فهرست مطالب

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/20
  • تعداد عناوین: 30
|
  • محمود هوشیار صفحات 1-22

    لذا در این پژوهش شرایط آسایش انسانی در سقز با استفاده از شاخص های ماهانی، ترجونگ، بیکر و نودار سایکرمتریک مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از عناصر جوی دما، بارش، رطوبت نسبی، سرعت باد و ساعات آفتابی دوره آماری 40 ساله (1398-1359) ایستگاه هواشناسی سقز جهت دستیابی به نتایج مستدل بهره گرفته شد. بررسی حدود آسایش روز و شب با استفاده از شاخص ماهانی نشان داد که فقط روزهای اردیبهشت و مهرماه در حدود آسایش (O) قرار دارد و در بقیه ی روزهای سال، گرما (H) و بخصوص سرمای هوا (C) موجب نارضایتی فرد و عدم احساس آسایش می شود. در وضعیت شب، شرایط حادتر است به طوری که به جز شب های تیر و مردادماه که شرایط آسایش فراهم است در سایر ماه های سال پایین بودن دما و سرمای هوا سبب نارضایتی حرارتی شده است. بر اساس شاخص ترجونگ، در طول روز فقط ماه های فروردین و مهر در وضعیت مطبوع قرار می گیرند و بقیه ی ماه های سال در وضعیت گرم تا خنک قرار دارند و هیچ کدام از ماه های سال در طول شب در وضعیت مطبوع قرار نمی گیرند. نتایج حاصل از شاخص بیکر نشان داد که با توجه به ضرایب CP، ماه های اردیبهشت و مهر دارای بیشترین شرایط آسایش بیوکلیمایی و مناسب ترین زمان برای فعالیت های مختلف از جمله گردشگری در شهر سقز هستند. بیشترین ساعت آسایش بر اساس نمودار سایکرومتریک مربوط به ماه های مهر و اردیبهشت می باشد. همچنین کمترین میزان شرایط آسایش حرارتی مربوط به ماه های فصول زمستان و تابستان می باشد. به طور کلی در شهر سقز، 3/7 درصد از ماه های سال (636 ساعت) در محدوده آسایش قرار دارد و 7/92 درصد از ماه ها در محدوده عدم آسایش قرار می گیرند. در مجموع می توان ماه های اردیبهشت، مهر و تا حدودی فروردین، خرداد و شهریور را مناسب ترین ماه ها از نظر آسایش بیوکلیمایی در شهر سقز بر اساس شاخص های مورد بررسی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: اقلیم، آسایش انسانی، بیوکلیما، سقز
  • بهمن خسروی پور، مهین اسدالله پور، ناهید فرندپور صفحات 23-40

    جنگ واقعی کشورها در دهه های آینده نه بر سر انرژی خواهد بود و نه بر سر بازارها، بلکه جنگ واقعی برای سرمایه های انسانی است. از این رو، کشورها بیش از پیش به افرادی نیاز دارند که استعدادها و قابلیت های وجودی شان به گونه ای پرورش یافته باشد که از دانش، تخصص، مهارت و تفکر خلاق به خوبی برخوردار باشند. کارآفرینان درمسیر خود با دو فرآیند مهم یعنی کشف و بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه درگیر هستند. در این راستا یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی که توسعه ملی و شکوفایی اقتصادی را بدنبال دارد، کارافرینی است. در واقع کارآفرینی و تشخیص فرصت به یکدیگر گره خورده-اند و یکی از بخش های مهم در فرایند کارآفرینی، تشخیص فرصت است. ناتوانی افراد در تشخیص این فرصت ها، یکی از دلایل کاهش اشتغال در بخش کشاورزی بوده است این مهم در روستاها نیز که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل داده ا ند می تواند نقش بسزایی داشته باشد چرا که سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال و کارآفرینی در بخش های زراعی و غیر زراعی در روستاها، علاوه بر بهبود معیشت روستاییان و مقرون به صرفه بودن زندگی روستایی می تواند با ایجاد انگیزه برای عدم مهاجرت آنان به شهرها، موجب توسعه بخش کشاورزی، کاهش فشار اقتصادی ناشی از بیکاری فصلی در روستاها، آبادانی روستاها و شکوفایی اقتصادی کشور شود به عبارتی اولین گام در توسعه روستایی می تواند ایجاد کارآفرینی، تشخیص فرصت های کارآفرینانه در مناطق روستایی باشد. در نتیجه این مقاله که به صورت مروری تهیه شده تلاش دارد با تحلیل فرصت های کارآفرینی در روستا ها و چالش های موجود راهکارهایی ارایه نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرصت های کارآفرینی، روستا، توسعه روستایی
  • محمدرضا زند مقدم، بهروز ارجمند راد صفحات 41-73

    حوادث طبیعی که جزیی از فرآیند زندگی بشر به شمار می رود و هر روزه بر تعداد و تنوع آنها افزوده می شود، به عنوان چالشی اساسی در جهت نیل به توسعه پایدار جوامع انسانی مطرح می باشند. از این رو در حال حاضر دیدگاه غالب از تمرکز بر روی صرفا کاهش آسیب پذیری به افزایش تاب آوری در مقابل سوانح تغییر پیدا کرده است. هدف از پژوهش حاضر تبیین مولفه های تاب آوری شهری در برابر مخاطرات طبیعی با تاکید بر زلزله در شهر سمنان می باشد. لذا این تحقیق به لحاظ روش تحقیق پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و به لحاظ هدف کاربردی است . برای جمع آوری اطلاعات علاوه بر اسناد و مطالعات کتابخانه ای، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دو گروه شهروندان و کارشناسانان ساکن در شهر سمنان می باشد ، که برهمین اساس تعداد 22 نفر از کارشناسان و 376 نفر از شهروندان تعیین شده است. پس از جمع آوری اطلاعات میدانی که با استفاده از ابزار پرسشنامه تکمیل شده با استفاده از تکنیک مدیریت استراتژیک یا سوات SWOT اقدام به بررسی وضعیت و تبیین مولفه های تاب آوری شهری در برابر مخاطرات طبیعی همچون زلزله شده که برحسب محاسبات بعمل آمده در روش های کمی مدیریت استراتژیک با استفاده از وزن دهی 4 مولفه اصلی (طبیعی ، کالبدی و زیر ساختی ، اجتماعی و فرهنگی و مدیریت شهری) و همچنین بررسی عوامل داخلی و یا درونیIFE))و عوامل خارجی و یا بیرونی EFE)) علاوه بر ارایه راهبردهای عملیاتی به راهبرد تهاجمی در این شهر دست یافتیم .

    کلیدواژگان: تاب آوری، بافت فرسوده، مخاطرات طبیعی، زلزله، SWOT
  • فرشته خرازی قدیم، مرضیه امینی، سارا بهوندی صفحات 74-90

    سر زندگی، شادابی و پویایی شهرها در فضاهای شهری بخوبی محسوس است و این فضاها نقش بسیار مهمی در نگهداری این سر زندگی دارند. شهر مطلوب به شهری گفته می شود که پاسخ گوی نیاز های افراد جامعه از هر طیف و قشری از جمله کودکان، سالمندان، معلولین و افراد سالم باشد. افراد معلول به دلایل فیزیکی در مقایسه با افراد عادی توانایی کمتری برای استفاده از فضاهای عمومی دارند. ارایه راهکارهای ویژه برای برآورده کردن نیازهای معلولان و ساده کردن زندگی آنها، نیازمند توجه ویژه مدیران-شهری است. در این راستا، مجموعه از قوانین و دستورالعمل ها تدوین شده است. وظیفه طراحان شهری تفسیر این دستور العمل ها به شیوه ای است که شهری زیبا و قابل دسترس برای همگان و به خصوص معلولین به وجود آورند. بدون شک تعداد زیادی از افراد معلول و ناتوان به نسبت دیگر افراد غیر معلول بیشتر وقت خود را در منزل سپری می کنند و مهم ترین عاملی که سبب این امر شده، فراهم نبودن تسهیلات و امکانات رفاهی اولیه جهت حضور آن ها می باشد. به طوری که در این مقاله سعی شده که با در نظر گرفتن برخی اقدامات قبل از اجرا، علاوه بر صرفه جویی در هزینه های آتی، فرهنگ اهمیت به قشر کم توان در جامعه را عمومیت بخشیم. روش پژوهش در این مقاله روش تحلیلی- توصیفی است در این مقاله به بررسی چالش ها و ارایه راهکارها پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: مناسب سازی، معابرشهری، معلولین، شهر گرگان
  • امید مبارکی، علی ولیقلی زاده، شکوفه صحراجو صفحات 91-115

    یکی از رویکردهای نوین در طرح های توسعه شهری، رویکرد راهبرد توسعه شهری (CDS) می باشد که در سال 1999 با هدف کاهش فقر، توسعه پایدار، ارتقای مشارکت و ایجاد حکمرانی خوب شهری ایجاد گردید. گذار از برنامه ریزی اقتدارمحور به برنامه ریزی مشارکت محور با هدف تعریف روشنی از آینده شهر برای ساکنان شهری عملا پویایی محیط شهری را سبب می شود. از سوی دیگر طرح های توسعه شهری فعلی با خصوصیات خشک بودن، آمرانه بودن، از بالا به پایین بودن، عدم مشارکت اکثریت شهروندان را به وجود آورده است. طرح استراتژی توسعه شهری،رویکردی راهبردی است که هم اکنون در بسیاری از کشور های جهان و به خصوص کشور های در حال توسعه با استقبال مواجه شده است. هدف این پژوهش ارزیابی شاخص های راهبرد توسعه شهری در چابهار است. با توجه به اینکه شهر چابهار هم در ایران از موقعیت استراتژیک ویژه ای برخوردار است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای، اسنادی، روش مشاهده مستقیم و پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ بین حد مبنا(3)و مقدار محاسبه شده(2.63)اختلاف معناداری وجود دارد. از آنجایی که مقدار محاسبه شده کمتر از حد استاندارد می باشد نتیجه می گیریم وضعیت توسعه شهر چابهار در شاخص راهبردی در حد نامطلوب و غیر قابل قبول می باشد. به طوری که مولفه حکمروایی خوب شهری با میانگین 34/2 کمترین و مولفه بانک پذیری با میانگین 5/3 بیشترین مقدار را دارند. نتایج مدل سوات هم نشاندهنده این است که بهترین استراتژی برای چابهار استراتژی تهاجمی است.

    کلیدواژگان: راهبرد توسعه شهری، حکمروایی خوب شهری، رقابتی بودن، شهر چابهار، بانک پذیری
  • ابوالمحمد بندری، بهمن خسروی پور صفحات 116-139

    جنگل ها به عنوان یکی از منابع پایه تجدیدشونده، نقش مهمی در ایجاد بستر مناسب برای توسعه فعالیت های اقتصادی و اجتماعی ایفا می کنند. نقش جنگل در حفظ آب، خاک و تعادل بوم نظام های مختلف بسیار بارز و از بعد اقتصادی نیز موثر است.کشور ایران به دلیل قرار گرفتن بر کمربند خشک جهان در زمینه ی پوشش جنگلی فقیر بوده و از نظر رتبه جزء آخرین کشورهای جنگلدار است. جنگلهای زاگرس به عنوان وسیعترین ناحیه رویشی ایران و با 5 میلیون هکتار مساحت، حدود 40 درصد کل جنگلهای ایران را به خود داده است این جنگل ها نقش بسیار مهمی را در تامین آب، حفظ خاک، تعدیل آب و هوا و تعادل اقتصادی و اجتماعی در کل کشور دارند شرایط اقتصادی و اجتماعی حاکم بر این ناحیه رویشی سبب گردیده تا ساکنان محدوده های جنگلی برای تامین نیازهای معیشت خود به شدت به منابع جنگلی این عرصه ها وابسته شوند. در بسیاری مواقع بیان می شود که مردم فقیر در مناطق جنگلی به تخریب جنگل ها می پردازند زیرا برای امرار معاش وسیله دیگری به جز محیط زیست ندارند. بنابراین حفاظت از آنها بسیار مهم است. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی بررسی اثر فقر روستایی بر تخریب جنگلهای زاگرس بود. پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی و از نظر روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و به صورت مطالعه اسنادی- کتابخانه ای و منابع علمی است. یافته های این تحقیق نشان داد پایین بودن سطح اقتصادی روستا و درآمد کم خانوارهای روستایی یکی از دلایل تخریب جنگل های زاگرس است. بنابراین در این تحقیق در جهت کاهش میزان جنگل های زاکرس ضروری است تا جهت کاهش تخریب جنگل های زاگرس سیاست های فقرزدایی اجرا شود.

