فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 48 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل اسدی، عباس نصیران، حجت الله خدری غریب وند*، صالح کهیانی صفحات 1-13

    تغییر اقلیم یک چالش جهانی است که تاکنون تاثیرات مضری بر سلامت انسان، محیط‎زیست و عرصه‎ های منابع طبیعی خصوصا مراتع و معیشت بهره ‎برداران مرتعی گذاشته است. شناخت و ادراک بهره‎ برداران مرتعی از بروز نشانه‎ های تغییر اقلیم گامی اساسی در چگونگی مواجهه و به‎ کارگیری راهبردهای متناسب برای کاهش اثرات تغییر اقلیمی و پایداری منابع مرتعی  است. این تحقیق به بررسی شناخت و ادراک جوامع محلی از بروز نشانه‎ های تغییر اقلیم در بخش مرکزی شهرستان نجف‎آباد می‎پردازد. جامعه آماری 68 بهره ‎بردار مرتعی روستاهای جلال‎ آباد، حاجی‎آباد و نهصت ‎آباد بود، طبق فرمول کوکران 58 بهره‎ بردار به‎ عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. درک (برداشت) جوامع محلی از وقوع تغییرات اقلیمی در سه بعد بارندگی، دما و باد به ترتیب با 9، 9 و 5 گویه در قالب طیف هفت ‎گزینه‎ای لیکرت سنجش شدند. پس از تکمیل پرسش‎نامه و ثبت اطلاعات در صفحه گسترده اکسل، تجزیه ‎و تحلیل داده‎ ها با استفاده از نرم ‎افزارSPSS  و رسم نمودارها در محیطExcel  صورت گرفت. نتایج نشان داد 59/77 درصد پاسخگویان میزان درک از بروز نشانه‎ های تغییر اقلیم را زیاد برآورد کردند. بااین‎حال، به معیارهایی که برایشان ملموس‎تر بود آگاهی بیشتری نشان دادند. از مجموعه مولفه‎ های مرتبط با ادراک از بروز نشانه‎ های تغییر بارندگی، دما و باد، به ترتیب میزان افت آب چشمه‎ ها، قنات‎ها و چاه‎ های عمیق (1)، شدت نوسانات دمایی در منطقه (2) و سرعت باد (شدید شدن بادها) در منطقه (3) بیشترین اولویت را به خود اختصاص دادند. به ‎طورکلی، می‎توان نتیجه‎ گیری کرد در راستای مقابله با پیامدهای تغییر اقلیم و پایداری منابع محیطی، ادراک و نگرش بهره‎برداران مرتعی می‎تواند در موفقیت سیاست‎ها و راهبردهای سازگاری موثر باشد.

    کلیدواژگان: پایداری منابع محیطی، ادراک، تغییر اقلیم، تغییرات بارندگی، بخش مرکزی، شهرستان نجف‎آباد
  • محمد اکبرپور*، پروین رضایی باوندپور صفحات 15-28

    امروزه باتوجه به روند رشد سریع جمعیت، بحث افزایش پسماندها به یکی از چالش های اساسی توسعه پایدار روستایی جهت حفظ محیط زیست تبدیل شده است؛ لذا حفظ پایداری زیست محیطی از طریق بهبود وضعیت مدیریت پسماندهای روستایی اهمیت بسیاری یافته است. در همین راستا هدف پژوهش پیش رو واکاوی عوامل موثر بر سیاست گذاری مدیریت پایدار پسماند مناطق روستایی منتخب گردشگری در شهرستان پاوه می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی می‎باشد و از نظر ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کل 14 نفر شوراهای اسلامی و دهیاری های روستاهای منتخب گردشگری موردمطالعه در شهرستان پاوه است. روش گردآوری داده ها، به دو روش اسنادی و پیمایشی بوده است. از روش اسنادی برای بررسی سوابق و تبیین مسیله و از روش پیمایشی برای گردآوری داده ها با ابزار مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسش نامه استفاده شده است. همچنین پایایی یا قابلیت اعتماد پرسش نامه از طریق آزمون مقایسه دو نسبت سنجش شده است. در این تحقیق جهت بررسی مدیریت پسماند از دیدگاه کارشناسی از سه مولفه رهبری توام با نوآوری، به کارگیری صحیح منابع و برنامه‎ ریزی و ساماندهی استفاده شده و تاثیر آنها بر سیاست گذاری در این حوزه مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق با استفاده از آزمون کای اسکویر نشان داد که سه مولفه رهبری توام با نوآوری، به کارگیری صحیح منابع و برنامه‎ ریزی و ساماندهی با سیاست گذاری مدیریت پایدار پسماند رابطه معنی‎داری دارند. همچنین باتوجه به نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه مجموعا 93 درصد از واریانس سیاست گذاری مدیریت پسماند توسط سه مولفه یاد شده تعیین شده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، پسماند روستایی، مدیریت پایدار پسماند، روستاهای پاوه
  • علی شهریار*، احمد مزیدی، محمد شریفی پیچون، فاطمه زارع صفحات 29-45

