فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 43 (شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محسن جلیلوند صفحات 1-22

    اقتصاد سیاسی بین الملل اصطلاحی ترکیبی از عمده ترین رشته های علوم انسانی همچون سیاست، اقتصاد، جامعه شناسی، انسان شناسی، فلسفه و سیاست مقایسه ای و... می باشد. عنصر اساسی این دانش پویا و... ذاتی آن است که در یک تعامل دو جانبه به پیش می رود. مکاتب و نظریه ها برگرفته از همین ویژگی ها می باشد. در این نوشتار کوشش گردید تا با بررسی مسیر تحول اقتصاد سیاسی بین الملل از ابتدای قرن بیستم تاکنون به واکاوی و تاثیر آن بر جامعه انسانی بپردازیم.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی بین الملل، لیبرالیسم، مارکسیسم، سرمایه، اقتصاد بازار، تجارت بین الملل
  • گارینه کشیشیان سیرکی*، مهدی احمدی صفحات 23-44

    نقش آفرینی اندیشمندان و فلاسفه سیاسی غرب تمدن اسلامی در خاستگاه سیاسی اجتماعی خود علی رغم نابسامانی های آن دوران از اعتباری خاصی در شکل گیری دانش سیاسی برخوردار است. فلسفه سیاسی و نقش و ارتباط آن با تولید فکر، دانش، اثرگذاری و اثرپذیری آن بر ساخت سیاسی جوامع مسلمان غرب تمدن اسلامی را باید در نوع نگاه خاص ابن باجه در اثرش «تدبیر المتوحد»، ابن طفیل در نمونه «حی بن یقظان» و ابن رشد با نوع روش شناسی خاص خود در فلسفه جستجو کرد. در این مقاله با بهره گیری از روش تطبیقی به بررسی رابطه دانش و قدرت در اندیشه این اندیشمندان پرداخته ایم، نتایج حاصله این مقاله مبنی بر تقدم دانش بر قدرت در اندیشه های ابن باجه و ابن طفیل بود. اما ابن رشد با تکمیل نواقص موجود در مفاهیم فلسفی آنها با تایید انطباق شریعت و فلسفه، بر جایگاه خاص فیلسوف در ساختار سیاسی مورد نظر خود و ارجح دانستن فیلسوف بر فقیه در این ساختار تاکید می ورزد.

    کلیدواژگان: قدرت، دانش، غرب تمدن اسلامی، فلسفه، ابن باجه، ابن طفیل، ابن رشد
  • خورشید نجفی جویباری، حسن شمسینی غیاثوند*، سید اسدالله اطهری، صمد قائم پناه صفحات 45-67

    شریعتی در آثار و دیدگاه های خود نظریاتی در مورد برداشت های هویتی، اخلاقی و دینی برای زیست این جهانی ارایه می کند. به همین دلیل با توجه به اینکه جهان اسلام از جمله ایران تحت تاثیر بحران های همه جانیه جهانی شدن و رسانه ها قرار گرفته است، بازاندیشی در آرا شریعتی می تواند به بخشی از این چالش ها اجتماعی و اخلاقی پاسخ دهد. به همین دلیل در دهه های اخیر مفاهیم و آرا خاص شریعتی درباره انسان بی خویشتن، دموکراسی متعهد، برابری، عدالت خواهی، دین معنا بخش، فردگرایی، مسیولیت پذیری همگان بسیار افزایش یافته است، چرا که این قبیل مفاهیم در راستای پاسخگویی به بحران انسان رها شده، بحران هویت، افزایش نزاع های اجتماعی، انزواگرایی شهروندان، سبک زندگی نوین، ناکارامدی دموکراسی سیاسی و چالش های مدرنیته بوده است. به عبارت دیگر تحلیلگران و متفکران کنونی تلاش می کنند که با بازاندیشی از اندیشه های شریعتی و تطبیق این آرا با سده بیست و یکم، پاسخگوی وضعیت و نیازهای کنونی شهروندان در ابعاد اجتماعی باشند.

    کلیدواژگان: شریعتی، انسان حیرت انگیز، نخبه گیری، جهانی سازی، بحران اخلاقی
  • حجه الله ابراهیمیان*، حسن انصاری، احمد غریبی صفحات 69-83

    در نظام اسلامی، ولی فقیه خط مشی های کلان را بر اساس مبانی اسلام و شناخت اقتصایات زمان و بهره گیری از ولایت خود، با هدف جریان یافتن در خط مشی های اجرایی تعیین می نماید که بخشی از آن بر اساس اختیارات ولی فقیه در اصل 110 قانون اساسی، تدوین و ابلاغ سیاست های کلی با مشورت مجمع تشخیص مصلحت نظام تامین می شود. سوال اصلی تحقیق حاضر که با یک رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است؛ بدین صورت است که جایگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام در تدوین و نظارت بر اجرای سیاست های کلی نظام چیست؟ نتیجه تحقیق حاضر بدین صورت است که رهبری با تفویض اختیار یکی از وظایف مهم خود مندرج در بندهای 1 و 2 اصل 110 قانون اساسی، مجمع تشخیص مصلحت را در جهت تدوین و اجرای سیاست های کلی نظام، تضمین کننده هدایت و مدیریت کلان انقلاب اسلامی دانسته اند.

