فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیلوفر ساسانی، رسول روغنیان، گیتی امتیازی، سید مهرداد جلالی، افسانه آقایی صفحات 179-188
    سابقه و هدف

    شناسایی و کشف آنتی بیوتیک ها از دستاورد های مهم بشر در زمینه بیماری های عفونی بوده است، اگر چه پس از زمان کوتاهی، پدیده مقاومت آنتی بیوتیکی ایجاد شد. امروزه نیاز به نوآوری در کنترل عفونت های میکروبی نظیر استفاده از پپتید های ضد میکروبی وجود دارد. این پپتیدها در نوتروفیل ها به وفور یافت می شوند و از آن جایی که فیلترهای کاهنده لکوسیتی منبع ارزشمندی از این سلول ها می باشد، به عنوان یک گزینه در دسترس مورد مطالعه قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه تجربی جامعه مورد مطالعه فیلترهای کاهنده لکوسیتی بودند که با روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان انتخاب شدند. ابتدا لکوسیت ها استخراج و سپس نوتروفیل ها جداسازی شد. پپتید دیفنسین پس از سونیکاسیون نوتروفیل ها استخراج شد و خالص سازی پپتید با دستگاه HPLC صورت گرفت. باکتری استافیلوکوکوس اوریوس کشت و میزان تلقیح باکتری تعیین و حداقل غلظت بازدارندگی رشد به روش ماکرودایلوشن سنجیده شد. سپس قطر هاله عدم رشد پپتید دیفنسین برای باکتری مورد نظر تعیین گردید.

    یافته ها

    با استفاده از استاندارد دیفنسین، پیک دیفنسین خالص جمع آوری گردید و حداقل غلظت بازدارندگی رشد به میزان 5/2 میکروگرم بر میلی لیتر برای باکتری استافیلوکوکوس اوریوس به روش ماکرودایلوشن تعیین شد. منطقه مهار رشد در بررسی قطر هاله عدم رشد برابر با 9 میلی متر محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    درمان بیماری های عفونی با ظهور گسترده مقاومت های دارویی با چالش مواجه و استفاده از نوآوری های جدید اجتناب ناپذیر شده است. دیفنسین به عنوان پپتید ضدمیکروبی گزینه مناسبی است که در نوتروفیل های حاصل از فیلترهای کاهنده لکوسیتی به وفور یافت می شود و برای تحقیقات در خصوص داروهای جدید ضدمیکروبی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دیفنسین، حداقل غلظت بازدارندگی، استافیلوکوک اورئوس
  • مینا صمدی ایوریق، آرزو اودی، بیژن کیخایی، سعید محمدی صفحات 189-195
    سابقه و هدف

    بیماری آنمی داسی شکل بعد از تالاسمی، دومین هموگلوبینوپاتی شایع با عوارضی مانند انسداد عروقی و هم چنین آنمی همولیتیک است. تزریق خون به عنوان یک درمان حمایتی برای این بیماران به شمار می رود. از این رو، یکی از چالش های مهم در این بیماران، آلوایمونیزاسیون گلبول های قرمز در اثر تزریق خون است و می توان از شناسایی واحد خون مناسب از نظر آنتی ژن منفی برای تزریق به بیماران به عنوان یکی از مشکلات اصلی انتقال خون در این بیماران یاد کرد. در این مطالعه، شیوع آلوایمونیزاسیون در بیماران داسی شکل استان خوزستان بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که از نوع مقطعی غیر مداخله ای (توصیفی) بود، پس از اخذ رضایت از 184 بیمار کم خونی داسی شکل و داسی- تالاسمی مراجعه کننده به بیمارستان شهید بقایی2 اهواز که با شیوه نمونه گیری غیر تصادفی انتخاب شدند، نمونه خون محیطی حاوی ضد انعقاد EDTA دریافت شد، میزان آلوایمونیزاسیون و شناسایی و تعیین آلوآنتی بادی به روش هماگلوتیناسیون تعیین شد.

