فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مونا امیری*، اسفندیار جهانگرد، محمد قاسمی ششده، سیروس امیدوار صفحات 1-25

    شتاب رشد اقتصادی یکی از مباحث مهم و مفهومی نسبتا جدید در مطالعات اقتصاد کلان است که در پژوهش های مرتبط با رشد اقتصادی در ایران کمتر مورد توجه بوده است. هدف از بررسی شتاب رشد، یافتن نقاط عطف در عملکرد اقتصادی کشورها است. از آنجایی که در عمل، جهش های رشد با طیف محدودی از اصلاحات سیاستی در ارتباط هستند، لذا، بررسی شتاب رشد اقتصادی، سیاستگذاران را در اتخاذ راهبرد کوتاه مدت رشد یاری می رساند. با مروری بر تجارب جهانی ملاحظه می شود که آثار شتاب رشد تجربه شده در اغلب کشورهای در حال توسعه، تخلیه شده و در اقتصاد آن ها بازتولید نمی شود و استمرار نمی یابد. بنابراین، ارزیابی دوره های شتاب و بازگشت رشد اقتصادی بسیار حایز اهمیت است. در این راستا، پژوهش حاضر پس از تعیین دوره شتاب و بازگشت رشد اقتصادی در ایران طی سال های 1398-1334، با استفاده از رهیافت انتقال سهم تعدیل یافته به تجزیه دوره شتاب رشد تحت دو اثر درونی و انتقال نموده است. نتایج پژوهش نشان می دهند که نخست، تنها دوره شتاب رشد اقتصادی تجربه شده در ایران طی دوره مورد بررسی، در سال 1344 اتفاق افتاده است. همچنین در دو سال 1354 و 1364، اقتصاد ایران بازگشت رشد اقتصادی و ورود به دوران رکود عمیق را تجربه نموده است. دوم، نتایج حاصل از رهیافت انتقال سهم تعدیل یافته نشان می دهد که در سال 1344، هر دو عامل تغییرات ساختاری مثبت و بهره وری درون بخشی در ایجاد شتاب رشد تاثیر داشته اند و رشد حاصل نیز سریع و پایدار بوده است.

    کلیدواژگان: شتاب رشد اقتصادی، تغییرات ساختاری، بهره وری درون بخشی، انتقال سهم تعدیل یافته
  • صالح طاهری، مصطفی کریم زاده*، احمد سیفی، سید سعید ملک السادات صفحات 27-47

    امروزه بررسی تجارت بصورت شبکه ای، علاقه بسیاری از محققین را بخود جلب نموده است . این امر مبتنی بر مفهوم گراف و با بکارگیری ابزار گوناگون و استفاده از داده های تجاری گروهی از کشورهای بهم مرتبط در قالب یک شبکه امکانپذیر شده است.کشورهای پساشوروی بعنوان گروهی از کشورها ، هرچند با خاستگاه مشترک، اما با جنبه های متفاوت سیاسی، جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی ، مسیرهای تجاری گوناگونی را در پیش گرفته اند. هدف این مطالعه شناسایی مدل ساختاری شبکه کشورهای پساشوروی و بکارگیری آن در جهت بررسی اثرات عضویت در سازمان همکاری های شانگهای بر ایجاد پیوند تجاری است. در این راستا از مدل گرافهای تصادفی نمایی (ERGM) برای تخمین پارامترهای مرتبط با پیکربندیها و ویژگیهای شبکه ای و غیرشبکه ای استفاده می شود. براساس نتایج، مدل ERGM در مقاطع زمانی مختلف (سالهای 2019،2017 و 2021) ساختار شبکه ای یکسانی دارد و ضرایب مرتبط با پیکربندی های متعارف شبکه، درکلیه مقاطع از معناداری لازم برخوردار می باشد .اساس شبکه بر مبنای پیکربندی ها شکل گرفته و سایر متغیرها، ازجمله متغیرهای دربرگیرنده نود و لبه ضمن معناداری از اهمیت کمتری برخوردارمی باشند. همچنین عضویت در سازمان همکاری های شانگهای بعنوان یک کوواریات مشخصه نود، معنادار و از اهمیت لازم برخوردار است.همچنین نتایج بررسی شبکه ای بیانگر آن است که برآیند اثرات الحاق به اتحادیه ها می بایست مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سازمان همکاری های شانگهای، شبکه تجاری، پساشوروی، گرافهای تصادفی نمایی
  • زهرا عزیزی* صفحات 49-81

