فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 26 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهمن خانعلی زاده*، فرید عسگری صفحات 1-16

    بازارهای مالی از جمله بازار سهام با تمام خصوصیات مثبتی که بر رشد و توسعه اقتصادی کشورها دارند تحت تاثیر عوامل خرد و کلانی هستند که ریسک ذاتی این بازار را افزایش داده و دارایی های سرمایه گذاران را تحت تاثیر قرار می دهد. این عوامل در ادبیات نظری شامل طیف وسیعی از متغیرها است که به تازگی نیز کیفیت حاکمیتی به جمع این متغیرها افزوده شده، بطوریکه تاثیرات آن به مراتب مخرب تر از سایر عوامل دیگر است. به همین علت افزایش کیفیت حاکمیتی دولت ها به عنوان متولیان اقتصادی خواهد توانست بازارهای مالی از جمله بازار بورس و اوراق بهادار که یکی از ابزارهای مهم تامین مالی موسسات و بنگاه های اقتصادی است را تقویت نماید. لذا در این تحقیق با بکارگیری آزمون ARDL روابط بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرهای ارزش جاری بازار سهام (SMV) و کیفیت حاکمیتی (صدا و پاسخگویی (VOA)، ثبات سیاسی بدون خشونت (PON)، اثر بخشی دولت (GOE)، کیفیت نظارتی (REQ)، حکم قانون (RUF) و کنترل فساد (COC)) در بازه زمانی 1399-1374و با استفاده از داده های سالیانه در کشور ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که در کوتاه مدت و بلندمدت تاثیر کیفیت حاکمیتی بر ارزش بازار سهام ایران مثبت است بطوریکه بیشترین تاثیرگذاری از میان شاخص های کیفیت حاکمیتی مربوط به متغیر کیفیت نظارتی (REQ) و کمترین تاثیر مربوط به متغیر حکم قانون (RUF) است. در نهایت آنچه که مشخص است کیفیت حاکمیتی قطعا بر کاهش و افزایش ریسک بازارهای مالی تاثیر گذار است و اتخاذ تصمیات آنها می تواند بر بازدهی و ارزش بازار سهام تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: بازار سهام، کیفیت حاکمیتی، ارزش بازاری سهام، ARDL، ایران
  • مجتبی کریمی*، آذین سادات استادرمضان، فرزانه نجفلو، محمد لک صفحات 17-33

    اهمیت فناوری به عنوان عامل اصلی و موتور توسعه اقتصاد در جهان امروزمشخص است. فناوری در دامان دانش پرورش می یابد و اصولا در گذر از وادی تحقیق و توسعه می توان زمینه های کاربرد دانش در زندگی بشر را کشف و یا ایجاد کرد. ایجاد فناوری نیازمند سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه و آموزش نیروی انسانی است. سرمایه فکری در پی آن است که در سازمان ها، دارایی های فکری، دانش، تجربه و یادگیری سازمانی جهت نیل به توسعه همه جانبه بیشتر از پیش مورد توجه قرار گیرد. امروزه علاوه بر وجود فناوری، دانش و به اشتراک گذاشتن آن در سازمانها و سرمایه فکری تضمین کننده بهبود عملکرد و توسعه شرکتها می باشد. هدف این مقاله بررسی اثر تعاملی سرمایه فکری و توسعه پایدار بر سیاست های فناورانه شرکت‏ها در بورس و اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش تاثیر توسعه پایدار با در نظر گرفتن نقش متغیر تعدیلگر سرمایه فکری بر سیاست های فناورانه با در برای 136 شرکت طی سالهای 1395 تا 1399 به روش رگرسیون پنل توبیت بررسی شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار توسعه پایدار بر سیاست های فناورانه است. علاوه بر این سرمایه فکری، می تواند اثرات توسعه پایدار بر سیاست های فناورانه را تعدیل کند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، توسعه پایدار، سیاست های فناورانه، پنل توبیت، شرکت های بورسی
  • محمدرضا رادفر*، منصوره علیقلی صفحات 35-46

