فهرست مطالب

علوم سیاسی - پیاپی 61 (زمستان 1401)

مجله علوم سیاسی
پیاپی 61 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افشین اشکور کیایی* صفحات 1-20

    حمله اعراب مسلمان به ایران از مهم ترین رویدادهای تاثیرگذار هویتی تاریخ ایران به ویژه در مسیله زبان است؛ اما اختلاف در مورد چگونگی، میزان و عمق این تاثیرگذاری بر زبان، موجب شده است دو روایت از این مسیله مطرح شود: روایتی که اصولا قایل به یک گونه تداوم در «هویت ایرانی» هستند و آن را پدیده ذاتی، طبیعی و جاودانه می دانند که یکی از عناصر این تداوم را در زبان فارسی می بینند؛ روایت دیگر، هویت ایرانیان را «برساخته» تاریخی کنش ها و واکنش های می دانند و نه پدیده ذاتی و جاودانه که زبان فارسی را هم به عنوان یکی از عناصر هویت ایرانیان، باید کارکردش را در برساخته های مختلف آن در طول تاریخ و در چارچوب زمانی خود بررسی کرد. در این تحقیق ضمن توجه به روایت دوم، به بررسی کارکردهای مختلف زبان از ابتدای حکومت عباسیان تا ابتدای قرن پنجم با کمک روش تبارشناسی تاریخی میشل فوکو می پردازیم.بر این بنیاد، سوالی که این تحقیق می خواهد پاسخ دهد این است که با توجه به کارکرد های مختلف زبان در هر انقطاع و تبار تاریخی، کارکردهای سیاسی و اجتماعی زبان در این دوره تاریخی چگونه است؟ یافته این تحقیق در این دوره این است که با توجه به پذیرش این بحث درباره زبان که در کنار اینکه زبان نقش مهمی در شکل دهی به زندگانی جمعی گروه های قومی و باورهای ملی گرایانه دارند، بااین همه، نابجاست که زبان را نمود روح جمعی یک ملت بدانیم. گرچه زبان بر سازنده ذهنیت است، به هیچ رو نباید آن را لوح سفید نانوشته ای دانست. بلکه زبان کارکردهای مختلف در طول تاریخ دارد.

    کلیدواژگان: زبان، زبان فارسی، تبارشناسی، هویت ایرانی، عباسیان
  • محمد بیدگلی*، اصغر رجبی ده برزوئی، عبدالله عراقی صفحات 21-38

    روابط جمهوری اسلامی ایران با عربستان سعودی درچند دهه اخیر با چالش های فراوانی مواجه بوده است. استفاده از ورزش و دیپلماسی ورزشی تجربه مستندی را در تاریخ دیپلماسی ورزشی جهان ثبت کرده است. بر این اساس پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که دیپلماسی ورزشی چگونه می تواند استراتژی مناسبی برای بهبود روابط سیاسی با عربستان سعودی باشد ؟ یافته های پژوهش با در نظر گرفتن دیدگاه الکساندر ونت موید غلبه دیدگاه کانتی یا دوستی بر دیدگاه لاکی یا رقابت بر اساس دیپلماسی ورزشی است. ما در این مقاله با توجه به الزامات استراتژیک و ملاحظات منطقه ای تهران و ریاض که خواهان عادی سازی روابط و پایان دادن به چندین سال خصومت و رقابت با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی با اتکا به منابع مکتوب کتابخانه ای و مقالات اینترنتی از دیپلماسی ورزشی به عنوان استراتژی مناسبی برای بهبود روابط سیاسی با عربستان سعودی بهره برده ایم.

    کلیدواژگان: الزامات استراتژیک، الکساندر ونت، جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی ورزشی، عربستان سعودی
  • سعید علیزاده، حسن شمسینی غیاثوند*، محمد پورقربان صفحات 39-60