    کلیدواژگان: فقر، تخریب جنگل، محیط زیست، تنوع گونه ای، روستاییان
  • مهدی ستایش منش صفحات 140-159

    قدرت ملی یکی از بزرگ ترین دغدغه های فکری سیاست مداران در روابط سیاسی و بین المللی می باشد اگر یک کشور از قدرت ملی بالایی برخوردار باشد می تواند خواسته های خود را بدون مانع تامین کند برخی قدرت ها هستند که نه تنها در سطح جهان و کره زمین چنین قدرتی را دارند بلکه به ماورای مرزهای کره زمین نیز دسترسی دارند، برخی نیز آن چنان ضعیف اند که در تامین نیازها و خواست های ابتدایی خود نانوان اند کشورها و دولت در ارتباط باید یکدیگر و با هدف تامین خواست ها و اعمال اراده خود رفتارهای گوناگونی دارند. قدرت ملی منشا و مبادی گوناگونی دارد که در یک کارکرد جمع، قدرت ملی را تولید می کنند. عوامل اصلی شکل دهنده به قدرت ملی کشورها در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، نظامی، اجتماعی، علمی و... قرار دارند. هدف از این تحقیق شناسایی مهم ترین مولفه های قدرت ملی بوده روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری داده ها به صورت اسنادی- کتابخانه ای– می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که سرچشمه های قدرت ملی شامل 7 عامل (جغرافیای-نظامی-اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی-فضایی-علمی-سیاسی) است.

    کلیدواژگان: قدرت، قدرت ملی، قدرت سخت، قدرت نرم، سرچشمه ها قدرت ملی
  • سیده مریم مجتبوی، ملیکا سادات هاشمی ایوری، الهه حسن خویی صفحات 160-176

    صنعتی شدن و رشد بی‌رویه جمعیت، پیامدهایی نظیر دوری از طبیعت، افزایش فشارهای روحی و جسمی و کاهش سطح سلامت را به دنبال داشته، لذا نیاز به حضور در فضاهای باز همچون پارک‌های شهری، بیش از پیش احساس می‌شود. از طرفی توجه به سلامت شهروندان و گردشگران در پارک‌های شهری، سبب افزایش سطح رضایتمندی آنان خواهد شد، بنابراین هدف اصلی این پژوهش طبقه‌بندی و شناسایی مولفه‌های رضایتمندی در پارک‌های شهری با رویکرد ارتقای سلامت می‌باشد. در راستای دستیابی به اهداف، سوالات زیر مطرح می‌گردد: -مولفه‌ها و شاخص‌های موثر بر ایجاد رضایتمندی در پارک‌های سلامت‌محور کدامند؟ راهکارهای طراحی که سبب افزایش رضایتمندی از پارک‌های سلامت‌محور می‌شوند، کدامند؟ پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت، ترکیبی و از نوع کمی-کیفی است. در گام اول، مولفه‌های موثر بر رضایتمندی و افزایش سلامت در پارک‌های شهری از طریق مطالعات کتابخانه‌ای-اسنادی جمع‌آوری و در دو جدول عنوان گردید. در گام بعد، مدل مفهومی پژوهش بر اساس شاخص‌های مشترک، استخراج و پایایی آن توسط متخصصین حوزه معماری و شهرسازی با ابزار پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها نشان می‌دهد، مولفه‌های موثر در رضایتمندی گردشگران در پارک‌های شهری با رویکرد افزایش سطح سلامت شامل پنج مولفه «کالبدی» با شاخص آسایش اقلیمی، منظر و تنوع بصری واضح و مثبت، دسترسی و خوانایی، ایمنی و امکانات و تجهیزات، «عملکردی» با شاخص کاربری‌های متنوع و همه‌شمولی، خدمات بهداشتی، برقراری نظم و خوانایی، برگزاری فعالیت‌ها و جشن‌های فرهنگی، فعالیت‌های تندرستی و استفاده از فناوری‌های نوین، «اجتماعی» با شاخص تعاملات فردی و تعاملات اجتماعی، «اقتصادی» با شاخص مقرون به صرفه بودن و رعایت انصاف و «معنایی» با شاخص آرامش روحی و احساس امنیت است. در انتها، برای هر شاخص راهکار طراحی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، گردشگری، سلامت، پارک شهری
  • زهرا حسنیان، رضا حسن زاده، مهدیه حسینجانی زاده، مهدی هنرمند صفحات 177-197

    در این پژوهش به منظور تعیین تغییرات کاربری اراضی محدوده معدنی مس سرچشمه، از داده های ماهواره ای سری زمانی لندست در طی دوره 46 ساله از 1972 تا 2018 میلادی استفاده شده است. جهت این امر روش های پردازش تصاویر ماهواره ای از جمله روش-های طبقه بندی حداکثر احتمال و تعیین تغییرات پس از طبقه بندی مورد استفاده قرار گرفتند. جهت انجام طبقه بندی کاربری اراضی کلاس های محدوده معدنی، محدوده صنعتی، پوشش گیاهی و زمین بایر تعریف شدند. نتایج حاصله با داده های واقعی با استفاده از روش صحت کلی و ضریب کاپا اعتبارسنجی شدند. نقشه کاربری اراضی در بازه های 5 ساله تهیه گردید و در نهایت با روش تعیین تغییرات پس از طبقه بندی برای دوره های 5 ساله، 16 ساله و 46 ساله جهت آشکارسازی میزان تغییرات کاربری از یک طبقه به سایر طبقات مورد تحلیل قرار گرفتند. تغییرات کاربری اراضی و پوشش زمین در محدوده معدن سرچشمه بین زوج تصویرهای سال های در دوره های 5 ساله 1984-1972 و 1988-1984 و 1993-1988 و 1998-1993 و 2003-1998 و 2008-2003 و 2013-2008 و 2018-2013 و دوره های 16 ساله 1972-1988 و 1988-2003 و 2003-2018 و دوره 46 ساله 1972-2018 میلادی بررسی شد. نتایج حاصله نشان داد که حداکثر تغییرات از سال 1972 تا 2018، در محدوده معدنی به مساحت 4/15 کیلومتر مربع و در محدوده صنعتی به 6/3 کیلومتر مربع و پوشش گیاهی به مساحت 8/0 کیلومتر مربع می باشد. با انجام این تحقیق میزان تغییرات در هر کاربری، جهت گسترش معدن، باطله ها و ناحیه صنعتی را مشخص و سیاست های توسعه ای و زیست محیطی لازم را جهت توسعه پایدار معدن در آینده برنامه ریزی نمود.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، حداکثر احتمال، تعیین تغییرات، تصاویر OLI
  • زهرا نوروزی شیخلر، سید علی بدری، علیرضا دربان آستانه صفحات 198-218

    نگاهی به سیر تحول رویکردهای اداره و مدیریت امور روستا نشان می دهد حکمروایی روستایی به عنوان رویکردی موثر و کارآمد در پاسخگویی، شفافیت، قانونمندی و مسیولیت پذیری امور محلی می تواند در نیل به توسعه پایدار نقش مهمی بازی نماید. براین اساس در مطالعه حاضر سعی شد نقش حکمروایی روستایی در توسعه پایدار اقتصای نواحی روستایی بخش کهک قم مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی و برای گردآوری اطلاعات از شیوه اسنادی و پیمایشی با بهره گیری از ابزار پرسشنامه و مشاهده استفاده شد. جامعه آماری تحقیق متشکل از تعداد 17 تن از دهیاران و 34 تن از اعضای شورای اسلامی روستاهای واقع در محدوده مطالعه شده می باشد. روایی پرسشنامه براساس نظر اساتید و صاحبنظران مدیریت روستایی بررسی و مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ در سطح بسیار خوب (0.91) محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل متغیرهای مورد مطالعه از نرم افزار SPSS و روش های آماری استفاده شده است. یافته مبین آن است که امتیاز حکمروایی روستایی در روستاهای مورد مطالعه برابر 3.7 و بعد مسیولیت پذیری با امتیاز 4.08 دارای بهترین عملکرد می باشد. همچنین آزمون تحلیل واریانس نشان می دهد که حکمروایی بر توسعه اقتصادی اثر می گذارد به گونه ای که با بالا رفتن سطح حکمروایی، سطح توسعه اقتصادی هم ارتقا می یابد و در این تحقیق عامل مسیولیت پذیری در منطقه مورد مطالعه با ضریب 0.453 مهمترین عامل موثر بر توسعه اقتصادی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: حکمروایی، حکمروایی روستایی، توسعه پایداراقتصادی، مدیریت محلی، بخش کهک
  • مصطفی آریان کیا صفحات 219-241

    محور گردشگری بافت تاریخی روستای سیف آباد قدیم به دلیل دارا بودن امکانات و توانهای بالقوه ی طبیعی، ویژگی-های اقلیمی، چشم اندازهای جالب اکولوژیکی و انواع جاذبه های فرهنگی و اقتصادی- معیشتی به عنوان یکی از مناطق مهم طبیعی- تاریخی و گردشگری شهرستان کازرون به حساب می آید. توانهای محیطی فوق الذکر موجب شده تا این منطقه ظرفیت های لازم برای هر گونه برنامه ریزی به ویژه در بخش های مختلف گردشگری را داشته باشد و موجب اشتغال زایی و ارتقای سطح درآمدزایی افراد بومی این روستا گردد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی و تعیین جاذبه های گردشگری روستای سیف آباد قدیم درصد است تا با تدوین برنامه های راهبردی در جهت توسعه و ارتقای گردشگری در روستای هدف بپردازد. رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر از نوع کاربردی- توسعه ای و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی می باشد. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) بکار گرفته شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه و آزمون متغیرهای پژوهش، از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و همچنین از تکنیک SWOT استفاده شده است. نتایج آزمون پیرسون نشان دهنده رابطه معناداری در سطح 99 درصد اطمینان همبستگی در بین متغیرهای پژوهش است و رابطه معنادار بین افزایش توسعه ی گردشگری و ارتقای گردشگری در روستای سیف آباد را تایید می کند. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان دهنده اثرگذاری متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته پژوهش با توجه به میزان بتا و آماره آزمون متغیرها و سطح معنی داری این متغیرها می-باشد. نتایج مدل سوات نیز نشان دهنده انتخاب استراتژی رقابتی در ارتباط با وضعیت تحقق توسعه ی گردشگری در روستای هدف می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه، روستای سیف آباد، کازرون
  • سید اسدالله حجازی، عادل رسولی، طاها ایمان زاده، سید عبدالسلام حیدری صفحات 242-259

    ژیوتوریسم نوعی گردشگری مبتنی بر طبیعت از منظر و لندفرم است که بر استفاده پایدار از ژیوسایت ها از جمله ژیومورفوسایت ها تاکید دارد. لندفرم های زمین شناسی و ژیومورفولوژیکی از دیدگاه انسان ارزش علمی، زیبایی شناختی، فرهنگی و اقتصادی به دست می آورند، به عنوان ژیوسایت ها در نظر گرفته می شوند. توسعه ژیوتوریسم بر روی ژیومورفوسایت ها می تواند پس از ارزیابی ژیومورفوسایت ها در یک محیط توریستی انجام شود. در این تحقیق و پژوهش شهرستان بوکان برای تعیین پتانسیل و شناسایی ژیوسایت ها برای توسعه ژیوتوریسم مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. برای دستیابی به هدف از روش کیفی برای شناخت ژیوسایت ها و مدل کامنسکو برای ارزیابی کمی ژیوسایت ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که محدوده شهرستان بوکان دارای پتانسیل بالا برای توسعه ژیوتوریسم در همه ابعاد می باشد. از میان 12ژیوسایت منتخب، سد بوکان با امتیاز70 از 100دارای بالاترین ارزش کمی بوده و پارک ساحلی با امتیاز و ارزش69 دارای پتانسیل بالا برای توجه بیشتر در برنامه ریزی در حال حاضر هستند. همچنین ارزش متوسط به بالا و پتانسیل بالقوه ژیوسایت های کیوه رش، رودخانه سیمینه رود، تپه قلایچی و دشت سوتاو حمامیان می تواند در آینده نزدیک صنعت ژیوتوریسم و گردشگری را در ناحیه به اوج برساند. بنابراین نتیجه گیری می شود که با بهره برداری مناسب، ایجاد امکانات و توسعه زیرساخت های رفاهی در مناطق ژیوتوریستی شهرستان بوکان برنامه مدون شکل گیرد و برنامه ریزی دقیق و استفاده از کارشناسان علوم جغرافیایی و محیطی برای رسیدن به این هدف اساس کار واقع شود.

