فهرست مطالب

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 182 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید ابراهیمی ماسوله، شهریار شقاقی*، حبیب شاه حسینی، سهیلا حمیدزاده خیاوی صفحات 3-16

    توسعه روزافزون صنعت و گسترش شهرنشینی، موجب مهاجرت روستاییان به شهرها و از بین رفتن رضایتمندی و دل بستگی آنان به روستاها و سکونتگاهشان شده که نتیجه آن، از بین رفتن تدریجی ارزش های هویتی و اصالت محیط روستاهای ایران است. شناخت ماهیت محیط و منظر، ساختار آن ها و نیز درک چگونگی تاثیرگذاری سایر عوامل بر حفظ بقای مناظر روستایی، ازجمله اهداف مهم برنامه ریزی و طراحی محیطی محسوب می شوند. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دل بستگی مکان بر حس رضایتمندی ساکنین جهت ارتقای منظر روستایی است. روش تحقیق این پژوهش کمی - پیمایشی بوده و جامعه آماری 203 نفر از ساکنین شهر ماسوله هستند که به شیوه در دسترس نمونه گیری گردیده اند. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته و به منظور ارزیابی آثار بین متغیرهای دل بستگی (کالبدی، اجتماعی، فردی و مکانی)، رضایتمندی (اجتماعی، عملکردی و بافت) و منظر روستایی (مورفولوژی، عناصر اقلیمی و عوامل انسانی)، از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و با کمک نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که از دیدگاه ساکنین، دل بستگی به مکان منجر به افزایش رضایتمندی و درنتیجه ارتقای منظر روستایی در ماسوله می گردد. در این خصوص، بیشترین تاثیر دل بستگی بر رضایتمندی ساکنین ناشی از بعد مکانی دل بستگی (799/0=β) و کمترین تاثیر مربوط به بعد کالبدی دل بستگی (269/0=β) است. در رابطه با دل بستگی بر منظر روستایی بیشترین تاثیر ناشی از بعد مکانی دل بستگی (751/0=β) و کمترین تاثیر ناشی از بعد اجتماعی دل بستگی (280/0=β) است. همچنین، بیشترین تاثیر رضایتمندی بر منظر روستایی ناشی از بعد عملکردی رضایتمندی (430/0=β) و کمترین تاثیر ناشی از بعد اجتماعی رضایتمندی (206/0=β) بوده است. نتیجه پژوهش حاضر می تواند با بررسی نیازهای روان شناختی ساکنین، راهکاری در جهت ارتقای ارزش مناظر روستایی باشد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، دل بستگی مکان، ماسوله، منظر روستایی
  • امین الله احدی* صفحات 17-32

    در این پژوهش که با تمرکز بر مناطق شرق، غرب و جنوب شهر تهران انجام شده، میزان بار سرمایشی و گرمایشی در ساختمان های رو به جهات مختلف جغرافیایی مقایسه شده و در رابطه با بخش صلب جداره، در میان مصالح و روش های ساخت متداول، جنس نما و جزییات ساخت مناسب جداره های جداکننده خارجی در هر جهت جغرافیایی مشخص شده است. به این منظور از ابزار شبیه سازی با استفاده از نرم افزار Energy plus با واسط گرافیکیDesign builder جهت تحلیل حرارتی و مصرف انرژی ساختمان استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که واحدهای جنوبی کمترین مجموع بار سرمایشی و گرمایشی مصرفی را دارند و بعدازآن به ترتیب واحدهای شرقی (16 درصد بیشتر از واحدهای جنوبی)، غربی (17 درصد بیشتر واحدهای جنوبی) و شمالی (20 درصد بیشتر از واحدهای جنوبی) قرار دارند. نتایج شبیه سازی در نماهای مختلف نشان می دهد که به طورکلی، بار گرمایشی ساختمان در واحد شمالی 30 تا40 درصد در نماهای دارای مصالح مختلف بیشتر از واحد جنوبی است. این درصد در واحدهای غربی 20 تا 25 درصد و در واحدهای شرقی 19 تا 22 درصد بیشتر از واحد جنوبی است. در واحدهای رو به شمال با توجه به نوع نما بار سرمایشی ساختمان 5/0 تا 5/7 درصد در نماهای با مصالح مختلف بیشتر از واحد جنوبی است. این درصد در واحدهای غربی 5/6 تا 7 درصد و در واحدهای شرقی 5/10 تا 11 درصد بیشتر از واحد جنوبی است. علاوه بر این تاثیر استفاده از انواع مختلف مصالح رایج در نماهای شهر تهران شامل نماهای کامپوزیت فلزی، سرامیک با روش اتصال خشک، سرامیک با روش اتصال چسبیده، سیمانی، پانل های بتنی با روش اتصال خشک، آجری با روش اتصال خشک، آجری با روش اتصال چسبیده، سنگی با روش اتصال خشک (سنگ گرانیت، مرمر، کوارتزیت و ماسه سنگ)، سنگی با روش اتصال چسبیده بر مصرف انرژی ساختمان بررسی شده و نتایج تحقیق نشان می دهد که بهترین مصالح نما در میان مصالح متداول، آجر و بعدازآن پانل بتنی و بهترین نحوه اجرا، اجرای خشک این مصالح است.

