فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون زنبور عسل ایران
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مظهری*، عاطفه سیددخت صفحات 2-14
    زنبورهای عسل و زنبورداری متعلق به یک سازمان بزرگ اقتصادی هستند که مدیران آن زنبورداران، کارگران آن زنبورها و محصولات تولیدشده کالاها و خدمات اکوسیستمی هستند که عمدتا نامشهود می باشند. در حال حاضر بخش زنبورداری در مناطق مختلف کشور با مشکلات و چالش های خاصی در رابطه با فعالیت تجاری خود از جمله جهانی شدن روز افزون تولید، تجارت و بسته بندی عسل، ایجاد انگیزه در رقابت بین المللی، کنترل بیماری ها و آفات مواجه شده است. علاوه براین تلفات بیش از حد بالای کلنی های زنبور عسل مدیریت شده در بین ذینفعان و عموم مردم نگرانی ایجاد کرده است. به منظور توسعه سیاست ها و استراتژی های بخش زنبورداری در استان خراسان رضوی، از تجزیه و تحلیل SWOT برای درک بهتر چگونگی استفاده از نقاط قوت برای تحقق فرصت های جدید و اینکه چگونه ضعف ها می توانند پیشرفت را کاهش دهند یا تهدیدهای سازمانی را بزرگ تر کنند، استفاده شد. برای رسیدن به این اهداف در این پروژه داده های زنبور عسل استان مربوط به سال های 1398 تا 1400 حاصل از منابع مختلف مورد استفاده قرار گرفتند و مطالعات اقتصادی پرورش زنبور عسل برای بررسی فرصت ها و چالش های تولید و تجارت پرورش زنبور عسل و جستجوی گزینه-های مداخله راهبردی برای شناسایی پتانسیل ها انجام شد. نتایج حاصل از این پروژه نشان داد که در استان خراسان رضوی موقعیت استراتژیک برای گروه زنبور عسل تهاجمی است. از میان استراتژی های اولویت دار در رابطه با گروه های تولیدی زیربخش دام، ایجاد و تکمیل زنجیره های تولیدی فرآورده های زنبور عسل و نیز حذف قیمت گذاری دستوری از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: بیماری ها و آفات، تحلیل SWOT، زنبورداری، فرصت ها و چالش های تولید
  • حامد رضائی*، غلامحسین طهماسبی، ناصر تاج آبادی، شبنم پریچهره، حسن بانه، عین اله سیفی، علی سرتیپ پور، نادر مشایخی، احد نژادمحمدنامقی صفحات 15-31
    زنبورعسل نژاد ایرانی از نظر صفات عملکردی و رفتاری در ایران در مقایسه با نژادهای دیگر دنیا دارای برتری ها و ضعف هایی می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی عملکرد ملکه های اصلاح شده طرح اصلاح نژاد زنبورعسل ایرانی در مقایسه با ملکه های شاهد در زنبورستان های بخش خصوصی در طی نسل چهاردهم تا هیجدهم انجام شد. برای ارزیابی ملکه ها پرسشنامه های خاصی طراحی و در اختیار زنبورداران استان البرز قرار گرفت تا ملکه های لایه سوم طرح را در کنار ملکه های شاهد ارزیابی نمایند. ارزیابی ملکه های اصلاح شده و مقایسه با ملکه های شاهد در 11 زنبورستان انجام شد. مقایسه ملکه های اصلاح شده و شاهد از نظر بچه دهی نشان داد که تفاوت معنی داری بین آنها وجود ندارد. نتایج نشان داد که از نظر رفتار تهاجمی و آرامش ملکه های اصلاح شده بطور معنی داری برتر از ملکه های شاهد می باشند ((P<0.05. نتایج نشان دهنده این بود که از نظر صفت تولید عسل در یک سال ملکه های شاهد برتری دارند و در بقیه سالها تفاوت معنی داری بین آنها وجود ندارد. در مجموع نتایج این تحقیق پیشرفت صفات مذکور را در بعضی سال ها نشان می دهد و با توجه به برتری ملکه های اصلاح شده باید در ادامه ی طرح با تلاش در جهت تثبیت ژنتیکی این صفات و نیز استفاده از روش های نوین اصلاح نژادی برای ایجاد کلنی های سازگار با شرایط اقلیمی سال های آتی و مشکلات جدید صنعت زنبورداری اقدام گردد.
