فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 160، بهمن و اسفند 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 160، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پردیس میرمعینی، محمدحسین بیاضی*، جواد خلعتبری صفحات 88-103
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش تعداد بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و عوارض روان شناختی ای که این گروه را تحت تاثیر قرار می دهد، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با درمان متمرکز بر شفقت برای این بیماران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود که در آن 45 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از بین بیماران ام اس در کلینیک تهران در سال 1399 انتخاب شدند و به طور تصادفی به گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه درمان متمرکز بر شفقت و گروه کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه تاب آوری کانر و دیویدسون و پرسش نامه نگرانی پنسیلوانیا را در هر 2 مرحله قبل و بعد از مداخله تکمیل کردند. گروه ها به ترتیب در 8 جلسه درمان پذیرش و تعهد و 10 جلسه درمان متمرکز بر شفقت شرکت کردند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس آزمون در پایان جلسات درمانی انجام شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس گزارش شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این پژوهش با کد اخلاق  IR.IAU.TJ.REC.1399.012 به تصویب دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام رسیده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره در سطح آماری P<0/05, F=5/88 برای تاب آوری و 42/60=F برای شدت اضطراب به دست آمد که نشان دهنده اثربخشی بیشتر درمان پذیرش و تعهد است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی هر دو روش درمانی، پیشنهاد می شود این درمان ها در کنترل علایم روان شناختی بیماران بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت، تاب آوری، شدت نگرانی
  • آندیا سیدی مقدم، مهدیه سلیمی*، نجمه رنجی، حسین مزدارانی صفحات 104-119
    زمینه و هدف

    miRNAها دسته ای از RNA های کوچک غیررمزگذار (17-25 نوکلیوتید) هستند که در بسیاری از بیماری ها محققان به آن ها توجه کردند. مطالعات miRNA ها در سرطان های مختلف نشان داده است که برخی از آن ها به عنوان انکوژن و برخی مهارکننده تومور عمل می کنند. تا به امروز، بسیاری از مطالعات نشان دادند miR-17-5p و miR-93-5p مولکول های تنظیم کننده مهمی برای برخی رفتارهای بیولوژیکی، ازجمله فرایندهای تکثیر سلولی هستند که در تشکیل سرطان مهم هستند. هدف از این مطالعه بررسی سطح بیان miR-17-5p و miR-93-5p در بافت و پلاسمای بیماران مبتلا به سرطان مجاری پستان در مقایسه با گروه کنترل بود.

    مواد و روش ها

    استخراج RNA (مشتمل بر miRNA) از نمونه های بافت پستان و پلاسمای متشکل از نمونه های سرطانی و نرمال انجام شد. درصد خلوص و غلظت آن ها با سنجش میزان جذب نوری تایید شد. cDNA ساخته شد و سطح بیان miR-17-5p و miR-93-5p به صورت نیمه کمی با روش  واکنش PCR در زمان واقعی با استفاده از رنگ سایبر گرین در نمونه های بافت تومور و پلاسما در قیاس با گروه کنترل نرمال و در حضور نرمال کننده SNORD47 بررسی شد. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Graphpad Prism نسخه 8/0/2 تجزیه و تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی این مطالعه را کمیته اخلاق موسسه پژوهشگاه ملی و مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با کد (IRAN 52d/4922, 6.10.2016) تایید کرد. کلیه افراد شرکت کننده در مطالعه، فرم رضایت نامه جهت استفاده از نمونه های بالینی و داده های شخصی تحت نظارت پزشک را امضا کردند.

    یافته ها

    میزان بیان miR-17-5p در بافت و پلاسمای بیماران مبتلا به داکتال کارسینوما در مقایسه با گروه کنترل افزایش بیان معنا داری را نشان داد به طور قابل توجهی با مرحله تومور و غدد لنفاوی، وضعیت گیرنده پروژسترون و  استروژن ارتباط داشت (P<0/0001). این در حالی است که کاهش بیان miR-93-5p در بافت های پلاسما و تومور به طور قابل توجهی با مرحله تومور و درگیری غدد لنفاوی مرتبط است (P<0/0001). 

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش مبین این امر است که بیان بالای miR-17-5p و کاهش بیان miR-93-5p احتمالا با پیش آگهی ضعیف سرطان پستان مرتبط است. با وجود این miR-17-5p به دلیل اختلاف بیان بیشتر و سهولت ردیابی در پلاسما، به عنوان یک کاندیدای احتمالی زیست، نشانگر پیش آگهی ضعیف بیماری تلقی می شود. مطالعات فرجام یابی بالینی بیشتر برای تایید این موضوع لازم است.

