فهرست مطالب

توسعه کارآفرینی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1402)

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی جعفرزاده* صفحات 1-19

    هدف : 

    از منظر کارآفرینی استراتژیک، دو حوزه دیدگاه منبع محور و فرصت های کارآفرینانه در یک کسب و کار کارآفرینانه در هم تنیده شده اند و نمی توان آنها را مجزا قلمداد کرد. حوزه فرصت به عنوان «هسته اصلی کارآفرینی» موضوع پژوهش های مختلفی بوده است که عمدتا بر عوامل موثر بر فرآیند کارآفرینی متمرکز بوده است، اما پژوهش های روش شناختی و کاربردی در موضوع چگونگی تامین منابع در بهره برداری از فرصت های کارآفرینی بسیار اندک است. مرور پژوهش های دیدگاه منبع محور نشان دهنده این مطلب است که  فرصت های کارآفرینانه در بسیاری از مطالعات این حوزه مورد موشکافی و کنکاش جدی قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با هدف ارایه یک دید کلی و سریع از محتوا و جریان های پژوهشی دیدگاه منبع محوراز منظر فرصت های کارآفرینانه به پژوهشگران، آنها را در هدایت بهینه پژوهش های آتی یاری می رساند. بررسی پژوهش ها نشان می دهد در حوزه دیدگاه منبع محور از منظر فرصت های کارآفرینانه دانش منسجم و قابل اعتمادی وجود ندارد و تصویر روشن و جامعی برای درک عمق تحقیقات انجام شده در این زمینه وجود ندارد. بنابراین، مسیله اصلی این پژوهش «بازنمایی و تدوین نقشه دانش دیدگاه منبع محور از منظر فرصت های کارآفرینانه است. نوآوری و مشارکت علمی این پژوهش، ارایه و تدوین نقشه دانش دیدگاه منبع محور از منظر فرصت های کارآفرینانه است که علاوه بر تعیین دانش موجود و نشان دادن ارتباط بخش های مختلف با یکدیگر در این زمینه، مسیر تحقیقات آتی را نیز بر اساس تحلیل شکاف دانش شناسایی شده برای پژوهشگران مشتاق و علاقه مند مشخص نموده است. همان طور که بیان شد نقشه دانش با دو هدف علمی تهیه می شود: اول نقشه دانش برای درک دقیق تر آنچه تاکنون در یک حوزه موضوعی خاص انجام شده است و دوم نقشه دانش به منظور تعیین جهت پژوهش های آینده. امید است پژوهش حاضر در دستیابی به هر دو هدف موفق باشد.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و بر اساس گردآوری اطلاعات اسنادی - مرور سیستماتیک است. با استفاده از مرور سیستماتیک از میان 452 مقاله بررسی شده در بازه سال های 1984 لغایت 2022 میلادی در پایگاه های معتبر خارجی، پس از سه مرحله غربالگری 46 مقاله برای انجام پژوهش مناسب تشخیص داده شدند.

    یافته ها

    داده های پژوهش بر اساس روش تحلیل مضمون، در دو مرحله کدگذاری باز برای یافتن گزاره های توصیفی و کدگذاری محوری برای استخراج گزاره های مفهومی مورد تحلیل قرار گرفتند و در نهایت 49 مولفه موثر برای ترسیم نقشه دانش پژوهش شناسایی گردید. چهار رکن ارایه شده در بازنمایی نقشه دانش در این پژوهش عبارتند از: ناهمگونی منابع، محدودیت های بعد از رقابت، تحرک ناپذیری کامل منابع و محدودیت های قبل از رقابت.

    نتیجه گیری

    علاوه بر ترسیم نقشه دانش و تبیین مولفه های آن، شکاف های دانشی و جریان های پژوهشی قابل توسعه آتی در خصوص دیدگاه منبع محور از منظر فرصت های کارآفرینانه مشخص گردید.

    کلیدواژگان: دیدگاه منبع محور، فرصت های کارآفرینانه، شکاف های دانشی، مرور سیستماتیک، نقشه دانش
  • سید یعقوب حسینی*، زعیمه نعمت الهی، ملیکا فلاح زاده صفحات 21-33
    هدف

    این پرسش که کارآفرینان برای ورود یک صنعت خاص به چه عناصری توجه می کنند، پرسش مهمی در حوزه کارآفرینی است. از سوی دیگر، سبک تصمیم گیری افراد از سه الگوی منطقی، احساسی و شهودی پیروی می کند. این پژوهش برای پاسخگویی به این پرسش انجام شده است که کارآفرینان با سبک منطقی، احساسی و شهودی، به چه عواملی برای ورود به یک صنعت توجه می کنند؟

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش دارای رویکردی آمیخته است و تلاش می کند تا به روشنگری بیشتری در نحوه تصمیم راهبردی انتخاب صنعت توسط کارآفرینان کمک کند. در این پژوهش، مدل تصمیم گیری کارآفرینان ابتدا با رویکرد کمی مورد سنجش قرار گرفته است. ابزار گردآوری در این مرحله از پژوهش، پرسشنامه چندگزینه ای است. در فاز دوم پژوهش، نحوه تصمیم گیری کارآفرینان برای ورود به یک صنعت با رویکردی کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. در این مرحله برای به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه شامل مدیران استارت آپ های مراکز نوآوری دانشگاه شیراز در نیمه دوم سال 1400 است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نحوه ورود کارآفرینان با سبک منطقی، احساسی و شهودی، دارای یکسری از مشابهت ها و تفاوت ها است. خوشه بندی کدهای استخراج شده در این پژوهش، در 21 مضمون دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد کارآفرینان با سبک منطقی، احساسی و شهودی چه عواملی را برای انتخاب صنعت مورد توجه قرار می دهند.

    کلیدواژگان: انتخاب صنعت، تصمیم گیری منطقی، تصمیم گیری احساسی، تصمیم گیری شهودی
  • ندا رمزباری، علیرضا فضل زاده*، سجاد نقدی، وحید احمدیان صفحات 35-48
    هدف

    پژوهش حاضر با بررسی چالش های مدل های کسب و کار فین تک و ترسیم مدل پارادایمی از روابط بین چالش ها، سعی در پر نمودن شکاف علمی این حوزه دارد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به لحاظ هدف بنیادی و به لحاظ گردآوری و تحلیل داده ها، مرور سیستماتیک ادبیات است. بدین منظور با مراجعه به مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتی معتبر خارجی و داخلی، در تمامی پهنه های مکانی و در طی سال های1393 تا بهمن ماه 1400 (2014 - 2021)، از میان انبوه مقالات اولیه، 44 مقاله علمی- پژوهشی و مروری به روش نمونه گیری حذفی (غربالگری) شناسایی گردید و به منظور تحلیل مقالات منتخب جهت شناسایی و رتبه بندی کدها و مفاهیم از تحلیل محتوای آنتروپی شانون استفاده شد.