    بررسی و شناخت  ماسه های روان در مدیریت منابع طبیعی و  کنترل مخاطرات ناشی از آن ها، از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی ریگزار دروازه قرآن، در شمال شهر یزد است که به دلیل مجاورت با شهر یزد و استفاده ازآن جهت توسعه گردشگری، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش، به منظور منشایابی ماسه های روان، از داده های باد ایستگاه سینوپتیک یزد، طی یک دوره 20ساله (2001-2021)، نقشه های توپوگرافی 1:50000، نقشه های زمین شناسی 1:100000، تصاویر ماهواره ای TM سال 1993 ،ETM+ سال 2008 و 2017 و مطالعات میدانی، جهت نمونه برداری استفاده شده است. روش تحقیق نیز بر اساس تحلیل ویژگی های باد (جهت و سرعت)، کانی شناسی دانه های رسوبی و استفاده از تصاویر ماهواره ای انجام شده است. نتایج حاصل از بررسی باد در منطقه موردمطالعه نشان داد که بادهای شدید در فصول خشک با امتداد شمال غربی، نقش مهمی در شکل گیری، توسعه و جابه جایی ماسه ها ایفا می کنند. بررسی کانی شناسی و آنالیز XRF حاکی از آن است که کانی های کوارتز و سپس کربنات ها با میانگین 45 و 33 درصد بیشترین فراوانی را در بین رسوبات منطقه موردمطالعه داشته و طبقه بندی مبتنی بر انعکاس طیفی تصاویر ماهواره ای ماسه های روان نشان داد که نسبت های باندی 5/4، 4/3 و 5/3 در تصاویر TM، می تواند در شناسایی کانی های مذکور استفاده شود. در نهایت نتایج نشان داد که دشت های آبرفتی و سیلابی، همراه با مخروط افکنه های واقع در بخش شمال غربی و غرب محدوده این ریگزار، منشا اصلی تغذیه تپه های ماسه ای ریگ دروازه قرآن به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، فرسایش بادی، ریگ دروازه قرآن، تپه‎ های ماسه ‎ای، یزد
  • جبار گوهری*، مسعود تقوایی، محمدحسین رامشت صفحات 47-65