    کلیدواژگان: پیش آگهی، سرطان، نشانگر، miR-17-5p، miR-93-5p
  • بختیار ترتیبیان، لیلا فصیحی*، رسول اسلامی صفحات 120-133
    زمینه و هدف

    یایسگی، دورانی از زندگی زنان است که ازنظر جسمانی می تواند آسیب رسان باشد. با این حال تاثیر آن بر تراکم مواد معدنی استخوان هنوز قابل بحث است. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز سرمی با تراکم مواد معدنی استخوان کمر در زنان یایسه فعال و غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    تعداد آزمودنی ها 55 نفر زن یایسه فعال و 60 نفر زن یایسه غیرفعال 45 تا 85 سال بود. شاخص های سرمی کلسیم، فسفر و الکالین فسفاتاز و ویژگی های آنتروپومتریک آزمودنی ها بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه در کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علامه طباطبابی با شناسه IR.ATU.REC.1399.038 تایید شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی معناداری بین سطح سرمی شاخص های، آلکالین فسفاتاز (P=0/021)، کلسیم (P=0/019) و فسفر (P=0/011) با تراکم مواد معدنی استخوان کمر در گروه زنان یایسه فعال و همچین بین شاخص توده بدنی با تراکم مواد معدنی استخوان کمر در هر 2 گروه زنان یایسه فعال (P=0/014) و غیرفعال (P=0/038) وجود دارد. بین سایر شاخص ها  ارتباط معنا داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر احتمالا فعال بودن آثار مفیدی بر متابولیسم استخوانی برجای گذاشته و سبب وضعیت بهتر تراکم مواد معدنی استخوانی شده است. شاید این موضوع بتواند کمک کند تا از متغیرهای خونی و آنتروپومتریکی در شناسایی افراد در معرض خطر پوکی استخوان در دوران بزرگسالی و سالمندی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پوکی استخوان، زنان یائسه، آلکالین فسفاتاز، کلسیم، فسفات
  • نادیا فخری، ناصر نظری*، توران نیری صفحات 134-141
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی بیماری کیست هیداتیک در بیماران بستری در بیمارستان های امام رضا (ع)، امام حسین (ع) و بیستون شهر کرمانشاه طی سال های 1393 تا 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، پرونده پزشکی 350 بیمار مبتلا به کیست هیداتیک بستری و تحت درمان جراحی در بیمارستان های شهر کرمانشاه طی سال های 1393 تا 1397 بررسی و تجزیه و تحلیل شد و مشخصات جمعیت شناختی بیماران شامل جنس، سن، شغل، محل سکونت و عضو مبتلا استخراج و ثبت شد.

    ملاحظات اخلاقی

    کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه این مطالعه را با کد: IR.KUMS.REC.1398.366 تایید کرد.

    یافته ها

    درمجموع، 350 بیمار با میانگین سنی در زنان 19/7±43/2 و در مردان 20/7±43/3 با تشخیص کیست هیداتیک بستری شدند. بیشترین و کمترین میزان فراوانی کسیت هیداتیک به ترتیب در گروه های سنی 41 تا 50 سال 58 نفر (16/5 درصد) و 1 تا 10 سال 17 نفر (4/8 درصد) بود. میزان فراوانی در زنان 181 مورد (51/7 درصد) و در مردان 169 مورد (48/2 درصد) بود. بیشترین عضو مبتلا به کیست هیداتیک در این مطالعه کبد، ریه و مغز به ترتیب با 241 مورد (68/8 درصد)، 55 مورد (15/7 درصد) و 24 مورد (6/8 درصد) گزارش شد.

    نتیجه گیری

    این بررسی نشان می دهد بیماری کیست هیداتیک به عنوان یک بیماری مهم به ویژه در مناطق روستایی استان کرمانشاه حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: کیست هیداتیک، هیداتیدوز انسانی، شیوع، کرمانشاه
  • ملیحه رحمانی، زهرا زنجانی*، عبدالله امیدی صفحات 142-155
    زمینه و هدف

