فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله شهمیر، سید عطاالله حسینی*، آیدین پارساخو، احسان عبدی صفحات 1-15

    در این پژوهش برای بررسی عملکرد و تاثیر زمان و غلظت پاشش صمغ زانتان و ملاس چغندرقند در کنترل گرد و غبار جاده های جنگلی و همچنین مقدار نشست غبار روی برگ درختان حاشیه جاده، تیمارهایی از ملاس چغندرقند و صمغ زانتان با غلظت های 2، 5 و 10 درصد در جاده های جنگلی ارغوان شهر ایلام توسط دستگاه طراحی شده با پمپ سمپاش روی قطعات 60 متری جاده جنگلی پاشیده شد.3، 9 و27 روز بعد از اعمال تیمارها، مقدار گرد و غبار هنگام عبور وسیله نقلیه با سرعت 40 کیلومتر بر ساعت با کمک دستگاه HAZ-DUST EPAM-5000 اندازه گیری شد. براساس نتایج همه تیمارها توانستند به طور معنی داری مقدار گرد و غبار جاده های جنگلی را کاهش دهند. انتشار گرد و غبار در قطعات تیمارشده با ملاس چغندرقند (19/1 میلی گرم در مترمکعب) به طور معنی داری کمتر از قطعات تیمارشده با صمغ زانتان (62/1 میلی گرم در مترمکعب) بود. بین غلظت تیمارها در کاهش گرد و غبار جاده های جنگلی تفاوت معنی داری دیده نشد. همچنین در بررسی ماندگاری اثر تیمارها مشاهده شد که بیشترین اثر تیمارها با سطح معنی داری 5 درصد در هفته اول روی داد و کمترین گرد و غبار (63/0 میلی گرم در متر مکعب) در این مدت ثبت شد. از غلظت 2 درصد با توجه به حصول کارایی اجرایی و اقتصادی می توان برای کنترل گرد و غبار جاده های جنگلی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زانتان، عبور وسایل نقلیه، غبارسنج الکترونیکی، غلظت تیمار، ملاس چغندرقند، ناحیه رویشی زاگرس
  • سید محمد حجتی*، مریم اسدیان، محسن محمدزاده، مهدی نادی صفحات 17-34

    در این پژوهش اثر تغییر کاربری زمین بر شاخص کیفیت خاک در منطقه الندان-ساری با پنج نوع کاربری متفاوت جنگل خالص راش، جنگل غیرتولیدی، جنگلکاری ون، جنگلکاری کاج سیاه و زمین کشاورزی بررسی شد. بدین منظور نمونه برداری خاک از عمق 10-0 سانتی متری و با در نظر گرفتن تعداد شش قطعه نمونه انجام گرفت. قطعه نمونه ها به ابعاد 20×20 متر در هر کاربری به صورت تصادفی سیستماتیک و با استفاده از شبکه آماربرداری به ابعاد 100×50 متر انتخاب شده بودند. بعد از اندازه گیری مشخصه های مختلف فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک برای محاسبه شاخص کیفیت خاک، مشخصه هایی چون ظرفیت زراعی، چگالی ظاهری، میانگین هندسی قطر خاکدانه، کلسیم، منیزیم و فسفر قابل جذب، نیتروژن کل، آمونیوم، زی توده میکروبی نیتروژن و آنزیم های اوره آز، اسید فسفاتاز و اینورتاز، با استفاده از روش تجزیه مولفه های اصلی به عنوان مجموعه حداقل داده ها انتخاب شد. در این تحقیق برای ارزیابی کیفیت خاک از دو شاخص تجمعی و وزنی استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که جنگلکاری ون بیشترین (76/0 و 25/0) و جنگلکاری کاج سیاه (58/0 و 16/0) و زمین کشاورزی (54/0 و 15/0) کمترین میزان هر دو نوع شاخص تجمعی و وزنی کیفیت خاک (به ترتیب) را دارند. کیفیت خاک در شاخص وزنی در جنگلکاری ون به طور ویژه ای متفاوت با جنگلکاری کاج سیاه و زمین کشاورزی بود. احیای جنگل های غیرتولیدی با استفاده از گونه سوزنی برگی که سبب کاهش کیفیت خاک نظیر وضعیت خاک در زمین کشاورزی شده است توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: جنگلکاری، خاک جنگل، شاخص تجمعی، شاخص وزنی، مجموعه حداقل داده ها
  • احمد بیرانوند*، محمد عسگری، محسن جوانمیری پور، لیلا خاکی پور، وحید اعتماد صفحات 35-51