    امروزه باتوجه به افزایش جمعیت شهرها و افزایش فشار بر منابع، توسعه پایدار به عنوان یک استراتژی مهم جهت بالابردن کیفیت زندگی شهروندان و پایداری منابع شهری توسط کارشناسان مطرح گردید. دراین بین کلان شهر کرمانشاه دارای مسایل و مشکلات اجتماعی، اقتصادی، طبیعی، زیست محیطی بالایی است؛ لذا باتوجه به این مسایل هدف تحقیق حاضر، شناسایی مهم ترین پیشران های موثر بر توسعه پایدار کلان شهر کرمانشاه با رویکرد آینده پژوهی است. هدف تحقیق کاربردی و روش مبتنی بر تحلیل ساختار است. داده ها و اطلاعات موردنیاز به دو روش کتابخانه ای و روش دلفی (استفاده از نظرات نخبگان) جمع آوری شده است. نمونه آماری تحقیق تعداد 50 نفر از کارشناسان، مدیران و پژوهشگران مربوطه است. با استفاده از نرم افزار MICMAC پیشران های کلیدی شناسایی گردید. در خروجی به دست آمده از نرم‎افزار میک مک نتایج نشان داد: که متغیرها با دو بار گردش داده ای عدد (91.80%) تاثیرگذاری بالای آنها بر یکدیگر مشهود است و این عدد مطلوبیت بالای مدل را نشان می‎دهد. سپس با استفاده از نرم افزار Morphol سناریوها طراحی و تدوین گردید. نتایج نشان داد که پیشران های توانمندسازی زیرساخت های شهری در حوزه هوشمندسازی شهر و شهر الکترونیک، اعتبارات دولتی، گردشگری و موقعیت مرزی دارای بالاترین اثرگذاری خالص بر توسعه پایدار کلان شهر کرمانشاه هستند. همچنین از 2500 سناریوی خروجی دارای اعتبار، 5 سناریو با بیشترین اینرسی (اعتبار بالا، تکرارپذیری و احتمال وقوع) به عنوان سناریوهای نهایی ارایه شد. در نهایت باتوجه به نتایج به دست آمده پیشنهاداتی در جهت حرکت سناریوهای بینابین به سمت مطلوب شدن و توسعه پایدار کلان شهر کرمانشاه مبتنی بر سناریوهای پیش‎رو ارایه گردید.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، MICMAC، سناریونویسی، Morphol، کلان شهر کرمانشاه
  • شریف جورابیان شوشتری* صفحات 68-87

    تالاب‎ها برای بقای انسان حیاتی هستند و %6/40 از ارزش کل خدمات اکوسیستم جهانی را تشکیل می‎دهند. پژوهش حاضر تحلیل تغییرات پوشش سرزمین تالاب شور گلپایگان را از سال 1988 تا 2018 تحلیل و سپس مدل‎سازی با رویکرد ترکیبی شبکه عصبی مصنوعی، زنجیره مارکف و بهینه‎ سازی چندمنظوره برای سال 2030 و 2040 جهت دستیابی به پایداری محیط انجام شد. جهت دستیابی به بالاترین صحت در مدل‎سازی پتانسیل انتقال از چهار سناریو با دوره واسنجی و زیرمدل‎های مختلف استفاده شد. از شاخص FOM نیز جهت ارزیابی صحت سناریوهای مختلف با استفاده از رویکرد روی هم گذاری سه نقشه پوشش سرزمین سال‎های 2008، 2018 واقعیت زمینی و 2018 حاصل از مدل‏سازی استفاده شد. متغیرهای موثر در توصیف تغییرات رخ داده در منطقه نیز با استفاده از ضریب کرامر انتخاب شدند. بالاترین صحت در سناریوی با دوره واسنجی 1998-1988 و 9 زیرمدل مورداستفاده در مدل‎سازی تغییرات سال 2018 مشاهده شد. متغیرهای شاهد احتمال تغییر و فاصله از اراضی کشاورزی بالاترین تاثیر را در تغییرات منطقه موردمطالعه نشان دادند. مناطق مسکونی و اراضی کشاورزی در سال 2030 به ترتیب %6/0 و %8/1 و در سال 2040 نیز به ترتیب %1 و %2/2 نسبت به سال 2018 افزایش نشان دادند. میزان کاهش در مراتع متراکم نیز در سال‎های 2030 و 2040 نسبت به 2018 به ترتیب %1/13 و %6/18 به دست آمد. پهنه‎ های آبی در سال 2030 و 2040 نسبت به سال 2018 افزایش %18/0 و %27/0 را به علت تبدیل اراضی کشاورزی و مراتع به دریاچه پشت سدهای گلپایگان و کوچری نشان دادند. افزایش برداشت آب از چاه‎ های غیرمجاز، کاهش جریان آب ورودی به تالاب و افزایش برداشت از سنگ معدن تزیینی سبب مشکلات جدی برای تالاب شور گلپایگان شده که نیاز است برنامه‎ ریزان سرزمین راهکارهای جبرانی را جهت احیا، تامین حقابه و پایداری اکولوژیکی تالاب ارایه کنند.

