فهرست مطالب

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 61 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل بیگ زاده*، لیلا رحمتیان صفحات 1-33

    نشانه هایی که گفتمان یک روایت را به سوی ایجاد کنشی اصلی در هسته مرکزی هدایت می کنند و به بازتولید معناهایی هوشمند و برنامه مدار می پردازند، نمایانگر الگوی گفتمان کنشی گرمسی در پهنای روایت هستند. مقدمه آثار کلاسیک پارسی بیانگر احساس نویسنده در هنگام پیدایش اثر است. این جستار دلایل گفته پرداز را برای آفرینش روایت با کاوشی گفتمانی در جریان خلق روایت و دریافت نشانه های کلامی در مقدمه منظومه های مخزن الاسرار و اسکندرنامه نظامی گنجوی بررسی و چگونگی کنش گفتمانی را در مقدمه این مثنوی ها تبیین کرده است تا چرایی سرایش منظومه ها را براساس گفتمان کنشی گرمسی با تکیه بر بررسی نشانه هایی که در مقدمه به احوال نظامی در هنگام خلق آثار اشاره دارند، با رویکردی توصیفی- تحلیلی تبیین کند. این پژوهش تطور حالت های نظامی را بر پایه نظریه گفتمان کنشی گرمس بررسی کرده و الگوی گفتمان های کنشی- ارزشی و کنشی- تجویزی را در هسته مرکزی مقدمه آثار حکمی و اخلاقی این شاعر داستان پرداز با استخراج نشانه های گفتمانی ترسیم و تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: گرمس، گفتمان کنشی، نظامی گنجوی، مخزن الاسرار، اسکندرنامه
  • میلاد جعفرپور*، عباس محمدیان صفحات 35-73

    دانش انواع ادبی از رویکردهای درون متنی باسابقه و تاثیرگذاری است که از گذشته برای طبقه بندی متون در نظر گرفته می شده و دگرگونی هایی را نیز تاکنون از سر گذرانده است، اما پیشینه کاربرد نظریه انواع در پژوهش های ادبی ایران به یک سده نمی رسد و هنوز اطلاق موجه آن به صورت فراگیر در بسیاری از حوزه ها و جریان های ادبی با ابهام و چالش روبه رو بوده است. برای مثال، در طبقه بندی روایت های داستانی کهن، این پرسش مطرح می شود که: بر چه اساس و با چه استدلالی می توان نوع ادبی مسلط در متون یادشده را اثبات کرد؟ فقدان پژوهش و نقد جدی در پاسخ به این پرسش، سبب شده تا طی دهه ها، پژوهشگران بدون هیچ روشنگری علمی و روشمندی، داستان های کهن فارسی را با توسل به اصطلاحات ادبی خودساخته، غیرعلمی و بعضا گنگ معرفی کنند و این امر در حالی است که اصطلاحات رایج نه تنها دلالتی جامع و مانع بر مشخصات محتوایی و زبانی این گونه روایات ندارند، بلکه گاه حتی آن ها را در تعلیق نوعی نگاه می دارند یا دچار هم پوشانی چندگانه نوعی می کنند. از آن جایی که یکی از کارکردهای رویکرد بن مایه شناسی، تعیین نوع ادبی متون است، در پژوهش حاضر تلاش شده تا در پیوند با انواع ارسطویی، از این استعداد بالقوه که تاکنون از نظرها دور مانده است، بهره برده شود و برای نخستین بار، به روش استقرایی و با تکیه بر جامعه آماری بن مایه های متنوع سه روایت داستانی ابوطاهر طرسوسی، تعلق نوع ادبی آن ها به حماسه اثبات شود.