    یکی از مهم ترین عوامل تخریب جنگل های شمال کشور، بهره برداری های غیرمجاز در قالب قطع و برداشت های غیرمجاز و قاچاق چوب های جنگلی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی دلایل و عوامل قاچاق چوب و ارتباط بین آنهاست. به منظور جمع آوری داده ها، از مصاحبه باز یا بدون ساختار استفاده و با 51 نفر از ذی نفعان مختلف مصاحبه شد. تحلیل داده ها به روش تیوری داده بنیاد انجام گرفت. در کدگذاری باز این روش، متن مصاحبه اطلاع رسانان به کدهای مفهومی شکسته و سپس مقوله بندی شد. در کدگذاری محوری، روابط بین کدها مشخص و در کدگذاری انتخابی، ارتباط کدها با یکدیگر توصیف شد. در کدگذاری باز 22 کد اصلی در زمینه قاچاق چوب حاصل شد. براساس مدل پارادایمی، جایگاه و روابط بین کدها حول پدیده محوری قاچاق چوب تعیین و کدهای احصاشده در پنج بخش مدل شامل شرایط علی (یک کد اصلی)، شرایط زمینه ای (هفت کد اصلی)، شرایط مداخله گر (یازده کد اصلی)، کنش/ کنش متقابل (سه کد اصلی) و پیامدها (یک کد اصلی) طبقه بندی شد. روابط بین کدها نشان می دهد که «فروپاشی نظام مدیریت جنگل و نداشتن طرح و برنامه حفاظت از آن» علت اصلی قاچاق چوب است، اما شرایط زمینه ای مثل بیکاری و افزایش فقر و مشکلات معیشتی و شرایط مداخله گر مثل ضعف و نبود نظام نظارت و کنترل قاچاق چوب در تشدید آن تاثیر بسزایی دارند. مجموع این شرایط سبب کنش/ برهم کنش های «طمع برخی افراد در کسب درآمد با زحمت کم و سود زیاد از قاچاق چوب»، «فرار صنایع چوبی از تعرفه ها و مالیات ها با قاچاق چوب» و «درگیری بین قاچاقچیان و نیروهای حفاظتی و مسایل قضایی و اجتماعی آن» شده است. پیامد این کنش/برهم کنش ها چیزی جز «تخریب جنگل و کاهش تنوع زیستی و افزایش سیل، رانش،...» نخواهد بود. در چنین شرایطی، پیشنهاد می شود که نظام مدیریت جنگل در قالب طرح های مدیریت جنگل استقرار یابد و تجهیزات، امکانات، تاسیسات و نیروی انسانی مورد نیاز آن تامین شده و طرح مدیریت جنگل با مشارکت جوامع محلی و توجه به اشتغال زایی و کاهش وابستگی آنان به جنگل تهیه شود. عملیاتی شدن این پیشنهادها می تواند بخشی از ضعف های ساختاری و مدیریتی، نظارتی و کنترلی را برطرف کند.

    کلیدواژگان: تخریب جنگل، تئوری داده بنیاد، سیاستگذاری
  • مریم علیپورفرد، کامبیز پورطهماسی، محمود رائینی سرجاز، مهدی نادی* صفحات 53-67