    کلیدواژگان: اصل 110 قانون اساسی، سیاست گذاری، مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، قوانین، مجلس شورای اسلامی، مصلحت
  • داریوش شاه بهرامی، قاسم ترابی*، علیرضا رضایی صفحات 85-111

    با روی کار آمدن اوباما در سال 2008 واشنگتن ناگریز به ارزیابی مجدد سیاست خارجی خود شد. این وضعیت منجر به تغییر رویکرد آمریکا در قبال خاورمیانه گردید. یکی از مهمترین اهداف تغییر رویکرد آمریکای دوران اوباما در قبال خاورمیانه، تغییر از یکجانبه گرایی به چند جانبه گرایی بود. در همین ارتباط باید رویکرد آمریکا در قبال پرونده هسته ای، همکاری با کشورهای 1+5، روابط فرا آتلانتیکی و اتخاذ راهبرد دیپلماسی چند جانبه در قبال ایران را می توان جلوه های راهبرد چند جانبه گرایی اوباما دانست. در واقع سوال اصلی این است که چه دلایلی باعث تغییر سیاست خارجی آمریکا در قبال خاورمیانه طی سال های 2008 الی 2016 داشته است؟ در پاسخ می توان گفت که هزینه های گسترده و منافع محدود سیاست مداخله گرایانه گذشته آمریکا در منطقه خاورمیانه، اقتصادی شدن نفت شل در آمریکا و کاهش اهمیت استراتژیک منطقه خاورمیانه و نگرانی های امنیتی آمریکا در سایر مناطق از جمله در جنوب شرق آسیا از علل تغییر راهبرد آمریکا در قبال خاورمیانه در فاصله سال های 2008 تا 2016 بوده است. اما مهمترین نشانگان راهبرد اوباما نسبت به ایران را باید در عملیاتی کردن اقدام های چون محدودیت بازدارندگی نسبت به ایران، کاهش تصاعد تحریم های چند جانبه، محدود سازی در جهت مهار و کاهش مخاطرات راهبردی، در مقابله با ایران دانست.

    کلیدواژگان: آمریکا، اوباما، خاورمیانه، نفت شیل، ایران
  • سید محمدرضا موسوی، سید مصطفی ابطحی*، مسعود مطلبی، بهرام بیات صفحات 113-131

    بررسی فرهنگ سیاسی جوامع مختلف نماینگر آمادگی این جوامع برای پیدایی شیوه های حاکمیتی مردم سالار و یا اقتدارگراست. در مقاله پیش رو میخواهیم به این امر مهم و اساسی بپردازیم که توسعه سیاسی ایران در قالب یکی از ابعاد فرهنگی هویت ملی ایران یعنی "ایرانیت" چگونه تعریف، بازیابی، پی جویی و نهایتا به نتایجی خاص منتهی می شود. در واقع سوال اصلی که در این مقاله درصدد پاسخ گویی به آن می باشیم این است که چه عوامل و مولفه های به عنوان موانع فرهنگ ایرانی در توسعه سیاسی ایران تاثیرگذار است؟ در پاسخ باید گفت ساختار جامعه قبیله ای یا مکانیکی، جامعه کوتاه مدت، ثبات جویی، پنهان کاری، خود مداری و فرهنگ سیاسی محدود – تبعی در جامعه ایرانی موجود در فرهنگ سیاسی ایران موجب عدم توسعه سیاسی در این کشور شده است. با شمردن مولفه های مختلف فرهنگ سیاسی و بررسی و تشریح آنها در این مقاله به نظر می رسد که عمده ترین عامل در همگرایی و ایجاد واگرایی و نرسیدن به جامعه ایده آل از نوع رفاهی - مادی و دور شدن گاه به گاه از آرمان ها و ارزش های انقلابی ایران اسلامی ضعف بسترها و ساختارهای فرهنگ است که سایر ساختارها را نیز متاثر از خود کرده است.

    کلیدواژگان: ایرانیت، توسعه سیاسی، فرهنگ سیاسی، جامعه ایده آل، ساختارهای فرهنگی
  • علیرضا معشوری، روح الله شهابی*، بهرام یوسفی، فریدون اکبرزاده صفحات 133-161

    اندیشه های لیو اشتراوس تاثیر فراوانی بر سیاست خارجی آمریکا داشته است. از مهمترین آنها نظراتش درباره استبداد و رژیم سیاسی است که در دولت بوش با ایده تغییر رژیم در عراق نمود پیدا کرد. آمریکا برای خود یک رسالت جهانی قایل است تا ارزشها و دموکراسی آمریکایی را ترویج کند. این رسالت جهانی در دولت بوش به صورت مداخله و نظامی گری بود. اما ترامپ معتقد است جایگاه آمریکا در سطح بین المللی ضعیف شده و شرایط داخلی نیز نا مطلوب است. ترامپ این شرایط را نتیجه مداخلات خارجی می داند. ترامپ به دنبال ایجاد تغییراتی در سیاست های آمریکا است تا به جایگاه گذشته اش باز گردد، تغییراتی که حامیان اشتراوسی ترامپ به یک تغییر رژیم تشبیه می کنند. بوش به دنبال مکتب مداخله گرایی است ولی ترامپ بر اساس مکتب الگوسازی عمل می کند تا آمریکا را به جایگاهی برساند که به عنوان یک الگو برای تقلید دیگران باشد.