    کلیدواژگان: نوع ادبی، بن مایه شناسی، حماسه، ابوطاهر طرسوسی، روایت های داستانی
  • مرجان حسین پور جیرهنده، امید ذاکری کیش، مسعود آلگونه جونقانی* صفحات 75-109

    فرای متاثر از نگرش های تفسیری قرون وسطی و متعهد به آموزه‏ های اصحاب نقد نو و تکیه بر روش‏شناختی ساختارگرا، نظریات بدیعی درباره چگونگی تحلیل ساختار اثر ادبی به دست داده است. او در بوطیقای ادبی خود، معنای اثر ادبی را برساخته‏ای از عناصر و مولفه‏ هایی می‏داند که از زوایای چهارگانه وجه، سمبول، آرکی تایپ و ژانر می‏توان به آن دست یافت. در چنین چارچوبی، او مولفه ‏های ایتوس، میتوس و دایانویا را عناصر اساسی برسازنده معنا بر می‏شمارد. اما در این میان، به نظر می‏رسد به شکلی درخور به ایتوس پرداخته نشده است. در این جستار ابتدا با واکاوی لوازم و عواقب نظری آنچه فرای بدان پای بند است، می‏کوشیم پاسخی برای این مسیله به دست دهیم که اولا، چرا در نقد اتیکال، که الزاما مبتنی بر ایتوس است، ایتوس کنار گذاشته می‏شود. در ادامه، ضمن تبیین روش ‏شناختی تحلیل فرای، ایتوس وانهاده شده به چه شکلی در چارچوب نظری فرای نمایان می‏شود. در پایان مشخص می‏شود که ایتوس نه به واسطه ملاحظات روش‏شناختی، بلکه به سبب ملاحظات غایت‏ شناختی بخشی از چارچوب نظری فرای را تشکیل می‏دهد.

    کلیدواژگان: فرای، ایتوس، میتوس، دایانویا، مرحله، سمبول
  • سجاد صادق وند*، قدرت الله طاهری صفحات 111-141

    اگزیستانسیالیسم از گرایش‏ های فلسفی مهم معاصر است که به طور گسترده در ادبیات نیز بازتاب یافته است و موقعیت، وضعیت‏های مرزی و مرگ از مفاهیم عمده اگزیستانسیالیستی هستند. در این مقاله بازتاب این سه مفهوم اگزیستانسیالیستی در اشعار شمس لنگرودی بررسی شده است. نتایج و شواهد مثال متعدد حاکی از آن است که اولا، هر سه مفهوم عمده وجودی بازتاب زیادی در اشعار این شاعر داشته ‏اند؛ ثانیا، انعکاس این مفاهیم از مجرای منطق هنری و تمهیدات شعری بوده است؛ و ثالثا، رویکردهایی در این میان پررنگ‏تر بوده‏ اند. چهار زیرشاخه را در بین اشعار منعکس‏ کننده مرگ می‏توان بازشناخت که به ترتیب بسامد بیشتر عبارت اند از: 1. مرگ فروپاشنده، پایان‏دهنده و نابودگر؛ 2. مرگ، یک واقع بودگی و یک وضعیت مرزی؛ 3. مرگ و دل شوره آن؛ 4. مرگ و بیهودگی و یاس. در میان وضعیت ‏های مرزی، وضعیت رنج ‏بردن حضوری قابل توجه در اشعار دارد. شاعر در بازتاب این مفاهیم وجودی، دیدگاه ‏های متنوعی در نظر داشته است و بنابراین رویکرد اگزیستانسیالیستی اشعار انطباق کامل با متفکری خاص ندارد.

    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، شعر معاصر ایران، مرگ، موقعیت، موقعیت های مرزی، شمس لنگرودی
  • مهدی ظریفیان*، محمدجعفر یاحقی، محمدعلی همایون کاتوزیان صفحات 143-182

