فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، بهار 1402)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کرامت پسندیده خو، صادق زیبا کلام* صفحات 5-33

    آموزش وپرورش می تواند زیرساخت تربیتی توسعه سیاسی را فراهم آورد. به این معنا آموزش وپرورش می تواند به تربیت انسان های با شخصیت توسعه گرا و ترویج فرهنگ توسعه کمک کند و مشارکت و رقابت سیاسی را نهادینه سازد. این مقاله با هدف بررسی نقش فعلی آموزش وپرورش در کمک به روند توسعه سیاسی در ایران انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا و رویکرد آن نیز کاربردی است. جامعه پژوهشی شامل کتاب های حوزه تربیت و یادگیری علوم انسانی و اهداف و برنامه های ویژه متوسطه اول سال تحصیلی 1400-1399 است که با توجه به ماهیت، موضوع پژوهش و محدودیت جامعه آماری از نمونه گیری صرف نظر شده و کل جامعه پژوهشی به عنوان نمونه در نظر گرفته شده است. ابزار اندازه گیری و چک لیست تحلیل محتوا ساخته محقق بود و نتایج با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss بررسی شد. در یک جمع بندی و براساس فراوانی های حاصل از این پژوهش و تحلیل داده ها می توان گفت که کتاب های حوزه تربیت و یادگیری علوم انسانی و اهداف و برنامه های ویژه متوسطه اول از نظر ایجاد و پرورش مفاهیم و مولفه های مورد بررسی برای آموزش مفاهیم توسعه سیاسی به دانش آموزان دارای عملکردی نامناسب و بسیار ضعیف اند. لذا می توان گفت که زمینه های لازم برای توسعه سیاسی دانش آموزان را فراهم نمی کنند. همچنین، بررسی ها نشان داد که در این توجه حداقلی نیز روندی منطقی در توزیع مولفه ها دنبال نمی شود. بر این اساس می توان گفت که مولفان این کتاب ها و سیاست گذاران توجه هدفمند یا ویژه ای به توسعه سیاسی، چه از لحاظ مفهوم پردازی و چه از نظر شناخت مولفه های مورد نظر در این مطالعه، نداشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، آموزش وپرورش، اهداف و برنامه های درسی، کتاب های درسی، متوسطه اول
  • ریحانه نیک روش، سید غلامرضا اسلامی*، ژاله صابرنژاد، عبدالحسین کلانتری صفحات 35-62
    رواج فضاهای آموزشی همخوان با شیوه آموزشی معلم محور موجب عدم بهبود و سازگاری این فضاها با شیوه آموزشی دانش آموزمحور شده است. در واقع، انتقال نظام آموزشی از آموزش گرایی به سازنده گرایی نیازمند گرایش بیشتر معماران به فراهم کردن بستری برای رخداد تعاملات اجتماعی با گونه های فضایی و روابط جدید است. مقاله حاضر با هدف دستیابی به اصول تولید اجتماعی و معیارهای ارزشیابی فضاهای آموزشی همخوان با شیوه یادگیری سازنده گرا بر این فرض استوار است که با بهره گیری از رویکرد سازنده گرایی و اتکا بر نظریه های تولید اجتماعی فضا می توان به گونه هایی مشخص از فضامندی مدارس دست یافت که در طی آن تعاملات کودکان و مشارکت فعال آن ها در یادگیری منجر به افزایش انگیزه آن ها در امر تعلیم و تربیت می شود. این مقاله کیفی و بین رشته ای از لحاظ هدف بر شیوه توسعه ای و از منظر روش بر مبنای تحقیقات توصیفی تحلیلی استوار است. لذا، با استفاده از یک چارچوب تحلیلی از مجموعه نظریه ها، فضاهای آموزشی سه مدرسه که به طور هدفمند انتخاب شده اند، با توجه به قابلیت های فضایی اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش با شناسایی پنج گونه از فضاهای آموزشی به الگویی از ساختار فضایی مناسب شامل مجموعه کلاس، فضای عمومی و فضای مشترک برای کاربرد روش آموزشی سازنده گرا و در نتیجه افزایش تعاملات اجتماعی دانش آموزان دست یافته است. در واقع، اگر کلاس های رایج به نوعی نماینده مفهوم قدرت برخاسته از نظریه لوفور و فوکو باشند، ساختار ارایه شده گونه ای از تبدیل پذیری و سیالیت فضایی را پیشنهاد داده که به رغم مفهوم انعطاف پذیری با پلان کاملا باز می تواند از هرج ومرج فضا جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: تولید فضا، فضاهای آموزشی، سازنده گرایی، اجتماع پذیری
