فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 13 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نفیسه کریمی یزدی، ابراهیم یاقوتی*، محمدجواد جاوید صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    از جمله مباحثی که همواره مورد توجه فقها و حقوقدانان بوده است، حقوق زنان است. از منظر حقوقی توجه به حقوق طبیعی زنان اولین گام برای احقاق حقوق آنهاست که این مهم حاصل نمی‏شود‏‏ مگر با عنایت به وضعیت‏های ‏خاص آن‏ها که در طول حیاتشان تجربه می‏کنند. صرف مطالعه‏ فقهی برای وضع قانون مکفی نیست بلکه برای فهم بهتر برای قانون‏گذاری، باید از منظر روانشناسی و پزشکی هم این وضعیت ‏ها را بررسی کرد. یکی از خلاهای بزرگ حقوق غفلت از حقوق زن در دوران یایسگی اوست. فرضیه اصلی مقاله‏ حاضر این است که توجه به حقوق و مسیولیت‏های زنان در دوران یایسگی از جمله حقوق طبیعی آنهاست که زمینه‏ لازم برای تدوین قوانین مثبت و به حق در حقوق شهروندی آنها را در کلیه‏ نظام‏های ‏حقوقی معاصر ضروری می سازد.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش آن به صورت توصیفی - تحلیلی می‏باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ‏ای است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه ‏گیری:

     از این رو در مقاله حاضر، با کمک از ادله‏ پزشکی، روانشناختی، حقوقی و فقهی، در مقام اثبات یا رد فرضیه با بررسی در فقه وپزشکی و روانشناسی به این نتیجه رسیدیم که قانون ما اصلا به این حالت بانوان توجهی نداشته و هیچ قانونی را تصویب نکرده و یا حتی اقدامات حمایت گرانه ‏ای را انجام نداده است.

    کلیدواژگان: وضعیت جسمانی، حقوق زنان، مسئولیت، یائسگی
  • محمد شمعی*، کوروش معلمی، محمد شهانقی صفحات 25-53
    قانون گذاری به عنوان یکی از مهم ترین مقوله های حقوق عمومی، فرایندی است که تنها منجر به تولد متن جدید قانون به واسطه نمایندگان مجلس نمی شود؛ بلکه مسلما کاستن از حجم قوانین را در مواقع لازم و ضروری باید از کارکردهای نظام تقنینی به شمار آورد. این موضوع به ویژه در شاخه حقوق جزا واجد اهمیت است؛ زیرا به دلایل مختلف، شاهد افزایش حجم قوانین کیفری و درنتیجه تحدید حقوق بنیادین و آزادی های عمومی افراد بوده ایم. رابطه بین ایدیولوژی دولت و تقنین کیفری، به دلیل میان رشته ای بودن و تعامل با حقوق عمومی و علوم سیاسی از یک سو و تعامل با جرم شناسی از سوی دیگر، کمتر مجال بحث و تحلیل در مجامع علمی و دانشگاهی کشور را پیدا کرده است؛ از این رو، در این مقاله پس از شناخت مفهوم ایدیولوژی، اثرگذاری ایدیولوژی دولت بر فرایند قانونگذاری کیفری را در دوره های مختلف تاریخی بررسی می‏شود. با توسعه مداخله های روزافزون دولت در زندگی فردی و اجتماعی شهروندان، این پرسش مهم مطرح می شود که در رابطه با وضع قوانین در شاخه حقوق جزا، قانون گذار از چه عواملی تاثیر می پذیرد و تابع چه اصولی است. در این مجال، به عوامل موثر بر فرایند تقنین کیفری (جرم انگاری) اشاره خواهیم کرد. فارغ از ارایه مدل تقسیم بندی شده ای از عوامل سیاسی، اقتصادی و..، می توان از اثرگذاری ایدیولوژی، به عنوان یک عامل سیاسی اثربخش بر وضع قانون سخن گفت. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: دولت، ایدئولوژی، قانونگذاری، نظریه های سیاسی
  • محمد جوان بخت، زهرا تجری موذنی صفحات 55-73