    یافته ها

    ترکیب یافته های حاصل از مرور سیستماتیک و تحلیل محتوای کیفی 44 مقاله منتخب به برجسته شدن 24 مفهوم از ترکیب 38 کد انجامید و مواردی که از وزن بیشتری برخوردار بودند به عنوان چالش‎ های مستقل شناسایی شده و سایر مقوله‎ ها به عنوان مفاهیم وابسته، در زیرمجموعه مقوله‎ های اصلی قرار گرفتند. این فرآیند به پدیدار شدن هشت دسته از چالش ‎های اصلی مدل های کسب و کار فین ‎تک منجر شد که هرکدام به جنبه‎ های متفاوتی از مشکلات توسعه‎ای اشاره داشته و روابط موجود بین ابعاد این چالش ها در قالب یک الگوی پارادایمی نمایش داده شد. بر اساس این نمودار، مسایل نظارت بر عملکرد، مشکلات غیراخلاقی سازمانی، حمایت از سرمایه گذاران، جلب اعتماد مشتری، مسایل مالی، ریسک های عملیاتی و تکنولوژیکی، تامین امنیت و ماهیت رقابتی محیط کسب و کار مهم ترین چالش هایی هستند که شرکت های فین تک در قرن حاضر با آن مواجه اند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که هرچند گسترش فین تک ها مزایای فراوانی برای جوامع کنونی به همراه دارد؛ اما نوظهور بودن صنعت، توسعه آن را با موانع مهمی مواجه ساخته است که شناخت چالش ها را جهت غلبه بر آنان الزامی می سازد. بر این اساس، چالش های نظارتی ناشی از ضعف عملکردی نهادهای حاکم و فقدان قوانین متناسب با محیط تکنولوژیکی، مسبب اصلی بسیاری از مسایل اخلاقی همچون تقلب وکلاهبرداری است که ضعف زیرساخت های تکنولوژیکی و ماهیت فنی آنان، آسیب پذیری اجزای پلتفرم ها را در مقابل حملات سایبری تشدید نموده و تامین امنیت داده های شخصی کاربران را مختل می نماید که در نتیجه، جلب اعتماد مشتریان و سرمایه‎گذاران را دشوار می سازد. از سوی دیگر موانع موجود در محیط کسب و کار همچون رقابت با بانک ها و کمبود نیروی انسانی کارآمد، فرآیند ایجاد پایگاه های مشتری و جذب سرمایه گذاران با مشکل مواجه ساخته و تامین مالی و کسب درآمد این پلتفرم ها را دشوار می نماید. به عبارتی، چالش های ناشی از عوامل نظارتی در نهایت به مشکلات مالی و تامین منابع سرمایه‎ای ختم شده و عاقبت ناکامی و انحطاط را برای این شرکت‎ها به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: چالش، فناوری مالی، فین تک، مدل کسب و کار، مرور سیستماتیک
  • محمدمهدی مهتدی* صفحات 51-62
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر فهم مقوله کارآفرینی و بررسی بعضی از جنبه های آن با استفاده از استعاره کارآفرینی و راه اندازی کسب ‍و کار به مثابه ازدواج و تشکیل خانواده می باشد.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها یک تحقیق کیفی است که با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی مضامین مرتبط در مفهوم مبدا (خانواده) با مفهوم مقصد (کارآفرینی) شناسایی و در قالب یک روایت، ارایه شدند. جامعه آماری شامل خبرگان طی سال 1400 بود. روایت ارایه شده از طریق تکنیک دلفی، اعتبارسنجی شد. به منظور تقویت استحکام کاربردی روایت، برای تعدادی از افراد مرتبط غیرخبره نیز تشریح و نظرات آنها اخذ شد.
    یافته ها
    در مجموع هفت مورد شامل (لزوم توجه به ایجاد آمادگی روحی و فکری برای موضوع قبل از هرگونه اقدام، فرآیند جستجوی فعال اما به ظاهر تصادفی، ضرروت بررسی بسندگی لازم از نظر معیارهای عمومی و تناسب دوطرفه، ضرورت تصمیم گیری منطقی و پرهیز از احساسات با ضرورت حداقل جذابیت لازم، بحران هویت و تردید در زمان تصمیم نهایی و اهمیت مضاعف دانش و مهارت اعمال مدیریت مناسب در مقایسه با صرف انتخاب گزینه مطلوب) به عنوان جنبه های استعاری موضوع شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    این استعاره می تواند به عنوان یک مقوله ترویجی فرآیند کارآفرینی را برای قابل فهم بودن عموم توصیف و رفتار فرد کارآفرین را در پاسخ به انگیزه های توفیق طلبانه قابل فهم و توصیف کند. برای توجه جامعه به فرآیند راه اندازی کسب و کار، باید توسط افراد دارای انگیزه های پیدا و پنهان کارآفرینی فهم شود و استفاده از این استعاره ، راه را برای فهم بهتر آن باز می کند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، راه اندازی کسب و کار، استعاره، کسب و کار و خانواده، فهم کارآفرینی
  • هادی قزوینی، مرتضی ملکی مین باش رزگاه*، داود فیض، مهدی دهقانی سلطانی صفحات 65-76
    هدف
    اکوسیستم نوآوری مفهومی سیال و چند بعدی است و شناخت آن نیازمند رویکردی جامع و کل نگر است. این تحقیق در ابتدا به دنبال شناسایی بازیگرانی در اکوسیستم نوآوری است که باعث ورود شرکت های دانش بنیان به بازارهای بین المللی می شوند و سپس مدلی از این بازیگران ارایه می شود.
    روش
    روش تحقیق در این مقاله توصیفی- پیمایشی با روش اکتشافی- کاربردی است. از نظر نوع داده ها، روش ترکیبی (کیفی- کمی) و روش جمع آوری داده ها ثانویه و میدانی (مصاحبه-پرسشنامه) است. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل خبرگان و کارآفرینان شرکت های دانش بنیان دارای سابقه اجرایی و پژوهشی و در مرحله کمی شامل کارافرینان و مدیران شرکت های دانش بنیان در استان سمنان، دارای حداقل 10 سال سابقه کار اجرایی بودند.
    یافته ها
    با توجه به کیفیت کدهای اولیه و سازماندهی آن در قالب مفاهیم و مقوله ها، اکوسیستم نوآوری شامل شرایط تامین مالی، شرایط سیاسی، قوانین و مقررات، سازوکارهای ارتباطی و بازیگران تاثیرگذار در پنج دسته است. در مجموع 87 کد اولیه شمارش شده، سپس در قالب 5 دسته مضامین سطح دوم دسته بندی شدند که شرایط سیاسی و قوانین و مقررات بیشترین تاثیر را داشتند و تامین مالی و مکانیسم های ارتباطی، نیز از تاثیرپذیرترین بازیگران اکوسیستم بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد شتاب دهنده ها، تامین مالی از بانک ها (وام ها)، سرمایه گذاران یا فرشتگان و حمایت خانواده به عنوان منبع تامین مالی هستند. لذا برخی از مهم ترین سیاست ها و برنامه های دولت برای توسعه کارآفرینی، ایجاد ثبات سیاسی، امکان ورود به بازارهای هدف و دسترسی به درگاه های پرداخت برای شرکت های دانش بنیان است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، بازارهای بین المللی، شرکت های دانش بنیان، کارآفرینی
  • وجیهه وفایی*، قنبر محمدی الیاسی، محمود احمدپور داریانی، سید مجتبی سجادی صفحات 79-96
    هدف

