فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 47 (تابستان 1402)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 47 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن ساربان نژاد*، نادر شایگان فر صفحات 7-21

    تاملات دیوید هیوم در باب زیباشناسی و معیار ذوق و نیز فلسفه هنر جرج دیکی که در قالب نظریه نهادی هنر ارایه شده، هر دو بر خاستگاهی اجتماعی و جامعه شناختی استوارند. از دیدگاه هیوم ملاک صحت و اتقان احکام زیباشناسانه، حکم عام داورانی است که بنا به برایت از نقص در قوه ذوق در همه شرایط صادق و صحیح است. نظریه نهادی هنر با عطف نظر به لزوم بازتعریف مرز مفارق هنر از ناهنر در میانه قرن بیستم ارایه شد. نظریه ای که بر اساس آن، اعطای شان هنر به شییی مصنوع، از سوی شخص یا اشخاصی صورت می گیرد که به نیابت از عالم هنر در مقام نهادی اجتماعی عمل می کنند و داوری ایشان در اعطای شان به شیء مصنوع، در جهت ارزیابی یا ارج گذاری به مثابه اثر هنری نسبت به آرای دیگر، به دلیل ارتباط مستمر با عالم هنر و سلامت قوه ذوق، قبول عام یافته و واجد مرجعیت است. درنتیجه پرسش اصلی تحقیق این است که از طریق چه سازوکاری شرط لازم و کافی برای صحت احکام ذوقی و ارزش گذاری آثار هنری از یک سو، و تعریف هنر از طریق تمیز هنر از غیر هنر از سوی دیگر، از جانب «داوران حقیقی» و افراد «ذی صلاح» تامین و تضمین می شود؟ این پژوهش که با استفاده از روش تطبیقی به انجام رسیده و داده های آن به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است، ابتدا به مطالعه مفهوم حکم ذوقی می پردازد، سپس نسبت زیباشناسی هیوم و نظریه نهادی هنر را می سنجد.

    کلیدواژگان: ذوق، زیبایی، دیوید هیوم، جرج دیکی، عالم هنر، نظریه نهادی
  • سید احسان میرهاشمی روته، حسین سلطان زاده*، شروین میرشاهزاده صفحات 23-40

    فرضیه تاثیر معماری ساسانی بر معماری اسلامی را معطوف به تجانس های فرمی، شکلی و تزیینی بررسی کرده اند اما قابلیت انتساب این همگونی ها به ادوار و آثار دیگر از نظر دور مانده است. معماری، دانش و پیشه ای با ماهیت فنی و اجتماعی است، و مناسب است که در تبیین اثرگذاری ، ماهیات مذکور نیز اضافه بر ارزیابی کالبدی بررسی شوند. بنابراین پژوهش حاضر این تاثیرگذاری را در لایه هایی عمیق تر، یعنی در دو زمینه جایگاه معماری به عنوان دانش و حرفه و همچنین فناوری ساخت اجزای سازه ای در دو دوره ساسانی و اسلامی که در پژوهش های قبلی کمتر تدقیق شده، می سنجد. ابتنای نظری این سنجش استوار بر نظریه بینامتنیت و داده ها برای تحلیل ماخوذ از متون تاریخی است. هدف تحقیق، تبیین جایگاه معماری و کنشگران مستقیم این حوزه در دوره ساسانی با دست مایه قرار دادن فهم در زمانی از معماری و همچنین تاملی دقیق تر بر فناوری ساخت عناصر سازه ای و اثر آن ها بر متن بعدی، یعنی معماری اسلامی است. استخراج این ارتباط می تواند به تقویت یا تضعیف فرضیه اصلی و همچنین منشا تکوین معماری اسلامی کمک کند. پژوهش از دید زمانی، مقطعی و گذشته نگر، مبتنی بر استدلال های عمدتا استقرایی و از موضع فرایندی، کیفی و با رویکردی تفسیری- تاریخی است. به نظر می رسد معماری اسلامی از حیث مفهوم، جایگاه این دانش و نظام دیوانی، کاملا وام دار سنت معماری ساسانی باشد اما در حوزه فناوری ساخت، ضمن اتکای صریح به شگردهای فنی پیشین، اندک تغییراتی در شکل و مصالح جهت تکامل فنون پیشین ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: معماری ساسانی، معماری اسلامی، مفهوم معماری، فناوری ساخت، بینامتینت
  • صفیه حاتمی*، مهدی محمدزاده صفحات 41-55