  • زینب شفیعی* صفحات 63-110
    پاسخ به این پرسش که چرا یک نفر کارآفرین می شود و دیگران نه به هیچ عنوان ساده نیست. اکثر پژوهشگران این معما را پذیرفته و تعریف خاص خود را از مفهوم کارآفرینی ارایه داده اند. ازاین رو، کارآفرینی واژه بسیار مناقشه برانگیزی است که تجمیع نظریه های مربوط به این حوزه را مشکل کرده است. در میان نظریات گوناگون و گاه متناقض حوزه کارآفرینی، سهم رشته های علوم اجتماعی مانند جامعه شناسی و تاریخ اقتصادی قابل توجه است. اما منظرهای این دو علم به مسیله کارآفرینی متفاوت است. این تفاوت ها دوگانه ادراکی کمتر از حد اجتماعی و بیشتر از حد اجتماعی را شکل داده که بسیاری معتقدند هر دو این ادراکات ناقص است. جامعه شناسی مبتنی بر فهمی است که عاملیت های فردی را بیش از حد اجتماعی می بیند، اقتصاد از فهمی استفاده می کند که انسان ها کمتر از حد اجتماعی اند. بنابراین، دوگانه ادراک کمتر از حد اجتماعی و ادراک بیشتر از حد اجتماعی مترادف است با مجادله بر سر توصیف کوران از فیلی که در تاریکی قرار گرفته، از زوایای مختلف آن را لمس کردند و هر کس دیدگاه خود را برای رد نظر دیگری ارایه می کند. بنابراین، تبیین این دوگانه و متعاقب آن مقایسه رویکرد جامعه شناسی و علم اقتصاد به مسیله کارآفرینی هدف مقاله حاضر است. این مقاله، اساسا ماهیت نظری داشته و در مرکز این تاملات قرار دارد. نقطه عزیمت مقاله حاضر بهره بردن از پارادایم جامعه شناسی اقتصادی جدید برای فراتر رفتن از دوگانه ادراک کمتر از حد اجتماعی شده و ادراک بیشتر از حد اجتماعی شده و پرداختن به مسیری است که بین این دو قطب متضاد جریان دارد تا بتوان کارآفرینی را به صورت حک شده در یک بستر اجتماعی و تاریخی درک کرد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی اقتصادی، جامعه شناسی کارآفرینی، کارآفرینی، حک شدگی، شبکه
  • حمزه پیربابائی، مینو قره بگلو*، محمدعلی کی نژاد صفحات 111-138
    معماری به عنوان دانشی که فضای مناسب را برای زیست انسان فراهم می کند آن چنان با ابعاد متعدد وجودی انسان و زندگی او گره خورده است که دست زدن به هرگونه خلاقیت در آن، به دلیل گستردگی و پیچیدگی فراوان، ناگزیر از توجه به طیف وسیعی از رشته ها و حوزه های معرفتی است. بدین سبب، خلاقیت در معماری ماهیتا مقوله ای میان رشته ای است و هر نوع تحلیل و ارزیابی آن نیز بدون در نظر گرفتن این ویژگی ناکارآمد و بی تاثیر خواهد بود. در این مقاله، که از روش فرایند استدلال منطقی بهره می بریم، به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که چگونه می توان الگویی میان رشته ای برای ارزیابی خلاقیت در آثار معماری تدوین کرد. طبق یافته های این پژوهش، سنجش خلاقیت معماری با رویکرد میان رشته ای عبارت است از به کارگیری علوم مختلف برای رسیدن به یک دانش یکپارچه به منظور ارزیابی تازگی راه حل های ارایه شده توسط معماری برای رفع نیازهای مختلف انسان جهت زندگی در آن فضا. بر این اساس، خلاقیت دارای دو بعد اساسی نوآوری و فایده است که برای ارزیابی هر اثر خلاقانه بررسی این دو بعد لازم و ضروری است. طبق الگوی پیشنهادی این مقاله، برای سنجش خلاقیت معماری ابتدا باید نیازها و خواست های انسان از یک بنای معماری با کاربری خاص مشخص شود، سپس میزان رضایت از پاسخ های آن بنا به نیازها مورد سنجش قرار گیرد. در مرحله بعد نوآوری معماری در برآورده کردن این نیازها در یک طیف هفت مرحله ای از مصالح به کار رفته (کمترین نوآوری) تا ایجاد یک عملکرد جدید (بیشترین نوآوری) ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: سنجش خلاقیت، حل مسئله، نوآوری، فایده، نیازهای انسان از محیط معماری
