فهرست مطالب

پژوهش های سیاسی و بین المللی - پیاپی 48 (آذر 1400)

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 48 (آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • اسماعیل موغلی، ابومحمد عسگرخانی*، محمود عرفانی صفحات 1-20
    تحریم های یک جانبه، فراتر از تحریم های همه جانبه است که توسط شورای امنیت و بر اساس منشور ملل متحد وضع شده است. در این پژوهش به دنبال این سوال هستیم که تحریم های ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران دارای چه ماهیتی در پرتو حقوق بین المللی تحریم ها می باشد؟ تحریم های ایالات متحده آمریکا، در چارچوب تحریم های کنگره و وزارت خزانه داری آمریکا و نیز در چارچوب تحریم های چندجانبه سازمان های بین المللی، دارای ماهیتی مختلط بوده و به لحاظ حقوق بین الملل ناظر بر تحریم ها صرفا در غیاب عهدنامه دوجانبه می توانست وجاهت قانونی داشته باشد.. قوانین مختلفی در آمریکا اجازه می دهد که نهادهای این کشور، تحریم های یک جانبه علیه سایر کشورها اعمال کنند. قوانین تحریم در منابع داخلی ایالات متحده آمریکا عبارت است از: دستورات یا فرامین اجرایی رییس جمهور، قوانین تحریمی کنگره، قوانین تحریمی ایالات و فرمانداری ها و قانون اساسی ایالات متحده.
    کلیدواژگان: تحریم، یک جانبه، ایران، آمریکا، قوانین
  • منوچهر عبدالهی دهکی، الهه ابوالحسنی*، حسن شمسینی غیاثوند، صمد قائم پناه صفحات 21-40
    در بحث رابطه دین و سیاست اندیشمندان جامعه اسلامی وجوامع غربی نظریه های مختلفی مطرح کرده اند و در این پژوهش هدف بررسی مقایسه ای نظریه دو اندیشمند کارل اشمیت و محمد مجتهد شبستری می باشد. در ایران از انقلاب مشروطه تاکنون خواستاران مدرنیته و هواداران سنت در بحث رابطه با دین و سیاست اختلاف نظر داشتند. یکی از اندیشمندانی که در این حوزه به ارایه نظر پرداخته، محمد مجتهد شبستری است که دیدگاه او در رابطه با دین و سیاست بر اساس نظریه تفکیک می باشد.که معتقد است دین بر تمامی عرصه های زندگی سیطره ندارد او به دنبال آزادسازی گفتمان دینی است. فرضیه کارل اشمیت در این تحقیق به تداوم سنت برتجدد می پردازد که در الهیات سیاسی نگرش های تازه ای در اندیشه های غرب مطرح نموده و خشونت را امری ذاتی در سیاست می داند و رابطه دین و سیاست را بر اساس نظریه تداخل بیان می کند.
    کلیدواژگان: رابطه، دین، سیاست، هرمنوتیک، کارل اشمیت، تفکیک و تداخل
  • حمیدرضا بهاری، بهمن کشاورز قاسم آباد*، اصغر پرتوی، مهدی خوشخطی صفحات 41-59
    نخستین تجربه تشکیل حزب در ایران به دوران مشروطه باز می گردد. اما اولین احزاب سیاسی مشروطه نتوانستند حیات پویایی داشته باشند و بعد از مدت کوتاهی از بین رفتند. در این پژوهش تلاش داریم به این پرسش پاسخ دهیم که چه عواملی در عدم تداوم نخستین احزاب سیاسی عصر مشروطه تاثیرگذار بودند؟ و برای رسیدن به جواب این سوال، فرضیه را نیز چنین مطرح کرده ایم که وجود ساختار سنتی و فقدان مظاهر نوگرایی ایران آن زمان باعث شد تا زمینه های لازم برای پیدایش احزاب ایجاد نشود. نوسازی با ایجاد تحرک اجتماعی سبب افزایش میل به مشارکت سیاسی در گروه ها و افراد جامعه می شود. بنابراین احزاب سیاسی در مراحل خاصی از فرآیند نوسازی جوامع پدیدار خواهند شد. در این پژوهش با استفاده از روش اسنادی تاریخی و جمع آوری اطلاعات با شیوه کتابخانه ای موضوع را مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: احزاب سیاسی، مدرنیزاسیون، مشروطه، سنت
  • یوسف کریمی کتایونچه، محمدحسن الهی منش*، علی محسنی صفحات 61-84

    هدف تحقیق ارزیابی سیاست توسعه اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران بر اساس مدل swot و ارایه الگوی مطلوب است. پرسش اصلی تحقیق این است که نقاط قوت سیاست توسعه اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران، چیست؟ بر این اساس فرضیه اصلی تحقیق این است که بر اساس مدل swot سیاست توسعه اقتصادی دارای نقاط قوت بسیاری است. پس از تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق و توجه به اعداد بدست آمده از ماتریس فصل چهارم و نمره های جذابیت استراتژی می توان اولویت های اجرای استراتژی را با توجه به عوامل محیطی و درونی دسته بندی کرد. نتایج حاصل نشان دادند که ایجاد ارتباطات و مناسبت های اقتصادی با کشورهای همسایه که دارای پتانسیل های پولی قوی می باشند، اولویت قرار دادن کشورهای همسایه در مقایسه با کشورهای همسو ولی دارای بعد جغرافیایی، تمرکز بر دستیابی به تمامی زمینه های تکنولوژی روز دنیا در منطقه غرب آسیا از اولویت ها و نقاط قوت استراتژی سیاست های توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی قلمداد می گردد.

