فهرست مطالب

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 69 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، یوسف وکیلی، احسان قلعه بانی* صفحات 1-26

    امروزه تجربیات کارکنان به عنوان یک مفهوم و رویکرد نوین در مدیریت منابع انسانی مطرح و توجه به آن برای موفقیت افراد و سازمان لازم و ضروری است. بدین منظور این تحقیق به دنبال شناسایی ابعاد و مولفه های تجربیات کارکنان است. این پژوهش از بعد مخاطب، بنیادی و از بعد هدف توصیفی و از بعد زمانی در دسته تحقیقات مقطعی قرار می گیرد. رویکرد این پژوهش آمیخته است. جمع آوری داده ها در بخش کیفی روش فراترکیب [i] و در بخش کمی روش دلفی فازی و تحلیل سلسله مراتبی است. در بخش کیفی پژوهش، به جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی پرداختیم و از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو در فراترکیب استفاده کردیم. در این پژوهش کلیه مقاله های مرتبط مطالعه و برای تحلیل و کدگذاری هرکدام از ابعاد و مولفه های تجربیات کارکنان از روش تحلیل تم و نرم افزار مکس کیو دا بهره برده ایم.  به منظور تعیین روایی بخش کیفی و فراترکیب از ابزار ارزیابی حیاتی گلین و روش روایی محتوا استفاده شده است. برای تعیین پایایی از روش پایایی همانندی و توافق بین دو کدگذار و محاسبه ضریب کاپا استفاده شده است. در بخش کمی پژوهش به منظور پالایش و تایید شاخص ها از تکنیک دلفی فازی بهره بردیم. در نهایت به منظور اولویت بندی یافته های پژوهش از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تجربیات کارکنان دارای 4 بعد و 14 مولفه است و بعد سازمانی با وزن 0.443 دارای بیشترین میزان اهمیت است. دستیابی به مدلی جامع با روش فراترکیب و دلفی فازی از نوآوری های این پژوهش است که می تواند الگویی برای سایر پژوهش ها باشد. 

    کلیدواژگان: تجربیات کارکنان، الگوی تجربیات کارکنان، ابعاد تجربه کارمند، روش فراترکیب، دلفی فازی
  • عسل آغاز*، سروش دهقان سلماسی صفحات 27-54

    تجربه موفقیت آمیز کلاس های آنلاین در دوران همه گیری کووید 19 باعث شد که دانشگاه ها در دوران پساکرونا بازگشت کاملی به رویکرد آموزشی قبلی خود نداشته و برخی از دروس خود را همچنان از طریق کلاس های آنلاین و یا به صورت ترکیبی (حضوری- آنلاین) ارایه کنند. باتوجه به مشکلاتی که دانشجویان در برقراری ارتباطات موثر در کلاس های آنلاین دارند، این پژوهش بر آن است که در قالب پیمایش به بررسی تاثیر ویژگیهای شخصیتی (مدل پنج عاملی) و ارزشهای فرهنگی (فردگرایی و جمع گرایی افقی/عمودی) دانشجویان رشته مدیریت کسب و کار بپردازد. از اینرو، تعدادهفت دانشکده مدیریت  از بین دانشگاه های معتبر کشورانتخاب شدند تا ترس ازبرقراری ارتباطات کلامی دانشجویان (اجتناب از مشارکت در ارتباطات و کمبود اعتماد به نفس در ارتباطات) را در کلاس های آنلاین بررسی کنیم. یافته های این پژوهش نشان می دهد دانشجویانی که برون گرایی، و سازگاری بالاتری داشته و از تجارب جدید بیشتر استقبال می کنند، از برقراری ارتباطات کلامی در کلاسهای آنلاین هراس کمتری دارند و در مقابل دانشجویانی که روان رنجورترند، سطح بالایی از ترس از ارتباطات را از خود بروز می دهند. نتایج این پژوهش همچنین نشان می دهد دانشجویانی که جمع گرایی افقی بیشتری دارند بیشتر از برقراری ارتباطات کلامی می ترسند و در مقابل دانشجویانی که دارای سطح بالایی از فردگرایی افقی یا عمودی هستند، تمایل بیشتری به روشن کردن میکروفون، دوربین و یا هردو در کلاس های آنلاین داشته و از برقراری ارتباطات کلامی ترس چندانی ندارند.

