فهرست مطالب

ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1402)

فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره اسدیان، مریم محمودی، پریسا داوری صفحات 1-23

    دهاقان از زمان های گذشته یکی از مناطق خوش آب و هوا، حاصلخیز و مستعد برای کشاورزی بوده است. با توجه به حاصلخیزی زمین های دهاقان، مردم در گذشته به شکل ارباب و رعیتی و خرده مالکی به کشت گندم، جو، حبوبات و غیره به شکل سنتی مشغول بودند که با روی کار آمدن وسایل کشاورزی، این حرفه شکل جدیدی به خود گرفت. کشاورزی به شکل سنتی با واژه ها و اصطلاحات خاصی همراه بوده که هنوز این واژه ها و اصطلاحات در بین مردمان قدیمی و افراد میان سال باقی مانده است. نگرانی نابودی این واژه ها و اصطلاحات و لزوم حفظ آن ها، نگارندگان این مقاله را به جمع آوری برخی از این واژه ها، واداشت. این پژوهش با استفاده از روش میدانی و کتابخانه ای به بررسی واژه ها و اصطلاحات مربوط به کاشت و برداشت، سروده های گندم کاران، ضرب المثل ها و شیوه آبیاری محصولات کشاورزی با تکیه بر کشت گندم و جو در دهاقان پرداخته است. از بررسی مجموعه اعتقادات و نیز واژه ها و اصطلاحات رایج در میان کشاورزان دهاقان روشن می شود که این شهر، فرهنگی دیرپا و اصیل دارد و مجموعه ای از آیین ها و واژه ها و اصطلاحات بسیار کهن و ناب را حفظ کرده است.

    کلیدواژگان: کشاورزی، آبیاری، اصطلاح، دهاقان
  • سکینه پیرک صفحات 25-51

    در روان شناسی مدرن، رنگ ها یکی از معیارهای اصلی برای سنجش شخصیت افرادند. رنگ ها نوعی انرژی ارتعاشی و اصوات قابل مشاهده اند که تاثیر خاصی در روح و جسم هر فرد باقی می گذارند و می توانند منبع غنی و مفیدی برای خوانش های  ذهنی و تحلیل ویژگی های روحی و روانی هر قوم و ملتی باشند. در این مقاله ضمن بررسی خصوصیات زیباشناختی بایاتی های آذری، به بررسی و تحلیل رنگ های به کار رفته در آن ها بر اساس هشت رنگ کارکردی آزمایش ماکس لوشر پرداخته شد و از زبان سرایندگان گمنام این ترانه ها، برخی از ویژگی های روحی و روانی مردم منطقه مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. در این جستار از مجموع 3600 بایاتی که به عنوان جامعه آماری بررسی شد، در 226 بایاتی، انواع رنگ به کار رفته بود. بر اساس یافته های این پژوهش، طیف رنگ های استفاد ه شده در بایاتی ها، هرچند به صورت نسبی، بیانگر خصوصیات روحی- روانی مردم منطقه، برای بیان احساسات، اعتقادات، حساسیت ها، شادی ها، ناکامی ها و منعکس کننده محیط زندگی فردی و اجتماعی پر فراز و نشیب این اقوام است. روستاییانی که در شرایط سخت کوهستانی و معیشتی به سر می برند اما شیوه زندگی و روحیه قوی اشان از آن ها افرادی سخت کوش، مقاوم، فعال و نیرومند ساخته است که درپی بهبود شرایط زندگی خود برآمده اند.

    کلیدواژگان: بایاتی، اقوام آذری، رنگ، روان شناسی، ماکس لوشر
  • عظیم جباره ناصرو صفحات 53-85

    مثل ها یکی از گونه های ادبیات عامه اند که همواره بستری مناسب برای بازتاب احساسات، اندیشه ها، باورها، آرمان ها، آرزوها و خلق و خوی جوامع انسانی بوده اند. یکی از ویژگی های مهم مثل ها، جنبه اندرزی آن هاست. قوم سرخی، یکی از اقوام کهن ایرانی است که در جنوب غرب شیراز و در منطقه کوهمره سرخی سکونت دارند. این قوم به گویش سرخی سخن می گویند و از ادبیات شفاهی غنی برخوردارند. مثل، یکی از گونه های بسیار پرکاربرد در گفت و گوهای مردم این دیار است.  نگارنده، نخست با روش میدانی و با بهره گیری از افراد کهن سال در روستاهای مختلف این منطقه، به گردآوری چهار صد و شصت و سه مثل که دویست و هشتاد مورد از آن ها جنبه تعلیمی دارند، پرداخته و سپس با استفاده از منابع کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی-تحلیلی، جنبه های اندرزی آن ها را بررسی و تحلیل کرده است. اهمیت و ضرورت این پژوهش در حفظ بخش مهمی از ادبیات عامیانه این منطقه است که در آستانه نابودی قرار دارد. یافته های پژوهش نشان دهنده کثرت و گوناگونی مفاهیم اندرزی در مثل های قوم سرخی است. بیش از نیمی از مثل های این منطقه، دربرگیرنده پند و اندرز است. توصیه به رعایت فضیلت های اخلاقی و دوری از رذیلت های اخلاقی، کار، ازدواج و تربیت فرزندان، بخش اعظم این مفاهیم را دربرمی گیرد. مفاهیم اندرزی این مثل ها در هشت مقوله دسته بندی شده است: آموزه هایی درباره فضیلت های اخلاقی، آموزه هایی درباره رذیلت های اخلاقی، آموزه هایی درباره دوست، دشمن و هم نشین، آموزه هایی درباره معیشت و طلب روزی، آموزه هایی درباره توصیه به کار، تدبیر در کارها، سپردن کار به کاردان، آموزه هایی درباره ازدواج، آموزه هایی درباره تربیت و دیگر مسایل فرزندان و آموزه هایی درباره هشیاری در شناخت افراد جامعه.

