فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی ایلام - سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 140، امرداد 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 140، امرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزانه فضلی خلف، وحید سلیمانی، طاهره یوسفی، شهاب رفیعیان، بهناز جهان بین*، سارا رکن صفحات 1-8
    مقدمه

    ریه ها از شایع ترین مکان های متاستاز تومورهای مختلف بدن هستند. همچنین تومورهای اولیه ریه در راس تومورهای بدخیم، منجر به مرگ در هر دو جنس زن و مرد در سراسر دنیا می شوند. روش های درمانی در تومورهای اولیه و متاستاتیک ریه کاملا متفاوت هستند؛ لذا تشخیص صحیح نوع این تومورها در برنامه ریزی درست درمانی بسیار تاثیر گذار خواهد بود. توسعه پزشکی شخصی (personalized medicine) و هدف درمانی (targeted therapy) بخصوص در درمان تومورهای اولیه ریه، اهمیت لزوم تشخیص درست این تومورها را بیشتر نشان می دهد.

    معرفی بیمار: 

    مرکز پاتولوژی انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی تهران به عنوان مرکز ارجاع بیماران سراسر کشور با تعداد زیادی از بیوپسی های ریه مواجه هست و لذا چالش های تشخیصی متعددی هم در تشخیص پیش خواهد آمد. در این مطالعه ما به معرفی دو کیس می پردازیم که هر دو تومورهای شناخته شده سیستم تناسلی در سرویکس(دهانه رحم) داشتند و در حین درمان تومور اولیه و یا در فالوآپ پس از درمان، تومور ریه در آنها تشخیص داده شده بود. هر دو مورد با تومور ریه تشخیص آدنوکارسینوم اولیه ریه داشتند، در حالیکه در نمونه بیوپسی و رزکسیون، متاستاتیک بودن آنها ثابت شد. در هر دو مورد اشتراک نشانگر های ایمنوهیستوشیمی بخصوص برای TTF1 درتومور متاستاتیک منجر به تشخیص نادرست شده بود که استفاده از نشانگرهای دیگر را در تشخیص درست منشا تومور مورد تاکید قرار می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به شباهت پروفایل ایمونوهیستوشیمی و مورفولوژی تومورهای اولیه ریه و تومورهای متاستاتیک آن و تفاوت روش درمان در این دو نوع تومور، ضروری است که پزشکان پاتولوژیست در مواردی که بیمار، مورد شناخته شده توموری در جایی غیر از ریه دارد و با تومور ریه مراجعه می کند حتی اگر تومور ریه منفرد است تمام توجه و اهتمام خود را در رد کردن متاستاز انجام دهد. در این موارد لازم است به چالش های تشخیصی که به خصوص به واسطه همپوشانی ایمونوهیستوشیمی رخ می دهد توجه داشته باشد تا در مواقع لزوم با استفاده از نشانگر های مکمل و اختصاصی تر ارگان هدف، از وقوع اشتباه تشخیصی خودداری شود.

    کلیدواژگان: تومور ریه، متاستاز، ایمنوهیستوشیمی، TTF1
  • حسین صیدخانی*، آزاده برخورداریان آباده، مسعود مامی صفحات 9-19
    مقدمه

    خونریزی گوارشی از مهم ترین بیماری های طب داخلی است که می تواند ناشی از خونریزی در هرکدام از ارگان های گوارشی باشد. بهترین روش تشخیصی برای یافتن منشاءخونریزی در بیماران مبتلا به خونریزی گوارشی اندوسکوپی و کولونوسکوپی است. از این رو مطالعه ی حاضر با هدف تعیین علل وقوع خونریزی گوارشی و شایع ترین عامل خطرGIB (خونریزی دستگاه گوارش)در استان ایلام انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی گذشته نگر تمام بیماران مبتلا به تظاهرات خونریزی واضح گوارشی شامل ملنا، دفع لخته، هماتوشزی و هماتمز که در طی سال های 1393 تا 1398 به بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام مراجعه کرده اند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک بیماران و سابقه وجود بیماری در آنان و همچنین شرح حال داروهای مصرفی آنان که در پرونده ی بیماران ثبت شده، در برگه ی پرسش نامه وارد شد.تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های آمارتوصیفی و آزمون مجذورکای دو توسط نرم افزارSpss  نسخه 20 استفاده شد.

    یافته های پژوهش:

     درمطالعه حاضر650 بیمار مبتلا به تظاهرات خونریزی گوارشی با میانگین سنی 24/57سال در دامنه سنی 99-19سال مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشترین فراوانی بیماران در گروه سنی بالاتر از 60 سالومرد بودند. بیشترین شکایت بیماران هماتمز(4/41%)،کمترین شکایت آنمی (8/1%) و شایع ترین علل خونریزی گوارشی در هر دو جنس زخم پپتیک، توده معده و واریس مری بود. بین سن و تظاهرات خونریزی گوارشی ارتباط معنی داری گزارش شد(05/0p <). تظاهرات خونریزی گوارشی شامل هماتمز، ملنا و رکتوراژی در مردان و در بیماران سیگاری شایع تر بود. مصرف الکل نیز در وقوع خونریزی گوارشی با تظاهرات هماتمز، ملنا و رکتوراژی تاثیر گذار بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بزرگسالان بیش از جوانان با بروز واریس مری درگیر بوده و هماتمز، ملناو رکتوراژی در بیماران سیگاری از تظاهرات وقوع خونریزی گوارشی بود. الکل نیز بر وقوع خونریزی گوارش تاثیر گذار می باشد.

