فهرست مطالب

نشریه مطالعات برنامه ریزی قلمرو کوچ نشینان
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میثم تحویلداری، نصرالله مولایی هشجین*، تیمور آمار صفحات 1-12
    مقدمه

    روابط و مناسبات بین سکونتگاه ها و بویژه بین شهر و روستا که خود را عمدتا به شکل جریان های جمعیت، کالا، سرمایه، عقاید، اطلاعات و نوآوری نشان می دهد، پدیده ای فضایی - مکانی و جغرافیایی بوده و شناخت، تبیین و کشف قانونمندی های کلی حاکم برآن، در چهارچوب روابط متقابل انسان و محیط موضوعی جغرافیایی بوده و از اهمیت نظری و کاربردی ویژه برخودار است.هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر، ارزیابی عملکرد توسعه کالبدی شهر بر تحولات روستاهای پیرامون با نقش میانجی موقعیت قرارگیری در قلمرو کوچ نشینان رضوانشهر می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی محسوب می باشد، و از لحاظ روش کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دو بخش است، شامل  8 سگونتگاه روستایی پیرامون شهر رضوانشهر می باشد، که حجم نمونه با توجه به مجموع تعداد خانوار در روستاهای مورد مطالعه (2333 خانوار) 330 نمونه می باشد. بخش دوم نیز، شامل افراد متخصص و نخبه در زمینه موضوع پژوهش حاضر می باشند، که بر اساس نمونه گیری در دسترس تعداد 25 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار SPSS، مدل های (FARAS، FCOPRAS+FSORA)، و TOPSIS)، استفاده شد.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    در قلمرو کوچ نشینان روستاهای پیرامون شهرستان رضوانشهر مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و بحث: 

    توسعه کالبدی شهر رضوانشهر با توجه به گسترش روابطش با روستاهای پیرامون، تاثیرات و تحولات زیادی در ابعاد (اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، کالبدی و محیطی-اکولوژیک) به وجود آورده است که از مهمترین آنها می توان به تحولات اقتصادی اشاره نمود. همچنین نتایج نشان داد، روستاهای پیرامونی از نظر تحولات مطرح شده با یکدیگر تفاوت معناداری دارند، به طوری که بیشترین میزان تحولات در میان روستاهای پیرامونی مورد مطالعه، مربوط به روستای لاکتاسرا است.

    نتایج

    شهر رضوانشهر و روستاهای پیرامون دو پدیده جغرافیایی هستند که تغییرات و تحولات عرصه های ساختاری و کارکردی آنها در ابعاد (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیطی) بسته به موقعیت و فاصله آنها با شهر دارد. هر چه موقعیت و فاصله روستاها به شهر نزدیک تر باشد، به همان میزان، تشعشع تحولات اقتصادی و اجتماعی آنها نیز بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی شهر، روستاهای پیرامون، موقعیت قرارگیری، قلمرو کوچ نشینان، رضوانشهر
  • سید اسکندر صیدایی، حجت الله صادقی* صفحات 13-30
    مقدمه

    در عصر حاضر، گردشگری با توجه به رشد غیرقابل انکار آن، به انواع مختلف در حال توسعه و نقش آفرینی است. گردشگری عشایری به دلیل ارتباط با طبیعت و  فرهنگ بومی، اهمیت زیادی پیدا کرده است. احداث اکوکمپ های گردشگری عشایری، نمونه بارزی از برنامه ریزی در این زمینه است. در این راستا برنامه ریزی برای رشد و توسعه آن ضروری است.

    هدف پژوهش

    هدف این تحقیق، شناخت و مکان یابی مناطق مستعد اکوکمپ های گردشگری عشایری در منطقه چهارمحال و بختیاری است.روش شناسی تحقیق: روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های مکانی و پرسشنامه به روش مقایسه زوجی است. جامعه آماری را کارشناسان مرتبط با موضوع تشکیل داده که 30 نفر جهت مقایسه زوجی شاخص ها به روش AHP انتخاب شدند. همچنین از الگوریتم های موجود در GIS نیز برای ترسیم نقشه ها و مکان یابی مناطق مستعد احداث اکوکمپ های عشایری استفاده گردید. شاخص های تحقیق عبارت اند از ارتفاع، شیب، خاک، کاربری و پوشش اراضی، نزدیکی به منابع آب، دوری از مناطق حفاظت، فاصله از خط گسل، فاصله از زمین لغزش، متوسط دما سالانه، متوسط بارش سالانه، نزدیکی به جاده ارتباطی، نزدیکی به شهر، نزدیکی به روستا، تراکم جمعیت

    قلمروجغرافیایی پژوهش

    قلمرو جغرافیایی پژوهش، مناطق عشایری استان چهارمحال و بختیاری است. یافته ها و بحث: مهمترین معیار جهت احداث اکوکمپ گردشگری، نزدیکی به منابع آب با ضریب اهمیت 148/0 شناخته شده است. بعد از آن شاخص های نزدیکی به جاده ارتباطی با ضریب اهمیت 130/0؛ کاربری اراضی با وزن 109/0 و همچنین دوری از زمین لغزش با امتیاز 096/0 شناخته شده اند. یافته ها گویای این مطلب است که منطقه چهارمحال و بختیاری دارای ظرفیت های قابل توجه ای برای توسعه گردشگری و احداث اکوکمپ است. همچنین این تحقیق تایید می نماید که کانون های عشایری می تواند با احداث اکوکمپ های گردشگری ارتباط داشته باشند؛ چرا که 10 کانون عشایری در پهنه هایی از منطقه چهارمحال و بختیاری قرار گرفته اند که بر اساس تحلیل، بهترین پهنه ها برای احداث اکوکمپ گردشگری محسوب می شوند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که 10 اکوکمپ شامل چلگرد، شرمک، هیرگان، شیخ علیخان، شلیل، صمصامی، بارز، قلعه مدرسه، مازه سوخته و کری بنیچه برای توسعه گردشگری عشایری در این منطقه می تواند طراحی و برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: اکوکمپ، گردشگری عشایری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، چهارمحال و بختیاری
  • هومان خاکپور، عطالله ابراهیمی، حجت الله خدری غریب وند*، ایمان ظفریان صفحات 31-42
    مقدمه

    چارچوب معیشت پایدار بر یک رویکرد مردم محور بر مبنای پنج مولفه کلیدی استوار است. این مولفه های کلیدی شامل دارایی های معیشت، ساختارها، فرایندها و نهادها، زمینه آسیب پذیری، راهبردهای معیشتی و خروجی نهایی می باشند. دارایی ها یا سرمایه های معیشتی شامل سرمایه های طبیعی، انسانی، اجتماعی، مالی و فیزیکی می باشند. 