    کلیدواژگان: ساختمان های مسکونی، جداره های خارجی ساختمان، کاهش مصرف انرژی، شهر تهران
  • نیلوفر ادیبی سده، بهادر زمانی* صفحات 33-48

    سکونتگاه های روستایی در فرایند تبدیل روستا به شهر در ابعاد گوناگون دچار تغییر می شوند. اگرچه این موضوع توسط پژوهشگران حوزه های تخصصی مختلف موردبررسی قرار گرفته است؛ اما کمتر پژوهشی به دسته بندی و جمع بندی ابعاد موردبررسی از موضوع در این پژوهش ها پرداخته است. ازاین رو در مقاله حاضر، پژوهش های مرتبط به منظور طبقه بندی انواع فرایندها، رویکردها، عوامل و پیامدهای شناسایی شده ناشی از آن، موردبررسی قرار گرفته اند. بدین منظور با استفاده از روش مرور نظام مند، چیستی و چگونگی تاثیر تبدیل شدن روستاها به شهر در 77 پژوهش موردبررسی ساختاری و محتوایی قرار گرفته است. نتایج بررسی های ساختاری نشان داد که در طول 20 سال گذشته این موضوع موردعلاقه پژوهشگران در حوزه های تخصصی مختلف از کشورهای متفاوت بوده است. از بررسی های محتوایی، پنج دسته اطلاعات شامل انواع نظریات مرتبط با فرایند تبدیل روستا به شهر، عوامل و آثار این فرایند، مقیاس سازمان فضایی در فرایند تبدیل روستا به شهر و انواع معیارهای به کاررفته در این پژوهش ها استخراج شد. بر این اساس، نظریه های مرتبط با فرایند تبدیل روستا به شهر در دو دسته نظریه های مرتبط با برنامه ریزی منطقه ای و نظریه های ارتقای مدیریت سازمانی فضا قابل تفکیک هستند. عوامل موثر بر فرایند تبدیل روستا به شهر در پژوهش های انجام گرفته در سه دسته عوامل طبیعی، سیاسی و برنامه ریزانه قابل تقسیم بندی اند. در ارتباط با اثرهای ناشی از تبدیل روستا به شهر، تاثیرات بازشناسی شده در پژوهش های موردمطالعه شامل شش دسته آثار شامل پایداری، محیط زیست، کالبد، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ بوده اند. در پژوهش های انجام گرفته، سطوح سازمان فضایی مطالعه شده بر سه سطح سازمان فضایی خرد، میانی و کلان متمرکز بوده و شش معیار جمعیت، نظام سکونتگاهی، زیست محیطی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی - فرهنگی در تحلیل های پژوهش های مطالعه شده به کار گرفته شده اند. نتایج نشان داد با وجود مترتب شدن تغییرات همه جانبه بر تمامی ابعاد یک روستا در فرایند تبدیل آن به شهر، در پژوهش های انجام شده به ابعاد ادراکی مرتبط با هویت و حس مکان ناشی از این تغییرات کمتر پرداخته شده است و نیازمند توجه بیشتر پژوهشگران است.

    کلیدواژگان: فرایند تبدیل روستا به شهر، عوامل تبدیل روستا به شهر، پیامدهای تبدیل روستا به شهر، مرور نظام مند
  • آزاده رضایی، محمدرضا پورزرگر*، وحید شالی امینی صفحات 49-62

    امروزه با افزایش نرخ رشد جمعیت و بالا رفتن قیمت زمین و مسکن، مساحت آپارتمان های مسکونی در کلان شهرها کاهش یافته که منجر به تعرض به خلوت و حریم شخصی ساکنین آپارتمان ها گردیده است. بااین حال ازآنجایی که باید قابلیتی در محیط وجود داشته باشد که یک رفتار در آن محیط تحقق یابد، می توان از هر یک از قابلیت های موجود در محیط به منظور خلوت گزینی بهره جست. این پژوهش با رویکردی ترکیبی و بر اساس روش توصیفی - تحلیلی و پیمایشی به بررسی ماهیت خلوت و چگونگی تحقق آن ازطریق نظریه قابلیت های محیطی می پردازد. در این پژوهش این پرسش مطرح است که چگونه می توان از نظریه قابلیت های محیط به منظور خلوت گزینی ساکنین آپارتمان های مسکونی کوتاه مرتبه بهره جست؟ که به منظور پاسخ به پرسش اصلی تحقیق پس از مطالعات کتابخانه ای و بررسی مبانی نظری، تعدادی نمونه مطالعاتی انتخاب و به بررسی وضع موجود در آنان از منظر امکان سنجی کاربست نظریه قابلیت های محیط به منظور خلوت گزینی پرداخته شد. در ادامه بر اساس مولفه های تنظیم شده بر پایه مطالعات کتابخانه ای و وضع موجود در نمونه های موردمطالعه، پرسش نامه های تخصصی در اختیار جامعه آماری متخصص قرار داده شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها در این بخش با استفاده از آزمون T-Test، فریدمن، تحلیل عاملی و روش مدل سازی معادلات ساختاری است که در این بخش از پژوهش از دو نرم افزار smartpls3 و spss22 استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بعد «فرهنگی - اجتماعی» با میانگین رتبه ای 43/2 بیشترین تاثیر را از منظر چگونگی خلوت گزینی و تحقق آن در مسکن از سوی ساکنین ایفا می کند. در ادامه بعد «کالبدی» با میانگین رتبه ای 01/2 و بعد معنایی با میانگین رتبه ای 56/1 به ترتیب بعد از بعد «فرهنگی - اجتماعی» بیشترین تاثیر را بر خلوت گزینی ساکنین آپارتمان های مسکونی کوتاه مرتبه ایفا می کند. بر اساس نتایج تحقیق، یکی از علل تنزل کیفیت خلوت گزینی ساکنین توجه صرف طراحان به ویژگی های عملکردی در طراحی و عدم توجه به ویژگی های فرهنگی و الگوهای رفتاری آنان است.