    ایده های کارآفرینانه، نقشی اساسی و اجتناب ناپذیر در فرآیند کارآفرینی دارند و اصطلاحا قلب این فرآیند نامیده می شوند. تحقیقات نشان می دهد با وجودی که برخی کارآفرینان نوپا در فرآیند به عینیت رساندن ایده، سطح یکسانی از انگیزه را تجربه می کنند، اما در هنگام پیگیری ایده، ترکیبی از فاکتورهای مختلف بر تصمیم آنها برای ادامه دادن یا ندادن آن ایده نقش دارد. به طوریکه برخی تصمیم به ادامه دادن مسیر تا رسیدن به مرحله تاسیس کسب و کار می گیرند، اما برخی در میانه راه همه چیز را رها می کنند. بر همین اساس پژوهش حاضر به این سوال پاسخ می دهد که چه عواملی در شکل گیری تمایل فرد به پیگیری ایده و پافشاری اش برای پیشبرد آن نقش داشته و مانع از رهاسازی ایده توسط فرد می شوند.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی بوده و دارای ماهیت اکتشافی می باشد و در راستای اکتشاف عوامل شکل گیری تمایل فرد به پیگیری ایده، بر استفاده از تحلیل مضمون در راستای داده های اسنادی تاکید دارد. جامعه آماری پژوهش، مجموعه مقالاتی هستند که به صورت صریح یا ضمنی به موضوع تمایل فرد به پیگیری ایده های کارآفرینانه پرداخته بودند. گردآوری داده ها به شیوه اسنادی انجام شد و به منظور انتخاب مقالات معتبر و تاثیرگذار با بار دانشی بالا، جستجوی مقالات، به نشریات انگلیسی زبان مبتنی بر داوری دقیق در حوزه مطالعاتی مدیریت و کارآفرینی و بدون در نظر گرفتن بازه زمانی خاصی محدود گردید. به این ترتیب، پس از جستجوی سیستماتیک اسناد، تعداد 29 مقاله از طریق بررسی های نظام مند انتخاب و سپس بر اساس رویکرد شش مرحله ای براون و کلارک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    پنج مضمون اصلی در رابطه با شکل گیری تمایل فرد برای پیگیری ایده های کارآفرینانه شناسایی شد که عبارتند از: احساسات موثر، ادراک کارآفرینانه، شناخت کارآفرینانه، انگیزه و چرخه ارزیابی و اصلاح ایده. نتایج پژوهش نشان می دهد چهار مولفه کلیدی شامل: احساسات فرد، ادراک فرد از ایده، رویکرد شناختی و انگیزه، در تمایل فرد برای پیگیری ایده های کارآفرینانه نقش دارند؛ به طوریکه ارتباطات درونی و تعاملات بیرونی این چهار مولفه باعث افزایش علاقه و توجه فرد به ایده شده و در نهایت با ایجاد برانگیختگی در وی، کارآفرین انرژی کافی برای غلبه بر چالش ها و پافشاری در ادامه دادن با ایده را بدست می آورد. همچنین در فرآیند توسعه و تکامل ایده، نتایج حاصل از سه عامل شبکه اجتماعی فرد، تیم سازی و تحلیل بازخوردها باعث تقویت یا تضعیف چهار مولفه فوق شده و بر میزان تمایل فرد برای پیگیری و توسعه ایده اش نقش دارند. این فرآیند به صورت یک چرخه تا تکامل نهایی ایده و تبدیل آن به فرصتی قابل اجرا در بازار ادامه می یابد و مرتبا تکرار می شود. در انتهای پژوهش و براساس یافته های بدست آمده، پیشنهاداتی برای مطالعات آتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: احساسات موثر، انگیزه، پیگیری ایده، درک ایده، شناخت ایده
  • کامبیز طالبی، محمدرضا طیب نیا* صفحات 99-112
    هدف
    هدف از این پژوهش شناخت ماهیت فرصت کارآفرینی با استفاده از مبانی نظریه فیزیک کوانتومی می باشد.
    روش
    روش پژوهش مورد استفاده، پارادایم کوانتومی می باشد. پارادایم کوانتومی، می تواند استعاره های ارزشمندی برای ماهیت فرصت کارآفرینی با استفاده از مفاهیم فیزیک کوانتوم ارایه دهد.
    یافته ها
    در این مطالعه، یک نظریه جامع پیرامون ماهیت فرصت ارایه شد که کشف کارآفرینانه کرزنر و نوآوری شومپیتری حالات ویژه ای از این نظریه می باشند.
    نتیجه گیری
    فرصت در پارادایم کوانتومی، ماهیت دو گانه موجی و ذره ای دارد. از دیدگاه موجی، فرصت ترکیبی از امواج محیطی و امواج ذهن کارآفرین است که بسته به میزان شدت هر یک از این امواج، حالات مختلفی از فرصت بوجود می آید. از دیدگاه ماهیت موجی، امواج محیطی فرصت در تمام دنیا منتشر می شود، اما احتمال آشکار کردن و شناسایی آن در تمام نقاط جغرافیایی (و زمان های مختلف) متفاوت است. فرصت کارآفرینی از برهمکنش امواج محیط () با امواج ذهن کارآفرین () شکل می گیرد. وجود هر دو موج برای ایجاد فرصت لازم است. یک فرصت واقعی، برهمکنشی از امواج  و  با یکدیگر است. از دید ذره ای، فرصت در یک مکان و زمان مشخص ظهور و بروز می کند و مانند ذره ای در ذهن کارآفرین است که جهت برانگیختن آن نیازمند امواج محیطی با فرکانسی متناسب با فرکانس ذره فرصت می باشد. در این تعریف، امواج فرصت در محیط  مانند یک ابر در محیط جامعه جریان دارد. افراد جامعه بسته به وضعیت و جایگاه خودشان در جامعه، هر کدام این ابر را نسبت به موقعیت خودشان مشاهده می نمایند.
    کلیدواژگان: فرصت های کارآفرینی، ماهیت فرصت، فیزیک کوانتوم، پارادایم کوانتومی
  • مجید ملک محمدی، سید حمید خدادادحسینی*، کامبیز حیدرزاده صفحات 115-128
    هدف
    این مطالعه با هدف یکپارچه سازی دانش موجود در زمینه عوامل شکست کسب وکار نوآفرین و استراتژی های کارآفرینانه اجتناب از آن ها و شکل دهی نتایج تفسیری منسجم برای کاهش نرخ شکست نوآفرین ها صورت پذیرفت.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف توسعه ای و کاربردی بود و رویکرد کیفی چندگانه داشت. در این پژوهش ابتدا فراترکیب متوالی مطالعات پیشین انجام و سپس مصاحبه با 12 تن از خبرگان صورت پذیرفت و مدل و چارچوب تلفیقی و یافته ها ارایه گردید.
    یافته ها
    مدل مقوله بندی جامع عوامل شکست نوآفرین در 7 مقوله تم فراگیر شامل مشکل تیم/انسانی، مشکل محصول، استراتژی اشتباه، بازار نامساعد، مشکل مالی، سازمان دهی بد، و محیط نامساعد از 23 مقوله تم سازمان دهنده و 249 مقوله تم پایه حاصل شد. همچنین راهکارها و استراتژی های مطروحه در ادبیات و مصاحبه ها با تحلیل تم 122 مقوله پایه، در قالب 20 استراتژی فرعی و 5 استراتژی اصلی اجتناب از شکست شامل تیم هم افزا، محصول معتبر، هدایت چابک، جریان نقدی کارا، و تسهیل نهادی، به تفکیک مقوله های فراگیر عوامل شکست به دست آمد.
    نتیجه گیری
    دستاوردهای تفاسیر تلفیقی ارایه شد، بیشترین تاکید به ترتیب بر استراتژی انعطاف و چرخش برای اجتناب از عامل شکست سازمان دهی بد، استراتژی تیم هم افزا برای مشکل تیم/انسانی، و استراتژی ارزش معتبر ناب برای مشکل محصول قرار دارد که پیشنهادهای استنتاجی بر مبنای آنها ارایه گردید.
    کلیدواژگان: شکست کارآفرینانه، عوامل شکست نوآفرین، استراتژی کارآفرینانه، فراترکیب، تحلیل مضمون
  • اکبر ذوالفقاری * صفحات 129-148