    کلیدواژگان: خونریزی گوارشی، عوامل خطر، خونریزی، بیماری های دستگاه گوارش
  • طاهره محرابیان، مهرانگیز پیوسته گر*، جمیل صادقی فر صفحات 20-35
    مقدمه

    خودکشی یک مسیله غم انگیز و پیچیده بهداشت عمومی است که افراد، خانواده ها و جوامع را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی افکار خودکشی بر اساس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی، ابعاد کمال گرایی و سلامت معنوی در دانشجویان دانشگاه های ایلام انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال 1400 انجام گرفت. تعداد 463 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های ایلام به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. به منظور تعیین ارتباط بین متغیرها با افکار خودکشی از آزمون همبستگی پیرسون و به منظور بررسی پیش-بین های مرتبط با افکار خودکشی از تحلیل رگرسیون با روش  Stepwiseاستفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش بین متغیرهای حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی، سلامت معنوی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان مثبت (پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، برنامه ریزی، ارزیابی مثبت و کم اهمیت شماری) ارتباط منفی معنادار و بین متغیرهای ابعاد کمال گرایی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان منفی (خودسرزنشی، نشخوارگری، فاجعه سازی و دیگرسرزنشی) ارتباط مثبت معنادار با افکار خودکشی نشان داد. بالاترین ضریب همبستگی مربوط به حمایت اجتماعی ادراک شده بود که مهم ترین متغیر پیش بین در این پژوهش می باشد (71/0- r=). به ترتیب متغیرهای حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت وجودی، نشخوارگری، کمال گرایی، خودکارآمدی، خودسرزنشی و پذیرش توانستند به عنوان متغیرهای پیش بین در معادله رگرسیون معنادار شوند. این عوامل در مجموع، 66 درصد از واریانس افکار خودکشی را تبیین کردند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، متغیرهای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی، کمال-گرایی و سلامت معنوی می توانند مولفه های مهم و پیش بینی کننده افکار خودکشی باشند. لذا توجه و تمرکز روی این مولفه ها در برنامه های پیشگیری از خودکشی و همچنین روش های درمانی و مشاوره حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: خودکشی، دانشجویان، ایلام
  • الناز مقدم، مریم طهرانی پور، محبوبه نخعی مقدم*، خدیجه نژاد شاهرخ آبادی صفحات 36-46
    مقدمه

    بیماری آلزایمر یک بیماری شایع نوروژنراتیو پیش رونده است که منجر به زوال عقل و تباهی سلول های مغزی به خصوص در نواحی مرتبط با یادگیری و حافظه مانند هیپوکامپ می شود. نقش ژن Arc در انعطاف سیناپسی و تثبیت حافظه به اثبات رسیده است و بیان آن به شدت تحت تاثیر فعالیت نورونی است. هدف از این تحقیق تعیین اثر لاکتوباسیلوس فرمنتوم بر بیان ژن های Arc (موثر در در انعطاف سیناپسی و تثبیت حافظه) و CREB (موثر در تثبیت تغییرات سیناپسی در حین یادگیری) دخیل در حافظه رت های آلزایمری بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر که در سال 1399 انجام شد، 30 رت نر نژاد ویستار به 5 گروه (کنترل، آلزایمر و3 گروه تیمار) تقسیم شدند. در گروه های تیمار هم زمان با القای آلزایمر به روش استریوتاکسی توسط استرپتوزوتوسین، به مدت 21 روز صاف شده یLactobacillus fermentum PTCC 1744 در محیط MRS براث با دوزهای  cfu/ml106 و107 و108 به صورت درون صفاقی تزریق شد. بعد از استخراج RNA از نمونه های هیپوکامپ،  cDNA سنتز شد و بیان ژن ها با روش ریل تایم PCR و نرم  افزاز LinReg PCR ارزیابی شد.

    یافته های پژوهش: 

    داده ها افزایش بیان ژن Arc و CREB را در گروه تیمار با دوز cfu/ml 106 باکتری در مقایسه با گروه آلزایمر نشان داد و اختلاف معنی دار بود (001/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه ممکن است بتوان گفت که ترکیبات خارج سلولی حاصله از لاکتوباسیلوس فرمنتوم به علت داشتن اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی مانع پیشرفت ضایعات نورونی شده و در بهبود آلزایمر موثر باشد.