    هدف پژوهش

    با تاکید براینکه برای تحقق معیشت پایدار «هیچ دارایی منحصری به خودی خود کافی نیست»،  این مطالعه در نظر دارد مولفه های پنج گانه یا پنتاگون های سرمایه های معیشت را در مرتع قلنگان از توابع شهرستان شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری را مورد بررسی قرار دهد.روش شناسی تحقیق: این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی، کتابخانه ای، بررسی اسنادی، مشاهدات، مصاحبه میدانی و تکمیل پرسشنامه توسط بهره برداران مرتعی صورت گرفت. در این مطالعه داده های پرسشنامه با استفاده از طیف لیکرت به دست آمدند. معیارهای هر سرمایه تجزیه و تحلیل شدند. در نهایت پنتاگون سرمایه های معیشت در زمینه مرتع قلنگان به دست آمد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش

    قلمرو جغرافیایی پژوهش، گله داران شهرکرد است. یافته ها و بحث: نتایج نشان داد بین معیارهای مختلف هر سرمایه اختلاف معنی دار وجود دارد. کیفیت آب از سرمایه طبیعی، افراد مورد وثوق از سرمایه انسانی، روابط و انسجام اجتماعی از سرمایه اجتماعی، دامداری و تولیدات دامی از سرمایه مالی و جاده و حمل نقل از سرمایه فیزیکی از معیارهای مهم اثرگذار بر معیشت بهره برداران بودند.

    نتایج

    این پژوهش پیشنهاد می کند در مطالعات آینده دیدگاه های ذنیفعان مختلف مورد مقایسه و تحلیل قرار گیرد. علاوه براین، برای تعیین معیارهای مهم اثرگذار از روش شناسی های تصمیم گیری چند معیاره می توانند مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: معیشت های پایدار، سرمایه های معیشت، پنتاگون معیشت، مرتع قلنگان، شهرکرد
  • حسین دلاوری*، رمضانعلی نادری مایوان صفحات 43-54
    مقدمه

    یکی از الزامات بنیادین بخش گردشگری نیل به اهداف توسعه پایدار در راستای دستیابی به گردشگری پایدار می باشد. گردشگری پایدار سعی در تنظیم روابط بین مکان گردشگری و گردشگران دارد و رضایت بازدید کننده گان را فراهم آورده و به رشد اقتصادی ناحیه کمک می کند.هدف پژوهش: هدف تحقیق حاضر، شناسایی راهکارهای گردشگری پایدار در راستای توسعه اقتصادی سکونتگاه‎های روستایی در قلمرو کوچ نشینان شهرستان قوچان، می باشد.روش شناسی تحقیق: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی می باشد، و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش گراندد تیوری و مدل (DEMATEL) استفاده شد. در این تحقیق نمونه گیری از نوع غیراحتمالی به صورت نمونه گیری هدفمند تا مرحله اشباع (کفایت) نظری پیش‎رفت و در مجموع 40 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.قلمروجغرافیایی پژوهش: این پژوهش در قلمرو کوچ نشینان شهرستان قوچان مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و بحث

    از نتایج روش گراندد تیوری جهت شناسایی راهکارهای گردشگری پایدار در راستای توسعه اقتصادی روستاهای شهرستان قوچان، 6 مقوله (برنامه‎ریزی و سیاست گذاری مناسب گردشگری، تشکیلات و شناسایی جاذبه ها و ملزومات توسعه گردشگری، تقویت فرهنگ سنتی روستاهای گردشگری قوچان، بستر اقتصادی، اجتماعی، محیطی و انسانی کارآفرینی گردشگری، ارتقاء آموزش و آگاهی مردم محلی، بازاریابی در امر گردشگری)؛ شناسایی شد که از بین راهکارهای مطرح شده با استفاده از مدل دیمتل، راهکارهای (برنامه ریزی و سیاستگذاری مناسب گردشگری، تشکیلات و شناسایی جاذبه ها و ملزومات توسعه گردشگری، بستر اقتصادی، اجتماعی، محیطی و انسانی کارآفرینی گردشگری، ارتقاء آموزش و آگاهی مردم محلی،  بازاریابی در امر گردشگری) در نیمه مثبت نمودار عوامل علی قرار گرفته اند که نشان از تاثیرگذاری بالای این راهکارها می باشد و راهکار (تقویت فرهنگ سنتی روستاهای گردشگری قوچان) در نیمه منفی نمودار عوامل معلول قرار گرفته اند که نشان از تاثیرپذیری بالای این راهکار می باشد.

    نتایج

    با تقویت فرهنگ محلی و سنتی منطقه می توان توسعه گردشگری را به حداکثر رساند تا بتوان تاثیرات آن را بر ابعاد اقتصادی زندگی سکونتگاه‎های روستایی به وضوح مشاهده گردد.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، توسعه اقتصادی، قلمرو کوچ نشینان، شهرستان قوچان
  • محمدکریم رئیسی*، محمود محمدی صفحات 55-66
    مقدمه

    یکی از راهبردهای توسعه جامعه عشایری، یکجانشینی است که عمدتا با هدف توسعه و عمران جامعه عشایری و با هدف محرومیت زدایی و خدمات رسانی بهتر به این جامعه انجام می گیرد. در این راستا، پیش بینی می شود که با اسکان عشایر و تغییر شرایط زندگی از کوچ نشینی به یکجانشینی تغییر‎یافته و تحولات اقتصادی صورت گیرد.