    قتل واژه‏ای کلی است که به همه قتل‏های غیر قانونی نسبت داده می‏شود از جمله قتل عمد و قتل غیر عمد که گاه دربردارنده نوعی فایده برای مرتکب است. همه قتل‏ها عمدی نیستند بلکه برخی غیرعمدی‏ و برخی نیز قانونی‏اند مانند ارتکاب قتل به دلیل دفاع مشروع و یا تهاجم فرد دیوانه که علیرغم عامدانه بودن، موجه تلقی می‏شوند. قتل عمد، سلب حیات دیگری همراه با سوء نیت است. بزه‏دیده اولیه در این جرم که بزرگترین سرمایه زندگی خود یعنی جانش را از دست می‏دهد گاه خود زمینه ارتکاب جرم را پدید می‏ آورد و در نتیجه، ایجاد‏کننده انگیزه در قاتل، خود وی می‏باشد. بنابراین، ایجاد موقعیت و اوضاع و احوال مساعد برای ارتکاب جرم از سوی مقتول، که وضعیت خطرناکی را برای قاتل بوجود می‏آورد و او نیز به ناچار دست به ارتکاب جرم می‏زند، قتل را دارای سود و فایده به نفع فاعل جرم می‏نماید. هدف نوشتار حاضر تبیین و تشریح نوع برخورد فقه امامیه و به تبع آن حقوق کیفری موضوعه با مرتکبین قتل مبتنی بر فایده است. یافته‏ های ناشی از مطالعه توصیفی-تحلیلی منابع فقهی و حقوقی مرتبط، نشان می‏دهد که این عنوان نوظهور جرم‏شناختی، پیش از این در فقه امامیه و حقوق کیفری نیز مورد توجه صاحبان اندیشه قرار داشته و آنها مرتکبان چنین رفتار مجرمانه‏ای را چندان قابل سرزنش ندانسته و برخوردی سهل‏ گیرانه و چشم‏پوشانه و گاه تقلیل‏گرایانه داشته ‏اند که همین موضع در قانون جزای موضوعه نیز اتخاذ شده است.

    کلیدواژگان: قتل عمد، فایده گرایانه، فقه، حقوق کیفری
  • محمد اجاق، محمدعلی صفا*، مهدی بهره مند صفحات 75-90

    نظر کارشناس، تحقیقی است که دادگاه به منظور تمییز حق با تمهید مقدمات آن به عهده ی شخص صلاحیتدار به نام کارشناس می نهد و از او می خواهد که اطلاعات فنی و تخصصی که در دسترس دادگاه نیست را در جهت حل و فصل دعاوی حقوقی و کیفری در اختیار دادرس قرار دهد. در واقع هدف از پژوهش حاضر بررسی فقهی و حقوقی مصادیق رجوع به کارشناس است که به شیوه توصیفی- تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای نگاشته شده و یافته های پژوهش حاکی از آن است که در شرایط فعلی و با تخصصی شدن امور و همچنین با توجه به پیچیده شدن پرونده های دادگستری مخصوصا در زمینه هایی که قاضی هیچ تخصصی در این زمینه ندارد چاره ای جز استناد و رجوع به نظریه کارشناس وجود ندارد که قانونگذار برای اعتبار بخشیدن به قدرت اثباتی نظریه مذکور شرایطی را ازجمله وثاقت کارشناس قرار داده است که در صورت محرز شدن آن شرایط، نظر کارشناس را معتبر می داند هرچند به جهت کثرت پرونده ها و سهل شدن جریان دادرسی حتی احراز عدالت را در پرونده های کیفری که به پزشکی قانونی ارجاع شده چون به سهولت امکان پذیر نیست، لازم نمی داند و نظریه پزشک را مورد استناد قرار می دهد. ولی وجود این شرایط هیچگونه دلالتی بر مکلف بودن قاضی به ترتیب اثر دادن نظر کارشناس در غیر از موارد عدم مطابقت با اوضاع و احوال محقق ندارد. فلذا قاضی در صورت لزوم به نظر کارشناس استناد خواهد کرد و نسبت به قبول یا رد آن مخیر است و در اصل قاضی بر اساس اختیار وسیع خود به بررسی و ارزیابی ادله خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: کارشناس، ادله اثبات دعوی، فقه امامیه، حقوق ایران
  • پری خالدی*، بهاره شفیعی صفحات 91-116