    تزیین، معنا و مفهومی فراتر از آراستن و پوشش ظاهری دارد و برای درک آن باید نسبت به مفاهیم دینی و رمزهای تصویری شناخت پیدا کرد. در کلیه آثار هنر و معماری اسلامی همیشه تزیینات نقش اساسی در برقراری حس وحدت و یگانگی داشته اند و از تدابیر تجسمی متفاوتی برای القای این حس استفاده شده است. کتیبه گریوار بقعه دوازده امام یزد با هزار سال قدمت از کتیبه های منحصربه فرد با مضمون توحیدی و بر بستری هشت ضلعی است که بررسی کیفیت اصل وحدت و یکپارچگی تجسمی می تواند مبنای تجزیه وتحلیل آن قرار گیرد. مقاله حاضر سعی کرده است با تجزیه و تحلیل این کتیبه پی به تدابیر تجسمی و صوری به کاررفته در آن ببرد و در این راستا به این پرسش پاسخ دهد که در طراحی کتیبه گریوار گنبد بقعه دوازده امام یزد، طراح کدام تدابیر تجسمی و بصری را، چگونه و به چه میزان برای القای حس وحدت به کار بسته است. در این پژوهش کیفی که به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و داده ها به شیوه مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی جمع آوری شده اند، ضمن تاملی بر ماهیت این بنا، کتیبه مذکور که با گذر زمان آسیب هایی دیده است بازآفرینی شد. ازآنجایی که وحدت کلی در اجزا نهفته است، ضمن تحلیل ساختار کلی، بخش هایی از این کتیبه طولانی به صورت تصادفی برای تحلیل انتخاب شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد پیروی از ریخت یکسان، به خصوص در نظام هندسی و نوشتاری، استفاده از اجزای خرد در هر نظام؛ پیروی از ساختار خطی مشترک و فضای خالی هم ارزش در سطح کتیبه و... از شاخص ترین تدابیر بصری به کاررفته با کمیت ها و کیفیت های متفاوت در طراحی کتیبه مذکور است که در مجموع با ایجاد وحدت بصری مطلوب در القای هرچه بیشتر مضامین توحیدی آن نقش دارد.

    کلیدواژگان: بقعه دوازده امام یزد، کتیبه توحیدی، کوفی تزیینی، وحدت و یکپارچگی صوری
  • سمانه کاکاوند* صفحات 57-75

    طرح قابی یا لوزی بندی از الگوهای تکرارشونده در هنر نیمه دوم سده دوازدهم هجری قمری است. الگوی یادشده بر بستر مواد بیانی گوناگونی از عصر زندیه پدیدار شده است. به دیگر سخن طرح قابی، الگویی رایج در آثار هنری زندیه است که به تناسب ماده بیان یا فرم پذیرنده آن به نحوی خاص و متناسب بروز یافته است. طرح قابی با فرض دولایه شبکه ای و تزیینات میانی در آثار گوناگون هنری با وجود شباهت نسبی، جلوه های متفاوتی داشته است. از این گذرگاه پرسش این است که تکرارشوندگی طرح قابی در تعامل با مواد بیانی متنوع و متعدد در عصر زندیه چگونه قابل تبیین است؟ هدف شناخت طیف متنوع الگوی «قابی» به مثابه نرم نشانه متناسب با ماده بیان یا سخت نشانه ها در قالب آثار هنری گوناگون عصر زندیه است. پژوهش از انواع تحقیقات کیفی است و براساس هدف، در دسته تحقیقات بنیادی می گنجد. روش تحقیق نیز توصیفی - تحلیلی است و داده های گردآوری شده حاصل مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات دیداری آثار موزه ای عصر زند و دربردارنده طرح قابی است که بر بستر نشانه-معناشناسی سامان یافته اند. نمونه ها به صورت هدفمند و با شرط دارایی الگوی قابی انتخاب شده اند. نتیجه اینکه شکل گیری جسمانه ثابت طرح قابی بر مواد بیانی مختلف همچون شیشه، بافته، آثار لاکی و گچ به اقتضای تنوع جسم، نمودهای متعددی دارد. طرح بندی لوزی بر بافته های سنتی عصر زندیه، خاصه موارد دستگاهی، با تزیینات و جزییات بیشتری پدیدار می شود و در آثار لاکی ساده و بیشتر لایه شباک مشخص است. به طورکلی شکل برونه (طرح بندی لوزی) و مواد بیانی در تعامل با یکدیگر کامل شده اند.