    کلیدواژگان: پتانسیل، ژئوسایت، روش کیفی و کمی، شهرستان بوکان، توسعه ژئوتوریسم
  • مریم جامی اودولو، محمدحسن یزدانی، اکبر اصغری زمانی صفحات 260-288

    حق به شهر به عنوان شکل جدیدی از شهروندی تعریف می شود تا همه شهروندان بتوانند بر تولید فضای شهری کنترل و مشارکت داشته باشند. زنان به عنوان نیمی از جامعه، امکان بهره مندی برابر از فضاهای شهری را نسبت به مردان ندارند. در این راستا، اگرچه ممکن است فضا به اشتراک گذاشته شود و جنسیت ها در آن سهیم شوند، ولی این مسیله بسته به مکان ها و زمان های مختلف متفاوت خواهد بود و در نتیجه فضاهای جنسیتی شکل می گیرند. با توجه به اهمیت مساله، هدف مقاله حاضر شناسایی الگوی حضور در فضای زنانه بر حق به شهر با رویکرد جدایی گزینی جنسیتی است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده ها توصیفی - تحلیلی از نوع پیمایشی است جامعه آماری تحقیق را زنان شهر اردبیل تشکیل می دهند که از میان آنها به تعداد 384 پرسشنامه با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی ساده توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون های t تک نمونه ای و آزمون فریدمن جهت رتبه-بندی در نرم افزار Spss استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش، جدایی گزینی جنسیتی در فضاهای زنانه از سوی زنان در سطحی نامطلوب ارزیابی شده و در کل میزان جدایی گزینی جنسیتی در فضاهای زنانه از مجموع شاخص های مورد بررسی کمتر از میانه (میانه نظری = 3) است. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نیز دلالت بر تاثیرگذاری بیشتر معیار اجتماعی و فرهنگی بر جدایی گزینی جنسیتی می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل تاثیر حضور در فضای زنانه بر حق زنان به شهر با رویکرد جدایی گزینی جنسیتی در پارک بانوان شهر اردبیل شاخص هایی را ارایه نمود که به عنوان عوامل موثر در سنجش جدایی گزینی در فضا تلقی شده و سنجش تاثیر حضور زنان در فضا را در پی داشت.

    کلیدواژگان: جدایی گزینی جنسیتی، حق به شهر زنان، پارک بانوان، اردبیل
  • موسی عابدینی، افسانه شیخ زاده، بهروز نظافت تکله صفحات 289-317

    به منظور ارزیابی مورفولوژی و تغییرات جانبی مجرای رودخانه از چهار شاخص ضریب خمیدگی، زاویه مرکزی، نرخ مهاجرت و ترانسکت بهره گرفته شد. برای استخراج مجرا در دوره های زمانی مختلف و هم چنین محاسبه شاخص های ژیومورفیکی از تکنیک های سنجش از دور (RS) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده به عمل آمد. نتایج نشان می دهد که شاخص های مورد استفاده از تغییرپذیری فضایی و زمانی زیادی در امتداد رودخانه زرینه رود برخوردار می باشند. در شاخص زاویه مرکزی کل مجرا در دوره های زمانی 1988، 2003 و 2019 به ترتیب برابر 9/89، 91 و 2/109 درجه بوده که یک افزایش ملایم در مقدار زاویه مرکزی در طی 30 سال گذشته بودیم، شاخص ضریب خمیدگی در سال های 1988، 2003 و 2019 به ترتیب 7/1 در بازه سوم ، 65/1 در بازه دوم و 81/1 در بازه دوم هستیم و در شاخص مهاجرت مجرا بیشترین نرخ مهاجرت در 30 سال گذشته 716/5 –029/9متر است و اما در روش ترانسکت در 472 هکتار در 30 سال گذشته از اراضی تخریب و فرسایش یافته اند. که به 2/15 هکتار در سال حاصل می شود. این امر دلالت بر گوناگونی و تنوع شرایط محیطی حاکم بر مجرا وکناره های رودخانه و همچنین دینامیک عرضی بالای رودخانه زرینه رود دارد. مورفولوژی بازه اول به طور عمده در کنترل دو متغیر زمین شناسی و سیلاب ها می باشد. شاخص ها و بازدیدهای میدانی نشان دهنده تحرک جانبی بالا و بسیار فعال مجرای رودخانه در بازه دوم است. دشت سیلابی توسعه یافته، کناره های فرسایش پذیر، فراوانی سیلاب ها، دبی بالا و شیب نسبتا زیاد جزو مهم ترین فاکتورهای موثر بر تغییرات مورفولوژیکی این بازه می باشند. مورفولوژی بازه سوم به شدت به واسطه برداشت شن و ماسه و عملیات کانالیزه کردن تحت تاثیر قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که در طی سال های اخیر آهنگ تغییرات جانبی مجرای رودخانه درتمامی بازه ها کاهش یافته است. این امر در ارتباط با کاهش قابل توجه دبی رودخانه می باشد.

    کلیدواژگان: مورفولوژی رودخانه، تغییرات مجرا، ژئومورفومتری، زرینه رود
  • حسین رضا شهبازی، مریم کاملی صفحات 308-317

    کارآفرینی به عنوان یکی از مهمترین تلاشهای توسعه روستایی شناخته شده است. کارآفرینی در بافت روستایی متوجه ایجاد فرصت های شغلی جدید در مناطق روستایی و ایجاد کارهای مخاطره آمیز جدید می باشد و گستردگی و تنوع زیادی دارد. یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی، کارآفرینی است؛ زیرا، کارآفرینی می تواند با خلق فرصتهای جدید اشتغال و درآمد، نقش موثری در بهبود وضع اقتصادی و معیشتی روستاها داشته باشد. به همین دلیل، سنجش میزان کارآفرینی روستاییان و تلاش برای توسعه و تقویت کارآفرینی در فرایند توسعه روستایی، از طریق فراهم کردن زمینه های اولیه آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق بررسی جایگاه و اهمیت کارآفرینی روستایی در توسعه پایدار است این پژوهش که از نوع توصیفی و مطالعات کتابخانه ای است،. به همین منظور در این پژوهش سعی گردیده با استفاده از روش اسنادی اطلاعات مورد نیاز تحقیق جمع که توصیف این مطالعه بیانگر این است که با متنوع سازی فعالیت های اقتصادی توسط کارآفرینان به اهداف راهبردی توسعه روستایی؛ افزایش رفاه انسانی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، فقر زدایی و عدالت اجتماعی و... خواهد شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، توسعه پایدار، توسعه روستایی
  • مطهره صالحی صفحات 318-331

    حکمرانی خوب، تمرین مدیریت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منابع یک کشور، برای رسیدن به اهداف تعیین شده است. این تمرین دربرگیرنده راهکارها و نهادهایی است که افراد و گروه های اجتماعی از طریق آنها، توانایی دنبال کردن علایق و حقوق قانونی خود را البته با توجه به قیود و محدودیت ها داشته باشند مولفه های « حکمرانی خوب» امروزه به مثابه یک دستگاه سنج وضعیت حکمرانی درکشورهای مختلف دنیا به کار میرود و کشورها براساس مولفه های تعیین شده مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار میگیرند. این اندیشه در حال حاضر از مقبولیت بالایی برخوردار است. بانک جهانی براساس مولفه های تعریف شده، وضعیت حکمرانی در کشورهای مختلف را بررسی و گزارش آن را به طور رسمی و علنی منتشر میکند. این گزارشها در بسیاری از تصمیم گیری ها و قضاوتها و مباحثات داخلی و خارجی مبنا قرار میگیرد و به همین لحاظ در سرنوشت کشورها موثر است تحقیق حاضر، از جنبه هدف، در زمره تحقیقات توسعه ای و کاربردی قرار میگیرد و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. با توجه به ماهیت و نوع موضوع مورد مطالعه، گردآوری اطلاعات بر مبنای روش کتابخانه ای و اسنادی بوده است.نتایج تحقیق نشان می دهد ارتباط مستقیم بین پیاده سازی حکمرانی خوب و تحقق توسعه یافتگی وجود دارد

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، توسعه یافتگی
  • فاطمه صفاری عیسی لو، حسین نظم فر صفحات 332-347

    در طول تاریخ سرزمین ها همواره در معرض مخاطرات طبیعی (زلزله و...) و مخاطرات انسانی (جنگ) قرارگرفته و باعث خسارات جانی و مالی بسیار زیادی شده است. لذا اهمیت پدافند غیرعامل، قبل و بعد از بحران در راستای کنترل و کاهش خسارات وارده غیرقابل انکار می باشد. در این راستا هدف پژوهش حاضر ارزیابی کاربری اراضی شهری با تاکید بر پدافند غیرعامل می باشد که به صورت موردی در شهراردبیل انجام شده است. تحقیق حاظر از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است و جامعه آماری آن را، خبرگان شهر اردبیل تشکیل می دهند که به روش گلوله برفی، 10 نفر از کاشناسان آشنا به شهراردبیل و موضوع چدافند غیرعامل، به عنوان نمونه آماری منتخب تحقیق، انتخاب و مورد پرسشگری قرار گرفتند. همچنین از مدل مدیریت استراتژیک SOARجهت تحلیل داده های به دست آمده استفاده شده است. یافته های حاصل از پیاده سازی ماتریس سوآر بیانگر این امر است که تعداد 4 نقطه قوت و تعداد 8 فرصت برای پدافند غیر عامل شناسایی شده است. همچنین در این خصوص تعداد 9 نتیجه و 3 آرمان هم راستا (مکان یابی مناسب کاربری ها؛ شهراردبیل، مجهز به پناهگاه جهت استفاده در هنگام بحران؛ شهراردبیل، شهر ایمن) نیز تدوین شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است علی رغم وجود خلاء برنامه ریزی جامع در زمینه پدافند غیرعامل در شهراردبیل می توان با بهره گیری از مدل مثبت اندیشی SOAR و با برنامه ریزی راهبردی به بهبود عملکرد سیستم و کاهش آسیب پذیری این شهر امیداوار شد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، کابری اراضی، برنامه ریزی راهبردی، مدل استراتژیک SOAR، شهراردبیل
  • ژیلا فرزانه سادات زارنجی، محمدحسن یزدانی، مهدی خاک زند، شیوا ولایتی صفحات 348-366

    ورودی های شهر از جمله عناصر مهم مناظر شهر می باشند که ارتباط فضای خارج از یک شهر، محدوده شهر را با درون آن امکان پذیر می سازد. در واقع این فضاها معرف و بازتابنده هویت شهر بوده و معمولا" یکی از معیارهای موثر در قضاوت تازه واردین در مورد کلیت شهر محسوب می شود. براین اساس هدف پژوهش حاضر ارزیابی مولفه های کالبدی- محیطی منظر شهری در فضاهای ورودی شهراردبیل می باشد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت کاربردی و از نظر روش توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 15 نفر کارشناسان و متخصصان حرفه برنامه ریزی شهری در شهر اردبیل می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی تحقیق با استفاده از اعتبار صوری تایید و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 821/0 به دست آمد. داده های حاصله ابتدا با استفاده از نرم افزارSPSS و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در ادامه، پس از وزن دهی به شاخص های مورد مطالعه با بهره گیری از روش آنتروپی شانون، ورودی های منتخب با استفاده از مدلCOPRAS رتبه بندی شدند. نتایج حاصله از پیاده سازی مدل مزبور نشان می دهد، از نظر معیارهای کالبدی- محیطی ورودی های تبریز- اردبیل، آستارا- اردبیل (میدان فاطمیون)، آستارا- اردبیل (دروازه آستارا) و مغان- اردبیل در رتبه های اول تا چهارم و ورودی تهران- اردبیل نیز در رتبه آخر قرار دارد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است در بین ورودی های مورد مطالعه ورودی تهران-اردبیل ا وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده و در سطح نامساعد به سر می برد. لذا لازم است این ورودی در اولویت مداخله برنامه ریزان و مدیران شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: منظر شهری، کالبدی- محیطی، ورودی شهر، شهراردبیل
  • نرجس اربابی، سید محمدجواد سبحانی صفحات 366-378

    تامین عدالت و برابری فرصت های آموزشی، موضوعی اساسی در ارتقای عدالت اجتماعی و توسعه انسانی در هر جامعه ای است. با این حال، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، مناطق محروم از کمبود فرصت ها و منابع آموزشی رنج می برند. استان سیستان و بلوچستان، واقع در جنوب شرقی ایران، یکی از این مناطق با سطح فقر بالا و کمبود امکانات آموزشی کافی است. بنابراین این پژوهش با هدف طراحی الگویی برای عدالت و برابری فرصت های آموزشی در مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که طراحی الگویی برای عدالت و برابری فرصت های آموزشی در مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان نیازمند رویکردی همه جانبه است که نقش حمایت دولت، مشارکت اجتماعی و توانمندسازی منابع انسانی را در نظر بگیرد. الگوی توسعه یافته در این پژوهش، چارچوبی برای ارتقای عدالت اجتماعی و توسعه منابع انسانی از طریق آموزش در مناطق محروم را فراهم می کند. همچنین اجرای این الگو می تواند به ارتقای چشمگیر کیفیت آموزش و ارتقای عدالت و برابری در فرصت های آموزشی در استان سیستان و بلوچستان منجر شود.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، برابری آموزشی، فرصت های آموزشی، گراندد تئوری، استان سیستان و بلوچستان
  • اسماعیل اسدی، عباس نصیران، حجت الله خدری غریب وند، صالح کهیانی صفحات 379-400