    کلیدواژگان: آلزایمر، Arc، CREB، لاکتوباسیلوس فرمنتوم
  • نرگس کشتکار، ایروان مسعودی اصل*، سمیه حسام، سعاد محفوظ پور صفحات 47-61
    مقدمه

    عدم پایبندی به مصرف دارو در بیماران HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی) مثبت باعث بروز بیماری های مرتبط با HIV و در نهایت کاهش کیفیت زندگی و کاهش عملکرد سیستم ایمنی این بیماران می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین عوامل موثر بر عدم پایبندی به مصرف دارو در بیماران HIV مثبت ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات کاربردی است که به روش توصیفی در سال 1399-1400 انجام شد. ابتدا از طریق بررسی ادبیات پژوهش و مصاحبه با خبرگان در زمینه درمان مبتلایان به ویروس HIV، مولفه های اصلی موثر بر عدم پایبندی به مصرف دارو در بیماران HIV مثبت استخراج و با استفاده از آن ها، پرسش نامه پژوهش طراحی شد. داده ها از 590 نفر از بیماران HIV مثبت جمع آوری و با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و از طریق نرم افزارهای SPSS نسخه 23 و لیزرل تحلیل شد.

    یافته های پژوهش: 

    چهار عامل شامل عوامل سازمانی (16 گویه)، عوامل فردی (19 گویه)، عوامل آموزشی (7 گویه) و عوامل ارتباطی (7 گویه) به عنوان عوامل موثر بر عدم پایبندی به مصرف دارو در مبتلایان به ویروس HIV شناسایی شد. عوامل ارتباطی، عوامل فردی، عوامل آموزشی و عوامل سازمانی با بار عاملی 76/0، 74/0، 73/0 و 71/0 به ترتیب بر عدم پایبندی به مصرف دارو در بیماران HIV مثبت تاثیر داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    به منظور موفقیت در پایبندی به درمان مبتلایان به ویروس HIV، ضمن توجه به کلیه عوامل چهارگانه بهتر است عوامل ارتباطی (بهبود حمایت اجتماعی بیماران از سوی خانواده و دوستان) و عوامل فردی (کنار نیامدن با وضعیت بیماری و تاثیر ننگ و همچنین افشای آن) مورد توجه بیشتری از سوی کارشناسان مرکز مشاوره بیماری های رفتاری و پزشکان درمانگر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پایبندی به مصرف دارو، HIV، AIDS، ایمنی بیمار، تحلیل عاملی اکتشافی
  • خاتون صداقت، مرضیه محمودی، جمیله کیانی، همام الدین جوادزاده، مهنوش رئیسی* صفحات 62-75
    مقدمه

    مراقبان سلامت که در نخستین سطح ارایه خدمات بهداشتی فعالیت دارند، بواسطه ی مجموعه ی شرایط در معرض خطر استرس شغلی هستند. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مجازی مبتنی بر تیوری خودکارآمدی بندورا بر استرس شغلی مراقبان سلامت شهر بوشهر انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه تجربی بر روی 63 نفر از مراقبان سلامت شهر بوشهر در 10 مرکز خدمات جامع سلامت که این مراکز بصورت تصادفی بلوکی بعنوان مراکز مداخله (5 مرکز) و کنترل (5 مرکز) انتخاب شدند، انجام گرفت. گروه مداخله چهار جلسه آموزش مجازی مبتنی بر تیوری خودکارآمدی به صورت وبینار دریافت نمودند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. اطلاعات افراد مورد مطالعه توسط پرسش نامه‏ای مشتمل بر چهار بخش اطلاعات جمعیت شناختی، سنجش آگاهی، سنجش خودکارآمدی و ارزیابی استرس شغلی قبل از مداخله، دو هفته و یک ماه بعد از مداخله گردآوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته های پژوهش: 

    به طور کلی آگاهی و خودکارآمدی در گروه مداخله پس از آموزش افزایش یافت و  تغییرات این دو متغیر بین دو گروه در طول دوره مطالعه تفاوت معنی داری داشت (001/0>p). در گروه مداخله، استرس شغلی دو هفته و یک ماه بعد از آموزش نسبت به قبل از آموزش بهبود یافت و در گروه کنترل نیز اگرچه تغییرات معنی دار بود اما این تغییرات در جهت افزایش شدت استرس بود. تغییرات استرس شغلی بین دو گروه در طول دوره مطالعه تفاوت معنی داری داشته (001/0>p) و در گروه مداخله وضعیت بهبود یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش مجازی مدیریت استرس مبتنی بر تیوری خودکارآمدی می تواند در بهبود وضعیت استرس شغلی مراقبین سلامت موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مدیریت استرس، استرس شغلی، آموزش مجازی
  • شیما ذرتی پور، آتوسا مرادزادگان* صفحات 76-86
    مقدمه

    دوکسوروبیسین (DOX)، یک آنتی بیوتیک آنتراسایکلین و یکی از موثرترین عوامل ضد سرطانی است که برای درمان سرطان پستان استفاده می شود. مقاومت چند دارویی یک مشکل عمده در درمان سرطان پستان است و در مطالعات تلاش شده تا یک استراتژی کارآمد برای غلبه بر آن بیابند. در این پژوهش اثرات ضد سرطانی هم افزایی رزوراترول (RSV) و دوکسوروبیسین (DOX) بر روی رده های سلولی سرطان سینه (MCF-7) انسان مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در سال 1400-1401 در آزمایشگاه افرا (تهران) انجام گردید. سلول های اپیتلیال پستان MCF-7 با غلظت های 5/12، 25، 50،100 و 200 میکروگرم برمیلی لیتر رزوراترول (RSV) به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار شدند و سپس چاهک های حاوی سلول های این گروه با دوزهای متفاوت دوکسوروبیسین (DOX) (25/0، 5/0، 5/2، 1 و 5 میکروگرم بر میلی لیتر) به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار شدند و در ادامه میزان بقای سلولی با استفاده از تست سنجش MTT و روش فلوسایتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته های پژوهش: 