    کلیدواژگان: نظریه قابلیت محیط، خلوت، اجتماع پذیری، آپارتمان مسکونی کوتاه مرتبه
  • مریم زندی، سید محسن موسوی، فریال احمدی*، یاسر شهبازی صفحات 63-78

    تجربه نشان می دهد بازماندگان سوانح در شرایط پس از بحران رضایت کافی از سرپناه هایی که از سوی نیروهای امدادی دریافت می نمایند، ندارند. ازاین رو برای ایجاد رضایت کاربران که اغلب بازماندگان پس از سوانح را شامل می شوند، یکی از اهداف طراحی سرپناه موقت در محدوده مطالعاتی، شناخت الگوهایی است که اجتماع پذیری سرپناه موقت را با پذیرش در زمان محدود افزایش دهد. بر این اساس افزایش اجتماع پذیری سرپناه ازجمله اهداف غایی این پژوهش است. از دیگر اهداف این پژوهش می توان به بررسی نقش سرپناه موقت در ارتقای تاب آوری کالبدی پس از زلزله، همچنین استفاده از تکنیک های معماری بومی در طراحی سرپناه موقت جهت ارتقای تاب آوری محیطی اشاره کرد. الگوهایی که در طراحی سرپناه موقت جهت اعمال شاخص های کالبدی - محیطی باید به کار گرفته شوند، می تواند ضرورت پژوهش را با تفسیر سرپناهی با قابلیت انطباق با شرایط اقلیمی سردسیری - کوهستانی شهرستان ورزقان، بیان کند. از اهداف این پژوهش طراحی محصولی کاربر با قابلیت اجتماع پذیری در حداقل زمان ممکن به عنوان جایگزین مسکن دایم در زمان بحران است. جهت رسیدن به اهداف ذکرشده، تحلیل کیفی - کاربردی و شبیه سازی شاخص های انرژی در محیط دیزاین بیلدر انجام شده است. در این پژوهش مدل هایی از سرپناه موقت پیش طراحی شده است که در فاز نخست، پژوهش حاضر به ارزیابی مدل های پیشنهادی در دیزاین بیلدر می پردازد. در دومین فاز پژوهشی، مدل های پیشنهادی از سوی متخصصین مورد ارزیابی قرار می گیرد. در مرحله پایانی به معرفی مدل منتخب از نگاه متخصصین با تشریح الگوهای شاخص کالبدی - محیطی به عنوان سرپناه بهینه پرداخته می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد شاخص های محیطی ازجمله امنیت، بهداشت، تداعی حس خانه، آسایش محیطی، منطبق با فرهنگ، منطقه بندی،... و همچنین شاخص های کالبدی نظیر فرم سازه ای مقاوم در برابر شرایط جوی، مصالح مقاوم در برابر شرایط جوی، سازه گسترش پذیر و مدولار، برپایی آسان و برپایی سریع همچنین رعایت ابعاد و استانداردها، شاخص های تاثیرگذار در انتخاب سرپناه بهینه از سوی متخصصین است.

    کلیدواژگان: انگاره های معماری بومی، سرپناه موقت، اجتماع پذیری، تاب آوری کالبدی
  • مرضیه شاهرودی کلور، خسرو موحد*، حجت الله رشید کلویر، ملیحه تقی پور صفحات 79-94