    یافته ها

    میزان شیوع آلوایمونیزاسیون در این جمعیت 13% بود. در 24 بیمار 12 نوع آلوآنتی بادی شناسایی شد. شایع ترین آلوآنتی بادی به ترتیب Anti-E (8=n ، 33%)،  Anti-c (5 n= ، 8/20%) و Anti-D (4= n ، 6/16%) و Anti- Kell (4 n= ، 6/16%) بود.

    نتیجه گیری

    شایع ترین آلوآنتی بادی در بیماران آنمی داسی شکل استان خوزستان، علیه سیستم گروه خونی Rh و سپس Kell بود. بنابراین توصیه می شود به این افراد خون سازگار از نظر آنتی ژن های Rh (D,C,c,E) و Kell تزریق شود.

    کلیدواژگان: آنمی، بیماری داسی شکل، انتقال خون
  • لیلا کسرائیان، مهسان نادگران، نیما نادری، سید امیررضا مصباحی صفحات 196-203
    مقدمه و هدف

    شکستگی های لگن آسیب های شایعی هستند که منجر به از دست دادن خون می شوند وبسیاری از این بیماران به تزریق خون نیاز دارند.این مطالعه برای بررسی فراوانی تزریق خون ، عوامل موثر و ‏آستانه ی تزریق خون در بیماران با جراحی های لگن انجام شد. ‏

    مواد و روش ها :

    این مطالعه گذشته نگر مقطعی بر روی بیماران مبتلا به شکستگیهای پروگزیمال ران در سال 1399 در بیمارستان شهید چمران شیراز تحت عمل جراحی لگن قرار گرفته بودند انجام گرفت.فراوانی تزریق خون، میانگین هموگلوبین قبل از تزریق خون وعوامل مرتبط بررسی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه از 218 بیمار به 65بیمار (29.8%) خون تزریق شد. ، میانگین هموگلوبین قبل از تزریق خون 10.99گرم در دسی لیتر بود . میانگین هموگلوبین دربیمارانی که خون دریافت کرده بودند از  بیمارانی که خون دریافت نکرده بودند کمتربود  (10.55±1.61) درمقابل. (12.45±1.60)P<0.001), CI95:1.42-2.36)..میانگین تعداد کیسه های مصرفی در بیمارانی که خون دریافت کرده بودند 2.30±0.72 (1 تا 4) کیسه خون بود.فراوانی تزریق خون به هموگلوبین قبل از عمل، نوع بیهوشی ، نوع عمل جراحی ،سابقه ی کم خونی ، طول مدت جراحی وجراح بستگی  و جنس داشت.فراوانی تزریق خون به سن بیماران بستگی نداشت.

    نتیجه گیری  :

     در این مطالعه میانگین هموگلوبین قبل از تزریق خون بالاتر از مطالعات قبلی بود .به نظر می رسد نیاز به آموزش پزشکان و تاکید بر استفاده از استراتژی تزریق خون محدود به منظور کاهش مصرف خون،کاهش عوارض در بیمارو  مدیریت بهتر خون انجام گیرد

    کلیدواژگان: تزریق خون، جراحی، هموگلوبین، لگن
  • فاطمه امیری، الهام سلگی، نرگس محمدی پارسا، حسن رفیعی مهر صفحات 204-213
    سابقه و هدف