    کلیدواژگان: هنر زندیه، طرح قابی، نظریه نشانه معناشناسی، ماده بیان، شکل برونه
  • سحر همایون نژاد، نرگس ذاکرجعفری*، خیزران اسماعیل زاده صفحات 77-91

    از قرن بیستم به این سو و با رواج یافتن اندیشه انتقادی در بررسی و نقد هنر، یکی از اصلی ترین انتقادات به نظام ارزش گذاری آثار هنری، تعیین ارزش آن ها بر مبنای میزان فروش و اعتبار هنرمند در بازار جهانی است. رسانه های مختلف هنری ازجمله موسیقی، سینما، نقاشی و غیره به کالایی قابل مصرف بدل شده و تحت تاثیر نظام سرمایه داری و تحولات سیاسی اقتصادی کارکرد متفاوتی به خود گرفته اند. از نخستین جلوه های پدیده کالایی شدن هنر در ایران، ظهور جنبش سقاخانه در دهه چهل شمسی است. تحقیق حاضر در صدد است رابطه آثار تولیدشده را، ذیل جنبش سقاخانه و بازار هنر، واکاوی کند. این پژوهش با تکیه بر مفهوم صنعت فرهنگ در اندیشه آدورنو در پی یافتن عواملی است که موجب شده برخی از آثار هنر سقاخانه به جای ارزش هنری و فرهنگی، ارزش اقتصادی و مبادله ای پیدا کنند. در این راستا، آثار هنری سقاخانه براساس چهار مولفه از آرای آدورنو تحلیل شده اند. طبق یافته های تحقیق حاضر، از دست دادن «اصالت و خودآیینی»، عدم «خودانگیختگی و فردیت»، «تکرارپذیری و بازتولید»، و «مصرف کنندگی مخاطب» از جمله ویژگی هایی هستند که ارزش اقتصادی و مبادله ای برای آثار جنبش سقاخانه رقم زده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که هنرمندان سقاخانه با از دست دادن مهم ترین شاخصه های هنر اصیل، همانند محصولات صنعت فرهنگ به ابزاری برای تبلیغات بدل شدند.  این تحقیق با رویکردی کیفی و روش توصیفی تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات بر اساس منابع مکتوب (کتابخانه ای آرشیوی) انجام شده است.

    کلیدواژگان: جنبش سقاخانه، صنعت فرهنگ، آدورنو، هنر انتقادی، نقاشی معاصر ایران
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 93-112

    براساس نظریه واسازی دریدا، معنا همواره در تعویق و زنجیره دال ها فاقد مدلولی غایی است. هدف پژوهش حاضر این است که نشان دهد، دگردیسی های بصری ذاتا واسازنده هستند؛ مگر اینکه روایتی ساختگرا مانع از بروز این قابلیت شود. کتاب های تو در تو اثر نوریکو اوینو، من می بینم من می بینم اثر رابرت هندرسون، تو لک لکی یا دارکوب و من روی دستم می ایستم از علی خدایی به این دلیل برای موضوع پژوهش اختیار شده اند که جملگی مبتنی بر دگردیسی تصویرند و درعین حال در خلق دگردیسی تصویر از سبک های ناهمسانی استفاده کرده اند. مقاله حاضر با روش تحلیلی تطبیقی در پی پاسخ گویی به چگونگی شکل گیری واسازی یا عدم شکل گیری آن در آثار مبتنی بر دگردیسی بصری است. نتیجه پژوهش پیش رو، مبین این است که دگردیسی تصویری می تواند تحت تاثیر ساختار روایی متن، کارکرد واسازگونه خود را از دست بدهد. به عبارتی دقیق تر، روایت تصویری متن می تواند از زنجیره تصاویر دگردیس شونده تعویق زدایی کند.

