فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مهدوی
پیاپی 44 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رقیه حبیب پور گودرزی، محمدمهدی شاهمرادی فریدونی*، حامد دژآباد صفحات 7-28

    هر کس به مقام نبوت نایل شود قادر است از احکام خداوند و اوامر و نواهی او خبر دهد. مسیله خاتمیت و خاتم بودن پیامبر اسلام؟ص؟ از نظر دانشمندان اسلامی از مسلمات و ضروریات دین اسلام به شمار می آید. از آن جایی که خاتمیت از مباحث اصلی تفکر شیعه و اهل سنت می باشد اشکال برخی این است که چگونه پیامبر اسلام؟ص؟ آخرین پیامبر الهی و ختم کننده نبوت است، در حالی که حضرت عیسی(ع) الان زنده هست و زمان ظهور دوباره به روی زمین باز می گردد؟ چرا با وجود حضرت عیسی(ع)، حضرت مهدی؟عج؟ رهبری قیام آخرالزمان را بر عهده دارد؟ همین طور در مورد حضرت خضر _ بنا بر این که ایشان پیامبر الهی باشند _ و نیز حضرت الیاس و حضرت ادریس چنین اشکالی قابل طرح است که طبق اعتقاد شیعه در زمان ظهور حضرت مهدی؟عج؟ رجعت خواهند کرد، آیا هم چنان بر مقام نبوت خود باقی اند یا خیر؟ در این مقاله با استفاده از روش توصیفی _ تحلیلی به بررسی آیات و روایات مربوطه پرداخته شده و نتایج بیانگر آن است که پیامبر اسلام؟ص؟ خاتم النبیین و خاتم المرسلین می باشند و پیامبر و نبی تشریعی و تبلیغی دیگر نداریم. اگر همزمان و یا بعد از پیامبر؟ص؟ کسی نبی می بود با خاتم النبیین بودن سازگار نیست، زیرا با خاتمیت پیامبر؟ص؟ وحی تشریعی منقطع شد. حضرت عیسی(ع)، خضر، الیاس و ادریس؟عهم؟ نزول و حضورشان در زمان ظهور حضرت مهدی؟عج؟ منافاتی با خاتم النبیین بودن حضرت رسول؟ص؟ ندارد زیرا آنها به عنوان یک مسلمان و تابع شرایط اسلام و امام زمان؟عج؟ خواهند بود.

    کلیدواژگان: خاتم النبیین، خاتم المرسلین، خاتمیت، نبوت
  • محمدعلی پرهیزگار صفحات 29-52

    مدعیان معاصر مهدویت، خواب را راه ارتباط با ایمه اطهار؟عهم؟ و کسب علم از ایشان معرفی کرده و از ادله اثبات ادعاهای غیرقابل اثبات خود می شمارند و مخاطبان خود را به خواب باوری می خوانند و گاهی با ارایه فرامینی آنان را به ورطه رویاپروری می کشانند تا علاوه بر جذب موعودباوران، مصونیت و نفوذ کلام در مخاطب را به چنگ آورند. این نوشتار بر پایه روش توصیفی _ تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای، جایگاه خواب در میان متمهدیان فعال معاصر را بیان می کند و روشن می سازد که خواب گرایی از ابداعات یا ویژگی های فرقه خاصی نیست و گروهک های بسیاری در دست یابی به اهداف خود آن را به کار بسته اند؛ سپس از نقش خواب در گرایش به آنان پرده بر می دارد و در پایان علاوه بر تبیین هدف خواب گرایان از ترویج خواب باوری، با نگاهی انتقادی، استنادات آنان را به چالش کشیده و حجیت خواب در گرایش به ایشان را همراه با بیان تناقضات بررسی می کند.