    کلیدواژگان: سیاست اقتصادی، توسعه اقتصادی، تهدیدات توسعه اقتصادی، فرصت های توسعه اقتصادی
  • نجف مهدی پور، فریدون اکبرزاده*، لنا عبدالخانی، حامد محقق نیا صفحات 85-98
    این مقاله به نقش نخبگان بختیاری در وقوع انقلاب اسلامی و ساختار پس از آن می پردازد. فرضیه مقاله آن است که نخبگان بختیاری در وقوع انقلاب اسلامی و سپس پیکربندی سیاسی حکومت و پس از آن ایفای نقش کرده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که این نخبگان از طریق اقداماتی همچون فتح تهران و سپس رقابت و رصد تحولات سیاسی و اجتماعی کشور (مبارزات ضد رژیم شاهنشاهی) و سپس پذیرش غیرمغرضانه مصالح انقلاب اسلامی 1357 ایران (از قبیل کنار گذاشتن سلاح و سیستم پاتریمونیال دوران قبل و کنار آمدن با تشکیلات دموکراتیک) و سپس وفادارای به انقلاب اسلامی و مفاهیم حیاتی آن از قبیل دفاع مقدس، مشارکت حداکثری سیاسی و اجتماعی در جهت غنای همه جانبه مفهوم نوظهور دولت- ملت، داشته اند. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی و گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، ایل بختیاری، ساختار قدرت، انقلاب اسلامی، ایران
  • نیلوفر حمدی، حسین احمدی*، سعید میرترابی صفحات 99-117
    با به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه ترکیه تلاش کرد تا با ورود به عرصه های همگرایی با نظام بین المللی، مناسبات امنیتی سیاست خارجی را گسترش دهد. پرسش اصلی این است که چه الگویی بر مناسبات امنیتی سیاست خارجی ترکیه از سال 2002 تا سال  2013حاکم بود و اتخاذ این سیاست چه تهدیدات امنیتی برای ایران در پی داشت؟ براساس مکتب کپنهاگ فرض خواهد شد که سیاست خارجی ترکیه از سال 2002 تا 2013 در حوزه امنیتی تغییر زیادی داشته و از مناسبات امنیتی در بعد نظامی کاسته و سیاست خارجی این کشور حول موضوعات امنیتی مثل مسایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سیاسی استوار گشته است. رابطه  ترکیه با امریکا، شرکت در ایتلاف اسراییل و آذربایجان، اتحاد با کشورهای عرب مخالف ایران، موجب تهدید امنیت ایران در زمینه های سیاسی- نظامی، اقتصادی و اجتماعی شد. هدف پژوهش حاضر واکاوی ابعاد و تاثیرات مختلف امنیتی سیاست خارجی ترکیه است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ترکیه، جمهوری اسلامی ایران، تهدیدات امنیتی، مکتب کپنهاگ
  • علی رضا رستم آقایی، عبدالعلی قوام*، احمد نقیب زاده، کیهان برزگر صفحات 119-138
    مفهوم فرهنگ استراتژیک ریشه های سازه انگاری دارد، از طرف دیگر ضربه ای به "تیوری انتخاب منطقی" وارد می کند. سوالی که در این پژوهش مطرح می شود این است که تا چه میران امکان برقرای روابط استراتژیک میان دو کشور وجود دارد، این پژوهش با استفاده از رویکرد سازه گرایانه، برای درک عناصر سازنده فرهنگ استراتژیک روسیه و ایران، به بررسی پتانسیل روابط راهبردی میان تهران و مسکو می پردازد. این مقاله استدلال می کند که با توجه به ویژگی های فرهنگ استراتژیک روسیه که مبتنی بر قدرت سخت است، نه تنها پتانسیل اندکی برای برقراری روابط راهبردی میان دو کشور وجود دارد بلکه دو کشور در بسیاری از حوزه ها مانند آسیای مرکزی قفقاز دریای کاسپین و حوزه انرژی با هم رقابت دارند. در این پژوهش از منابع الکترونیک و نوشتاری استفاده شده است پژوهش حاضرماهیت توصیفی دارد و اطلاعات به روش کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: ایران، روابط راهبردی، روسیه، فرهنگ استراتژیک
  • پیمان میرهادی، محمود شهیدی*، علیرضا انتظاری صفحات 139-161
    مصلحت سنجی های پدرانه پدیده ای است که در آن حکومت - دولت، نقش محافظ اعضای جامعه را در سایه مراقبت و تصمیمات پدرانه خویش داشته.این مسیله مبین این اندیشه است که دولت های مدرن در برخی حوزه های حقوق خصوصی نظیر قراردادهای کار و حقوق خانواده، به نوعی مدیریت و ابتکار عمل زمینه های معین زندگی حقوق خصوصی شان را در دست می گیرد که نهایتا ممکن است به کاهش اصول محترمی همچون حاکمیت اراده بیانجامد. در این نوشتار ضمن بررسی مصادیق محدودساز نگرش های پدرانه در حوزه حقوق خصوصی، تقابل این گونه مصلحت سنجی های پدرانه دولتی مدرن را با مبنای ترویج عدالت توزیعی که سنتا با حمایت از طرف ضعیف در قالب عدالت معاوضی که اغلب در قراردادهای خصوصی مرسوم بوده، بررسی می کنیم تا ناسازگاری استقلال و خودمختاری شهروندان با مسیله اصلی مشخص شود. شناسایی تاثیرات نامطلوب این پدیده گامی در جهت برقراری عدالت مطلوب است.
    کلیدواژگان: مصلحت سنجی های پدرانه، دولت های مدرن، عدالت معاوضی و توزیعی، اصول محترم استقلال و حاکمیت اراده
  • ابوالقاسم اویسی کهخا، احمد رهدار*، یاسر کهرازه صفحات 163-184
    پاکستان از زمان استقلال تاکنون یکی از بی ثبات ترین، بحران خیزترین کشورهای جهان بوده است، اما همواره از اهمیت ژیوپلیتیک و استراتژیک خاصی در دوران جنگ سرد و پس از جنگ سرد به ویژه دوران پس از 11 سپتامبر 2001 برخوردار بوده است و آمریکا نیز جایگاه برجسته ای به پاکستان در نبرد علیه تروریسم اختصاص داده است. بنابراین، پرسش اصلی این پژوهش آن است که مهمترین عوامل تنش و تهدید، برمبنای حاکمیت ژیوپلیتیک در روابط دو کشور ایران و پاکستان کدام است. پژوهش توصیفی_تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای و با مراجعه به منابع معتبر گردآوری شده است. در پاسخ به سوال اصلی پژوهش، این فرضیه مطرح است که با عنایت به شرایط داخلی پاکستان و مشکلات حل نشده این کشور با همسایگانش، به نظر می رسد پاکستان با وجود 987 کیلومتر مرز مشترک با ایران، تهدیدزا و تنش آفرین است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، پاکستان، جمهوری اسلامی ایران، تهدیدات
  • محمدرضا علی حسینی عباسی، خدایار مرتضوی اصل*، سید عطاء الله سینایی صفحات 185-204