    تجارت خارجی و بهبود کیفیت صادرات از جمله راهکارهایی است که برای دستیابی به توسعه اقتصادی بالاتر در بسیاری از کشورها مورد توجه قرار گرفته است. نگاهی گذرا به نظریات تجارت بین الملل نشان می دهد، اجماع کلی نظریات بر این است که تجارت باعث رشد و توسعه اقتصادی کشورها می شود. این آثار مثبت می تواند ابعاد مختلفی از زندگی انسان ها را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از ابعاد مهم توسعه اقتصادی و اجتماعی، وضعیت زنان و بهره مندی آنها از فرایند توسعه است. به همین سبب پژوهش حاضر به بررسی تاثیر باز بودن تجاری و متنوع سازی صادرات، به عنوان دو مولفه مهم تجارت و ساختار آن، بر شاخص توسعه جنسیتی پرداخته است. این پژوهش با در نظر گرفتن منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه و اطلاعات آماری بین سال های 1995 تا 2021 در چارچوب مدل رگرسیون داده های پانل نشان می دهد که باز بودن تجاری و متنوع سازی صادرات تاثیر مثبت و معناداری بر شاخص توسعه جنسیتی و زیر شاخص های مربوط به آن داشته است. به طوری که در گروه کشورهای مورد مطالعه افزایش یک درصدی شاخص باز بودن تجاری توسعه جنسیتی را به میزان 0.015 درصد و افزایش یک درصدی تنوع صادراتی، توسعه جنسیتی را به میزان 0.034 درصد بهبود بخشیده است.

    کلیدواژگان: توسعه جنسیتی، باز بودن تجاری، متنوع سازی صادرات، کیفیت زندگی زنان
  • شهاب متین*، سید شمس الدین حسینی صفحات 83-108

    در سال های اخیر اقتصاد ایران رکود تورمی، نرخ‏ های تورم پایین و یا نرخ‏ های بیکاری پایین را به بهای افزایش قابل ملاحظه در دیگری تجربه کرده است. دولت به دنبال یافتن راه هایی برای سرکوب و دستکاری بازارها برای کاهش هزینه های تامین مالی بدهی خود است. در این زمینه، سرکوب مالی دلالت های سیاستی بسیار مهمی برای اقتصاد ایران ارایه خواهد داد که هدفگذاری نرخ تورم و بیکاری را برای سیاست گذاران اقتصاد کلان کشور ممکن می سازد. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی اثر سرکوب مالی بر رابطه علی میان تورم و بیکاری با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) دومتغیره و چند متغیره میان تورم و بیکاری با لحاظ نمودن شاخص سرکوب مالی (نرخ ارز و بهره) در بازه زمانی 1987 تا 2020 پرداخته است. یافته ها گویای آن است که علی‏رغم وجود رابطه علی بلندمدت قوی دوسویه میان تورم و بیکاری در آزمون علیت دومتغیره، در حضور شاخص ‏های سرکوب مالی هیچ رابطه علی معنی‏داری میان تورم و بیکاری در ایران وجود ندارد. این یافته ‏ها نشان‏دهنده عدم وجود مبادله سیاستی تورم-بیکاری در ایران بوده و در حمایت از آن است که این مبادله رفتاری نبوده و کاملا متاثر از مداخله‏ های دولت در اقتصاد است.

    کلیدواژگان: سرکوب مالی، بیکاری، تورم، آزمون علیت
  • یونس نادمی، معصومه دالوندی* صفحات 109-129

    نرخ بالای فقر توانایی افراد را دربرآوردن نیازهای روزانه شان محدود می کند، ازاین روی توجه سیاستگذاران و دولت ها را به خود جلب کرده است. در مطالعه حاضر برخلاف مطالعات پیشین، به بررسی اثر فقر بر توسعه مالی پرداخته شده است. علاوه براین پژوهش حاضر بدنبال پاسخ به این سوال است که آیا تاثیر فقر بر توسعه مالی به سطح بازبودن تجارت کشورها بستگی دارد یا خیر. برای نیل به اهداف مذکور، از مدل پانل آستانه ای برای 25 کشور در حال توسعه طی دوره زمانی 2020-2002 و همچنین به منظور اجتناب از مشکل درونزایی از روش 2SLS و بکارگیری متغیرهای ابزاری استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که تا وقتی درجه بازبودن تجاری از 65 درصد کمتر باشد، افزایش فقر موجب کاهش شدیدتر توسعه مالی در اقتصاد می شود و زمانی که درجه بازبودن بیشتر از 65 درصد باشد، افزایش فقر موجب کاهش کمتری در توسعه مالی می شود. زیرا در شرایط باز بودن تنگناهای ناشی از فقر می تواند با افزایش درجه باز بودن و فرصت های مالی یک اقتصاد باز جبران شود. به عبارت دیگر افزایش درجه بازبودن اقتصاد موجب کاهش اثرات محدودکننده فقر بر توسعه مالی می شود. همچنین نتایج برآورد مدل نشان می دهد که لگاریتم درآمد سرانه، پس انداز و تراکم جمعیت تاثیر مثبت و معنی داری بر توسعه مالی دارند.