    شناسایی حق دسترسی به اطلاعات برای مصرف کننده، تاثیر بسزایی در سازماندهی رفتار وی و انتخاب آگاهانه در مصرف کالا دارد. با پیچیده شدن ساختار کالاها و تفاوت سطح اطلاعاتی متخصصان تولید کننده و عرضه کننده در مقایسه با مصرف کننده، نوعی عدم تقارن اطلاعاتی ایجاد شده که صلح و آرامش اجتماعی را به مخاطره انداخته و موجبات تشنج را در روابط دو گروه اجتماعی عرضه کننده و تولید کننده از یک طرف و مصرف کننده از طرف دیگر  فراهم آورده است. بنابراین در راستای جلوگیری از مشکلات برخاسته از عدم تقارن اطلاعات، تکلیف ارایه‏ی اطلاعات به مصرف کننده بر عهده‏ عرضه کنندگان کالا قرار می‏گیرد. علاوه بر اراده‏ی طرفین و توافق آنها مبنی بر تکلیف ارایه‏ی اطلاعات به صورت صریح و ضمنی نباید از اهمیت قانون به عنوان یکی از منابع این تعهد باز ماند. موضوع تعهد به دادن اطلاعات در منابع قانونی می‏تواند حسب مورد، فعل دادن اطلاعات ضروری یا ترک فعل خودداری از ارایه‏ی اطلاعات نادرست باشد. در حقوق ایران رد پای پذیرش هر دو جلوه این تعهد هم در مقررات عام و هم در مقررات خاص وجود دارد. در نظام حقوقی کامن لا، فقدان راهنمایی و هشدار نوعی عیب کالا محسوب می‏شود اما چون بحث تعهد به آگاه سازی و تکلیف تولید کنندگان و فروشندگان در مورد راهنمایی و هشدار بخش مهم و وسیعی می‏باشد آن را جدا از بحث خیار عیب و ذیل عنوانی مستقل مورد بررسی قرار می‏دهند.

    کلیدواژگان: تعهد به دادن اطلاعات، حقوق ایران، حقوق انگلیس، ضمانت اجرا
  • سید محمود حسینی، سید علی پورمنوچهری*، جمشید معصومی صفحات 117-136

    دستیابی به آرمان‏ها و اهداف فردی و اجتماعی در جوامع، نیازمند به وجود اعتماد عمومی در روابط اجتماعی است. اعتماد عمومی به معنای دریافت مثبت از طرف متولیان امور و نهادها و سازمان‏ها نسبت به خواسته‏ ها و مطالبه ‏های عموم مردم است. مشروعیت شورا و تاکید بر عدل و احسان و وفای به عهد و امانت داری و امر به معروف و نهی از منکر و حکم عقل و بنا عقلا دلیلی بر وجود مبانی فقهی آن، و ایجاد روحیه تعاون و مسیولیت‏پذیری و تکیه بر صداقت و تحقق عدالت اجتماعی از آثار فقهی آن به شمار می‏رود‏. و قانون اساسی دلیلی بر وجود مبانی حقوقی آن و توسعه و تحکیم برابری و مشارکت عمومی و تامین حقوق همه جانبه افراد و رفع تبعیض ‏های ‏ناروا از آثار حقوقی آن بشمار می‏رود‏. التزام و عمل بر مبنای فقهی و حقوقی زمینه ساز جامعه مطلوب خواهد بود در این پژوهش به تبیین نقش قواعد فقهی بر اعتماد عمومی با روش توصیفی و تحلیلی می‏پردازیم و پژوهش حاضر نشان خواهد داد قواعد فقهی از شاکله های اعتماد عمومی است