    کلیدواژگان: ترس از ارتباطات کلامی، ارزشهای فرهنگی، ویژگی های شخصیتی، کلاس های آنلاین
  • نرگس سروستان*، حسن عابدی جعفری صفحات 55-77

    بار اداری مفهوم جدیدی در حوزه مدیریت دولتی بوده و به معنای قراردادهای اجتماعی نانوشته ای است که میان شهروندان و دولت برقرار است. مفهوم بار اداری (دردسرهای اداری) از جمله برنامه های مهم تحقیقاتی مدیریت دولتی در زمینه تعاملات دولت در تجربه های شهروندان در زمان تعامل با دولت است. از جمله شاخص های بار اداری می توان به نابرابری حقوق شهروندی، سردرگمی، تاخیر و ناامیدی، فقدان استقلال، خفت و خواری ناشی از برخوردهای نامناسب اشاره کرد. هدف این تحقیق از بعد هدف این تحقیق از بعد هدف،نکته حایز اهمیت در این زمینه، منشا سازمانی و سیاسی این معضلات، نحوه اثرگذاری آن بر شهروندان و چگونگی کاهش آن از سوی دولت است.دولت نهادی است که تعیین کننده قوانین مربوط به ساختارها و رفتارهای خدماتی خود توسط افراد می باشد و از همین روی، دردسرها و معضلاتی را برای شهروندان ایجاد می کند. پیامدهای این معضلات برای اعضای جامعه معمولا دربرگیرنده هزینه های یادگیری، خسارات مالی و خسارات روانی با درجات مختلف می باشد. در عصر ما که دوران دوگانگی و افول اعتماد به دولت است، تنها می توان با تمرکز بر نحوه کاهش دردسرهای اداری در طراحی و اجرای سیاست ها، رویه های دولتی را بهبود بخشیده و معضلات و دردسر آن را شناسایی و اصلاح نمود. همچنین در عصر حاضر، دولت ها خواستار کاهش سایه مداخله آمیز خود در زندگی شهروندان هستند. درک مفهوم دردسرهای اداری راهی را برای تحقق این اهداف، فراهم می سازد. هدف از مقاله حاضر، درک مفهوم بار اداری (دردسرهای اداری)، گشودن افق و زاویه دید متفاوت از حوزه دانش مدیریت دولتی و هدایت پژوهشگران به این حیطه می باشد.

    کلیدواژگان: دردسرهای اداری، مدیریت دولتی، هزینه های یادگیری، هزینه های انطباق، هزینه های روانی
  • سعید کرامتی تولایی، حبیب الله دعایی*، ابوالفضل کاظمی صفحات 78-104

    این مقاله با هدف ارایه و اعتبارسنجی مدل جذب منابع انسانی در سازمان تامین اجتماعی کشور انجام گرفته است. پژوهش حاضر از  بعد هدف، اکتشافی، ازبعد مخاطب بنیادی و از بعد زمان مقطعی است. در این پژوهش از رویکرد آمیخته استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کیفی، معاونین سازمان،مدیران کل و مدیران منابع انسانی (اداری و مالی - توسعه و پشتیبانی  منابع انسانی) به تعداد یازده تن به صورت هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی، شامل 384 تن از کارکنان سازمان تامین اجتماعی بودند که پس از محاسبه فرمول کوکران تعداد 361 تن از آنان در پیمایش مشارکت کردند. در بخش کیفی تحقیق، برای جمع آوری داده های پژوهش از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده کردیم ودربخش کمی تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفتیم. مقوله های زیربنایی توسعه منابع انسانی با روش تحلیل کیفی داده بنیاد شناسایی شد و الگوی نهایی با روش حداقل مربعات جزیی اعتبارسنجی گردید. تحلیل داده های کیفی با نرم افزار Maxqda و بخش کمی با SMART PLS انجام شد. نتایج نشان داد ابعاد اصلی جذب منابع انسانی در سازمان تامین اجتماعی کشور عبارتند از: شرایط علی (قانون اساسی، چشم انداز برنامه توسعه و فرهنگ سازمانی)؛ شرایط مداخله گر (عدم شایسته سالاری)؛ شرایط زمینه ای (نظام گزینش و استخدام)؛ پدیده محوری (جذب منابع انسانی)؛ راهبردها (توسعه مهارت های حرفه ای منابع انسانی) و پیامدها (رشد و توسعه اقتصادی کشور، بهبود عملکرد و کارایی سازمانی و کسب مزیت رقابتی).