    تحلیل نوسان های دمای هوا برای برنامه ریزی های کشاورزی و بررسی های محیطی بسیار باارزش است. با توجه به گرمایش اخیر جهانی در مناطق مختلف، دسترسی به داده های درازمدت دما بیش از پیش دارای اهمیت است. اقلیم شناسی درختی از ابزارهای موجود برای بررسی درازمدت آب وهواست. در این پژوهش پس از توسعه گاه شناسی درختان ارس رویشگاه کیگوران (شهرستان الیگودرز، استان لرستان) میانگین دمای رویشگاه بازسازی شد. برای این منظور، همبستگی پهنای دوایر سالانه درختان با داده های هواشناسی ایستگاهی بررسی شد. یافته های این پژوهش بیانگر همبستگی مثبت و معنادار میانگین دمای ژانویه- مارس با رشد حلقه های سالانه درختان است؛ ازاین رو میانگین دمای ژانویه- مارس بازه سال های 2014-1910 میلادی برای این منطقه بازسازی شد. نتایج بیانگر رخداد سال های سرد در اوایل دهه 1910 تا نیمه نخست دهه 1960 است. دوره های گرم از نیمه دوم 1960 به بعد رخ داده اند. به طور کلی روند دما در سال های اخیر افزایشی بوده است. بررسی سال های نمادین مثبت و منفی نیز نشان می دهد که بیشتر سال های نمادین مثبت در نیمه دوم سده بیستم رخ داده اند.

    کلیدواژگان: اقلیم شناسی درختی، بازسازی دما، گرمایش جهانی، میانگین دما
  • آرمان مریدپور*، منوچهر نمیرانیان، سید جلیل علوی، وحید اعتماد صفحات 69-85

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مناطق مطلوب رویشگاهی گونه ون (Fraxinus excelsior L.) و عوامل محیطی موثر بر پراکنش آن در جنگل خیرود نوشهر با مساحت تقریبی 8200 هکتار انجام گرفت. بدین منظور طی جنگل گردشی مختصات جغرافیایی 1004 پایه ون با دستگاه GPS ثبت شد و همراه با متغیرهای محیطی حاصل شده از خصوصیات اقلیمی، ویژگی های اولیه و ثانویه توپوگرافی با کمترین مقدار همبستگی در مدل های خطی و جمعی تعمیم یافته، جنگل تصادفی و آنتروپی بیشینه مدل سازی تعیین شد. آماده سازی متغیرها و تحلیل آنها در نرم افزارهای Arc GIS, SAGA, R انجام گرفت. به منظور مقایسه عملکرد حاصل از چهار مدل، متغیرهای ورودی همه مدل ها یکسان در نظر گرفته شد. مدل ها با معیارهای آماره مهارت درست، ضریب کاپا و سطح زیرمنحنی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که مدل جنگل تصادفی با بیشترین مقدار ضریب کاپا (973/0)، سطح زیرمنحنی (997/0) و آماره مهارت درست (973/0) دارای بهترین عملکرد است. براساس مدل جنگل تصادفی تاثیرگذارترین متغیرها بر حضور گونه ون به ترتیب عمق دره، انحنای پروفیل، شیب و شاخص موقعیت توپوگرافی هستند که نشان دهنده مناطقی با خاک غنی، رطوبت کافی و زهکش مناسب (غیرراکد بودن آب)، شیب کمتر از 45 درصد و نور کافی (مناسب با مرحله رویشی) است و در گستره وسیعی از سری های بهاربن، چلیر و منیاسنگ قرار دارند.

    کلیدواژگان: روش های آماری، متغیرهای محیطی، مدل سازی مطلوبیت رویشگاه
  • شیوا پیروی لطیف، رخشاد حجازی*، سهراب اشرفی، سید علی جوزی صفحات 87-105