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، سرمایه عمومی، اطمینان
  • صدیقه جعفر پور هاشمی، حبیب اسدی* صفحات 137-160

    پژوهش پیش روی، با روش توصیفی - مروری به بررسی انواع حالت‏های اشتغال سردفتران و دفتریاران در ایام خدمت، با تمرکز بر قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران مصوب 1354 و نیز آیین نامه قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران مصوب 1399 رییس قوه قضاییه پرداخته است. یافته‏ ها حاکی از آن است که بر اشتغال سردفتران و دفتریاران در ایام عادی، ایام تصدی موقت و نیز ایام تصدی دایم، احکام متفاوتی از جانب قانون گذار ایرانی، مترتب گردیده است. همچنین به نظر می‏رسد اگرچه تصویب آیین نامه فوق الاشاره، گام مهمی درجهت یکسان سازی قوانین و نظام نامه‏ های مرتبط با حرفه سردفتری و دفتریاری اسناد رسمی در نظام حقوقی کشور بوده است؛ لیکن اقدام مزبور، کافی به نظر نرسیده و عزم جدی نهاد قانونگذاری کشور را در این راستا، اقتضا مینماید.

    کلیدواژگان: اسناد رسمی، اشتغال، تصدی، دفتریار، سردفتر
  • عبدالوحید وفایی*، مریم جمشید زاده صفحات 163-181

    اموالی که مالک خاص نداشته باشد ومالک آن همه مردم باشند اموال عمومی و اموالی که مالک آن دولت باشد اموال دولتی نامیده می‏شود. معیارشناسی اموال عمومی از اموال دولتی به بیان ملاک و ضابطه تفکیک این دو نوع از اموال جهت شناخت مفهوم آنها پرداخته است،. این تحقیق با بهره‏گیری ازمطالعات کتابخانه ای و روش توصیفی وتحلیلی درصدد شناسایی معیارها و ملاک‏های  اموال عمومی از دولتی با تاکید بر اصل 45 قانون اساسی به بررسی نظرات فقهای امامیه و حقوقدانان پرداخته و یافته هایش چند معیار جهت تفکیک اموال عمومی از دولتی مترتب گشته است وبه این نتیجه دست یافته است که اموال به دو قسم خصوصی وغیر خصوصی قابل تقسیم است، براموال غیر خصوصی (اموال عمومی و دولتی) حاکمیت و دولت ولایت دارد نه مالکیت، در واقع ولایت بر اموال یا مالکانه هست یا غیر مالکانه،  و حاکمیت بر اموال غیر خصوصی  ولایت غیر مالکانه دارد. تفاوت ولایت و مالکیت در ارث ظاهر می‏گردد بدین معنا که در مالکیت، اموال به وراث مالک منتقل می‏گردد اما در ولایت اموال به وراث والی منتقل نمی‏گردد.

    کلیدواژگان: اصل 45 قانون اساسی، اموال دولتی، اموال عمومی، اموال غیر خصوصی، ولایت
|
  • Nafiseh Karimi Yazdi, Ebrahim Yaghouti *, MohammedJavad Javid Pages 1-24
    Background and Aim

    Women's rights is one of the main issues that has been focused by jurists and lawyers. From a legal point of view, considering women's natural rights is the initial step to realize their rights. This main point can be achieved just by adverting some particular circumstances that they may experience via their lives.studying jurisprudence areas is not sufficient for legislation, so to find a better understanding of legislation, this situation should also be examined from the perspective of psychology and medicine context. One of the big gaps in women's rights is neglecting women's rights during menopause, childbirth and especially her monthly discomforts.In all contemporary legal systems focusing on the rights and responsibilities of women during menstruation -as one of their natural rights- is a necessary basis for the development of laws and citizenship rights.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Therefore the current research,relying on medical, psychological, legal and jurisprudential evidence and applying descriptive analytical methods In the menopause, in the position of proving or rejecting the hypothesis by reviewing jurisprudence,medicine and psychology we came to the conclusion that our law neither supports this state of women nor passed any laws or protective measures. 