    پژوهش های مختلف رابطه بین نگرانی و اضطراب را مطالعه کردند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان و ذهن آگاهی در رابطه بین نگرانی و اضطراب فراگیر است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر پیرو طرحی از مطالعات همبستگی است. نمونه تحقیق، 248 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهرستان کاشان را دربر داشت که در سال تحصیلی 1396-1397 مشغول تحصیل بودند. جهت سنجش متغیرهای پژوهش، از مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر، پرسش نامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا، فرم کوتاه نسخه فارسی پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان و پرسش نامه 5 وجهی ذهن آگاهی استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با کد اخلاق IR.KAUMS.REC.1397.001  در کمیته اخلاق شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان به تصویب رسیده است.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر وجود رابطه معنادار بین نگرانی و اضطراب فراگیر، نگرانی و تنظیم شناختی هیجان، نگرانی و ذهن آگاهی، اضطراب فراگیر و تنظیم شناختی هیجان، و اضطراب فراگیر و ذهن آگاهی بود. یافته های معادلات ساختاری نقش واسطه ای متغیر تنظیم شناختی هیجان را در رابطه بین نگرانی و اضطراب فراگیر تایید کرد. همچنین ضریب مسیر ذهن آگاهی و اضطراب فراگیر معنادار نبود. براین اساس از مدل حذف شد.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان گفت در ارتباط نگرانی و اضطراب فراگیر، تنظیم شناختی هیجان نقش واسطه ای دارد. به نظر می رسد این یافته در زمینه های سلامت روان فردی، خانوادگی، تربیتی، درمانی و روابط بین فردی کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: نگرانی، اضطراب فراگیر، تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • نغمه شکوهی نژاد، محمدرضا بیات*، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 156-173
    زمینه و هدف

    سندرم فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن همراه با درد گسترده اسکلتی عضلانی است که در درجه اول زنان را مبتلا می کند و بر بسیاری از ابعاد زندگی روان شناختی و اجتماعی فرد تاثیر منفی می گذارد. این پژوهش با هدف هم سنجی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و شفقت درمانی بر افکارخودآیند منفی، علایم روان شناختی، شدت درد و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با 2 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی افراد دارای علایم فیبرومیالژیای مراجعه کننده به کلینیک درد مهرگان منطقه 3 میرداماد، کلیلینک درد سیدخندان منطقه 4 تهران و کلینیک درد بیمارستان طالقانی منطقه 1 تهران تشکیل دادند. از این جامعه 30 نفر به صورت دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در 3 گروه آزمایشی 1، گروه آزمایشی 2 و کنترل قرار داده شدند. تعداد افراد نمونه 30 نفر بودند که هرکدام از این گروه ها شامل 10 نفر بودند. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش شامل پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، پرسش نامه شدت درد، پرسش نامه علایم روان شناختی (اضطراب، استرس و افسردگی) ، پرسش نامه افکارخودآیند منفی بود.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با شناسه IR. IAU. ARAK. REC. 1400.005 به تصویب کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک رسیده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس اثربخشی هر دو مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و شفقت درمانی بر 4 متغیر شدت درد، علایم روان شناختی، افکار خودآیند منفی و کیفیت زندگی را تایید کرد (0/05>P). مقایسه دو روش مداخله نشان داد دو مداخله اجرا شده، اثربخشی تقریبا یکسانی بر شدت درد، علایم روان شناختی و افکار خودآیند منفی داشتند (0/05P).

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که رویکردهای درمانی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و شفقت درمانی برای افراد دارای بیماری فیبرومیالژیای تحت درمان مناسب است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، شفقت درمانی، افکارخودآیند منفی، علائم روان شناختی، شدت درد، کیفیت زندگی فیبرومیالژیا
|
  • Pardis Mirmoeini, Mohammad Hosseini Bayazi*, Javad Khlatbari Pages 88-103
    Background and Aim

    Given the increasing number of patients with multiple sclerosis and the psychological complications that affect this group, the present study was conducted to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and compassion-focused therapy for these patients

    Methods & Materials 

    This research was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. A total of 45 patients with multiple sclerosis were selected from MS patients in Tehran Clinic, Tehran City, Iran, in 2020. They were randomly divided into three groups: the first group was under treatment based on acceptance and commitment therapy, the second group was assigned to the compassion-focused therapy, and the third group was the control. The participants completed the Connor and Davidson resilience questionnaire and the Pennsylvania concern questionnaire in the pretest and post-test stages. The first and second groups participated in eight sessions of acceptance and commitment therapy and ten sessions of compassion-focused therapy, respectively. The control group did not receive any intervention. The post-test was done at the end of the therapy sessions. Data were reported by analysis of covariance.

    Ethical Considerations

    This research was approved by the Torbat Jam Branch, Islamic Azad University (Cod: IR.IAU.TJ.REC.1399.012).