    این پژوهش با هدف تبیین تاثیر کارآفرینی گرایی بر عملکرد مالی و عملکرد غیر مالی انجام شده است. روش پژوهش بر مبنای هدف، کاربردی و از نظر روش انجام کار، توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارکنان و مدیران کسب و کارهای تولیدی کوچک و متوسط شهر تهران است و نمونه ای به حجم 277 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شد و ابزار جمع آوری داده های این پژوهش پرسشنامه بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید و نتایج حاکی از تاثیر مثبت تمامی ابعاد کارآفرینی گرایی شامل نوآوری، ریسک پذیری، پیشگامی، رقابت تهاجمی و استقلال طلبی بر عملکرد مالی و عملکرد غیر مالی دارد. در نهایت از آنجایی که تاثیر تمامی ابعاد کارآفرینی گرایی بر عملکرد مالی و غیر مالی تایید شد، لذا می توان نتیجه گرفت کارآفرینی گرایی بر عملکرد مالی و عملکرد غیر مالی در کسب و کارهای تولیدی کوچک و متوسط شهر تهران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی گرایی، نوآوری، ریسک پذیری، رقابت تهاجمی، عملکرد مالی
  • محمود همت فر*، حافظ آزاد بخت، فرید صفتی صفحات 47-62

     هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل موثر حسابرسی الکترونیکی بر سلامت مالی در دستگاه های دولتی و وابسته به دولت ایران می باشد. روش این پژوهش از نوع پژوهش های ترکیبی است و طرح تحقیق آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل دو بخش می باشد. در بخش کیفی تحقیق، از نظر خبرگان امر و متخصصینی استفاده شد که در دستگاه های دولتی و وابسته به دولت در استان لرستان شهرستان کوهدشت تجربه دارند. بخش کیفی، از نمونه گیری گلوله برفی تا رسیدن به اشباع استفاده شده است. در بخش کمی، برای برازش مدل بر اساس معیارهای استخراج شده از بخش کیفی، از نظر مدیران و کارکنان دستگاه های دولتی و وابسته به دولت در استان لرستان شهرستان کوهدشت استفاده شد و برای انتخاب نمونه از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. ابزار گردآروی اطلاعات در بخش کیفی، پرسشنامه نیمه ساختار یافته و مصاحبه به صورت میدانی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل تم و در بخش کمی از نرم افزار Pls استفاده شد. نتایج حاصل از کدگذاری باز داده های کیفی گرداوری شده با استفاده از ابزار مصاحبه، مشاهده می گردد که تعداد 62 کد اولیه از میان 171مفهوم شناسایی شده است. 62 کد اولیه در قالب 10 مقوله دسته بندی شده اند. توجه به مصاحبه های انجام شده و نظرات بدست آمده از خبرگان، در نهایت 10 مقوله استخراج شده است. نتایج بخش کمی از برازش مدل و ارتباط بین متغیرهای پژوهش حکایت دارد.

    کلیدواژگان: حسابرسی الکترونیکی، سلامت مالی، دستگاه های دولتی، تحلیل تم، معادلات ساختاری
  • حسن نقی زاده خورجستان*، لیلا ابراهیم پور صفحات 63-73