  • رضا عبدالرحمانی، علیرضا زرگر*، ناهید حسینی، حجت متقی صفحات 139-158
    این مقاله با هدف واکاوی شگردها و عوامل اثرگذار بر کلاهبرداری زنان از شرکت های بیمه، تحلیلی جامعه شناختی از وقوع چنین رخدادی را ارایه کرده است. روش تحقیق کیفی و از نوع تحلیل مضمون است. روش گرداوری اطلاعات میدانی و ابزار آن بر اساس اسناد و پرونده ها، مصاحبه با تعدادی از زنان کلاهبردار و همدست با باندها، کارشناسان و ماموران راهنمایی و رانندگی است. جامعه آماری تعداد 138 پرونده از اسناد مرتبط با موضوع است که 15 پرونده به روش تصادفی ساده انتخاب شد. همچنین تعداد 58 نفر از زنان کلاهبردار، افراد همدست با باندها و کارشناسان و ماموران راهنمایی و رانندگی است که به روش هدفمند تا اشباع داده انتخاب و با تمامی جمعیت یادشده مشارکت کننده مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته انجام گرفت. روایی و پایایی بر اساس نظرات مارشال و راس من (1377) به دست آمده است. به سبب کیفی بودن کار روش تجزیه و تحلیل به طور همزمان با جمع آوری اطلاعات، کدگذاری باز و محوری و فشرده سازی با طراحی مضامین پایه و میانجی و سپس مضامین اصلی و تم ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شده است. نتایج یافته ها نشان داد که عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از عوامل اثرگذار و انگیزشی برای مجرمان است؛ اما مهم ترین عامل را می توان عامل اقتصادی و فقر برشمرد. همچنین کلاهبرداران با آشنایی و سوءاستفاده از ضعف ها و خلاهای قانونی و گاه استفاده از افراد غیر ایرانی (افغان ها)، خانواده های بی بضاعت، به جعل و تهیه شناسنامه با هویت جعلی پرداخته و از طریق افراد مسیول و نفوذ در دستگاه های دولتی و شرکت های بیمه اقدام به اخذ مبالغ هنگفت دیه از شرکت های بیمه می کنند.
    کلیدواژگان: تصادف ساختگی، کلاهبرداری، شرکت بیمه، سقط جنین، بیمه شخص ثالث
  • جبار رحمانی*، مهسا شیخان صفحات 159-168
    در این مقاله مسیله متن و نوشتن دانشگاهی با رویکردی میان رشته ای مورد بررسی و واکاوی مفهومی قرار گرفته است. همچنین، مدل ها و نظریه های متنوع در مفهوم سازی متن، نوشتار و سواد در حوزه نوشتن دانشگاهی به طور خاص با تاکید بر معناسازی و رویکردهای اجتماعی به متن و نوشتار بررسی شده است. پیچیدگی و وسعت مفهوم سازی های موجود از سواد و نوشتار، در وهله اول مطالعات نوشتار و سواد را از حوزه و محدوده مطالعات تک رشته ای خارج و آن را به عنوان یک امر میان رشته ای مطرح می کند. در همین راستا، چیستی و ماهیت نوشتار، متن، هویت نوشتاری و دانشگاهی و مدل های سواد دانشگاهی، مدل های سواد چندحسی و چندحالتی، که در این مقاله در تقابل با مفهوم کلیشه ای «توانایی نوشتن» قرار گرفته، این واقعیت را آشکار ساخته که نوشتار و سواد، چه در پرداختن به مسیله و چه در ارایه پاسخ به مسایل آن، از ماهیتی میان رشته ای برخوردار است. بدین ترتیب، مقاله حاضر تلاش می کند تا علاوه بر به دست دادن گستره معنایی نوشتن در پرتو دیدگاه های زبان شناختی و جامعه شناسی تولید متن و دانش، بیش از پیش به ماهیت متن و فرایندهای درگیر در ایجاد و خلق نوشتار دانشگاهی از منظری میان رشته ای تاکید کند و از این منظر نوشتن را نه به مثابه فعالیت و فرایندی تک رشته ای و مهارتی، بلکه فعالیتی پیچیده و چندوجهی در تولید متن مدنظر قرار دهد. فهم این رویکرد احتمالا خواهد توانست نارسایی های تحلیل هرکدام از گفتمان های بررسی «نوشتار» را با بینشی گسترده تر در این خصوص پاسخگو باشد و درعین حال امکان بیشتری در تولید و مبادله دانش فراهم کند.