    کلیدواژگان: ملکه های اصلاح شده، استان البرز، تولید عسل، رفتار دفاعی، آزمامش روی قاب، بچه دهی
  • الهام هادی پور*، مریم اثنی عشری صفحات 32-38
    زهر زنبور عسل به عنوان دارویی شفا بخش از دوران باستان مورد توجه بوده است. در واقع زنبور درمانی (درمان با فراورده های حاصل از زنبور عسل) اصطلاحی رایج در تمدن های گذشته بوده است. پارکینسون در دسته ی بیماری های پیش رونده ی عصبی به شمار می رود. از دلایل آسیب شناسی این بیماری عصبی تخریب سلول های عصبی حاوی نوعی ماده ی شیمیایی به نام دوپامین می باشد که از هسته های خاصی در مغز به نام جسم سیاه تولید می شوند. پیام های حاصل از این ماده ی شیمیایی از مغز به ماهیچه های حرکتی ارسال می گردد. بنابراین با ابتلای فرد به بیماری پارکینسون به صورت مرحله به مرحله از میزان آزاد سازی دوپامین کاسته می شود و ما شاهد مشکلات حرکتی بی شماری در فرد مورد نظر خواهیم بود. از آنجاییکه روند وخیم شدن این بیماری به کندی صورت می گیرد، بنابراین استفاده از یک روند درمانی مناسب کمک زیادی به فرد بیمار برای داشتن یک زندگی حداقل طبیعی خواهد کرد. در مطالعات متعدد، اثرات درمانی بی شماری برای زهر زنبور عسل در ارتباط با آرتروز، بیماریهای عصبی، قلبی، پوستی و سرطان ها بیان شده است. بنابراین با توجه به اثرات کاهنده ی که زهر زنبور عسل در علایم مربوط به بیماریهای عصبی از جمله پارکینسون داشته است، ما بر آن شدیم که مطالعات صورت گرفته درباره اثرات بالقوه ی زهر زنبور عسل بر روی بیماری پارکینسون را مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: زهر زنبور عسل، اضمحلال عصبی، بیماری پارکینسون، دوپامین
  • شبنم پری چهره*، عطااله رحیمی صفحات 40-47
    زنبورعسل کوچک یکی از دو گونه زنبورعسل موجود در ایران می باشد. پراکنش این گونه محدود به آسیا بوده و در ایران در استان های جنوب، جنوب شرقی و جنوب غربی پراکنده شده است. این گونه زنبور از طریق گرده افشانی نقش مهمی در  افزایش تنوع زیستی و تامین امنیت غذایی کشور دارد و تقریبا 480 گونه گیاهی که توسط این زنبور بازدید می شود تاکنون ثبت شده است. از نظر خصوصیات مورفولوژی و بیولوژی تفاوت هایی با گونه زنبور عسل معمولی دارد که در ادامه مطلب به آنها اشاره شده است. متاسفانه با توجه به افزایش تقاضا برای خرید عسل وحشی در بازار و افزایش نرخ بیکاری در کشور، شکارچیان عسل بیش از نیمی از کلنی های زنبور عسل کوچک را جهت برداشت نادرست عسل آنها نابود می کنند. متاسفانه، گزارشات اخیرحاکی از آن است که جمعیت زنبورعسل کوچک افت شدیدی در استان های جنوبی کشور داشته است و در صورتی که مسولین کشور  تدبیری  نیندیشند این گونه زنبورعسل با ارزش کشورمان در خطر انقراض خواهد بود. فرهنگ سازی و بالا بردن آگاهی مردم از اهمیت گرده افشانی زنبورعسل کوچک و روش صحیح برداشت عسل از مهم ترین راهکارهایی است که برای حفظ این ذخیره ژنتیکی مهم کشور باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زنبورعسل کوچک، ذخیره ژنتیکی، حفاظت
  • عطااله رحیمی*، ناصر تاج آبادی، بهروز توپچی، حمیدرضا بهمنی، صالح صالحی صفحات 48-61
    در آب و هوای سردسیر و معتدل، زنبورهای عسل زمستان را با ورود به یک حالت رفتاری و فیزیولوژیکی خاص تحت عنوان "خوشه زمستانه" سپری کرده و زنده می مانند. در سالهای اخیر، تلفات بالای کلنی های زنبورعسل به وسیله زنبورداران گزارش شده است که این تلفات بالا با مواردی از قبیل پارازیته شدن کلنی ها به وسیله کنه واروآ، آلودگی های ویروسی، موقعیت جغرافیایی و تنوع ژنتیکی جمعیت های زنبورعسل مرتبط است. در ادامه مطلب، ما عوامل محیطی، فیزیولوژیکی و اجتماعی تنظیم کننده ورود، حفظ و خروج زنبورهای عسل از حالت خوشه زمستانه در آب و هوای سردسیر و معتدل بررسی می کنیم و یک مدل آزمایش پذیر برای توضیح اینکه چگونه عوامل متعدد ممکن است به صورت هم افزای برای تنظیم این انتقال پیچیده عمل کنند، توصیف می کنیم. همچنین، دانش موجود در مورد عوامل موثر بر بقای زمستانگذرانی زنبورهای عسل را بررسی کرده و پیشنهاداتی را به زنبورداران با هدف بهبود موفقیت زمستانگذرانی کلنی های زنبورعسل ارایه می کنیم.