    کلیدواژگان: خواب گرایی، رویاباوری، مدعیان مهدویت، بابیت، یمانی، شیخیه
  • مهدی عبداللهی پور، زینب جعفری مرندی* صفحات 53-80
    پیش بینی فرجام اسراییل مدت هاست که مورد توجه آینده پژوهان، قرار گرفته و از جنبه های سیاسی، نظامی و جغرافیایی واکاوی و تحلیل شده است. در این میان برخی نیز باتوجه به کتاب مقدس و آموزه های قرآن کریم و احادیث سرانجام اسراییل را کاویده اند. با در کنار هم قرار دادن اقوال و نظرات می توان علاوه بر نقد و بررسی برخی دیدگاه های موجود برپایه قرآن، روایات و عهدین، آینده را شفاف تر و بدون ابهام ترسیم نمود. به نظر می رسد برخی نظرات به دلیل وجود پیش داوری در پژوهشگر همراه با تطبیق بی جا، تفسیرها و نتایج نادرست باشد. درحالی که، فرازهای متعددی از قرآن کریم و عهدین، دارای سنت ها و قوانین الهی است که درحال حاضر نیز جاری و ساری است. در عهدین خداوند با حکمی کلی به بنی اسراییل هشدار داده است که عدم انجام فرایض الهی و فساد، باعث اخراج از سرزمین شان می شود؛ همان طورکه پیشینیان به چنین عقوبتی گرفتار شدند. قرآن کریم در چندین سوره از خاموش کردن مکرر شعله جنگ یهودیان از جانب خداوند سخن گفته و هچنین از دفع فتنه گری و فساد یهود توسط افرادی که خداوند برعلیه آنان می فرستد، صحبت شده که تا روز قیامت استمرار دارد و چه بسا شامل رژیم صهیونیستی اسراییل هم خواهدشد؛ هرچند زمان و کیفیت آن نامشخص است.
    کلیدواژگان: آینده، صهیونیسم، اسرائیل، قرآن، عهدین
  • محمدجواد توکلی خانیکی*، عاطفه قدوسی صفحات 81-104
    قرار گرفتن زیر لوای ولی عصر (ع) آرمان هر مسلمانی است، و در تحقق ظهور عوامل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اعتقادی و... موثر است که باید فرد و جامعه تلاش نمایند خود را به این ویژگی ها بیارایند تا آماده ظهور امام عصر(ع)شوند. در قصص قرآن جوامعی معرفی شده اند که با بررسی ویژگی های حکومت در آنها می توان به الزامات حکومت بسترساز جامعه منتظر دست یافت. این پژوهش با هدف دست یابی به این الزامات با واکاوی قصص قرآن به روش تحلیلی _ توصیفی سامان یافته و نتیجه این که: مهم ترین عاملی که بستر جامعه منتظر مطلوب را فراهم می نماید حاکمیت دین الهی است که با پذیرش مردم می تواند در جهت رشد همه جانبه جامعه گام برداشته و با توانمندسازی و برطرف نمودن موانع ظهور اشتیاق به آینده روشن را ایجاد نماید و همچنین با عملی کردن اصل استکبارستیزی با جوامعی که اهداف استکباری دارند و مدارا با جوامع غیرمعاند سبب گسترش اسلام و آمادگی برای پذیرش غلبه نهایی اسلام در هنگام ظهور است. لذا باور مردم به حاکمیت الهی با رهبری ولی فقیه و کارگزارانی امین با عملکردی شایسته موجب اطاعت پذیری مردم می شود.چنین جامعه ای بابصیرت و صبر و استقامت توانمند شده درنتیجه با تقوای سیاسی به گسترش اسلام مبادرت می ورزد.
    کلیدواژگان: جامعه منتظر، قصص قرآن، حاکمیت دین الهی، صبر و استقامت، تقوای سیاسی
  • علی اخترشهر صفحات 105-128