    رویدادهای اقلیم و آب و هوایی حدی در سالهای اخیر به دلیل تلفات جانی انسانی و افزایش تصاعدی هزینه های مرتبط با آنها، مورد توجه قرار گرفته اند. این رویدادها، تاثیرات عمیقی بر اقتصاد و معیشت بسیاری از مردم و مناطق جهان می گذارند. تشخیص این رویدادها از نظر شدت، مدت و فراوانی به منظور چارچوب بندی راهبردهای کاهش و سازگاری مقابله با اثرات ناشی از تغییر اقلیم بسیار حیاتی و ضروری است. هدف این تحقیق تحلیل روند تغییرات شاخص های حدی بارش جهت آشکارسازی وقوع تغییر اقلیم در شهرستان نجف آباد با استفاده از آمار 20 ساله روزانه ایستگاه سینوپتیک نجف آباد از سال 2003 تا 2022 می باشد. بدین منظور برای بررسی روند تغییرات از شاخص های حدی بارش از آزمون ناپارامتریک من-کندال استفاده شد. نتایج نشان داد شاخص های حدی بارش الگوهای متفاوتی از شدت، مدت و فراوانی بارش ارایه می دهند. شاخص-هایPRCPTOT ، CDD، CWD، R10mm، R20mm، R95p، Rx5day و SDII روند کاهشی و شاخص های Rnn mm، R99p و Rx1day روند افزایشی دارند. ولی به دلیل پراکندگی زیاد و میزان کم بارش، الگوی بارش منطقه ای مشخص و کاملی قابل تشخیص نیست. بطور کلی، نتایج نشان داد بارش ها از روند منظمی تبعیت نمی کنند. نتایج حاصل از این پژوهش می توانند در راستای مدیریت صحیح و مقابله با شرایط احتمالی، راهکارهایی مرتبط با رخدادهای حدی ارایه دهند. ضمن اینکه، ترکیب داده های هواشناسی طولانی مدت با ادراک جوامع محلی آسیب پذیر و متاثر از تغییر اقلیم، می تواند به عنوان الگویی برای مدیران دراستای تصمیم گیری خردمندانه و برنامه ریزی مناسب تر مدنظرقرارگیرد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، شاخص حدی، بارش، آشکارسازی، نجف آباد
  • عبدالرحیم هاشمی، هاتف حاضری، منصور عزتی صفحات 401-433

    هدف اصلی پژوهش حاضر آثار کوتاه مدت و بلندمدت مصرف انرژی در بخش صنعت بر نابرابری بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع غیرآزمایشی می باشد. جامعه آماری اطلاعات و آماری کشور ایران بود که بر اساس نیازمندی های مربوط به متغیرهای تحقیق و بر اساس آمار موجود، اطلاعات سال های 1361 تا 1395 بعنوان نمونه آماری تحقیق تعیین شد. میزان مصرف انرژی (نفت، گاز، سوخت های جامد و برق) در صنایع کشور به عنوان متغیر مستقل و اطلاعات مربوط به ضریب جینی، سهم 10% ثروتمندترین به 10% فقیرترین و شاخص متوسط درآمد کل سالانه ی یک خانوار شهری/روستایی بعنوان متغیرهای وابسته تحقیق بود . جهت تحلیل فرضیات تحقیق از مدل رگرسیون ARDL در نرم افزار Eviews10 استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در بلند مدت مصرف فراورده های نفتی، گاز طبیعی، سوخت های جامد در بخش صنعت تاثیر منفی معنادار و مصرف برق در بخش صنعت تاثیر مثبت و معناداری در ضریب جینی دارد. در بلند مدت مصرف سوخت های جامد و برق در بخش صنعت تاثیر منفی و معناداری در شاخص سهم 10% ثروتمندترین به 10% فقیرترین دارد. همچنین در بلند مدت تاثیر مصرف فراورده های نفتی و برق تاثیر مثبت معناداری در متوسط درآمد شهری روستایی داشته است. مصرف انرژی در بخش صنعت یک کشور می تواند با افزایش درآمد قشر کارگر و دهک های پایین جامعه به کاهش فقر در کشور کمک نماید و توزیع درآمد را عادلانه سازد. در این زمینه انرژیهای ارزان تاثیر بهتری داشته اما انرژی های گران قیمت نتایج متناقضی ارایه نموده اند.

    کلیدواژگان: فقر، توزیع درآمد، مصرف انرژی، بخش صنعت، ایران
  • هاتف حاضری، عبدالرحیم هاشمی، رضا اخی جانی صفحات 434-452

    فزایش انتشار کربن و گرمایش جهانی که امروزه از مسائل حیاتی جهان به شمار می‌آید و علت افزایش این بخش عظیم این انتشار CO2حاصل از مصرف سوخت های فسیلی بوده و این مصرف ناشی از تجارت سوخت های فسیلی است. در دهه های اخیر کشورهای درحال توسعه و به کشور های توسعه یافته بدنبال برنامه ریزی بهینه و به کار گیری روش های مناسب بودند که نه تنها به اهداف اقتصادی خود دست یابند، بلکه آسیب هایی که به محیط زیست از طریق مصرف انرژی فسیلی وارد می‌شود را به حداقل برسانند. در این بررسی با تمرکز بر کانال های تاثیر گذار تجارت سوخت فسیلی(حمل و نقل و تولید ناخالص داخلی) به بررسی این تاثیرات بر انتشار CO2را در کشور های منتخب درحال توسعه و کشور های توسعه یافته برای سال های 2000-2014 می‌پردازد. روش های اقتصاد سنجی که در این مقاله استفاده شده الگوی رگرسیون خطی چند متغیره که با روش حداقل مربعات معمولی تخمین زده شده است. نتایج حاصل نشان داد که میزان این تاثیرات تجارت سوخت های فسیلی در کانال مصرف سوخت های فسیلی در بخش حمل نقل و کانال تولید(صنعت)، بر انتشار کربن ارتباط معناداری در کشور های توسعه یافته و کشور های درحال توسعه دارند. انتشار CO2یک مسئله جهانی است موجب گرمایش جهانی شده و در نهایت آسیب هایی که به محیط زیست(تغییرات جوی) وارد می‌سازد و هزینه های غیرقابل پیش بینی را برای کشور های درحال توسعه و هم کشور های توسعه یافته به بار می‌آورد. در ادامه برای جلوگیری از این میزان انتشار نتیجه گیری و توصیه های سیاستی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تجارت انرژی های فسیلی، انتشار CO2، حمل و نقل، مدل جاذبه تجارت
  • معصومه رجبی، مریم انصاری صفحات 453-475

    سیستم های رودخانه ای به مقدار زیادی تحت تاثیر تکتونیک فعال قرار می گیرند و با استفاده از میزان انحراف آن ها می توان میزان و خصوصیات فعالیت های تکتونیکی اخیر را تعیین نمود. نیمرخ طولی رودخانه ها بوسیله ی لیتولوژی، تجدید فرآیندهای فرسایشی ناشی از تکتونیک و پایین رفتن سطح آب متاثر می گردند. تغییرات دبی، ابعاد بار بستر و مقاومت لیتولوژیکی، ورود شاخه های فرعی و حرکات تکتونیکی در تکامل نیمرخ و تفسیر شکل عمومی نیمرخ طولی اهمیت دارند که می تواند یافته های با ارزشی را در مورد تحول و تغییرات محیط های رودخانه ای در طول زمان در پی داشته باشد. بررسی های نیمرخ طولی رودخانه ها در بسیاری از جنبه های کاربردی مانند مهار سیل، کیفیت و کارایی مخازن سدها، آبخیزداری و... اهمیت می یابد. پژوهش حاضر، نقش تکتونیک و لیتولوژی در نیمرخ طولی رودخانه ی قلعه چای را مورد بررسی قرار داده است که شامل بخشی از ارتفاعات غربی کوه سهند می باشد. برای دستیابی به اهداف تحقیق، از شاخص های مورفومتری استفاده شده است که شامل: شاخص شیب طولی رودخانه (SL)، شاخص استاندارد شده SL SL/K ، شاخص تقعر، تجزیه و تحلیل منحنی هیپسومتری و انتگرال هیپسومتری می باشد. بررسی نتایج اندازه گیری شاخص ها نشان می دهد که منطقه از نظر تکتونیکی نسبتا فعال است و مقدار فعالیت در بخش های مختلف منطقه متفاوت است؛ بدین معنی که مطابق نتایج همه شاخص ها قسمت پایین دست حوضه فعال تر از سایر بخش هاست و همچنین با بکارگیری شاخص SL و شاخص تقعر و تلاقی سازندهای زمین شناسی با نیمرخ رودخانه، تاثیر لیتولوژی در نیمرخ طولی رودخانه به وضوح مشخص است.

    کلیدواژگان: نیمرخ طولی رودخانه، تکتونیک، شاخص استانداردشده، شاخص تقعر، حوضه ی قلعه چای
  • ایوب نیکنام صفحات 476-482

    هدف این تحقیق بررسی راهبری پیاده سازی: اصول و ضوابط طراحی و مناسب سازی پیاده روی در شهرها و اهمیت آن برای سازگاری با پیاده روی در معابر شهر می باشد. در این تحقیق، از روش تحقیق توصیفی و کتابخانه ای استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها، از منابع مرجع، مقالات و روش های مورد استفاده در پیاده سازی مناسب پیاده روی در شهرها استفاده شد. سپس با تحلیل و بررسی این منابع، اصول و ضوابط طراحی و مناسب سازی پیاده روی در شهرها به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مناسب سازی پیاده روی در شهرها می تواند به بهبودی در سطح فعالیت بدنی، کیفیت زندگی شهروندان، کاهش مشکلات مربوط به حمل و نقل و پارکینگ درون شهری، افزایش فضای سبز و کاهش تورم شهری، کاهش آلودگی هوا و ترافیک شهر، بهبود سلامت شهروندان، و بهبود روحیه و سلامت روحی کمک کند. بنابراین، پیاده سازی مناسب پیاده روی در شهرها برای سازگاری با پیاده روی در معابر شهری بسیار اهمیت دارد و بهبودی در کیفیت زندگی شهروندان را به همراه دارد. منظور از مقاله، مزایای پیاده روی در شهرها و اینکه چگونه طراحی مناسب پیاده روی می تواند بهبودی در کیفیت زندگی شهروندان، کاهش مشکلات مربوط به حمل و نقل و پارکینگ درون شهری، افزایش فضای سبز و کاهش تورم شهری، کاهش آلودگی هوا و ترافیک شهر، بهبود سلامت شهروندان، و بهبود روحیه و سلامت روحی کمک کند، را بررسی می کند. با توجه به اینکه پیاده روی به عنوان یک شیوه حمل و نقل سالم و پایدار در شهرها شناخته می شود، طراحی و پیاده سازی مناسب پیاده روی در شهرها برای رشد و توسعه شهرها بسیار مهم و حیاتی است.

    کلیدواژگان: پیاده مداری شهری، طراحی شهری، معابر شهری، شهر پایدار
  • محبوب ریحان کلوانق، محسن احدنژاد، محمدتقی حیدری، مرتضی شهبازی صفحات 483-499

    ازکل محدوده شهر کلوانق مساحتی به میزان 632112 متر مربع به کاربری مسکونی اختصاص دارد که معادل 16/50 درصد از کل محدوده شهر را شامل می شود. با توجه به جمعیت سال 1395 که برابر 7465 نفر برآورد شده، 84 متر مربع به ازاء هر نفر می باشد که 34 مترمربع از حداکثر سرانه ی مسکونی مصوب برای شهرهای زیر20000 نفر(که برابر60 مترمربع می باشد) بیشتر است. مساحت کاربری مسکونی 195912 مترمربع بیشتر از مساحت مطلوب بوده و نشانگر عدم کمبود در زمینه مسکن در شهر کلوانق می باشد که با پیش بینی 8718 نفر برای افق سال 1408 تعداد نیاز به واحد مسکونی در وضع موجود برای شهر کلوانق برابر 409 واحد می باشد. که با توجه به اینکه در داخل محدوده شهر حدود 29 هکتار زمین بایر و اراضی کوچک مقیاس وجود دارد که 60 درصد این کاربری در طرح پیشنهادی به مسکونی اختصاص خواهد یافت، علنا کمبود مسکن شهر کلوانق در داخل محدوده برطرف می گردد؛ ولی نبود شفافیت های قانونی و وجود بندها و تبصره های مختلف درباره تغییر کاربری اراضی، مشخص نبودن مسیولیت نظارتی و تصمیم گیری باعث شده است تا توسعه ی شهر بیش تر با از بین بردن اراضی کشاورزی صورت گیرد. تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش ترکیبی می باشد ، در تحقیق حاضر با استفاده از امکاناتی که در تابع FUZZY از نرم افزار IDRISI Kilimanjaro وجود داشت برای استاندارد سازی نقشه ها استفاده شد، که با هدف حفاظت از اراضی کشاورزی و باغی خارج از محدوده شهر انجام گرفته است.نتایج بیانگر قابلیتهای سامانه Gis در استفاده از المان ها و شاخص های برجسته کشوری درپهنه بندی مناطق مستعد(بایر) محدوده شهر برای گسترش آتی شهری است تا کمترین آسیب به اراضی کشاورزی و باغی وارد آید.