    کلیدواژگان: زنبورعسل، زمستانگذرانی، کنه واروآ
  • بهنام سلیمی*، علی محمدی، علی اکبر امیری، مهدیه رئیس زاده صفحات 62-75
    در این پژوهش بعد از انتخاب یک زنبورستان آلوده به کنه واروآ ، 18 کندوی لانگستروت پس از یکسان سازی جمعیت و تعیین میزان آلودگی اولیه کندوها تحت تاثیر عصاره بابونه و پوست سبز گردو قرار گرفتند. شش تیمار هر کدام با سه تکرار که شامل تیمار شاهد، نوار آپیستان، عصاره گیاه بابونه (اسپری)، دود گیاه بابونه، عصاره پوست سبز گردو (اسپری) و دود پوست سبز گردو به مدت پنج روز در کندوها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقایسه میانگین اثر تیمارهای آزمایشی در روزهای مختلف و کل دوره بر روی کنه واروآ حاکی از آن است که دود پوسته سبز گردو بیشترین تاثیر را داشته و توانسته با نوار آپیستان برابری کند(P>0.05). و سایر تیمارها شامل عصاره و دود گیاه بابونه و عصاره پوسته سبز گردو اثرات قابل توجهی بر روی کنترل کنه واروآ داشته اند و دارای اختلاف معنی داری با شاهد هستند(P<0.05). همچنین بیشترین تلفات زنبورها در گروه شاهد اتفاق افتاد که دارای اختلاف معنی داری با سایر تیمارها بود(P<0.05).کمترین تلفات مشاهده شده به ترتیب مربوط به تیمارهای دود گیاه بابونه، دود پوست سبز گردو و عصاره پوست سبز گردو بوده است که از لحاظ آماری با هم اختلاف معنی داری ندارند(P>0.05). و از بین تمامی تیمارها دود گیاه بابونه کمترین اثرات کشندگی رو بر روی زنبورها داشته است. بنابراین با توجه به اثرات زیان بار مواد شیمیایی مورد استفاده در کنترل کنه واروآ، استفاده از بابونه و خصوصا پوست سبز درخت گردو بصورت دود برای کنترل این کنه قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: زنبورعسل، کنه واروا، گیاه بابونه، پوست سبز گردو، نوار آپیستان
|
  • Mohammad Mazhari *, Atefeh Seyeddokht Pages 2-14
    Honey bees and beekeeping belong to a large economic organization where the administrators are the beekeepers, the workers are the bees, and the products produced are ecosystem goods and services, mostly incomprehensible, and beekeeping is an inclusive and diverse activity. This activity, which provides multi-systemic advantages to society helps to the sustainable development of rural areas, and helps the development of global sustainability. The increased globalization of honey yield, trading and packaging, the stimulation of international competition, the control of diseases and pests has caused many of the problems and threats that it faces today. In addition, extremely high losses of managed honey bee hives have raised concern about bee health amongst stakeholders and the public. In order to develop policies and strategies for the Khorasan Razavi province beekeeping sector, SWOT analysis was used to find how strengths can be used to realize new opportunities and how weaknesses can reduce progress or magnify organizational threats. In order to achieve these goals, data from various sources from 2019 to 2021 were used and economic studies of apiculture were performed to investigate the opportunities and challenges of Production and trading of honey in different regions of Razavi Khorasan Province, and then strategic intervention options were identified for detection of opportunities.The results showed that the strategic position for the bee group is aggressive. Therefore, it is very important to create and complete the production chains of bee products, as well as to remove mandatory pricing from the priority strategies in the beekeeping sector.