    باتوجه به نتایج مطالعه تاثیر رزوراترول در مدت زمان 24 ساعت، کمتر از 50 درصد بود و این نشان دهنده نقش موثر زمان است. به طورکلی با افزایش غلظت رزوراترول خاصیت آنتی‎اکسیدانی آن کاهش می‎یابد به گونه ای که در غلظت 25/0 میکروگرم بر میلی‎لیتر بیشترین درصد مهار رادیکال دیده شد. همچنین درصد مهار توسط دوکسوربیسین بیشتر از مهار توسط رزوراترول بود ولی در هر دو نمونه با افزایش غلظت، درصد مهار رادیکال کاهش یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    درمان رزورترول باعث افزایش فعالیت سیتوتوکسیک دوکسوروبیسین در برابر رشد سلول های سرطان سینه در صورت تجویز همزمان یا 24 ساعت قبل از دوکسوروبیسین شد. این نتایج نشان داد که درمان ترکیبی شامل رزوراترول و دوکسوروبیسین می تواند یک استراتژی مفید برای افزایش اثربخشی دوکسوروبیسین با ترویج تجمع درون سلولی این دارو و کاهش مقاومت چند دارویی در سلول های سرطان سینه در انسان شود.

    کلیدواژگان: دوکسوروبیسین، رزوراترول، سرطان سینه، MCF-7
  • فهیمه امیدی، مونا حامدی تبار، پارسا یوسفی چایجان، حامد کاکه خانی* صفحات 87-96
    مقدمه

    اختلالات خواب از شایع ترین شکایات رفتاری در کودکان است، لذا این مطالعه با هدف تعیین عادات خواب در کودکان مراجعه کننده به بیمارستان امیرکبیر اراک انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، کودکان 4 تا 12 ساله مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان امیرکبیر در سال 1400 به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. داده های به دست آمده از پرسش نامه عادات خواب کودکان با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS  نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته های پژوهش: 

    در این مطالعه 295 کودک با میانگین سنی (27/2±) 26/7 سال شرکت داشتند. شیوع اختلال در عادات خواب 4/67 درصد بود. از بین کودکان با اختلال در عادات خواب، 193 نفر (9/96 %) دارای عادات خواب ضعیف و 6 نفر (1/3 %) دارای عادات خواب متوسط بودند. نمره کل اختلال عادات خواب در کودکان دختر، طلاق والدین، سطح تحصیلات پایین والدین، فرزندان ناخواسته و ناسازگاری والدین به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p)؛ اما بین نمره کل اختلال عادات خواب و سن فرزندان رابطه معنی داری وجود نداشت (05/0p >).

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه بیشتر کودکان اختلال در عادات خواب داشتند. با توجه به اینکه عادات خواب ضعیف کودکان می تواند عامل مهمی در ایجاد استرس، فشار و تنش در خانواده باشد، لذا آموزش عمومی و مداخله روانپزشکی در این زمینه ضروری است.

    کلیدواژگان: عادات خواب، کودکان، پاراسومنیا
  • نوشین صمیمی، عباس دوستی*، عباس میرزایی صفحات 97-109
    مقدمه

    سرطان بیماری پیچیده ای است که در آن بیان ژن ها تغییر می کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیراتMT1JP  lncRNA در کنترل سلول های سرطان ریه انجام شده است.

    مواد و روش ها

    سلول های TC-1[JHU-1] با پلاسمید های pcDNA3.1(+)-MT1JP، Plko.1-EGFP-PURO-siRNA و پلاسمید خالی ترنسفکت شدند و بیان ژن MT1JP و قطعه siRNA توسط واکنش RT-PCR تایید گردید. نقش MT1JP در مهاجرت توسط آزمون سنجش خراش و آپوپتوز توسط فلوسیتومتری بررسی شد. تغییر بیان ژن های کاندید دخیل در آپوپتوز و تکثیر سلولی (Bim، AKT، Bax و Bcl-2) توسط واکنش q-PCR ارزیابی شد.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که بیان ژن Bim در حضور بیان بالای MT1JP، افزایش معنی داری را نشان داد در صورتیکه با خاموش سازی MT1JP توسط siRNA، بیان ژن Bim به طور معنی داری کاهش یافت. بیان ژن های Bax و Bcl-2 در حضور بیان بالای MT1JP به ترتیب افزایش و کاهش معنی داری را نشان دادند. در سلول های ترنسفکت شده با pcDNA3.1(+)-MT1JP، ژن AKT کاهش بیان را نشان داد و در مقابل در سلول های ترنسفکت شده با siRNA، ژن AKT افزایش بیان معنی داری داشت (05/0 p <). همچنین نتایج سنجش خراش نشان داد که MT1JP lncRNA نقش بازدارندگی بر مهاجرت سلولی دارد. داده های فلوسایتومتری نشان داد که ترانسفکشن توسط pCDNA3.1 (+) -MT1JP می تواند سطوح آپوپتوز سلولی را افزایش دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که lncRNA MT1JP باعث مهار تکثیر و مهاجرت سلولی و در عین حال سبب افزایش آپوپتوز سلول های TC-1[JHU-1] می شود. این مطالعه ممکن است به بهبود درک ما از سرطان ریه کمک کند، با این حال نیازمند مطالعات تکمیلی است.