    کلیدواژگان: معیشت، پایدار، حفاظت، کشاورزی، Gis
  • محبوب ریحان کلوانق، مرتضی شهبازی صفحات 500-524

    شهرسازی امروزی با پیروی کورکورانه از الگوی کلیشه ای توسعه شهری و بی اعتنا به خصوصیات بومی موجبات ناپایداری شهرها و مناطق اطراف آنها شده و همچنین رشد روزافزون و فزاینده جمعیت شهری در سال های اخیر سبب تحمیل و توسعه غیر برنامه ریزانه به شهرها شده است. در این میان بیشترین فشار به اراضی کشاورزی و باغات وارد شده، و به علت ناتوانی طرح های شهری، ضعف مدیریت شهری در کنترل بازار زمین، شهر بصورت پراکنده گسترش یافته و با چنگ اندازی به اراضی کشاورزی و محیط زیست حومه شهر بتدریج آنها را زیر ساخت و ساز درآورده و سبب تخریب اراضی کشاورزی شده است. شهر کلوانق واقع در شهرستان هریس نیز مثل تمامی شهرهای ایران از این قاعده مستثنی نبوده است. لذا این تحقیق به شیوه توصیفی و تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد که با نگرشی انتقادی سعی دارد درکنار صورت بندی و پردازش ابهامات موجود در قوانین صیانت از اراضی کشاورزی و محیط زیست، با شناسایی پهنه های مستعد توسعه درداخل محدوده شهر کلوانق، قابلیبت اجرایی روش TDR را جهت جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی خارج از محدوده شهر و حفاظت از آن دربوته آزمون قرار دهد. نتایج حاصله نقشه طبقه بندی شده از مناطق دریافت و انتقال حق توسعه طبق معیارهای کشوری می باشد.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، TDR، حفاظت، اراضی کشاورزی
  • برومند صلاحی، مهناز صابر، فاطمه وطن پرست قلعه جوق صفحات 525-538

    بارش به عنوان یکی از مهم ترین عناصر اقلیمی و مولفه ای اصلی و تعیین کننده در بیلان آب هر منطقه تلقی می گردد. تغییر زمانی و مکانی بارش برحسب نوع اقلیم هر منطقه متفاوت بوده و این تغییر به ویژه در مناطق دارای اقالیم خشک و نیمه خشک بیشتر است. منطقه شمال غرب ایران علاوه بر نیمه خشک بودن، به دلیل کوهستانی بودن شاهد تغییرات زمانی و مکانی زیادی ازنظر بارش است. شناخت و بررسی این متغیر و روند آن می تواند در پیش نگری ها و ترسیم چشم انداز تغییرات احتمالی آن مفید و موثر واقع شود. در این پژوهش برای پیش بینی بارش سالانه ایستگاه های منتخب شمال غرب ایران شامل: تبریز، ارومیه، سقز، زنجان، سنندج و خوی طی دوره آماری 61 ساله (2021-1961) از سری زمانی استفاده گردید. به منظور ارزیابی ایستایی مدل از تابع خودهمبستگی استفاده شد و داده های ناایستا با به کارگیری روش تفاضل گیری به داده های ایستا تبدیل شدند. سپس مدل های تصادفی برای تعیین بهترین مدل برای برازش بارش ایستگاه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. توزیع سری زمانی و تحلیل روند معادله خط رگرسیون بارش ایستگاه های همدید شمال غرب برحسب میلی متر نشان دهنده این است که شیب خط در همه ایستگاه ها، روند کاهشی دارد و کاهش بارش در ایستگاه ها بین 1 تا 3 میلی متر در سال برآورد شده است. از بین مدل های میانگین متحرک (MA)، اتورگرسیون (AR)، مدل میانگین متحرک خودهمبسته (ARMA) و مدل میانگین متحرک تجمعی خودهمبسته (ARIMA) برحسب مقدار قدر مطلق آماره T بیش تر از مقدار 2، P– value کمتر از 05/0 و کمترین مقدار معیار اطلاعات آکاییکی (AIC)، مدل (0، 0، 1) AR برای ایستگاه های سقز، زنجان، ارومیه، خوی و تبریز و مدل (1،0،1) ARIMA برای ایستگاه سنندج به عنوان بهترین مدل تعیین شدند. نتایج پیش بینی نشان دهنده افزایش بارش برای سال 2023 و کاهش بارش برای سال های 2024 و 2025 است.

    کلیدواژگان: سری زمانی، مدل ARMA، بارش، شمال غرب ایران
  • سیده زلیخا قربان زاده زعفرانی صفحات 539-570

    در دهه اخیر برنامه ریزی راهبردی با ارایه سیاست های اجرایی مسکن در جهت دستیابی به ارتقای کارکرد سکونت محلات مناطق شهری توانسته است راهگشا باشد. پژوهش حاضر با هدف برنامه ریزی راهبردی برای توسعه مسکن و ارتقاء کارکرد سکونت محله ارامنه منطقه 7 شهرداری تهران پرداخته است. الگوی حاکم بر پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش و ماهیت، تحلیلی- تجویزی و شیوه گردآوری داده ها اسنادی- میدانی بوده است. پس از شناخت تحلیل راهبردی (SWOT) به منظور شناسایی عوامل داخلی (SW) و خارجی (OT) از مدل MICMACبرای تعیین عوامل پیشران و در روش تجویزی، با استفاده از تکنیک آینده پژوهیSenarioWizard به ارایه پروژه راهبردی اقدام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ارتقای کارکرد سکونت نقش بسیار زیادی در توسعه مسکن محله ارامنه دارد. در بخش سناریونگاری، عوامل کلیدی داخلی و خارجی موثر در وضعیت محله ارامنه شناسایی و سپس از بین این عوامل، عوامل اثر گذار(پیشران ها) استخراج و پس از این که این عوامل به لحاظ اهمیت و عدم قطعیت مورد سنجش قرار گرفتند، عوامل سناریو ساز انتخاب و سپس سناریو نگاری محله انجام شد که دو سناریو مطلوب و نامطلوب از آینده محله ارامنه حاصل شد که سناریو مطلوب به عنوان چشم انداز محله انتخاب و سپس در راستای رسیدن به چشم انداز به منظور بهبود اوضاع مسکن و عملکرد مسکن در این محله، اهداف، راهبردهای عملیاتی و سیاست های موثر تدوین شدند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مسکن، محلات شهری، سناریونگری، محله ارامنه
  • اسماعیل جهانی دولت آباد، چنور محمدی صفحات 571-591

    امروزه آموزش به عنوان عامل کلیدی در فرایند رشد و توسعه همه جانبه جوامع شناخته می شود. در کل مبنای توسعه است. گسترش و بهبود آموزش می تواند به کاهش نابرابری در جامعه کمک کند و فرایند توسعه را سرعت بخشد. هدف پژوهش، تبیین توسعه آموزشی در شهرستان های استان کردستان است. پژوهش حاضر کاربردی و روش اجرای آن تحلیلی - توصیفی است. جامعه آماری آن شهرستان های استان کردستان می باشند.. با توجه به هدف برای بررسی توسعه آموزشی استان کردستان از 20 شاخص آموزشی که از مدل آنتروپی جهت وزن دهی، ضریب پراکندگی جهت مشخص شدن میزان پراکندگی شاخص ها، دو مدل SAW و SAR و روش ترکیبی جهت سطح بندی و مشخص شدن میزان برخورداری شهرستان ها استفاده شد. با توجه به اینکه در پژوهش از دو مدل جهت سطح بندی شهرستان ها استفاده شد و چون رتبه بعضی شهرستان ها متغیر بود در نتیجه از روش ترکیبی جهت ادغام نتایج استفاده شد. نتایج نشان می دهد که 40 درصد شهرستان ها نسبتا برخوردار (سروآباد، بیجار، قروه و دهگلان)، 50 درصد نیمه برخوردار (کامیاران، دیواندره، مریوان، سنندج و سقز) و شهرستان بانه نسبتا محروم می باشد. این نتایج نشان از نابرابری در بین شهرستان ها در برخورداری از شاخص آموزشی را دارد. در میان 20 شاخص پژوهش بیشترین اختلاف و نابرابری به ترتیب مربوط به به شاخص نسبت کارکنان به دانش آموزان در مقطع ابتدایی و نسبت امکانات آموزشی به دانش آموزان در مقطع متوسطه اول بزرگسالان و کمترین به ترتیب مربوط به نسبت قبول شدگان متوسطه اول به کل دانش آموزان مقطع متوسطه اول و نسبت قبول شدگان مقطع ابتدایی به کل دانش آموزان مقطع ابتدایی می باشد با توجه به نتایج مشخص شد بین شهرستان استان در برخورداری از شاخص های توسعه آموزشی نابرابری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه آموزشی، استان کردستان، روش ترکیبی
  • علی لطفعلی زاده لاهرودی صفحات 592-614

    زلزله یکی از عوامل خطرزای طبیعی بوده که به عنوان یکی از مخرب ترین بلای طبیعی در طول تاریخ بشر شناخته شده است. متاسفانه در تعدادی از شهرهای کشور (همانند منجیل، رودبار، سلماس، بم و...) این بلای طبیعی سبب مرگ بسیاری از هموطنان عزیزمان شده است. شهر تبریز نیز به دلیل مجاورت با گسل فعال شمال شهر و توسعه نامتوازن آن و نیز با توجه به قدمت تاریخی آن دارای بافت های قدیمی و فرسوده و بعلاوه وجود بخش اعظمی از بافت های ارگانیک (حاشیه نشین) در مجاورت گسل بالقوه، دچار چنین معضلی است. با وقوع زلزله در مقیاس بالا امکان تخریب سازه ها، صدمه و حتی مرگ افراد وجود دارد. بنابراین یکی از مسایل مهم در برنامه ریزی مدیریت بحران مکان یابی و انتخاب درست مکان هایی است که بتوان در اولین فرصت و با سرعت بالا جمعیت مصدوم یا آسیب دیده را بدان جا منتقل نمود. تا بتوان بعد از اسکان، نیازهای اولیه ایشان که شامل غذا، پوشاک و تدارکات پزشکی و دارویی می باشد را در اختیار آن ها قرار داد. تعیین مکان اسکان موقت می بایستی قبل از وقوع فاجعه مشخص شده باشد تا به فرایند مدیریت بحران آسیب یا خللی وارد نگردد. قطعا مکان یابی صحیح سایت های اسکان موقت دارای معیارها و شرایط خاصی می باشد، برخی از معیارهای مورد نظر در این پژوهش عبارتند از: تراکم جمعیت، تراکم ساختمانی، دسترسی به شبکه معابر، نزدیکی به تاسیسات و تجهیزات شهری، نزدیکی به مراکز درمانی و بیمارستانی، دوری از مناطق و محل های مستعد آتش سوزی و انفجار، دسترسی به فضاهای باز و... است. بعلاوه در نظر گرفتن تنها یک یا دو کمپ بزرگ برای اسکان آسیب دیدگان دارای مشکلات خاص و حادی است، بنابراین تعداد کمپ های اسکان موقت می بایستی دارای توزیعی بهینه با توجه به معیارهای ذکر شده باشد. تحلیل و بررسی این حجم عظیم اطلاعات نیازمند ابزار و تکنیکی قدرتمند برای آن است.

    کلیدواژگان: زلزله، اسکان موقت، تحلیل فرایند ساسله مراتبی، شهر تبریز
|
  • Mahmood Hooshyar Pages 1-22

    Therefore, in this study, the conditions of human comfort in Saghez city were evaluated using various bioclimatic indices such as Mahani, Terjong, Becker and psychometric diagrams. For this purpose, atmospheric elements of temperature, precipitation, relative humidity, wind speed and sunshine on a monthly scale during the 40-year statistical period (1979-2018) of Saghez meteorological station were used to achieve reasonable results. In the night condition, the conditions are more acute, so that except for the nights of July and August, when the conditions are comfortable, in other months of the year, low temperatures and cold weather have caused thermal dissatisfaction. According to the Terjong index, during the day only the months of April and October are in a pleasant condition, and the rest of the months of the year are in a warm to cool condition, and none of the months of the year are in a pleasant condition during the night. According to the psychrometric diagram, the highest comfort hours in the study area are related to October and May. Also, the lowest level of thermal comfort is related to the months of winter and summer. In general, in Saghez city, 7.3% of the months of the year (636 hours) are in the comfort zone and 92.7% of the months are not in the comfort zone. In general, the results of the study and comparison of different indicators show that in the study area, favorable and unpleasant bioclimatic conditions prevail, so that in summer and winter, hot and very cold bioclimatic conditions and unpleasant conditions prevail, respectively. In general, the months of May, October and to some extent April, June and September can be introduced as the most suitable months in terms of bioclimatic comfort in Saghez city based on the studied indicators.