    کلیدواژگان: جورج بوش، دونالد ترامپ، سیاست خارجی، دموکراسی، الگوی جهانی
  • رسول علیزاده ساروکلایی، بهمن کشاورز*، مهدی خوش خطی، عباس مرادی صفحات 163-185

    ظهور فساد اداری قدمتی به درازای جامعه بشری دارد و رابطه آن با توسعه نظام سیاسی مستقیم است تا جایی که پیدایش آن می تواند موجب اخلال در نظام سیاسی یک کشور شود. دولت جمهوری اسلامی از بدو تاسیس و در قانون اساسی سیاستهایی را برای مبارزه با فساد در نظر گرفته بود و سپس با گذشت زمان و با توجه به وضعیت جامعه ، تغییراتی در قوانین گذشته و نیز قوانینی جدید وضع نموده وسیاستهایی را در پیش گرفته است . هدف و سوال اصلی این نوشتار سیاستگذاری کلان جمهوری اسلامی در مبارزه به فساد اداری بوده است. می توان گفت که ایران در باره سیاستگذاری تلاش کرده است که در سطح کلان همچون تقویت بخش خصوصی و نهادینه کردن فعالیت نهادهای جامعه مدنی و سمن ها زمینه های فساد اداری را کمتر کند و هم در سطح قانونگذاری و بعد نظارتی و تحقق دولت الکترونیک با فساد اداری تقابل کند. گرچه با چالش های تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و...مواجه بوده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، فساد اداری، سلامت اداری، دولت، ایران
  • حمیده ره انجام*، شقایق جعفری صفحات 187-207

    طبق اصول حقوقی، در صورت اجتماع حق مالکیت با یک یا چند حق عینی در عین واحد و در زمان واحد و یا در صورت اجتماع حق مالکیت با حق خیار در عین واحد و در زمان واحد، دامنه تصرفات مالکانه محدود می شود و مالک حق انجام تصرفات مادی و حقوقی منافی با حقوق موجود در مال را ندارد، در چنین مواردی با مالکیت متزلزل مواجه می شویم. هدف این مقاله شناسایی مصادیق تصرفات مالک در دوران تزلزل مالکیت و بررسی وضعیت حقوقی آنها می باشد. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی نگارش شده است. سوال اصلی تحقیق آن که تصرفات مالک در دوران تزلزل مالکیت صحیح است یا باطل و فرضیه مقاله آن که تصرفات حقوقی منافی حقوق عینی و حق خیار موجود در مال، غیرنافذ بوده و تصرفات مادی منافی این حقوق، ممنوع می باشند.

    کلیدواژگان: مالکیت متزلزل، حق عینی، حق خیار، تصرفات مادی، تصرفات حقوقی
  • محسن همتی، نقی فاضلی*، سیف الله سعدالدین صفحات 209-224

    با توجه به رشد جمعیت در جوامع بشری و استفاده نادرست از منابع زیستی که منجر به تخریت محیط زیست شده است، ضرورت حفاظت از محیط زیست بعنوان یک مقوله انکار ناپذیر بر همگان پدیدار گشته، بطوریکه امروزه این مقوله به عنوان یک مسیله مهم ملی و حاکمیتی به آن نگاه می شود. هدف از انجام این پژوهش، کمک به صلح بانان سبز در راستای تفکیک شرکت های همگام و ناهمگام با محیط زیست، با استفاده از معرفی مدلی جامع و گزارشی مطابق با رویکرد محیط زیست می باشد. روش تحقیق در این پژوهش تحلیل داده - ستانده و مقایسه زوجی داده ها می باشد. نتایج تحقیق بیانگر اهمیت صورتحساب ارزش افزوده اجتماعی به عنوان گزارشی از عملکرد زیست محیطی و اجتماعی واحد تجاری داشته که در این پژوهش ارزش افزوده اجتماعی به میزان تقریبی 38 برابری در همراهی با سیاست سبز افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: سیاست سبز، ارزش افزوده، ارزش افزوده اجتماعی
  • منیره مهربان، رسول داودی*، نقی کمالی، غلامحسین انتصار فومنی صفحات 225-236

    برای شناسایی مولفه های اشتراک گذاری دانش در این پژوهش برای اطمینان از موثر بودن شاخص های شناسایی شده به عنوان اشتراک گذاری دانش از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته بین خبرگان استفاده شد. با توجه به نتایج مصاحبه با خبرگان، نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که ابعاد اشتراک گذاری دانش بین اعضاء هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شامل دانش محوری با مولفه های کدگذاری دانش با 5 شاخص، شخصی سازی دانش با 4 شاخص و توجه به دانش ضمنی با 4 شاخص؛ فرد محوری با مولفه های نگرش با 4 شاخص، تمایل با 4 شاخص و رفتار با 4 شاخص؛ دانشگاه محوری با مولفه های انعطاف پذیری با 4 شاخص، قانون مداری با 4 شاخص و ارتباطات با 3 شاخص بود. در نهایت هدف اصلی از انجام این پژوهش واکاوی سیاستگذاری کلان آموزشی در کشور با نگاهی به شناسایی و تبیین ابعاد و مولفه های اشتراک گذاری دانش بین اعضا هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران بود.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، مدل اشتراک دانش، اعضای هیئت علمی
  • علی مهری، علیرضا مشهدی زاده* صفحات 237-262

    اصل محرمانه بودن اسناد ، اطلاعات و آرای داوری به عنوان یک ویژگی ممتاز داوری در برابر محاکم قضایی می باشد ، اگر این ویژگی تضمین نشود ممکن است طرفین اختلاف تمایلی به این فرایند نداشته باشند . هر چند در قوانین و مقررات داوری برخی از کشورها اصل محرمانگی شناسایی شده لیکن در قوانین ایران به این موضوع پرداخته نشده است . این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی ، بدنبال پاسخگویی به این ابهام است که فرایند داوری امری خصوصی یا محرمانه است و محرمانگی داوری بیشتر یک آرمان است یا واقعیت ،همچنین این قاعده استثنایاتی به همراه دارد یا خیر. یافته های پژوهشی حاضر حاکی از نسبی بودن محرمانگی و ارتباط مستقیم با تعهدات طرفین اختلاف و اشخاص ثالث درگیر در فرایند داوری است . مبنای شناسایی میزان شرط محرمانگی نیازمند توافق صریح طرفین اختلاف در توافقنامه داوری بوده و این قاعده دارای استثنایاتی می باشد .