    کلیدواژگان: فقر، توسعه مالی، درجه باز بودن تجاری، مدل پانل آستانه ای، کشورهای در حال توسعه
  • پریسا یعقوبی منظری، علی اکبر خسروی نژاد*، علیرضا امینی، سید سپهر قاضی نوری صفحات 131-167

    با ظهور زنجیره های ارزش جهانی و مشارکت کشورها در این زنجیره ها، مباحث جدید سیاست صنعتی شکل گرفت. یکی از ابزارهای اصلی سیاست صنعتی که منجر به حضور و مشارکت در زنجیره های ارزش جهانی می شود، اتخاذ سیاست های علم، فناوری و نوآوری است. براساس مطالعات صورت گرفته شاخص های پیچیدگی محصولات، جذب فناوری و تحقیق و توسعه از مهم ترین شاخص های مرتبط با این سیاست می باشد. بررسی اتخاذ این سیاست بر مشارکت در زنجیره های ارزش جهانی در چارچوب مدل گشتاورهای تعمیم یافته از اهداف اصلی این مقاله است. برای برآورد مدل از داده های تابلویی برای سال های 2020-2008 نمونه ای از 161 کشور به روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که اخذ سیاست های علم، فناوری و نوآوری در چارچوب سیاست های صنعتی باعث افزایش مشارکت کشورها در زنجیره های ارزش جهانی می شود. لذا براساس نتایج تحقیق لازم است کشورها، ضمن در اولویت قرار دادن برنامه های توسعه ای خود جهت افزایش مشارکت و تثبیت در زنجیره های ارزش جهانی، از طریق انسجام بخشی سیاست علم، فناوری و نوآوری به عنوان یکی از ابزارهای سیاست صنعتی به ارتقای فعالیت های تحقیق و توسعه، جذب فناوری، پیچیدگی و توسعه محصول (تنوع در محصول و ارتقای کیفیت) توجه ویژه نموده و اخذ سیاست های تشویقی همچون سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه، تخصیص منابع و ایجاد ساز و کارهایی برای توسعه جذب فناوری را در دستور کار برنامه های خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: سیاست صنعتی، سیاست علم، فناوری و نوآوری، زنجیره های ارزش جهانی، پیچیدگی محصولات
|
  • Mona Amiri *, Esfandiar Jahangard, Mohammad Ghasemi Sheshdeh, Sirous Omidvar Pages 1-25

    Economic growth acceleration is one of the critical topics and a relatively new concept in macroeconomic studies, which has received less attention in research related to economic growth in Iran. Examining growth acceleration aims to find turning points in the country's economic performance. Since growth spurts are related to limited changes in policy reforms, examining the acceleration of economic growth helps policymakers adopt a short-term growth strategy. With a review of global experiences, the acceleration of growth experienced in most of the developing countries has been exhausted and is not reproduced in their economy and does not continue. Therefore, evaluating periods of acceleration and reversal of economic growth is very important. In this study, after determining the period of accelerations and reversals of economic growth in Iran during the years 1955-2019, the period of growth acceleration is analyzed under the Within-Effect and Shift-Effect, using the Modified Shift-Share method. The research results show that the only period of accelerated economic growth experienced in Iran during the investigated period happened in 1965. Also, in 1975 and 1985, Iran's economy experienced a reversal in economic growth and entered a period of deep recession. Second, the Modified Shift-Share method results show that in 2014, both positive structural changes and within-sector productivity positively created growth acceleration, and the resulting growth was fast and stable.

    Keywords: growth acceleration, structural changes, within-sector productivity, Modified Shift-Share
  • Saleh Taheri, Mostafa Karim Zadeh *, Ahmad Seifi, Saeed Malekossadat Pages 27-47

    In recent years, many researchers have been interested in studying trade as a network. This is possible based on graph concept and using interconnected trade data . Despite sharing a common origin, the post-Soviet countries have taken different commercial routes due to different political, geographic, economic, and cultural factors. In this study, we identify the structural model of the post-Soviet country network and use it to examine the effects of Shanghai Cooperation Organization membership on trade relations.In this regard, the Exponential Random Graph Model (ERGM) is used to estimate parameters related to network and non-network configurations and attributes.The findings of our study indicate that the ERGM model has the same network structure across different time periods (years 2019, 2017 and 2021) and that the coefficients associated with conventional configurations have the required significance at all times. The network is based on the configurations and Other variables, including variables related to node and edge attributes are less important while being significant. Also, membership in the Shanghai Cooperation Organization as a specific covariate is meaningful and important.Also, the results of the network survey indicate that the results of joining the unions should be considered as whole ,and considering it alone could be misleading.