    کلیدواژگان: اندرز، رذیلت های اخلاقی، فضیلت های اخلاقی، قوم سرخی، مثل
  • سمیرا کنعانی، محمد ایرانی، نورالدین یوسفی صفحات 87-115

    موسیقی ، آوای جدایی ناپذیر فرهنگ هر قوم و ملتی است. این پدیده فرهنگی-اجتماعی به سبب ارتباط عمیق شعر و آواهای موسیقی همواره مورد توجه شاعران بوده ا ست و شاعران در کلام خود به موسیقی و آلات نواختن آن اشاره کرده اند. شاعران کرد زبان برای غنای آثار خود به موسیقی توجه داشته و به شیوه های مختلف و رویکردهای متنوع به موسیقی محلی و آلات آن در کلام خود اشاره کرده اند که موجب خلق مضامین شعری، تصاویر هنرمندانه و بیان اوضاع اجتماعی عصر شاعر گردیده است. قانع، شاعر کرد زبان، از جمله این شاعران است. دیوان وی از منابع غنی برای مطالعات جامعه شناسی، مردم شناسی و فرهنگ عامه به شمار می رود. این نوشتار می کوشد به شیوه تحلیلی- توصیفی به تحلیل جامعه شناسانه کارکرد آلات موسیقایی در دیوان قانع بپردازد و بازتاب این آلات موسیقی را با موسیقی محلی و فولکلور منطقه سراینده تبیین سازد. یافته ها نشان می دهند که قانع با هدف غنی سازی سروده های خود به آلات موسیقی محلی توجه داشته است. سراینده از آلات موسیقی -که اغلب آلاتی محلی هستند- علاوه بر ساخت تصاویر ادبی، بیان مفاهیم اجتماعی و وطنی، شکوه، وصف امور و غیره، در راستای بیان اوضاع حاکم بر جامعه خود بهره برده است. قانع در دل این اشارات، به جنبه ظاهری آلات موسیقی نظر داشته است.

    کلیدواژگان: آلات موسیقی، ادبیات منظوم کردی، پیوند موسیقی و شعر کردی، جامعه شناسی، قانع، مضمون آفرینی و تصویرسازی
  • یدالله نصراللهی، مهناز نظامی عنبران صفحات 115-129

    گویش تالشی ادامه طبیعی و تحول یافته زبان های دوره میانه و باستانی ایران است. عده ای از پژوهشگران، این گویش را از گویش ‎های زبان آذری و عده ای آن را زبانی که ریشه در زبان مادی دارد، به حساب می آورند. این گویش به سه دسته شمالی، مرکزی و جنوبی تقسیم می شود که در این بین، لهجه عنبرانی در گروه لهجه‎ های تالشی شمالی قرار دارد. این لهجه تا به امروز واژه های بسیاری از فارسی باستان و میانه را در درون خود حفظ کرده و در سطوح آوایی، واژگانی و دستوری، دارای ویژگی هایی است که نتایج بررسی دقیق آن ها می تواند خدمت شایانی به حوزه زبان فارسی داشته باشد و به پژوهشگران این عرصه یاری رساند. در پژوهش حاضر، که بر اساس بررسی سیر تحول تاریخی، آوایی و واج شناسی تعدادی از واژه‎ های تالشی عنبرانی از دوره فارسی باستان و میانه و مقایسه آن ها با فارسی نو و معیار، نگاشته شده است، می توان گفت که این واژه ‎‎ها در درون این لهجه چندان دچار تحول آوایی و ابدال نشده ‎اند و به همین دلیل، شباهت و قرابت این واژه‎ ها در لهجه مذکور به فارسی باستان و میانه بیشتر از فارسی نو و معیار است و این امر از دیرینگی و اصالت لهجه عنبرانی حکایت دارد.