    کلیدواژگان: سناریوسازی، شبکه عصبی مصنوعی، بهینه‎سازی چند منظور، زنجیره مارکف، ارزیابی صحت
  • صدف فیضی، نیلوفر عابدین زاده، محمد پناهنده* صفحات 89-103

    مدیریت نامناسب پسماند پایداری محیط زیست را تهدید می کند. تعریف یک سیستم بهینه و پایدار جهت دفع پسماند نیازمند بررسی تمام فرایندهای درون سیستم، تاثیر آن بر محیط زیست، جنبه های اقتصادی، اجرایی و مصرف انرژی در هر بخش است. مطالعه حاضر باهدف مدل سازی سیستم مدیریت پسماند شهری شهرستان رشت بر اساس رویکرد ارزیابی چرخه حیات انجام شده است. در این راستا دو سناریوی دفع موجود و طرح توسعه برای آینده مقایسه شدند. سناریوی اول (دفع موجود) شامل فروش پسماند بازیافتی، پردازش بیولوژیکی (تولید کمپوست) و دفن است. در سناریوی دوم (طرح توسعه) مدنظر است که علاوه بر روش های قبلی دفع، از زباله سوز استفاده شود. پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از مدل IWM-2 به ارزیابی بار محیط زیستی هر یک از سناریوها پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که در سناریوی دوم، به صورت کلی میزان مصرف انرژی، آلاینده ها و گرمایش جهانی نسبت به سناریوی اول کاهش می یابد. مقدار انرژی مصرفی کل برای سناریوی اول و دوم به ترتیب 3891+ و 1683234- گیگاژول است. همچنین در سناریوی دوم پتانسیل گرمایش جهانی به دلیل کاهش دفن، کاهش حمل ونقل و مصرف سوخت، بهبود تجهیزات و بازیابی انرژی کاهش یافته است. به طورکلی عملکرد محیط زیستی در سناریوی دوم در صورت انجام تمهیدات لازم بهبود خواهد یافت که کاهش دفن، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، افزایش میزان بازیافت و... از دلایل اصلی آن هستند. اگرچه زباله سوزی سبب کاهش دفن پسماند در لندفیل سراوان می شود؛ اما همچنان طراحی مناسب محل دفن و بهره برداری انرژی از آن است که چرخه حیات مطلوبی از مدیریت پسماند را بر اساس سناریوی دوم ارایه می دهد. همچنین به کارگیری روش زباله سوزی تنها در صورت رعایت استانداردهای آلودگی و بازیابی انرژی توجیه محیط زیستی می یابد. تغییر اجزا و ظرفیت هر یک از گزینه های دفع نتایج جدیدی را ارایه می دهد که در این زمینه استفاده از سایر مدل ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پسماند شهری، IWM-2، گرمایش جهانی، رشت
  • هما واعظی، عطا غفاری گیلانده*، علیرضا محمدی صفحات 105-137