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های آثار و نتایج فرهنگ انتظار از دیدگاه اسلام در کلام امام علی(ع) و بر مبنای کتاب نهج البلاغه است. سوال پژوهش حاضر بر مولفه های فرهنگ انتظار از منظر آثار و نتایج از دیدگاه نهج البلاغه استوار است و در مقام پاسخ، این فرضیه را به محک آزمون می گذارد که مولفه های آثار و نتایج فرهنگ انتظار در کلام امام علی(ع) و از دیدگاه نهج البلاغه بر چهار عنصر معرفتی، ارزشی، رفتاری و احساسی، عاطفی متکی است. در این پژوهش روش گردآوری داده ها مبتنی بر روش اسنادی، روش تجزیه و تحلیل داده ها تحلیل محتوا و ملهم از ادبیات نظری مربوط به فرهنگ انتظار است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلام امام علی(ع) و کتاب نهج البلاغه است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که درکلام امام علی(ع) و در نهج البلاغه، مولفه ها دارای درهم تنیدگی و به هم پیوستگی خاصی است. با این حال در بین شش آثار و نتایج فرهنگ انتظار ذکر شده، بیشترین آثار فرهنگ انتظار مربوط به احساس حضور و نظارت امام عصر؟عج؟(تقوای الهی) است، و جهاد با نفس و رسیدن به ارزش های اخلاقی(وفاق و همبستگی)؛ ایجاد روحیه مقاومت وپیشرفت(حرکت و پویایی)؛ اطاعت از اوامر الاهی و خودسازی خود و دیگران(جهاد با نفس)؛ امیدبخشی در برابر ظلم و فساد(ظلم ستیزی)؛ قرب به حق تعالی و تکامل روحی و معنوی(مقام بندگی)؛ به ترتیب در ردیف بعدی هستند. این امر نشان می دهد که آثار و نتایج فرهنگ انتظار از منظر امام علی(ع) نهج البلاغه، بیشتر بر امر اجتماعی است تا فردی.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، فرهنگ انتظار، مهدی(عج)، نهج البلاغه
  • محمدحسین صادقی درویشی، آمنه افشار*، رضا احمدی صفحات 129-147
    تعلیم وتربیت که از شاخصه های جهان انسانی است، بر این باور است که انسان ها برای رسیدن به اهداف آرمانی، باید در پرتو آموزش و پروش قرار بگیرند. در این بین، نقش این نهاد، با تاکید بر محوریت حکومت حضرت مهدی؟عج؟، بسیارحایز اهمیت و برجسته است. سعی این مقاله، بر آن است که با شرح دیدگاه صاحب نظران تعلیم وتربیت و نظام مند بودن برنامه های آموزشی، بتواند پاسخگوی نیازهای آموزشی و تربیتی مطابق با عصر انتظار و ظهور باشد. یافته های این پژوهش که با بهره گیری از روش های پردازش و توصیف داده ها می باشد و به صورت کتابخانه ای گردآوری شده است، نشانگر این است که، در عین تلاش معلمان دلسوز و زحمتکش، در محتوای کتاب هایی نظیردرس هدیه های آسمانی، قرآن ومعارف اسلامی در هر سه مقطع، برنامه ای هدفمند در جهت گسترش تعلیم اندیشه مهدویت وتربیت منتظران وجود ندارد. بنابراین شایشته است که از بدو آموزش تا پایان مراحل آموزش، علما وعملا دانش آموزان را با فرهنگ واقعی قرآن و نهج البلاغه(با محوریت امامت ومهدویت)و با اختصاص ساعات بیشتر این دو منبع نورانی، درتمام مقاطع و همچنین تربیت معلمینی متخصص در این حوزه به معنای واقعی مهدویت آشنا کنیم. بنابراین تلاش و همت مضاعت برای نیل به این هدف، در آموزش و پرورش لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، مهدویت، انتظار، بستر، مدارس
|
  • Rqayya Habibpour Gudarzi, Mohammad Mahdi Shahmoradi Fereidoni *, Hamed Dejabad Pages 7-28

    Anyone who attains the position of prophethood is able to inform about God's decrees and orders. According to Islamic scholars, the issue of Khatam and Khatam of the Prophet of Islam is one of the essentials of Islam. Since finality is one of the main topics of Shia and Sunni thinking, the problem of some is that how is the Prophet of Islam the last prophet of God and the end of prophecy, while Jesus (AS) is alive now and the time of his reappearance will return to earth? Why, despite the presence of Jesus (AS), Hazrat Mahdi (AS) is leading the uprising of the end of time? In the same way, in the case of Hazrat Khizr - because he is a prophet of God - as well as Hazrat Elias and Hazrat Idris, such forms can be proposed that according to the Shia belief, they will return at the time of the appearance of Hazrat Mahdi (AS), do they still remain in their position of prophethood or not? In this article, using the descriptive-analytical method, the related verses and narrations have been investigated and the results show that the Prophet of Islam is the Khatam al-Nabieen and Khatam al-Mursalin, and we do not have any other prophet or prophet. If someone was a prophet at the same time or after the Prophet, it is not compatible with being the last of the Prophets, because with the finality of the Prophet AS), the legal revelation was interrupted. Prophet Jesus (AS), Khizr, Elias and Idris, peace be upon them all, their descent and presence at the time of the appearance of Prophet Mahdi (AS) does not contradict the seal of Prophets because they are Muslims and subject to the conditions of Islam and the Imam Zaman(AS) will be.

    Keywords: Khatam al-Nabieen, Khatam al-Mursalin, khatam, prophethood
  • Mohammad Ali Parhizgar Pages 29-52

    The contemporary claimants of Mahdaviat introduce sleep as a way to communicate with the imams of purification and to gain knowledge from them, And they invite their audience to believe in dreams, and sometimes by presenting commands, they lead them to dream, in order to gain the immunity and influence of words in the audience in addition to attracting the believers.
    Based on the descriptive-analytical method and the use of library resources, this article explains the position of sleep among contemporary active claimants and makes it clear that sleepism is not an innovation or characteristic of a particular sect and many groups have used it to achieve their goals. Then, it reveals the role of sleep in the tendency towards them and in the end, in addition to explaining the goal of the dreamers to promote the belief in dreams, with a critical view, he challenges their citations and examines the validity of the dream in the tendency to them along with stating the contradictions.