    علی رغم انتقادات پراکنده از مبانی فلسفی و ریاضی نظریه نحو فضا و بحث های مداوم درباره کاربرد آن، این روش یک ابزار مفهومی قدرتمند برای تحلیل محیط ساخته شده است. مسیله اصلی تحقیق حاضر پاسخ به این پرسش است که انتظام فضایی مسکن معاصر شهر شیراز به لحاظ نحوی دارای چه ویژگی هایی است و تاثیرگذاری این ویژگی ها در بازدهی عملکردی مسکن به چه صورت است؟ بنابراین، تشخیص ترکیب بندی فضا ازطریق مطالعه پلان های معماری یکی از منابع مهم است. برای این منظور، 384 پلان مسکونی برداشت و بر اساس آن الگوهای انتظام فضایی مسکن به لحاظ شکلی (دارای دو وجه انتظام مرکزی و انتظام محوری) و فضایی شناسایی شد. سپس از هر الگو 15 نمونه مورد تحلیل نرم افزاری قرار گرفت و گراف های توجیهی آن ارایه شد. در مرحله سوم تحلیل نهایی بر اساس متغیرهای (پیوستگی و عمق) و درنهایت ارزش فضایی در هر نمونه مبنا انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل های انجام شده در این پژوهش، رابطه مثبت بین الگوی پیکربندی فضایی و سطح کارایی عملکرد چیدمان های مسکن معاصر را ازطریق یک روش مقایسه ای تحلیلی اثبات می کند. بررسی های تحقیق حاضر نشان داد با وجود فضاهای تقسیم و گره های میانی، ساختار بوته ای، و با توالی عملکردی فضاها، ساختار درختی نحو آغاز می شود. ازنظر فضایی، جنبه مهمی از نظریه نحو فضا معتقد است که ازنظر منطقی و ریاضی، چیدمان فضاها می تواند بر کارایی عملکردی فضا تاثیرگذار باشد. با توجه به داده های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که چیدمان خانه های مرکزی ازنظر کمی و آماری کارآمدتر در نظر گرفته می شوند. بر این اساس، چنانچه رفتارهای مشارکتی و تعاملات اجتماعی بالا مدنظر باشد، نظام های مرکزی که دارای گره های متعدد و حلقه های فضایی بیشتر، عمق کمتر و یکپارچگی بالاتری هستند، از رفتارهای مشارکتی بیشتری حمایت می کنند که این ویژگی با فرهنگ خانواده ایرانی سازگاری مطلوبی دارد.

    کلیدواژگان: انتظام فضایی، مسکن، عامل تفاوت فضا، ارزش فضایی، نحو فضا
  • رستم صابری فر* صفحات 95-110

    مهاجرت گسترده روستاییان به شهرها، آثار اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی فراوانی را باعث شده است. این در حالی است که تمرکز جمعیت در بخش خاصی از سرزمین، مخالف سیاست های آمایش سرزمین است. به همین دلیل، اگر این گروه مجددا به روستاهای خود بازگردند، بخش زیادی از این مشکلات مرتفع خواهد شد. اما برای تحقق این هدف، ضرورت دارد که زمینه ها و عوامل تسهیل کننده این روند، شناسایی گردد. به همین منظور، پژوهش حاضر با روش توصیفی و همبستگی برای تعیین مدلی برای تعیین سهم هر یک از عوامل فردی، اجتماعی و اقتصادی در فراوانی وقوع از دیدگاه مهاجران و اولویت بندی این عوامل از دیدگاه کارشناسان، به انجام رسید. داده های موردنیاز با پرسش نامه مورد تایید و از نمونه ای به حجم 300 نفر از مهاجران شهر مشهد و 30 نفر از کارشناسان این حوزه گردآوری شد. برای سنجش پرسش نامه از آلفای کرونباخ و برای کفایت حجم نمونه از شاخص KMO، برای شناسایی ساختار عاملی و بررسی بارهای عاملی از آزمون EFA و برای تعیین روابط بین متغیرها از مدل شاخص های چندگانه و علل چندگانه استفاده شد. برای ارزیابی مدل نیز از محاسبه شاخص های برازش مانندRMSEA ،TLI ، CFI و Chi-square بهره بردار شد. نتایج نشان داد، در بین متغیرهای پیشگویی کننده، تنها متغیر پیوند با نهادهای اجتماعی، می تواند دیدگاه مهاجران را متاثر سازد. به همین دلیل، این متغیر در کل با متغیرهای پنهان ارتباط معنی داری داشت که این ارتباط بیشتر با دو متغیر پنهان (مهاجر اصلی) و (تسهیل کننده ها) بود. بااین وجود، هر چهار شاخص برازش، کمتر از مقدار مطلوب بودند و به این ترتیب برازش مدل تایید نشد، اما مشخص شد که بازگشت عمدتا به روستاهای غیر زادگاه اولیه بوده و ابعاد خانوادگی به خصوص زیرمعیار «مشاهده رفتار همنوعان» بالاترین تاثیر بر بازگشت حاشیه نشینان به روستا را به خود اختصاص می دهد. این یافته عمدتا با نظریات وبلن، گیدنز و سیستمی همخوانی دارد. مطابق این نتایج، می توان با نشان دادن تعداد، تنوع و شرایط کنونی افرادی که دست به مهاجرت زده اند، تعداد بیشتری از حاشیه نشینان را متقاعد نمود تا به روستا بازگردند.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مهاجرت معکوس، طراحی مدل، مشاهده رفتار همنوعان، شهر مشهد
  • نسیم کارگر، علی شفاعت*، سهراب ویسه صفحات 111-124