    مفهوم آزادی در عرصه روشنفکری ایران به تاریخ معاصر برمی گردد. با این حال، رویکرد فقهی- فکری درباره آن در میان متفکران ایرانی پدیده ای جدیدتر است. در میان متفکران و فقهای اخیر ایرانی، معمای آزادی همواره بعنوان چالش برانگیزترین موضوع مطرح بوده است. سوال و هدف محوری این پژوهش تعارضات فقهی-فلسفی محمدتقی مصباح یزدی و داود فیرحی درباره آزادی است. بر اساس روش تحلیل توصیفی- تحلیلی می توان گفت که هر دو متفکر بر مبانی فکری کلامی و فقهی با آزادی مواجه شده اند. به همین دلیل این گونه متفکران آزادی را وجود آزادی و اراده در وجود انسان می داند که لازمه تعالی معنوی انسان است. روش شناسی مصباح یزدی فقه کلاسیک است اما فیرحی مبتنی بر روش های هرمنوتیکی و پست مدرنیستی به متون و تجربه اسلامی می نگرد. مصباح یزدی، مفروضات لیبرالیسم مدرن را همچون آزادی بعنوان هدف زندگی دنیوی، عقل گرایی و وفرد گرایی بعنوان بسترهای آزادی های سیاسی-اجتماعی نمی پذیرد، در صورتی که فیرحی بر آزادی بیرونی تاکید می کند و بر اجرای بسترهای آزادی های سیاسی-اجتماعی همچون فردگرایی، انسان گرایی، حقوق بشر و حقوق زن تاکید می کند

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، حقوق بشر، آزادی، دموکراسی، داود فیرحی، محمدتقی مصباح یزدی
  • احمد علیمحمدی، علی مرادی*، ادریس بهشتی نیا صفحات 61-86

    یکی از عوامل موثر بر انعکاس برنامه های نامزدهای انتخاباتی، رسانه های گروهی هستند که از طریق تاثیرگذاری در عقاید و افکار افراد و جلب اعتماد و اعتقاد آنان و ایجاد همکاری و هماهنگی عمومی اقدام می کنند. پژوهش حاضر با هدف عملکرد صداوسیمای استان ایلام در انعکاس برنامه های کاندیداهای مجلس شورای اسلامی با تاکید بر حوزه شمال استان صورت گرفته است. روش این مطالعه در بعد هدف توصیفی از پیمایشی است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخت و جامعه آماری بخش دلفی شامل 30 نفر از متخصصان به صورت نمونه گیری هدفمند و در بخش پیمایش شهروندان 21 سال به بالای شهرهای حوزه شمالی در سال 1401 که بر اساس نرم افزار سمپل پاور 380 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده های به دست آمده از طریق نرم افزار SPSS و با آزمون تی تک نمونه ای آزمون شدند. نتایج نشان می دهد که میانگین نمره تاثیر صدا و سیما در انعکاس برنامه های کاندیدها 79/37، بالا بردن میزان مشارکت مردم 91/20، انتخاب فرد اصلح برابر 97/10، شفاف سازی و اطلاع رسانی به مردم 10/14، انعکاس ویژگی های شخصیتی کاندیدا 01/14 و در مطالبه گری از منتخبین قبلی 19/13 است.

    کلیدواژگان: انتخابات، انعکاس برنامه ها، صداو سیما، شبکه استانی ایلام، تکنیک دلفی
  • زهرا شریف زاده، امیر هوشنگ میرکوشش*، محمدمهدی حسینی صفحات 87-110

    هدف این پژوهش جایگاه فناوری های نوین و هوش مصنوعی در گسترش روابط دیپلماتیک و سیاست خارجی پایدار است. این پژوهش براساس هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا، کیفی کمی است. برای گردآوری اطلاعات هم از منابع کتابخانه ‏ای و هم از مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری کلیه اساتید و متخصصین که در زمینه فناوری های نوین و هوش مصنوعی دارای دکتری تخصصی بودند، انتخاب شدند. در این تحقیق، روش نمونه‏ گیری به صورت هدفمند انجام شد. یعنی نمونه های حاوی اطلاعات غنی است. تعداد 15 نفر از اساتید دانشگاه و صاحب‏نظران این حوزه مورد مصاحبه های عمیق و اکتشافی قرار گرفتند. همچنین به منظور جمع آوری داده ها در بخش کیفی، تمام اسناد و مدارک موجود داخلی و خارجی مرتبط با موضوع پژوهش مطالعه شد و از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردید. بنابراین این پژوهش با تکیه بر روش ترکیبی می کوشد پاسخگوی این سوال باشد که جایگاه سیاست های توسعه ای فناوری در گسترش روابط دیپلماتیک و سیاست خارجی چه می باشد؟ و چگونه می توان از این فناوری برتر در جهت تحکیم پایه های سیاسی نظام و روابط دیپلماتیک بهره گرفت؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که سرمایه گذاری کلان کشورهای توسعه یافته در زمینه این فناوری ها سبب دستیابی به مزیت رقابتی در حوزه روابط دیپلماتیک و سیاست خارجی پایدار گردیده است. بنابراین توجه به این فناوری ها، به قدرت برتر نظام جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه و جهان کمک شایانی خواهد نمود و توسعه و گسترش روابط دیپلماتیک و سیاست خارجی پایدار را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: روابط دیپلماتیک، هوش مصنوعی، سیاست خارجی، فناوری نوین، پایدار
  • رضا فرهادی، مسعود مطلبی*، علی محمدزاده صفحات 111-136