    شاخص های خون در بیماری کووید-19 تغییراتی دارند که می توانند در تعیین سیر بیماری موثر باشند. در این مطالعه تغییرات شاخص های خونی در افراد مبتلا به کووید-19 مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، تغییرات پلاکت، گلبول سفید، گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، RDW ، MCV ، MCH و MCHC روز اول و هفتم 167 بیمار مبتلا به کووید-19 بررسی شدند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 26 صورت گرفت. جهت مقایسه کمی آزمون غیر پارامتری ویل کاکسون و مقایسه کیفی رتبه ای از آزمون مونته کارلو استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین شاخص های خونی روز اول و هفتم، به ترتیب گلبول قرمز 59/0 ± 64/4 و 62/0 ± 39/4 میلیون در میکرولیتر (001/0 <p)، گلبول سفید 84/3 ± 20/6 و 13/4 ± 55/7 هزار در میکرولیتر (001/0 <p)، پلاکت 14/90 ± 54/179 و 03/109 ± 76/269 هزار در میکرولیتر (001/0 <p)، هموگلوبین 71/1 ± 20/13 گرم در دسی لیتر و 77/1 ± 27/12 گرم در دسی لیتر (001/0 p<)، هماتوکریت 67/4 ± 45/40 و 02/5 ± 16/38 درصد (001/0 <p)، RDW 55/0 ± 1/12 و 66/0 ± 1/13 درصد (001/0 p<)، MCV  43/5 ± 18/87  و62/5 ± 15/87 فمتولیتر، MCH 16/2 ± 47/28 و 03/2 ± 18/28 پیکوگرم (002/0= p) و MCHC 63/1 ± 56/32 و 64/1 ± 35/32 گرم در دسی لیتر بود. 

    نتیجه گیری

    میزان گلبول سفید، پلاکت و RDW نسبت به روز اول بستری افزایش و میزان گلبول قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین، MCH ، MCV و MCHC نسبت به روز اول کاهش یافته بود.

    کلیدواژگان: شمارش پلاکت، شمارش گلبول سفید، اندکس های گلبول قرمز
  • راشین فروغی اردکان، پریچهر حناچی، آزیتا آذرکیوان، علی عرب خزائلی صفحات 214-224
    سابقه و هدف

    تزریق خون به عنوان درمان حیات بخش بیماری تالاسمی، عوارضی هم چون انباشته شدن آهن در غدد درون ریز را به دنبال دارد. در بدن هیچ راه دفع موثری برای آهن اضافی وجود ندارد، در نتیجه استفاده از شلاته کننده های آهن ضروری است. هدف این مطالعه، بررسی شیوع هیپوتیروییدی و ارتباط آن با میزان بار آهن و نتایج MRI قلبی و کبدی [A1] به عنوان روش نوین تشخیص رسوب آهن و درمان آهن زدایی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی روی 232 بیمار بتا تالاسمی ماژور و اینترمدیا درمانگاه تالاسمی بزرگسال تهران در سال 1400 که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند، [A2] انجام شد. مقایسه سطح سرمی هورمون های تیروییدی و فریتین با آزمون های کای دو، تی مستقل، من ویتنی[A3]  و کروسکال والیس، توسط نرم افزار 26 SPSS انجام شد.

    یافته ها

    شیوع هیپوتیروییدی در بیماران با میانگین سنی 02/9 ± 79/40 سال، 6/27% به دست آمد و هیچ ارتباط معناداری میان ابتلا به هیپوتیروییدی و فریتین و هم چنین رسوب آهن قلبی و کبدی یافت نشد. سطح هورمون TSH در مردان به طور معناداری بالاتر از زنان بود (01/0 =p). اکثر بیماران از داروهای آهن زدای ترکیبی استفاده می کردند ولی نوع دارو در هیچ یک از دو گروه بیمار تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اضافه بار آهن در ابتلا به هیپوتیروییدی موثر باشد اما لزوما موجب آن نمی شود. علی رغم درمان آهن زدایی، این عارضه هنوز یکی از مشکلات اساسی است. پیشنهاد می شود در مطالعه های بعدی میزان بار آهن و درمان آهن زدایی، قبل و بعد از شروع کم کاری تیرویید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی، تالاسمی، اضافه بار آهن، عناصر آهن زدا
  • معصومه کامیاب نیا، فرشاد غزالیان، عباس حاجی فتحعلی، شهرام سهیلی، ماندانا غلامی صفحات 225-235
    سابقه و هدف

