فهرست مطالب

فصلنامه نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا یارمحمودی، طاهره نصر*، حامد مضطرزاده صفحات 1-24
    هدف

    باتوجه به پیشرفت تکنولوژی، مصرف انرژی افزایش یافته؛ بنابراین یکی از دغدغه های طراحان، یافتن راه حل جهت پاسخ به این مسیله جهانی است. یکی از راهکارهای پیشنهادی، بهره گیری از طبیعت به عنوان منبع الهام طرح های معماری است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که بخش زیادی از مصرف انرژی مربوط به ساختمان است. به همین دلیل، باتوجه به اینکه نمای ساختمان مرز میان فضای داخل و خارج است، باید به خوبی در جهت کاهش مصرف انرژی طراحی شود.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر دارای ماهیت ترکیبی و روش تحقیق شبیه سازی-مدلسازی است که به طراحی نمای متحرک ساختمان با الهام از الگوی حرکتی گل زنبق در جهت کنترل ورود نور روز به فضای داخلی ساختمان در اقلیم شیراز پرداخته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که گلبرگ های گل زنبق در پنج حرکت متوالی، الگوی باز و بسته شونده خود را انجام داده و می تواند به عنوان الگوی حرکتی یا منبع الهام حرکت سایبان هوشمند نمای ساختمان عمل کند.

    نتیجه گیری

    گلبرگ های گل زنبق با هندسه مثلث در نظر گرفته شده که در راس از زاویه صفر تا زاویه 45 درجه باز و بسته شده است. با توجه به مسیر حرکت خورشید و زاویه تابش در ساعت 7 صبح تا 7 شب، مراحل متوالی باز و بسته شدن گل صورت گرفته که این امر می تواند 20 درصد از میزان حرارت جذب شده توسط سطح بازشو و 10 درصد از ساعت تابش نور خورشید را کاسته و در نتیجه گرمای فضای داخل در فصول گرم سال کاهش یافته؛ علاوه بر آن روشنایی طبیعی نور روز برای فضاهای داخلی تامین شده است.

    کلیدواژگان: الگوریتم حرکتی، نمای هوشمند، کنترل نور روز، آنالیز انرژی تابشی، فناوری های نوین، گل زنبق بدبو، اقلیم شیراز
  • مهدی ایزانلو*، سید محسن اسدی ساروی، محمد مشاری صفحات 25-39
    اهداف

    تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی یکی از مهمترین چالش های توسعه شهری در ایران است. هدف پژوهش، بررسی روند تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تاثیر آن بر مولفه های توسعه پایدار، و پیش بینی روند تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی در حوزه نفوذ شهرستان شهریار است.

    روش ها

    این پژوهش نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی _ تحلیلی است. با بهره گیری از تصاویر ماهواره لندست طی دوره زمانی 1375 الی 1395 به بررسی و تحلیل تغییرات سطوح کاربری شهرستان شهریار پرداخته شده و با استفاده از نرم افزار ENVI تصحیح رادیومتریک می شود. برای بررسی تاثیرات تغییر کاربری اراضی بر مولفه های توسعه پایدار از روش پرسشنامه استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج اراضی سکونت گاهی در طول زمان مورد مطالعه (1996 تا 2016) روند صعودی را با نرخ رشد سالانه برابر با 117 هکتار در سال تجربه کرده است. همچنین روند کاربری اراضی باغی و زارعی نیز به صورت افزایشی با نرخ متوسط به ترتیب 200 و 37 هکتار در سال است. اراضی کشاورزی ابتدا روند کاهشی را تجربه کرده (8 در صد)، سپس دوباره افزایش یافته (16.7 درصد) و برآیند آن در دوره مطالعاتی افزایشی (8.7 درصد) بوده است. اراضی بایر نیز دارای نرخ کاهشی 30 درصدی در منطقه است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش، بر اهمیت و تاثیر چشمگیر تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی، بر مولفه های توسعه پایدار تاکید دارد و به خوبی نشان می دهد که تغییرات کاربری اراضی تاثیرات منفی اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی فضایی در راستای توسعه پایدار را به بار می آورد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری، فناوری های نوین، کاربری اراضی، تغییر کاربری اراضی کشاورزی، شهرستان شهریار، سلامت، محیط زیست
  • محمدمهدی مولائی*، هادی رضایی راد، طرلان صادقی پور صفحات 40-60
    اهداف