    از دهه 1820 به بعد، احزاب به عنوان راهکاری برای تحقق مردم سالاری پدیدار و در اداره کشورها صاحب نقش گردیدند. در ایران نیز در پی مشروطه، احزاب شروع به فعالیت نمودند. اما متاثر از شرایط، نقش آنها در حاکمیت متفاوت بود. در این مقاله با روش هرمنوتیک مولف محور به عنوان گامی در سیر تکاملی تحقیقات در زمینه جایگاه احزاب در ایران، چگونگی نگرش و نقش هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از عناصر فعال در مبارزات قبل از انقلاب  و از پایه های حکومت در بعد از انقلاب را به عنوان سوال محوری مطرح می نماییم. پس از بررسی می بینیم که وی  معتقد به کارهای تشکیلاتی و مدنی، و تحزب بوده و از  موسسین جامعه روحانیت  مبارز و حزب جمهوری اسلامی و حزب کارگزاران سازندگی می باشد. او امکان تحقق تحزب را تابع شرایط سیاسی  و درک جامعه میدانست و مشوق نظام نوین حزبی در ایران بود.

    کلیدواژگان: تحزب، انقلاب اسلامی، هاشمی رفسنجانی، دموکراسی
  • حجت الله قائدی بارده، سهراب صلاحی*، خیرالله پروین صفحات 205-224
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی تحریم های اقتصادی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران است که به روش توصیفی تحلیلی به انجام رسید. سوال اصلی پژوهش عبارتست از تحریم اقتصادی آمریکا چه تاثیری بر جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ نتایج حاکی از آن است که آمریکا و اتحادیه اروپا در روند تحریم یکجانبه ایران از سازوکارهای همکاری جویانه در نظام جهانی استفاده نموده و به این ترتیب شرایطی را به وجود آورده اند که زمینه تغییر در الگوهای رفتاری ایران برای گذار از تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و تحریم های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا را اجتناب ناپذیر ساخته است. اگرچه برخی از تحلیلگران مسایل ایران و امریکا بر این اعتقادند که امکان ارایه پیشنهاد جامع برای برطرف سازی تحریم های اقتصادی علیه ایران وجود دارد. واقعیت های موجود سیاست بین الملل بیانگر آن است که امریکا ترجیح می دهد تا در برخورد با ایران از الگوهای تاکتیکی، روش مرحله ای و فرایندهای متقاعدسازی راهبردی استفاده نماید.
    کلیدواژگان: تاثیر، تحریم، اقتصادی، جمهوری اسلامی ایران، آمریکا
  • علی غفاری، افسانه ادریسی* صفحات 225-245
    این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که توسعه در ایران چه پیامدهایی داشته است. در این راستا با رویکرد روش کیفی و با استفاده از تکنیک نشانه ‏شناسی ملهم از نظرات پیرس به پیامدهای توسعه در ایران پرداخته شده است. مورد مطالعه در این پژوهش فیلم‏های سینمایی موج نوی دهه 40 و 50 است که با استفاده از نمونه‏ گیری هدفمند منجر به انتخاب 8 فیلم گردید که تا سطح اشباع نظری توانستند به محقق در یافتن پاسخ به سیوالات این پژوهش یاری رسانند. نتایج یافته ها  نشان می ‏دهد،" نوسازی غربی" و "غرب‏ گرایی"، مقوله هایی است که به عنوان پیامدهای توسعه در این فیلم ها بازنمایی شده‏ اند. از آنجاییکه توسعه نه تنها به معنای رشد اقتصادی، اروپایی کردن آداب و رسوم، و در شهر بزرگ زیستن نیست، بلکه طرز برداشت خاصی از  انسان و زندگی است که فیلم های مورد بررسی چنین امری را  بازنمایی نکرده اند.
    کلیدواژگان: پیامدهای توسعه، بازنمایی، نشانه‏ شناسی، سینمای موج نو
  • صمد نوجوان، پرویز احدی*، حسین احمدی سفیدان صفحات 247-266
    هدف کلی از پژوهش فوق بررسی تاثیر امنیتی کردن و هدف ویژه آن بررسی تاثیر امنیتی کردن بر سیاست گذاری عمومی در دوران پس از انقلاب اسلامی و آشوب های داخلی ایران است. با توجه به اهمیت و ضرورت سیاست گذاری امنیتی، اندیشمندان و نویسندگان بسیاری، اقدام به ارایه مدل ها، شیوه ها و روش های مختلفی با بهره گیری از علوم گوناگون داشته اند. در این حال، یکی از نقاط مشترک و اساسی این مدل ها، تاکید بر شناخت مسیله به عنوان گام آغازین فرایند سیاست گذاری است. برقراری و ایجاد یک محیط با ثبات از جمله دغدغه های هر حکومتی است. ما در این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش هستیم که امنیتی کردن چه تاثیری در شناسایی، تصمیم گیری و ارزیابی فرآیند سیاست گذاری عمومی دارد؟ امنیتی کردن موجب بخشی شدن مشکل در فرآیند سیاست گذاری شده و سیاست گذاری عمومی با در اولویت قراردادن مشکل امنیتی یا موضوع امنیتی طراحی عملیاتی و اجرایی می گردد.