    بلوک خاک فشرده، ارزان بوده، برای تهیه آن از منابع محلی استفاده می شود و به منظور کسب مقاومت کافی، به جای پخته شدن تحت فشار بالا قرار گرفته، فشرده سازی و متراکم می شود، به همین دلیل نسبت به دیگر مصالح ساختمانی از انرژی نهفته کمتری برخوردار است. یکی از معایب بلوک خاک فشرده برای اینکه به عنوان سیستم باربر (یا جزیی از آن) در ساختمان استفاده شود، مقاومت کم آن است. بسیاری از راهکارهایی که در سال های اخیر برای افزایش مقاومت بلوک های خاکی ارایه شده است، پایداری بلوک های خاک فشرده را خدشه دار می کند. این مسیله که بتوان از زباله ها و ضایعات تولیدی الیاف تولید کرده و در ساخت و تقویت بلوک های خاکی از آن ها استفاده کرد، علاوه بر بهبود عملکرد بلوک های خاکی می توان بخشی از زباله تولیدی را به شیوه ای پایدار مورداستفاده قرار داد. در این پژوهش از الیاف ضایعات صنعتی ریشه فرش (با درصدهای 05/0، 1/0 و 2/0)، به منظور تقویت بلوک های خاک فشرده استفاده شد و برخلاف عمده پژوهش ها، تنها از آهک هیدراته سنتی (4 درصد جرمی خاک) به عنوان تثبیت کننده استفاده شده است (چراکه سیمان پرتلند منجر به افزایش هزینه و اثرهای زیست محیطی خواهد شد). در این پژوهش، ترکیبات در فرم اصلی بلوک (نه نمونه مکعبی یا استوانه ای)، مورد آزمون قرار گرفتند و نتایج حاصل از آزمایش مقاومت فشاری و خمشی نشان داد که وجود آهک در بلوک خاک فشرده تاثیر مثبت داشته و منجر به افزایش مقاومت بلوک در تمامی ترکیبات خواهد شد و حضور 2/0 درصد الیاف (ریشه فرش) می تواند عملکرد بلوک خاک فشرده را بهبود بخشد. حضور الیاف علاوه بر تغییراتی که در مقاومت فشاری و خمشی نهایی بلوک ایجاد می کند باعث کاهش تردی و شکنندگی بلوک شده و در بلوک های خاک فشرده مانند پل در بین ترک ها عمل کرده و باعث می شود بلوک وارد مرحله سخت شوندگی شده و دچار تغییر شکل دایمی شود تا مانع فروپاشی ناگهانی و بدون اخطار بلوک ها شود.

    کلیدواژگان: بلوک خاک فشرده، الیاف ضایعات ریشه فرش، تثبیت کننده، تقویت بلوک خاکی
  • محمدحسن نامی*، مریم رستمی صفحات 125-138

    نقشه حساسیت به سیلاب اقدامی نرم یا غیرسازه ای و منبعی جامع برای پیش بینی و جلوگیری از آثار مخرب سیلاب در سراسر جهان به ویژه در مناطقی با پبشینه وقوع سیلاب های مکرر، است. این نقشه ها برای بسیاری از حوزه های آبخیز کشورهای درحال توسعه تاکنون تهیه نشده و وجود ندارند. ازآنجایی که هنوز درک درستی از عوامل اصلی ایجادکننده سیلاب وجود ندارد، بنابراین این مخاطره همچنان به عنوان یک مشکل حل نشده در سطح جهان باقی مانده است. این تحقیق با بهره گیری از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزارPro  ArcGIS پاسخی به برخی پارامترهای ایجادکننده سیلاب و آثار آن بر حساسیت به سیلاب در حوزه آبخیز الموت رود ارایه می دهد. بدین منظور ابتدا مجموعا چهار پارامتر به عنوان عوامل موثر بر وقوع سیلاب در این حوضه به ترتیب فاصله از رودخانه، بارندگی سالیانه، شیب و کاربری اراضی، در سامانه اطلاعات جغرافیایی آماده سازی شده و پس از ایجاد ماتریس زوجی و انجام رتبه بندی، درنهایت وزن نهایی عوامل تهیه شدند. از ترکیب همه این پارامترهای ایجادکننده سیلاب بر اساس وزن و رتبه آن ها، نقشه پهنه بندی خطر سیلاب به دست آمد. بر این اساس منطقه موردمطالعه به پنج پهنه خطر طبقه بندی شده است. 3/7 درصد و 2/8 درصد وسعت حوضه به ترتیب در پهنه های خطر خیلی زیاد و خطر زیاد قرار گرفته است. این نقشه نسبت به داده های سیلاب تاریخی گردآوری شده در منطقه موردمطالعه و بهره گیری از روش ارزیابی آماری ماتریس درهم ریختگی، به طور دقیق ارزیابی شد و نتایج موید دقت بالای نقشه تولید شده است. یافته های این تحقیق می تواند در پیدا کردن درک مناسبی از مشکل فعلی سیلاب در این حوضه، شناسایی علل واقعی آن و برنامه مدیریت آب سودمند واقع گردد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر، سیلاب، الموت رود، Arc GIS، AHP
  • نازنین یار احمدی*، محمدعلی خلیجی، محمدرضا رضایی صفحات 139-152