    با شروع افزایش فعالیت های انسانی در شهر، پوشش گیاهی و طبیعی همواره کاهش یافته و در نتیجه جای خود را به پدیده جزیزه حرارتی می دهد. پدیده جزایر گرمایی (UHI) معمولا توسط میزان دمای سطح زمین (LST) ارزیابی می شود. تاثیرات منفی دمای سطح زمین بر اقلیم شهری می تواند به وسیله افزایش ناگهانی بارندگی و تاثیرات غیر منتظره آب و هوایی نمایان شود. بنابراین پایداری مراکز جمعیتی با خطر و تهدید جدی روبرو خواهد بود. علاوه بر عوامل اقلیمی، تغییرات و تحولات جمعیتی ناشی از سکونت نیز می تواند بر میزان دما و حرارت شهر تاثیرگذار باشد. هدف این پژوهش، شناسایی مولفه های اثرگذار بر میزان حرارت سطوح شهری و بررسی رابطه میان تغییرات و تحولات جمعیتی و تغییرات حرارتی در مناطق 22 گانه کلانشهر تهران می باشد.

    روش ها

    در راستای دست یابی به هدف پژوهش، تغییرات دمای سطح شهر بین سال های 1382 تا 1395 از طریق تصاویر ماهواره ای Landsat 8 مورد تخمین قرار گرفته و در نهایت با توجه به تحولات و جابجایی های جمعیتی در مناطق 22 گانه شهر تهران قیاس تطبیقی بصورت فضایی- مکانی بین این دو متغیر مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آنست که در12 منطقه شهرداری، میان تغییرات و تحولات جمعیتی و تغییرات حرارتی، رابطه مستقیم وجود دارد. در 8 منطقه، این رابطه معکوس و در 2 منطقه از مناطق 22 گانه، میان تغییرات جمعیتی و حرارتی، رابطه معنادار مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان دریافت که میان تحولات جمعیتی و تغییرات دمایی در کلانشهر تهران رابطه معنادار وجود دارد. افزایش حرارت سطح زمین که به معنای قرار گرفتن بیشتر انسان در معرض گرما است، کیفیت زندگی را دستخوش تغییراتی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تحولات جمعیتی، شهرسازی معاصر، جزیره حرارتی، دمای سطوح شهری، بهره وری انرژی، پایداری، کلانشهر تهران
  • زهرا غلامی، سمانه جلیلی صدرآباد*، رضوانه امراللهی بیوکی صفحات 61-84
    اهداف

    توجه به ظرفیت های سطوح شهری در بهبود میکرواقلیم شهری طی سال های اخیر زیاد شده است. در این میان چالش استفاده از مصالح خنک در سطوح شهری به منظور تغییر در میکرو اقلیم حایز اهمیت است. چون سطوح شهری از دو نوع سطوح افقی (روسازی ها) و سطوح عمودی (جداره های شهری) تشکیل شده است که به دلیل جهت قرارگیری آن ها، اثرات متفاوتی را ایجاد می کنند. این پژوهش به بررسی اثرگذاری مصالح خنک حاوی نانوذرات فوتوکاتالیستی  TiO2در فضای شهری میدان پرداخته است.

    روش ها

    این مطالعه به صورت تجربی، ارزیابی این مصالح را روی سطوح افقی و عمودی شهری را با استفاده از نرم افزار ENVI-met (v4)  در فضای میدان شهری بررسی نموده است. مطالعات پیشین در این زمینه نشان می دهد تاکنون عملکرد حرارتی این مصالح در سطوح شهری بررسی نشده است و اکثر مطالعات انجام شده در این زمینه  به بررسی ویژگی خود تمیز شوندگی آن ها پرداخته اند.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد با استفاده از این مصالح در روسازی میدان، دمای هوای فضای شهری در ارتفاع 1.5 متر حدود 0.6 درجه سانتی گراد کاسته شده است. چون روسازی میدان حدود 16 درجه سانتی گراد خنک تر شده است.  و اگر در جداره های شهری میدان از این مصالح استفاده شود، تغییر محسوسی دردمای هوا ایجاد نمی شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد اگر در سطح افقی میدان از این مصالح استفاده شود، علاوه بر مزیت ارزشمند خود تمیزشوندگی آن، تاثیر بسزایی در کاهش دمای هوای میدان محله جلفا دارد. ولی در جداره های شهری میدان، تنها اثر خود تمیز شوندگی دارد و دمای هوای میدان تغییر محسوسی نمی کند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش منجر به افزایش آگاهی در عملکرد حرارتی مصالح خنک حاوی نانوذرات فوتوکاتالیستیTiO2، در دو سطح عمودی و افقی خواهد شد. به عبارتی استفاده از این مصالح در سطوح افقی علاوه بر خاصیت خود تمیز شوندگی برای میکرواقلیم شهری نیز منفعت دارد. بهبود میکرواقلیم شهری منجر به افزایش کیفیت فضای شهری میدان محله جلفا می شود.