    کلیدواژگان: امنیت، سیاست گذاری، آشوب، اعتراض
  • فتحعلی همتی، امین روان بد*، علی محمد حقیقی صفحات 267-286
    مولفه هایی مختلفی در رفتار انتخاباتی هر جامعه ای تاثیرگذار هستند. این عناصر را می توان در چارچوب فرهنگی، اقتصادی، جغرافیایی و همچنین متغیر زمان در نظر گرفت. در همین چارچوب رفتار انتخاباتی ایرانیان را می توان مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. سوال و هدف محوری این پژوهش دلایل کاهش مشارکت مردم در یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی است. در این راستا دلایل مختلفی اعم از تاثیرات تحریم های امریکا در دوره ترامپ، چالش های اقتصادی، رفتار نهادهای برگزار کننده انتخابات، رویکرد شبکه های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی با توجه به نظریه کارکرد گرایی و با تاکید بر نارضایتی اقتصادی، نقش تاثیر گذار تحریم های امریکا در کشور با توجه به تاثیرات منفی تحریم ها بر اقتصاد کشور، کاهش ارزش پول، ناکارآمدی قوه مجریه و مجلس، بی اعتمادی و ناامیدی در مردم و... به عنوان عامل اصلی کاهش مشارکت شهروندان در یازدهمین انتخابات مجلس ارایه شده است.
    کلیدواژگان: ایران، انتخابات مجلس، تحریم امریکا، مشارکت
  • صادق بابکان، مقصود رنجبر*، مهدی مطهرنیا صفحات 287-305
    سرمایه گذاری خارجی به دلیل فقدان منابع مالی داخلی یا عدم کارآمدی آن در کشورهای در حال توسعه موتور محرکه توسعه اقتصادی واجتماعی این جوامع از جمله ایران به شمار می آید. شرایط اقتصاد ایران در اوایل سده بیست و یکم جذب منابع مالی خارجی را ضروری ساخته است. سوال اصلی و محوری این پژوهش بررسی تاثیرات توافق هسته ای بر ورود سرمایه گذاری خارجی در ایران است. توافق هسته ای باعث تمایل سرمایه داران و شرکت خارجی در ایران شد. در واقع زمینه های روانی برای سرمایه گذاری در ایران بخصوص در نفت و خودرو را فراهم کرد. ولی به دلیل چالش های ساختاری بخصوص رویکرد متزلزل امریکا، مستقل عمل کردن سرمایه داران در جهان از دولت ها، و همچنین مشکلات داخلی همچون عدم پذیرش fatf و همچنین قوانین داخلی در ایران این سرمایه گذاری در عمل با ناکامی مواجه شد.
    کلیدواژگان: توسعه، سرمایه گذاری خارجی، فناوری های مدرن، توافق هسته ای
  • نصرت الله همتی، حسین تفضلی*، حمید پیشگاه هادیان، محمدعلی خسروی صفحات 307-325

    سیاست گذاری عمومی به ویژه در حوزه هایی نظیر سلامت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل طرح تحول نظام سلامت از منظر فرآیند سیاست گذاری در دولت یازدهم انجام شد. پژوهش از نوع پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه بود. جامعه آماری شامل ذینفعان طرح تحول نظام سلامت (پزشکان، مردم، پرستاران)؛ که در 557 بیمارستان مجری طرح تحول بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 360 نفر شامل به شیوه نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند سهمیه ای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش توصیفی و استنباطی از طریق تی تک نمونه ای و برمبنای نظریه مرحله ای صورت گرفت. نرم افزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها SPSS24 بود. نتایج نشان داد اجرای طرح تحول نظام سلامت موجب تعارض با قوانین بالادستی می شود. این طرح نه مانند سطح خوب ساختار یافته تنها یک سیاست گذار داشت و نه مانند سطح بد ساختاریافته عناصر تصمیم گیری زیادی داشت لذا با توجه به محدود بودن نهادهای سیاست گذار می توان طرح تحول نظام سلامت را در سطح نیمه ساختار یافته جای داد و تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: نظریه مرحله ای، طرح تحول نظام سلامت، تعارض با قوانین بالادستی، دولت یازدهم
  • سید حمید موسوی، مالک ذوالقدر*، اصغر پرتوی صفحات 327-350