    Keywords: Climate, Human comfort, Bioclimatic, Saghez
  • bahman khosravipour, mahin asadollah poor, nahid farandpoor Pages 23-40

    The real war between countries in the coming decades will not be over energy or markets, but the real war over human capital. Therefore, countries need people whose talents and capabilities are developed in such a way that they have good knowledge, expertise, skills and creative thinking. In their path, entrepreneurs are involved with two important processes, i.e. discovering and exploiting entrepreneurial opportunities. In this regard, one of the effective factors in rural development that seeks national development and economic prosperity is entrepreneurship. In fact, entrepreneurship and opportunity recognition are tied to each other, and one of the most important parts of the entrepreneurial process is opportunity recognition. The inability of people to recognize these opportunities has been one of the reasons for the decrease in employment in the agricultural sector. This is also important in the villages, which constitute half of the country's population, because investment and Creating employment and entrepreneurship in the agricultural and non-agricultural sectors in the villages, in addition to improving the livelihood of the villagers and making the rural life more affordable, can lead to the development of the agricultural sector, reducing the economic pressure caused by Seasonal unemployment in the villages, the development of the villages and the economic prosperity of the country, in other words, the first step in rural development can be the creation of entrepreneurship, identifying entrepreneurial opportunities in rural areas. As a result of this article, which is prepared as a review, it tries to provide solutions by analyzing the entrepreneurialThe real war between countries in the coming decades will not be over energy or markets, but the real war over human capital. Therefore, countries need people whose talents and capabilities are developed in such a way that they have good knowledge, expertise, skills and creative thinking. In their path, entrepreneurs are involved with two important processes, i.e. discovering and exploiting entrepreneurial opportunities. In this regard, one of the effective factors in rural development that seeks national development and economic prosperity is entrepreneurship. In fact, entrepreneurship and opportunity recognition are tied to each other, and one of the most important parts of the entrepreneurial process is opportunity recognition. The inability of people to recognize these opportunities has been one of the reasons for the decrease in employment in the agricultural sector. This is also important in the villages, which constitute half of the country's population, because investment and Creating employment and entrepreneurship in the agricultural and non-agricultural sectors in the villages, in addition to improving the livelihood of the villagers and making the rural life more affordable, can lead to the development of the agricultural sector, reducing the economic pressure caused by Seasonal unemployment in the villages, the development of the villages and the economic prosperity of the country, in other words, the first step in rural development can be the creation of entrepreneurship, identifying entrepreneurial opportunities in rural areas. As a result of this article, which is prepared as a review, it tries to provide solutions by analyzing the entrepreneurial opportunities in the villages and the existing challenges. opportunities in the villages and the existing challenges.

    Keywords: entrepreneurship, entrepreneurial opportunities, village, rural development
  • mohammad, reza zand moghadam, behruz arjmand rad Pages 41-73

    Natural disasters, which are part of the process of human life and increase in number and variety every day, are considered as a major challenge in achieving the sustainable development of human societies. Therefore, currently the dominant view has changed from focusing only on reducing vulnerability to increasing resilience against accidents. The purpose of the current research is to explain the components of urban resilience against natural hazards with an emphasis on earthquakes in Semnan city. Therefore, this research is a descriptive-analytical research in terms of research method and it is practical in terms of purpose. In addition to documents and library studies, questionnaires have been used to collect information. The statistical population of the current study includes two groups of citizens and experts living in Semnan city, based on which the number of 22 experts and 376 citizens was determined. After collecting the field information that was completed using the questionnaire tool, using the strategic management technique or SWOT, the situation was investigated and the components of urban resilience against natural hazards such as earthquakes were investigated according to the calculations made in the quantitative methods of management. strategic by using the weighting of 4 main components (natural, physical and infrastructure, social and cultural and urban management) as well as examining internal or internal factors (IFE) and external or external factors (EFE) in addition to providing operational strategies to the strategy We achieved an offensive in this city.

    Keywords: Resilience, worn texture, natural hazards, earthquake, SWOT
  • Fereshteh Kharazi ghadim, Marzieh Amini, Sara Behondi Pages 74-90

    The life, vitality and dynamics of cities in urban spaces are well felt and these spaces play a very important role in maintaining this life. A favorable city is defined as a city that responds to the needs of people of all walks of life, including children, the elderly, the disabled and healthy people. People with disabilities are less able to use public spaces than people with physical disabilities. Providing specific solutions to meet the needs of people with disabilities and simplify their lives requires special attention from urban managers. Here is a set of rules and guidelines. The task of urban designers is to interpret these recipes in a way that creates a beautiful and accessible city for everyone, and especially for the disabled. Undoubtedly, many people with disabilities spend more time at home than people with disabilities, and the most important reason for this is the lack of basic amenities and facilities for their presence. . In this article, it is attempted to generalize the culture of importance to the disadvantaged in society by taking into account some pre-implementation measures, in addition to saving future costs. Research Method In this paper is an analytical-descriptive method. In this article we discuss the challenges and present strategies.

    Keywords: Adaptation, city roads, handicapped, Gorgan city
  • omid mobaraki, ALI valigholizadeh, shekofeh sahrajoo Pages 91-115

    One of the new approaches to urban development projects is the Urban Development Strategy (CDS) approach developed in 1999 with the goal of reducing poverty, sustainable development, promoting participation and creating good urban governance.The transition from authority-based planning to participatory planning with the aim of clearly defining the future of the city for urban residents practically causes the dynamism of the urban environment. On the other hand, the current urban development plans with the characteristics of dryness, dictatorship, from top to bottom, have created the lack of participation of the majority of citizens. The Urban Development Strategy Plan is a strategic approach that is now welcomed in many countries around the world, especially in developing countries. The purpose of this study is to evaluate the indicators of urban development strategy in Chabahar. Considering that the city of Chabahar also has a special strategic position in Iran. The type of applied research and its method is descriptive-analytical. Library, documentary, direct observation, questionnaire and interview methods were used to collect information. SPSS software was used to analyze the data.Research results show; there is a significant difference between the baseline limit (3) and the calculated value (2.63). Since the calculated amount is less than the standard, we conclude that the development situation of Chabahar city in the strategic index is unfavorable and unacceptable. So that the component of good urban governance with an average of 2.34 has the lowest and the component of banking with an average of 3.5 have the highest value. The results of the SWOT model also show that the best strategy for Chabahar is an offensive strategy.

    Keywords: Urban development strategy, good urban governance, competitiveness, Chabahar city, bankability
  • Abolmohsmmad Bondori, bahman khosravipour Pages 116-139

    Forests as one of the basic renewable resources they play an important role in creating a suitable platform for the development of economic and social activities. The role of the forest in maintaining water, soil and the balance of different ecosystems is very clear and effective from the economic point of view. Iran due to being located on the dry belt of the world, it is poor in the field of forest cover and it ranks among the last forested countries. The forests of Zagros, as the largest vegetation area of Iran and with an area of 5 million hectares, have about 40% of the total forests of Iran. These forests play a very important role in water supply, soil conservation, climate adjustment and economic and social balance in the whole country. The economic and social conditions governing this vegetation area have caused the residents of the forest areas to depend heavily on the forest resources of these areas to meet their livelihood needs. In many cases, it is stated that poor people in forest areas destroy forests because they have no other means of livelihood except the environment therefore, protecting them is very important. Therefore, the main goal of this research was to investigate the effect of rural poverty on the destruction of Zagros forests. The current research is of applied research type and in terms of analytical-descriptive research method and in the form of documentary-library study and scientific resources. The findings of this research showed that the low economic level of the village and the low income of rural households is one the reasons for the destruction of Zagros forests. Therefore, in this research, in order to reduce the amount Zagros forests, it is necessary to implement poverty alleviation policies in order to reduce the destruction Zagros forests.

    Keywords: poverty, forest destruction, environment, species diversity, villagers
  • mahdi setayeshmanesh Pages 140-159

    National power is one of the greatest intellectual concerns of politicians in political and international relations. If a country has a high national power, it can fulfill its wishes without any obstacles. there are some powers that are not only in the world and the planet, but have such power, but also reach beyond the borders of the planet, and some are so weak that they are not able to satisfy their basic needs and desires. countries and the government should communicate with each other and have different behaviors with the aim of meeting needs and exercising will. National power has different origins and foundations that produce national power in a collective function. the main factors shaping the national power of countries are in various economic, political, military, social, scientific, etc. field. the purpose of this research is to identify the most important components of national power the methodology is descriptive-analytical. Data are gathered by documentary and library methods research findings suggest that sources of national power include (7) factors (geography-military-economic-cultural and social-spatial-scientific-political).

    Keywords: power, national power, hard power, soft power, sources of national power
  • Seyedeh Maryam Mojtabavi, Melika Sadat Hashemi evari, Elaheh Hassankhouei Pages 160-176

    The industrialization of the life and the ever-increasing expansion of the population of metropolises have caused problems such as the increase in mental and physical diseases. One of the reasons for the increase of these diseases can be considered as being away from nature, green space and reducing health activities. As a result, knowing the health indicators in urban green spaces such as parks is not only effective in responding to the health needs and increasing the useful life of the people in the society, but it will also be effective in the level of satisfaction of the citizens and even tourists. The current research has been carried out with the aim of classifying and identifying the satisfaction components in urban parks with the approach of increasing the level of health. The method of this research is mixed (quantitative-qualitative). After examining the existing background and theoretical foundations, factors affecting satisfaction and increasing health in parks have been extracted and presented in the form of a conceptual model. Then, in order to measure validity, a questionnaire was prepared and completed by ten experts in the field of architecture and urban planning. Finally, the components affecting the satisfaction and health of parks in the form of a chart with five "physical" components with an index of climatic comfort, clear and positive scenery and visual diversity, access and legibility, safety and facilities and equipment, "functional" with an index of diverse uses and inclusiveness, health services, establishing order and legibility, holding cultural activities and celebrations, health activities and using new technologies, "social" with the index of individual interactions and social interactions, "economic" with the index of affordability and fairness and "Meaning" was presented with the index of mental peace and sense of security, and for each index, design solutions were introduced.

    Keywords: Satisfaction, tourism, health, urban park
  • Zahra Hassanian, Reza Hassanzadeh, Mahdieh Hossienjanizadeh, Mehdi Honarmand Pages 177-197

    This paper evaluates land-use changes in Sracheshmeh copper mine using temporal Landsat satellite imageries during period of 1972 to 2017. This aim was accomplished based on maximum likelihood classification method and post classification change detection method. The study area was classified considering 4 main classes including mining area, industrial area, bare land and vegetation class. The results were validated by comparing to real data classes using overall accuracy and kappa coefficient methods with 95% and 0.94, respectively. Land use changes in Sarcheshmeh mining region were investigated through comparison between pair images of time period of 5 years including 1972-1984, 1984-1988, 1988-1993, 1998-2003, 2003-2008, 2008-2013, 2013-2018 and time periods of 16 years including 1972-1988, 1988-2003, 2003-2018 and time period of 48 years from 1972 to 2018. years indicating severe increase in mining and industrial classes to 15.4 and 3.6 km2, respectively. Based on the results, experts and managers can identify the amount of changes among different land-use classes and establish development and environmental policies toward sustainable development in mining areas.

    Keywords: Land-use, Maximum likelihood, Change detection, OLI, Sarhceshmeh copper mine
  • zahra noroozishikhlar, Seyed Ali Badri, Alireza darban astane Pages 198-218

    A look at the evolution of village management and management approaches shows that rural governance has been considered as an effective and efficient approach to accountability, transparency, legality and accountability of local affairs, which can play an important role in achieving sustainable development. in this study, we tried to examine the role of rural governance in the economic sustainable development in Kahak district in Qom couanty. The research method is descriptive-analytic and for data collection, a documentary and survey method was used. Questionnaire and observation were ccollections tools. The statistical population of the study consists of 17 rural administrations (dehyars) and 34 members of islamic rural councils (IRCs). The validity of the questionnaire was assessed and confirmed by the opinion of the professors and experts of rural management. The reliability of the questionnaire was calculated and validated using Cronbach's alpha test at a very high level (0.91). In order to analyze of studied variables the SPSS software and statistical methods were used. The results of the research show that the rated rural-dominated villages in the studied villages is 3.7 and then the accountability with the score of 4.08 is the best. Also, analysis of variance test shows that governance influences on economic development and with increasing level of governance the level of economic development also increases. In this research, responsibility factor in the study area with coefficient of 0.453 is considered as the most important factor affecting economic development.