    Keywords: Physical condition, Women', s rights, menopause, Responsibility
  • Mohammad Shamei *, Kourosh Moalemi, Shahanghi Mohammad Pages 25-53
    The relationship between government ideology and criminal legislation, due to its interdisciplinary nature and interaction with public law and political science on the one hand, and interaction with criminology on the other hand, has found less room for discussion and analysis in the country's scientific and academic societies; Therefore, in this article, after knowing the concept of ideology, the impact of the ideology of the government on the process of criminal legislation is investigated in different historical periods. With the development of increasing government interventions in the personal and social life of citizens, this important question is raised that in relation to the establishment of laws in the field of criminal law, the legislator is influenced by what factors and what principles he is subject to. In this area, we will mention the factors affecting the process of criminal legislation (criminalization). Regardless of presenting a segmented model of political, economic, etc. factors, we can talk about the influence of ideology as an effective political factor on law enforcement. The research method is descriptive and analytical.
    Keywords: Government, Ideology, Legislation, political theories
  • Mohamad Javanbakht, Zahra Tajarei Moazzenei Pages 55-73

    Homicide, as a general word, is attributed to all illegal killings, including murder and manslaughter, sometimes leading to benefits for the perpetrator. All murders are not intentional; some are unintentional and legal, such as murdering due to legitimate defense or an attack by a crazy person, which are considered justified despite being intentional. It is to be noted that intentional murder is taking the life of another person life with malice. Regarding this crime, the primary victimized person, who loses life as the significant life capital, sometimes creates the grounds for committing the crime. As a result, they are the ones who motivate the murderer. Therefore, creating a favorable situation and conditions for committing a crime by the victim, which creates a dangerous situation for the murderer, and the one who inevitably commits the crime, makes the murder beneficial for the perpetrator. The present study aimed to elaborate the approach of Imamiyah jurisprudence and, accordingly, the criminal law related to the perpetrators of murder based on benefit. The results derived by descriptive-analytical study of related jurisprudence and legal sources indicate that the newly emerging criminological subject has been the focus of thinkers in Imamiyah jurisprudence and criminal law. Perpetrators of such criminal behavior are not considered blameworthy, and a permissive and sometimes reductionist approach is taken toward them. Moreover, this is what has been taken in the subject of criminal law.

    Keywords: Murder, utilitarianism, jurisprudence, criminal law
  • Mohammad Ojagh, MohammadAli Safa *, Mehdi Bahrehmand Pages 75-90

    An expert's opinion is an investigation that the court entrusts to a competent person called an expert in order to distinguish the right by preparing its preparations and asks him to provide technical and specialized information that is not available to the court in order to resolve legal and criminal cases. put In fact, the purpose of the current research is to examine jurisprudential and legal examples of referring to an expert, which is written in a descriptive-analytical way and with library tools, and the findings of the research indicate that in the current situation and with the specialization of affairs and also considering the complexity Court cases, especially in the fields where the judge has no expertise in this field, there is no other option but to cite and refer to the expert's theory. In order to give validity to the evidential power of the said theory, the legislator has set conditions, including the reliability of the expert, and if those conditions are established, the opinion He considers the expert to be reliable, although due to the large number of cases and the ease of the proceedings, he does not consider it necessary to achieve justice even in the criminal cases referred to the forensic medicine because it is not easily possible, and he cites the doctor's theory. But the existence of these conditions does not mean that the judge is obliged to give effect to the expert's opinion, except in cases of non-compliance with the researcher's circumstances. Therefore, if necessary, the judge will refer to the expert's opinion, and he is free to accept or reject it, and basically, the judge will examine and evaluate the evidence based on his broad authority.