    شهر به عنوان نماد کالبدی اوضاع فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در هر دوره، معیاری است جهت ارزیابی تحولات جامعه در آن دوران و محیط های شهری حیطه ای است کالبدی به عنوان صحنه کنش متقابل که دارای مرزهای معینی است و امکان تمرکز کنش های اجتماعی متعامل را به هر شیوه ای میسر می سازد. تقویت و گسترش محیط های شهری مناسب، فعال و پویا و سرزنده به عنوان یکی از اهداف راهبردی ارتقای کیفیت محیط های شهری همواره در صدر کار طراحان و برنامه ریزان شهری قرار دارد. به خصوص امروز که کیفیت سرزندگی عرصه های عمومی تنزل یافته است و بروز خلاقیت اجتماعی در مکان های شهری کم رنگ شده است؛ شناسایی زمینه ها، عوامل و مولفه هایی که به صورت ناآگاهانه می توانند در بروز خلاقیت اجتماعی تاثیرگذار باشند دغدغه ای است که نظر و توجه برنامه ریزان و طراحان شهری را به خود معطوف داشته است. با توجه به این موضوع، شناسایی عوامل ناآگاهانه موجود در محیط و میزان تاثیرگذاری آن ها در بروز خلاقیت های اجتماعی مسیله اصلی پژوهش حاضر است. به منظور نیل به این هدف، استفاده کنندگان از فضای شهری ساکنین سه محله منبع آب، نیوساید و عامری کلان شهر اهواز به عنوان جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند و حجم نمونه نیز برابر 380 نفر محاسبه گردید. پرسش نامه پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی در بین اعضای جامعه آماری پژوهش توزیع شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز به کمک مدل های تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزارهای SPSS و Amos انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد، 13 عامل شناسایی شده قادرند بالغ بر54/68 درصد از واریانس متغیر وابسته بروز خلاقیت اجتماعی در مکان های شهری را تبیین نمایند. همچنین عوامل سرمایه اجتماعی و انگیزش بروز استعداد و توانمندی ها، پاسخ دهندگی فضا و تجربه خلق مکان، فرهنگ، سنت و باورهای جامعه، اصالت، تنوع، منحصربه فرد بودن فضا و مبلمان رتبه اول تا چهارم را در بین عوامل موثر بر بروز خلاقیت در مکان های شهری به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، خلاقیت اجتماعی، مکان های شهری، اهواز
|
  • Majid Ebrahimi Masouleh, Shahriyar Shaghaghi*, Habib Shahhoseini, Soheila Hamidzadeh Khiavi Pages 3-16

    The increasing development of industry and urbanization has led to the migration of residents in the rural area to cities and the loss of their satisfaction and attachment to their villages and settlements, which results in the gradual loss of identity values ​​and the originality of Iran's rural environment. Understanding the nature of the environment and landscape, its structure, as well as understanding how other factors affect the preservation of rural landscapes, are among the important goals of environmental planning and design. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of place attachment on residents' sense of satisfaction to improve the rural landscape. The research method of this study is quantitative-survey and the statistical population is 203 residents of Masouleh. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics to evaluate the effects between place attachment variables (physical, social, individual, and spatial), satisfaction (social, functional, and texture), and rural landscape (morphology, climatic elements, and human factors). Structural equation modeling method with partial least squares approach was used with the help of Smart PLS software. The results of data analysis showed that from the residents' point of view, attachment to the place leads to increased satisfaction and thus improves the rural landscape in Masouleh. In this regard, the greatest effect of place attachment on residents' satisfaction is due to the spatial dimension of attachment (β = 0.799), and the least effect is related to the physical dimension of attachment (β = 0.269). Regarding place attachment’s effect on the rural landscape, the most impact was due to the spatial dimension of attachment (β = 0.751), and the least effect is due to the social dimension of attachment (β = 0.280). Also, the greatest effect of satisfaction on the rural landscape was due to the functional dimension of satisfaction (β = 0.430) and the least effect was due to the social dimension of satisfaction (β = 0.206). The output of the current study presents a solution to enhance the value of rural landscapes by examining the psychological needs of residents.

    Keywords: Masouleh, Place Attachment, Rural Landscape, Satisfaction
  • AminAlah Ahadi* Pages 17-32