    با وقوع انقلاب مشروطه بحث در ضرورت تحول فرهنگی و نوسازی ادبی و کیفیت آن رونق گرفت. یکی از محورهای مهم این بحث تعیین نسبت ادبیات کهن ایران با وضع جدید بود. نوگرایان این عصر، سنت ادبی را فاقد زایندگی می دیدند و به جای تلاش برای بازخوانی، به حذف آن کمر بستند. در مقابل، سنت گرایان با تقدیس سنت، نگاهی پرستش گرایانه را پی گرفتند که هرگونه نقد بر سنت کلاسیک را تقبیح می کرد. در این مقاله، پس از ارایه گزارشی تاریخی، سرفصل های نقد جریان نوگرا بر سنت کلاسیک فهرست شده است. این سرفصل ها عبارت اند از: زبان تاریخ گذشته، نخبه گرایی، نگاه محدود و منطقه ای، ناتوانی در قبال مقتضیات و نیازهای جهان جدید، توجیه کردن قدرت استبدادی، بی توجهی به کارکرد اجتماعی ادبیات و ماهیت غیرانقلابی و سازش کارانه. سپس این نگاه تخریب گرانه از منظر نظریه جامعه کوتاه مدت تحلیل شده است. این تحلیل نشان می دهد که نقد بی رحمانه تجددگرایان، مصداق بی توجهی به ضرورت انباشت سرمایه است. ضمن این که از فقدان مقوله نقد و نقش حیاتی آن در توسعه و پیشرفت فرهنگی حکایت دارد. همچنین این نقادان به ماهیت استبدادی حکومت که هیچ بدیلی برای آن متصور نبود توجهی نداشتند؛ همان طور که از نقش کلیدی نهاد قدرت در حیات اقتصادی جامعه فرهنگی غافل بودند.

    کلیدواژگان: ادبیات مشروطه، سنت ادبی، تجدد، سنت گرایی، جامعه کوتاه مدت
  • الهام عربشاهی کاشی، رضا شجری* صفحات 183-239

    اسماعیل فصیح از نویسندگان صاحب‏نام و پرکار در زمینه ادبیات داستانی به ویژه ادبیات پلیسی و کارآگاهی است که شماری از آثار وی مانند شهباز و جغدان، شراب خام، درد سیاوش، دل کور و... بیشتر جنبه پلیسی و کارآگاهی دارند. با وجود شهرت این نویسنده، همان طور که نتایج این پژوهش نشان می‏دهد، او تا حد زیادی تحت تاثیر آگاتا کریستی و رمان های جنایی او بوده است؛ به‏ طوری که با مقایسه تطبیقی آثار پلیسی این دو نویسنده می‏توان به بسیاری از مولفه ‏های مشترک در زمینه ادبیات پلیسی در آثار ایشان دست یافت. اسماعیل فصیح نه‏تنها در انتخاب زبان راوی و نوع شخصیت پردازی بلکه حتی در انتخاب پی رنگ برخی داستان ها نیز تحت تاثیر آگاتاکریستی بوده است. این ادعا را می توان از طریق مقایسه متن آثار هر دو نویسنده اثبات کرد. نویسندگان کوشیده ‏اند در این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی و با شیوه اسناد کتابخانه‏ای میزان تاثیرپذیری فصیح را از آگاتا کریستی تبیین و اثبات کنند. کاری که تاکنون از سوی پژوهشگران و ناقدان ادبیات داستانی صورت نگرفته است و در نوع خود تازگی دارد.

    کلیدواژگان: آگاتا کریستی، اسماعیل فصیح، رمان، ادبیات پلیسی، عناصر داستان
  • نیلوفر جعفرزاده، مصطفی جلیلی تقویان* صفحات 241-265

    در بلاغت مسلمانان درباره شیوه ‏های سرودن قصیده مباحثی وجود دارد. یکی از این بحث‏ها در میان شاعران و ناقدان، روایی داشته و دربردارنده دستورهایی خاص برای سرودن قصیده است؛ بدین معنا که شاعر باید مراحلی را طی کند تا بتواند قصیده‏ای زیبا بسراید. او باید نخست معانی را در ذهن خود حاضر گرداند، سپس وزن و قافیه‏ای متناسب با آن معنی انتخاب کند و سرانجام به حک و اصلاح شعرش بپردازد. پرسش مقاله حاضر این است که بنیاد فلسفی این شیوه سرودن چیست؟ به ‏نظر می‏آید این بنیاد، در نظریه زبانی ارسطو، که در کتاب ارگانون و مبحث باری ارمنیاس آمده است، ریشه دارد.