    کلیدواژگان: داوری، محرمانگی، صریح و ضمنی بودن، اسنثنائات قاعده، سازمان های داوری
  • ایوب احمدی گندمانی، محمد صادقی*، بابک باصری صفحات 263-282

    از نظر حقوقی تصمیماتی دارای اعتبار و مشروعیت می باشند که مستند و مستدل به مواد قانونی باشند. یکی از تصمیماتی که در جامعه از طرف مراجع ذیصلاح گرفته می شود، تصمیمات اقتصادی است. در این پژوهش در پی پاسخ به این سوال هستیم که پشتوانه حقوقی تصمیم گیری های اقتصادی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران آن دسته از تصمیم گیری های اقتصادی دارای اعتبار و مشروعیت می باشد که بر مبنای اقتصاد مدنظر قانون اساسی باشد. در این مقاله سعی نمودیم از طریق یک مطالعه کتابخانه ای با رویکردی توصیفی- تحلیلی، اقتصاد مدنظر قانون اساسی یعنی همان پشتوانه حقوقی تصمیم گیری های اقتصادی را شناسایی کرده و به تصمیم گیرندگان اقتصادی کشور پیشنهاد می گردد برای پیشبرد اهداف اقتصادی کشور بر مبنای آن اقدام به تصمیم گیری کنند.

    کلیدواژگان: پشتوانه حقوقی، قانون اساسی، تصمیم گیری اقتصادی، جمهوری اسلامی، ایران
  • میثم سرحدی راد، مصطفی اربابی* صفحات 283-298

    میانجی گری یکی از روش های حل اختلاف است که در آن یک شخص ثالث به نام میانجی به طرفین اختلاف در رسیدن به توافق کمک می کند. میانجی گری ممکن است به توافق طرفین نینجامد و بی نتیجه بماند، در صورت موفقیت در دستیابی به توافق نیز مفاد آن معمولا از سوی خود طرفین تعیین شده است. روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی (همبستگی) است. سوال اصلی این تحقیق انصاف در دادسرای طرفین و میانجیگری منفعتی چه جایگاهی دارد. طرفین اختلاف ممکن است کشورها، سازمان ها، گروه ها، افراد یا هر شخص دیگری باشند که میانجیگری منفعتی را برای آنان در پی خواهد داشت. آنان می بایست میانجی را شخصی بی طرف بدانند. از نتایج به دست آمده از این تحقیق کلیه حقوقدانان وکارشناسان حقوقی وقضایی شهرستان زاهدان و کلیه مراکز وسازمانهای حقوقی و قضایی در جهت ارتقاء عدالت ترمیمی مبتنی برمیانجیگری دادسراها میتوانند استفاده کنند.

    کلیدواژگان: میانجی گری، دادسرا، قانون 92، اهداف، نظام، عدالت، ترمیم
  • فاطمه بینازاده، لیلا رئیسی*، مسعود راعی صفحات 299-322

    مقابله با مواد مخدر نیازمند حرکت تمامی اقشار جوامع است، امروزه در کنار دولتها سازمانهای غیردولتی نیز به دنبال یافتن جایگاهی در این زمینه می باشند. بررسی واکنش این سازمانها در برابر سیاست های تقنینی و قضایی مواد مخدر نیازمند مطالعه تطبیقی با روشی توصیفی - تحلیلی سیاستهای کشورهای درگیر مواد اعم از کشورهای مبدا و مقصد مواد و سپس تحلیل جایگاه سازمانهای غیر دولتی است. این نقش با توجه به مبنای حقوقی آن (ماده 14 کنوانسیون واحد 1961) و بسته به شرایط سیاسی، اجتماعی حاکم و سیاستهای سهل گیرانه و سخت گیرانه در کشورهای درگیر مواد متفاوت است ؛بدین نحو که با اتخاذ سیاستهای آسان گیرانه کشورهای مبدا گر چه حضور این نهادها بیشتر می شود و اعمال سیاستهای سخت گیرانه از سوی کشورهای مقصد امکان حضور آنها را تقلیل می دهد؛ اما حضور بیشتر لزوما به معنی اثرگذاری بیشتر بر سیاستهای مواد در آن کشور نیست؛ و این اثرگذاری بستگی به درجه دموکراسی آن کشور دارد.

    کلیدواژگان: سازمان های غیر دولتی، سیاست های تقنینی و قضایی، مواد مخدر
  • مهدیه صانعی، خیرالله پروین* صفحات 323-341

    حقوق اقتصادی عمومی، با توسعه اشتراک موضوعی دارد هردو با الهام از اقتصاد ، برای پرورش انسان شکوفا ، بر عقلانیت تاکید دارند . برای تحقق توسعه، شفافیت ، نظارت و پاسخگویی نیاز است حقوق یکی ازمکانیزم های آن را ، "برنامه ریزی توسعه" می داند که پیش زمینه رسیدن به توسعه است . از منظر هدفمندی و عقلانیت که لازمه برنامه ریزی مناسب است ، در حوزه جایگاه آن در قوانین و مبانی نظری با پرسشی روبرو است که آیا برنامه ریزی توسعه در ایران از این عناصر بهره مند است؟ سپس برای تحقق توسعه با ابهاماتی مواجه هستیم . در این مقاله، ضمن واکاوی مفهوم برنامه ریزی و ترسیم جایگاه آن در نظام حقوقی، آسیب شناسی حقوقی - اقتصادی برنامه ریزی توسعه در ایران تحلیل می شود .