    Keywords: Expert, evidence to prove a claim, Emamiyah jurisprudence, Iranian Law
  • Pari Khaledi *, Bahareh Shafiei Pages 91-116

    Identifying the consumers’ right to have access to information has a significant effect onorganizing their behavior and making an informed choice in goods consumption. With thecomplexity of the structure of the goods and the difference in the information level of themanufacturing and supplying specialists compared to the consumer, a kind of informationasymmetry has been created that endangers social peace and tranquility and creates tension in therelations between the two social groups: the supplier and the producer on the one hand and theconsumer on the other hand. Therefore, to prevent problems arising from the asymmetry ofinformation, the task of providing information to the consumer is assigned to the suppliers ofgoods. In addition to the will of the parties and their agreement regarding the obligation toprovide information explicitly and implicitly, the importance of the law as one of the sources ofthis obligation should not be overlooked. The issue of the obligation to provide information inlegal sources can be the act of providing necessary information or the act of refraining fromproviding false information, depending on the case. In Iranian law, the traces of acceptance ofboth aspects of this obligation can be observed in both general and special regulations. In thecommon law legal system, the lack of guidance and warning is considered a type of productdefect. However, since the discussion of the obligation to inform and the duty of producers andsellers regarding guidance and warning is important and comprehensive, it is investigatedseparately from the discussion of defect option under an independent heading.

    Keywords: Obligation to provide information, Iranian Law, English law, Performance Guarantee
  • Seyed Mahmoud Hosseini, Seyed ali Pourmanoochehri *, Jamshid Masoumi Pages 117-136

    Achieving individual and social ideals and goals in societies requires public trust in social relations. Public trust means positive reception from the custodians of affairs and institutions and organizations towards the wishes and demands of the general public. Legitimacy of the council and emphasis on justice and beneficence and faithfulness to promises and trustworthiness and enjoining what is good and forbidding what is bad and the ruling of reason and rationality is a proof of the existence of its jurisprudential foundations, and the creation of a spirit of cooperation and responsibility and relying on honesty and the realization of justice Social is one of its jurisprudential works. And the constitution is a proof of the existence of its legal foundations and the development and consolidation of equality and public participation, and the provision of all-round rights of individuals and the elimination of unfair discrimination are considered to be its legal effects. Commitment and action based on jurisprudence and law will be the foundation of a desirable society. In this research, we will explain the role of jurisprudence on public trust with a descriptive and analytical method, and we will show that the current research will show that jurisprudence is one of the forms of public trust.

    Keywords: Contingent trust, public capital, Confidence
  • Sepideh Jafarpor Hashemi, Habib Asady * Pages 137-160

    Using descriptive-review methods, and by focusing on the law of notary public's offices, registrars, and assistant registrars association (1975) and the by-law of notary public's offices, registrars, and assistants registrars association (passed by the head of the judiciary, 2020), the present research examines the types of employment of registrars and assistant registrars in their service period. The findings showed that Iranian legislator considered different orders for the employment of registrars and their assisstants in ordinary days, temporary being in charge, and permanent being in charge. It also seems that the approval of the abovementioned by-law, though an important and necessary step in the unification of the regulations and standing orders related to the profession of notary public registry and assistance registry in Iran legal system, it hasn’t been sufficient and it is in the need of a serious measure by the legislation institution of the country.

    Keywords: notary public office, Employment, being in charge, registrar, assistant registrar
  • Abdolvahid Vafaei *, Maryam Jamshidzadeh Pages 163-181

     The public properties is the type of possession which relates to all individuals in the society. The other is the governmental properties which is the possession of the government merely. The knowledge of differences between public and governmental properties is the criterion for finding their meanings. This research with using libraries study, descriptive and analytical approach and also with emphasizing on the Article forty five of the constitution law investigate Imami jurists and lawyers’ ideas and viewpoints. Then, the findings of the differences between these two types of properties have several criteria. The possession can be divided in two sets of private and non-private properties. In non-private properties only government can access to the possessions.The differences between guardian and ownership can be found in heritage, it means that in ownership the possession can be transfer to the heirs but in guardianship the possession cannot be transfer to this heirs. 

    Keywords: Article forty five of the constitutio, Governmental properties, public properties, Ownership, Gurdianship