    کلیدواژگان: جذب منابع انسانی، استخدام منابع انسانی، سازمان تامین اجتماعی، رویکرد آمیخته
  • عطاءالله هرندی*، پیوند میرزائیان خمسه صفحات 105-134

    در بسیاری از کشورها کسب وکارهای خانوادگی بیش از 70 درصد از کل کسب‏وکارها را تشکیل می دهند و نقش عمده ای در رشد اقتصادی و استخدام نیروی کار ایفا می‏کنند. کسب و کارهای خانوادگی ستون فقرات بسیاری از اقتصادها هستند. اگرچه بسیاری از این شرکت ها ساختارهای حاکمیتی کاملا تعریف شده ای دارند، اما اکثر خانواده ها بدون نظام روشن حاکمیت شرکتی کار می کنند. افزایش حجم روزافزون مطالعات مرتبط با مفهوم حاکمیت شرکتی، مفاهیم مشتق شده گسترده از آن، هم چنین برخی محتوای متعارض مستخرج پیرامون پیامدهای حاصل از این مفهوم، به عنوان یک عامل انگیزه بخش، پژوهش گران این مطالعه را بر آن داشت تا با انجام مروری نظام مند در چارچوب پیشایند، تصمیم و پسایند؛ به یکپارچه سازی مولفه های حاصل از یافته های سایر نویسندگان در حوزه ی حاکمیت شرکتی در شرکت های خانوادگی بپردازند. واکاوی و یکپارچه سازی مفهوم حاکمیت شرکتی به ویژه در شرکت های خانوادگی، 2) شناخت عوامل و اجزای تشکیل دهنده ی حاکمیت شرکتی در شرکت های خانوادگی و 3) معرفی پیشایندها و پیامدهای حاکمیت شرکتی در شرکت های خانوادگی از اهداف اصلی این پژوهش بوده اند. این مطالعه مبتنی بر الگوی چهار مرحله ای مرور نظام مند مقالات، طراحی شده است. در مرحله نخست 440 مقاله برتر نمایه شده در پایگاه های علمی مورد تایید در CABS List که به حوزه نظری حاکمیت شرکتی در زمینه کسب و کارهای خانوادگی در بازه زمانی پنج ساله (2019-2023) پرداخته بودند،انتخاب شدند. در مرحله بعد، مقالات برتر و واجد شرایط برای بررسی عمیق تر و یافتن پاسخ مناسب پرسش پژوهش انتخاب، غربال و ارزیابی شدند که در مرحله نخست پایش 66 مقاله و در نهایت 43 مقاله وارد فرآیند اصلی تحلیل شدند. یافته های پژوهش در دو مرحله تحلیل توصیفی و تحلیل محتوایی پژوهش، نشان داد که سازه اصلی حاکمیت شرکتی در شرکت های خانوادگی، در مجموع از 75 کد:   17 کد پیشایند، 29 کد بعد و 29 کد پیامد تشکیل می شود.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، کسب و کارهای خانوادگی، هیات مدیره
  • فرهاد نظری زاده*، سید حسام الدین متولی، فرزانه میر شاه ولایتی صفحات 135-162
    اختلال در زنجیره تامین رویدادی است که جریان عادی کالا و خدمات را در مسیر تولید مختل کرده و این موضوع می تواند عواقب منفی بر عملکرد حوزه های عملیاتی، مالی و همچنین بازار شرکت ها داشته باشد. مدیریت این ریسک ها، یعنی تاب آور کردن زنجیره تامین، یکی از چالش های کنونی و آینده  سازمان ها است. صنعت غذا از جمله صنایعی است که هم به لحاظ گستردگی بازار منطقه ای و جهانی، جنبه صادرات و ارزآوری و ایجاد اشتغال دارد و هم به جهت گستره مصرف مواد غذایی در داخل به عنوان کالاهای ضروری و نسبتا ضروری برای تامین امنیت غذایی مهم و با ارزش تلقی می شود. هدف این مطالعه ، شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر تاب آوری زنجیره تامین شرکت کاله در افق 10 ساله (به عنوان یکی از شرکت های فعال در صنعت غذایی کشور) و کشف سناریوهای پیش روی شرکت در حوزه تاب آوری زنجیره تامین است. پژوهش حاضر، از بعد هدف، اکتشافی، از بعد مخاطب کاربردی و ازبعد زمانی مقطعی است.  این پژوهش از روش های جدید دانش آینده پژوهی تحلیلی- اکتشافی استفاده کرده است. داده ها، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پرسشنامه گردآوری شد. برای تحلیل داده ها نیز، از روش تحلیل ساختاری با کمک نرم افزار میک مک و برای تحلیل سناریو ها و تدوین آن ها از نرم افزار سناریوویزاد استفاده شده است. براساس نتایج بدست آمده از پژوهش، 6 عامل کلیدی راهبردی تاثیرگذار بر تاب آوری زنجیره تامین شرکت لبنی کاله عبارتند از: اقتصادی، زیست محیطی، فناوری، اجتماعی، سیاسی و درون سازمانی  هستند. نتایج حاصل از سناریو ویزارد نیز، 211 سناریو با احتمال وقوع ضعیف، 7 سناریو باور کردنی و 2 سناریو با احتمال وقوع قوی نشان داد. در نهایت راهبردهایی نیز ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، تاب آوری، صنعت مواد غذایی، سناریو پردازی، آینده پژوهی
|
  • Akbar Hassanpoor, Saeed Jafarinia, Yousef Vakili, Ehsan Ghalebani * Pages 1-26

