فهرست مطالب

نشریه قرآن و علم
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/31
  • تعداد عناوین: 14
|
  • روح الله داوری*، محمدتقی دیاری بیدگلی، رضا جمالی صفحات 9-42

    موضوع سیاست خارجی در آموزه های قرآن کریم قابل پی جویی است؛ ازاین رو می توان آنچه امروزه در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دنبال می شود را با آیات قرآن کریم سنجید. یکی از مقوله های بسیار مهمی که در سیاست خارجی اسلامی مطرح است، «صلح» است؛ موضوعی که توسط آیت الله خامنه ای در بیانات و پیام های مختلف به آن اشاره شده است. بر این اساس، پژوهش حاضر بر اساس روش تحلیل محتوا و روش معناشناسی درصدد پاسخ گویی به این سوال اصلی است که مستندات قرآنی صلح در اندیشه آیت الله خامنه ای کدام اند؟ برای پاسخ به این پرسش پس از تحلیل صلح در اندیشه آیت الله خامنه ای و تبیین معناشناسانه صلح در قرآن کریم به بازشناسی این اصل پرداخته شده است؛ بدین معنا که مقولات و نتایج حاصل از بیانات آیت الله خامنه ای با مقولات و نتایج مفهوم مورد نظر در قرآن کریم مقایسه شده و شباهت ها، تفاوت ها و میزان تناظر آن ها سنجیده و مشخص شده است بیانات رهبر انقلاب اسلامی به چه میزان بر اساس مستندات قرآنی است. بر اساس یافته های پژوهش، سلم در قرآن کریم با مفهوم مصطلح «صلح» ترادف بیشتری دارد و رهبر انقلاب اسلامی برای صلح به عنوان یکی از اصول سیاست خارجی به آیه 8 سوره ممتمنه و آیه 128 سوره نساء استناد جسته است. بر این اساس دولت اسلامی باید پیشنهاد سازش از سوی کافران را بپذیرد، درصورتی که آنان تهاجم نکرده و نکنند.

    کلیدواژگان: صلح، سلم، اندیشه آیت الله خامنه ای، سیاست خارجی قرآن بنیان، قرآن کریم
  • حسین کارآمد*، قاسم محمدی صفحات 43-64
    اصلاح باورهای نادرست یکی از مهم ترین اهداف قرآن کریم است. این کتاب آسمانی برای اصلاح این نوع باورها از الگوی مشخص و متمایزی پیروی می کند. بر این اساس، این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی و به منظور ارایه الگوی اصلاح باورها بر محور قرآن انجام شده است. یافته ها حاکی از آن است که قرآن کریم که برای هدایت و اصلاح بشر نازل شده است، الگویی را ارایه می دهد که بر پایه آن می توان به صورت تدریجی و منطقی دست به تغییر و اصلاح باورها زد. این الگو از ساختار اساسی توجه به ظرفیت های درونی، تبیین، عوامل و زمینه ها و فرایند اصلاح باورها برخوردار است که هریک از آن ها دارای مولفه های گوناگونی است. نخست، با توجه به گرایش های فطری و حقیقت جویی و میل به جاودانگی همراه با گرایش به پرستش، ظرفیت های درونی انسان زنده می گردد. پس از آن، با روش های مختلف استدلال، ملموس سازی، علم آموزی و سیر در آفاق و انفس، می توان زمینه عمل آگاهانه را در انسان فراهم ساخت و به تبیین آن پرداخت. در این میان، عوامل و زمینه هایی چون پیروی کورکورانه، فقدان هویت، شبهه افکنی، حب دنیا و هم نشینان بد، به بشر یادآور می شود. افزون بر این، با توجه به اینکه ایجاد و یا اصلاح باور در طی زمان رخ می دهد، موارد یادشده باید در یک فرایند به اجرا درآید. در این الگو، به ترتیب، وسایل ارتباطی رایج در هر عصر، ابداع نمادها و نهادهای جدید ارتباطی، اسوه سازی، استفاده از منطق و استدلال، اعزام مبلغ، مبارزه با خرافات و مبارزه با جنگ های روانی، مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، باور، اصلاح باور، مولفه های اصلاح باور، فرایند اصلاح باور، الگوی اصلاح باور
  • محمد زکی رجبی*، عبدالله توکلی صفحات 65-98

    ارزیابی عملکرد یکی از اساسی ترین وظایف مدیراست. تا کنون مدل ها و روش های زیادی در موضوع ارزیابی عملکرد دانش رایج، ارایه و به مرور و تغییر شرایط اثر خویش را از دست داده اند. در این خصوص با رویکرد اسلامی نیز آثاری تدوین شده است؛ اما تاکنون منجر به ارایه روش و یا الگوی ارزیابی عملکرد نشده است. بنابراین مسیله اصلی پژوهش استخراج گزاره های ارزیابی عملکرد از منظر قرآن کریم است. هدف این پژوهش، ارایه الگوی ارزیابی عملکرد ار گزاره های قرآنی است که با جستجوی کتابخانه ای و روش تفسیری شهید صدرe انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل ارزیابی عملکرد در دانش مدیریت، دارای فرایندی پنج مرحله ای است که منفعت و بهره وری سازمان برای رسیدن به سود مادی در عالم دنیا ارایه شده است. درحالی که الگوی ارزیابی عملکرد قرآنی دقیق، گسترده و همه عوالم سه گانه دنیا، برزخ و آخرت را در بر می گیرد، و نیز فطرت، منافع مادی و معنوی انسان ها در سازمان های رحمانی را در نظر دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، الگو، مدل، ارزیابی عملکرد
  • محمدمراد خان بابا*، محمدعلی فاکر میبدی، علی شیرخانی صفحات 99-120