    نویسنده به منظور تبیین عوامل موثر بر تصمیم گیری سیاست خارجی ایران در دوره پهلوی دوم به بررسی چرایی اتخاذ برخی تصمیمات در این دوره می پردازد. این پژوهش براساس مدل جیمز روزنا، پنج عامل مورد نظر این مدل یعنی فردی، نقشی، دولتی، اجتماعی و بین المللی در زمان پهلوی دوم را مورد تفکیک و بررسی قرار می دهد. در این راستا، چهار تصمیم مهم و تاثیرگذار این دوره یعنی تنش زدایی با شوروی، بحران بحرین و واگذاری آن، رفتارهای ایران در بحران نفتی 1967 و 1973 و اقدام نظامی ایران در عمان به صورت شاخص، انتخاب، بررسی و میزان تاثیر هریک از متغیرهای پنجگانه فوق مورد کنکاش قرار می گیرد. به اعتقاد نویسنده در این دوره، تصمیمات سیاست خارجی متاثر از عناصر شناختی و عموما توسط شخص شاه اخذ می شد. نظام شناختی عمدتا متاثر از شخصیت و خلقیات شخص شاه بوده است و برای دستیابی به طرح ویژه فکری مورد نظر شخص، در بین متغیر های دخیل، متغیر فرد و پس از آن متغیر نظام بین الملل بیشترین تاثیر را در اخذ تصمیات سیاست خارجی داشته اند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایران، پهلوی دوم، تصمیم گیری سیاست خارجی
  • عباس سوری، علی محمد فلاح زاده*، احمد مرکز مالمیری صفحات 351-370
    هدف از این مطالعه بررسی امنیت غذایی در ایران و نظام حقوق بین الملل است که با عنایت به اهمیت مسیله امنیت غذایی در تامین سلامت عمومی و حق دسترسی به آن به عنوان یک حق انسانی، ضرورت انجام پژوهشی خاص را اجتناب ناپذیر می نماید. برای گردآوری اطلاعات، از روش کتابخانه ای و فیش برداری استفاده شده است. مسیله امنیت غذایی با نیمنگاهی به تحقیقات گذشته که واجد ارتباط موضوعی از برخی جهات هستند، این نوع نگاه را نوین و بهروز از منظر حقوقی برجسته و جهت تنویه افکار و لزوم تدابیر و راهکارهای شایسته و سیاستگذاریهای لازم موثر و برجسته مینمایاند. لذا یک سیستم ملی کارا برای کنترل امنیت غذایی علاوه بر کمک به ارتقاء وضع تغذیه و سلامت جامعه به بهبود صنایع غذایی، افزایش تولید و افزایش سطح درآمدها می انجامد؛ بنابراین احتمالا بهبود ساختار زیربنایی و قوانین موجود برای داشتن یک سیستم کنترل مواد غذایی کارا در سطح ملی حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت غذایی، نظام حقوقی ایران، نظام حقوق بین الملل
  • مهدی شعبان نیا منصور*، مهدیه حسین آبادی صفحات 371-388

    امروزه مشارکت زنان درگسترش فعالیت های اجتماعی و اقتصادی افزایش چشمگیری یافته اما شکاف درآمدی موجود بین زن و مرد در بازار کار، یکی از مهمترین تبعیض هایی است که در سال های اخیر همراه با افزایش مشارکت زنان در بازار کار بوده است؛ لذا هدف پژوهش حاضر بررسی منع تبعیض جنسیتی اشتغال زنان در حقوق ایران از نقطه نظر آماری می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نوع، توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان منطقه 14 شهر تهران تشکیل می دهد که نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین گردید. نتایج نشان داد که میزان توجه سیاستمداران نظام و افراد تاثیرگذار در امر قانون گذاری به جایگاه و حقوق زنان از جمله آزادی کار و حق اشتغال آنان در برنامه های توسعه، کم می باشد. تبعیض های جنسیتی بین زن و مرد در برخورداری از امکانات، به عنوان یکی از موانع آزادی کار و حق اشتغال زنان تاثیرگذار است. همچنین به عنوان نتیجه می توان گفت که تبعیض جنسیتی برای اشتغال زنان منطقه 14 شهر تهران همواره حاکم است.