    Today, employee experiences have gained recognition as a new concept and approach in human resource management, and their significance for the success of individuals and organizations cannot be overlooked. Hence, the objective of this study is to identify the dimensions and components of employee experiences. This research employs a descriptive design with a mixed-methods approach, combining qualitative techniques such as meta-synthesis and quantitative methods including fuzzy Delphi and analytic hierarchy process. In the qualitative phase, we conducted a systematic search   in databases to achieve the research objective, employing a seven-step method developed by Sandelowski and Barroso for meta-synthesis. All relevant articles were reviewed, and the thematic analysis method was used to analyze and code each dimension and component of employee experiences with the assistance of MAXQDA software. The Critical Appraisal Skills Programme tool and content validity method were utilized to ensure the validity of the qualitative and meta-synthesis section. Reliability was assessed through the intercoder reliability method and the calculation of the kappa coefficient. In the quantitative section, the fuzzy Delphi technique was employed to refine and validate the indicators. Finally, the analytic hierarchy process was used to prioritize the research findings. The results reveal that employee experiences encompass four dimensions and fourteen components, with the organizational dimension being the most important, having a weight of 0.443. The development of a comprehensive model through the integration of meta-synthesis and fuzzy Delphi represented the innovative aspect of this research, which can serve as a framework for future studies.

    Keywords: Employee Experience, Dimensions of employee experience, Employee Experience Model, Meta Synthesis Method, Fuzzy delphi
  • Asal Aghaz *, Soroush Dehghan Salmasi Pages 27-54

    The effectiveness of online education in the recent pandemic, has led to a shift toward a hybrid education (a combination of in-person and online education). This study focuses on the challenges of communication in online classes and is aimed to investigate the impact of personality traits (Big five) and cultural values (Horizontal and Vertical Individualism/Collectivism) on the communication apprehension (CA) level (communication participation avoidance and low level of communication confidence). The participant of this research were the MBA students of Iranian business schools via an online survey. The results indicate that extroverted and agreeable students and those who show a high level of openness to experience, exhibit a lower level of CA in online classes. However, neuroticism predicts a higher level of CA positively and significantly. The results also demonstrate that students with high levels of horizontal collectivism are more prone to show higher levels of CA. In contrast, a high level of individualism (whether vertical or horizontal) predicts CA negatively.

    Keywords: Communication Apprehension, Cultural Values, Personality Traits, Online Classes
  • Narges Sarvestan *, Hasan Abedi Jafari Pages 55-77

    The administrative burden is a new concept in the field of public administration and refers to implicit social contracts established between citizens and the state. The concept of administrative burden (inconvenience) is a new research agenda of public administration in terms of citizens’ interactions with the state. Indicators of administrative burden include unequal citizenship rights, bafflement, delays and hopelessness, lack of autonomy, and the sense of humiliation arising from inappropriate workers behaviors. The Significant points in this regard are the organizational and political roots of the issues, the mechanisms whereby they influence citizens, and the ways for the state to mitigate them. The state is an institution that determines rules concerning its service structures and behaviors in dealing with citizens, and, consequently, this creates some problems for the latter. The consequences of the above problems for the citizens typically entail learning costs, financial loss, and psychological damages to some extent. The purpose of this study is to cast some light to Burden Concept in the age of declining confidence and trust of citizens in states.