    قلمرو ساختار نظام سیاسی از منظر قرآن کریم از دو زاویه مورد تحلیل قرار می گیرد؛ یکی از حیث داخلی که در این باره اقوال اندیشمندان و فق های شیعه درباره قلمرو داخلی ساختار نظام سیاسی متفاوت است و از طیف نگاه حداقلی و حداکثری برخوردار است. ازاین روی قلمرو حکومت های معصومانه عام و مطلق است و حوزه حریم خصوصی را نیز شامل می شود؛ اما قلمرو حکومت های غیرمعصومانه (ولایت فقیه در عصر غیبت) صرفا در حوزه عمومی و مسایل سیاسی است؛ و دیگری از حیث قلمرو خارجی، تعیین قلمرو خارجی ساختار نظام سیاسی وابسته به تحلیل درست از اصولی همانند: جهان شمولی اسلام، مسیول بودن هر مسلمان نسبت به سرنوشت دیگر مسلمانان و تاثیر نظام سیاسی در سرنوشت انسان و همچنین مفهوم شناسی واژه «ارض» در آیات قرآن است. در این پژوهش با استفاده از روش تفسیر موضوعی استنباطی با استناد به آیات قرآن می توان این نتیجه را گرفت که قلمرو خارجی ساختار نظام سیاسی در قرآن به وسعت جهان است؛ زیرا لازمه اجرایی شدن احکام دین، حکومت جهانی و جهان شمول بودن قلمرو ساختار نطام سیاسی است؛ البته تا تحقق کامل حکومت جهانی، اختصاص دادن سرزمین به ملتی و یا کشوری، در آیات قرآن، دلیل این حقیقت است که قرآن کریم حاکمیت ارضی کشور ها را نیز به رسمیت می شناسد.

    کلیدواژگان: قلمرو، ساختار، نظام سیاسی و قرآن
  • محمد میرزائی*، مصطفی کریمی، علی سلیمی، علی اصغر شعاعی صفحات 121-146
    آنومی ازجمله مفاهیم کلان در آسیب های اجتماعی است که یکی از علل مهم شکل گیری این آسیب ها را تبیین می کند. آنومی به وضعیتی اطلاق می شود که در آن، فرد قطعیت های گذشته را ازبین رفته می یابد و وجدان جمعی توانایی پشتیبانی و راهنمایی اخلاقی او را از دست می دهد. شناخت عوامل آسیب های اجتماعی، نقش مهمی در پیشگیری و درمان آنها دارد. سیوالی که وجود دارد این است که آیا قرآن - به عنوان مهم ترین منبع معرفتی مسلمانان - به مفهوم آنومی در جامعه اسلامی توجه داشته است. هدف این تحقیق، آشکارکردن توجه قرآن به مفهوم آنومی است. آشکارکردن توجه قرآن به این مفهوم، مقدمه بحث از راهکارهای قرآن برای مقابله با این وضعیت است. روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی با رویکرد ترکیبی است. یافته ها نشان می دهد که عواملی که منجر به وضعیت آنومی در ابتدای حکومت اسلامی در مدینه شده اند عبارتند از: مرجعیت علمی اهل کتاب، القایات اهل کتاب، تغییر قبله و نومسلمانی. ازجمله آثار آنومی که در قرآن بازتاب یافته اند، عبارتند از: ضعیف شدن اعتبار باورها، ارزش ها، هنجارهای اسلامی، شکل گیری دلبستگی ها و آگاهی های دوگانه، سرگردانی افراد در انتخاب نظام های اعتقادی و ارزشی موجود و متزلزل شدن آنان در عمل کردن یا پایبندماندن به باورها، ارزش ها و هنجارهای اسلامی.
    کلیدواژگان: آنومی، قرآن، سوره بقره، جامعه اسلامی، شهر مدینه، اهل کتاب
  • علی کریم پور قراملکی*، احمد ملایی صفحات 147-170
    نگره تکلیف زن به فرزندآوری در مقابل دیدگاه فمنیستها، دارای مبانی خاص از منظر قرآن کریم است. در این نوشتار، سعی شده است مبانی فوق، مورد بررسی قرار بگیرند. امروزه، ضرورت استحکام نظام اسلامی با اتکاء بر نیروی عظیم انسانی، اهمیت بررسی مبحث را روشن می نماید. هدف از انجام این تحقیق، نشان دادن وظیفه و تعهد شرعی زن در نهاد خانواده و جامعه با رویکرد قرآنی است. ضعف مبانی دیدگاه مخالف، منشا تردید در صحت آنها به شمار می آید. نگارنده با روش تحقیق کتابخانه ای و تحلیلی - توصیفی به همراه شیوه درون متنی، مبانی مورد نظر از منظر قرآن را تحلیل کرده است. یافته های پژوهش در این نوشتار، معطوف به این حقیقت مهم است که از منظر قرآن کریم، فرزندآوری برای زن، به لحاظ بقاء نسل، تحصیل اثر نیک، آرامش بخشی و سایر ادله، به عنوان یک تکلیف شرعی است. ضمن آنکه، فرزندآوری برای زن با احراز امکان پذیری آن، یکی از حقوق شوهر است و او می تواند در صورت امتناع زن از عمل بدان، درخواست طلاق نماید، لذا هیچ عاملی جز موارد استثنایی، نمی تواند به عنوان مجوزی برای زن در استنکاف از عمل به این تکلیف شرعی به شمار بیاید.
    کلیدواژگان: قرآن، بقاء نسل، فرزندآوری، زن و شوهر
  • سلمان قاسمی*، محمدمهدی صفورایی پاریزی، شهلا علی پور شهرکی صفحات 171-196