    فعالیت ورزشی ممکن است در تنظیم عملکرد خون سازی به عنوان فعال کننده و محرک سلول های بنیادی خونساز نقش داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر یک هفته انجام تمرینات هوازی منظم برسلول های بنیادی CD34+ و میزان تولید پلاکت های جدید و مدت زمان بستری در بیماران مبتلا به سرطان خون بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی، 39 بیمار کاندیدای پیوند اتولوگ سلول های بنیادی با میانگین سنی 76/14 ± 93/46 سال و تعداد 22 مرد (56%) و 17 زن (44%) انتخاب شدند و به روش تصادفی به دو گروه تجربی (18 نفر) و کنترل (21 نفر) تقسیم شدند. هر دو گروه G-CSF دریافت کردند. بیماران گروه تجربی، یک هفته تمرین تردمیل با شدت بین 40 تا 60 درصد ضربان قلب ذخیره انجام دادند اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. نمونه خون بلافاصله پس از تمرین، در زمان بستری و ترخیص، گرفته شد و با آزمون  t و 22 SPSS تحلیل گردید.

    یافته ها

    تعداد سلول های CD34+ بعد از تمرین در هر دو گروه افزایش یافت (0001/0<p) ولی بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت. میانگین میزان پلاکت در زمان ترخیص در گروه تجربی و کنترل به ترتیب 75077 ± 88687 و 32023 ± 29/42714 در هر میکرولیتر خون بود و بین دو گروه تفاوت معناداری را نشان داد (01/0=p). در میانگین مدت زمان بستری بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    ترکیب درمان  G-CSFو یک هفته تمرین هوازی، اثر مثبتی بر میزان پلاکت خون بیمارانی دارد که تحت پیوند اتولوگ سلول های بنیادی خون محیطی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، تمرین هوازی، سلول های بنیادی خونساز، پلاکت ها، پیوند
  • هایده جوادزاده شهشهانی، فاطمه اخوان تفتی، صدیقه امینی کافی آباد صفحات 236-254
    سابقه و هدف

    روش های متفاوتی برای تهیه پلاکت وجود دارد. هر یک از این روش ها برای مراکز انتقال خون، اهداکنندگان و بیماران می توانند مزایا و محدودیت هایی داشته باشند. آگاهی از آن ها برای تصمیم گیری در مورد انتخاب روش مناسب در مراکز انتقال خون لازم است. این مقاله به مرور روش های تهیه پلاکت و مقایسه آن ها می پردازد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مروری، مقاله های مرتبط با تهیه پلاکت جستجو شد و متون مقاله ها و مراجع شناسایی و استخراج گردید. کلید واژه های blood component ، platelet-rich plasma ، platelet concentrate ، buffy-coat method ، platelet storage ، buffy-coat pooled platelet ، plateletpheresis ، pathogen inactivation ، Overnight storage ، preparation concentrate ، Leukofiltered platelets در پایگاه های داده PubMed, Web Of Science, Scopus, Magiran, SID و موتور جستجوی Google و Google Scholar در بازه اردیبهشت تا خرداد 1401 جستجو شد.

    یافته ها

    مطالعه ها در مورد مقایسه روش های تهیه پلاکت نتایج مختلفی داشته اند. در روش بافی کوت در هنگام سانتریفیوژ، گلبول های قرمز به عنوان تکیه گاهی برای پلاکت ها عمل می کنند، در حالی که در روش پلاسمای غنی از پلاکت، پلاکت ها در معرض دیواره پلاستیکی کیسه قرار می گیرند و منجر به فعال شدن پلاکت ها می شود. برخی یافته های جدیدتر نشان داده اند کیفیت و اثر بخشی بالینی روش بافی کوت بهتر از روش پلاسمای غنی از پلاکت و معادل روش آفرزیس است. با این حال هنوز شواهد کافی در دسترس نیست. محدودیت های تهیه پلاکت به روش آفرزیس شامل هزینه، محدودیت جذب اهداکنندگان و زمانبر بودن فرآیند باعث تمایل به سمت سایر روش ها شده است. به هر حال در مواردی مانند مقاومت پلاکتی، تهیه پلاکت همسان به روش آفرزیس ضروری است.