     هدف

     هدف اصلی پژوهش مطالعه رابطه بین سرمایه اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی به روش فراتحلیل است.

    روش

     روش تحقیق از نوع فراتحلیل کمی در بازه زمانی 1388 الی 1401 با حجم نمونه 22 سند تحقیقی و روش نمونه گیری تعمدی - غیراحتمالی با رعایت ملاک ورود و خروج و همچنین ملاحظه روایی و پایایی پژوهش است. معیارهای انتخاب مطالعات و تحقیقات در پژوهش حاضر شامل مشخص بودن قلمرو موضوعی، مشخص بودن قلمرو مکانی، مشخص بودن قلمرو روشی، معتبر بودن پژوهش، و مشخص بودن یافته های آماری در متن سند پژوهشی است.

    یافته ها

     سرمایه اجتماعی در 22 پژوهش فوق، توانسته 65/0درصد از تغییرات کارآفرینی اجتماعی را تبیین و پیش بینی نماید. بر اساس یافته های تحقیق، بین سرمایه اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی 65/0، بین اعتماد اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی 48/0، بین انسجام اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی 57/0، بین مشارکت اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی 50/0، بین تعهد اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی 48/0، بین باورهای مذهبی و کارآفرینی اجتماعی 38/0 و بین تعلق اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی 55/0 است. رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

     با افزایش و تقویت بسترهای سرمایه اجتماعی و مولفه های آن، می توان کارآفرینی اجتماعی را در جامعه فراهم نمود. با کمک سرمایه اجتماعی؛ کارآفرینی اجتماعی با ایجاد و تقویت اعتماد، علاقه مندی، افزایش ظرفیت تعاون، جسارت اجتماعی و فرهنگ کارفرمایی؛ خلاقیت، کارآفرینی و نوآوری را به ارمغان می آورد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی اجتماعی، تعلق سیاسی، باورهای دینی
  • الهام افشارزاده، علی شایمی برزکی *، هادی تیموری صفحات 149-171
    هدف

     هدف این پژوهش تعیین تاثیر مهربانی و شوخ طبعی مدیران بر جذابیت برند کارفرما با نقش میانجی کارآفرینی سازمانی در دانشگاه های خصوصی استان هرات است.   