    کلیدواژگان: فرآیند برنامه ریزی، برنامه های توسعه، هدفمندی، قانون برنامه
  • علی اصغر موسی پسندی، کمال پولادی* صفحات 343-363

    بعد از انتشار کتاب عدالت به مثابه انصاف جان رالز بحث عدالت و عدالت اجتماعی به محوری ترین موضوعات فلسفه سیاسی و اندیشه های اجتماعی تبدیل شد و موج بزرگی از نوشته ها و نظریه ها در این حوزه به راه افتاد. همراه آن مسیله برابری و نسبت آن با عدالت نیز به موضوع نوشته ها و نظریه های پرشماری تبدیل شد. مقاله پیشرو از این نقطه عزیمت کرده است که تحقق عدالت اجتماعی بدون تعهد به الزامات «برابری اجتماعی» میسر نیست. پرسش مقاله این است که چه نسبتی بین مفهوم عدالت و به ویژه عدالت اجتماعی با مفهوم «برابری اجتماعی» وجود دارد؟ فرض مقاله این است که عدالت اجتماعی تنها با پیش برد ملزومات «برابری اجتماعی» می تواند مسیر خود را تا غایت تحقق عدالت اجتماعی به پیش ببرد. مقاله بحث خود را با نقد و تحلیل نظریه های مطرح در این حوزه و سنجش آنها با محک نقد و معیار همسازی نظری به پیش خواهد برد.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، برابری اجتماعی، برابری بنیادی، برابری توزیعی، کرامت بشری
  • حسن شمس ابراهیمی، سید شمس الدین هاشمی مقدم* صفحات 365-381

    آموزش متوسطه یکی از مهمترین مقاطع تحصیلی است. در این مقطع مهمترین آرمانهای یک سیستم آموزشی و مهارتهای زندگی به فراگیران آموزش داده می‎شود. حساسیت و اهمیت آموزش در این مقطع تحصیلی، پژوهشگران را بر آن داشته است که به مطالعه در این حیطه بپردازند. با توجه به این مساله، هدف از این مطالعه تحلیلی بر نظام آموزشی دوره متوسطه در راستای آرمان شهر اسلامی-ایرانی است. روش تحقیق کمی، با ترکیبی از روش کتابخانه ای و بهره‏گیری از روش میدانی با استفاده از پرسشنامه بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر سنین 14-18 در مناطق 4، 7، 13 بود. نتایج این مطالعه نشان داد که در دوره آموزشی متوسطه در عمل و نظر در تحقق آرمانشهر اسلامی ایرانی فاصله وجود دارد. این نتیجه با واکاوی متغیرهایی همچون اهداف اسلامی ایرانی، روش های اسلامی ایرانی و سبک زندگی اسلامی ایرانی استنباط گردید.

    کلیدواژگان: نظر و عمل، آرمان شهر، آرمان شهر اسلامی ایرانی، آموزش متوسطه
  • سید نورالدین حیدری منش، عباس شیخ الاسلامی*، مهدی شیدائیان صفحات 383-403

    سکوت قانون با توجه به اصل 167 قانون اساسی محل نزاع بین حقوقدانان بوده است. در قانون مجازات اسلامی سال 1392 جرم انگاری فقهی در جرایم حدی تجویز شده است. مطالعه حقوق تطبیقی سایر کشورهای اسلامی نیز اختلاف نظر بین آنها را نشان می دهد. سوال اصلی تحقیق این است که قانونگذار ایرانی و سایر کشورهای اسلامی نسبت به سکوت قانون در حوزه حقوق کیفری چه رویکردی را اتخاذ کرده اند؟ با بررسی قوانین اساسی کشورها به نظر می رسد برخی مانند عربستان حاکمیت شرع را پذیرفته و برخی دیگر مانند مصر تحت تاثیر حقوق کیفری غرب قرار گرفته اند و دسته سوم همانند ایران و افغانستان در قوانین خود دچار کشمکش و تعارض شده اند. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی ابتدا به توصیف وضعیت موجود مسیله پرداخته و سپس با تعیین خلاء ها و با بهره گیری از نظرات اندیشمندان و بررسی قوانین به پرسش اصلی پژوهش بطور پاسخ می دهیم.

    کلیدواژگان: سکوت قانون، حقوق کیفری، کشورهای اسلامی
  • زهرا معروفی، سید علی ربانی موسویان* صفحات 405-425

    یکی ازروش های حل اختلاف میان گروه های تروریستی و دولت ها میانجیگری می باشد. میانجیگری به لحاظ ساختاری به دو قسم شخصی و سازمانی تقسیم می گردد. سوال اینجا است که میانجیگری سازمانی در عمل چه میزان می تواند موثر واقع گردد؟ پیش فرض تحقیق چنین است که اگر فرآیند میانجیگری سازمانی با روش صحیح صورت گیرد میتواند منجر به نتایج مطلوبی گردد اگر چه در مقایسه با میانجیگری شخصی چه بسا از کارآیی کمتری برخوردار باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی عینی میانجیگری سازمانی، فرآیند و نتایج حاصل از یکی از بارزترین نمونه های معاصر این نوع میانجیگری را بررسی مینماید. میانجیگری در فرآیند صلح ایرلند شمالی توسط نهادی بین المللی شکل گرفت؛ یکی از پیشرفتهای حاصل از تلاش این نهاد، تشکیل دفتر روسای مستقل بود که حضور نمایندگان هر دو گروه مقابل را تضمین می نمود. سرانجام تلاشهای دفتر روسا منجر به موافقت نامه بلفاست یا همان توافق جمعه خوب شد که یکی از مصادیق موفق میانجیگری سازمانی در خلع سلاح گروه های تروریستی و ایجاد صلح میان دولت ها و گروه های مخالف است.