    Climate change is a tremendous long-term challenge facing the Earth today. The energy- and thermal-performance of buildings has gained global importance in recent years, due to the aim of maintaining thermal comfort with a more efficient approach. The most important part of the buildings regarding to energy dissipation is the building envelop. Proper building envelop with good thermal behavior, provides the highest thermal comfort in the interior with the least use of mechanical equipment, can greatly save energy. The construction sector must take responsibilities for environmental problems, as in every phase of the construction life-circle energy is consumed at a different level. Construction materials represent an important share of this consumption, and the energy consumed by the building materials during their life cycle becomes a significant parameter in the determination of the energy efficiency of the construction. In this research, focusing on the East, West and South regions of Tehran, the cooling and heating load in buildings at different geographical directions has been compared and in relation to the building façade material and construction details and optimal choices have been proposed. For this purpose, the simulation tool has been utilized using Energy plus software with a design builder interface for thermal analysis. The results of this study show that the heating load of residential buildings in Tehran is higher than the cooling load in the western and northern units and the cooling load of the building is higher than the heating load in the southern and eastern units. This can affect the choice of building orientation according to the type of use (for example, buildings that are more active during the day and in most cases require less heating energy than buildings that are active around the clock). In this regard, the heating load in the west facing units is 8% and, in the north facing units is 15 to 26% more than the cooling load. In south-facing units, the heating load of the building is 11 to 30% and in the east-facing units, the heating load of the building is up to 20% less than the cooling load. Comparison of heating load in southern, northern, eastern and western units shows that the best orientation of the building in Tehran to reduce the heating load of the building are south-facing, east facing (19 to 22% more than the southern unit), west facing (20 to 25% more than southern units) and north facing (30 to 40% more in facades with different materials than southern units). The best orientation of the building in Tehran to reduce the cooling load of the building are the south facing units, north facing units (0.5 to 7.5% in facades with different materials more than the southern unit), west facing units (6.5 to 7% more than the southern unit) and east facing units (10.5 to 11% more than the southern unit). In general (total cooling and heating load) the best orientation of the building in Tehran to reduce energy consumption in the building are south facing and east facing units (about 16% more than the south facing unit), west facing (15 to 17% more than southern units) and north facing (18 to 20% more than southern units). Priorities of selection of facade materials and the construction details in south facing facades due to reducing the total cooling and heating load of the building, are brick facade with dry connection method, concrete panels with dry connection method and stone facades with dry connection method. In north-facing units, this arrangement includes brick facade with dry connection method, concrete panels with dry connection method and stone facades with dry connection method. The best facade material to reduce the overall energy load of the building in the west facing units and walls are concrete panels with dry connection method, brick facade with dry connection method, stone facades with dry connection method. In the east facing units, brick facade with dry connection method, stone facades with dry connection method, ceramic facade with dry connection method and concrete panels with dry connection method be suggested.

    Keywords: Residential buildings, buildings envelop, saving energy consumption, Tehran city
  • Niloufar Adibi Sedeh, Bahador Zamani* Pages 33-48

    In the process of reclassifying villages to cities, rural settlements undergo changes in various dimensions. Although this subject has been studied through various specialized fields, less research has been done to categorize and summarize the aspects of the subject in these studies so far. In this paper, the related research have been examined in order to classify the types of processes, approaches, factors and consequences identified as the result. For this aim, 77 studies were examined in terms of structure and content using the systematic review method, to come up with what and how the impact of reclassifying villages into cities are. The results of structural investigations showed that during the last 20 years, this topic has been of interest to researchers in different specialized fields from different countries. From the content analysis, five categories of information including the types of theories related to the process of village to city reclassification, the factors and impacts of this process, the scale of spatial organization in the process, and the types of criteria used in these research were examined. Based on this, the theories related to the process of reclassifying a village into a city can be divided into two categories: theories related to regional planning and theories to improve the organizational management of space. Factors affecting the process of reclassifying the village to the city can be divided into three categories: natural, political and planning factors. With respect to the impacts caused by reclassifying a village into a city, the impacts recognized in the studied research include sustainability, environment, built form, economy, society and culture. In the conducted research, the levels of spatial organization include three levels of micro (citywide), meso and macro (regional), and six criteria of population, settlement system, ecological, physical, economic and socio-cultural aspects have been analyzed. This research showed that despite the comprehensive changes in all dimensions of a village in the process of its reclassification into a city, the research conducted on the perceptual dimensions related to identity and the sense of place resulting from these changes has been less discussed and needs more attention.

    Keywords: process of reclassifying village to city, factors of reclassifying village to city, consequences of reclassifying village to city, systematic review
  • Maryam Zandi, Seyed Mohsen Moosavi, Ferial Ahmadi*, Yaser Shahbazi Pages 63-78
  • Marziyeh Shahroudi Kolour, Khosro Movahed*, Hojjatollah Rashid Kolvir, Malihe Taghipour Pages 79-94

    Despite sporadic critiques of the philosophical and mathematical foundations of space syntax theory and the ongoing debate over its application, it has become a powerful conceptual tool for analyzing the environment. The main issue of the present study is the answer to the questions: What are the characteristics of the spatial organization of contemporary housing in Shiraz and how do these characteristics affect its functional efficiency? In this regard, identifying the composition of the space by studying architectural plans is one of the important resources. For this purpose, 384 residential plans were taken and the patterns of the spatial arrangement of housing were identified in terms of spatial and formal (with two aspects of central and axial arrangement). Then, 15 samples of each model were analyzed by software and their justified graphs were presented. In the third stage, the final analysis was performed based on the variables (integration and depth) and relative difference factor. The results of the analysis performed in this study prove the positive relationship between the spatial configuration pattern and the level of functional efficiency of contemporary housing arrangements through an analytical comparison method. The investigations of the present research showed that with the existence of dividing spaces and intermediate nodes, a bush structure, and with the functional sequence of spaces, a syntactic tree structure is formed. In terms of space analysis, an important aspect of space syntax theory believes that logically and mathematically, the arrangement of spaces can affect the functional efficiency of the space. According to the obtained data, it can be concluded that the layout of central houses is considered quantitatively and statistically more efficient. Accordingly, if participatory behaviors and high social interactions are considered, central systems that have more nodes and more spatial loops, less depth, and higher integration, support more participatory behaviors that This feature is well compatible with the Iranian family culture.