    در عصر جدید بحران های مختلف بر عرصه زندگی جوامع سایه افکنده است. در حقیقت، امروزه هیچ جامعه‎ ای نمی‎تواند مصون از بحران و پیامدهای کوتاه و بلندمدت آن باشد. مدیریت خطر بحران اجتماع‎محور تحت عنوان روشی جدید در مدیریت بحران باهدف مشارکت تمام افراد جامعه به کار می‎رود و یکی از رویکردهای نوین در عرصه مخاطرات می‎باشد. در این نگرش کاهش خطر بحران یک هدف است و راهبرد اصلی آن ارتقا ظرفیت‎ها و منابع گروه ‎های آسیب‎پذیر اجتماع و کاهش آسیب‎ پذیری آن‎ها در مقابله با بحران‎های آینده می‎باشد. رویکردهای فرعی مدیریت بحران اجتماع‎محور؛ شامل رویکرد ساختاری و رویکرد نهادی می‎باشد. رویکرد ساختاری به ساختارهای اجتماعی - اقتصادی تاکید دارد و مدل برنامه‎ ریزی آن حمایتی است. رویکرد نهادی بر اساس مفهوم تاب‎ آوری شکل گرفته و مدل برنامه ‎ریزی آن همیارانه می‎باشد. در این پژوهش، جهت یافتن، شناسایی و استخراج مولفه ‎های اصلی مدیریت بحران اجتماع‎ محور از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی و با بهره‎ یری از روش فراترکیب از طریق مطالعات کتابخانه‎ای استفاده شده است و هدف از آن دسته‎ بندی مولفه ها و عوامل رویکردهای فرعی مدیریت بحران اجتماع‎ محور تحت عنوان رویکرد ساختاری و رویکرد نهادی می‎باشد. برای این منظور، مولفه ها و عوامل رویکردهای فرعی مدیریت بحران اجتماع‎ محور شناسایی شده و سپس توسط نرم ‎افزار MAXQDA طبقه بندی گردیده است. جامعه آماری تحقیق متشکل از مقالات علمی پژوهشی چاپ شده در پایگاه ‎های داده، نشریه‎ های داخلی و خارجی مرتبط با موضوع پژوهش، از سال 2000 تا 2020 می‎باشد. بر اساس نتایج مجموعا 569 کد در محیط نرم‎افزار شناسایی شد که از آن تعداد 324 کد مربوط به مولفه‎ های رویکرد ساختاری و 245 کد مربوط به مولفه‎ های رویکرد نهادی مدیریت بحران اجتماع‎ محور می‎باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران اجتماع‎محور، رویکرد ساختاری، رویکرد نهادی، تحلیل محتوای کیفی، روش فراترکیب
|
  • Esmaeil Asadi, Abbas Nasiran, Hojatollah Khedrigharibvand *, Saleh Kahyani Pages 1-13

    Climate change is a global challenge that has had harmful effects on human health, the environment, and natural resources, especially rangelands and rangeland users’ livelihoods. Recognition and perception of local users of the sign’s climate change is a fundamental step in how to face and employ appropriate strategies to mitigate and adapt to the effects of climate change and environmental resources sustainability. This study assesses the awareness and perception of rangeland users on the occurrence of signs of climate change in the central part of Najafabad, including the villages of Jalalabad, Hajiabad, and Nahastabad. The statistical population of the study included 68 rangeland users, according to Cochran's formula, 58 of them were selected as a statistical sample. The perception of local communities about the occurrence of climate change in the three dimensions of rainfall, temperature, and wind was measured with 9, 9, and 5 items, respectively, in the form of a seven-choice Likert scale. After completing the questionnaire and recording the information in the Excel spreadsheet, data analysis was performed using SPSS software, and graphs were drawn in the Excel environment. The results showed that %77.59 of the respondents estimated a high level of understanding of the signs of climate change. From the set of components related to the perception of signs of changes in rainfall, temperature, and wind, the amount of water in springs, aqueducts, and deep wells (1), the intensity of temperature fluctuations in the region (2), and the wind speed (intensification of winds) in the region (3) were assigned the highest priority. In general, it can be concluded that in order to deal with the consequences of climate change and the sustainability of environmental resources, the perception and attitude of rangeland users could be effective in the success of adaptation policies and strategies.

    Keywords: Environmental resources sustainability, Perception, Climate Change, Rainfall changes, Najafabad city
  • Mohammad Akbarpour *, Parvin Rezaei Pages 15-28

    In comprehensive waste policy and management, waste collection and processing, and disposal methods interact with each other in such a way that the three desired environmental, social and economic goals of the region are achieved. Based on this regard, the aim of the present research is to analyze the effective factors of waste management policy-making in selected rural areas in Paveh City. The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of its nature and descriptive-analytical method, it is survey type. The statistical population of the research includes all 14 people of the Islamic councils and village heads of the selected tourism villages studied in Paveh City. The data collection method has been documentary and survey methods. The documentary method has been used to review the records and explain the problem and the survey method has been used to collect data with the tools of observation, interview and completing a questionnaire between experts and managers. Also, the reliability or trustworthiness of the questionnaire has been measured by comparing two ratios. Also, the reliability or reliability of the questionnaire was assessed by comparing the two ratios. In this research, in order to study waste management from an expert point of view, three components of leadership combined with innovation, correct use of resources and planning and organization have been used and their impact on policy-making in this field of study has been studied. The results of this study using the Chi-square test showed that the three components of leadership combined with innovation, proper use of resources and planning and organizing with waste management policy. Also, according to the results of multiple regression analysis, a total of 91 percent of the variance of waste management policy has been determined by these three dimensions.