    کلیدواژگان: متن، نوشتار دانشگاهی، اسطوره سواد، مدل سواد دانشگاهی
|
  • K. Pasandidehkho, S. Zibakalam * Pages 5-33

    This research was conducted with the aim of investigating the current role of education system in helping the process of political development. The research method is descriptive and quantitative content analysis with practical approach. The research population includes textbooks in the field of educating and learning humanities as well as special objectives and programs of secondary school in the first academic year of 2020-2021. Due to the nature of the research and limitation of the statistical population, the entire research population is considered as a sample. The measurement tool was a researcher-made content analysis checklist and the research results were analyzed using descriptive and inferential statistics indicators through SPSS software. In a summary and based on frequencies obtained from this research and data analysis, it can be concluded that: the textbooks in the field of educating and learning humanities and the goal and special curricula in terms of creating and cultivating the examined concepts and components for political development to students have been inappropriate and very weak and therefore it can be said that they do not provide the necessary ground for the political development of students. Also, studies showed that even with this minimal attention, a logical trend was not followed while distributing the components. This means that the authors of these textbooks and policymakers have not paid special or targeted attention to the issue of political development whether in terms of conceptualization or in terms of knowing the components mentioned in this study.

    Keywords: political development, education system, goals, programs, textbooks, secondary school
  • R. Nikravesh, G. Islami *, J. Sabernejad, A. Kalantari Pages 35-62
    This research focuses on the expansion of educational spaces compatible with the teacher-centered method that has caused the lack of improvement of these spaces with the student-oriented instruction methods. The hypothesis is that by applying constructivist approaches and theories of social production of space, school environments can be designed to enhance students’ interactions and active participation in learning that ultimately increases their motivation for education. The research is descriptive-analytical in nature and follows a qualitative and interdisciplinary approach as well as uses a developmental method. The educational spaces of three purposefully selected schools are analyzed using various theories. The analysis results in the identification of five types of educational spaces that can support the application of constructivist methods of instruction and promote students' social interactions. The proposed spatial structure includes classroom sets, public spaces, and common areas, aiming to create a spatial convergence and fluidity that prevent spatial disarray. The intention is to move away from teacher-oriented spaces and towards more flexible and open environments that foster social interactions and student engagement. Overall, this research contributes to the understanding of how educational spaces can be adapted to facilitate the student-oriented instruction and promote constructivist learning approaches. The findings offer insights into the design principles that can enhance students' motivation and active participation in the education process.
    Keywords: Spatial Production, Educational Spaces, Constructivism, Socialization
  • Z. Shafiei * Pages 63-110
    It is not simple at all to answer as why some people become entrepreneurs while others don't. Most researchers have accepted this puzzle and defined entrepreneurship in various ways, thus, making it a controversial term to develop theories around it. In the midst of contradictory ideas in the field of entrepreneurship, the contribution of social sciences such as sociology and economics is significant. However, their perspectives on the subject differ. Sociology sees individual agency as more significant than social factors, while economics assumes the opposite. This has led to the dual perception of under-socialized and over-socialized, with both being incomplete. This duality can be compared to the blind description of an elephant in the dark - each person touches the elephant from different angles and presents own point of view to refute the other. This article aims to explain this duality and approaches of sociology and economics towards the issue of entrepreneurship. It is theoretical in nature and explores the path that flows between the two opposite poles, using the new economic sociological paradigm. This approach aims to go beyond the duality of under-socialized and over-socialized perceptions, allowing for a better understanding of entrepreneurship in its social and historical contexts.