    Keywords: Beekeeping, Diseases, pests, Opportunities, challenges, SWOT
  • Hamed Rezaei *, Gholamhosein Tahmasebi, Naser Tajabadi, Shabnam Parichehreh, Hasan Baneh, Einallah Seifi, Ali Sartippour, Nader Mashayekhi, Ahad Nejadmohammad Nameghi Pages 15-31
    Iranian honeybees have advantages and disadvantages in terms of performance and behavioral traits compared to other honeybee races in the world. The current study was aimed to evaluate the performance of the 14th - 18th generations of breeding improved queens in Iranian Honey Bee Breeding Program, and their comparison with control queens kept in private apiaries. To evaluate the queens, specific questionnaires were designed and completed by beekeepers in their apiaries based on the performance of queens in third layer. Evaluation of queens in 11 apiaries of Alborz province was compared with control queens. Comparison of improved and control queens in terms of swarming and calmness showed there was no significant difference between them. The results showed that in terms of honey production, control queens are superior in one year and there is no difference between them in another year. The results showed that in terms of aggressive behavior, the bred queens were significantly superior to the control queens (P <0.05). Totally, improvement of mentioned traits in some years and superiority of the bred queens in all the provinces of the country, showed that continuing with the effort to genetically stabilize these traits and also use new breeding methods to establish colonies that are compatible with the climatic conditions of the coming years and new problems of the beekeeping industry are required
    Keywords: Iranian bred queens, Alborz province, honey production, Aggressive behavior, Calmness behavior, Swarming
  • Elham Hadipour *, Maryam Asnaashari Pages 32-38
    Bee venom has been considered as a healing medicine since ancient times. In fact, bee therapy (treatment with bee products) has been a common term in past civilizations. Parkinson's disease is one of the progressive neurological disorder. One of the pathological reasons for this neurological disease is the destruction of nerve cells that contain a chemical substance called dopamine, which is produced from certain nuclei in the brain called the substantia nigra. The messages from this chemical are sent from the brain to the motor muscles. Therefore, when a person suffers from Parkinson's disease, the amount of dopamine release decreases step by step and we will see numerous movement problems in the person. Since the worsening process of this disease takes place slowly, therefore, using a suitable treatment process will greatly help the sick person to have a minimal normal life. In numerous studies, countless therapeutic effects of bee venom have been stated in relation to arthritis, neurological, heart, skin and cancer diseases. Therefore, according to the reduction effects that bee venom had on the symptoms of neurological diseases including Parkinson's, we decided to review the studies done on the potential effects of bee venom on Parkinson's disease.