    تقویت و تعمیق سبک زندگی اسلامی بدون شناخت سرچشمه ها و نقطه های کانونی که نقش تولید و تکثیر اولیه آن را بر عهده دارند، تلاشی سطحی و کم اثر خواهد بود. خانواده، کوچک ترین واحد اجتماعی و هسته شکل گیری جامعه انسانی است که نقش عمده ای در فرایند شکل گیری سبک زندگی ایفا می کند. پژوهش حاضر به بررسی جایگاه کانونی خانواده و نقش های خانوادگی در تحقق سبک زندگی اسلامی بر اساس قرآن پرداخته است، این پژوهش مبتنی بر روش مطالعه تحلیلی آیه های مرتبط با سبک زندگی و خانواده با تکیه بر منابع کتابخانه ای انجام شده است. علاوه بر این از روایات تفسیری ذیل آیات نیز بهره برده است. این تحقیق در شناسایی، معرفی و تبیین کانون تحقق سبک زندگی اسلامی، از نوع تحقیقات توسعه ای و در زمینه سازی برای ارایه الگوی کاربردی و برنامه عملی، از تحقیقات کاربردی به شمار می رود. نتایج تحقیق نشان می دهد از میان زمینه ها و عوامل دخیل در تحقق سبک زندگی اسلامی، نظیر زمینه ها و عوامل زیستی (وراثت)، خانواده و عوامل اجتماعی، «خانواده و نقش های خانوادگی»، نقطه کانونی به شمار می رود. شیوه تاثیر نقش های خانوادگی در سه دسته کلی نقش آموزشی خانواده، نقش تربیتی خانواده و نقش های اختصاصی مردان و زنان تعریف می شود. نقش تربیتی خانواده با زیرمجموعه هایی در حوزه های دینی، اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی و تربیت جنسی به عنوان یک ظرفیت بالقوه با تمرکز بر متربی و یک ابزار کارآمد با تمرکز بر مربی یعنی والدین، کانونی ترین نقطه ایجاد، گسترش و نهادینه سازی ارزش های سبک زندگی اسلامی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: قرآن، خانواده، نقش های خانوادگی، سبک زندگی اسلامی
  • سید مهدی ساداتی، احمد مرادخانی، سید مهدی میرداداشی صفحات 197-222

    حقوق شهروندی ازجمله حقوق نوپیدا و مختص روزگار جدید است که سازوکار های خاص خود را می طلبد. آزادی و عدالت اجتماعی، محتوای اصلی حقوق شهروندی و زمینه ساز تحدید قدرت حاکمیت است. حکومت های اقتدارگرا، اولویت را به برقراری نظم می دهند، درحالی که حکومت های دموکراتیک اولویت را به عدالت اجتماعی تخصیص می دهند. یکی از این آموزه ها، اصول حقوق شهروندی در امور اقتصادی است که در این تحقیق، اصول قرآنی حقوق شهروندی در امور اقتصادی از قرآن کریم اخذ گردیده است؛ اصولی همچون ایمان و تقوای اقتصادی، امنیت اقتصادی، مدیریت اقتصادی، عدالت اقتصادی، امنیت اقتصادی، مدیریت اقتصادی تامین اجتماعی، گردش ثروت و فقرزدایی و... و هریک از آنها با اتخاذ روش توصیفی و تحلیلی مورد تحلیل و تبیین، واکاوی و کنکاش قرار گرفته است. این آموزه ها، همچون سایر آموزه های قرآنی تمامی ابعاد زندگی انسان را در بر می گیرد. پایداری و بقای جامعه، منوط به وجود اقتصاد پویا و روبه رشد است؛ زیرا خداوند متعال فعالیت های اقتصادی را مایه قوام اجتماع قرار داده است که این مهم، در بخش های دیگر نیز تاثیر شگرفی را خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اصول قرآنی، حقوق شهروندی، اقتصاد، عدالت اقتصادی، مالکیت، تولید
  • حمیدرضا طوسی، علی احمد کریمی* صفحات 223-248

    امروزه خطر سلاح های کشتارجمعی بشر را تهدید می کند. نبود قانون مصوب در ممنوعیت استفاده ازاین گونه سلاح ها فعالان حقوق بین الملل را بر آن داشته است تا راه چاره ای بیابند. در این مقاله با روش شناسی مقایسه ای به توصیف و تحلیل دو دیدگاه قرآن و حقوق بین الملل در خصوص نظریه منع استفاده از سلاح های کشتارجمعی می پردازیم. از مقایسه این دو دیدگاه درمی یابیم که قاعده منع اعتداء در مکتب قرآن و قاعده منع تجاوز در حقوق بین الملل به عنوان یکی از بهترین ادله در ممنوعیت استفاده از سلاح های کشتارجمعی شناخته شده اند. منع توسل به زور کشورها را ملزم می دارد که از هیچ گونه سلاحی بر علیه دیگران استفاده نکنند. در مقام دفاع مشروع نیز رعایت تناسب و ضرورت الزامی است. حال آنکه با استفاده از سلاح های کشتارجمعی رعایت این دو ممکن نیست. قرآن و حقوق بین الملل عرفی در ممنوعیت استفاده از سلاح های کشتارجمعی در مقام دفاع مشروع هم نظر هستند؛ اما در حقوق بین الملل همان طور که دیوان بین المللی دادگستری بیان می کند نمی توان مانع استفاده از سلاح هسته ای توسط کشوری شد که بقایش در گرو استفاده از آن است؛ اما دیدگاه قرآن و فقه اسلامی استفاده از سلاح های کشتارجمعی را حتی در چنین شرایطی نیز جایز نمی داند.