    Results

    The results of univariate analysis of covariance were obtained at the statistical level of P<0.05. In this regard, F=5.88 for resilience and F=42.60 for anxiety intensity were obtained, which indicated the greater effectiveness of acceptance and commitment treatment.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of both treatments, it is suggested that these treatments be given more attention to controlling patients’ psychological symptoms.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Compassion-focused therapy, Resilience, Anxiety intensity
  • Andia Seyedi Moghaddam, Mahdieh Salimi*, Najmeh Ranji, Hossein Mozdarani Pages 104-119
    Background and Aim

    MicroRNAs (miRNAs) are a class of small non-coding RNAs (17-25 nucleotides) that have been studied in many diseases. miRNAs studies in different cancers have shown that miRNAs may be considered oncogene or tumor suppressor. So far, many studies have shown that miR-17-5p and miR-93-5p are important regulatory molecules in some biological processes, such as cell proliferation, associated with cancer formation. This study aimed to investigate and compare the tissue and plasma expression levels of miR-17-5p and miR-93-5p in patients with ductal carcinoma breast cancer with the normal control group.

    Methods & Materials

    The total RNA (including miRNA) was extracted from breast and plasma tissue samples of cancerous and normal samples. The RNA concentration and purity were confirmed using optical absorbance measurements. cDNA was synthesized, and the expression levels of miR-17-5p and miR-93-5p were assessed semi-quantitatively by SYBR Green-based real-time RT-PCR assay in plasma and breast tissues of ductal carcinoma breast cancer compared with the control normal samples with SNORD47 as internal normalizer. Data were statistically evaluated using GraphPad Prism 8.0.2.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Ethics Committee of the institute (IRAN 52d/4922, 6.10.2016). All study individuals signed a consent form to use their clinical samples and personal data under the physician’s supervision.

    Results

    The expression level of miR-17-5p showed significantly higher expression in tissues and plasma of the cancer group compared with the control group (P<0.0001). It was also significantly associated with tumor stage and lymph node, and ER (estrogen receptor) and PR (progesterone receptor) status (P<0.0001). While decreased expression of miR-93-5p in plasma and tumor tissues was shown to be significantly associated with tumor stage and lymph node involvement (P<0.0001).

    Conclusion

    The data revealed that high expression of miR-17-5p and low expression of miR-93-5p in both plasma and breast tumor might be associated with poor prognosis in breast cancer. However, miR-17-5p, due to the greater change in expression and ease of plasma detection, may serve as a possible non-invasive biomarker for breast cancer’s poor prognosis. Further follow-up studies are required to confirm this finding.

    Keywords: Prognosis, Cancer, Biomarker, MiR-17-5p, MiR-93-5p
  • Bakhtyar Tartibian, Leila Fasihi*, Rasoul Eslami Pages 120-133
    Background and Aim

    Menopause is a period in a woman’s life that can be physically damaging. However, its effect on bone mineral density is still debatable. This study investigated the relationship between serum calcium, phosphorus, and alkaline phosphatase indices with lumbar bone mineral density in active and inactive postmenopausal women.

    Methods & Materials

    The number of subjects was 55 active postmenopausal women and 60 inactive postmenopausal women aged 45 to 85 years. Serum indices of calcium, phosphorus, and alkaline phosphatase and anthropometric of the subjects were measured. The Pearson correlation coefficient test was used to analyze the research data. SPSS software v. 26 was used to analyze the data.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Research Ethics Committee of Allameh Tabataba’i University with code IR.ATU.REC.1399.038.

    Results

    The results showed a significant correlation between serum levels of alkaline phosphatase (P=0.021), calcium (P=0.019), and phosphorus (P=0.011) with lumbar bone mineral density in active postmenopausal women and also between body mass index with lumbar bone mineral density in both groups of active (P=0.014) and inactive (P=0.038) postmenopausal women. No significant relationship was found between other indicators.

    Conclusion

    According to the results of the present study, being active may have had beneficial effects on bone metabolism and has led to a better state of bone mineral density. It may also help to use these blood and anthropometric variables in identifying people at risk for osteoporosis in adulthood and old age.

    Keywords: Osteoporosis, Postmenopausal women, Alkaline phosphatase, Calcium, Phosphate
  • Nadia Fakhri, Naser Nazari*, Tooran Nayeri Pages 134-141
    Background and Aim

    This study aimed to investigate the clinical and laboratory characteristics of hydatid cyst disease in patients admitted to Imam Reza, Imam Hossein, and Bisotoon hospitals in Kermanshah City, Iran, from 2014 to 2018. 

    Methods & Materials

    In this descriptive study, we studied and analyzed the medical records of 350 patients with hydatid cysts who were hospitalized and underwent surgical treatment in Kermanshah hospitals from 2014 to 2018. Also, the demographic characteristics of patients, including gender, age, occupation, place of residence, and affected organs, were extracted and recorded.