    هدف پژوهش

    هدف تحقیق حاضر، شناسایی راهکارهای گردشگری پایدار در راستای توسعه اقتصادی سکونتگاه‎های روستایی در قلمرو کوچ نشینان شهرستان قوچان، می باشد.روش شناسی تحقیق: هدف پژوهش حاضر؛ بررسی تحولات اقتصادی یکجانشینی عشایر در شهرستان نیکشهر، است تا تاثیر یکجانشینی در وضعیت اقتصادی خانوارهای اسکان یافته با اسکان نیافته بررسی و مشخص شود کدام یک از طوایف عشایر شهرستان نیکشهر پس از یکجانشینی بیشترین تاثیر اقتصادی را پذیرفته است.قلمروجغرافیایی پژوهش: این پژوهش در قلمرو کوچ نشینان شهرستان نیکشهر مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و بحث

    نتایج آزمون تی گروه های همبسته نشان داد، میانگین گویه های اقتصادی: (تولید صنایع دستی، تولید بند، تولید لبنیات، تولید پروتیین، فروش پروتیین، گرایش به دامداری، فروش گیاهان دارویی، هزینه درمانی دام) در گروه اسکان یافته عشایر نسبت به گروه اسکان نیافته عشایر بسیار کمتر است و در گویه های (اشتغال افراد، درآمد خانوار، پس انداز، مالکیت زمین زراعی و مسکن، درآمد کشاورزی، هزینه تحصیل فرزندان، هزینه درمانی افراد، هزینه امکانات رفاهی، هزینه مسکن، هزینه خرید مواد غذایی، هزینه وسیله نقلیه سبک و سنگین، ماشین آلات کشاورزی و در نهایت فعالیت صنعتی)، میانگین شان در گروه های اسکان یافته بیشتر از گروه های اسکان نیافته است. در ادامه نتایج رگرسیون نشان داد، 95 درصد تغییرات متغیر وابسته (تحولات اقتصادی) به وسیله متغیر مستقل (یکجانشینی) تبیین شده است. همچنین نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد، شاخص درآمد با مقدار اثر مستقیم 059/0 و اثر غیرمستقیم 134/0، بیشترین میزان تاثیر را از یکجانشینی به خود اختصاص داده است. در نهایت نتایج نشان داد، در بین طوایف شهرستان نیکشهر: طایفه چاکرزهی با مقدار میانگین 78/3، بیشترین میزان تحولات اقتصادی را در رابطه با یکجانشینی به خود اختصاص داده اند.

    نتایج

    وضعیت اقتصادی خانوارهای اسکان یافته با اسکان نیافته بسیار متفاوت است. در واقع یکجانشینی، تحولات اقتصادی زیادی برای خانوارهای عشایر ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: تحولات اقتصادی، یکجانشینی، عشایر، شهرستان نیکشهر
  • مینا خندان*، علیرضا سلیمانی، نوبخت سبحانی صفحات 67-80
    مقدمه

    مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی انسان، در طول تاریخ همواره مورد توجه قرار گرفته است و تامین آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از آنجا که مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی انسان به شمار می رود، به طور طبیعی اولویت بالایی در برنامه ریزی توسعه اجتماعی و اقتصادی دارد و  نقش مهمی در بهبود زیست پذیری جامعه و کیفیت زندگی افراد و خانواده ها دارد.

    هدف پژوهش

    هدف این مقاله، ارزیابی و بررسی سیاست های اجرایی دولت در تامین مسکن گروه های کم درآمد قلمرو کوچ نشینان در شهرستان ارومیه می باشد. جامعه آماری شامل متخصصان، کارشناسان و خبرگان است.

    روش شناسی تحقیق

    نوشتار حاضر از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از تصمیم گیری های چند معیاره مانند (سوارا، واسپاس و ایداس) شده است.قلمروجغرافیایی پژوهش: محدوه مکانی مورد مطالعه در پژوهش حاضر، شهرستان ارومیه می باشد.یافته ها و بحث: مهم ترین سیاست اجرایی دولت برای تامین مسکن گروه های کم درآمد قلمرو کوچ نشینان شهرستان ارومیه به ترتیب شامل مسکن مهر، طرح نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده؛ طرح ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی و طرح شهرهای جدید می باشد.

    نتایج

    مقوله مدیریتی قابلیت توسعه بخشی بیشتری نسبت به سایر مولفه ها مانند اقتصادی، اجتماعی و کالبدی در تامین مسکن گروه های آسیب پذیر دارد.

    کلیدواژگان: مسکن، سیاست های دولت، گروه های کم درآمد، شهرستان ارومیه
  • جواد حاجی علیزاده* صفحات 81-94
    مقدمه

    جامعه عشایری ایران که در زمان نه چندان دور بیش از 50 درصد جامعه ایران را به خود اختصاص می داده است امروز بر اثر عوامل مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تاریخی کمتر از 5 درصد جمعیت کل کشور را به خود اختصاص داده است که به دلیل اسکان عشایر بوده است.هدف پژوهش: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات اسکان بر معیشت پایدار عشایر در بخش مرکزی شهرستان داراب انجام شده است. این پژوهش از حیث هدف جز پژوهش های کاربردی محسوب می شود که بنا به ماهیت آن شیوه اجرای به صورت توصیفی- تحلیلی است.روش شناسی تحقیق: جامعه آماری تحقیق را عشایر اسکان یافته و عشایر کوچ رو در در بخش مرکزی شهرستان داراب تشکیل داده است که براساس نتایج سرشماری نفوس و مسکن در سال 1395 جمعیت آن برابر با 1131 نفر بوده است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 287 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شده است. به منظور تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش

    این پژوهش درعرصه شهرستان داراب  از شهرستان های استان فارس انجام پذیرفته است.