    کلیدواژگان: سلاح های کشتارجمعی، قرآن، حقوق بین الملل، منع تجاوز، منع اعتداء، دفاع مشروع
  • زینب جعفری مرندی*، صمد اسمی قیه باشی صفحات 249-274
    شخصی با نام مستعار «سها» با استناد به برخی آیات و روایات، علم ارزشمند از دیدگاه قرآن را منحصر در علم دینی دانسته است و آیاتی که درباره تفکر و تعقل صحبت شده است، مراد از آن را مساوی با ایمان و عدم تفکر و تعقل را نیز برابر با کفر دانسته است و عدم پرداختن به علوم تجربی را دلیل بر غیروحیانی بودن قرآن نتیجه گرفته است. این پژوهش درصدد است با روش تحلیلی توصیفی و با بهره گیری از مبانی تفسیری به شبهات مطرح شده پاسخ دهد. دیدگاه ایشان از دو جهت قابل بررسی است: اشکالات مبنایی: مثل بی توجهی به آیات و روایات دیگر، بی توجهی به سیاق آیات و برداشت ناقص از علوم دینی و اشکالات محتوایی. بیشتر آیاتی که مورد استناد قرار می دهد: اولا مراد از آن ها صرفا علوم دینی نیست؛ بلکه علم و دانایی مطلق مراد است و ثانیا باتوجه به سیاق، آیاتی که به علم و ایمان و یا اطاعت از خداوند توامان اشاره دارد، مراد از آن ها معنای انحصاری علم در دین نیست؛ بلکه علم به همراه معنویت و ایمان و اخلاق مورد تاکید قرآن است. چون علم همانند عقل ابزار است اگر با ایمان و معنویت همراه شود، در خدمت ارزش ها قرار خواهد گرفت. در غیر این صورت علم، موجب سلطه و قدرت، زورگویی و نابودی حرث و نسل خواهد بود. قرآن کریم در آیات فراوانی به علوم تجربی پرداخته است که می توان در برخی موارد اعجاز علمی قرآن کریم را اثبات کرد که دلیل بر وحیانی و حقانیت این کتاب آسمانی است.
    کلیدواژگان: علم ارزشمند، علم دینی، علوم طبیعی و تجربی، نقد قرآن، سها
  • مهدی مشایخی* صفحات 275-298
    ازجمله ایرادهایی که شبهه افکنان درباره قرآن مطرح کرده اند، وجود تعارض های ادبیاتی در این کتاب آسمانی است. بر همین اساس نویسنده کتاب «نقد قرآن» در فصل خطاهای نوشتاری قرآن، دیدگاه ناسازگاری آیات با دانش ادبیات را ارایه کرده است. فراوانی این موارد از سویی و پاسخ های قابل نقدی که داده شده از سوی دیگر، ضرورت بحث از چرایی طرح شبهات و نقد بنیادین آنها را نشان می دهد. به همین منظور، در این مقاله بررسی و چرایی طرح شبهات واکاوی و استقصا شد و سه علت به دست آمد که عبارتند از: 1. پیش فرض های نادرست نویسنده درباره سنجه بودن قواعد و فصاحت و بلاغت قرآن کریم؛ 2. ضعف دانشی در قواعد ادبی و ظرافت های زبان عربی؛ 3. وجود اندیشه های تخریبی و غرض ورزی در طرح شبهات. نتیجه بررسی ها نشان می دهد قرآن کریم به عنوان فصیح ترین سخن عرب، سنجه برای قواعد است و عرب از آغاز نزول تا به امروز به فصاحت و بلاغت آن اعتراف دارد. قضاوت ادبی درباره آیات قرآن نیز در گرو تسلط بر قواعد و آگاهی از ظرافت های زبان عرب بوده و با دانش ادبی اندک، صلاحیت برای این کار وجود ندارد. افزون بر این به استناد شواهد نویسنده تعهدی نسبت به رعایت قانون بی طرفی و عدم غرض ورزی در نقد یک متن نداشته و با هدف ترویج کفر و الحاد، این شبهات را جمع آوری کرده است.
    کلیدواژگان: شبهات ادبی سها، نقد قرآن، تعارض نما، شبهات قرآنی، کاف خطاب
  • عبدالمنان حسینی*، احمد سعادت صفحات 299-324
    آزادی اقتصادی و سود هرچه بیشتر فرد، از بنیادی ترین مفاهیم اقتصادی نظام لیبرال سرمایه داری است. یکی از روش های رسیدن به چنین هدفی، تشکیل نظام اقتصادی است که بر مبنای ربا و بهره استوار باشد. ازاین رو جوامعی که با الگوی لیبرال سرمایه داری اداره می شوند، به شدت تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته اند. به گونه ای که شالوده نظام اقتصادی آنها بر پایه ربا و قراردادهای ربوی استوار است؛ اما از منظر آموزه های دینی و قرآنی، آزادی عمل در امور مالی و تجارتی به منظور جلوگیری از کسب منافع ظالمانه، با تعدادی از ممنوعیت ها ازجمله تجارت ربوی محدود شده است. ربا و قراردادهای تجاری ربوی از منظر قرآن کریم و روایات تحریم شده و برای آن پیامدها و آثار مختلف اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی بیان شده است.  یافته های این تحقیق که به روش تحلیلی- انتقادی به دست آمده، نشان می دهد که ربا و بهره، بسیاری از مشکلات اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی را در جوامعی که نظام اقتصادی آن، بر مبنای اقتصاد ربوی لیبرالیسم استوار است، به وجود آورده است. متن اصلی نوشتار، اقتصاد ربوی آرمانشهر لیبرالیسم، آثار و آسیب های اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی آن با رویکرد انتقادی درون دینی و قرآنی مورد بحث و بررسی قرار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: جامعه آرمانی قرآن کریم، آرمانشهر لیبرالیسم، اقتصاد ربوی، نقد، آسیب شناسی، تحریم ربا
  • سید مجتبی اختر رضوی*، محمدعلی رضایی اصفهانی صفحات 325-352
    تفسیر قرآن از عصر نزول تاکنون کانون توجه مسلمانان و حتی غیرمسلمانان بوده است . روش ها و گرایش های متعددی میان مفسران قرآن وجود داشته است . یکی از روش های مهم تفسیر قرآن، تفسیر علمی است. این روش در دوران حاضر با توجه به پیشرفت علوم و اکتشافات روزافزون دارای اهمیت ویژه ای است. منطقه شبه قاره هند با داشتن بیشترین جمعیت مسلمان در کل دنیا و با دارا بودن بیشترین آثار قرآن پژوهی دارای اهمیت فراوانی است، بررسی تفسیر علمی در این دیار که پیش تر کمتر موردتوجه بوده است ، ضروری می نماید. تفسیر علمی در شبه قاره دارای فرازونشیب زیادی بوده است . این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای درصدد پاسخ به این مسیله  است که مهم ترین نقاط ضعف جریان تفسیر علمی در شبه قاره هند کدام است؟ یافته های پژوهش حاضر حاکی از این است که تفسیر علمی در شبه قاره هند با دارابودن نقاط قوت متعدد دارای نکات ضعفی نیز است. استفاده از نظرات علمی اثبات نشده در تفسیر، قراردادن علوم به عنوان مبنایی برای فهم آیات، تحمیل نظرات علمی بر قرآن، سعی در استخراج همه علوم از قرآن، محدودکردن معانی قرآن، غفلت از معنای صحیح مفردات قرآن، بی توجهی به سیاق، مخالفت با سنت قطعیه، کم رنگ شدن هدف هدایتگری قرآن و عیب جویی از پیشینین از مهم ترین آسیب های تفسیر علمی شبه قاره هند است. رعایت نکردن شرایط لازم تفسیر علمی و داشتن مبانی نادرست منجر به چنین آسیب هایی شده است .
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر علمی، شبه قاره هند، آسیب شناسی، کاستی ها، نقاط ضعف
  • عبدالله، حسین علوی مهر*، احمد مرادخانی صفحات 353-374