    مدیریت منابع، آشفتگی های طبیعی و زیستگاه حیات وحش، مهم ترین مولفه های مدیریت جنگل اند. مدیران برای دستیابی به اهداف مدیریتی و حفاظتی، نیازمند اطلاعات اکولوژیک روشن از توزیع لکه های داغ تنوع زیستی در بستری از سیمای جنگلی- کوهستانی هستند. خفاش های غارزی به عنوان گونه سنگ سرطاق غارها و شاخص اکولوژیک کیفیت جنگل به تغییرات اکوسیستم حساس اند و مدل های آشکارساز فضایی به عنوان ابزاری مناسب برای شناسایی مناطق حساس زیستی در دستیابی به زیستگاه های کلیدی جنگل کاربرد دارند. در این پژوهش از موقعیت جغرافیایی غارهای شناسایی شده در منطقه برای مدل سازی مطلوبیت زیستگاه لانه گزینی خفاش ها استفاده شد. مدل های فضایی با استفاده از متغیرهای اراضی کشاورزی، جهت، آب و هوا، جنگل، شاخص سبزینگی، بارش، مرتع و منابع آبی (ترکیبی از رودخانه ها و روددره ها) و به کارگیری شش الگوریتم Brt، Mars، Mda،Rf ،Rpart  و Svm به صورت مجزا و گروهی مدل سازی شدند. براساس معیار AUC مناسب ترین مدل ها، مدل های  RfوBrt  با مقدار 87/0 و مدل Rpart با مقدار 67/0 کمترین میزان این سنجه را داشته اند. متغیرهای منابع آبی و جنگل بیشترین سهم را در توضیح مدل ها داشته اند. زیستگاه های مطلوب پیش بینی شده در مدل گروهی به عنوان یکان مدیریت اکوسیستم جنگل در سطح سیمای سرزمین تعیین شد و ناحیه ای از این یکان که توسط جاده ها و فعالیت هایی مانند برداشت شن و ماسه و توسعه گردشگری در معرض تهدید است به عنوان یکان حفاظت معرفی شد.

    کلیدواژگان: زیستگاه آبساری، شاخص اکولوژیک، گونه سنگ سرطاق، مدل گروهی
  • طوبی عابدی*، حمیدرضا مسکنی، رویا عابدی، بهزاد بخشنده صفحات 107-124

    در این تحقیق برای تعیین سن بهینه بهره برداری از مدل توسعه یافته فاستمن به منظور تعیین ارزش های چوبی و غیرچوبی در جنگل های همسال استفاده شده است. چهار منطقه جنگلکاری صنوبر از غرب (حفظ آباد تالش)، مرکز (چوبر شفت)، شرق (چالشم سیاهکل) و ساحل (چاف و چمخاله لنگرود) استان گیلان انتخاب شدند. رویش حجم با استفاده از نتایج آنالیز تنه و مقدار کربن اندام های هوایی با استفاده از روش احتراق محاسبه شد. سپس ارزش خالص فعلی چوب و ترسیب کربن برای سری های دوره ای متناهی با استفاده از رویش حجمی و اندوخته کربن، نرخ تنزیل، قیمت تعدیل شده چوب با استفاده از مدل خودکاهشی مانا، قیمت تعدیل شده کربن با استفاده از مدل خودکاهشی نامانا، درآمد نهایی و هزینه نهایی محاسبه شد. سن بهینه بهره برداری با در نظر گرفتن ارزش خالص فعلی چوب در این مناطق از 6 تا 9 سال و با در نظر گرفتن ارزش خالص فعلی کربن از 11 تا 15 سال و ارزش خالص فعلی چوب و کربن به طور توام 7 تا 10 سال به دست آمد.

    کلیدواژگان: آنالیز تنه، ارزش کربن، درآمد نهایی، رویش، قیمت تعدیل شده
  • پریسا صمیمی، پیام فیاض*، فریبا قادری، رقیه ذوالفقاری صفحات 125-140

    در این تحقیق از پرایمینگ بذر بلوط با مواد مختلف برای القای مقاومت به قارچ زغالی و خشکی در سال اول رشد استفاده شد. به این منظور بذرها در محلول هایی از اسید سالیسیلیک، اسید ایندول بوتریک و نیترات پتاسیم خیسانده شده و نهال های حاصل از نظر مقاومت به قارچ زغالی بلوط و خشکی آزمایش شدند. تیمارهای کمبود آب (25 درصد ظرفیت زراعی) و مایه زنی با قارچ بیماری زا (Biscogniauxia mediterranea) موجب کاهش عملکرد فتوسیستم، شاخص کلروفیل، پتانسیل آبی، تعرق و هدایت روزنه ای در نهال های برودار شدند. پرایمینگ بذرها با اسید سالیسیلیک بیشترین تاثیر را در محدود کردن زخم ساقه در نهال های حاصل داشت و در شرایط تنش رطوبتی، پتانسیل آبی ریشه و ساقه را حفظ کرد و فراوانی سلول های پارانشیمی اشعه را افزایش داد. پرایمینگ با اسید ایندول بوتریک اثرهای مشابهی را در محدود کردن زخم نشان داد، اما اثرهای ضعیف تری نسبت به اسید سالیسیلیک بر روابط آبی گیاه و فراوانی سلول های پارانشیمی اشعه نشان داد. نیترات پتاسیم تاثیری در القای مقاومت به بیماری نشان نداد و تغییر چندانی در روابط آبی گیاه ایجاد نکرد. در مجموع به نظر می رسد که پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک تاثیر مهمی در القای مقاومت سیستمیک نهال های برودار به قارچ زغالی و خشکی در سال اول رشد دارد. استفاده از نتایج این تحقیق می تواند راهکارهای نوینی را برای دستیابی به نهال های اصلاح شده در اختیار قرار دهد.