    کلیدواژگان: میانجیگری سازمانی، ایرلند شمالی، ارتش جمهوری خواه، نهاد بین المللی، توافق نامه بلفاست
|
  • Mohsen Jalilvand Pages 1-22

    International political economy is a term that combines the major disciplines of the humanities, including politics, economics, sociology, anthropology, philosophy, and comparative politics. The basic element of this dynamic and inherent knowledge is that it proceeds in a two-way interaction. Schools and theories are derived from these characteristics. In this article, we have tried to deal with the evolution of international political economy from the beginning of the twentieth century to the present and its impact on human society.

    Keywords: International Political Economy, Liberalism, Marxism, Capital, Market Economy, International trade
  • Garineh Keshishyan Siraki *, Mahdi Ahmadi Pages 23-44

    The role of political thinkers and political philosophers in the West of Islamic civilization in its socio-political origin, despite the disorders of that era, has special credibility in the formation of political knowledge. Political philosophy and its role and relationship with the production of thought, knowledge, its impact and effectiveness on the political structure of Muslim societies in the West of Islamic civilization should be seen in the special view of Ibn Bajah in his work "Tadbir al-Mutawahid", Ibn Tufail in the sample of "Hayy Ibn Yaqzan" and Ibn Rushd searched philosophy with his methodology. Using a comparative method, in this paper, we have studied the relationship between knowledge and power in the minds of the above thinkers. The results of the paper were based on the precedence of knowledge over power in the thoughts of Ibn Bajah and Ibn Tufail. By supplementing the shortcomings in their philosophical concepts by confirming of Sharia and philosophy, Ibn Rushd emphasizes the special position of the philosopher in his desired political structure and the preference of the philosopher over the jurist in this structure.

    Keywords: Power, knowledge, West of Islamic Civilization, philosophy
  • Khorshid Najafi Jouybari, Hasan Shamsini *, Asadolah Athary Maryan, Samad Ghaem Panah Pages 45-67

    In his works and views, Shariati provides an overview of identity, morality, and religion for living in this world. For this reason, given the Muslim world, including Iran, has been affected by the crises of globalization and the media. Reconsideration on Shariati's point of views can address some of these social and ethical challenges. For this reason, in recent decades, Shariati's specific concepts and beliefs about selflessness, committed democracy, equality, justice, meaningful religion, individualism, responsibility is all greatly enhanced, because these concepts address the crisis of abandoned humanity, the crisis of identity, the rise of social strife, Citizens’ isolationism, the new lifestyle, the inefficiency of political democracy, and the challenges of modernity. In other words, current analysts and thinkers are trying to respond to Shariati's ideas and to bring them into line with the 21st century to respond to the current situation and needs of citizens in the social dimension.

    Keywords: Shariati, Astonish Man, Elitism, Globalization, Moral Crisis
  • Hajjollah Ebrahimian *, Hassan Ansari, Ahmad Gharibi Pages 69-83

    In the Islamic system, the jurisprudence determines the major policies based on Islam and the knowledge of the economies of time and utilization of his province, with the aim of flowing into the executive policies, some of which are based on the jurisprudential authority of Article 110. The main question of the present study, which is a descriptive-analytical one, is what is the position of the Expediency Council in formulating and overseeing the implementation of the overall policies of the system? The result of the present study is that by delegating one of its important duties as set forth in paragraphs 1 and 2 of Article 110 of the Constitution, the Expediency Council considers the Expediency Council to formulate and implement the general policies of the system, guaranteeing the guidance and management of the Islamic Revolution

    Keywords: Expediency Council, Supervision, General System Policies
  • Dariush Shahbahrami, Ghasem Torabi *, Aliraza Razaei Pages 85-111

    When Obama came to power in 2008, Washington has had to reassess its foreign policy. This led to a shift in America's approach to the Middle East. One of the most important goals of changing the Obama-era approach to the Middle East was to change from unilateralism to multilateralism. In this regard, the US approach to the nuclear case, cooperation with the P5 + 1, transatlantic relations, and the adoption of a multilateral diplomatic strategy toward Iran can be seen as effects of Obama's multilateralism strategy. In fact, the main question is: what was the reason for the change in US foreign policy toward the Middle East between 2008 and 2016? In response, it can be said that the vast costs and limited benefits of the past US interventionist policy in the Middle East, shale oil economization in the US and the decline of the strategic importance of the Middle East region and US security concerns elsewhere, including in Southeast Asia, have been the causes of the shift in US strategy toward the Middle East between 2008 and 2016. But the most important signs of Obama's strategy toward Iran are: limitation of deterrence strategy against Iran, reduction in strength of multilateral sanctions and restrictions on controlling and reducing the danger of Iran.

    Keywords: US, Obama, Middle East, Shale Oil, Iran
  • Seyed MohammadReza Mousavi, Seyed Mostafa Abtahi *, Massoud Motalebi, Bahram Bayat Pages 113-131

    The study of the political culture of different societies shows the readiness of these societies to find ways of governing in democratic or authoritarian ways. In this article, we want to address the important and fundamental issue of how Iran's political development in the form of one of the cultural dimensions of Iran's national identity, namely "Iranianness", leads to define, recover, pursue and ultimately specific results. In fact, the main question is, what factors and components as obstacles to Iranian culture are influential in the political development of Iran? In response, it should be said that the structure of tribal or mechanical society, short-term society, seeking stability, secrecy, self-centeredness and limited political subordination in Iranian society in Iranian political culture has led to lack of political development in this country. By enumerating the various components of political culture and examining and explaining them in this article, it seems that the main factor in convergence and divergence and not reaching the ideal society is welfare-material type and occasional departure from the revolutionary ideals and values ​​of Islamic Iran. And it is the structures of culture that have influenced other structures as well.