    Keywords: Governance, Rural Governance, Sustainable Development, Local Management, County kahak
  • mostafa ariankia Pages 219-241

    The tourism axis of the historical context of the old Saif Abad village due to its potential natural features and capabilities, climatic features, interesting ecological perspectives and various cultural and economic-livelihood attractions as one of the important natural-historical and tourism areas of Kazeroon city. it counts. The aforementioned environmental capabilities have made this region have the necessary capacities for any kind of planning, especially in various tourism sectors, and have created employment and improved the level of income generation of the natives of this village. Therefore, the current research aims to investigate and determine the tourist attractions of the old Saifabad village in order to formulate strategic plans for the development and promotion of tourism in the target village. The approach governing the current research is applied-developmental and its investigation method is descriptive-analytical. Library and field method (questionnaire) has been used to collect the required information. In order to analyze the questionnaire data and test the research variables, SPSS statistical software, Pearson's correlation coefficient and multiple regression tests as well as SWOT technique were used. The results of Pearson's test show a significant relationship at the 99% confidence level of correlation between the research variables and confirm the significant relationship between the increase in tourism development and the promotion of tourism in Saifabad village. The results of the regression test also show the influence of the independent variables on the dependent variable of the research according to the beta rate and test statistic of the variables and the significance level of these variables. The results of the SWAT model also indicate the choice of a competitive strategy in relation to the state of tourism development in the target village.

    Keywords: Rural tourism, development, Saifabad village, Kazeroon
  • Seyyed Asadullah Hijazi, adel rasouli, Taha Imanzadeh, Seyyed Abdulsalam Heydari Pages 242-259

    Geotourism is a sort of tourism based on nature in terms of landscape and landforms, which focuses the sustainable use of geosites, including geomorphosites. Geological and geomorphological landforms which receive scientific, aesthetic, cultural and economic value from the human perspective, considered as geosites. The development of geotourism on geomorphosites could be conducted after the evaluation of geomorphosites in a tourist environment. In this paper, Bukan city has been studied and evaluated to determine the potential and identify geosites for the development of geotourism. To this aim, a qualitative method has been applied to identify geosites and the Comanesco model has been used for quantitative assessment of geosites. The results of the research indicate that the area of Bukan city has a high potential for the development of geotourism in all dimensions. Among the 12 selected geosites, Bukan dam with a score of 70 out of 100 has the highest quantitative value, and the coastal park with a score and value of 69 has a high potential for more attention in planning now. In addition, the medium to high value and the potential of the geosites of Kiwerash, Simine River, Qalaichi hill and Sotaw Hamamian plain can attract the highest rate of geotourism and tourism industry. Finally, it is concluded that with proper exploitation, creation of facilities and development of welfare infrastructure in the geotourist areas of Bukan city, a codified plan will be formed, and detailed planning and the use of geographic and environmental science experts to achieve this goal is the basis.

    Keywords: Capability, Geosite, Qualitative, Quantitative Method, Bukan city, Geotourism Development
  • maryam jami odluo, Mohammadhasan yazdani, Akbar asgharizamani Pages 260-288

    The right to the city is defined as a new form of citizenship so that all citizens can control and participate in the production of urban space. As half of the society, women do not have the opportunity to enjoy urban spaces equally compared to men. In this regard, although the space may be shared and the genders share it, but this issue will be different depending on different places and times, and as a result, gendered spaces are formed. Considering the importance of the issue, the aim of this article is to identify the pattern of presence in the female space on the right to the city with a gender-selective approach. In terms of purpose, the present research is practical and based on the method of data collection, it is descriptive-analytical survey type. The statistical population of the research is made up of women of Ardabil city, among them, 384 questionnaires were administered using Cochran's formula in a simple random manner. was distributed To analyze the collected data, one-sample t-tests and Friedman's test were used for ranking in Spss software. Based on the findings of the research, gender segregation in women's spaces is evaluated by women at an unfavorable level, and overall, the amount of gender segregation in women's spaces is less than the average (theoretical mean = 3) of all the investigated indicators. The results of Friedman's test also indicate that social and cultural criteria are more influential on gender segregation.

    Keywords: Gender segregation, Right to Women's City, Women's Park, Ardebil
  • Mousa Abedini, Afsaneh shikhzadeh, Behrouz nezafat taklhe Pages 289-317

    In order to evaluate the morphology and lateral changes of the river channel, four indices of curvature coefficient, central angle, migration rate and transect were used. Remote Sensing (RS) and Geographic Information System (GIS) techniques were used to extract the duct in different time periods as well as to calculate geomorphic indices. The results show that the indicators used have a lot of spatial and temporal variability along the Zarrinehrood River. In the central angle index of the whole duct in the time periods of 1988, 2003 and 2019, it was equal to 89.9, 91 and 109.2 degrees, respectively, which was a slight increase in the value of the central angle over the past 30 years. In 1988, 2003 and 2019, we are 1.7 in the third period, 1.65 in the second period and 1.81 in the second period, respectively. In the transect method, 472 hectares of land have been destroyed and eroded in the last 30 years. Which is obtained to 15.2 hectares per year. This indicates the diversity of environmental conditions prevailing in the river channel and banks, as well as the transverse dynamics of the Zarrineh River. The morphology of the first interval is mainly in the control of two variables, geology and floods. Indicators and field visits indicate high and very active lateral mobility of the river channel in the second interval. Developed floodplain, erodible sides, abundance of floods, high flow and relatively high slope are among the most important factors affecting the morphological changes of this period. The morphology of the third interval is strongly influenced by sand extraction and canalization operations. The results also show that in recent years the rate of lateral changes of the river channel has decreased in all intervals. This is due to the significant reduction in river discharge.

    Keywords: River morphology, channel changes, geomorphometry, Zarrinehroud
  • Hosseinreza SHahbazi, Maryam Kamli Pages 308-317

    Entrepreneurship is known as one of the most important efforts of rural development. Entrepreneurship in the rural context focuses on creating new job opportunities in rural areas and creating new risky jobs and has a wide range and variety. One of the effective factors in rural development is entrepreneurship; Because, entrepreneurship can play an effective role in improving the economic and livelihood situation of villages by creating new employment and income opportunities. For this reason, measuring the level of entrepreneurship of villagers and trying to develop and strengthen entrepreneurship in the process of rural development, by providing its initial grounds, is of particular importance. The purpose of this research is to investigate the place and importance of rural entrepreneurship in sustainable development. This research is descriptive and library studies. For this purpose, in this research, it has been tried to use the documentary method of information required for collective research, which the description of this study shows that by diversifying economic activities by entrepreneurs to the strategic goals of rural development; It will increase human well-being, prevent the migration of villagers to cities, alleviate poverty and social justice, etc.

    Keywords: Entrepreneurship, rural entrepreneurship, sustainable development, rural development
  • motahara salehi Pages 318-331

    Good governance is the practice of political, economic and social management of a country's resources to achieve set goals. This practice includes solutions and institutions through which individuals and social groups have the ability to pursue their interests and legal rights, of course, taking into account the limitations. The world is used and countries are evaluated and ranked based on the determined components. This idea is currently very popular. Based on the defined components, the World Bank examines the state of governance in different countries and publishes its report officially and publicly. These reports are based on many internal and external decisions, judgments and debates, and in this sense, they are effective in the fate of countries. Is. According to the nature and type of the subject under study, the collection of information was based on the library and documentary method. The research results show that there is a direct relationship between the implementation of good governance and the realization of development.

    Keywords: Governance, good governance, development
  • Fatemeh Saffari, Hossain Nazmfar Pages 332-347

    Throughout history, territories have always been exposed to natural hazards (earthquakes, etc.) and human hazards (war) and have caused a lot of human and financial losses. Therefore, the importance of passive defense before and after the crisis in order to control and reduce the damages is undeniable. In this regard, the purpose of the current research is to evaluate the use of urban land with an emphasis on passive defense, which has been carried out on a case-by-case basis in Ardabil city. The current research is descriptive-analytical in nature and practical in terms of purpose, and its statistical population consists of experts from Ardabil city, which, using the snowball method, 10 experts familiar with the city of Ardabil and the subject of non-functional Chedafand, were selected as the statistical sample of the research. , were selected and questioned. Also, SOAR strategic management model has been used to analyze the obtained data. The findings of the SOAR matrix implementation show that 4 strengths and 8 opportunities for non-active defense have been identified. Also, in this regard, 9 results and 3 ideals have been compiled (proper location of uses; Ardabil city, equipped with shelters for use in times of crisis; Ardabil city, safe city). The results of the research indicate that despite the existence of a comprehensive planning vacuum in the field of passive defense in Ardabil city, by using the SOAR positive thinking model and with strategic planning, we can hope to improve the performance of the system and reduce the vulnerability of this city.

    Keywords: Passive defense, land acquisition, strategic planning, SOAR strategic model, Ardabil city
  • Zhila Farzaneh, Mohammadhasan yazdani, Mehdi khakzand, SHiva velayati Pages 348-366

    The entrances of the city are among the important elements of the city scenery, which enable the communication of the space outside of a city, the city limits with its interior. In fact, these spaces represent and reflect the city's identity and are usually considered as one of the effective criteria in the judgment of newcomers about the city as a whole. Therefore, the purpose of the current research is to evaluate the physical-environmental components of the urban landscape in the entrance spaces of Ardabil city. The present study is applied in terms of its nature and descriptive, analytical and survey method. The statistical population of the research includes 15 experts and professionals in the urban planning profession in Ardabil city. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Validity of the research Using face validity, the reliability and validity of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha of 0.821. The resulting data were first analyzed using SPSS and Excel software, and then, after weighting the studied indicators. Using the Shannon entropy method, the selected entrances were ranked using the COPRAS model. The results of the implementation of the said model show that, in terms of physical-environmental criteria, the entrances of Tabriz-Ardebil, Astara-Ardebil (Fatemiyoun Square), Astara-Ardebil (Astara gate) and Mughan-Ardebil in rank E It is the first to the fourth and the entrance of Tehran-Ardebil is also in the last place. The obtained results indicate that among the studied inlets, the Tehran-Ardebila inlet does not have a favorable condition and is at an unfavorable level. Therefore, it is necessary to place this input in the priority of the intervention of urban planners and managers.

    Keywords: Urban landscape, physical-environmental, city entrance, Ardabil city
  • narjes arbabi, Seyed MohammadJavad Sobhani Pages 366-378

    Ensuring justice and equality of educational opportunities is a fundamental issue in promoting social justice and human development in any society. However, in many developing countries, including Iran, deprived areas suffer from a lack of educational opportunities and resources. Sistan and Baluchistan province, located in southeastern Iran, is one such region with a high level of poverty and a lack of adequate educational facilities. Therefore, this study aims to design a model for justice and equality of educational opportunities in deprived areas of Sistan and Baluchistan province using the grounded theory method. The findings of this study suggest that designing a model for justice and equality of educational opportunities in deprived areas of Sistan and Baluchistan province requires a comprehensive approach that takes into account the roles of the government, the community, and teachers. The model developed in this study provides a framework for promoting social justice and human development through education in deprived areas. The implementation of this model could lead to significant improvements in the quality of education and the promotion of justice and equality in educational opportunities in Sistan and Baluchistan province.

    Keywords: Educational Justice, Educational Equality, Educational Opportunities, Grounded Theory, Sistan, Baluchistan province
  • Esmaeil Asadi, Abbas Nasiran, Hojatollah Khedrigharibvand, Saleh Kahyani Pages 379-400

    Extreme weather and climate events have received increased attention in the last few years, due to the often-large loss of human life and exponentially increasing costs associated with them. These events have profound impacts on economies and livelihoods of many regions of the world. In this regard, diagnosis of extreme events in terms of intensity, duration, and frequency is crucial in order to frame mitigation and adaptation strategies to counter the impacts due to climate. The purpose of this research is to analyze the trend of changes in precipitation extreme indices to reveal the occurrence of climate change in Najaf Abad using 20-year daily statistics of Najaf Abad synoptic station from 2003 to 2022. For this purpose, the extreme indices of precipitation and the non-parametric Mann-Kendall test were used to investigate the changes. The results showed that the precipitation extreme indices present different patterns of intensity, duration and frequency of precipitation. PRCPTOT, CDD, CWD, R10mm, R20mm, R95p, Rx5day and SDII indices are decreasing and Rnnmm, R99p and Rx1day indices are increasing. But in general, due to the high dispersion and low amount of rainfall, the regional rainfall pattern cannot be clearly identified. The results of the analysis of the threshold indices of precipitation showed that the precipitation does not follow a regular trend and is irregular. The results of this research can provide solutions to workers and managers in line with correct management and use of other capacities to deal with possible situations. In addition, the combination of the results with long-term meteorological data and the perception of local communities affected by climate change can be examined and become a model for managers to make more appropriate and relevant decisions and plans.