    کلیدواژگان: اسید ایندول بوتریک، اسید سالیسیلیک، قارچ زغالی بلوط، کمبود آب، نیترات پتاسیم
|
  • R. Shahmir, S.A.O. Hosseini *, A .Parsakhoo, E .Abdi Pages 1-15

    This study aimed to evaluate the performance and effect of time and concentration of xanthan gum and sugar beet molasses spraying in controlling forest road dust and the amount of dust settling on the leaves of roadside trees. Treatments of sugar beet molasses and xanthan gum with concentrations of 2%, 5%, and 10% were sprayed on 60-meter sections of the forest road by a device designed with a spray pump in the Arghavan-Shar forest roads of Ilam city. The study measured the amount of dust when passing the vehicle at a speed of 40 km/h using the HAZ-DUST EPAM-5000 device 3, 9, and 27 days after the implementation of the treatments. The results showed that all treatments were able to significantly reduce the amount of forest road dust. The amount of dust emission in the parts treated with sugar beet molasses (1.19 mg/m3) was significantly lower than the parts treated with xanthan gum (1.62 mg/m3). There was no significant difference between the concentrations of treatments in reducing the amount of dust on forest roads. The study also examined the durability of the treatments and observed that the highest effect of treatments with a significance level of 5% occurred in the first week, and the lowest amount of dust (0.63 mg/m3) was recorded during this period. The study suggests that the use of 2% concentration of sugar beet molasses can be used to control forest road dust due to its operational and economic efficiency.

    Keywords: xantan, Sugar Beet Molasses, Vehicle Traffic, Treatment concentration, Electronic dustometer
  • S.M. Hojjati *, M. Asadian, M .Mohammadzadeh, M .Nadi Pages 17-34

    This study investigated the influence of land-use change on soil quality in the Alandan area of Sari, with five different types of land-uses, namely pure beech stand and destructed forest stand, ash plantation, pine plantation, and arable land. Soil samples were taken from a soil depth of 0-10cm, using six plots (20×20m) in each site, which were selected by random systematic sampling network (50×100 m). The different physical, chemical, and biological characteristics of soil were measured in the laboratory. To calculate the soil quality index, characteristics such as field capacity, bulk density, geometric mean diameter, calcium, magnesium, and phosphorus availability, total nitrogen, ammonium, nitrogen microbial biomass and urease, acid phosphatase, and invertase enzyme were selected as the minimum data set by principal component analysis. In this study, additive and weighted indices were used to evaluate soil quality. The results showed that the higher amount of both additive and weighted index of soil quality were observed in ash plantation (0.76, 0.25), and their lowest amount was found in pine plantation (0.58, 0.16) and arable land (0.54, 0.15), respectively. It should be noted that the weighted index of soil quality in ash plantations was significantly higher than in different pine plantations and arable land. Also, the results of this study confirm that rehabilitation of degraded forests using coniferous species, which has led to a decrease in soil quality, such as soil condition in agricultural land, is not recommended.