    کلیدواژگان: میکرو اقلیم شهری، سطوح افقی و عمودی شهری، مصالح حاوی نانوذرات فوتوکاتالیستی TiO2، مصالح خنک، دمای هوای فضای شهری
  • راضیه رضادوست دزفولی، محسن تابان*، حسن بزاززاده صفحات 85-103
    اهداف

    امروزه بحران انرژی به یکی از مشکلات جهانی تبدیل شده است. در شرایطی که تمامی کشورها با این بحران درگیر هستند، راهکارهایی با نتایج هرچند کوچک می تواند منجر به تغییرات چشمگیری در مقیاس کلان شود. سرمایش به عنوان یک راهکار جهت کاهش مصرف انرژی در ساختمان به خصوص در اقلیم های گرم، کمک شایانی به کنترل میزان مصرف انرژی می کند.

    روش ها

    پژوهش حاضر قصد دارد عملکرد تهویه هواکشی را در قالب شرایط موجود ساخت و ساز در ساختمان های 4 طبقه بررسی کند. از طرف دیگر این پژوهش از بررسی های موجود برای تهویه هواکشی که غالبا جنبه ی مکانیکی دارند فراتر رفته است و براساس کابرد هواکش در معماری به بررسی پرداخته است. بخش اول مطالعات به صورت کتابخانه ای بوده و مدل سازی با استفاده نرم افزارهای پیشرفته ی انرژی انجام شده است.

    یافته ها

    مطالعات به بررسی موقعیت هواکش و چرخش زمین در بخش مسکونی شهرستان دزفول و همچنین تغییرات مصالح هواکش پرداخته شده است. توده ی رایج برای ساخت و ساز در این بخش از شهر 10 * 20 مترمربع می باشد. باتوجه به بررسی ها در جهت گیری های خمتلف ساختمان، یافته ها نشان می دهد که تغییرات مصالح هواکش بر روی عملکرد هواکش تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج شبیه سازی نشان داد که تغییرات مصالح و چرخش در سایت می تواند باعث تغییر عملکرد هواکش شود. مشخصا عملکرد شیشه می تواند بهتر از آلومینیوم باعث افزایش سرعت هوا شود. اما موقعیت هواکش در پلان تفاوت چشمگیری را عملکرد هواکش ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: معماری پایدار، پایداری، دزفول، تهویه هواکشی، آپارتمان، موقعیت هواکش، تهویه طبیعی، تهویه غیرمستقیم
  • زهرا شیرزادنیا، افسانه زرکش* صفحات 104-125
    اهداف

    استفاده دوباره از بناهای میراثی بهترین استراتژی برای حفظ آن می باشد. عدم توجه به بناهای میراث صنعتی به نسبت بناهای میراثی دیگر سبب تخریب آنان شده است در حالیکه با مقیاس عظیم آن میتوان کاربری متناسب داد. به علاوه این بناها معمولا استاندارد های نور روز را برای سلامت و بهره وری فراهم نمی کنند. واکاوی وضعیت نور روز و چاره اندیشی برای کاهش خیرگی و استفاده بهینه از نور روز به جای نور مصنوعی می باشد.

    روش ها

    مطالعه موردی، ساختمان دیگ بخار قدیم در مجموعه کارخانه نساجی قایمشهر در استان مازندران است. مدلسازی ساختمان با راینو و گرسهاپر انجام شده و نور روز در پلاگین هانی بی و لیدی باگ براساس رادیانس شبیه سازی شده است. پارامترهای طراحی سایبان پنجره برای لوور افقی و عمودی به ترتیب پهنای تیغه ها، فاصله ی بین آنان و زاویه مورد بررسی قرار گرفته و برای قاب ، پهنا، در نظر گرفته شده است. این پارامترها به روش بهینه سازی دستی مورد بررسی قرار گرفته و با بررسی دقیق و اعتبار سنجی به انتخاب بهتر سایبان برای بهره وری هر چه بهتر می انجامد.