    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، اشتغال، حقوق ایران، منطقه 14 تهران
  • ثریا چهارمیری، ولی الله انصاری*، حسن خسروی صفحات 389-407
    پیمان دولتی، اصلی ترین شیوه تفویض حاکمیت دولتی به بخش خصوصی است. با توجه به ابهام در بسیاری از مفاهیم حوزه فسخ پیمان های دولتی، رویه قضایی نقش تعیین کننده ای هم در نظام حقوقی ایران و هم در نظام حقوقی فرانسه بازی می کند. سوال اصلی تحقیق حاضر که به روش توصیفی _تحلیلی صورت گرفته است بدین صورت است که با توجه به رویه قضایی موجود، نظام حقوقی حاکم بر فسخ پیمان دولتی ایران در مقایسه با نظام فرانسه، چه ابهامات و چالش هایی دارد؟نتیجه تحقیق حاضر آن است که  ابهاماتی مانند تعارض قوانین مرتبط با فسخ پیمان های دولتی، ابهامات در دامنه حق فسخ پیمان دولتی و ابهام در وجود آیین افتراقی فسخ پیمان دولتی از مهم ترین ابهامات نظام حقوقی حاکم بر فسخ پیمان دولتی ایران در مقایسه با فرانسه بوده است ضمن اینکه مهمترین چالش ها در زمینه های صلاحیت محاکم اداری و نحوه مداخله آنها واعمال برخی شروط فسخ اداری است.
    کلیدواژگان: شرایط عمومی پیمان، فسخ، پیمانکاری دولتی، منفعت عمومی
|
  • Esmaeil Moogholi, Abu Mohammad Asgarkhani *, Mahmoud Erfani Pages 1-20
    Unilateral sanctions go beyond multilateral sanctions imposed by the Security Council under the Charter of the United Nations. In this research, we are looking for the question that what is the nature of US sanctions against the Islamic Republic of Iran in the light of international sanctions law?
    US sanctions has been of a mixed nature in the context of congressional and Treasury sanctions, as well as in the context of multilateral sanctions imposed by international organizations and in terms of international law governing sanctions it could only have legal validity in the absence of a bilateral treaty. Various laws in the United States allow US institutions to impose unilateral sanctions on other countries. Sanctions within the framework of the internal resources of the United States of America include: executive orders or decrees of the President, congressional sanctions of states, sanctions of states and governorates, and the Constitution of the United States.
    Keywords: Sanctions, Unilateral, Iran, US, laws
  • Manochehr Abdollahi, Elah Abl Hassani *, Hasan Shamsini Ghiasvand, Samad Ghaem Panah Pages 21-40
    In discussing the relationship between religion and politics, thinkers of Islamic society and Western societies have proposed different theories, and in this study, the aim is to compare the theories of two thinkers, Carl Schmidt and Mohammad Mojtahed Shabestari. In Iran, since the Constitutional Revolution, the proponents of modernity and the proponents of tradition have disagreed on the relationship between religion and politics. One of the thinkers in this field is Mohammad Mojtahed Shabestari, whose views on religion and politics are based on the theory of segregation. He believes that religion does not dominate all areas of life. He seeks to liberate religious discourse. Carl Schmidt's hypothesis in this research is the continuation of the tradition of modernity, which in political theology introduces new approaches in Western thought and considers violence as an inherent thing in politics and expresses the relationship between religion and politics based on the theory of interference.
    Keywords: relationship, Religion, Politics, Hermeneutics
  • Hamidreza.Bahary@Yahoo.Com Bahari, Bahman Keshavarz Ghasem Abad *, Asghar Partovi, Mahdi Khoshkhatti Pages 41-59
    The first experience to form a party in Iran dates back to the constitutional era. However, the first constitutional political parties could not have a dynamic life and soon disappeared. In this article, we try to answer the question: "What factors were influential in the discontinuity of the first political parties of the constitutional era?”. To answer this question, we have hypothesized that "the existence of a traditional structure and the lack of manifestations of Iranian modernity at that time did not create the necessary grounds for the emergence of parties. Modernization by creating social mobility increases the desire for political participation in groups and individuals of the community. Thus, political parties will emerge at certain stages of modernization. In this research, the authors use historical documentation and the library method
    Keywords: Political parties, Modernization, Constitutionalism, tradition
  • Yousef Karimi Katayoonche, Mohamadhasan Elahimanesh *, Ali Mohseni Pages 61-84

    The purpose of this research is to evaluate the economic development policy in the Islamic Republic of Iran based on the SWOT model and to present a favorable model. The main question of the research is what are the strengths of economic development policy in the Islamic Republic of Iran? Accordingly, the main hypothesis of the research is that according to the swot model, economic development policy has many strengths. After analyzing the research findings and according to the numbers obtained from the fourth chapter matrix and the scores of strategy attractiveness, the priorities of strategy implementation can be categorized based on environmental and internal factors. The results showed that establishing economic ties with neighboring countries that have strong monetary potentials, prioritizing neighboring countries, focusing on achieving all areas, and accessing to modern technology in the West Asian region are considered as the strategic advantages of Iran’s economic development policies.