    کلیدواژگان: کتاب های تصویری، دگردیسی، واسازی، دریدا، تعویق معنا
|
  • Mohsen Sarebannejad*, Nader Shayganfar Pages 7-21

    David Hume's reflections on aesthetics and the standard of taste, as well as George Dickie's philosophy of art presented in the form of the “Institutional Theory of Art”, are both based on a social and sociological origin. According to Hume, the standard of correctness of aesthetic judgments is the joint verdict of true judges, which is true and correct in all circumstances due to the lack of defects in the faculty of taste. The institutional theory of art was presented in the middle of the 20th century, focusing on the necessity of redefining the boundary between art and non-art. A theory according to which, granting the dignity of art to an artificial object is done by a person or persons who act on behalf of the artworld as a social institution, and their judgment in granting dignity to an artificial object, in order to evaluate or honor it as a work of art compared to other opinions, is generally accepted and has authority due to its continuous connection with the artworld and delicacy. As a result, the main question of the research is to explore the importance of consensus on issuing aesthetic judgments and valuing works of art on the one hand, and explaining the distinction between art and non-art on the other hand, according to “true judges” and “qualified” people. This research, which was carried out using the comparative method and its data was collected in a library manner, first studies the concept of judgment of taste and then evaluates the relationship between Hume's aesthetics and the institutional theory of art.

    Keywords: Taste, Beauty, Hume, George Dickie, The Artworld, Institutional Theory
  • Seyed Ehsan Mirhashemi Routeh, Hossein Soltnzadeh*, Shervin Mirshahzadeh Pages 23-40

    The hypothesis of the Sassanid architecture's influences on Islamic architecture has been discussed in former inquiries with regards to the formalistic and decorative congruencies, but the fact that these similarities can be attributed to other periods has been neglected. Architecture as a knowledge and profession has a sociotechnical nature, therefore these two aspects should be assayed in influence explanation in addition to physical evaluation. As such, this study explores these influences in the deeper layers, that is, circumstances of architecture as a part of knowledge and profession as well as building technology of structural elements in the Sassanid and Islamic epochs that have been negligibly investigated in prior studies. The theoretical foundation of this assessment relies on the intertextuality theory, and the data are taken from historical texts for analysis. This study aims to reveal the architecture status and its actors’ position in the Sassanid era by providing a diachronic understanding of architecture and a scrutiny reflection on the construction process to indicate their impacts on the subsequent text, that is, Islamic architecture. elucidating this relevance can assist in boosting or weakening the main hypothesis as well as the origin of the formation of Islamic architecture. The current research process is qualitative, retrospective, and reliant on predominantly Inductive arguments and of an interpretive-historical approach. The results and discussion demonstrate that Islamic architecture is entirely indebted to the Sasanian architectural tradition in terms of its concept, status, and, administrative system but in construction technology scope, although Islamic architecture relies on the previous methods, some alterations have been made in the implementation form and materials to evolve the previous techniques.

    Keywords: Sassanid architecture, Islamic architecture, concept of architecture, construction technology, intertextuality
  • Safieh Hatami*, Mahdi Mohammadzadeh Pages 41-55

    Decoration has a concept and meaning beyond adornment and physical appearance, and to understand it, one must identify religious concepts and visual codes. In all works of Islamic art and architecture, decorations have always played an essential role in establishing a sense of unity and sodality, and different visual measures have been used to induce this sense. The Grivar inscription of the Davazdah Imam Mausoleum of Yazd is a thousand-year-old unique inscription with a monotheistic theme placed on an octagonal platform, which can be used as the basis for its analysis. The present article has tried to uncover the visual and formal measures implemented in this inscription using visual analysis, and it seeks to answer the following questions: "Which visual and representational measures has the designer used in the design of the Grivar inscription of the Davazdah Imam Mausoleum of Yazd? How and to what extent has it been used to instill a sense of unity?" In this qualitative research, which was conducted using descriptive-analytical method, and the data was collected through library studies and field surveys. While reflecting on this building, the mentioned inscription, which has been damaged over time, was recreated. Since the overall unity lies in the components, while analyzing the overall structure, parts of this long inscription were randomly selected for analysis. The results of data analysis showed that following the identical form, especially in the geometric and writing system, using small components in each system, following the common linear structure, the space of the same importance on the inscription, etc. are among the most significant visual measures used with different quantities and qualities in the inscription's design, which, as a whole, plays a role in inducing more monotheistic themes by creating a desirable visual unity.