    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, Trade Network, Post-Soviet, Exponential Random Graph
  • Zahra Azizi * Pages 49-81

    Foreign trade and improving the quality of exports are among the strategies that have been considered to achieve higher economic development in many countries. A quick look at the theories of international trade shows that the general consensus of these theories is that trade causes the economic growth and development of countries and these positive effects can affect different aspects of people's lives. One of the important dimensions of economic and social development is the status of women and their benefit from the development process. For this reason, this research has investigated the effect of trade openness and export diversification, as two important components of trade and its structure, on the gender development index. Considering North Africa and the Middle East (MENA) region and statistical information between 1995 and 2021 in the framework of the panel data regression model, this research shows that trade openness and export diversification have a positive and significant effect on the gender development index and its sub-indices. So that in the group of countries studied, a one percent increase in the trade openness has improved gender development by 0.015 percent and a one percent increase in export diversification has improved gender development by 0.034 percent.

    Keywords: Gender Development, Trade openness, Export Diversification, Women's Quality of Life
  • Shahab Matin *, Seyed Shamseddin Hosseini Pages 83-108

    In recent years, Iran's economy has experienced stagflation, low inflation rates or low unemployment rates at the cost of a considerable increase in the other. Government seeks to find ways to repress and manipulate markets to lower its debt financing costs. In this field, financial repression will provide very important policy implications for Iran's economy, which will make it possible for the country's macroeconomic policymakers to target inflation and unemployment rates. Based on this, this paper investigates the effect of financial repression on the causal relationship between inflation and unemployment using the bivariate and multivariate Vector Error Correction Model (VECM) between inflation and unemployment, taking into account the financial repression index (exchange rate and interest rate) in the period from 1987 to 2020. The findings show that despite the existence of a strong long-term two-way causal relationship between inflation and unemployment in the bivariate causality test, there is no significant causal relationship between inflation and unemployment in Iran in the presence of the indicators of financial repression. These findings indicate the absence of inflation-unemployment trade-off in Iran and support that this trade-off is not behavioral and is completely influenced by the government's interventions in the economy.

    Keywords: financial repression, Unemployment, Inflation, causality test
  • Younes Nademi, Maasoumeh Dalvandi * Pages 109-129

    High poverty rates limit people's ability to meet their daily needs. Therefore, it has attracted the attention of policymakers and governments. In this study, unlike previous studies, the effect of poverty on financial development has been investigated. In addition, the current research seeks to answer the question of whether the poverty on financial development depends on the level of trade openness of countries. To achieve the aforementioned goals, a threshold panel model has been used for 25 developing countries from 2002 to 2020, and also to avoid the endogeneity problem, the 2SLS method and the use of instrumental variables have been used. The results indicate that as long as the degree of commercial openness is less than 65%, the increase in poverty causes a sharper decrease in financial development in the economy, and when the degree of openness is greater than 65%, the increase in poverty causes a smaller decrease in financial development. Because in the conditions of openness, the bottlenecks caused by poverty can be compensated by increasing the degree of openness and financial opportunities of an open economy. In other words, increasing the degree of openness of the economy reduces the limiting effects of poverty on financial development. Also, the model estimation results show that the logarithm of per capita income, savings and population density have positive and significant effects on financial development.

    Keywords: poverty, financial development, degree of trade openness, threshold panel model, developing countries
  • Parisa Yaghoubi Manzari, Aliakbar Khosravinejad *, Alireza Amini, Seyed Sepehr Ghazi Noori Pages 131-167

    With the emergence of Global Value Chains and the participation of countries in these chains, new discussions of industrial policy were formed. One of the main tools of industrial policy that leads to the presence and participation in GVCs is the adoption of science, technology and innovation policies. Based on the studies, product complexity, technology absorption and research and development activities indicators are among the most important indicators related to this policy. Examining the adoption of this policy on participation in GVCs in the framework of the GMM is one of the main goals of this article. To estimate the model, panel data for the years 2008-2020, a sample of 161 countries, has been used by the method of generalized moments. The results show that the adoption of science, technology and innovation policies in the framework of industrial policies increases the participation of countries in GVCs. Therefore, based on the results of the research, it is necessary for countries, while prioritizing their development programs to increase participation and stabilization in GVCs, through the integration of science, technology and innovation policy to research and development activities, absorption of technology and product complexity. In addition, incentive policies such as investing in research and development, resource allocation and creating mechanisms for the development of technology absorption in the agenda of their programs.

    Keywords: industrial policy, science, technology, innovation policy, global value chains, product complexity