    Keywords: Iranianness, political development, Political Culture, Ideal Society, Cultural Structures
  • Alireza Mashoori, Rouhollah Shahabi *, Bahram Yousefi, Fereydoun Akbarzadeh Pages 133-161

    Leo Strauss's ideas have had a profound impact on US foreign policy. One of his most important ideas is his views on despotism and the political regime, which emerged in the Bush administration with the idea of regime change in Iraq. The United States has a global mission to promote American values and democracy. This global mission in the Bush administration was interventionist and militaristic. But Trump believes America's position internationally weakened and that the domestic situation is unfavorable. Trump sees the situation as a result of foreign intervention. Trump seeks to change US policies to return to his former position, the changes that Trump's Strauss supporters compare with regime change. Bush seeks interventionism, but Trump uses modeling to promote America to a stance as an example to be emulated.

    Keywords: George W. Bush, Donald Trump, Foreign policy, democracy, Global Example
  • Rasoul Alizadeh Saroukolaie, Bahman Keshavarz *, Mahdi Khodhkhati, Abbas Moradi Pages 163-185

    The emergence of corruption has a long history in human society and is directly related to the development of the political system so that its emergence can disrupt a country's political system. In a corrupt administrative system, employees take advantage of their exclusive position in providing services, and engage in business with their jobs, which in addition to harming development, hinders the growth of healthy competition and social justice. From the beginning of its establishment and in the constitution, the government of the Islamic Republic of Iran had considered policies to fight against corruption, based on the results obtained, it is necessary to strengthen the private sector and institutionalize the activities of civil society organizations and political parties to establish a relatively good relationship between the three sectors of public, private and civil society, which results in the control of corruption.

    Keywords: policy-making, Corruption, Administrative Health System, Government
  • Hamide Rahanjam *, Shaghayegh Jafary Pages 187-207

    According to the legal principles, in case of gathering the ownership right with one or more actual right in a property and at the same time, or in the case of gathering the ownership right with the option in a property and at the same time, the area of the owner's possessions becomes limited and the owner doesn't have right to do material and legal possessions which are against the rights exist on the property. In these cases we face "instable ownership". In this article we intend to recognize the instances of the owner's possessions in the time of instable ownership and examine the legal situation of them. This article is written using a descriptive-analytical approach. The main question of this article is: Are owners’ possessions at the time of instable ownership valid or invalid? The hypothesis of this article is: Legal dominations (possessions), prejudicing actual rights of available withdrawal in property are ineffective and material dominations (possessions) prejudicing this right, is prohibited.

    Keywords: Instable ownership, Actual Right, Right of Option, Material Possessions, Legal Possessions
  • Mohsen Hemmati, Naghi Fazeli *, Seyfolah Saedodin Pages 209-224

    Considering the serious environmental damages caused by the population growth in human communities and the improper use of natural resources, the environment protection has gained such importance that it is seen as a national and governmental problem. This study aimed to assist environmental peacekeepers in distinguishing eco-friendly companies from non-eco-friendly ones, introducing a comprehensive model and a report consistent with the environmental approach. The research methodology included the input-output analysis and the pair-wise comparison. The results showed the importance of a social value added statement as a report on the environmental and social performance of a business entity. This study showed that the contribution of the social value added to the Green Policy has increased by 38 times.

    Keywords: Green Policy, value added, Social Value Added
  • Monireh Mehraban, Rasoul Davoudi *, Naghi Kamali, GholamHossein Entesar Fomani Pages 225-236

    To identify the components of knowledge sharing in this study, to ensure the effectiveness of the identified indicators as knowledge sharing, the semi-structured interview method was used between experts. According to the results of the interview with experts, the results showed that the dimensions of knowledge sharing between faculty members of Islamic Azad University include knowledge-based knowledge with knowledge coding components with 5 indicators, knowledge personalization with 4 indicators and attention to tacit knowledge with 4 indicators; person with the components of attitude with 4 indicators, desire with 4 indicators and behavior with 4 indicators; The university was centered on the components of flexibility with 4 indicators, the rule of law with 4 indicators and communication with 3 indicators. Islamic Azad University of Tehran Province.

    Keywords: Knowledge Sharing, Knowledge Sharing Model, Faculty Members
  • Ali Mohry, Alireza Mashhadizadeh * Pages 237-262

    The principle of confidentiality of documents, information and arbitral awards is a privileged feature of arbitral tribunals, if this property is not guaranteed the parties may be unwilling to dispute this process. Although the jurisdictional laws and regulations of some countries have recognized the principle of confidentiality, this has not been addressed in Iranian law. This descriptive-analytical research seeks to address the ambiguity that the process of arbitration is private or confidential and that confidentiality is more of an ideal or a fact, as well as whether it has any exceptions. The findings of the present study indicate that the confidentiality is relative and directly related to the obligations of the parties to the dispute and the third parties involved in the arbitration process. The basis for identifying the degree of confidentiality requires explicit agreement between the parties to the arbitration agreement, and this rule has some exceptions.

    Keywords: Arbitration, Confidentiality, Being Explicit, implicit, Arbitration organizations
  • Ayoub Ahmadi, Mohammad Sadeghi *, Babak Basri Pages 263-282

    Legally, decisions have the validity and legitimacy of being legally well founded and substantiated. One of the decisions made by competent authorities in the community is economic decisions. In this research, we seek to answer the question: what is the legal basis of economic decisions in the legal system of the Islamic Republic of Iran? In the legal system of the Islamic Republic of Iran, those economic decisions have the validity and legitimacy that are made according to constitution. In this paper, through a library study with a descriptive-analytical approach, we sought to identify the constitutionally-based economics that is the legal backing of economic decision-making, and propose the country's economic decision-makers to advance their country's economic goals by making decisions on the basis of legal principles.