    Keywords: Plantation, Forest soil, Additive index, Weighted index, Minimum Data Set
  • A .Beiranvand *, M. Asgari, M. Javanmiri Pour, L. Khaki Pour, V .Etemad Pages 35-51

    The Hyrcanian or Caspian Forests in Northern Iran are facing critical forest degradation due to unauthorized harvesting and illegal logging (IL). This study investigates the causes and factors of IL in the Caspian Forest. Open interviews were conducted with 51 stakeholders to gather data, which was analyzed using the Grounded theory method. In the open coding, the text of the informants' interviews was broken into concept codes and then categorized. In the axial coding, the relationships between the extracted codes were specified, and in the selective coding, the connections between them were illustrated. In open coding, 22 codes relating to IL were obtained. Based on the paradigm model, the position and connections between the causes and factors around the central issue of IL are determined. Then, the codes were divided in to five components consisting of causal conditions (one), context conditions (seven), intervening conditions (11), action/interaction (three), and consequences (one). The study found that "the collapse of the forest management system and the lack of plans for forest resources conservation" is the fundamental causality for IL. Further, contextual conditions such as high unemployment, poverty, subsistence livelihood, and intervening conditions such as weakness and absence of a system for monitoring IL have significant roles in intensifying it. The result of these conditions has caused the actions/interactions in which some people's greed in earning money with little effort and enormous profits from IL; avoidance of wood industries from tariffs and taxes by IL and "conflict between violators and forest guards, and legal and social issues. The consequences of these actions/interactions include deforestation, biodiversity loss, floods, and landslides. To address these issues, the study suggests establishing forest management systems in the context of forest management plans and providing the essential equipment, facilities, and human capital. The forest management plans should be prepared with local communities' participation, and reduce their direct dependence on the forest resources. This point can moderately unravel infrastructural, managerial, and supervisory barriers toward IL.

    Keywords: Forest degradation, Grounded theory, Policy making
  • M .Alipoorfard, K .Pourtahmasi, M. Raeini Sarjaz, M. Nadi * Pages 53-67

    The study of temperature fluctuations is essential for agricultural planning and environmental studies. With global warming affecting various regions, access to long-term temperature data is becoming increasingly important. Dendroclimatology is a useful tool for long-term climate study, and in this study, the average habitat temperature was reconstructed after developing the chronology of Juniperus polycarpus trees in Keygoran site (Aligodarz, Lorestan). The correlation of annual tree rings with climatic variables of meteorological stations was investigated to reconstruct the average temperature in January-March for the period 1910-2014 for this region. The findings show a positive and significant correlation between the average January-March temperature and the growth of annual tree rings. The results show the occurrence of cold years in the first years of the 1910s to the first half of the 1960s. Warm periods have occurred since the second half of the 1960s, and the temperature trend has generally been increasing in recent years. An examination of the positive and negative pointer years also shows that most of the positive pointer years occurred in the second half of the twentieth century.

    Keywords: Average temperature, Dendroclimatology, Global warming, Temperature reconstruction
  • A. Moridpour *, M .Namiranian, S.J. Alavi, V .Etemad Pages 69-85

    The aim of this research was to identify the optimal habitat areas of ash species (Fraxinus excelsior L.) in Kheyrud Nowshahr forest, which covers an area of approximately 8,224 hectares. We recorded the geographical coordinates of 1004 ash individuals using a GPS device, along with environmental variables such as climate variables and primary and secondary topographic predictors extracted from DEM. We used the predictors with the least degree of correlation as input in the Generalized Linear Model, Generalized Additive Model, Random Forest, and maxent models. We prepared and analyzed the variables in ArcGIS, SAGA, and R software. To compare the performance of the four models, we considered the input variables in all models to be the same. We evaluated the models using kappa coefficient (K), Area Under Curve (AUC), and True Skill Statistic (TSS) measures. The RF model had the highest K (0.973), AUC (0.997), and TSS (0.973), indicating the best performance among the models. According to the RF model, the most important variables were valley depth, profile curvature, slope, and topographic position index. These variables indicate the areas with rich soil, sufficient moisture, proper drainage (non-stagnant water), slope less than 45%, and sufficient light (suitable for the vegetative stage). We identified the most suitable areas in the Baharbon, Chelir, and Menia-Sang districts due to optimal conditions for these effective variables.