    Keywords: Spatial Configuration, Housing, Relative Difference Factor, Spatial Value, Space Syntax
  • Rostam Saberifar* Pages 95-110

    Every year, billions of rials are spent on the return of urban slum dwellers to the original villages, or efforts are made to prevent more villagers from migrating to the city. Most of the research that has been done in this regard has focused on the financial and supportive dimensions. Due to the ineffectiveness of these solutions, it was necessary to conduct more comprehensive research in this field. The present study was conducted by descriptive and correlational methods to determine a model for determining the share of each individual, social and economic factors in the frequency of occurrence from the perspective of immigrants and prioritizing these factors from the perspective of experts. The required data were collected with a questionnaire and from a sample of 300 immigrants in Mashhad and 30 experts in this field. Cronbach's alpha was used to measure the questionnaire, KMO index was used to determine the adequacy of the sample size, EFA test was used to identify the factor structure and factor factors, and the model of multiple indices and multiple causes was used to determine the relationships between variables. To evaluate the model, the calculation of fit indices such as RMSEA, TLI, CFI and Chi-square were used.The results showed that among the predictor variables, only the variable related to social institutions can affect the perspective of immigrants. For this reason, this variable was significantly related to the hidden variables in general, which was more related to the two hidden variables. However, all four fit indices were less than the desired value and thus the fit of the model was not confirmed. However, it was found that the return was mainly to the non-native villages and the family dimension, especially under the criterion of "observing the behavior of homosexuals" has the highest impact on the return of marginalized people. This finding is largely consistent with the theories of Veblen, Giddens, and System. According to the findings of this study, if the population returns and the economic and social conditions of this group are properly informed to other marginalized, the return process will accelerate.

    Keywords: Marginalization, Reverse Migration, Social Dimensions, Observing Behavior of Peers, Mashhad
  • MohammadHasan Nami* Pages 125-138

    The flood susceptibility map is a soft measures of flood risk management and comprehensive resource for forecasting and preventing floods worldwide, particularly where floods occur on a regular basis, which is missing in numerous developing-country basins. The recurring flood hazard over world is an endless problem as there is still a lack of understanding of the underlying causative factors. This research provides an answer of certain flood-causative parameters and the effects on flood susceptibility in Alamut Rood River Basin), Qazvin, Iran, using an Analytical Hierarchical Process (AHP) method. As the result, total of four parameters can be ranked by its influence on flood hazard in the Alamut Rood, as follows, the distance from the river, precipitation, slope and land use, respectively. After creating a pairwise matrix, combination of all flood-causative parameters based on their weights and ranks provided the flood susceptibility map. Therefore, the case study has been classified into five risk zones. 7.3% and 8.2% of the area of the basin are in very high risk and high risk zones, respectively. The map was evaluated as accurate relative to historical flood data using a confusion matrix test, providing a robust flood susceptibility map. The findings of this work have contributed to a decent understanding of the present problem of floods in the Alamut Rood in the context of its actual causes, which is beneficial for a water management scheme.

    Keywords: risk zoning, Flood susceptibility, Alamut Rood, ArcGIS, AHP
  • Nazanin Yarahmadi*, Mohammadali Khaliji, Mohammadreza Rezaei Pages 139-152

    The city as a physical symbol of the cultural, social, political and economic situation in each period is a criterion for evaluating the developments of society in that era and urban space is a domain as a scene of reciprocal action that has certain boundaries and makes it possible to concentrate social actions in any way possible. Strengthening and expanding the appropriate, active  and  dynamic and vibrant urban space as one of the strategic goals of improving the quality of urban artifact environments is always at the top of the work of urban planners and planners. Especially., today, the quality of vitality of public arenas has  been  degraded and the incidence of social creativity in urban places has been diminished, identifying the contexts, factors and components that can consciously or unconsciously affect the occurrence of social creativity is a concern that has attracted the attention of urban planners and designers. According to this issue, identifying the unconscious factors in the environment and their impact on social creativity is the main issue of this study .To achieve this goal, the users of urban space, i.e. residents of three neighborhoods of  Manba Ab, Newside and Ameri  of Ahvaz, were selected as the statistical population of the study. The sample size was calculated equal to 380 people and was distributed among the members of the statistical population by random sampling method. Data analysis was  performed using factor analysis models and structural equation modeling in SPSS and Amos software. The findings showed that 13 identified factors could explain more than 68.54% of the variance of social creativity in urban places. The results also showed that the factors of social capital and motivation for the occurrence of talents and abilities, the responsiveness of space and the experience of creating places, culture, tradition and beliefs of the society, originality, diversity, uniqueness of space and furniture ranked first to fourth among the factors affecting creativity in urban places.

    Keywords: Creativity, social creativity, urban places, Ahvaz