    کلیدواژگان: قصیده پردازی، ناقدان مسلمان، ارسطو، ارگانون، نظریه زبانی
|
  • Khalil Baygzade*, Leyla Rahmatian Pages 1-33

    The signs that direct the discourse of a narrative to create a core action in the central core and to reproduce intelligent and program-oriented meanings constitute the pattern of Greimas’ action discourse in the context of the narrative. The preface of Persian classics reflects the author's feelings in creating the work. This essay has examined the narrator's reasons for creating the narrative by exploring the discourse in the process of creating the narrative and the reception of the verbal signs in the prefaces of the verses of Nizāmi Ganjavi ‘s Makhzan-ol-Asrār and Iskandernāme. This essay explained the manner of discourse action in the opening of these Masnavies using a descriptive-analytical approach to illustrate the composition of these poems based on Greimas’s discourse and relying on the study of the signs that refer to the conditions of the Nizāmi in the preface during the creation of the works. This study investigated the evolution of Nizmi's states using Greimas' action discourse theory and extracted and analyzed the pattern of action-value and action-prescriptive discourses in the central core of the preface of the ethical and didactic works of this narrative poet by extracting discourse signs.

    Keywords: Greimas, action discourse, Nizāmi Ganjavi, Makhzan-ol-Asrār, Iskandernāme
  • Milad Jafarpour*, Abbas Mohammadian Pages 35-73

    Knowledge of literary genres is one of the oldest and most influential intertextual approaches that has been used to classify texts since the past and has been subject to change. But the background of the theory of genres in Iran is less than a century, and its justified application in a comprehensive way in many fields and literary trends is still facing ambiguities and challenges. For example, in classifying ancient narratives, the question arises: on what basis and with what considerations can the dominant literary genres in these texts be proved? The lack of serious research and criticism in response to this question has led researchers over the decades to classify ancient Persian stories by resorting to self-invented, unscientific literary terms without methodological explanation, while the common terms not only fail to give a comprehensive indication of the content and linguistic characteristics of such narratives, but even keep them in a genre indecision or lead them to several similar genres. Since one of the functions of motif study is to determine the literary genre of the texts, the present study has attempted to draw on the Aristotelian theory of genres to utilize this potential talent and prove for the first time through the method of inductive reasoning and relying on the statistical community based on the study various motifs of three stories of Abu Tahir Tarsusi that their literary genres belong to the epic.

    Keywords: Literary genres, study of motifs, Epic, Abu Tahir Tarsusi, narratives
  • Marjan Hosseinpoor Jeerhandeh, Omid Zakerikish, Masoud Algooneh Juneghani* Pages 75-109

    Influenced by the interpretive attitudes of the Middle Ages and committed to the teachings of New Criticism, Frye, drawing on structuralist methodology, developed innovative ideas for analyzing the structure of a literary work. In his literary poetics, he assumes that the meaning of a literary work consists of elements and components that can be determined by focusing on mode, symbol, archetype, and genre. In such a framework, he considers the components of ethos, mythos, and dianoia as the basic elements that make up meaning. Meanwhile, however, it seems that Ethos has not been adequately addressed. In this essay, we first attempt to answer why ethos seems to be neglected in his ethical critique, which is necessarily based on ethos, through an analysis of the theoretical implications and consequences of what Frye holds. In what follows, along with the methodological explanation of Frye's analysis, we attempt to show how the seemingly neglected ethos reappears in Frye's theoretical framework. In the end, it turns out that ethos is part of Frye's theoretical framework not because of methodological considerations, but because of teleological considerations.