    Keywords: Economic Policy, Economic Development, Threats of Economic Development, Economic Development Opportunities
  • Mehdipour Najaf, Fereydoun Akbarzadeh *, Lana Abdul-Khani, Hamed Mohagheghnia Pages 85-98
    This article deals with the role of Bakhtiari elites in the Islamic Revolution and its subsequent structure. The hypothesis of the article is that Bakhtiari elites played a role in the occurrence of the Islamic Revolution and then the political conf igur at i o n of the government after that. The results of the research show that these elites through measures such as the conquest of Tehran and then competition and monitoring of political and social developments (struggles against the Shah's regime) and then non-biased acceptance of the interests of the Islamic Revolution of Iran in 1978 (such as abandoning weapons and patrimonial system and coping with democratic organizations) and then loyal to the Islamic Revolution and its vital concepts such as sacred defense, have maximum political and social partici p a t ion in the comprehensive enrichment of the emerging concept of the nation-state. The research method in this article is descriptive-analytical and data coll ec ti on is library.
    Keywords: political elites, Bakhtiari tribe, power structure, Islamic Revolution, Iran
  • Niloofar Hamdi, Hossein Ahmadi *, Saeid Mirtorabi Pages 99-117
    An important development was made in Turkish foreign policy after Justice and Development Party got into power. The question is "What pattern did govern the security relations of Turkish foreign policy from 2002 to 2013? What security threats will follow for Iran? According to the security studies in Copenhagen School, it will be supposed that Turkish foreign policy from 2002 to 2013 had the considerable modification in the field of security and reduced the volume of security relations in terms of military individually and foreign policy of Turkish mostly relied on the multiple security subjects including the economic, social and political issues. Turkey's relationship with the USA, participation in Israel and Azerbaijan coalition, unity with Arab countries opposing Iran, posed a threat to Iran's security in the political-military, economic, and social fields. The aim of this study is to investigate the various dimensions and security effects of Turkish foreign policy.
    Keywords: Turkish foreign policy, Islamic Republic of Iran, Security Threats, Copenhagen School
  • Alireza Rostamaghae, Abdolali Ghavam *, Ahmad Naghibzadeh, Kayhan Barzegar Pages 119-138
    The concept of strategic culture has its roots in constructivism; on the other hand, it strikes a blow at "rational choice theory". The question raised in this study is to what extent it is possible to establish strategic relations between the two cou nt ri es? This study uses a constructivist approach to understand the building blocks of the strategic culture of Russia and Iran, to examine the potential of strategic relations between Tehran and Moscow. This article argues that given the charac te ri stics of Russia's strategic culture, which is based on hard power, not only is there little potential for strategic relations between the two countries, but the two countries compete in many areas, such as the Central Asia, the Caspian Sea, and the energy sector. In this research, electronic and written sources are used. The present research is descriptive in nature and the information has been collected by library method.
    Keywords: Iran, Russia, strategic culture, Strategic relation
  • Peyman Mirhadi, Mahmood Shahidi *, Alireza Entezari Pages 139-161
    Paternal expediency is a phenomenon in which the state-government plays a protective role for members of the society under its paternal protection and decisions. It illustrates the idea that modern governments, in some areas of private law, take over the management and initiative of certain aspects of private law affairs of the society members. This might ultimately lead to a decline in respected principles such as the rule of will.In addition to examining the limiting instances of paternalistic attitudes in the field of private law, this paper will investigate the contrast between such patern ali s t i c expediencies of the modern state on the basis of promoting distributive justice, which traditionally supported the weak party in the form of commutative justice, often common in private contracts, in order to determine the incompatibility of independence and autonomy of citizens with the main issue. Identifying the adverse effects of this phenomenon is a step towards establishing desirable justice
    Keywords: Paternal Expediencies, Modern Governments, Commutative, Distributive Justice
  • Abolghasem Ovaisikikha, Ahmad Rahdar *, Yaser Kahrazeh Pages 163-184
    Pakistan has been one of the most unstable, crisis-ridden countries in the world since independence, but it has always had a special geopolitical and strategic importance during the Cold War and after the Cold War, especially after 9/11 and the United States has given Pakistan a prominent place in the fight against terrorism. Therefore, the main question of this study is what are the most important factors of tension and threat, based on geopolitical sovereignty in the relations between Iran and Pakistan. The research is descriptive-analytical. The required information has been collected by the library method and referring to reliable sources. Regarding to the answer of main question of the research, it is hypothesized that considering the internal situation of Pakistan and the unresolved problems of this country with its neighbors, it seems that Pakistan, despite the 987 km border with Iran, is threatening and a source of tension.
    Keywords: Geopolitics, Pakistan, Islamic Republic of Iran, threats
  • Mohammad Reza Ali Hoseini Abbasi, Khodayar Mortazavi Acel *, Seyed Ataollah Sinaei Pages 185-204

    From the 1820s onwards, parties emerged as a way to achieve democracy and played a role in governing countries. In Iran, following the constitution, parties began to operate. But to the circumstances, their role in governance was different. In this article, with the author-centered hermeneutic method as a step in the evolution of research on the position of parties in Iran, we study the attitude and role of Hashemi Rafsanjani as one of the active elements in the struggles before the revolution and from the foundations of the government after the revolution as a central question. After examination, we see that he believes in organizational and civic work as well as the party, and is one of the founders of the Society of Fighting Clergy and the Islamic Republic Party and the Construction Agents Party. He considered the possibility of partisanship to be subject to the political conditions and understanding of the society and encouraged the new party system in Iran.