    روش

     این پژوهش بر اساس روش توصیفی پیمایشی  و بر اساس هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران دانشگاه های خصوصی استان هرات  است که 360 نفر از بین 714 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های اولیه از روش پرسشنامه و داده های ثانویه با روش کتابخانه ای جمع آوری گردیده است. این پژوهش شامل چهار متغیر مهربانی مدیران، شوخ طبعی مدیران، جذابیت برند کارفرما و کارآفرینی سازمانی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخگویی به فرضیه های پژوهش، از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی (CFA) و مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شده است. بدین منظور از نرم افزار Amos24 مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان داد که تاثیر مهربانی مدیران با ضریب مسیر  70/0 و شوخ طبعی مدیران با داشتن ضریب مسیر 33/0 در جذابیت برند کارفرما مورد تایید قرار می گیرد. نتایج فرضیات سوم و چهارم همچنین نشان می دهد که مهربانی و شوخ طبعی مدیران با ضرایب مسیر 015/0 و 03/0 نقش میانجی را در رابطه بین مهربانی و شوخ طبعی مدیران بر جذابیت برند کارفرما بازی می کند. بر اساس نتایج آزمون فرضیه ها مهربانی مدیران (70 درصد) و شوخ طبعی مدیران (33 درصد) بر جذابیت برند کارفرما تاثیر مستقیم و معنادار دارد و نقش میانجی گری کارآفرینی سازمانی در تاثیر مهربانی و شوخ طبعی مدیران برجذابیت برند کارفرما نیز مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

     مهربانی و شوخ طبعی مدیران و همچنین کارآفرینی سازمانی به عنوان متغییر میانجی، برای موفقیت دانشگاه ها نقش مهم و قابل توجهی را ایفا می نمایند و از طریق این عوامل می توان جذابیت برند کارفرما را در این دانشگاه ها بهبود بخشید. این سه متغیر، جذابیت برند کارفرما را در دانشگاه های خصوصی استان هرات، در جهت مثبت هدایت می کنند. مدل ساختاری به دست آمده، تاثیر علی مهربانی مدیران و شوخ طبعی مدیران را بر جذابیت برند کارفرمایی دانشگاه های خصوصی و بر کارآفرینی سازمانی نشان داد. نتایج پژوهش حاضر در دانشگاه های استان هرات کاربرد عملی دارد. بنابراین، از منظر عملی، با توجه به یافته های پژوهش، و بر اساس تاثیری که کارآفرینی سازمانی بر جذابیت برند کارفرما دارد، دانشگاه ها می توانند با تدوین برنامه های کارآفرین محور، از روش های مشارکت محور برای همکاری کارآفرینان با یکدیگر استفاده کنند. همچنین با توجه به تاثیر قابلیت نوآوری بر عملکرد فعالیت های دانشگاهی، ایجاد فضای انگیزشی برای نوآوری، ایجاد فرصت برای کارکنان برای ارایه ایده، نادیده گرفتن شکست های احتمالی در ارایه نوآوری ها و ایجاد فضای دوستانه در محیط کار، می تواند قابلیت های نوآوری و کارآفرینی را افزایش دهد. در نهایت مهربانی مدیران، شوخ طبعی مدیران و افزایش توانمندی های کارآفرینی کارکنان دانشگاه، منجر به ایجاد کسب و کارهای کارآفرین محور می شود که ویژگی های اصلی آن خلاقیت، نوآوری و ارزش آفرینی و در نتیجه موجب  افزایش جذابیت برند کارفرما در  دانشگاه می گردد.

    کلیدواژگان: جذابیت برند کارفرما، کارآفرینی سازمانی، شوخ-طبعی مدیران، مهربانی مدیران
|
  • Mahdi Jafarzadeh * Pages 1-19
    Objective

    From the perspective of strategic entrepreneurship, two areas of Resource-Based View and entrepreneurial opportunities are intertwined in an entrepreneurial business and cannot be imagined separately. The field of opportunity as the "main core of entrepreneurship" has been the subject of various research that has mainly focused on the factors affecting the entrepreneurial process, but methodological and applied researches on the subject of how to provide resources in exploiting entrepreneurial opportunities are very few. The review of the Resource-Based View field shows that entrepreneurial opportunities have not been scrutinized and explored seriously in many studies in this domain. The current research was done with the aim of creating a general and quick view of the content and research streams of the Resource-Based View from the perspective of entrepreneurial opportunities to researchers and helping them in the optimal direction of future research. The review of the research shows that there is no regular and reliable knowledge in the field of Resource-Based View from the point of view of entrepreneurial opportunities and there is no clear and comprehensive picture to understand the depth of the research done in this field. Therefore, the main problem of this research is "representation and compilation of the knowledge map is Resource-Based View from the perspective of entrepreneurial opportunities. The innovation and scientific contribution of this research is the presentation and compilation of the knowledge map from the Resource-Based View from the point of view of entrepreneurial opportunities in addition to determining the existing knowledge and showing the relationship of different sectors with each other in this field, the path of future research is also identified based on the knowledge gap, specify for enthusiastic and interested researchers. As mentioned, the knowledge map is developed with two scientific goals: first, the knowledge map order to more accurately understand what has been done so far in a specific subject area, and second, the knowledge map in order to determine the direction of future research. It is hoped that the present research will be successful in achieving both goals.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and based on the collection of documentary information - systematic review. In this research, using a systematic review, among 452 articles reviewed between 1984 and 2022 in reliable foreign databases, after three stages of screening, 46 articles were found suitable for conducting research.

    Results

    Research data were analyzed based on thematic analysis method, in two stages of open coding to find descriptive propositions and axial coding to extract conceptual propositions, and finally 49 effective components were identified for drawing the knowledge map of the research. The four pillars presented in the representation of the knowledge map in this research are: Heterogeneity of resources, Ex post limits to competition, Imperfect resource mobility, and Ex ante limits to competition.

    Conclusion

    In addition to drawing a knowledge map and explaining its components, knowledge gaps and future research streams that can be developed regarding the Resource-Based View from the perspective of entrepreneurial opportunities were determined.

    Keywords: Entrepreneurial opportunities, Knowledge Gaps, Knowledge Map, resource-based view, Systematic review
  • Seyedyaghoub Hosseini *, Zaeeme Nematolahi, Melika Falahzadeh Pages 21-33
    Objective

    The question of what elements entrepreneurs pay attention to enter a specific industry is important in the entrepreneurship literature. On the other hand, people's decision-making style follows three logical, emotional, and intuitive patterns. This research has been done to answer the question, what factors do entrepreneurs with a rational, emotional, and intuitive style pay attention to enter an industry? 

    Method

    This research is applied research in terms of purpose and tries to help to shed more light on how entrepreneurs make a strategic decision to choose an industry. This research has a mixed method design (multiphase design). The decision-making model of entrepreneurs is assessed with a quantitative approach, and the tool for collecting is a questionnaire. The way entrepreneurs decide to enter a specific industry will be examined with a qualitative approach. The interview method has been used to obtain the required information at this stage. 

    Results

    The research findings show that the way entrepreneurs enter with a logical, emotional, and intuitive style has a series of similarities and differences. The clustering of extracted codes in this research is categorized into 21 themes.