    یافته ها و بحث

    اطلاعات به دست آمده در بین عشایر اسکان یافته و عشایر کوچ رو نشان داد که وضعیت سرمایه انسانی در بین عشایر اسکان یافته با میانگین 317/3 نسبت به عشایر کوچ رو با میانگین 843/2 مناسب تر است. از نظر سرمایه اجتماعی در هر دو گروه عشایر اسکان یافته با میانگین 113/3 و عشایر کوچرو با میانگین 104/3 مطلوب و مناسب است و تفاوت چندانی ندارند. از نظر سرمایه فیزیکی عشایر اسکان یافته با میانگین 227/3 نسبت به عشایر کوچ رو با میانگین 877/2 در وضعیت مناسب تری قرار دارد. همچنین نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که اسکان بیش ترین تاثیر را با مقدار ضریب بتای 318/0 بر سرمایه فیزیکی داشته است. همچنین بر سرمایه انسانی با مقدار ضریب بتای 254/0، سرمایه اجتماعی با مقدار ضریب بتای 221/0، سرمایه طبیعی با مقدار ضریب بتای 154/0 و سرمایه اقتصادی با مقدار ضریب بتای 277/0 تاثیرگذار بوده است.

    نتایج

    اگرچه اسکان عشایر موجب شده تا دسترسی جوامع عشایری به خدمات زیرساختی و دسترسی های آموزشی و همچنین مسکن و عوامل دیگر آسانتر شود و سطح رفاه نسبی آن ها با توجه به خدمات رسانی بیشتر به آن ها بهتر شود اما جامعه عشایری ماهیت اصلی خود را با توجه به دام و مرتع که دو رکن اصلی زندگی در میان جامعه عشایر کوچ رو بوده است از دست داده است.

    کلیدواژگان: اسکان عشایر، معیشت پایدار، کوچ، شهرستان داراب
  • اسماعیل صفرعلی زاده، رباب حسین زاده*، مناف خان زاده صفحات 95-106
    مقدمه

    روابط متقابل شهر و روستا به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موثر در بروز تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در عرصه های شهری و روستایی شناخته شده است بااین حال در بیشتر برنامه ریزی و نظریه های توسعه به طور عمده بر دوگانگی شهر و روستا تاکید می شود. روابط و مناسبات متعدد شهر روستا می تواند به توسعه یا توسعه نیافتگی هر یک از این دو جامعه منجر شود.

    هدف پژوهش

    هدف مقاله حاضر بررسی این روابط و اثرات آن، در شهر نوسود بر توسعه روستاهای بخش سیروان است شهر نوسود در استان کرمانشاه است.

    روش شناسی تحقیق

    روش توصیفی - تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات تلفیقی از روش های اسنادی و پیمایشی است برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران به تعداد حجم نمونه 118 خانوار تعیین شد. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات، از نرم افزار spss استفاده شد.قلمروجغرافیایی پژوهش: قلمرو جغرافیایی تحقیق نیز شامل چهار روستای مرزی کیمنه، بیدرواز، هانی گرمله و دزاور بخش نوسود شهرستان پاوه است.یافته ها و بحث: نتیجه آزمون T که رقم 3.39 به دست آمد که ارتباط شهر و روستا در سطح مناسبی ارزیابی شده است. همچنین در آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون جریان ارتباطی به واسطه تامین مالی تاثیر بیشتری بر روی ارتباطات داشته است.

    نتایج

    جریانات عمده اقتصادی بین روستاهای موردبررسی و شهر نوسود، مربوط به فعالیت های باغی و دامی است و از سوی دیگر  رونق گردشگری در محدوده موردمطالعه برخی از روابط اقتصادی محدوده موردمطالعه مربوط به صنایع دستی ازجمله ساخت و فروش (گیوه های دستباف، لباس های پشمی، سبدهای چوبی و...) در شهر نوسود و نیز در شهر پاوه به عنوان مرکز شهرستان، است.

    کلیدواژگان: روابط اقتصادی، شهر و روستا، سکونتگاه روستایی، قلمرو کوچ نشینان، نوسود
  • داود جمینی*، هیمن شهابی، حمید نظری، رامین آتش بهار صفحات 107-122
    مقدمه

    با توجه به وجود روستاهای متعدد در زیست بوم های عشایری و اثرات مخرب جانی، مالی و زیست محیطی یلایای طبیعی، شناسایی سکونتگاه های روستایی واقع در خطر زمین لغزش به عنوان یکی از شایع ترین مخاطرات طبیعی در جهان و ایران، می تواند در مدیریت این نوع از بحران ها موثر باشد.هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر شناسایی سکونتگاه های روستایی در معرض خطر وقوع زمین لغزش در زیست بوم عشایری پاوه است.

    روش شناسی تحقیق

    جهت دستیابی به اهداف این پژوهش کمی و کاربردی، از 18 عامل موثر بر زمین لغزش و برای وزن دهی به آن ها از نظرات 15 نفر از اساتید دانشگاهی، محققان و کارشناسان استفاده شده است. برای استخراج نقاط زمین لغزش موجود از تصاویر راداری سنتنیل 1 در محیط نرم افزار Snap و Google Earth بهره گرفته شده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار ArcGIS با روش همپوشانی فازی استفاده به عمل آمده است.قلمروجغرافیایی پژوهش: قلمرو جغرافیایی این مطالعه، شهرستان پاوه واقع در استان کرمانشاه است.

    یافته ها و بحث

    یافته های پژوهش نشان داد به لحاظ حساسیت به وقوع زمین لغزش از کل مساحت شهرستان 39 درصد در پهنه های با احتمال خطر بسیار کم و کم، 30 درصد در پهنه با حساسیت متوسط و 31 درصد در پهنه های با حساسیت زیاد و بسیار زیاد قرار گرفته است. همچنین نتایج نشان داد به لحاظ حساسیت به وقوع زمین لغزش از مجموع 53 آبادی دارای سکنه شهرستان پاوه، 8/35 درصد در پهنه های با احتمال خطر بسیار کم و کم، 3/28 درصد در پهنه با حساسیت متوسط و 9/35 درصد در پهنه های با حساسیت زیاد و بسیار زیاد نسبت به وقوع خطر زمین لغزش قرار گرفته اند.