    یافته ها

    به کمک سیستم های سایبان می توان به کاهش خیرگی و همزمان وجود نور کافی در فضا دست یافت. از میان سایبان ها لوور عمودی بیشترین تاثیر را در کاهش خیرگی گزارش می دهد.

    نتیجه گیری

    نتیجه به عنوان راهنمای طراحی برای ساختمان های میراث صنعتی در اقلیم نیمه گرمسیری مرطوب ارایه می شود تا با کمترین مداخله  بتوان از بنا استفاده دوباره کرد.

    کلیدواژگان: نور روز، میراث صنعتی، شبیه سازی نور روز، لوور عمودی، استفاده مجدد تطبیقی، آسایش بصری
  • مهدی مشهدی ابوالقاسم شیرازی، داراب دیبا* صفحات 125-144
    اهداف

    به کارگیری از شبکه هوش مصنوعی و داده کاوی الگوی غیرشکلی بناهای ارزشمند تهران در فاصله دهه1330 تا 1350 هدف اصلی پژوهش است که در ده بنای شاخص دوره 1330 تا 1350 شمسی شهر تهران اجرا می شود.

    روش ها

    در مطالعه حاضر، روش تحقیق مورد استفاده بر حسب هدف، کاربردی - توسعه ای و تکنیک مطالعه بر حسب روش و ماهیت، توصیفی پیمایشی می باشد. در این پژوهش، از شبکه هوش مصنوعی MLP و خوشه بندی به منظور اعتبارسنجی تحلیل غیرشکلی پلان های بناهای مسکونی دوره 1330-1350 بهره گرفته شده است. داده ها به طور تصادفی به سه مجموعه تقسیم شدند که 70 درصد از داده ها برای آموزش، 15 درصد برای اعتبارسنجی و 15 درصد برای آزمون استفاده شد.

    یافته ها

    باتوجه به تحلیل صورت گرفته و تطابق با تحلیل های غیرشکلی، نتایج نشان می دهد که پلان های منتخب از نظر غیرشکلی، به ترتیب دارای 15 مولفه، 14 مولفه، 13 مولفه و 11 مولفه ای می باشند. که دقیقا منطبق بر جداول تحلیلی غیرشکلی پلان است. بدین سبب، نتایج تحلیلی غیرشکلی پلان ها توسط هوش مصنوعی اعتبارسنجی و صحت گذاری شده است.

    نتیجه گیری

    معاصرسازی بنا و حفظ بناهای تاریخی برای اکثریت مردم حایز اهمیت بوده و نتایج این پژوهش نشان داد که با استفاده از شبکه هوش مصنوعی، می توان مولفه های غیرشکلی و پنهان موجود در پلان های دوره مذکور را یافته و در پلان های مسکونی امروزی به کار برد. استفاده از فناوری های روز به مانند هوش مصنوعی، در جهت خوشه بندی و شناسایی روابط پنهان پلان ها می تواند بسیار کمک کننده باشند.

    کلیدواژگان: معاصرسازی، هوش مصنوعی، داده کاوی غیرشکلی، خوشه بندی، مسکن، معماری معاصر، طراحی معماری
|
  • Zahra Yarmahmoodi, Tahereh Nasr*, Hamed Moztarzadeh Pages 1-24
    Aim

    One of the proposed solutions to reduce energy consumption is to use nature as a source of inspiration. Surveys show that a large part of energy consumption is related to buildings. Considering that the building facade is the boundary between the interior and exterior space, it should be well-designed to reduce energy consumption. One of the solutions is to use an intelligent shading device that controls the entry of daylight in a hot climate.

    Method

    This research, with its quantitative nature and simulation-modeling research method, has designed a kinetic shell in a building inspired by the movement mechanism of the Rafflesia to control the daylight of the building in the Shiraz climate.

    Findings

    The research findings indicate that the petals of the Rafflesia performed their opening and closing pattern in five consecutive movements and can act as a kinetic pattern or as a source of inspiration for the movement of the intelligent shading device of the building facade.

    Conclusion

    In the current research, the petals are considered with triangle geometry, which opens and closes from zero to 45 degrees at the top. In addition, according to the sun’s path from 7 AM to 7 PM, successive steps of opening and closing the flower take place, which can significantly absorb 20% of the radiation and 10% of sunlight hours. Therefore, the movement pattern of the Rafflesia in the hot and dry climate of shiraz has reduced radiation, which shows the optimal performance of the kinetic shading device.