    Keywords: Habitat suitability model, Environmental variables, Statistical methods
  • Sh. Peyravi Latif, R .Hejazi *, S .Ashrafi, S.A. Jozi Pages 87-105

    Forest management involves resource management, natural disturbance, and wildlife habitat. To achieve a sustainable equilibrium, managers require explicit ecological information about the distribution of biodiversity hotspots in the matrix of the mountain-forest landscape. Cave-roosting bats are a keystone species in caves and an ecological indicator of forest quality that are sensitive to ecosystem changes caused by human activities. Spatial explicit models are appropriate tools to identify biologically sensitive areas in achieving key habitats of the forest. In this study, we used the geographical locations of caves in the study area for habitat suitability modeling of cave-dwelling bats. We used spatial explicit models with variables of agriculture, aspect, climate, forest, NDVI, precipitation, range, and water resources (a combination of rivers and streams) and six algorithms: Boosted Regression Tree, Multivariate Adaptive Regression Splines, Mixture Discriminant Analysis, Random Forest, Recursive Partitioning and Regression Trees, and Support Vector Machines in the sdm package. According to the AUC criterion, the best models were RF and BRT with a value of 0.87, and the RPART model with a value of 0.67 had the lowest value of this measure. In explaining the models, water resources and forest variables had the highest scores. We determined the suitable habitats predicted by the ensemble model as a unit of forest ecosystem management at the landscape level. An area of the management unit that has been disrupted by roads and other activities such as sand extraction and tourism development has been determined as a conservation unit.

    Keywords: Ecological indicator, Ensemble model, Keystone species, Riparian habitats
  • T .Abedi *, H.R. Maskani, R .Abedi, B .Bakhshandeh Pages 107-124

    The aim of this study was to determine the optimal rotation age of even-aged forests with respect to timber and non-timber values by developing the Faustmann model. We conducted the study in four regions of Populus deltoides Marshall. plantations located in the west (Hefz-Abad in Talesh), center (Choobar in Shaft), east (Chalesham in Siahkal), and coastal region (Chaf-chamkhaleh in Langeroud) of Gilan province. We determined the volume increment by the stem analysis method and carbon sequestration by combustion in an electric oven. Then, Net Present Value (NPV) of timber and carbon sequestration is calculated by using volume increment, carbon amount, discount rate, adjusted timber price by stationary autoregressive model, carbon price by non-stationary model, the marginal revenue and marginal cost at the finite series of identical. Results showed that when the economic value of timber is considered, optimal rotation ages are 6-9 years. Optimal rotation ages when carbon sequestration is considered increased to 11-15 years. Integration of carbon sequestration value into timber economic value increased the optimal rotation ages to 7-10 years.

    Keywords: Adjusted Price, Carbon Value, Increment, Marginal Revenue, Stem Analysis
  • P .Samimi, P. Fayyaz *, F .Ghaderi, R. Zolfaghari Pages 125-140

    This study investigates the use of seed priming with different materials to induce resistance to charcoal disease and drought in the first year of growth of brant's oak. The seeds were soaked in solutions of salicylic acid, indole butyric acid, and potassium nitrate with three different concentrations, and the seedlings were tested for resistance to oak charcoal and drought. Both water deficit treatment (25 percent field capacity) and inoculation with the pathogenic fungus (Biscogniauxia mediterranea) declined photosystem performance, chlorophyll index, water potential, transpiration, and stomatal conductance in brant’s oak seedlings. The results show that priming of seeds with 150 ppm salicylic acid had the greatest effect on limiting stem lesion in the resulting seedlings and maintained the root potential of the root and stem under conditions of moisture stress. Priming with 100 ppm indole butyric acid showed similar effects in limiting the lesion but showed weaker effects than salicylic acid on plant water relationships and the abundance of ray parenchyma cells. Potassium nitrate (0.5 percent) had no effect on disease resistance and did not alter plant water relations. Overall, the study suggests that seed priming with salicylic acid plays an effective role in inducing systemic resistance of seedlings to charcoal disease and drought in the first year. The findings of this study can offer new insights to achieve improved seedlings.

    Keywords: indole butyric acid, Salicylic Acid, Oak charcoal disease, Water deficit, Potassium nitrate