    نتایج

    با توجه به واقع شدن تعداد قابل توجهی از سکونتگاه های روستایی در معرض خطر زمین لغزش، تهیه نقشه حساسیت به وقوع مخاطرات محیطی در این فضاهای جغرافیایی، باید در اولویت سیاست ها و برنامه ریزی های آمایش سرزمین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مخاطرات محیطی، زمین لغزش، زیست بوم عشایری، سکونتگاه های روستایی، شهرستان پاوه
  • پری موسی پور میاندهی*، امیرحسین فرهادی، عرفان دودانگه صفحات 123-136
    مقدمه

    در ایران کوچ نشینان سومین جامعه مهم در کنار جوامع شهر و روستایی به شمار می روند.هدف پژوهش: بررسی کتاب های مطالعات اجتماعی ابتدایی، متوسطه اول بخش جغرافیا و جغرافیای متوسطه دوم بر اساس مولفه های کوچ نشینی است.

    روش شناسی تحقیق

    تحلیل محتوای کمی و کیفی، واحد تحلیل، مضمون می باشد.قلمروجغرافیایی پژوهش: کتاب های مطالعات اجتماعی دوره آموزش ابتدایی و متوسطه اول بخش جغرافیا و جغرافیای متوسطه دوم است.

    یافته ها و بحث

    در پژوهش حاضر 7 مولفه کوچ نشینی شامل، خانواده و جمعیت 5 شاخص، مولفه اقتصاد و معیشت 4 شاخص، مولفه سیاست گذاری ها 8 شاخص، مولفه پراکنش جغرافیایی 2 شاخص، مولفه سکونتگاه ها 3 شاخص، مولفه اقوام و طوایف 18 شاخص و مولفه سبک زندگی 4 شاخص می باشد. یافته نشان می دهد در کتاب های مذکور به مولفه کوچ نشینی ،(% 32/16) مولفه اقتصاد و معیشت، (% 16/8) مولفه سیاست گذاری ها ،(% 04/2) مولفه پراکنش جغرافیایی، (% 06/53) مولفه اقوام و طوایف، (% 44/22) به مولفه سبک زندگی توجه شده است. مولفه اقوام و طوایف با بالاترین میزان فراوانی (% 06/53) در رتبه اول و مولفه های خانواده و جمعیت و سکونتگاه ها، با پایین ترین میزان فراوانی(0) در آخرین رتبه قرار گرفته اند. همچنین کتب مطالعات اجتماعی ابتدایی با بالاترین میزان فراوانی (% 2/59) بیشترین و کتب مطالعات اجتماعی دوره متوسطه اول با پایین ترین میزان فراوانی (% 15/8) کمترین توجه را به مولفه های کوچ نشینی داشته اند.

    نتایج

    نشان دهنده عدم توجه کافی و متعادل کتاب های موردنظر به مولفه های کوچ نشینی است. کوچ نشینان نقش موثری در تولیدات کشور دارند و بخش مهمی از جامعه هستند لذا آموزش و پرورش باید نگاه ویژه ای به این نوع زندگی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های زندگی کوچ نشینی، مطالعات اجتماعی، جغرافیا، تحلیل محتوا، دوره متوسطه
  • مهدی چراغی*، شادعلی توحیدلو، محمدرضا نعمتی صفحات 137-146
    مقدمه

    امروزه سرمایه انسانی یکی از مهم ترین عناصر در فرایند توسعه و محور توسعه شناخته می شود. بنابراین، تامین امنیت غذایی پایدار آحاد جامعه ساکن در ایران یکی از اهداف اساسی در برنامه های توسعه قبل و بعد از انقلاب محسوب می شود.
    هدف پژوهش: در تحقیق حاضر به شناخت وضعیت امنیت غذایی و در ادامه عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر امنیت غذایی خانوارهای عشایر پرداخته شده است.

    روش شناسی تحقیق

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و از نظر ابزار مبتنی بر پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای عشایر واقع در شهرستان زنجان می باشد. شهرستان زنجان در سال 1395، دارای 3741 نفر جمعیت عشایرنشین و 829 خانوار  سکنه می باشد. با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه 314 بدست آمد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (ابزار پرسشنامه)، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی و برای محاسبه میزان امنیت غذایی از روش مقیاس ناامنی غذایی استفاده شده است.  
    قلمروجغرافیایی پژوهش: محدوده مورد مطالعاتی عشایر کوچنده واقع در شهرستان زنجان می باشد. شهرستان زنجان پر جمعیت ترین و بزرگترین شهرستان استان زنجان است. مرکز این شهرستان شهر زنجان است.

    یافته ها و بحث

    24 درصد خانوارها دارای امنیت غذایی، 24.08 درصد دارای ناامنی غذایی بدون گرسنگی، 24.31 درصد دارای ناامنی غذایی با گرسنگی متوسط و 27.61 درصد دارای ناامنی غذایی با گرسنگی شدید می باشند. همچنین نتایج مدل هکمن نشان می دهد با احتمال 99 درصد 11 عامل اقتصادی و اجتماعی در امنیت غذایی خانوارهای عشایر موثر می باشد.

    نتایج

    در بین عوامل موثر عامل سن سرپرست خانوار و تعداد دام بیشترین تاثیر را بر امنیت غذایی خانوارهای عشایر داشته اند.

    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، دام، توسعه انسانی، عشایر، استان زنجان
  • معصومه نیازی، علی فیض اللهی*، زهرا رضایی نسب صفحات 147-162
    مقدمه

    در قرن اخیر بخش عمده ای از جمعیت عشایری کشور به شهرنشینی روی آورده است و نظام معیشت و زیست جهان آنان در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دچار تغییرات سترگی شده است و ایل خزل نیز از جمله ایلات استان ایلام است که چنین تغییراتی را از سر گذرانده است.هدف پژوهش: این مقاله درصدد است تا تغییرات زیست جهان ایل خزل در گذار از زندگی عشایری به ‏زندگی شهری را مورد مطالعه قرار دهد.روش شناسی تحقیق: این پژوهش با روش نظریه ی زمینه ای انجام شده است. جامعه ی آماری آن مردم ‏ایل خزل است که دارای تجربه ی زندگی عشایری و سکونت در شهر ایلام هستند و 33 نفر از آنان با روش ‏نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه ی تحقیق، انتخاب شده اند.  