    Keywords: Kinetic Algorithm, Intelligent Facade, Daylight Control, Radiation Analysis, New Technologies, Rafflesia, Shiraz
  • Mehdi Ezanloo*, Seyed Mohsen Asadisaravi, Mohammad Moshari Pages 25-39
    Aims

    The landuse change is one of the most important challenges of urban development in Iran. The purpose of this study is to investigate the trend of agricultural land use change and its impact on sustainable development in Shahriar city.

    Methods

    This descriptive-analytical research methodology is selected for the investigation during 1996 to 2016. The trends of changes in Shahriar city are studied and analyzed and radiometric correction is performed by using ENVI software. A questionnaire technic was used to assess the effects of landuse change on sustainable development.

    Findings

    Based on the results during the study period (1996 to 2016), the residential use increased annually with the growth rate of 117 hectares per year. Also, the use of garden and agricultural lands is increasing at an average rate of 200 and 37 hectares per year, respectively. Agricultural lands first experienced a decreasing trend (8%), then increased again (16.7%) and the result was an incremental study period (8.7%). Barren lands also have a 30% reduction rate in the region.

    Conclusion

    The outcomes emphasize on the importance and significant impact of agricultural and horticultural land use change on the components of sustainable development and well show that land use change has negative economic, social, environmental and spatial physical effects for sustainable development.

    Keywords: Sustainable development, sustainability, new technologies, land use, change of agricultural land use, Shahriar city, health, environment
  • Mohammadmehdi Moulaii*, Hadi Rezaeirad, Tarlan Sadeghipour Pages 40-60
    Aims

    With the increase of human activities in the city, vegetation and natural cover has always decreased and as a result gives its place to the phenomenon of thermal radiation. The phenomenon of urban heat island (UHI) is usually evaluated by the land surface temperature (LST). The negative effects of LST on urban climate can be manifested by sudden increase in rainfall and unexpected weather effects. Therefore, the stability of population centers will face a serious risk and threat. In addition to climatic factors, population changes and changes due to settlement can also affect the temperature of the city.

    Methods

    In order to achieve the goal of the research, the temperature changes of the city surface between 2012 and 2015 were estimated through Landsat 8 satellite images, and finally, according to the changes and population movements in the 22 districts of Tehran, a spatial-spatial comparative comparison was made between the two. The variable has been measured and evaluated.

    Findings

    The results indicate that there is a direct relationship between demographic changes and thermal changes in 12 municipal areas. In 8 regions, this relationship is inverse and in 2 regions out of 22 regions, no significant relationship was observed between demographic and thermal changes.

    Conclusion

    In general, it can be seen that there is a significant relationship between population changes and temperature changes in Tehran metropolis. The increase in the temperature of the earth's surface, which means more human exposure to heat, will change the quality of life.

    Keywords: population changes, contemporary urbanism, urban heat island (UHI), land surface temperature (LST), energy efficiency, sustainability, Tehran metropolis
  • Zahra Gholami, Samaneh Jalilisadrabad*, Rezvaneh Amrollahi Pages 61-84
    Aims

    In recent years, awareness of how urban surfaces can improve the microclimate has grown. Meanwhile, the challenge of using cool materials in urban spaces to change the microclimate is significant. Because urban surfaces are made up of two types of vertical surfaces (urban facades) and horizontal surfaces (pavements), each of which has a different impact based on where it is set.

    Methods

    This research investigates the cooling effect of titanium dioxide (TiO2)-based photocatalytic self-cleaning material (P-S-TiO2) in an urban square.

    Materials and methods

    This study experimentally studied the evaluation of these materials on horizontal and vertical urban surfaces using ENVI-met software in the space of an urban square, a topic unexplored in earlier research.

    Findings

    The findings show that when these materials were used in the square's pavement, the air temperature of the urban space of the square at the height of 1.5 meters decreased by about 0.6°C because the square's pavement is about 16°C cooler. Meanwhile, the simulation results showed that if these materials are used in the urban facades of the square, there will be no noticeable change in the air temperature.

    Conclusion

    The conclusion of this research will increase awareness of how to use P-S-TiO2 on both vertical and horizontal surfaces. In other words, using these materials on horizontal surfaces benefits the urban microclimate. Improving the urban microclimate increases the quality of the urban space of JOLFA neighborhood square.