    در عصر حاضر و بالاخص در دهه های اخیر، آب به عنوان یک فاکتور مهم راهبردی در سیاست خارجی و امنیتی دولت ها و ملت ها محسوب می گردد. در چنین شرایطی آب شیرین به عنوان یک منبع تجدیدناپذیر و غیرقابل بازتولید، این رقابت را به سطح بالایی از سیاست خارجی می-کشاند، این عامل در رودخانه های مرزی به بحران جدی و تنش بین کشورها تبدیل شده است. کشور ترکمنستان که حجم عمده ی خاکش را صحرای قره قوم تشکیل داده است، در دوران مختلف آب مورد نیاز خود را از آب های مشترک و فرامرزی تهیه نموده است. نیاز شدید دو کشور به آب رود اترک در دو دوره ی قبل و بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی همواره از مسایل بحث برانگیز دو کشور بوده است. این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی می کوشد پاسخگوی این سوال باشد که چالش-های سیاسی- امنیتی ایران و ترکمنستان در مورد بهره برداری مشترک از اترک و هیدروپلیتیک آن چیست؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که، دیپلماسی حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران در مورد اترک در دو دوره ی قبل و بعد از فروپاشی شوروی، تسامح، تساهل و دوری از تنش بوده و همین امر باعث بهره وری جسورانه و بیشتر ترکمنستان از اترک، خارج از قواعد حقوقی بین المللی شده است. بر این اساس ایران باید رویکرد تازه ای را نسبت به هیدروپلیتیک اترک در پیش گیرد و دو کشور با ارایه راهکارهای مناسب، کشمکش های قریب الوقوع و احتمالی را به همکاری و توسعه تبدیل کنند. 

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، رود مرزی اترک، ایران، ترکمنستان، روابط سیاسی
|
  • Afshin Eshkevar Kiaei * Pages 1-20

    The invasion of Muslim Arabs is one of the most influential identity events in the history of Iran, especially in the discussion of language; But there is a difference of opinion about how and how much, and to what extent this change is on Iranians, which has led to various research topics and various narratives of this historical period. In this study, while examining the essentialist and constructivist narratives about the effects of language on historical developments, we examine the various functions of language from the beginning of the Abbasid rule to the beginning of the fifth century with the help of Michel Foucault's method of historical genealogy.The finding of this study of language in this period is that, given the acceptance of the argument about language that, while language plays an important role in shaping the collective life of ethnic groups and nationalist beliefs, it is nevertheless inappropriate to consider language as the collective spirit of a nation. Although language is the builder of mentality, it should by no means be considered an unwritten whiteboard. Rather, language has different functions throughout history and it must be examined in its time frame.

    Keywords: language, Persian language, genealogy, Iranian Identity, Abbasid
  • Mohammad Bidgoli *, Asghar Rajabi Dehborzoei, Abdullah Iraqi Pages 21-38

    The relations between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia have faced many challenges in the last few decades. The use of sports and sports diplomacy has recorded a documented experience in the history of world sports diplomacy. Based on this, the current research seeks to answer the question of how sports diplomacy can be a suitable strategy for improving political relations with Saudi Arabia. The findings of the research, taking into account Alexander Van Moyd's point of view, are the predominance of Kantian's point of view or friendship over Lackey's point of view or competition based on sports diplomacy. In this article, according to the strategic requirements and regional considerations of Tehran and Riyadh, which want to normalize relations and end several years of hostility and competition, we use a descriptive-analytical method, relying on written library sources and internet articles on sports diplomacy. We have used it as a suitable strategy to improve political relations with Saudi Arabia.

    Keywords: Strategic Requirements, Alexander Went, Islamic Republic of Iran, Sports Diplomacy, Saudi Arabia
  • Saeed Alizadah, Hasan Shamsini Ghiasvand *, Mohamad Porghorban Pages 39-60

    The concept of freedom in Iran's intellectual field goes back to contemporary history. However, the jurisprudential-intellectual approach about it among Iranian thinkers is a newer phenomenon. Among recent Iranian thinkers and jurists, the mystery of freedom has always been the most challenging issue. The central question and purpose of this research is the jurisprudential-philosophical conflicts of Mohammad Taghi Misbah Yazdi and Dawood Firhi about freedom. Based on the analytical-descriptive analysis method, it can be said that both thinkers encountered freedom based on theological and jurisprudential intellectual foundations. . For this reason, such freedom thinkers consider the existence of freedom and will in human existence, which is necessary for the spiritual excellence of man. Misbah Yazdi's methodology is classical jurisprudence, but Firhi looks at Islamic texts and experience based on hermeneutic and postmodernist methods. Misbah Yazdi does not accept the assumptions of modern liberalism such as freedom as the goal of worldly life, rationalism and individualism as the bases of political-social freedoms, while Firhi emphasizes on external freedom and the implementation of the bases of political-social freedoms such as individualism. It emphasizes humanism, human rights and women's rights..