    کلیدواژگان: سرطان ریه، MT1JP، سلول TC-1[JHU-1]، q-PCR، آپوپتوزیز
  • زهرا حرمتی، سجاد روشنی*، ابراهیم محمدعلی نسب فیروزجاه، افشین مقدسی صفحات 110-119
    مقدمه

    از جمله مشکلاتی که به دنبال کووید-19 ایجاد می شود کاهش عملکرد ریه و ضعف عضلانی است. افزایش بیش از حد قوس ستون فقرات پشتی به عنوان ناهنجاری کایفوزیس مطرح است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه کیفیت تنفس در بیماران مبتلا به کووید-19با و بدون ناهنجاری کایفوزیس(قوس پشتی) بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع علی پس از وقوع است. جامعه ی آماری مطالعه شامل افراد مبتلا به بیماری کووید-19 با دامنه سنی 18 تا 30 سال شهرستان ارومیه در سال 1400 بودند. از میان این جامعه، 30 نفر براساس معیارهای ورود به عنوان گروه دارای ناهنجاری کایفوزیس و 30 نفر بدون ناهنجاری کایفوزیس انتخاب شدند. کیفیت تنفسی دو گروه با استفاده از پرسش نامه تنفسی سنت جورج و میزان قوس پشتی به وسیله خط کش منعطف اندازه گیری شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS  نسخه 25 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون تی تست مستقل) انجام شد.

    یافته های پژوهش:

     میانگین و انحراف معیار اطلاعات فردی از جمله سن، قد و وزن در گروه دارای ناهنجاری کایفوزیس به ترتیب 64/3±50/24، 87/4±07/164، 54/9±07/66 و درگروه بدون ناهنجاری به ترتیب 91/3±57/23، 77/4±20/163، 96/37±10/64 بود. در بررسی مقایسه میزان خورده مقیاس های علایم ریوی (83/0p =)، فعالیت (69/0p =)، اثرگذاری اجتماعی و روانی (71/0p =) و نمره کل پرسش نامه (71/0p =) در دو گروه اختلاف معنی داری یافت نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    عوارض تنفسی، جسمانی، روانی و اجتماعی در هر دو گروه با و بدون کایفوزیس وجود داشت؛ هرچند در افراد دارای ناهنجاری کایفوزیس عوارض شدیدتر بود، اما اختلاف معنی داری با گروه بدون ناهنجاری وجود نداشت. احتمال می رود انجام پژوهش-های مشابه با بررسی حجم های ریوی در افراد با درجات مختلف ناهنجاری کایفوزیس نتایج متفاوتی را در بر داشته باشد.

    کلیدواژگان: کایفوزیس، عملکرد ریوی، اختلالات تنفسی، کووید-19
|
  • Fazaneh Fazli Khalaf, Vahid Soleimani, Tahere Yousefi, Shahab Rafieian, Behnaz Jahanbin*, Sara Rokn Pages 1-8
    Introduction

    Lungs are one of the most common sites for metastatic tumors in the body. In addition, primary lung tumors are the most common cause of death due to neoplasms in both genders. Treatment strategies are completely different for primary and metastatic lung tumors making accurate diagnosis of lung tumors an effective factor in planning the correct treatment. The development of personalized medicine and targeted therapy, especially in the treatment of primary lung tumors, has highlighted the importance of correct diagnosis of these tumors.

    Case report: 

    The Pathology Center of Imam Khomeini Hospital Cancer Institute in Tehran, Iran, as a referral center for cancer across the country, is faced with a large number of lung biopsies, and therefore, there will be numerous diagnostic challenges. In this article, we presented two cases of primary female genital tract (cervical) tumors that during follow up lung masses were detected. Diagnosis on lung biopsy assigned as primary lung adenocarcinoma. Both cases referred to our lab for second opinion accompanied with related resected sample and implementation of further supplementary markers documented metastatic origin of tumors.

    Discussion & conclusion

    In both cases, similarity in immunohistochemical characteristics of metastatic tumors with primary lung adenocarcinoma, especially positive nuclear TTF1 staining led to misdiagnosis of lung tumor origin. This finding emphasizes on the use of other specific markers related to primary site of tumor to decrease possibility of incorrect diagnosis of the origin of the tumor in metastatic setting. Due to remarkable influence of primary versus metastatic origin of lung tumor on selection of treatment, pathologists should be considered correct diagnosis and notice to similarity of immunohistochemical markers of primary lung tumors to other organs and implementation of more specific markers are necessary.