    Keywords: bee venom, neurodegeneration, Parkinson's disease, Dopamine
  • Shabnam Parichehreh *, Ataallah Rahimi Pages 40-47
    The Dwarf honey bee (Apis florea) is one of the two species of honey bees in Iran. The distribution of this species is limited to Asia and in Iran it is distributed in the south, southeastern and southwestern provinces. This species plays an important role in increasing biodiversity and ensuring food security of the country through pollination, and almost 480 plant species visited by this honey bee have been recorded so far. In terms of morphological and biological characteristics, it has differences with Apis mellifera species, which are mentioned in the following article. Unfortunately, due to the increase in the demand for wild honey in the market and the increase in the unemployment rate in the country, honey hunters destroy more than half of the dwarf honey bee colonies due to improper harvesting of their honey. Unfortunately, recent reports indicate that the population of dwarf honeybees has dropped sharply in the southern provinces of the country, and if the country's officials do not take measures, this valuable honey bee species of our country will be in danger of extinction. Cultivating and raising people's awareness of the importance of Apis florea pollination and the correct method of honey harvesting is one of the most important strategies that must be considered to preserve this important genetic resources of Iran.
    Keywords: Apis florea, genetic resources, conservation
  • Ataollah Rahimi *, Naser Tajabadi, Behrooz Toopchi, Hamidreza Bahmani, Saleh Salehi Pages 48-61
    In cold and temperate climates, honey bees (Apis mellifera) survive the winter by entering a distinct physiological and behavioral state. In recent years, beekeepers are reporting unsustainably high colony losses during the winter, which have been linked to parasitization by Varroa mites, virus infections, geographic location, and variation across honey bee genotypes. Here, we review literature on environmental, physiological, and social factors regulating entrance, maintenance, and exit from the overwintering state in honey bees in cold and temperate regions and develop a testable model to explain how multiple factors may be acting synergistically to regulate this complex transition. We also review existing knowledge of the factors affecting overwintering survival in honey bees and providing suggestions to beekeepers aiming to improve their colonies’ overwintering success.
    Keywords: honey bee, overwintering, varroa mite
  • Behnam Salimi *, Ali Mohammadi, Ali Akbar Amiri, Mahdieh Raeeszadeh Pages 62-75
    In this study, the effects of chamomile extract and walnut green husk were investigated to control Varroa mite. To conduct this study after selecting an apiary infected with Varroa mites in Lorestan province, 18 Langstroth beehive were exposed to the extract and smoke of medicinal plants after identifying the population and determining the level of initial infection. Six treatments with three replications including control treatment (without drug use), Apistan strip treatment, chamomile plant extract treatment as a spray, chamomile smoke treatment treatment, walnut green skin extract treatment as a spray and walnut green skin smoke treatment for five days were examined in selected hives. The results showed that comparing the mean effect of experimental treatments on different days and the whole period on Varroa mite indicates that walnut green shell smoke had the greatest effect and was able to equal the Apistan strip (P> 0.05). Other treatments including chamomile extract and smoke and walnut green husk extract had significant effects on the control of Varroa mite and had a significant difference with the control group (P<0.05). Also, the highest mortality occurred in the control group, which had a significant difference with other treatments (P <0.05) . There is no statistically significant difference (P> 0.05). And from all treatments, chamomile smoke had the least lethal effects on bees. Therefore, considering the harmful effects of chemicals used to control Varroa mite, the use of chamomile and especially the skin Walnut green in the form of smoke is recommended to control this mite.
    Keywords: honey bee, varroa mite, Chamomile, Walnut green skin, Apistan strip