    Keywords: Dream orientation, dream belief, claimants of Mahdaviat, Babiat, Yamani, Sheikhiyeh
  • Mehdi Abdullahipour, Zeinab Jafari Marandi * Pages 53-80
    Predicting the fate of Zionist Regime has long been considered by futurists and has been analyzed from a political, martial and geographical point of view. In the meantime, some have finally explored Zionist Regime according to the Bible and the teachings of the Holy Qur'an and hadith. By putting together statements and opinions, in addition to criticizing some of the existing views based on the Qur'an, hadith and Testaments, the future can be drawn more clearly and unambiguously. Some opinions seem to be incorrect due to the existence of prejudice in the researcher along with inappropriate application of interpretations and results. While many phrases from the Holy Qur'an and the Testaments have divine traditions and laws that are still useable today. In the Testaments, God has warned the children of Zionist Regime with a general command that failure to perform divine duties and corruption will lead to their expulsion from their land. As the predecessors were punished in such a way. In several chapters, the Holy Qur'an speaks of God repeatedly extinguishing the flames of the Jewish war, as well as the repulsion of Jewish sedition and corruption by those whom God sends against them, which will continue until the Day of Judgment, and may include the Zionist regime in Zionist Regime. Although its timing and quality are unclear.
    Keywords: future, Zionism, Israel, The Holy Quran, Testaments
  • Mohammad Javad Tavakoli Khaniki *, Atefe Qodousi Pages 81-104
    realizing the emergence of political, cultural, economic, religious factors, etc., it is effective that individuals and society should try to bring themselves to these characteristics in order to be ready for the emergence of the Imam of Asr 7 In the stories of the Qur'an, societies have been introduced in which, by examining the characteristics of the government in them, the requirements of the government can be achieved, which forms the basis of the society that awaits. This research was organized with the aim of achieving these requirements by analyzing the stories of the Qur'an in an analytical-descriptive method, and the result is that: the most important factor that provides the basis for the ideal society is the sovereignty of the divine religion, which is accepted by the people. It can take steps towards the all-round development of the society and create a desire for a bright future by empowering and removing the obstacles that arise, and also by implementing the principle of anti-arrogance with societies that have arrogant goals and tolerance with non-opposing societies, it will cause the spread of Islam and preparation To accept the ultimate victory of Islam when it appears. Therefore, the people's belief in divine sovereignty with the leadership of a jurist and trustworthy agents with a worthy performance makes the people obedient. Such a society, empowered with insight, patience and perseverance, as a result, starts to spread Islam with political piety.
    Keywords: waiting society, Quran Stories, Sovereignty of Divine Religion, Patience, Endurance, Political Piety
  • Ali Akhtar Shahr Pages 105-128

    The aim of the present research is to investigate the characteristics and results of the culture of expectation from the perspective of Islam based on the book Nahj-ul-Balagha of Imam Ali (AS). The question of the present research is based on the components of the culture of expectation in terms of works and results from the point of view of Nahj al-Balagha. In this research, the method of data collection is based on the documentary method, the method of data analysis is content analysis and inspired by the theoretical literature related to the culture of expectation. The statistical population of this research includes the Nahj al-Balagha book, and its sample population includes all sermons, letters, and wisdoms, of which 241 sermons, 79 letters, and 480 wisdoms were examined. The findings of the research indicate that in Nahj al-Balagheh, the components are so that it is a bit difficult to give priority to each of them and it has a special intertwining and interconnection. However, among the six works and the results of the culture of expectation mentioned, the most code related to the feeling of the presence and supervision of the Imam of the Asr. Jihad by reaching moral values. Creating the spirit of resistance and progress (movement and dynamism) with a frequency of 2882 (21.05 percent); Obedience to God's orders and self-improvement of oneself and others. (Jihad Banfs) with Faravani 2013 (14.70 percent); Giving hope against oppression and corruption. Proximity to the Most High and spiritual and spiritual perfection.

    Keywords: Imam Ali (PBUH), the culture of waiting, Mahdi (pbuh), Nahj al-Balagha
  • Mohammad Hossein Sadeghi Darvishi, Amina Afshar *, Reza Ahmadi Pages 129-147
    Education, which is one of the characteristics of the human world, believes that in order to achieve ideal goals, people should be placed in the light of education. and it is outstanding. The effort of this article is to be able to respond to the educational and educational needs of the emerging age by describing the views of education experts and teachers and the systematicity of educational programs. From the methods of processing and describing the data, it shows that, despite the efforts of caring and hardworking teachers, not only purposeful effort is not observed, but in books such as the lesson of heavenly gifts and Islamic teachings in all three stages, a purposeful program There is no way to spread the idea of Mahdaviat and educate those who are waiting. Therefore, the effort and effort to achieve this goal is necessary and necessary in education.
    Keywords: Education, Training, Mahdaviat, Waiting, schools