    Keywords: party, Islamic Revolution, Hashemi Rafsanjani, democracy
  • Hojjatullah Ghaedi Bardeh, Sohrab Salahi *, Khairullah Parvin Pages 205-224
    The purpose of this study is to identify and evaluate US economic sanctions against the Islamic Republic of Iran, which was done by descriptive-analytical method. The main research question is: What effect has the US economic sanctions had on the Islamic Republic of Iran? The results show that the United States and the European Union have used cooperative mechanisms in the global system in the process of unilateral sanctions against Iran, and in this way, they have created conditions that changes in Iran's behavior patterns to transition from UN Security Council sanctions and unilateral US-EU sanctions are inevi t a b le. How e v e r, some analysts on Iran-US issues believe that a comprehensive proposal for the lifting of economic sanctions against Iran is possible. The current realities of international politics indicate that the United States prefers to use tactical models, step-by-step methods, and strategic persuasion processes in dealing with Iran.
    Keywords: Sanctions, Economic, Islamic Republic of Iran, USA
  • Ali Ghafari, Afsaneh Edrisi * Pages 225-245
    This research seeks to assess the consequences of development in Iran. In this way, with the approach of qualitative method and using a semiotic technique inspired by Pierce's views. In this study, eight movies were selected from the new wave movies of the 40s and 50s and used different levels of theories to find answers to the questions of this study. The results show that "Western modernization", and "Westernization" are the categories represented as the consequences of development in these films. Because development means economic growth, Europeanization of customs, and living in a big city, but also a particular way of thinking about people and life that the films in question have not represented.
    Keywords: Consequences of Development, representation, Semiotics, New Wave Cinema
  • Samad Nujavan, Parviz Ahadi *, Hossein Ahmadi Sefedan _ Pages 247-266
    The general purpose of this study is to investigate the impact of security and its specific purpose is to investigate the impact of security on public policy in the post-Islamic Revolution and the internal turmoil in Iran. Due to the importance and necessity of security policy, many thinkers and writers have tried to present different models, methods, and methods using different sciences. However, one of the common points of these models is the emphasis on recognizing the issue as the starting point of the policy process. Establishing a stable environment is one of the concerns of any government. In this study, we seek to answer the question: what effect does security have on evaluating the public policy process? Securitization makes the problem part of the policy-making process, and public policy-making makes operational and executive design a priority by prioritizing the security problem or security issue.
    Keywords: Security, Policy Making, Chaos, protest
  • Fatali Hammati, Amin Ravanbod *, Ali Mohammad Haghighi Pages 267-286
    Different components are influential in the electoral behavior of any society. These elements can be considered in cultural, economic, geographical and time variables. In this context, the electoral behavior of Iranians can be analyzed. The central question and purpose of this research is the reasons for the decrease in people's participation in the 11th elections of the Islamic Consultative Assembly. In this regard, various reasons have been examined, including the effects of US sanctions during the Trump era, economic challenges, the behavior of election institutions, and the approach of social networks. In this study, according to the theory of functionalism and emphasizing economic dissatisfaction, the effective role of US sanctions in the country due to the negative effects of sanctions on the economy, devaluation, inefficiency of the executive .... has been presented as the main factor in reducing citizen participation in the 11th parliamentary elections.
    Keywords: Iran, Parliamentary Elections, US sanctions, Participation
  • Sadagh Babakan, Maghsod Ranjbar *, Mahdi Motharnia Pages 287-305
    Foreign investment due to lack of domestic financial resources or its inefficiency in developing countries is the engine of economic and social development of these societies, including Iran. In the early 21st century, the economic situation in Iran has made it necessary to attract foreign financial resources. The main question of this research is to study the effects of the nuclear agreement on the inflow of foreign investment in Iran. The nuclear deal aroused the interest of capitalists and foreign companies in Iran. It provided psychological grounds for investing in Iran, especially in the oil and automobile industries. However, due to structural challenges, especially the shaky US approach, the independence of capitalists in the world from governments, and internal problems such as the non-acceptance of FATF and domestic law in Iran, this investment failed in practice
    Keywords: development, Foreign Investment, Modern Technology, nuclear deal
  • Nosrat O Llah Hemati, Hosain Tafazoli *, Hamid Pishgah Hadian, Mohammad Ali Khosravi Pages 307-325
  • Sayed Hamid Mousavi, Malek Zolghadr *, Asghar Partovi Pages 327-350

    In order to explain the factors affecting foreign policy decision-making of Iran during the Pahlavi II period, the author examines the reasons for the adoption of some decisions in this period. According to James Rosena’s Model, the present research investigates five factors, namely, individual, role, government, social and international during the Pahlavi II period. In this regard, the four important and influential decisions of this period, namely de-escalation of tensions with the Soviet Union, the crisis in Bahrain and its transfer, Iran's behavior in the oil crisis of 1967 and 1973 and Iran's military action in Oman as indicators, selected, reviewed and the impact of each of the five variables discussed above are examined. According to the author, in this period, foreign policy decisions were influenced by cognitive elements and were generally made by the Shah himself. The cognitive system has been mainly influenced by the personality and temperaments of the Shah and in order to achieve the specific intellectual design of the person, among the variables involved, the individual variable and then the international system variable had the greatest impact on foreign policy decisions.

    Keywords: Foreign policy, Second Pahlavi, decision making, Decision Making in Foreign Policy
  • Abas Sori, Alimohamad Falahzade *, Ahmad Markazmalmiri Pages 351-370
    The purpose of this study is to investigate food security in Iran and the international legal system. Given the importance of food security in ensuring public health and the right to access it as a human right, the need for special research is inevitable. To gather data, the library method has been used. An efficient national system for controlling food security helps to improve nutrition and community health, to improve the food industry, to increase production and income levels. Therefore, it is probably important to improve the existing infrastructure and regulations to have an efficient food control system at the national level.
    Keywords: Security, Food Security, Iranian legal system, International law
  • Mehdi Shabannia Mansour *, Mahdieh Hosseinabadi Pages 371-388

    Today, women's participation in the expansion of social and economic activities has increased significantly, but the income gap between men and women in the labor market is one of the most important discriminations that has been accompanied by increasing women's participation in the labor market in recent years; therefore, the purpose of this study is to investigate the prohibition of gender discrimination in women's employment in Iranian law from a statistical point of view. This research is applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of type. The statistical population of the study consists of all women in the 14th district of Tehran. The statistical sample was determined using the Cochran's formula of 384 people. The results showed that the level of attention of politicians and influential people in the legislature to the status and rights of women, including freedom of labor and their right to employment in development programs, is low and gender discrimination in access to opportunities is one of the barriers to wom e n' s freedom and employment.

    Keywords: gender discrimination, Employment, Iranian Law, district 14 of Tehran
  • Soraya Chaharmiri, Valiyolah Ansari *, Hasan Khosravi Pages 389-407
    The government contract is the main way of delegating government sovereignty to the private sector. Due to the ambiguity in many concepts in the field of termination of government contracts, jurisprudence plays a decisive role in both the Iranian and French legal systems. The main question of the present study by descriptive-analytical method, is that according to the existing judicial procedure, what ambiguities and challenges does the legal system governing the termination of the Iranian government contract have in comparison with the French system? Presently, ambiguities such as conflict of laws, the scope of the right to terminate the contract and the existence of the differential procedure of termination of the contract have been the most important ambiguities of the legal system governing the termination of the contract compared to France. The most important challenges in the field of jurisdiction of administrative courts and how to intervene and apply some conditions of administrative termination.