    Conclusion

    The results of the research showed what factors entrepreneurs with a logical, emotional and intuitive decision-making style consider for choosing an industry.

    Keywords: industry choice, rational decision making, emotional decision making, intuitive decision making
  • Neda Ramzbari, Alireza Fazlzadeh *, Sajad Nagdi, Vahid Ahmadian Pages 35-48
    Objective

    Most of the foreign and domestic academic investigations have been limited to the general introduction of fundamental concepts of Fintech business models, and comprehensive research of their challenges has not been presented through the review methods. Therefore, the aim of present study is to fill the scientific gap in this area by reviewing the challenges of each Fintech business model and depicting a paradigm model of their relationship to create a conceptual network between studies.

    Methods

    In line with the research objectives, this research has used the systematic literature review (SLR). Each systematic review consists of eight main steps. For this purpose, by referring to English and Persian articles published in valid foreign and domestic databases, in all spatial zones and in the period of 2014-2021, the large number of initial articles were identified. By obtaining 44 articles eligible for the entry criteria, among screening sampling method, a systematic review of the research was started and with the help of qualitative content analysis, the intended semantic codes were extracted. Then, with the help of inference, which is the main research tool in content analysis; Extracted codes of synthesis and concepts related to the theoretical body of fintech challenges were obtained. In order to analyze the selected articles, Shannon's entropy content analysis method has been used for identifying and ranking the codes and concepts. Also, to clarify whether the categories obtained from the challenges of foreign platforms are generalizable to other developing countries, such as Iran; The related domestic scientific literature was referred to in order to obtain more reliable results by comparing the findings of these two categories.

    Findings

    According to the findings obtained from the review of forty four selected articles, twenty four concepts from combination of thirty eight codes led to the emergence of eight categories of main challenges of fintech business models which are presented in the form of paradigm model with different dimensions of Fintech challenges. Based on this diagram, regulation, immoral problems, customer support, gaining customer trust, financial problems, technology, safety and business environment are the most important challenges that fintech companies are facing in this century.

    Conclusion

    Results show that the lack of a detailed regulatory framework by governing institutions, along with the problems of information security and existing operational risks, has faced the development of Fintech business models with significant challenges. In other words, the challenges caused by the regulatory factors eventually end up in financial problems and the provision of capital resources, and ultimately result in failure and decline for these companies. In addition to all the challenges of fintech development in the international environment, economic sanctions, lack of support for inventions, inefficient and insufficient human resources and inaccessibility of capital sources are special problems that makes development process of Iranian fintechs harder than it is.

    Keywords: Business model, Challenge, Financial Technology, Fintech, Systematic review
  • Mohammad Mahdi Mohtadi * Pages 51-62
    Objective
    Purpose
    The purpose of the current research is to understand the category of entrepreneurship and examine this issue from its aspects using the metaphor of entrepreneurship and starting a business as marriage and family formation.
    Method
    This research is a qualitative research in terms of applied purpose and in terms of data type. In this research, by using the inductive analysis method, related themes in the concept of origin (family) and the concept of goal (entrepreneurship) were identified and presented in the form of a narrative. The statistical population of this research was experts familiar with the subject in related environments, and the research data was collected in the time frame of 1400 through interviews with said experts. The presented narrative was validated through the Delphi technique. In order to strengthen the strength of the applied narrative presented, this narrative has been explained to related people other than news and their opinions have been obtained.
    Findings
    After the metaphorical analysis, a total of seven items including the need to pay attention to mental and mental preparation for the subject before taking action, active but apparently random search, losses and damages, checking the necessary sufficiency in terms of general criteria and bilateral fit, are necessary. . Logical decision-making and avoidance of emotions, at the same time as less attractiveness, identity crisis and investigation at the time of final decision-making, double the knowledge and skill of applying proper management compared to choosing the best options have been identified as metaphorical aspects of the subject. The book and teaching concepts of entrepreneurship can be explained better with the help of the discussed star.
    Conclusion
    This metaphor can promote an entrepreneurship that can be described by the general public and explain the behavior of entrepreneurs. This star describes the entrepreneur's behavior in response to his success-seeking motives in an understandable and tangible way. As a research on this issue, it is that for the process of starting a business to be more noticed by the society, it should be well understood by people with visible and hidden motivations of entrepreneurship and use this setup. Opens for a better understanding.
    Keywords: Entrepreneurship, Business start-up, Metaphor, business, family, understanding entrepreneurship
  • Hadi Ghazvini, Morteza Maleki Minbashrazgah *, Davood Feiz, Mehdi Dehghani Soltani Pages 65-76
    Objective
    Knowledge-based companies are not able to develop innovation alone due to their complex and non-linear nature of the innovation process. They are highly dependent on external actors to improve their innovation capabilities, and thus they create innovation ecosystems that expand their boundaries. The innovation ecosystem is a fluid and multidimensional concept, and its recognition requires a comprehensive and holistic approach. This research initially seeks to identify actors in the innovation ecosystem that cause knowledge-based companies to enter international markets, and then presents a model of these actors.
    Method
    The research method in this article is descriptive-survey, using exploratory-applied method; in terms of the type of data, it is a mixed method (qualitative-quantitative) and in terms of data collection method, it is of secondary and field data collection method (interview-questionnaire). The statistical population in the qualitative stage includes experts and entrepreneurs in knowledge-based companies who had relevant executive and research experience, and in the quantitative stage, it includes entrepreneurs and managers of knowledge-based companies in Semnan province, with at least 10 years of work experience.
    Findings
    According to the quality of the primary codes and its organization in the form of concepts and categories, the innovation ecosystem includes financing conditions, political conditions, laws and regulations, communication mechanisms and influential actors in five categories. The results in the qualitative part indicate that a total of 87 initial codes were counted, then they were categorized in the form of 5 categories of second-level organizing themes, where political conditions and laws and regulations are the most influential, and financing and communication mechanisms are the most impressionable actors in the ecosystem.
    Conclusion
    Based on the results of this research, the innovation ecosystem includes five categories of financing conditions, political conditions, laws and regulations, communication mechanisms and influential actors. To be strongly present in the economy, knowledge-based companies are required to optimize their organization and strengthen their competitive base, which in this research are accelerators, financing from banks (loans), investors or angels, and family support as sources of financing. In political conditions, some researchers point to the role of the government in facilitating entrepreneurial activities and creating new companies in international markets. Some of the most important government policies and programs for the development of entrepreneurship include creating political stability, allowing entry into target markets and access to payment gateways for knowledge-based companies.
    Keywords: Innovation Ecosystem, International Markets, Knowledge-based Companies
  • Vajihe Vafaie *, Ghanbar Mohammadi Elyasi, Mahmoud Ahmadpour Daryani, Seyed Mojtaba Sajadi Pages 79-96
    Objective

    The objective of this study was to design a digital marketing model for small online retail businesses in Iran using a mixed approach.