    Keywords: Administrative Burden, Public Administration, Learning costs, Adaptation costs, Psychological costs
  • Saeed Karamaty Tavallaei, Habibolah Doaei *, Abolfazl Kazemi Pages 78-104

    The purpose of this article is to present and validate the human resources recruitment model in the Social Security Organization of Iran. The paper is exploratory in terms of its goal, basic in terms of audience and cross- sectional in terms of time. The research approach is mixed. The statistical population in the qualitative part of the research were 11 Head  Deputies of the Organization, General Directors and human resource Managers (Administrative and Finance, Human Resources Development and Support) who were selected  on a purposive sampling method. The research population in the quantitative part of the research include 384 employees  of the Social  Security Organization. Based on the Cochran formula, we selected 361 employees who participated in this stage of the research and filled out the research questionnaire. As for collection of data in qualitative stage, we used the semi- structured interviews with those 11 pre-mentioned experts. The grounded theory method was the research tool for analysis of the collected data, that was done through MAXQDA software. We could identify, the basic categories of the human resource development. The final model was validated with SMART PLS. The results showed that the main aspects of recruiting human resources in the country's Social Security Organization are: causal conditions (constitutional law, vision of the development plans and organizational culture); Intervening conditions (lack of competence); background conditions (selection and recruitment system); the central phenomenon (recruitment of human resources); Strategies (development of professional skills of human resources) and Consequences( the Country economic growth and development,, improvement of organizational performance, efficiency and gaining competitive advantage).|

    Keywords: recruitment of human resources, employment of human resources, social security organization, mixed approach
  • Ata Harandi *, Payvand Mirzaeiankhamseh Pages 105-134

    Economic family businesses make up 70% of all businesses and play a significant role in growth and work of most of countries. The family businesses are the backbone of many economies. Many of these companies have a well-defined governance structures, but still most families operate without a transparent corporate governance system. The increasing volume of studies related to the concept of corporate governance and the concepts derived from it, as well as some of the inconsistencies drawn around the consequences of this concept, was a motivating factor, to inspire   the researchers of this study. We Conducted a review of the introduction, decision and conclusion; in order to integrate the components obtained from the findings of other authors in the field of corporate governance in family companies. Analyzing and fabricating the concept of corporate governance, especially in family companies; 2) knowing the factors and constituents of corporate governance in family companies and 3) introducing the antecedents and messages of corporate governance in private companies were among the main goals of this research. This study was done based on the pattern of four stages of systematic review and search articles. Then, by searching in reliable databases, this research was started and implemented. In the first stage, the top 440 articles in the scientific databases approved in CABS, a list that dealt with the theoretical field of corporate governance in the context of family businesses, were selected in five years period (2019-2023). In the first stage, the best and most qualified articles for in-depth review and finding the appropriate answer to the research question were downloaded, selected, screened and evaluated. Our Research was done in two phases, descriptive analysis and Research analysis.. By conducting this systematic review, 43 eligible articles were selected for final evaluation. The results showed that the main structure of corporate governance in family companies made up of a set of 75 codes, that included 17 antecedent codes, 29 dimension codes and 29 the consequences codes.

    Keywords: Corporate Governance, family businesses, board of directors
  • Farhad Nazarizadeh *, Seyed Hesam Oddin Motevalli, Farzaneh Mir Shah Velayati Pages 135-162
    Disruption in the supply chain is an event that disrupts the normal flow of goods and services in the production process, and this issue can have negative consequences on the performance of the operation, financial and market areas of businesses. Managing these risks, that is, making the supply chain resilient, is one of the current and future challenges of organizations. The food industry is one of the industries that both in terms of the extent of the regional and global market, has the aspect of export and foreign exchange and employment creation, and in terms of the scope of food consumption in the country, it is considered important and valuable as necessary and relatively necessary goods for ensuring food security. This study is aimed at identifying the most important factors affecting the resilience of the supply chain of Kale company in a 10-year horizon (as one of the active companies in the country's food industry) and to discover the future scenarios, the   company is facing in the field of supply chain resilience. The research in terms of goal is exploratory, in terms of audience is applied and in terms of time is cross- sectional. The data collected through semi- structured interviews and questionnaire. In this research we used the new futuristic knowledge of   exploratory structural   analysis methods. The data was collected through a semi-structured interviews and questionnaire.   We also used structural analysis to analyze data with the help of Mic Mac   software, and for scenario analysis and its compilation, Scenario Vizard software was used. The research results show, the 6 key strategic factors that are influential on the resilience of the supply chain of Kale Dairy Company are: economic, environmental, technological, social, political and internal organizational. The results of Scenario Wizard also showed 211 scenarios with weak probability of occurrence, 7 plausible scenarios and 2 scenarios with strong probability to occur. Finally, several strategies are also provided.
    Keywords: supply chain management, resilience, food industry, Scenario Planning, future research