    Keywords: Davazdah Imam Mausoleum of Yazd, The monotheistic inscription, Ornamental Kufic, Visual Unity, Integrity
  • Samaneh Kakavand* Pages 57-75

    The qābi design, also known as the lowzi-bandi, was a recurring, crisscross design in Persian art in the second half of the 18th century. It was widely used, across a variety of mediums, during the Zand dynasty, adapting to the medium in which it was employed. Although it maintained its overall dual structure of a unifying grid and inner decorations, the design manifested itself differently across different artworks. This study examines the relationship between the recurring qābi design and various art mediums in the Zand period, aiming to identify the many varieties of the design (“soft sign”) and understand how they were adapted to different mediums (“hard signs”). Conducted as qualitative, descriptive-analytical research, the study reviewed the literature as well as Zand-era museum objects featuring the qābi design, and analyzed the data from a semiotic semantics perspective. It found that the design took different forms across different mediums—including glass, textile, lacquer painting, and plaster—adapting to the limitations of each medium. For instance, on loom-woven textiles, the design was more elaborate, whereas on lacquerware, it was almost simplified into its grid. In general, the design and the medium complemented each other.

    Keywords: Zand art, Qābi design, Semiotic semantics theory, Art medium, Design
  • Sahar Homayounnezhad, Narges Zaker Jafari*, Kheyzaran Esmaielzadeh Pages 77-91

    Determining the value of any work of art based on the number of sales and the reputation of the artist in the world market has always been one of the main criticisms against the valuation system from the 20th century onwards along with the spread of critical thinking in the study and criticism of artworks. Various artistic media, including music, cinema, and painting have been regarded as consumable goods and assumed different functions under the influence of the capitalist system and politico-economic developments. The first moments of the emergence of this phenomenon in Iran go back to the emergence of the Saqqa-khane movement in the 1940s. The present article aimed to highlight the relationship between the works produced under this movement of art and the art market. Based on the concept of the culture industry in Adorno’s thought, the present study provides a critical analysis and seeks to identify factors that caused some of Saqqa-khane’s artworks to find economic and exchange value rather than artistic and cultural value. In this regard, Saqqa-khaneh artworks have been analyzed based on four components of Adorno’s thinking. According to the findings of the present study, the loss of “originality and spontaneity”, lack of “spontaneity and individuality”,“repeatability and reproduction”, and “consumerism of the audience” are among the features that have determined the economic and exchange value in the works of the Saqqa-khane movement. The study findings showed that Saqqakhane artists, by losing the most important characteristics of original art, became an advertising tool, just as the products of the culture industry. This qualitative study has been conducted based on a descriptive-analytical approach using a library-based method of data collection.

    Keywords: Adorno, Critical art, Culture industry, Saqqa-khaneh movement, Contemporary painting of Iran
  • Amirhossein Zanjanbar* Pages 93-112

    According to theory of deconstruction by Derrida, meaning is always defermented and the chain of signifiers have no final signification. The objective of the current research is to show that visual metamorphoses are inherently constructive, unless, a constructive narrative prevents this possibility from occurring. "Elephant Buttons" by Noriko Ueno, "I see, I see" by Robert Henderson, "Are you a stork or a woodpecker?" and "I stand on my hand" by Ali Khodaei were chosen for the research topic, because all are based on metamorphosis of the image and at the same time, they have used different styles in creating the metamorphosis of the image. The present article seeks to answer the question “how deconstruction is formed or not in works based on visual metamorphosis”, with the analytical-comparative method. The result of the present research shows that image metamorphosis can lose its adaptive function under the influence of the narrative structure of the text. In more precise words, the visual narration of the text can postpone the chain of metamorphosing images.

    Keywords: picture books, metamorphosis, deconstruction, Derrida, postponement of meaning