    Keywords: lung tumors, metastatic tumors, immunohistochemistry, TTF1
  • Hossein Seidkhani*, Azadeh Barkhordarian Abadeh, Masoud Mami Pages 9-19
    Introduction

    Gastrointestinal bleeding (GIB) is one of the most important diseases in internal medicine, which can occur due to bleeding in any of the gastrointestinal organs. The best diagnostic method for identifying the source of bleeding in patients is endoscopy and colonoscopy. Therefore, this study was conducted to determine the causes and the most common risk factors for GIB in patients referring to Shahid Mustafa Khomeini Hospital in Ilam.

    Material & Methods

    In this retrospective analytical study, all patients with clear gastrointestinal bleeding symptoms, including melena, hematemesis, hematochezia, and passing clots, who referred to Shahid Mustafa Khomeini Hospital in Ilam from 2014 to 2019, were evaluated. The demographic information of the patients, their medical history, and the description of the medications they were taking, which were recorded in their medical records, were entered into the questionnaire form. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistical methods.

    Findings

    In this study, 650 patients with an average age of 57.24 years, ranging from 19 to 99 years, were included. The majority of patients were in the older age group (above 60 years) and were male. The most common complaint among patients was hematemesis (41.4%), while anemia was the least common complaint (1.8%). The most common causes of gastrointestinal bleeding in both genders were peptic ulcer, gastric mass, and esophageal varices. There was a significant correlation between age and gastrointestinal bleeding symptoms (p < 0.05). Gastrointestinal bleeding symptoms, including hematemesis, melena, and rectorrhagia, were more common in men and in smokers. Alcohol consumption also had an impact on the occurrence of gastrointestinal bleeding with hematemesis, melena, and rectorrhagia.

    Discussion & Conclusion

    Endoscopy and colonoscopy are the best diagnostic methods for patients with gastrointestinal bleeding. Therefore, this study was conducted to determine the causes and the most common risk factors for GIB in patients referring to Shahid Mustafa Khomeini Hospital in Ilam from 2014 to 2019. The findings of this study can help improve the diagnosis and management of gastrointestinal bleeding in these patients.

    Keywords: Gastrointestinal Hemorrhage (GIB), Risk Factors, Etiology, Hemorrhage, Digestive System Diseases
  • Tahereh Mehrabian, Mehrangiz Payvastegar*, Jamil Sadeghifar Pages 20-35
    Introduction

    Suicide is a tragic and complex public health problem that affects individuals, families, and communities. The current study aimed to predict suicidal ideation based on cognitive emotion regulation strategies, perceived social support, self-efficacy, perfectionism, and spiritual health in students at Ilam universities, Ilam, Iran.

    Material & Methods

    The current study was a cross-sectional study conducted in 2021. A total of 463 working students studying in Ilam universities were selected and included in the study through the available sampling method. A questionnaire was used for data collection. To determine the relationship between the variables and suicidal thoughts, the Pearson correlation test was used, and to investigate the predictors associated with suicidal thoughts, stepwise regression analysis was performed.

    Findings

    The research results showed a significant negative relationship between the variables of perceived social support, self-efficacy, spiritual health, and positive emotion regulation strategies (i.e., acceptance, positive reorientation, planning, positive appraisal, and underestimation) and a significant positive relationship between perfectionism variables and negative emotion regulation strategies (i.e., self-blame, rumination, catastrophizing, and blaming others) with suicidal thoughts. The highest correlation coefficient was related to perceived social support, which was the most important predictive variable in this study (r=-0.71). Perceived social support, existential health, rumination, perfectionism, self-efficacy, self-blame, and acceptance variables were able to become significant as predictive variables in the regression equation. In total, these factors explained 66% of the variance of suicidal thoughts.

    Discussion & Conclusion

    Based on the research findings, the variables of cognitive emotion regulation strategies, perceived social support, self-efficacy, perfectionism, and spiritual health may be important components and predictors of suicidal thoughts. Therefore, it is important to pay attention to these components in suicide prevention programs and treatment and counseling methods

    Keywords: Suicidal thoughts, Studients, Ilam
  • Elnaz Mogaddam, Maryam Tehranipur, Mahboobeh Nakhaei Moghaddam*, Khadijeh Nejad Shahrokhabadi Pages 36-46
    Introduction

    Alzheimer's disease is a common progressive neurogenerative disease that leads to dementia and destruction of brain cells, especially in areas related to learning and memory such as the hippocampus. The role of the Arc gene in synaptic flexibility and memory consolidation has been proven and its expression is strongly influenced by neuronal activity. The aim of this study was to investigate the effect of Lactobacillus fermentum on the expression of Arc (effective in synaptic flexibility and memory consolidation) and CREB (effective in stabilizing synaptic changes during learning) genes, involved in the memory of Alzheimer's rats.

    Material & ethods:

    In this study that was conducted in 2019, 30 male Wistar rats were divided into 5 groups (control, Alzheimer and 3 groups as treatment). In the treatment groups, simultaneously with induction of Alzheimer by stereotaxic method with streptozotocin, supernatant of Lactobacillus fermentum PTCC 1744 in MRS broth with doses of 108, 107, and 106 cfu/ml was injected intraperitoneally for 21 days. After RNA extraction from hippocampus samples, cDNA was synthesized and the expression of the genes was evaluated by real-time PCR and LinReg PCR software.

    Findings

    The data showed an increase in gene expression of Arc and CREB in the treatment groups with a dose of 106 cfu/ml compared to the Alzheimer's group and the difference was significant (P <0.001).