    Keywords: Policy making, rural waste, waste Sustainable management, Paveh villages
  • Ali Shahriar *, Ahmad Mazidi, Mohammad Sharifipichoun, Fatemeh Zare Pages 29-45

    Investigating and understanding Sand dunes is of great importance in the management of natural resources and the control of risks caused by them. The purpose of this research is to investigate the sand dunes of Darvazeh Quran, in the north of Yazd city, which is of great importance due to its proximity to Yazd city and its use for the development of tourism. In this research, in order to determine the origin of Sand dunes, from the wind data of Yazd synoptic station, during a period of 20 years (2001-2021), topographic maps 1:50000, geological maps 1:100000, TM satellite images of 1993, ETM+ year 2008 and 2017 and field studies have been used for sampling. The research method is also based on the analysis of wind characteristics (direction and speed), the mineralogy of sedimentary grains, and the use of satellite images. The results of the wind survey in the studied area showed that strong winds in the dry seasons along the northwest play an important role in the formation, development, and movement of sand. Mineralogical investigation and XRF analysis indicate that quartz minerals and then carbonates with an average of 45 and 33% are the most abundant among the sediments of the studied area and the classification based on spectral reflection of satellite images of loose sands showed that the band ratios are 4.5, 3.4 and 3.5 in TM images can be used to identify the mentioned minerals. Finally, the results showed that the alluvial and flood plains, along with alluvial deposits located in the northwestern and western part of this reservoir, are the main sources of nutrition for the sandy dunes of Darvazeh Quran.

    Keywords: Geomorphology, Wind Erosion, Darvazeh Quran Erg, sand dunes, yazd
  • Jabar Gohari *, Masoud Taqvai, MohammedHussain Ramsht Pages 47-65

    Nowadays, sustainable development has been proposed by experts as an important strategy to improve the quality of life of citizens and the sustainability of resources due to the increase in the population of cities and the increase in pressure on resources. Meanwhile, the metropolis of Kermanshah has many social, economic, natural, and environmental issues and problems. Therefore, according to these issues, the aim of the study is to identify the most important driving forces on the sustainable development of Kermanshah with a future research approach. The purpose of the study is applied and the method is based on structure analysis. The required data and information have been collected by library methods and the Delphi method (use of elite opinions). The statistical sample of the research consists of 50 experts, managers, and relevant researchers. The key drivers were identified using MICMAC software. According to the output obtained from the software, the saturation index obtained for the variables with two times data rotations is 91.80 percent, which confirms the strong influence of the variables on each other and shows the efficiency of the information obtained from the opinions of the elites. The results show that the drivers empowering the urban infrastructure in the field of smart city and electronic city, government credits, tourism, and border location have the highest net effect on the sustainable development of Kermanshah. Also, out of 2500 valid output scenarios, 5 scenarios with the highest inertia (high validity, repeatability, and probability of occurrence) have been presented as final scenarios. Finally, according to the obtained results, suggestions were made in the direction of moving the intermediate scenarios toward the favorable and sustainable development of the Kermanshah metropolis based on the upcoming scenarios.

    Keywords: Sustainable development, MICMAC, Scenario writing, Morphol, Kermanshah Metropolis
  • Sharif Joorabian Shooshtari * Pages 68-87