    Keywords: Frye, Ethos, Mythos, Dianoia, phase, symbol
  • Sajad Sadeqvand*, Qodratollah Taheri Pages 111-141

    Existentialism is one of the most important contemporary philosophical currents, widely reflected in literature; situation, Boundary Situations and death are major existential concepts. In this paper, the reflection of the above concepts in the poems of Shams Langeroodi was surveyed. The results and numerous examples show that firstly, these concepts were reflected to a great extent in the studied poems; secondly, these concepts were reflected through artistic logic and poetic arrangements; and thirdly, some approaches and subdivisions can be seen among the results. Four existentialist approaches to death can be seen among the poems, which are, in order of frequency, as follows: 1. Death as a phenomenon that causes decay, ending, and termination 2. Death as a fact and as a boundary situation. 3. Death and anxiety 4. Death and absurdity and futility. Among Boundary situations, suffering is the most significant. The poet has reflected on the concepts from a variety of perspectives, and therefore the existentialist approach of the poems cannot be fully traced back to a particular thinker.

    Keywords: Existentialism, ‌ situation, boundary situations, death, Shams Langeroodi, contemporary poetry of Iran
  • Mahdi Zarifian*, MohammadJafar Yahaghi, Mohammadali Homa Katouzian Pages 143-182

    With the occurrence of the Constitutional Revolution, the discussion on the necessity of cultural transformation and the revitalization of literary renovation flourished. One of the important aspects of this discussion was determining the relationship between ancient Iranian literature and the new situation. The modernists of this era viewed literary tradition as sterile and stagnant, seeking to destroy it instead of attempting to reinterpret it. On the other hand, traditionalists took a worshipful approach to tradition, condemning any critique of classical tradition. In this article, after providing a historical overview, the critical aspects of the modernist approach to classical tradition are listed. These aspects include the outdated language, elitism, narrow and regional perspectives, inability to address the requirements and needs of the new world, justifying authoritarian power, neglecting the social function of literature, and non-revolutionary and accommodative nature. Subsequently, this destructive perspective is analyzed from the perspective of short-term society theory. This analysis reveals that the merciless critique of the modernists is an expression of their disregard for the necessity of capital accumulation, while also highlighting the absence of the concept of critique and its vital role in cultural development and progress. Furthermore, these critics paid no attention to the nature of the authoritarian government, for which no alternative was conceivable, and they were oblivious to the key role of power institutions in the cultural life of society.

    Keywords: Constitutional literature, literary tradition, renewal, traditionalism, short-term society theory
  • Elham Arabshahi Kashi, Reza Shajari* Pages 183-239

    Ismail Fasih is one of the most famous and prolific writers in the field of fiction, especially police and detective literature. Some of his works such as Shahbaz and Jagdan, Sharab Kham, Dard Siavash, Del Kor etc. mostly have a police and detective aspect despite the fame of this author. As the results of this research show, he was strongly influenced by Agatha Christie and her detective novels. Thus, if we compare the police-related works of these two authors, we can find many common elements in the field of police literature in their works. Ismail Fasih was influenced by Agatha Christie not only in the choice of the narrator's language and the way of characterization, but also in the choice of the plot of some stories. This assertion can be proved by comparing the texts of the two authors. In this research, the authors have tried to explain and prove the influence of Agatha Christie's eloquence in a descriptive-analytical way and with the method of library documents. This is a work that has not been done before by the researchers and critics of fiction literature and it is new in its kind.

    Keywords: Agatha Christie, Ismail Fasih, novel, detective literature, story elements
  • Nilufar Jafarzade, Mostafa Jalili Taqavian* Pages 241-265

    In Muslim rhetoric, there are some debates about the way odes are composed. One of the debates among poets and critics is a narrative that contains specific instructions for composing an ode. That is, poets must go through certain steps to compose a beautiful ode. According to the instructions, poets should first think about the meaning and then choose a suitable meter and rhyme. Finally, they are to correct and confirm the poems. This study attempts to find out what the philosophical basis of this method of writing poems is. The study concludes that this foundation has its roots in Aristotle's theory of language mentioned in Organon and Peri Hermeneias.

    Keywords: Poetry, Muslim Critics, Aristotle, The Organon, linguistic theory