episteme (modern and premodern). In a premodern episteme that it's presupposithon is unequality, ode is a normal form. In this episteme  the language is mild, favorable and flattering and it is compatible to ode, so ode is a usual form. But in the modern episteme  that it's presupposithon is equality, a flattering language isn't usual. So ode can not be a normal form in this episteme.

    Keywords: ode, Archaeology, episteme, Presupposithon, hierarchy, equality
  • Ali Eshghi Sardehi, Abolghasem Amir Ahmadi, Iraj Kiani * Pages 111-128

    In Persian lyrical literature that is based on woman coyness and man necessity, emotional attachments, especially, emotional security  have  so many  worth . Wiss and Ramin story is one of the loving stories that beloved character is remarkable in it, from the aspect of emotional security, especially, affability against Disappointment .In this  romantic story , poet says  about  emotions related to desired end  and  avoidance .A story that Beloved tolerates so many  problems in the path of love .So ,she confronts  different emotions , like sadness ,happiness ,disappointment ,hope ,anger ,hating and.... Shah Moubad and Ramin cause a great section of these emotional actions in Wiss . Any how , the emotional actions of Wiss against these two people is so important and noticable. The results of this  research show that  »Wiss « has  no  self control  with regard  to » Shah Moubad « and always reveals her anger and hating against him .Because, where ever love is light , It shows its negative quality in shape of»sadness , hating , anger and…«that its conclusion is emotional death. But she has a healthy character and emotional maturity toward to » Ramin«, because where ever love is heartily, a kind of emotional action-that is called emotional feeling-shows its positive quality in shape of»happiness , desire , like and…«that indicate to emotional security.Even,when ever she finds treachery, she doesn’t give up against the failure and tolerates the emotional conflicts for attaining  desired end.

    Keywords: Wiss, Ramin, Shah Moubad, Emotional security- Affability against disappointment
  • Ashraf Sheibani Aghdam, Jaleh Karimi Kiwi * Pages 129-151

    Poems and proverbs always have dual function, proverbial commission is an important element of literature which poets and authors use it to increase sweetness of speech and due to the fluency and clarity of concepts and meaning and making the truth more clearly and proving the words to show their capability and artistic ability in poem. One of the most important issues of linguistics in field of applied style is “speech act”. This article investigates the aspects of pragmatics of language, which is a scientific tool for analyzing speech based on John Searle ideas, the American linguist and also explain the sonnets of Saib Tabrizi in pragmatic area and the type of speech acts. This article is related to the Master thesis of the researcher. One outcome of this study is explaining and analyzing the applied style in practical form by categorizing the speech acts and the practical aspects of it which are the clear framework to consider differences of acts in proverbial commissions of Saib and his attitude toward his universe by different quotations enriched with messages and themes which reveal the social aspects of individuals in its interactive language.

    Keywords: proverbial commission, Allegory, asteismus, Speech Act, speech function, Saib Tabrizi lyrics