    مهمترین روش تفسیر قرآن در بنگلادش، روش تفسیر علمی است که از دیرباز مورد توجه علما و مفسران آن دیار بوده است. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی تلاش شده است آسیب های این روش تفسیری در بنگلادش مورد نقد و بررسی قرار بگیرد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تفاسیر علمی قرآن در بنگلادش با وجود نکات مثبت و امتیازات فراوان، دارای نکات ضعف و آسیب نیز هستند. این آسیب ها را می توان به دو دسته تقسیم کرد که عبارتند از آسیب های مبنایی و آسیب های روشی. مهمترین آسیب های مبنایی تفاسیر علمی بنگلادش عبارتند از: توجیهات مادی برای امور خارق العاده، مخالفت با اصول عقلایی محاوره، استناد به فرضیات علمی، اعتقاد به وجود همه علوم در قرآن، غفلت از امور عبادی و معنوی و عدم رعایت قواعد لغت قرآن؛ اما آسیب های روشی عبارتند از: بی توجهی به دلالت آیه، عدم جمع آوری همه آیات مربوط به یک موضوع، دورشدن از هدف اصلی قرآن، تحمیل نظریات بر قرآن، استفاده از مطالب نامعتبر و استفاده از پیش فرض های نادرست. چون این آسیب ها به خاطر بی توجهی به شرایط و ضوابط تفسیر صحیح قرآن رخ داده است، لذا لازم است تفسیر علمی توسط مفسر دارای شرایط و با رعایت ضوابط تفسیر علمی صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، قرآن، تفسیر علمی، بنگلادش، نکات ضعف
|
  • Ruhullah Davari *, MohammadTaqi Diari Bidgoli, Reza Jamali Pages 9-42

    The subject of foreign policy in the teachings of the Quran can be explored, allowing us to align current foreign policy practices of the Islamic Republic of Iran with Quranic verses. One of the highly significant concepts in Islamic foreign policy is 'peace,' which has been addressed by Ayatollah Khamenei in various statements and messages. Hence, this research, utilizing content analysis and semantic methods, aims to answer the fundamental question: Which Quranic references form the basis for Ayatollah Khamenei's conception of peace? To address this query, after analyzing the notion of peace from Ayatollah Khamenei's perspective and expounding the semantic meaning of peace in the Quran, the research revisits this principle. The study thus compares the concepts and results derived from Ayatollah Khamenei's statements with the intended meanings in the Quran, assessing their similarities, differences, and levels of correspondence, to determine to what extent the Supreme Leader's statements align with Quranic evidence. The research findings indicate that 'sulh' in the Quran predominantly correlates with the concept of 'peace' as a term. The Supreme Leader has referred to verse 8 of Surah Al-Mumtahina and verse 128 of Surah An-Nisa as the foundation for his foreign policy principle of pursuing peace. Accordingly, the Islamic government is required to accept reconciliation proposals from non-believers as long as they have not initiated or are not initiating aggression..