    Keywords: Urban Microclimate, urban surfaces (Vertical, horizontal), titanium dioxide (TiO2)-based photocatalytic self-cleaning material, cool materials, Urban air temperature
  • Raziyeh Rezadoost Dezfuli, Mohsen Taban*, Hassan Bazazzadeh Pages 85-103
    Aims

    Today, the energy crisis has become a global problem, and all countries are involved in this crisis, so solutions with small results can lead to significant changes on a macro scale. Passive cooling strategies are a method to reduce energy consumption in buildings and help improve and promote energy management in hot climates.

    Methods

    The current study analysis ventilation performance related to constructing four-story buildings. Furthermore, there is a heavy investigation into the mechanical aspects of ventilation; hence this research is going to fill the gap in the architectural view of the ventilation system. The modeling uses energy software (Design-Builder).

    Findings

    Studies have been conducted to investigate the position of the stack, and the earth's rotation, in addition to changes in the materials of the stack in the residential area of Dezful city. The most frequent residential land size in the residential area of Dezful is 10x20 square meters. In addition, changing materials has a direct impact on stack ventilation.

    Conclusion

    The simulation outcomes demonstrated that material and site rotation changes could alter the stack's performance, meaning that glass can be more effective than aluminum. Still, the position of the stack in the plan does not make a significant difference in the stack's performance. The result is outstanding for architects and all people working in this field, which can be a guideline in designing energy-efficient.

    Keywords: Sustainable Architecture, Sustainability, Dezful, Apartment, Stack Ventilation, Stack Position, Natural Ventilation, Indirect Ventilation
  • Zahra Shirzadnia, Afsaneh Zarkesh* Pages 104-125
    Aims

    Reuse of heritage buildings is the best strategy to preserve the building. The lack of attention to industrial heritage buildings compared to other heritage buildings has caused their destruction, while due to its huge scale, it can be used appropriately. In addition, these buildings usually do not provide daylight standards for health and productivity. The main goal is to analyze the current state of the daylight and find solutions to reduce glare and optimal use of daylight instead of artificial light.

    Methods

    The case study is the research on the building of the old steam boiler in the Ghaemshahr textile factory complex in Mazandaran province. Building modeling is done with Rhino and Grasshopper, and daylight is simulated in Honeybee and Ladybug plugins based on Radiance. The design parameters of the shading system for horizontal and vertical louvres have been examined in order of the width of the blades, the distance between them and the angle, and the width has been considered for the frame. These parameters are examined by manual optimization method. With scrutinizing and validation, it leads to a better selection of shading system for better productivity.

    Findings

    With the aid of shading systems, it is possible to reduce glare and have enough daylight in the space. Among the shadings, the vertical louvre reports the greatest effect in reducing glare.

    Conclusion

    The result is presented as a design guideline for industrial heritage buildings in a humid subtropical climate so that the building can be reused with minimal intervention.

    Keywords: daylight, industrial heritage, daylight performance simulation, vertical louvre, adaptive reuse, visual comfort
  • Mahdi Mashhadi Abolghasem Shirazi, Darab Diba Pages 125-144
    Aims

    The aim of the research is to use and apply the artificial intelligence network and data mining of the non-form pattern in the ten valuable landmark buildings of Tehran (1330s to 1350s) in the direction of modernization.

    Methods

    In the present study, the research method used in terms of purpose is applied-developmental and the method of study is descriptive-survey in terms of method and nature. In this research, the MLP (Multilayer perceptron) artificial intelligence network and clustering have been used to validate the non-form analysis of residential building plans in the period 1330-1350. The data were randomly divided into three sets, 70% of the data were used for training, 15% for validation, and 15% for testing.

    Results

    According to the analysis and matching with non-formal analysis, the results show that plans have 15, 14, 13 and 11 components in terms of non-form. which exactly corresponds to the plan's amorphous analytical tables. Therefore, the results of the non-form analysis of the plans have been validated by artificial intelligence.

    Conclusion

    Modernization of buildings and preservation of historical buildings are important for the majority of people and the results of this research showed that by using modern technology such as creating an artificial intelligence network, it is possible to find the invisible and hidden components in the plans of the mentioned period and use them in today's residential plans. The use of modern technologies such as artificial intelligence in order to cluster and identify the hidden relationships of plans can be very helpful.

    Keywords: modernization, artificial neural network, non-structured data, clustering, housing contemporary architecture, architectural design