    کلیدواژگان: واج، فارسی باستان، فارسی میانه، گویش تالشی، لهجه عنبرانی، فارسی نو
  • عارف کمرپشتی، مریم سلیمان پور صفحات 131-148

    امیر پازواری، مشهورترین بومی سرای مازندرانی است که سروده هایش موضوع تحقیق علاقه مندان و پژوهشگران ادب عامه قرار گرفته است. با چاپ امیری ها و سروده های منسوب به او با نام «دیوان امیر پازواری» در دهه گذشته، منظومه ای به نام «امیر و گوهر» در شمار منظومه های عاشقانه ادبیات بومی مازندران جلب توجه کرده است. از این رو این جستار با بررسی پژوهش های انجام شده، در صدد برآمده تا امیر و گوهر را با توجه به ویژگی های منظومه های عاشقانه، مورد بحث و بررسی قرار دهد. نقد و بررسی پژوهش ها نشان می دهد روایات افسانه دیدار امیر با حضرت علی (ع)، پایه و اساس منظومه ای است که نام امیر و گوهر بر آن نهادند. امیر و گوهر از شخصیت های افسانه هستند؛ اما رویدادها حول دیدار با حضرت علی (ع) می چرخد و به سیر داستانی و رویدادهای عاشقانه دلالت نمی کند. در واقع از امیر و گوهر تنها افسانه ای برجاست و برخلاف انتظار محققان و دوستداران ادب عامه، منظومه ای به این نام در مازندران وجود ندارد. از امیری ها و دوبیتی های منسوب به امیر پازواری به واسطه توصیف احساسات به «گوهر»، فقط می توان منظومه ای غیرروایی متصور شد؛ چون تنها برش کوتاهی از زندگی امیر و گوهر در سروده ها نمود دارد و از آنجا که سیر داستانی و سرگذشت عاشقانه ای از امیر و گوهر وجود ندارد، نمی توان داستان را در چارچوب منظومه های روایی عاشقانه قرار داد.

    کلیدواژگان: امیر پازواری، امیر و گوهر، منظومه، منظومه روایی، منظومه غیرروایی
|
  • Zohreh Asadian, Maryam Mahmoodi, Parisa Davari Pages 1-23

    Dahaghan has been one of the regions with nice climate, fertile and suitable for agriculture since long time ago. Due to the fertility of the Dehaghan land, in the past, people were engaged in the cultivation of wheat, barley, beans, etc. in the form of peasant, lords and small owners in a traditional way, but via modernization of agriculture, this profession has shown a new form. Agriculture has traditionally been associated with certain words and terms that still remain among old people and middle-aged ones. The anxiety of these words and terms destruction and the need to preserve them made the writers to collect these words. Using the field and library method, this research has investigated the words and expressions related to planting and harvesting, wheat farmers' songs, proverbs and the irrigation method of agricultural products relying on the cultivation of wheat and barley in Dahaghan. From examining the set of beliefs as well as common words and expressions among peasant farmers, it becomes clear that this city has a long-lasting and original culture and has preserved a set of rituals, words and expressions very ancient and pure.

    Keywords: agriculture, irrigation, terminology, Dehaghan
  • Sakineh Pirak Pages 25-51

    In modern psychology, colors are one of the main criteria to evaluate personality. Colors are a kind of quivering energy and visible sounds that leave special effects on the body and soul of each individual. They can be a rich and useful source for mental studies and analysis of spiritual and psychological characteristics of any ethnicity and population. While studying the aesthetic attributes of Azeri Bayatis, this article also studies and analyses the colors incorporated in them based on Max Lüscher’s eight practical color test, and some spiritual and psychological qualities of people in the region were studied through the works of anonymous poets of these songs. The research methodology was descriptive-analytic and the data collection method was library research. 3600 collections of Bayatis were used as the statistical population and in 226 of them different colors were used. Based on the findings of the research, the spectrum of the colors used in the Bayatis partially demonstrates the spiritual and psychological qualities of the people in the region in communicating their feelings, beliefs, sensibilities, happiness, failures and reflecting their individual and social living environment which was full of ups and downs. Villagers live in harsh mountain and subsistence conditions, but their way of life and strong spirits have made them hard-working, resilient, active, and strong individuals that have tended to improve their living conditions.