    قلمروجغرافیایی پژوهش

    محدوده مورد مطالعه شهر ایلام است که در غرب ایران قرار دارد.

    یافته ها و بحث

    یافته های تحقیق مشتمل اند بر مقوله های مربوط به شرایط علی و بسترسازی همچون: امتناع از تداوم زیست عشایری، چالش مندی زیست عشایری، مدرنیزاسیون‏؛ ‏مضیقه های زیست محیطی؛ رشد دیوان سالاری، جاذبه های شهرنشینی، ‏مرددسرشتی دولت؛ راهبردهای درتکاپوی ایل وارگی، یاریگری فامیلی، نوگرایی و نهایتا پیامدهایی همچون: فردی شدن، دگرگونی ساختاری خانواده و چالش های معنایی زیست شهری. تغییرات سریع و شهرنشین شدن مردمان ایلیاتی همراه با چالشهایی در زندگی آنان بوده است.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان می دهد که زیست جهان ایلی دچار تغییرات عمده ای گشته است به گونه ای که با وجود تغییرات ساختاری در خانواده و نضج گرفتن فردگرایی، برخی نیز در تکاپوی بازسازی سنت های ایلیاتی هستند و از این روی می توان این جامعه را در حال کشاکش بین مقاومت و ‏همسازی دانست.

    کلیدواژگان: زیست جهان، عشایر، مقاومت و همسازی، ایل خزل، ایلام. ‏
|
  • Meysam Tahvildari, Nasrallah Molaihashjin *, Timur Amar Pages 1-12
    Introduction

    The relations between the settlements and especially between the city and the village, which mainly manifests itself in the form of flows of population, goods, capital, ideas, information and innovation, is a spatial-spatial and geographical phenomenon. Recognizing, explaining and discovering the general laws that govern it, in the framework of mutual relations between man and the environment, is a geographical issue and has special theoretical and practical importance.

    Purpose of the research:

     The purpose of the present research is to evaluate the performance of the physical development of the city on the developments of the surrounding villages with the mediating role of the location in the territory of the nomads of Rezvan Shahr city.

    Methodology

    In terms of the purpose, the current research is considered part of applied research, and in terms of the method, it is quantitative. The statistical population of the current research includes two parts, it includes 8 rural settlements around the city of Rezvan Shahr, and the sample size is 330 samples according to the total number of households in the studied villages (2333 households). The second part also includes expert and elite people in the field of the present Geographical area of research: In the territory of the nomads of the surrounding villages of Rezvan Shahr city, it has been investigated.

    Results and discussion

    The physical development of Rezvan Shahr city, due to the expansion of its relations with the surrounding villages, has brought about many effects and changes in the dimensions (economic, social-cultural, physical and environmental-ecological), which is one of the most important of them. We can refer to economic developments.

    Conclusion

    The city of Rezvan Shahr and the surrounding villages are two geographical phenomena that have changes and transformations in their structural and functional areas in dimensions (economic, social, physical and environmental)

    Keywords: Physical development of the city, Surrounding Villages, Location, territory of nomads, Razvanshahr
  • Seyed Skandar Seidiy, Hojat Ollah Sadeghi * Pages 13-30
    Introduction

    Nowadays, nomadic tourism has become very important due to its connection with nature and local culture. The construction of nomadic tourism ecocamps is a clear example of planning in this field. In this regard, planning for its growth and development is essential.Purpose of the research: The purpose of this research is to identify and locate potential areas for nomadic tourism ecocamps in Chaharmahal and Bakhtiari region.

    Methodology

    The descriptive-analytical research method is based on spatial data and a questionnaire using the paired comparison method. The statistical community is made up of experts related to the subject, 30 of whom were selected to compare pairs of indicators using the AHP method. Algorithms in GIS were also used to draw maps and to locate areas prone to the construction of nomadic ecocamps. The research indicators are height, slope, soil, land use and cover, proximity to water sources, distance from protected areas, distance from fault line, distance from landslide, average annual temperature, average annual precipitation, proximity to communication road, Proximity to the city, proximity to the village, population density.Geographical area: The geographical area of the research is the nomadic areas of Chaharmahal and Bakhtiari province.Findings and

    discussion

    The most important criterion for the establishment of a tourism ecocamp is proximity to water sources with an importance factor of 0.148. After that, indicators of proximity to the communication road with an importance factor of 0.130; Land use with a weight of 0.109 and distance from landslides with a score of 0.096 are known.

    Results

    The results showed that 10 ecocamps including Chelgerd, Shermak, Hirgan, Sheikh Alikhan, Shaleel, Samsami, Barz, Qala Madrasa, Maze Sokhte and Keri Beniche can be designed and planned for the development of nomadic tourism in this region.

    Keywords: EcoCamp, Nomadic tourism, Geographic information system, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Hooman Khakpour, Ataollah Ebrahimi, Hojatollah Khedrigharibvand *, Iman Zafariyan Pages 31-42
    Introduction

    The Sustainable Livelihood Framework is based on a people-centered approach including five key components. These key components include livelihood Capital, policy, processes and institutions, vulnerabilities, livelihood strategies, and outcomes. Research

    aim

    The study aims to assess livelihood capital includes natural, human, social, financial and physical assets. Research

    methodology

    This study was conducted by descriptive-analytical method, library, documentary study, observations, field interview and questionnaire completion by rangeland users. In this study, questionnaire data were obtained using the Likert scale. Criteria for each capital were analyzed. Eventually, the livelihoods pentagon achieved in the area of Qalangan rangeland.

    Result and discussion

    The results showed that there is a significant difference between the different criteria of each capital. Water quality from natural capital, trusted people from human capital, social relations and cohesion from social capital, livestock and livestock production from financial and road capital and transportation from physical capital were important criteria affecting the livelihoods.

    Conclusion

    This study suggests that in future studies, the views of different stakeholders should be compared and analyzed. In addition, multi-criteria decision-making methodologies can be considered to determine important criteria.