    Methods

    A mixed approach was used in this study, involving 11 experts in the qualitative section and 240 managers, entrepreneurs, and experts of small online retail businesses in the quantitative section. Data collection tools included semi-structured interviews and researcher questionnaires. Qualitative data analysis was conducted using the foundational data theory method and Max QDA software, while the partial least squares technique and SmartPLS 2.0 software were used to test hypotheses.

    Findings

    The study identified six categories of factors affecting digital marketing in small online retail businesses in Iran, including causal conditions, contextual factors, strategies, central phenomenon, intervening factors, and consequences. The study proposed a digital marketing model based on these factors and found that the model had sufficient validity based on the results of the quantitative part of the study. The study identified targeted marketing as the main category of background conditions, time and cost management as the main categories of causal conditions, and indicators related to giving customers the right to choose, maintaining and retaining customers, providing services according to customers' needs, appropriate relationships with customers, and creating value as the main categories of digital marketing factors. The study also identified the competitiveness of companies as the most important intervening factor and economic development and service quality improvement as the main categories of outcomes.

    Conclusion

    The study's findings can be used to help small online retail businesses in Iran develop effective digitalmarketing strategies. The mixed approach used in this study, combining qualitative and quantitative methods, was effective in identifying the factors affecting digital marketing in small online retail businesses in Iran. The proposed digital marketing model can be a useful tool for small online retail businesses to improve their digital marketing performance and compete in the market. The study's findings highlight the importance of targeted marketing, time and cost management, and customer-focused digital marketing strategies in small online retail businesses in Iran. The model's validity was confirmed by the results of the quantitative part of the study. Overall, the study provides valuable insights into the development of digital marketing strategies for small online retail businesses in Iran.

    Keywords: Affective emotions, Cognition, Motivation, perception, idea pursuing
  • Kambiz Talebi, Mohammadreza Tayebnia * Pages 99-112
    Objective
    The purpose of this research is to understand the nature of entrepreneurial opportunity using the principles of quantum physics theory.
    Method
    The research method used is the quantum paradigm. The quantum paradigm can provide valuable metaphors for the nature of entrepreneurial opportunity using quantum physics concepts.
    Results
    In this study, a comprehensive theory about the nature of opportunity is presented, and Kerzner's discovery of entrepreneurship and Schumpeterian innovation are special cases of this theory.
    In the entrepreneurial opportunity literature, there are two major interpretations. Schumpeter's view that emphasizes innovation and creativity and Kerzner's view that focuses on discovering the entrepreneurial opportunity in the market process. None of these views can be used elsewhere; It means that each of them can analyze only special conditions.
    Conclusion
    Opportunity in the quantum paradigm has the dual nature of wave and particle. From a wave point of view, opportunity is a combination of environmental waves and waves of the entrepreneur's mind, depending on the intensity of each of these waves, different states of opportunity arise. From the point of view of the wave nature, the environmental waves of opportunity spread all over the world. But the probability of revealing and identifying it is different in all geographical places (and at different times). In places of the world where there are more suitable conditions (better entrepreneurial ecosystem, etc.), the probability of revealing the opportunity is higher.In fact, the entrepreneurial opportunity is formed from the interaction of environmental waves (E) with the waves of the entrepreneur's mind (H). The presence of both waves is necessary to create an opportunity. That is, a real opportunity is an interaction of E and H waves with each other.
    Also, from a particle point of view, opportunity emerges and manifests in a specific place and time. It means that the qualified person is placed in the right position. In this definition, waves of opportunity in the environment flow like a cloud in the environment of society. The members of the society, depending on their status and position in the society, each of them observes this cloud in relation to their own position. In the interpretation of the opportunity cloud, the opportunity must be hunted and taken advantage of in some way (that is, the waves of the mind must interact with the waves of the environment in order to obtain a real opportunity.). Because this cloud is available to the entrepreneur for a limited time. In fact, due to the constant changes in the environment, there is a certain time to hunt and exploit every opportunity. From a particle point of view, an opportunity is like a particle in the entrepreneur's mind, which requires environmental waves with a frequency corresponding to the frequency of the particle of opportunity to excite it. If the energy of the particle of opportunity becomes more than the potential energy of the environment, it is possible for this particle to leave the mind of the entrepreneur and its presence in the environment outside of the mind.
    Keywords: Entrepreneurial opportunities, nature of opportunity, quantum physics, quantum paradigm
  • Majid Malek Mohammadi, Seyed Hamid Khodadad Hosseini *, Kambiz Kambizheidarzadeh Pages 115-128
    Aim
    This study aimed to integrate existing knowledge in the field of startup failure factors and entrepreneurial strategies to avoid them and to form coherent interpretative solutions for reducing the high failure rate of startups.
    Method
    This research was developmental and applied in terms of its aim and adopted a multiple qualitative approach. In this research, firstly, consecutive meta-synthesis of the findings of previous studies in two fields of startup failure factors and entrepreneurial strategies to avoid them were performed, and then interviews were conducted with 12 elite experts and entrepreneurs, and finally, upon theme analysis, the model and framework of interpretive findings were presented. Internal validity and internal reliability of the models were confirmed based on experts' evaluation by Cohen's kappa indices.
    Findings
    The comprehensive categorization model of startup failure factors in 7 overarching theme categories including team/human problem, product problem, wrong strategy, unfavorable market, financial problem, bad organization, and unfavorable environment were obtained from 23 organizing theme categories and 249 basic theme categories. Also, the solutions and strategies presented in the literature and interviews were extracted and the theme analysis of 122 basic categories yielded 20 sub-strategies and 5 main strategies to avoid the failure of startups, including synergistic team, credible product, agile management, effective cash flow, and Institutional facilitation, were identified for each comprehensive category of failure factors.
    Conclusions
    The most emphasized categories based on the frequency of unique themes in literature and interviews were: bad organization (bad management and wrong decisions, poor operations and processes, wrong time or place, bad commercialization), team/human problem (decreased motivation and perseverance, and deficiencies in team and human capital), product problem (product or technology problem, demand and customer not being valid, imitativeness and lack of advantage, intellectual property problem). The consolidation of the two research products, namely, the integrated model of failure factors and the framework of entrepreneurial strategies, showed that: a) the focus of strategies were on the same 3 category of team/human problem, bad organization, and product problem, however in a different order from the literature. b) the most emphasis of the studies was on flexibility and pivoting strategy, lean credible value, and synergistic team building, respectively. c) Contrastive matrix of strategies and failure factors showed the most emphasized correlations to be: 1- flexibility and pivoting strategy to avoid failure by bad organization, 2- complementary team strategy for overcoming the team/human problem, and 3- lean credible value strategy for avoiding the product problem.
    Keywords: entrepreneurial failure, Startup Failure Factors, entrepreneurial strategies, Theme Analysis, Meta-synthesis
  • Akbar Zolfaghari * Pages 129-148
    Aim