    Keywords: Bayati, Azerbaijan folks, Color, Psychology, Max Luscher
  • Azim Jabbareh Naserou Pages 53-85

    Parables are one of the types of popular literature that have always been a suitable platform for reflecting the feelings, thoughts, beliefs, ideals, wishes and mood of human societies. One of the important features of parables is their instructive aspect. The Sorkhi tribe is one of the ancient Iranian tribes whom has lived in the southwest of Shiraz and in the Kohmarreh-Sorkhi area. These people speak the Sorkhi dialect and they have a rich oral literature. folktale is one of the most used types in the conversations of the people in this country. The author first collected four hundred and sixty-three tales, two hundred and eighty of them have an educational aspect, using the field method and using old people in different villages of this region. Using library resources and with a descriptive-analytical approach, he has examined and analyzed their instructional aspects. The importance and necessity of this research is to preserve an important part of the folk literature of this region, which is on the threshold of destruction. The findings of the research show many and diverse concepts of advice in the parables of the Sorkhi people. More than half of the parables in this area contain advice. The news to observe moral virtues and stay away from moral vices, work, marriage and raising children includes most of these concepts. The instructional concepts of these parables are classified into eight categories: teachings about moral virtues, teachings about moral vices, teachings about friends, enemies, and neighbors, and mixtures about livelihood. and asking for a living, teachings about advice to work, planning in effort, trusting work to assistants, teachings about marriage, teachings about raising children and the other issues, and teachings about awareness in knowing people in the society.

    Keywords: advice, moral vices, moral virtues, Sorkhi people, tale
  • Samira Kanani, Mohammad Irani, Nouroddin Yousofi Pages 87-115

    Music is an fundamental part of the culture of any nation, and it can be clearly stated that civilized and ancient nations enjoy music in their historical and cultural background. This cultural phenomenon has always been considered by poets due to the deep connection between poetry and music, and in their words, they have referred to music and its instruments. Kurdish language poets have also paid special attention to music and its instruments for nationalistic and literary purposes; they have referred to folk music and its instruments in different ways. Ghaneh, a famous Kurdish poet, is one of them. His divan is a rich source for the study of anthropology and popular culture. This article tries to study the function of musical instruments in Divan-e-Ghaneh in an analytical-descriptive approach based on the library method to explain the reflection of these musical instruments on the local music and folklore of the poet's region. The findings show that Ghaneh paid special attention to local musical instruments to enrich his poem. The poet has used Kurdish musical instruments, which are often local instruments, for various purposes such as making literary images, expressing social and nationalistic concepts, complaining about the world, describing various matters, mere references, and so on.

    Keywords: Musical Instruments, Kurdish literature, relationship between Kurdish music, poetry, Sociological, Ghaneh, Thematic creation, illustration
  • Yadollah Nasrollahi, Mahnaz Nezami Anbaran Pages 115-129

    Taleshi dialect is a continuation of the natural and evolved language of the Middle and ancient Persian ones. Some scholars regard this dialect as the part of the Azeri language, and some people regard it as a language rooted in material language. This dialect is divided into three categories: North, Central, and South, among which the ambarani accent is located in the North Taleshi dialect group. Up to now, this accent has retained many ancient and Middle Persian words in its own language, and has phonetic, lexical, and grammatical features that the results of their careful examination can be a valuable service to the field. The Persian language is considered to be affluent and will help researchers in this field. The present study is based on the reading of the historical and phonological evolution of some tense words of Anbarian from the ancient and Middle Persian eras and their comparison with the new one. It can be said that these terms Within this accent have not been suffered from a phonetic and immortal evolution, and because of the similarity and resemblance of these words in the dialect of Anbarani dialect with the ancient and Middle Persian is more than the new Persian and the standard one, which is a sign of longitude and authenticity dialect.

    Keywords: Taleshi dialect, Anbarian, Ancient Persian, Middle Persian, Phonology, New Persian
  • Aref Kamarposhti, Maryam Soleymanpour Pages 131-148

    Amir Pazvari is the most famous native poet of Mazandarani dialect, whose poems have been the subject of research by popular literature enthusiasts and researchers. A poem called "Amir and Gohar" has attracted attention among the romantic poems of native Mazandaran literature with the publication of Amirs and poems attributed to him under the name "Divan Amir Pazvari" in the last decade. Therefore, this essay aims to discuss Amir and Gohar according to the characteristics of romantic poems. Criticism and analysis of research shows that the legend of Amir's meeting with Imam Ali (A.S.) is the foundation of the poem named Amir and Gohar. Amir and Gohar are among the legendary characters; But the events revolve around the meeting with Imam Ali (A.S.) and do not indicate the course of the story and romantic events.In fact, there is only one legend about Amir and Gohar, and contrary to the expectations of researchers and lovers of popular literature, there is no poem with this name in Mazandaran. From the verses and couplets attributed to Amir Pazvari by describing feelings to "Gohar", only non-narrative poems can be imagined; Because, only a short section of Amir and Gohar's life is represented in the poems, and since there is no story and romantic history of Amir and Gohar, the story cannot be placed in the framework of romantic narratives.

    Keywords: Amir Pazvari, Amir, Gohar, poem, narrative poem, non-narrative poem