    Keywords: Sustainable Livelihoods, Livelihood capital, Pentagon Livelihood, Qalangan Rangeland, Shahrekord
  • Hossein Delavari *, Ramezan Ali Naderi Mayvan Pages 43-54

    Introduction The purpose of this research is to Identification of sustainable tourism solutions in line with the economic development of rural settlements in the territory of the nomads of Qochan County.Methodology The current research is applied in terms of purpose and in terms of qualitative and quantitative methods, and for the purpose of data analysis, grounded theory and model method(DEMATEL was used.The statistical population of this research includes experts and graduates in tourism and rural geography.Geographical area of research This research has been investigated in the nomadic territory of Qochan county.Results and discussion From the results of the grounded theory method to identify the set of effective solutions in the development of tourism capacities in the villages of Qochan city,6 categories(planning and appropriate tourism policy, organization and identification of attractions and requirements for tourism development, strengthening the traditional culture of Qochan tourism villages, economic base, social, environmental and human tourism entrepreneurship, promotion of education and awareness of local people, marketing in tourism matters); is identified,Among the solutions proposed using the DEMATEL model, solutions (proper tourism planning and policies, organization and identification of attractions and requirements for tourism development, economic, social,environmental and human basis of tourism entrepreneurship,promotion of education and awareness of local people)marketing in the field of tourism) are placed in the positive half of the diagram of the causal factors, which shows the high effectiveness of these solutions, and the solution (strengthening the traditional culture of the tourist villages of Qochan)is placed in the negative half of the diagram of the disabling factors, which shows the effectiveness This solution is above.Conclusion By strengthening the local and traditional culture of the region, the development of tourism can be maximized so that its effects on the economic aspects of life in rural settlements can be clearly observed.

    Keywords: Sustainable Tourism, Economic Development, nomadic territory, Qochan County
  • Mohammad Karim Raesi *, Mahmoud Mohammadi Pages 55-66

    Introduction The purpose of the present study; investigating the economic developments of nomad settlement(Case study:Nikshahr county).Methodology This research is applied in terms of purpose and based on descriptive-analytical nature.Nikshahr County, based on available sampling, the number of 130 people was determined in two sections (settled and unsettled). Finally, in order to analyze the data,SPSS software and Post Hoc and Tukey HSD tests were used.Geographical area of research This research has been investigated in the nomadic territory of Nikshahr county.Results and discussion The results of the t-test of correlated groups showed that the mean of the economic items: (handicrafts production, rope production, dairy production, protein production, protein sales, tendency to animal husbandry, sale of medicinal plants, cost of animal treatment) In the settled group of nomads, it is much less than the unsettled group of nomads and in the items (employment of individuals, household income, savings, ownership of agricultural land and housing, agricultural income, children's education expenses, medical expenses of individuals, cost of amenities, housing expenses, food purchase expenses, light and heavy vehicle expenses, agricultural machinery and finally industrial activity),Their average in settled groups is higher than unsettled groups. Further, the regression results showed that 95% of the changes in the dependent variable (economic developments) were explained by the independent variable (sedentary). Also, the results of the path analysis also showed that the income index with the value of direct effect of 0.059 and indirect effect of 0.134,has the highest effect from settlement. Finally, the results showed that, among the clans of Nikshahr county:Chakarzehi clan with an average value of 3.78 have the highest amount of economic developments in relation to settlement.Conclusion The economic situation of settled households is very different from that of non-settled households. In fact, settlement has created many economic developments for nomadic households.

    Keywords: economic developments, Settlement, Nomads, Nikshahr County
  • Mina Khandan *, Alireza Soleimani, Nobakht Sobhani Pages 67-80
    Introduction

    Housing, as a basic human need, has always been an important issue throughout history, and its provision is of particular importance. As housing is considered one of the basic human needs, it naturally has a high priority in social and economic development planning and plays an important role in improving the livability of society and the quality of life of individuals and families.Research: The objective of this article is to evaluate and examine the government's executive policies in providing housing for low-income groups of nomads in Urmia County. The statistical population includes experts, specialists, and informants.

    Methodology

    The present study is descriptive-analytical in terms of purpose and method. Multi-criteria decision-making methods such as SAW, VIKOR, and IDEAS were used for data analysis.Geographical scope of the research: The study area in this research is Urmia County.

    Results and discussion

    The most important government executive policies to provide housing for low-income nomadic groups in Urmia County are Mehr Housing, renovation and revitalization of dilapidated areas, informal settlement regularization and empowerment plan, and new city plans.

    Conclusion

    The managerial aspect has more potential for development compared to other components such as economic, social, and physical in providing housing for vulnerable groups.

    Keywords: Housing, government policies, Low income groups, Urmia city
  • Javad Hajializadeh * Pages 81-94
    Introduction

    Iran's nomadic community, which not so long ago accounted for more than 50% of Iran's society, today due to various political, economic, social and historical factors, accounts for less than 5% of the country's total population. which was due to the settlement of nomads.The aim of the study: The present study was conducted with the aim of investigating the effects of settlement on the sustainable livelihood of nomads in the central part of Darab city.Research

    methodology

    The statistical population of the research is made up of settled nomads and nomadic nomads in the central part of Darab city, based on the results of the population and housing census in 2015, its population was equal to 1131 people, which was calculated using the Cochran formula. 287 people have been selected as samples by simple random. In order to analyze the research findings, sample t-test and multivariate regression analysis were used.Geographical scope of the research: This research has been carried out in Iran.Findings and

    discussion

    The information obtained among settled nomads and nomadic nomads showed that the human capital status among settled nomads with an average of 3.317 compared to nomadic nomads with an average of 2.843 is good. is more.In terms of social capital in both groups, settled nomads with an average of 3.113 and Kochero nomads with an average of 3.104 are desirable and suitable and do not differ much.

    Results

    Due to the ease of nomads and the availability of facilities and services, the nomadic community has lost its original nature with regard to cattle and pasture, which were the two main pillars of life among the nomadic nomadic community.

    Keywords: settlement of nomads, Sustainable livelihood, Koch, Darab City
  • Davood Jamini *, Himan Shahabi, Hamid Nazari, Ramin Atashbahar Pages 107-122

    Considering the existence of numerous villages in nomadic ecosystems and the destructive effects of natural disasters on life, finances, and the environment, identifying rural settlements at risk of landslides as one of the most common natural hazards in the world and Iran can be effective in managing these crises.Purpose of the research: The purpose of the current research is to identify rural settlements at risk of landslides in the nomadic ecosystem of Paveh.