    Wetlands are vital for human survival and constitute 40.6% of the total value of global ecosystem services. This study analyzed land cover changes in the Golpayegan Shoor wetland from 1988 to 2018 and then modeled it with a combination of artificial neural network, Markov chain, and multi-objective optimization for 2030 and 2040 for obtaining environmental sustainability. To obtain the highest accuracy in transition potential modeling, four scenarios were used with various calibration periods and sub-models. The FOM index was used to evaluate the accuracy of various scenarios using the approach by overlaying three maps for the years 2008, actual 2018, and predicted 2018 maps. Effective variables in describing the changes occurred in the case study selected using Cramer's v. The highest accuracy was shown in a scenario with the calibration period of 1988-1998 and 9 sub-models in land cover change modeling 2018 year. The evidence likelihood of change map and distance from agricultural lands showed the highest impact in the changes of the study area. Residential areas and agricultural lands increased by 0.6% and 1.8% in 2030, while 1% and 2.2% grew up in 2040 compared to 2018, respectively. Dense rangeland decreased by 13.1% and 18.6%, respectively in 2030 and 2040 compared to 2018. The water bodies showed an increase of 0.18% and 0.27% due to the conversion of agricultural areas and rangeland to Lake Golpayegan and Kochery dams. Taking water from unauthorized wells, reducing the flow of water entering the wetland, and the presence of decorative ore has caused serious problems for Golpayegan Shoor Wetland, which requires managers and land planners to consider compensatory ways to restore, water requirement, and ecological sustainability for the wetland.

    Keywords: Scenario development, artificial neural network, Multi-objective land optimization, Markov Chain, Accuracy Assessment
  • Sadaf Feyzi, Niloufar Abedinzadeh, Mohammad Panahandeh * Pages 89-103

    Improper waste management threatens the sustainability of the environment. Defining an optimal and sustainable system for waste disposal requires the examination of all processes within the system, their impact on the environment, economic aspects, implementation, and energy consumption in each part. The present study was conducted with the goal of modeling the municipal solid waste management system of Rasht County based on the life cycle assessment approach. In this regard, two existing disposal scenarios and the development plan for the future were compared. The first scenario (existing disposal) includes the sale of recycled waste, biological processing (compost production), and landfilling. The second scenario (development plan) involves the use of an incinerator in addition to previous disposal methods. After collecting data using the IWM-2 model, the environmental impacts of each scenario were assessed. The results show that if the second scenario assumptions are applied, the amount of energy consumption, pollutants, and global warming will decrease relative to the first scenario. Total energy consumption in the first and second scenarios is respectively +3891 and -1683234 Gj. In addition, the global warming potential is reduced due to the reduction of landfills, reduced transportation and fuel consumption, improved equipment, and energy recovery in the second scenario. In general, environmental performance in the second scenario will be improved if appropriate action is taken. Reducing landfill and greenhouse gases, increasing recycling, etc., are the main reasons. Although incineration reduces landfilling in Saravan, it is still the proper design of the landfill, and energy utilization from it provides a favorable life cycle of waste management based on the second scenario. Moreover, the use of waste incineration is justified only if pollution and energy recovery standards are respected. Modifying the components and capacity of each disposal option produces new results. In this context, it is suggested to use alternative models.

    Keywords: Municipal Solid Waste, IWM-2, Global warming, Rasht
  • Homa Vaezi, Ata Ghafari Gilandeh *, Alireza Mohammadi Pages 105-137

    In the new era, various disasters have cast a shadow on the lives of societies. In fact, today no society can be immune from disaster and its short and long-term consequences. Community-based disaster risk management is used as a new method in disaster management for the participation of all sections of society and is one of the new approaches in the field of risks. From this perspective, reducing the risk of disaster is a goal, and its main strategy is to improve the capacities and resources of vulnerable groups in society and reduce their vulnerability in dealing with future disasters. Sub-approaches of community-based disaster management; include the structural approach and institutional approach. The structural approach emphasizes socio-economic structures and its planning model is supportive. The institutional approach is based on the concept of resilience and its planning model is cooperative. In this research, in order to find, identify and extract the main components of community-based disaster management, the method of qualitative content analysis was used with a descriptive approach and using the meta-synthesis method through library studies, and the purpose of that is to categorize the components and factors of community-based disaster management sub-approaches under the title of structural approach and institutional approach. For this purpose, the components and factors of sub-approaches have been identified and then classified by MAXQDA software. The statistical population of the research consists of scientific research articles published in databases, domestic and foreign publications related to the research subject, from 2000 to 2020. Based on the results, a total of 569 codes were identified in the MAXQDA software environment, of which 324 codes are related to the components of the structural approach and 245 codes are related to the components of the institutional approach of community-based disaster management.

    Keywords: Community-based disaster management, Structural approach, institutional approach, Quantitative content analysis, Meta-synthesis method