    Keywords: Legal basis, Constitution, Economic decision making, Islamic Republic of Iran
  • Maisam Sarhadi Rad, Mostafa Arbabi * Pages 283-298

    Mediation is one of the ways in which a third party called a mediator helps parties to reach an agreement. Mediation may fail to reach an agreement between the parties and may not work, and if the agreement succeeds, its terms are usually determined by the parties themselves. The method of the present study is in terms of purpose of applied research and in terms of method of data collection is descriptive (correlational). The parties to the dispute may be countries, organizations, groups, individuals, or anyone else who will seek a favorable mediation. They should consider a neutral person as the mediator. The results of this study can be used by all Zahedan lawyers and legal experts and all legal centers and organizations to promote restorative justice based on the mediation of the courts.

    Keywords: mediation, Prosecutor's Office, Rule 92, goals, system, justice, Restoration
  • Fatemeh Binazadeh, Leila Raeisi *, Masoud Raei Pages 299-322

    Counter-narcotics requires the movement of all segments of society, with NGOs nowadays seeking to gain a foothold in the field. Investigating the response of these organizations to the legal and judicial policies of drugs requires a descriptive-analytical, comparative study of the policies of the countries involved, including origin and destination of materials and then needs to analyze the status of NGOs. This role varies according to its legal basis (Article 14 of the 1961 Convention) and depending on the prevailing political, social conditions, and the policies of the countries involved in the substance of the matter, thus facilitating the adoption of the policies of the originating countries. Adopting the easy policies by the countries of origin, however, the presence of these institutions will increase and the implementation of strict policies by the destination countries will reduce the possibility of their presence; however, more presence does not necessarily mean more impact on drug policies in the country; and their influence depends on the degree of democracy in the country.

    Keywords: Nongovernmental Organization, Legislative, Judicial policy, drugs
  • Mahdie Saneei, Kheirollah Parvin * Pages 323-341

    Public economic rights have a common theme with the development of the economy. Both are inspired by the economy to nurture a flourishing humanity, emphasizing rationality. To achieve the goals of development, transparency, monitoring and accountability are needed. One of its mechanisms is the rights of development planning, which is the prerequisite for achieving development goals. From the point of view of purposefulness and rationality, which require proper planning, in its field of laws and theoretical foundations, one has to ask whether development planning in Iran benefits from these elements? Then there are some uncertainties about the development. In this article, while analyzing the concept of planning and outlining its position in the legal system, the legal-economic pathology of development planning in Iran is analyzed.

    Keywords: Planning process, Development Plans, Purposefulness, Program Law
  • AliAsghar Mosapasandi, Kamal Pouladi * Pages 343-363

    Justice has always been the main concern of human beings and the centre of political thought. However this concept never had an obvious meaning and much has been done across the whole history of political thought to specify it's claim. During recent decades Ther apeard several theories to articulate it for some more functional use in the socio-political order of contemporary society. Justice as equity from Jhon Rawls is the most known of them. It is claimed in this article that what has been known as "social equality" is The most consistent theoretical framework for considering Justice in it's most meaning full ends. The question is that how we can promote Justice most efficiently? We will approach this subject critical-analytically.

    Keywords: Social Justice, Social Equality, Fundamental Equality, Distributive Equality, human dignity
  • Hassan Shams Ebrahimi, Seyed Shamsoddin Hashemi Moghadam * Pages 365-381

    Secondary education is one of the most important levels of education. At this stage, the most important ideals of an educational system and life skills are taught to learners. The sensitivity and importance of education in this field of study has led researchers to study in this field. Due to this issue, the purpose of this analytical study is on the educational system of the secondary school in line with the Islamic-Iranian utopia. The quantitative research method was a combination of library method and field method using a questionnaire. The statistical population was male students aged 14-18 in areas 4, 7, 13. The results of this study showed that in secondary education there is a gap in practice and opinion in the realization of the Iranian Islamic utopia. This result was inferred by analyzing variables such as Iranian Islamic goals, Iranian Islamic methods, and Iranian Islamic lifestyle.

    Keywords: Comment, Action, Utopia, Iranian Islamic Utopia, Secondary Education
  • Seyed Nooredin Heydarimanesh, Abbas Sheikholeslami *, Mahdi Sheidaeian Pages 383-403

    According to Article 167 of the Constitution, the silence of the law has been a point of contention between lawyers. In the Islamic Penal Code of 1392, jurisprudential criminalization has been prescribed in some crimes. The study of the comparative rights of other Islamic countries also shows a difference of opinion between them. The main question of the research is what approach has the Iranian legislature and other Islamic countries taken towards the silence of the law in the field of criminal law? Examining the law, it seems that some countries, such as the Saudi Arabia, have accepted the Sharia rule, while others, such as Egypt, have been affected by western criminal law and the third group, like Iran and Afghanistan, is embroiled in conflict over their laws. In this study, using descriptive-analytical method, firstly, describe the current situation of the problem and then we answer the main research question by determining the gaps and taking advantage of the thinkers' opinions and examining the rules.

    Keywords: Silence of Law, criminal law, Islamic Countries
  • Zahra Maroufi, Seyed Ali Rabbani Mousaviyan * Pages 405-425

    One of the means of resolving disagreements between terrorist groups and governments is mediation. Mediation is structured in two ways: personal and organizational. In this study, we tried to evaluate the process and results of this study by examining one of the most prominent contemporary examples of organizational mediation. Mediation in the Northern Ireland Peace Process was fostered by an international body; the institution that was implicitly recognized as an intermediary was flexible in its efforts to build trust amongst the various groups, with a view to defining the principles of democracy and nonviolence, a common ground and desirable for all-round talks. One of the improvements made was establishment of the Office of Independent Presidents, which guaranteed the presence of representatives of both groups in Northern Ireland.

    Keywords: Organizational Mediation, Northern Ireland, Republican Army, International Organization, Belfast Agreement