    Methodology

    To achieve the goals of this quantitative and applied research, 18 factors affecting landslides were used and to weigh them from the opinions of 15 university professors, researchers and experts. for extract landslide points, Sentinel 1 radar images were used in Snap and Google Earth software environment and to analyze the data, ArcGIS software was used with the fuzzy overlay method.Geographical area of research: The geographical area of this study is Paveh city, located in Kermanshah province

    Results and discussion

    The results of the research showed that in terms of sensitivity to the occurrence of landslides, 39% of the entire area of the county is located in areas with very low and low risk, 30% in areas with medium sensitivity and 31% in areas with high and very high sensitivity. Also, the results showed that it is located among the 53 populated settlements of Paveh county 35.8% of villages in areas with very low and low risk, 28.3% in the area with moderate sensitivity and 35.9% in high and very high sensitivity areas.

    Conclusion

    Considering the exposure of a significant number of rural settlements to the risk of landslides, the preparation of a sensitivity map to the occurrence of environmental hazards in these geographical spaces should be prioritized in land development policies and plans.

    Keywords: Environmental hazards, Landslides, nomadic ecosystems, rural settlements
  • Pari Mosapour Miyandehi *, Amirhossein Farhadi, Erfan Dodangeh Pages 123-136
    Introduction

    In Iran, nomads are considered the third most important community next to urban and rural communities.Purpose of the research: The review of social studies books for elementary, middle school, geography, and geography, is based on the components of nomadism.

    Methodology

    Quantitative and qualitative content analysis, the unit of analysis is the theme.. Geographical area of research: The social studies books for primary and secondary school are geography and geography for secondary school.

    Results and discussion

    In the present study, there are 7 components of nomadism, including family and population, 5 indicators, economy and livelihood component, 4 indicators, policy making component, 8 indicators, geographical distribution component, 2 indicators, settlements component, 3 indicators, ethnicities and clans component, 18 indicators, and style component. Life has 4 indicators. The findings show that in the mentioned books, the migration component, (16.32%) economy and livelihood component, (8.16%) policy making component, (2.04%) geographical distribution component, (53.06%) ) the component of tribes and clans (22.44%) has been paid attention to the component of lifestyle. The components of tribes and clans with the highest frequency (53.06%) are in the first rank and the components of family and population and settlements are in the last rank with the lowest frequency (0). Also, elementary social studies books with the highest frequency (59.2%) have the most and social studies books for the first secondary period with the lowest frequency (8.15%) have paid the least attention to the components of nomadism.

    Conclusion

    It shows the lack of sufficient and balanced attention of the books in question to the components of nomadism. Nomads have an effective role in the production of the country and are an important part of the society, so education should have a special look at this type of nomadic life.

    Keywords: Components of nomadic life, social studies, Geography, content analysis, Middle School
  • Mehdi Cheraghi *, Shadali Tohidloo, Mohammad Reza Nemati Pages 137-146

    Ensuring sustainable food security for the people living in Iran is one of the basic goals in the development programs before and after the revolution. In this regard, in the present research, the knowledge of the food security situation and the socio-economic factors affecting the food security of the nomadic households have been discussed. The current research is applied in terms of purpose, descriptive-analytical in terms of nature, and based on a questionnaire in terms of tools. The statistical population of the present research is nomadic households located in Zanjan city. In 2015, Zanjan city has 3741 nomadic population and 829 households. Using Cochran's formula, the number of samples needed to complete the questionnaire was obtained. The food insecurity scale method has been used. Research findings show that 24% of njan city has 3741 nomadic population and 829 households. Using Cochran's formula, the number of samples needed to complete the questionnaire was obtained. The food insecurity scale method has been used. Research findings show that 24% households have food security, 24.08% have food insecurity without hunger, 24.31% have food insecurity with moderate hunger, and 27.61% have food insecurity with severe hunger. Also, the results of Heckman's model show that with a probability of 99%, 11 economic and social factors are effective in the food security of nomadic households.

    Keywords: food insecurity, Nomadic Economy, Human development, Zanjan Province
  • Masoumeh Neyazi, Ali Feizolahi *, Zahra Rezaeinasab Pages 147-162
    Introduction

    during century, a major part of the country's nomadic population has turned to ‎urbanization, and their livelihood and worldlife have undergone great changes in the economic, ‎social and cultural areas, and the Khezel tribe is one of the tribes of Ilam province that has ‎experienced such changes.‎Purpose of the research: this article attempts to study the changes in the worlslife of Khezel‎ s ‎tribe in the transition from nomadic life to urban life. ‎

    Methodology

    This research was done with grounded theory method. The statistical population ‎is those people living in the city of Khezel‎ s tribe who live in ‎Ilam city. In this study, 33 people were selected using the purposive sampling method and ‎theoretical saturation criteria. The data collection tool is a semi-structured interview and open, ‎Axial and selective coding was used for data extraction and analysis. Acceptability criteria were used for validation and reliability was ‎achieved through the audit ‎method by experts. ‎Geographical area of research: The studied area is the city of Ilam, which is located in the west ‎of Iran.‎Findings and

    discussion

    The findings‎ of the research include categories such as: refusal to ‎continue nomadic life, challenging nomadic life, modernization; environmental problems; The ‎growth of bureaucracy, the attractions of urbanization, the hesitatingnature of the government; ‎Strategies such as: search for tribalism, famil⸴s cooperation, modernization and finally, ‎consequences such as: individualization, structural transformation of the family and the semantic ‎challenges of urban life. The rapid changes and urbanization of the tribesman people have been ‎accompanied by challenges in their individual and collective lives.‎

    Conclusion

    According to Habermas, the worldlife of urban tribesman immigrants has been ‎colonized by the system, and communicative action has become confused and instrumental ‎actions become important, and therefore, they are always in the contesting between resistance ‎and assimilation.

    Keywords: worldlife, Nomads, resistance, assimilation, Khezel tribe, Ilam. ‎