    Keywords: peace, Silm, Thought of Ayatollah Khamenei, Quran-Based Foreign Policy, The Holy Quran
  • Hossein Karamad *, Ghasem Mohammadi Pages 43-64
    Correcting false beliefs is one of the most important goals of the Holy Quran. This celestial book presents a distinct and well-defined model for correcting such beliefs. Accordingly, this research employs an analytical-descriptive approach to present a model for correcting beliefs based on the Holy Quran. The findings of the research indicate that the Quran, which has been revealed for the guidance and rectification of humanity, offers a model through which beliefs can be gradually and logically changed and improved. This model encompasses fundamental structures such as attention to internal capacities, explanation, factors, grounds, and the process of belief correction, each containing various components. First, by considering innate tendencies towards seeking truth, immortality, and inclinations towards worship, human inner capacities are activated. Subsequently, utilizing various methods of argumentation, concretization, education, and exploring horizons and egos, the groundwork for conscious action in humans can be established and elaborated upon. In this context, factors and aspects such as blind obedience, identity crisis, skepticism, attachment to worldly desires, and negative companions are reminded of humanity. Furthermore, since the creation or correction of beliefs takes place over time, the aforementioned aspects must be implemented through a process. In this model, the following steps are used in sequence: utilizing prevalent communication means in each era, creating new symbols and communication institutions, setting examples, employing logic and argumentation, sending preachers, combating superstitions, and engaging in psychological warfare.
    Keywords: The Holy Quran, belief, Belief Correction, Components of Belief Correction, Belief Correction Process, Model for Belief Correction
  • Mohammad Zaki Rajabi *, Abdullah Tavakoli Pages 65-98

    Performance evaluation is one of the most fundamental tasks of management. Numerous models and methods have been proposed in the field of performance evaluation of prevailing science, but over time and with changing circumstances, their effectiveness has diminished. In this regard, Islamic approaches have also been developed, yet they have not resulted in the presentation of a specific method or performance evaluation paradigm. Therefore, the main focus of this research is to extract performance evaluation propositions from the perspective of the Quran. This study aims to propose a performance evaluation paradigm based on Quranic propositions, achieved through library research and the interpretative method of Ayatollah Sadr (May he rest in peace!). The research findings demonstrate that the performance evaluation model in the field of management consists of a five-stage process aimed at organizational benefit and productivity for achieving material gains in the earthly realm. In contrast, the Quranic performance evaluation paradigm encompasses precision, comprehensiveness, and consideration of the three realms—world, intermediary realm, and the hereafter—as well as human beings' inherent material and spiritual interests within divine organizations.

    Keywords: Quran, Paradigm, model, Performance Evaluation
  • Mohamadmorad Khanbaba *, Mohammad Faker Maybudi, Ali Shirkhani Pages 99-120

    The realm of political system structure in the Quran is analyzed from two perspectives: the internal aspect, which involves the viewpoints of Shiite scholars and jurists regarding the internal realm of the political system structure. This perspective spans a spectrum from minimalistic to maximalistic interpretations. Accordingly, the realm of divine and absolute governance encompasses both the public and private domains. However, the realm of non-divine governance (the Guardianship of the Jurist during the Occultation period) is limited to the public sphere and political matters. The second perspective pertains to the external realm, determining the external scope of the political system structure. This is dependent on a correct analysis of principles such as the comprehensive Islamic worldview, the responsibility of every Muslim for the destiny of other Muslims, the influence of the political system on human destiny, and the semantic understanding of the term 'ard' (land) in Quranic verses. Through inferential thematic interpretation based on Quranic verses, this study concludes that the external realm of the political system structure in the Quran encompasses the entire world, as the practical implementation of religious laws necessitates a global government with worldwide jurisdiction. However, until the full realization of the global government, the allocation of territory to a nation or country is recognized in Quranic verses as an acknowledgment of the earthly sovereignty of nations.

    Keywords: realm, structure, political system, Quran
  • Mohammad Mirzayi *, Mostafa Karimi, Ali Salimi, Aliasghar Shoaei Pages 121-146
    Anomie is among the macro concepts within social maladies, explaining one of the key factors contributing to the emergence of such issues. Anomie refers to a state where an individual loses the certainties of the past and collective conscience loses its ability to support and morally guide them. Understanding the factors behind social maladies plays a pivotal role in their prevention and remedy. The question arises whether the Quran, as the most important source of knowledge for Muslims, has paid attention to the concept of anomie within Islamic society. This research aims to elucidate the Quran's attention to the concept of anomie. Revealing the Quran's attention to this concept serves as a prelude to discussing the Quran's strategies to counter this state. The research methodology employs qualitative content analysis with a combined approach. Findings indicate that the factors leading to a state of anomie at the inception of the Islamic governance in Medina include: the scholarly authority of the People of the Book, their influences, the shift of the Qiblah, and the emergence of new converts to Islam. Among the manifestations of anomie reflected in the Quran are: the weakening of the credibility of beliefs, values, and Islamic norms, the formation of dual loyalties and awareness, individuals' confusion in choosing existing religious and moral systems, and their wavering commitment to Islamic beliefs, values, and norms.
    Keywords: Anomie, Quran, Surah Al-Baqarah, Islamic society, Medina, People of the Book
  • Ali Karimpoor *, Ahmad Mollai Pages 147-170
    The perspective of women's responsibility in childbearing, contrasted with feminist viewpoints, is grounded in specific Quranic foundations. This article aims to examine these foundations. Today, the necessity of strengthening the Islamic system relying on human potential underscores the importance of investigating this topic. The objective of this research is to demonstrate the legal duties and commitments of women within the family and society from a Quranic perspective. The weaknesses of opposing viewpoints are sources of doubt in their validity. Through library research and analytical-descriptive methods along with intra-textual analysis, the author analyzes the Quranic foundations in question. The research findings in this article are devoted to the essential reality that, from a Quranic standpoint, childbearing for women is considered a religious obligation due to ensuring the survival of the human race, attaining positive effects, providing tranquility, and other supporting evidence. Furthermore, the article emphasizes that childbearing for women is a right of the husband, and if proven feasible, he can request a divorce if the wife refuses to fulfill this obligation. Therefore, except in exceptional cases, no factor can serve as a justification for a woman to abstain from fulfilling this religious duty.
    Keywords: Quran, Survival of the Species, childbearing, wife, husband
  • Salman Ghasemi *, MohmmadMehdi Safuray, Shahla Alipoor Shahraki Pages 171-196