    Keywords: Political Jurisprudence, Human Rights, freedom, democracy, Daud Firhi, Mohammad Taghi Misbah Yazdi
  • Ahmad Alimohammadi, Ali Moradi *, Edris Beheshtinia Pages 61-86

    One of the factors influencing the reflection of election candidates' programs is the mass media, which act by influencing the opinions and thoughts of people, gaining their trust and belief, and creating public cooperation and harmony. The current research has been conducted with the aim of the performance of the radio and television of Ilam province in reflecting the programs of the candidates of the Islamic Council with an emphasis on the northern area of the province. The method of this study is a descriptive survey. The data collection tool was a questionnaire made by the researcher and the statistical population of the Delphi department included 30 specialists in the form of targeted sampling and in the survey section of citizens 21 years and above in the cities of the northern region in 1401, based on the Sample Power software, 380 people were selected by multi-stage cluster sampling. The obtained data were tested through SPSS software and one-sample t-test. The results show that the average score of the influence of radio and television in reflecting the programs of the candidates is 37.79, increasing the participation rate of the people is 20.91, choosing the right person is equal to 10.97, clarifying and informing the people is 14.10, reflecting the characteristics The personality of the candidate is 01/14 and in demanding from the previous elected officials is 19/13.

    Keywords: elections, reflection of programs, broadcasting, Ilam provincial network, Delphi Technique
  • Zahra Sharifzadeh, Amir Houshangh Mirkoshesh *, Mohammad Mahdi Hosseini Pages 87-110

    The purpose of this research is the place of new technologies and artificial intelligence in the expansion of diplomatic relations and sustainable foreign policy. This research is applied based on its purpose and qualitative-quantitative in terms of its implementation method. Both library sources and interviews have been used to collect information. The statistical population of all professors and experts who had specialized doctorates in the field of new technologies and artificial intelligence were selected. In this research, the sampling method was done purposefully. That is, samples contain rich information. 15 university professors and experts in this field were subjected to in-depth and exploratory interviews. Also, in order to collect data in the qualitative part, all available internal and external documents related to the research topic were studied and semi-structured interviews were used. Therefore, this research, relying on the combined method, tries to answer the question, what is the place of technology development policies in the expansion of diplomatic relations and foreign policy? And how can this superior technology be used to strengthen the political foundations of the system and diplomatic relations? The findings of the research indicate that the large investment of developed countries in the field of these technologies has resulted in achieving a competitive advantage in the field of diplomatic relations and stable foreign policy. Therefore, paying attention to these technologies will greatly help the superior power of the Islamic Republic of Iran in the region and the world,

    Keywords: Diplomatic relations, artificial intelligence, foreign policy, new technology, sustainable
  • Reza Farhadi, Masoud Motalebi *, Ali Mohammadzadeh Pages 111-136

    In the present era and especially in recent decades, water is considered as an important strategic factor in the foreign and security policy of governments and nations. In such a situation, fresh water as a non-renewable and non-reproducible resource brings this competition to a high level of foreign policy, this factor has become a serious crisis and tension between countries in the border rivers. The country of Turkmenistan, whose land consists of the Qaraqom desert, has obtained its water needs from common and transboundary waters in different eras. The strong need of the two countries for the water of Atrak River in the two periods before and after the collapse of the Soviet Union has always been one of the controversial issues of the two countries. Based on the descriptive-analytical method, this research tries to answer the question, what are the political-security challenges of Iran and Turkmenistan regarding the joint exploitation of Atrak and its hydropolitics? The findings of the research indicate that the Islamic Republic of Iran's sovereign diplomacy regarding Atrak in the two periods before and after the collapse of the Soviet Union was tolerance, tolerance and avoidance of tension, and this caused the bold and greater productivity of Turkmenistan. Turkey has become outside the rules of international law. Based on this, Iran should take a new approach towards the Turkish hydropolitics and the two countries should turn the imminent and possible conflicts into cooperation and development by providing appropriate solutions. 

    Keywords: Hydropolitics, Etrak border river, Iran, Turkmenistan, political, relations