    Keywords: Economic sociology, sociology of entrepreneurship, entrepreneurship, embeddedness, network
  • H. Pirbabaei, M. Gharehbaglou *, M.A. Kaymejad Pages 111-138
    Architecture, as a knowledge that provides a suitable space for human life, is so intertwined with the various dimensions of human existence that any creativity in it due to its vastness and complexity, inevitably pay attention to a wide range of disciplines and fields of knowledge. Thus, creativity in architecture is inherently an interdisciplinary category, and any analysis and evaluation will be inefficient and ineffective without considering this feature. This descriptive-analytical research aims to provide an interdisciplinary model for measuring the architectural creativity using the logical reasoning process. According to its findings, measuring the creativity of architecture with an interdisciplinary approach is the application of different sciences to achieve an integrated knowledge in order to evaluate the novelty of solutions offered by architecture to meet different human needs to live in that space. Accordingly, creativity has two basic dimensions of innovation and usefulness. According to the model proposed in this article, in order to measure architectural creativity, first the human needs and desires of an architecture with a specific use should be determined, then the level of satisfaction with its responses should be measured according to the needs. In the next stage, architectural innovation is evaluated to meet these needs in a 7-step range of materials used (minimum innovation) to create a new function (maximum innovation).
    Keywords: Evaluating creativity, problem solving, Innovation, usefulness, human needs of architecture
  • R. Abdolrahmani, A. Zargar *, N. Hoseyni, H. Motaghi Pages 139-158
    The purpose of this study is to provide a sociological analysis of abortion occurrences with the aim of investigating factors cited by insurance companies about pregnant women. A qualitative research method has been used to gather field information and its tools are based on documents and files of interviews conducted with a number of women swindlers and their accomplices as well as experts and traffic police. The statistical population is 138 files of related documents, of which 15 were selected by a simple random sampling. There are also 58 women swindlers, gang associates, experts and traffic police officers who were purposefully selected to saturate the data and in-depth semi-structured interviews were conducted with them. Validity and reliability were obtained based on the views of Marshall and Rasuman (1998). Due to the quality of the work, the analysis method was performed simultaneously with data collection, open and axial coding and compression by designing basic and mediating themes and then the main themes by using Max Qioda software. The results showed that individual, family, social, economic, political and cultural aspects are influential and motivating factors for criminals, but the most important can be economic and poverty. Also, fraudsters, by knowing and exploiting the weaknesses and legal gaps and sometimes using non-Iranians (Afghans), poor families, forged and prepared identity cards and obtained them through responsible people and infiltrating government agencies and insurance companies.
    Keywords: Fake accident, fraud, insurance company, abortion, third party insurance
  • J. Rahmani *, M. Shykhan Pages 159-168
    The current paper examines and conceptually analyzes the issue of academic text and writing through an interdisciplinary approach. It also takes into account various models and theories in conceptualizing text, writing and literacy in the academic writing domain, with an special emphasis on meaning-making and social approaches. The complexity and the extent of existing conceptualizations, in the first place, bring the studies of writing and literacy out of the scope of single-disciplinary studies and present it as interdisciplinary ones. As such, the nature and essence of writing, text, academic writing and literacy identities and models as well as multisensory and multimodal literacy models, which in this paper are contrasted with the stereotyped concept of "writing ability", reveal the fact that writing and literacy, whether in addressing the problem or providing answers to it, possess an interdisciplinary nature. Thus, to emphasize more on the nature of text and the process involved in creating academic writing from an interdisciplinary viewpoint, the paper tries to get the semantic aspect of writing in the light of linguistic and sociological perspectives of the text and knowledge production and consider this type of writing not as a single-discipline and skillful activity but a complex and multifaceted one. Understanding this approach will probably respond to inadequacies of the analysis of each of "writing" discourses with a broader insight, and at the same time, provide more possibilities in the production and exchange of knowledge.
    Keywords: text, academic writing, literacy myth, academic literacy model