    Keywords: climate change, extreme indices, precipitation, detection, Najaf Abad
  • Abdulrahim Hashemi dizaj, hatef hazeri, mansor ezati Pages 401-433

    The goal of the current research was the short-term and long-term effects of energy consumption in the industrial sector on inequality. The present research method is descriptive and non-experimental. The statistical population was Iran's information and statistics, based on the requirements of the research variables and based on the available statistics, the data of the years 1361 to 1395 was determined as the statistical sample of the research. The amount of energy consumption (oil, gas, solid fuels and electricity) in the country's industries was used as an independent variable, and information related to the Gini coefficient, the share of the richest 10% to the poorest 10%, and the average index of the total annual income of an urban/rural household were used as the dependent variables of the research.. ARDL regression model was used in Eviews10 software to analyze research hypotheses. The obtained results showed that in the long term, the consumption of energy in the industrial sector has a significant negative effect, and the consumption of electricity in the industrial sector has a positive and significant effect on the Gini coefficient. In the long term, the consumption of solid fuels and electricity in the industrial sector has a negative and significant effect on the share index of the richest 10% to the poorest 10%. Also, in the long term, the effect of consumption of petroleum products and electricity has had a significant positive effect on the average income of urban and rural areas. Energy consumption in the industrial sector of a country can help to reduce poverty in the country by increasing the income of the working class and the lower deciles of the society and make the distribution of income fair. In this context, cheap energies have had a better effect, but expensive energies have provided contradictory results.

    Keywords: Poverty, income distribution, energy consumption, industry sector, Iran
  • Hatef Hazeri, Abdulrahim Hashemi dizaj Pages 434-452

    The increase in carbon emissions and global warming, which is a vital issue in the world today, and the reason for the increase in this huge part of CO2 emissions is due to the consumption of fossil fuels, and this consumption is due to the fossil fuel trade. In recent decades, developing countries and developed countries have sought optimal planning and the use of appropriate methods to not only achieve their economic goals, but also the damage done to the environment through the consumption of fossil fuels. Minimize. In this study, focusing on the effective channels of fossil fuel trade (transportation and GDP), it examines these effects on CO2 emissions in selected developing countries and developed countries for the years 2014-2000. The econometric methods used in this paper are multivariate linear regression patterns estimated by the ordinary least squares method. The results showed that the extent of these effects of fossil fuel trade in the fossil fuel consumption channel in the transportation sector and production channel (industry), on carbon emissions have a significant relationship in developed countries and developing countries. CO2 emissions are a global issue, causing global warming and ultimately damaging the environment (climate change) and causing unpredictable costs for both developing and developed countries. The following are policy conclusions and recommendations to prevent this publication

    Keywords: Fossil energy trade, CO2 emissions, transportation, trade attraction model
  • Masoume Rajabi, Maryam Ansari Pages 453-475

    System of Rivers is greatly influenced by active tectonics and rate this effect can be measured by their deviation rate and recent characteristics of tectonic activities. Longitudinal profile of rivers is affected by lithology, renewal processes of erosion which is caused by tectonics and level of groundwater. Changes in flow, bed load and resistance of lithology, tributaries and tectonic movements are important in the development of profiles and interpretation of general form of longitudinal profile. The longitudinal profile gives valuable information about evolution and environment changes of a river over time. Studying longitudinal profile of the rivers are important in many applied aspect such as flood control, quality and efficiency of reservoirs, watershed, etc. The present study is an analysis of lithology and tectonics in longitudinal profile river of Ghale chay in the western slopes of the Sahand Mountain (Ghale chay basin). Morphometric measurements were used for the aims of the current study. The following indexes are used in this paper; Stream length-gradient index (SL), (SL/K), Concavity index, hypsometric curve analysis and hypsometric integral. Generally, index measurement indicates assessments showed that tectonically the region is relatively active and in various parts the amount of activity is different, that is, all indexes are more active in downstream basin than other parts. Moreover, by using SL and Concavity index and geologic formations throughout profile of the river, it was found that the effect of lithology on longitudinal profile of the river was moderate.

    Keywords: Longitudinal profile of the river, Tectonics, The standardized index (SL, K), Concavity index, Basin of Ghale chay
  • Ayoub niknam Pages 476-482

    The aim of this research is to investigate the pedestrian implementation navigation: principles and guidelines for designing and adaptation of pedestrian walkways in cities and its importance for compatibility with pedestrian in urban streets. In this research, descriptive and library research methods were used. To collect data, reference sources, articles, and methods used in appropriate implementation of pedestrian walkways in cities were used. Then, by analyzing and studying these resources, principles and guidelines for designing and adaptation of pedestrian walkways in cities were obtained. The results of this research show that the adaptation of pedestrian walkways in cities can lead to improvements in physical activity, quality of life, reduction of transportation and urban parking problems, increase in green space, reduction of urban inflation, reduction of air pollution and urban traffic, improvement of citizens' health, and improvement of mood and mental health. Therefore, appropriate implementation of pedestrian walkways in cities for compatibility with pedestrian in urban streets is very important and leads to improvements in the quality of life of citizens. The purpose of this article is to examine the benefits of pedestrian walkways in cities and how appropriate design of pedestrian walkways can help improve the quality of life of citizens, reduce transportation and urban parking problems, increase green space, reduce urban inflation, reduce air pollution and urban traffic, improve citizens' health, and improve mood and mental health. Given that pedestrian walkways are recognized as a healthy and sustainable mode of transportation in cities, appropriate design and implementation of pedestrian walkways in cities is crucial for the growth and development of cities.

    Keywords: Pedestrianization, Urban Design, Urban Streets, Sustainable city
  • mahboob reyhan, mahsen ahadnejad, taghii heydari, mortaza shahbazi Pages 483-499

    An area of 632,112 square meters is reserved for residential use, which is equivalent to % 50.16 of the entire area of the city. According to the population of 1395, which is estimated at 7,465 people, it is 84 square meters per person, which is 34 square meters more than the maximum per person approved for cities with less than 20,000 people (which is equal to 60 square meters). The usable residential area of 195,912 square meters is more than the desired area and indicates that there is no deficit of housing in Kalvanaq. With the forecast of 8718 people for the 1408 year, the number of residential units needed in the current situation for the city of Kalvanaq is equal to 409 units. Considering that there are about 29 hectares of cacant and small-scale land within the confine city, of which% 60 of this use will be allocated to housing in the proposed plan, the deficit of housing in the city of Kalvanaq will be solved publicly; But the lack of legal transparency and the existence of various clauses and notes about the change of land use, has caused the development of the city to take place more by destroying agricultural lands. The research is applied in terms of type and in terms of essence and method combined, using the facilities that existed in the FUZZY function of IDRISI Kilimanjaro, it was used to standardize maps, which aims to protect agricultural lands. and a garden has been done outside the confine city. The results show the capabilities of the Gis system in using prominent elements and indicators of the country in zoning the susceptible (arid) areas of the confine city for future urban expansion so as to cause the least damage to agricultural and garden lands.

    Keywords: Livelihood, sustainable, protection, agriculture, Gis
  • mahboob reyhan, mortaza shahbazi Pages 500-524

    Today's urbanization by blindly following the stereotyped model of urban development and ignoring local characteristics has caused the instability of cities and their surrounding areas, and the increasing growth of the urban population in recent years has caused unplanned development to cities. In the meantime, the most pressure has been placed on agricultural lands and gardens, and due to the inability of urban plans, the weakness of urban management in controlling the land market, the city has spread sporadically and by grabbing the agricultural lands and the environment of the suburbs, it has gradually undermined them. and it has caused the destruction of agricultural lands. The city of Kalvanaq, located in Heris city, like all the cities of Iran, is not exempted from this rule. Therefore, this research is descriptive and analytical and practical in terms of purpose which, with a critical attitude, is trying to formulate and process the uncertainties in the laws of protection of agricultural lands and the environment, by identifying susceptible areas to development within the boundaries of the city of Kalvanaq, the feasibility of the TDR method to prevent the change of use of agricultural and garden lands outside the boundaries put the city and its protection to the test. The results of the classified map of the areas of receiving and transferring development rights are according to national standards.

    Keywords: Feasibility study, TDR, protection, agricultural lands
  • Bromand Salahi, Mahnaz Saber, Fatemeh Vatanparast Galeh Juq Pages 525-538

    Rainfall is considered as one of the most important climatic elements and main and determining components in the water balance of any region. In addition to being semi-arid, the north-western region of Iran, due to its mountainous nature, witnesses many temporal and spatial changes in terms of precipitation. In this research, a time series was used to predict the annual rainfall of selected stations in the northwest of Iran including: Tabriz, Orumiyeh, Saqez, Zanjan, Sanandaj and Khoy during a statistical period of 61 years (1961-2021). In order to evaluate the stationarity of the model, the autocorrelation function was used, and the unstable data were converted to static data using the differentiation method. Then, the random models were evaluated to determine the best model to fit the rainfall of the stations. The distribution of time series and the trend analysis of the equation of the regression line of precipitation in the north-west synoptic stations in terms of millimeters show that the slope of the line in all stations has a decreasing trend and the decrease in precipitation in the stations is between 1 and 3 mm per year. It is estimated. Among the moving average (MA), autoregression (AR), autocorrelated moving average (ARMA) and autocorrelated cumulative moving average (ARIMA) models, according to the absolute value of the T statistic, it is greater than 2, P-value is less than 0.5 0 and the lowest value of Akaike information criterion (AIC), the (0, 0, 1) AR model for Saqez, Zanjan, Orumiyeh, Khoi and Tabriz stations and the (1, 0, 1) ARIMA model for Sanandaj station were determined as the best models. The forecast results show an increase in rainfall for 2023 and a decrease in rainfall for 2024 and 2025.

    Keywords: Time Series, ARMA Model, Precipitation, North-West of Iran
  • Esmaeil Jahani Dolatabad, chnour mohammadi Pages 571-591

    Today, education is recognized as a key factor in the process of comprehensive growth and development of societies It is the basis of development as a whole. Expanding and improving educationcan help reduce inequality in society and accelerate the development process.The purpose of the research is to explain the educational development in the cities of Kurdistan province. The present research is applied and its implementation method isanalytical-descriptive.The statistical population is the cities of Kurdistan province. According to the purpose of studying the educational development of Kurdistan province, 20educational indicators including entropy model for weighting, scattering coefficient to determine the scattering of indices, two models SAW and SAR and a combined method for leveling and determining the extent of enjoyment Cities were used. Due to the fact that in the research, two models were used to level the cities and because the rank of some cities was variable, the combined method was used to Merge the results. The results show that 40% of the cities are Relatively enjoyed (Sarvabad, Bijar, Qorveh and Dehgolan), 50% are Half enjoyed (Kamyaran, Divandere, Marivan, Sanandaj and Saqez) and Baneh is Relatively deprived These results indicate inequalityamong cities in having an educational index. Among the 20 research indicators, the highest differences and inequalities were related to the ratio of staff to students in primary school and the ratio of educational facilities to students in junior high school, respectively, and the lowest were related to the ratio of those admitted to junior high school, respectively. The total number of junior high school students and the ratio of those admitted to the junior high school to the total number of junior high school students is According to the results, it was found that there is inequality between the cities of the province in having indicators of educational development.

    Keywords: Educational Development, Kurdistan Province, Combined Method
  • Ali Lotfali zadeh Lahroudi Pages 592-614

    Earthquake is one of the natural risk factors known as the most destructive disaster in human life. Unfortunately, in several cities in our country, for example in Manjil, Roudbar, Salmas, and Bam, … many people lost their lives .in the past earthquakes. Tabriz city, due to its proximity to the northern Fault and its unplanned development like outskirt areas as well as its historical and old texture is in danger of the earthquake disaster. When an earthquake happens on a large scale, it would destroy structures and leads to injury and even death of people, so site selection for accommodating and transfer of victims immediately and quickly after the earthquake is an important subject in crisis management. It is also important to provide their primary needs for food, clothing and medical relief. Temporary settlement sites must be selected before a disaster happens, to fulfill the crisis management process conveniently. Indeed, temporary site selection requires proper evaluation and employment of specific criteria. Some of the criteria considered in this study are population density, building concentration, access to pathways network, proximity to urban installations, hospitals and therapeutic centers and access to open areas. It is not appropriate to plan one or two large camps for damaged people rather it is necessary to have several camps incordance to the scale of the problem and with the reasonable distribution. Analysis and examination of such vast information need a powerful tool and technique. Albeit being a new approach and a less than decades lifetime, Geographical Information System plays an important role in urban planning and urbanism and helps planners to make quick, precise, and cost-effective decisions. (e.g., network analysis, AHP). In this study temporary settlement sites around Tabriz city are identified by using the techniques of GIS.

    Keywords: Earthquake, temporary settlement, density, AHP, Tabriz