    Discussion & conclusion

    Extracellular compounds of L. fermentum may inhibit the progression of neuronal lesions due to their antioxidant and anti-inflammatory effects and may be effective in improving Alzheimer's.

    Keywords: Alzheimer, Arc, CREB, Lactobacillus fermentum
  • Narges Keshtkar, Iravan Masoudi Asl*, Somayeh Hessam, Soad Mahfoozpour Pages 47-61
    Introduction

    Non-adherence to medication in HIV-positive patients leads to the occurrence of HIV-related diseases and ultimately reduces the quality of life and immune system function of these patients. Therefore, the present study was conducted to identify and explain the factors that influence medication non-adherence in HIV-positive Iranian patients.

    Material & Methods

    The present applied study was conducted in 2020-2021 using the descriptive method. First, by reviewing the research literature and interviewing experts in the field of HIV treatment, the main factors influencing medication non-adherence in HIV-positive patients were identified, based on which the research questionnaire was designed. Data were collected from 590 HIV-positive patients and analyzed using exploratory factor analysis and   SPSS23 and LISREL software.

    Findings

    Four factors, namely organizational factors (16 items), individual factors (19 items), educational factors (7 items), and communication factors (7 items) were identified as effective factors for medication non-adherence in HIV-infected patients. Communication factors, individual factors, educational factors, and organizational factors with factor loadings of 0.76, 0.74, 0.73, and 0.71, respectively, had an impact on medication non-adherence in HIV-positive patients.

    Discussion & Conclusion

    To improve medication adherence among HIV patients, behavioral disease counseling experts and therapists should pay more attention to communication factors (improving patients social support from family and friends) and individual factors (not coping with the disease state and the effects of stigma and disclosing the disease).

    Keywords: Exploratory factor analysis, HIV, AIDS, Medication adherence, Patient safety
  • Khatoon Sedaghat, Marzieh Mahmoodi, Jamileh Kiani, Homamodin Javadzade, Mahnoush Reisi* Pages 62-75
    Introduction

    Healthcare workers, who work at the frontline of providing health services, are at risk of occupational stress due to several conditions. Therefore, the present study was conducted to determine the effects of virtual training based on Bandura's self-efficacy theory on occupational stress of healthcare workers in Bushehr, Iran.

    Material & Methods

    This semi-experimental study was conducted on 63 healthcare workers in Bushehr city in 10 comprehensive healthcare centers randomly selected as intervention and control centers (n=5 each). The intervention group received four sessions of virtual training based on self-efficacy theory in the form of a webinar, while the control group received no training. The information of the studied subjects was collected using a questionnaire consisting of four sections, namely demographic information assessment, self-efficacy assessment, and occupational stress assessment before, two weeks, and one month after the educational intervention. The data were analyzed using SPSS software version 24.

    Findings

    In general, knowledge and self-efficacy increased in the intervention group after training, and changes in knowledge and self-efficacy were significantly different between the two groups during the study period (P<0.001). In the intervention group, occupational stress improved two weeks and one month after training, compared to the pre-training period, whereas in the control group, although the changes were significant, these changes manifested as an increase in stress intensity. There was a significant difference in occupational stress changes between the two groups during the study period (P<0.001), and the condition improved in the intervention group.

    Discussion & Conclusion

    The results of this study suggested that virtual stress management education based on self-efficacy theory could increase knowledge levels and self-efficacy and improve occupational stress in healthcare workers.

    Keywords: Occupational stress, Self-efficacy, Stress management, Virtual education
  • Shima Zorati Pour, Atousa Moradzadegan* Pages 76-86
    Introduction

    Doxorubicin (DOX), an anthracycline antibiotic, is one of the most effective anticancer agents used to treat breast cancer. Multidrug resistance is a major problem in the treatment of breast cancer, and researchers have tried to find an efficient strategy to overcome it. In this study, the synergistic anticancer effects of resveratrol (RSV) and DOX on human breast cancer cell lines (MCF-7) were investigated.

    Material & Methods

    This research was conducted in 2021-2022 in Afra Laboratory (Tehran, Iran). MCF-7 breast epithelial cells were treated with concentrations of 12.5, 25, 50, 100, and 200 μg/ml RSV for 24, 48, and 72 h, and then the wells containing the cells of this group were treated with different doses of DOX (0.25, 0.5, 2.5, 1, and 5 μg/ml for 24, 48, and 72 h). Afterward, the survival rate of the cell was evaluated using MTT assay and flow cytometry methods.

    Findings

    The results showed that the effect of resveratrol was less than 50% after 24 hours, indicating the effective role of time. In general, the antioxidant property of resveratrol decreased with an increase in concentration, so that the highest percentage of radical inhibition was recorded at a concentration of 25 μg/ml. The percentage of inhibition by DOX was also higher than the inhibition by RSV. However, for both samples, the percentage of radical inhibition decreased with increasing concentration.

    Discussion & Conclusion

    Resveratrol treatment increased the cytotoxic activity of DOX against breast cancer cell growth when administered concurrently or 24 h before DOX. These results suggested that treatment with a combination of RSV and DOX might be a useful strategy to enhance the efficacy of DOX by promoting the intracellular accumulation of DOX and reducing multidrug resistance in human breast cancer cells.