    Strengthening and deepening the Islamic lifestyle without recognizing the core origins and pivotal focal points responsible for its initial generation and propagation would yield only superficial and ineffective efforts. The family, as the smallest social unit and the nucleus of human society, plays a significant role in shaping the process of adopting an Islamic lifestyle. This research delves into the examination of the institutional role of the family and family roles in realizing the Islamic lifestyle based on the Quran. The study is founded upon an analytical study method of verses related to lifestyle and family, utilizing library resources as well as drawing insights from interpretive narratives accompanying the verses. This investigation, aiming to identify, introduce, and elucidate the nucleus of achieving the Islamic lifestyle, falls within the realm of developmental research and serves as a foundational groundwork for presenting a practical model and an actionable plan, classifying as applied research. The research findings reveal that among the domains and factors involved in realizing the Islamic lifestyle - such as genetic and biological factors, family, and social elements - the “family and family roles” are recognized as a pivotal focal point. The impact of family roles is classified into three overarching categories: the educational role of the family, the nurturing role of the family, and the specific roles of men and women. The educational role of the family, with its subcategories in the religious, ethical, social, economic, and sexual domains, is considered a potential capacity with a focus on nurturing individuals and an effective tool with an emphasis on parents as educators. It is the central point for the establishment, expansion, and institutionalization of Islamic lifestyle values.

    Keywords: Quran, Family, Family Roles, Islamic lifestyle
  • Sid Mahdi Sadati, Ahmad Moradkhani, Seyed Mahdi Mirdadashim Pages 197-222

    Citizenship rights, including nascent rights specific to modern times, entail their distinctive mechanisms. Freedom and social justice constitute the essence of citizenship rights, laying the groundwork for the constraint of governmental power. Authoritarian governments prioritize the establishment of order, whereas democratic governments allocate precedence to social justice. Among these doctrines, the principles of citizenship rights in economic affairs are explored within this study, drawing from the Quran, particularly focusing on the Quranic principles governing citizenship rights in economic matters. Principles such as economic faith and piety, economic security, economic management, economic justice, economic amnesty, economic management of social provisioning, wealth circulation, poverty alleviation, etc. are extracted from the Quran. Each of these principles is subjected to descriptive and analytical methods, explication, and critical inquiry. Like other Quranic teachings, these principles encompass all dimensions of human life. The sustainability and continuity of society hinge upon the presence of a dynamic and progressive economy, as the Almighty God has endowed economic activities as the foundation of societal resilience, which will exert substantial influence across other domains.

    Keywords: Quranic principles, citizenship rights, Economy, economic justice, ownership, Production
  • HamidReza Toosi, Ali Ahmad Karimi * Pages 223-248

    In contemporary times, the threat posed by weapons of mass destruction looms over humanity. The absence of a universally ratified law prohibiting the use of such weapons has driven international law advocates to seek remedies. This article employs a comparative methodology to describe and analyze the viewpoints of the Quran and international law regarding the theory of prohibiting the use of weapons of mass destruction. Through this comparative analysis, it becomes evident that the principle of non-aggression in the Quranic school and the principle of non-intervention in international law stand as some of the strongest arguments against the use of weapons of mass destruction. The prohibition of resorting to force binds nations to abstain from using any weaponry against others. Similarly, in the context of justifiable defense, the observance of proportionality and necessity is obligatory. However, the use of weapons of mass destruction inherently violates these criteria. Both the Quran and international law recognize the customary prohibition of using weapons of mass destruction in the realm of legitimate defense. However, according to the view of the Quran and Islamic jurisprudence, the use of weapons of mass destruction is not permissible even under such circumstances.