    Ethical Considerations

    The Ethics Committee of Kermanshah University of Medical Sciences approved this study (Code: IR.KUMS.REC.1398.366).

    Results

    In total, 350 patients with a Mean±SD age of 43.2±19.7 in women and 43.3±20.7 in men were admitted with a diagnosis of hydatid cyst. The highest and lowest prevalence of hydatid cysts were in the age groups of 41-50 (16.5%) years and 1-10 (4.8%) years, respectively. The prevalence was 181 (51.7%) in women and 169 (48.2%) in men. The organs mostly infected with hydatid cysts were the liver, lung, and brain, with 241 cases (68.8%), 55 (15.7%), and 24 (6.8%), respectively. 

    Conclusion

    This study shows that hydatid cyst disease is an important disease, especially in rural areas of Kermanshah Province, Iran.

    Keywords: Hydatid cyst, Human hydatidosis, Prevalence, Kermanshah
  • Maliheh Rahmani, Zahra Zanjani*, Abdollah Omidi Pages 142-155
    Background and Aim

    Various research studies have investigated the relationship between anxiety and worry. The present study aimed to examine the mediating role of cognitive emotion regulation and mindfulness in the relationship between anxiety and worry.

    Methods & Materials

    The present study follows a correlational design study. The research sample included 248 students of Kashan universities in Iran studying in the 2017-2018 academic year. The study data were collected using the generalized anxiety disorder (GAD-7), Pennsylvania state worry questionnaire (PSWQ), the Persian short form of cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ-P-short form), and five-factor mindfulness questionnaire (FFMQ). Then, the obtained data were analyzed using the SPSS v. 22 and AMOS v. 22 software.

    Ethical Considerations

    The Ethics Committee of Kashan University of Medical Sciences approved the study (Code: IR.KAUMS.REC.1396.36).

    Results

    The results showed a significant relationship between generalized anxiety and worry, worry and cognitive emotion regulation, worry and mindfulness, generalized anxiety and cognitive emotion regulation, and anxiety and mindfulness. The results of the structural equation modeling confirmed the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between anxiety and worry. Also, the path coefficient of mindfulness and anxiety was removed from the model because it was not significant.

    Conclusion

    Generally, cognitive emotion regulation plays a mediating role in the relationship between anxiety and worry. These findings seem applicable in the individual, family, educational, therapeutic, and interpersonal mental health fields.

    Keywords: Worry, Generalized anxiety, Cognitive emotion regulation, Mindfulness, Structural equation modeling
  • Naghmeh Shokoohi Nejad, Mohammad Reza Bayat*, Firoozeh Zanganeh Motlagh Pages 156-173
    Background and Aim

    Fibromyalgia syndrome is a chronic disease that causes widespread musculoskeletal pain. It primarily affects women and negatively impacts many aspects of a person’s psychological and social life. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness and compassion therapy on automatic negative thoughts, psychological symptoms, pain intensity, and quality of life in patients with fibromyalgia syndrome.

    Methods & Materials

    This research is a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with two experimental and one control group. The statistical study population consisted of all individuals with fibromyalgia syndrome referred to Mehregan Pain Clinic in Mirdamad (District 3), Seyed Khandan Clinic (District 4), and Taleghani Hospital Pain Clinic (District 1) in Tehran City, Iran. Of them, 30 patients were randomly selected and divided into three groups of experimental 1, experimental 2, and control; each group will include 10 people. The instruments used in this study included the World Health Organization quality of life questionnaire (WHOQOL BREF), pain intensity questionnaire (PIS), psychological symptoms questionnaire (Anxiety, Stress and Depression [DASS]), and automatic negative thoughts (QNS).

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Research Ethics Committee of Arak Branch, Islamic Azad University (Code: IR.IAU.ARAK.REC.1400.005). 

    Results

    The analysis of covariance showed the effectiveness of both cognitive therapies based on mindfulness and compassion therapy on four variables of pain intensity, psychological symptoms, automatic negative thoughts, and quality of life (P<0.05). Comparing the two intervention methods showed that both therapies had almost the same effect on pain intensity, psychological symptoms, and automatic negative thoughts (P<0.05) but the effectiveness of mindfulness intervention on the quality of life was significantly higher than compassion intervention (P<0.05). 

    Conclusion

    The results indicate that cognitive therapy based on mindfulness and compassion therapy are suitable for people with fibromyalgia under appropriate treatment.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Automatic negative thoughts, Compassion therapy, Psychological symptoms, Pain intensity, Quality of life, Fibromyalgia