    Keywords: Breast cancer, Doxorubicin, MCF-7, Resveratrol
  • Fahimeh Omidi, Mona Hamedi Tabar, Parsa Yousefi Chaijan, Hamed Kakekhani* Pages 87-96
    Introduction

    Sleep disorders are the most common behavioral complaints in children. Therefore, this study was conducted to determine the sleep habits of children admitted to Amirkabir Hospital, Arak, Iran.

    Material & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, children aged 4 to 12 years admitted to Amirkabir Hospital clinic in 2021 were randomly studied. Data obtained from the Children's Sleep Habits Questionnaire were analyzed using SPSS24.0 software.

    Findings

    A total of 295 children with a mean age of 7.26±2.27 years were studied. The prevalence of the disorder in sleep habits was 67.4%. Among the children with disturbed sleep habits, 193 (96.9%) had poor sleep habits and 6 (3.1%) had average sleep habits. The total sleep habits score was significantly higher in girls, unwanted children, and children with divorced parents, low parental education level, and incompatible parents (P<0.05). However, there was no significant association between the total sleep habits score and children's age (P>0.05).

    Discussion & Conclusion

    In this study, most children showed disturbed sleep habits. Considering that children's poor sleep habits may be a contributing factor for stress, pressure, and tension in the family, mass education and psychiatric intervention are needed in this regard.

    Keywords: Children, Parasomnia, Sleep habits
  • Noosheen Samimi, Abbas Doosti*, Abbas Mirzaei Pages 97-109
    Introduction

    Cancer is a complex disease in which gene expression changes. This study was conducted with the aim of investigating the effects of MT1JP lncRNA in controlling lung cancer cells.

    Material & Methods

    TC-1 [JHU-1] cells were transfected with pcDNA3.1(+)-MT1JP, Plko.1-EGFP-PURO-siRNA and empty plasmids, and the expression of MT1JP gene and siRNA fragment was confirmed by RT-PCR reaction. The role of MT1JP in migration was investigated by scratch assay and apoptosis by flow cytometry. The expression change of candidate genes involved in apoptosis and cell proliferation (Bim, AKT, Bax and Bcl-2) was evaluated by q-PCR reaction.

    Findings

    The results showed that the expression of Bim gene showed a significant increase in the presence of high expression of MT1JP, while the expression of Bim gene decreased significantly with silencing of MT1JP by siRNA. The expression of Bax and Bcl-2 genes showed a significant increase and decrease, respectively, in the presence of high expression of MT1JP. In the cells transfected with pcDNA3.1(+)-MT1JP, the AKT gene showed a decrease in expression, and on the other hand, in the cells transfected with siRNA, the AKT gene had a significant increase in expression (p < 0.05). Also, the scratch assay results showed that MT1JP lncRNA has an inhibitory role on cell migration. Flow cytometry data showed that transfection by pCDNA3.1(+)-MT1JP could increase cell apoptosis levels.

    Discussion & Conclusion

    The present study showed that lncRNA MT1JP inhibits cell proliferation and migration and at the same time increases apoptosis of TC-1 [JHU-1] cells. This study may help improve our understanding of lung cancer, however further studies are needed.

    Keywords: lung cancer, MT1JP, TC-1 cell [JHU-1], q-PCR, apoptosis
  • Zahra Hormati, Sajad Roshani*, Ebrahim Mohammad Ali Nasab Firozjah, Afshin Moghadasi Pages 110-119
    Introduction

    One of the problems caused by COVID-19 is decreased lung function and muscle weakness. Excessive increase in the curvature of the thoracic spine is known as a kyphosis deformity. The purpose of this study was to compare the quality of breathing in COVID-19 patients with that of individuals with and without kyphosis.

    Material & Methods

    This study was a causal-comparative study. The statistical population of this study consisted of individuals aged 18 to 30 years old from the city of Urmia in 2021. Of this population, 30 individuals were selected as a group with kyphosis and 30 individuals without kyphosis according to the inclusion criteria. The respiratory quality of the two groups was measured with the St. George’s Respiratory Questionnaire, and the circumference of the thoracic arch was determined with a flexible ruler. Data analysis was performed with SPSS version 25 using the independent t-test.

    Findings

    The mean scores of individual data, including age, height, and weight, were obtained at 24.50±3.64 years, 164.07±4.87 cm, and 66.07±9.54 kg in the group with kyphosis and 23.57±3.91 years, 163.20±4.77 cm, and 64.37±10.96 kg in the group without kyphosis, respectively. There was no significant difference between the two groups when comparing scores for pulmonary symptoms (P=0.83), activity (P=0.69), social and psychological impact (P=0.71), and total questionnaire score (P=0.65).

    Discussion & Conclusion

    Respiratory physical, psychological, and social complications occurred in both groups with and without kyphosis. Although the complications were more severe in individuals with kyphosis, they were not significantly different from those in the group without kyphosis. It is possible that conducting similar studies examining the lung volumes of people with different degrees of kyphosis abnormalities would yield different results.

    Keywords: COVID-19, Kyphosis, Pulmonary function, Respiratory disorders