     Social entrepreneurship is a process in which community development strategies are proposed and suggestions are made to solve social problems. Social capital is a social asset and reserve that helps social development and improve the business environment through the creation of social entrepreneurship with the components of trust, cohesion, participation, collective belonging and commitment. The main purpose of the research is to study the relationship between social capital and social entrepreneurship through meta-analysis.

    Method

    The research method is quantitative meta-analysis in the period of 2009 to 2022 with a sample size of 22 research documents and a purposive-non-probability sampling method with compliance with the entry and exit criteria as well as considering the validity and reliability of the research. Specificity of the subject area, specificity of the spatial territory, specificity of the methodological territory, validity of the research, and specificity of the statistical findings in the text of the research document are among the criteria for selecting studies and researches in this research. The results show that social capital in the above 22 studies was able to explain and predict 0/65% of social entrepreneurship changes.

    Results

    According to research findings, there is a significant relationship between social capital and social entrepreneurship; and its overall effect is equal to 0/65 percent. According to this; the stronger the intensity of social capital in society, the better social entrepreneurship is realized. There is a significant relationship between social trust and social entrepreneurship; and its effect value is equal to 0/48. Accordingly, the greater the social trust in the society, the greater the tendency towards social entrepreneurship. There is a significant relationship between social cohesion and social entrepreneurship; and its value is equal to 0/57. Therefore, the greater the social cohesion in the society, the greater the tendency to social entrepreneurship. There is a significant relationship between social participation and social entrepreneurship; and its effect is equal to 0/50. Therefore, the greater the social participation in the society, the greater the tendency to social entrepreneurship. There is a significant relationship between social commitment and social entrepreneurship; and its effect value is equal to 0/48. According to this; increasing social commitment in the society will increase the tendency towards social entrepreneurship. There is a significant relationship between religious beliefs and social entrepreneurship; and its effect value is equal to 0/38. According to this; the stronger the intensity of religious beliefs in the society, the greater the tendency to social entrepreneurship; and finally, there is a significant relationship between social belonging and social entrepreneurship; and its effect is equal to 0/55. According to this; The higher the level of belonging in the society, the higher the tendency to social entrepreneurship.

    Conclusion

     According to this; social entrepreneurship can be provided by increasing and strengthening the bases of social capital and its components in the society. Social entrepreneurship creates innovative solutions to solve social problems by helping the social capital, in this way, social capital brings creativity, entrepreneurship and innovation by creating and strengthening trust, interest, and increasing cooperation capacity, social courage and employer culture.

    Keywords: Social Capital, Social Entrepreneurship, Political Affiliation, Religious Beliefs
  • Elham Afsharzada, Ali Shaemi Barzoki *, hadi teimouri Pages 149-171
    Objective

     The study has been conducted to analyze the impact of kindness and humor of managers on the attractiveness of the employer's brand with the mediating role of organizational entrepreneurship in private universities of Herat Province.

    Methodology

     The present research is an applied research and descriptive survey. This study was conducted in Herat and statistical population is managers of private universities of Herat Province. 360 people were selected as a sample by stratified sampling. A questionnaire method was used to collect primary data and a library method was used for secondary data. The questionnaire was designed by different studies and also based on the conditions of the study area. This research includes four variables of managers' kindness, managers' humor, employer brand attractiveness and organizational entrepreneurship. In order to analyze the data and to test the research hypotheses, the confirmatory factor analysis (CFA) technique and structural equation modeling (SEM) using Amos24 software have been used.

    Findings

     The results of this study showed that the effect of managers' kindness on employer brand attractiveness with a path coefficient of 0.70 and a managers' humor of 0.33 is confirmed, which indicates that the managers' kindness variable predicts a total of 70% of changes in employer brand attractiveness and managers' humor variable predicts a total of 33% of changes in employer brand attractiveness. The results show that the variable of organizational entrepreneurship with path coefficients of 0.015 and 0.03 and significant coefficients of 0.002 and 0.01, as a mediator in relation between manager's kindness and humor and employer brand attractiveness was confirmed.
     According to the results of the hypotheses analysis, the model is well-fitted and all the hypotheses are confirmed. The results of hypotheses test showed that managers' kindness (70%) and managers' humor (33%) had a direct and significant effect on employer brand attractiveness, and also the organizational entrepreneurship mediation in relation between managers' kindness and humor and employer brand attractiveness was confirmed.

    Conclusions

     The text discusses the findings of a study that focused on the role of managers' kindness and humor, as well as organizational entrepreneurship, in the success and employer brand attractiveness of private universities. The study found that managers' kindness and humor have a positive causal effect on the employer brand attractiveness of private universities. These two factors guide the employer brand attractiveness in a positive direction. Additionally, the study highlighted the positive impact of managers' kindness and humor on organizational entrepreneurship.The practical implications of the study suggest that universities can enhance their employer brand attractiveness by developing entrepreneur-oriented programs and fostering partnerships among entrepreneurs. Creating an incentive environment for innovation, providing opportunities for employees to present ideas, and fostering a friendly workplace atmosphere can also increase innovation capabilities and employer brand attractiveness effectively. Ultimately, the study concludes that managers' kindness, managers' humor, and improving entrepreneurial capabilities within university staff contribute to the creation of entrepreneurial businesses characterized by creativity, innovation, and value creation, thereby enhancing employer brand attractiveness in universities.

    Keywords: Attractiveness of the employer brand, Managers' kindness, Managers' humor, Organizational entrepreneurship