    در دهه های اخیر تحقیقات زیادی توسط محققان در مورد کیفیت حاکمیت دولت و انتخاب بهترین چارچوب حکومتی صورت گرفته است.حکمرانی مفهوم گسترده ای است که با حوزه هایی چون امنیت اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حقوق ارتباط مستقیم دارد. جرم مانع توسعه اجتماعی و اقتصادی است. این مهم توانایی دولت ها در ارایه عدالت، بهداشت، آموزش و سایر خدمات اجتماعی به شهروندان را کاهش می دهد و حاکمیت قانون را تضعیف می کند. به همین علت برای جلوگیری از جرم که مانع توسعه اجتماعی و اقتصادی می شود، استراتژی های قوی حاکمیتی لازم است. پژوهشگران بسیاری به نقش عوامل اقتصادی نظیر تورم، بیکاری و فقر بر توسعه جرم تاکید داشته اند اما در حقیقت کیفیت حاکمیتی دولت ها بعنوان متولیان اصلی اقتصاد و سیاست می تواند عامل اصلی تمامی نابسامانی ها باشد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا در این تحقیق با بکارگیری آزمون ه FMOLS روابط بین متغیرهای میزان جرم و کیفیت حاکمیتی (صدا و پاسخگویی، ثبات سیاسی بدون خشونت، اثر بخشی دولت، کیفیت نظارتی، حکم قانون و کنترل فساد) در بازه زمانی 1398-1390 با استفاده از داده های سالیانه در کشور ایران مورد بررسی قرار گرفت.نتایج این تحقیق نحاکی از آن است که بطورکلی کیفیت حاکمیتی دولت بر میزان جرم تاثیر معنی دار و منفی دارد و بر اساس رتبه بندی و میزان تاثیرگذاری که شاخص های کیفیت حاکمیتی بر میزان جرم و جنایت دارند، بیشترین تاثیرگذاری مربوط به متغیر کیفیت نظارتی و کمترین تاثیر مربوط به متغیر کنترل فساد است. لذا به جهت کاهش جرم و جنایت بالا بردن کیفیت حاکمیت دولت می بایست مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جرم، جنایت، کیفیت حاکمیتی، FMOLS، ایران
  • فاطمه زندی*، شیرین میرطباطبایی صفحات 75-86
    در عصر حاضر توجه به انرژی های تجدید پذیر و تجدیدناپذیر از اهمیت دوچندانی برخوردار شده است. توجه به شاخص های سرمایه انسانی می تواند کمک شایانی به کشور بر مدیریت مصرف آنان داشته باشد. روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از جهت ماهیت و روش، علی میباشد. در این پژوهش تاثیر متغیرهای قیمت نفت، قیمت متوسط انرژی برق، سرمایه انسانی، توسعه مالی و تحقیق وتوسعه بر مصرف انرژی های تجدید پذیر و تجدید ناپذیر در دو معادله خط رگرسیون مستقل در بازه زمانی 1399-1370 در کشور ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که با توجه به تخمین مدل، تمامی متغیرهای مدل بر مصرف انرژی های تجدیدناپذیر در سال های مورد مطالعه در بلند مدت معنی دار و قابل تفسیر بدست آمده است. بدین صورت که با فرض شرط ثابت بودن سایر شرایط یک درصد تغییر در متغیرهای سرمایه انسانی، توسعه مالی و قیمت نفت و قیمت متوسط برق به ترتیب 003/0، 009/0، 002/0 و 005/0 از مصرف انرژی های تجدیدناپذیر خواهد کاست.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، توسعه مالی، رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، تحقیق و توسعه
|
  • BAHMAN Khanalizadeh *, Farid Asgari Pages 1-16

    Financial markets, including the stock market, with all the positive characteristics they have on the economic growth and development of countries, are influenced by micro and macro factors that increase the inherent risk of this market and affect the assets of investors. These factors in the theoretical literature include a wide range of variables, recently the quality of governance has been added to the sum of these variables, so that its effects are far more destructive than other factors. For this reason, increasing the governance quality of governments as economic trustees will be able to strengthen the financial markets, including the stock market and securities market, which is one of the important means of financing economic institutions and enterprises. Therefore, in this research, by using the ARDL test, long-term and short-term relationships between the variables of current stock market value (SMV) and governance quality (voice and accountability (VOA), political stability without violence (PON), government effectiveness (GOE), supervisory quality ( REQ), Rule of Law (RUF) and Corruption Control (COC)) in the period of 1374-1399 and using annual data were investigated in Iran. The results indicate that in the short and long term, the impact of governance quality on the value of the Iranian stock market is positive, so that among the governance quality indicators, the most impact is related to the regulatory quality variable (REQ) and the least impact is related to the rule of law variable (RUF).

    Keywords: stock market, governance quality, Market value of shares, ARDL, Iran
  • Mojtaba Karimi *, Azin Sadat Ostadramezan, Farzaneh Najafloo, Mohammad Lak Pages 17-33

    The importance of technology as the main factor and engine of sustainable economic development in the world is clear. Since technology is developed in the lap of knowledge and by passing through the valley of research and development, it is possible to create fields of application of knowledge in human life, so today intellectual capital has become a very precious capital in the current business world. In this article, we intend to investigate the interactive effect of intellectual capital and sustainable development on technological policies in companies listed on the Tehran Stock Exchange, during the period 2015-2019, using the Tobit panel research method. The results of the research indicate that there is a significant relationship between sustainable development and technological policies, because technology not only causes change, but is itself a response to change towards sustainable development in society. There is no significant relationship between intellectual capital and technological policies. Intellectual capital affects the relationship between sustainable development and technological policies

    Keywords: Intellectual Capital, Sustainable Development, technological policies, Tobit panel, Stock exchange companies
  • MohammadReza Radfar *, Mansoureh Aligholi Pages 35-46