    Keywords: weapons of mass destruction, Quran, international law, Non-Aggression, Non-Intervention, Legitimate Defense
  • Zeinab Jafari Marandi *, Samad Esmi Ghiye Bashi Pages 249-274
    A person using the pseudonym 'Soha' has argued, based on certain verses and narrations, that valuable knowledge from the Quranic perspective is limited to religious knowledge. They equate the references to contemplation and reasoning in the Quran with faith and regard the absence of engagement with empirical sciences as evidence of the Quran's lack of spirituality. This research aims to address these doubts using an analytical-descriptive approach and drawing upon interpretive foundations. Soha's viewpoint is examinable from two aspects: foundational issues, including disregard for other verses and narrations, neglect of verse contexts, incomplete understanding of religious sciences, and content-related issues. Most of the verses they rely on can be categorized as follows: Firstly, their meanings encompass more than just religious sciences, they refer to absolute knowledge and wisdom. Secondly, in context, verses that simultaneously mention knowledge, faith, and obedience to God do not exclusively signify knowledge within religion, rather, they emphasize knowledge alongside spirituality, faith, and ethics. Because knowledge, akin to reason, is a tool that, when coupled with faith and spirituality, serves values. Otherwise, knowledge can lead to dominance, power, aggression, and the destruction of heritage and generations. The Quran has touched upon empirical sciences in numerous verses, and in some cases, the scientific miracles of the Quran can be demonstrated, which serves as evidence of its divine and authentic nature.
    Keywords: Valuable Knowledge, religious knowledge, Natural, Empirical Sciences, Critique of Quran, Soha
  • Mahdi Mashayekhi * Pages 275-298
    Among the criticisms that skeptics have raised regarding the Quran, the presence of literary inconsistencies within this celestial book is noteworthy. Accordingly, the author of the book ' Critique of the Quran,' in the chapter on Quranic writing errors, presents the viewpoint of the incompatibility of verses with literary science (literature). The prevalence of these instances on the one hand and the critical responses provided on the other hand underscore the necessity of discussing the rationale behind raising doubts and subjecting them to fundamental scrutiny. So, this article investigates and critically examines the doubts and categorizes them. Three reasons were identified: 1. incorrect assumptions made by the author regarding the applicability of the rules and eloquence and rhetoric of the Quranic text, 2. deficiency in literary rules and linguistic intricacies of the Arabic language, 3. the presence of destructive and biased intentions in raising doubts. The results of the investigation indicate that the Quran, as the most eloquent Arabic discourse, serves as a benchmark for rules, and Arabs, from the beginning of its revelation until today, acknowledge its eloquence and rhetoric. Literary judgment of Quranic verses is contingent upon mastering the rules and being aware of the linguistic intricacies of Arabic, and it is not qualified to be undertaken with limited literary knowledge. Moreover, based on evidence, the author has not committed to impartiality and non-bias in critiquing a text and has not collected these doubts with the aim of promoting disbelief and atheism.
    Keywords: : Literary Doubts, Critique of the Quranic, Contradict, Quranic Doubts, Kaf for the Second Person
  • Abdulmanan Hussaini *, Ahmad Saadat Pages 299-324
    Economic freedom and individual profit maximization are among the foundational concepts of the capitalist liberal system. One method to achieve such objectives is to establish an economic system built upon usury and interest. Consequently, societies governed by the liberal capitalist model have been deeply influenced by this phenomenon. Their economic foundation is rooted in usury and interest-based contracts. However, from the viewpoint of religious teachings and the Quran, the freedom to engage in financial and commercial activities, designed to prevent unjust gains, is limited by several prohibitions, including usurious trade. Usury and usurious commercial contracts are prohibited and condemned in the Quranic teachings and traditions, accompanied by discussions of their various ethical, social, and economic consequences. The findings of this research, obtained through analytical-critical methodology, indicate that usury and interest have given rise to numerous societal, ethical, and economic problems in communities where the economic system is based on usury-oriented liberal capitalism. The main content of this paper discusses and examines the usury-based economy of the ideal city of liberalism, along with its social, ethical, and economic impacts and damages, from an intra-religious critical and Quranic perspective.
    Keywords: Quranic Ideal Society, Ideal City (Utopia) of Liberalism, Usury-Based Economy, Critique, Pathology, Prohibition of Usury
  • Syed Mujtaba Akhter Rizvi *, Mohammadali Rezaeeesfahani Pages 325-352
    The Interpretation of the Quran has been a focal point of attention for Muslims and even non-Muslims from the time of its revelation until the present day. Various methods and approaches have been employed by Quranic scholars. One significant approach is scientific interpretation, which, given the advancements in sciences and increasing discoveries, holds special importance in the present era. The Indian subcontinent, home to the largest Muslim population in the world and hosting a wealth of Quranic scholarship, deserves considerable attention in examining scientific interpretation, a field that has received comparatively less scrutiny. Scientific interpretation in the Indian subcontinent has experienced notable ups and downs. This paper, employing a descriptive-analytical method and relying on library sources, seeks to address the question: What are the most significant weaknesses of the scientific interpretation movement in the Indian subcontinent? The findings of this research suggest that while scientific interpretation in the Indian subcontinent has its strengths, it also carries certain weaknesses. These weaknesses include the use of unsubstantiated scientific opinions in interpretation, imposing scientific views on the Quran, attempting to extract all sciences from the Quran, restricting the meanings of the Quran, neglecting the accurate meanings of Quranic vocabulary, overlooking context, conflicting with established and certain tradition, diminishing the Quran's guiding purpose, and critiquing predecessors. The failure to observe necessary conditions for scientific interpretation and the reliance on incorrect foundations have contributed to these shortcomings..
    Keywords: Quran, scientific interpretation, Indian subcontinent, Critical Assessment, Shortcomings, Weak Points
  • ABDULLAH, Hossein Alavi Mehr *, Ahmad Moradkhani Pages 353-374

    The most prominent method of Quranic interpretation in Bangladesh is the scientific approach, which has long been the focus of scholars and interpreters in the region. This paper employs a descriptive-analytical method to critique and examine the shortcomings of this interpretive method in Bangladesh. The research findings indicate that despite the positive aspects and numerous advantages of scientific interpretations of the Quran in Bangladesh, there are also weaknesses and shortcomings. These shortcomings can be divided into two categories: foundational and methodological. The most significant foundational shortcomings of scientific interpretations in Bangladesh include: providing material justifications for extraordinary matters, conflicting with rational principles of discourse, relying on scientific assumptions, believing that all sciences are present in the Quran, neglecting religious and spiritual matters, and not adhering to the lexical rules of the Quran. Methodological shortcomings, on the other hand, encompass: ignoring the implications of verses, not collecting all verses related to a subject, deviating from the main goal of the Quran, imposing theories onto the Quran, using unreliable sources, and employing incorrect assumptions. Since these shortcomings have arisen due to neglecting the conditions and principles of proper Quranic interpretation, scientific interpretation must be conducted by qualified interpreters who adhere to the conditions and regulations of sound scholarly interpretation.

    Keywords: : Critical Analysis, Quran, scientific interpretation, Bangladesh, Weaknesses