    This research was done with the aim of explaining the effect of Entrepreneurial Orientation on Financial and Non-Financial Performance. The research method is based on the objective, applied, and in terms of the method of doing the work, descriptive survey. The statistical population of the present study includes employees and managers of small and medium-sized manufacturing businesses in Tehran, and a sample of 277 people was selected using the available sampling method and Cochran formula, and the data collection tool of this research is a questionnaire which validity and reliability have been confirmed. Structural equation modeling was used to analyze the data and the results indicate the positive effect of all dimensions of Entrepreneurial Orientation including innovation, risk-taking, proactiveness, Competitive aggressiveness and Autonomy on financial performance and non-financial performance. Finally, since the effect of all aspects of Entrepreneurial Orientation on financial and non-financial performance was confirmed, it can be concluded that Entrepreneurial Orientation has an effect on financial and non-financial performance in small and medium-sized manufacturing businesses in Tehran.

    Keywords: Entrepreneurial Orientation, innovation, Risk-taking, Competitive aggressiveness, Financial Performance
  • Mahmood Hematfar *, Hafez Azadbakht, Farid Sefati Pages 47-62

    Investigations carried out about administrative corruption at the world level show that this phenomenon is becoming more complex day by day, and this has made the most of the importance of adopting comprehensive solutions for a business unit from its professional requirements. The purpose of this research is to investigate the effect of electronic auditing on financial health in government and government-affiliated institutions of Iran. This research is a hybrid type of research and the research design is mixed exploratory. The statistical community of this research includes two parts. In the qualitative part of the research, it is in the opinion of experts and specialists who have experience in government and government-affiliated institutions in Lorestan province, Kohdasht city. In the qualitative part, saturation sampling is used. In the quantitative part, it was used to fit the model based on the criteria extracted from the qualitative part, according to the managers and employees of government and government-affiliated institutions in Lorestan province, Kohdasht city, to select the sample using random sampling available due to limited Being a research community, we do not have sampling. The tools of data collection in the qualitative part were semi-structured questionnaires and field interviews. In order to analyze the data, in the qualitative part, the Grand Theory method was used, and in the quantitative part, Pls software was used. The results of the open coding of the qualitative data collected using the interview tool show that 62 primary codes have been identified among 171 concepts. ...

    Keywords: electronic audit, Financial health, Government Agencies, ground theory, Structural Equations
  • Hassan Naghizadeh Khurjastan *, Leila Ebrahimpour Pages 63-73

    In recent decades, a lot of research has been done by researchers on the quality of government governance and the choice of the best governance framework. Governance is a broad concept that is directly related to areas such as economic, political, social and legal security. Crime is an obstacle to social and economic development. This significantly reduces the ability of governments to provide justice, health, education and other social services to citizens and weakens the rule of law. For this reason, strong governance strategies are necessary to prevent crime that hinders social and economic development. Many researchers have emphasized the role of economic factors such as inflation, unemployment, and poverty on the development of crime, but in fact, the governance quality of governments as the main custodians of economy and politics can be the main cause of all disorders, which has received less attention. Therefore, in this research, by using the FMOLS test, the relationships between the variables of crime rate and governance quality were investigated in the period of 1390-1398 in Iran. It is negative and based on the ranking and the impact of governance quality indicators on the crime rate, the most impact is related to the supervisory quality variable and the least impact is related to the corruption control variable. Therefore, in order to reduce crime, raising the quality of government governance should be considered by policy makers.

    Keywords: crime, governance quality, FMOLS, delict, Iran
  • Fateemeh Zandi *, Shirin Mirtabatabae Pages 75-86
    In the present age, attention to renewable and renewable energies has become of paramount importance. Paying attention to human capital indicators can help the country manage their consumption. The present research method is applied in terms of purpose and in terms of nature and method. In this study, the impact of oil prices variables, average electricity prices, human capital, financial development and research and development on the consumption of renewable and irreversible energy in the two independent regression equations in Iran during the period of 1370-1370 was investigated in Iran. The results showed that, according to the model estimation, all the variables of the model on the consumption of renewable energy in the studied years were obtained in a long -term and interpretative long -term. Thus, assuming the constant requirement of other conditions of change in human capital variables, financial development and oil prices and average electricity prices will be reduced by 0.003, 0.002 and 0.005, respectively,
    Keywords: energy consumption, Financial Development, Economic Growth, Human Capital, Research, Development