    نتیجه گیری

    برای بهبود کیفیت پلاکت ها و بهینه سازی درمان بیماران ترومبوسایتوپنیک تهیه پلاکت های ادغام شده کم لکوسیت با توجه به چالش های روش آفرزیس گزینه مناسبی است. با پیشرفت روش هایی مانند کاهش پاتوژن و مواد افزودنی پلاکتی سعی می شود ایمنی و عمر نگهداری این فرآورده بیشتر گردد.

    کلیدواژگان: پلاکت ها، پلاسمای غنی از پلاکت، پلاکت فرزیس
  • مژگان پورمختار صفحات 255-264
    سابقه و هدف

    امروزه مسیله بروز مقاومت میکروبی از مهم ترین چالش های حوزه سلامت عمومی می باشد و استفاده از ترکیبات ضد میکروبی جدید زیست سازگار، ایمن و موثر برای مقابله با آن اهمیت زیادی دارد. درمان های مبتنی بر فرآورده های پلاکتی به علت خواص ضد میکروبی پلاکت ها، می توانند برای مقابله با عفونت های میکروبی، به عنوان درمان مکمل در کنار آنتی بیوتیک ها کاربرد داشته باشند. در این مقاله مروری، خواص و مکانیسم اثر ضد میکروبی پلاکت ها و فرآورده های پلاکتی به همراه برخی از شواهد موجود در این زمینه به اختصار شرح داده شده اند.

    مواد و روش ها

    در این مقاله مروری، فرآیند جستجو در بانک های اطلاعاتی Google scholar و PubMed و با استفاده از کلمات کلیدی Platelets , Platelet-Rich plasma, Anti-Infective Agents و بدون محدودیت زمانی صورت پذیرفت. تعداد 107 مقاله مرتبط انتخاب و یافته های آن ها درخصوص خواص و مکانیسم اثر ضدمیکروبی پلاکت ها و فرآورده های پلاکتی استفاده شدند.

    یافته ها

    فرآورده های پلاکتی فعالیت ضد میکروبی خود را مرهون برخورداری از تعداد زیاد پلاکت، وجود انواع مولکول های زیست فعال، مقادیر بالای پروتیین های میکروب کش پلاکتی و بهره گیری از مکانیسم های متعدد می باشند. اگرچه زیست سازگاری، بی خطری، اثربخشی بالینی بالا و عوارض جانبی محدود از مزایای فرآورده های پلاکتی هستند، ولی استانداردسازی و بهینه سازی دستورالعمل های تهیه آن ها نیز چالش هایی مهم می باشند.

    نتیجه گیری

    استفاده از فرآورده های پلاکتی به همراه آنتی بیوتیک ها، گزینه مناسبی برای درمان عفونت های میکروبی مختلف می باشد.

    کلیدواژگان: پلاکت ها، پلاسمای غنی از پلاکت، عوامل ضد عفونت
|
  • N. Sasani, R. Roghanian, G. Emtiazi, S.M. Jalali, A. Aghaie Pages 179-188
    Background and Objectives

    Discovery of antibiotics has been one of the important achievements of mankind in the field of infectious diseases, although after a short time, the phenomenon of antibiotic resistance was created. Nowadays, there is a need for an innovation in the control of microbial infections such as the use of antimicrobial peptides. These peptides are abundantly found in neutrophils and since leukoreduction filters are a valuable source of these cells, it has been studied as an available option

    Materials and Methods

    In this experimental study, leukoreduction filters was selected by easy non-probability sampling method. First, leukocytes were extracted from leukoreduction filters and then neutrophils were isolated. Defensin peptide was extracted after sonication of neutrophils and was purified by HPLC. Staphylococcus aureus bacteria was cultured and the amount of bacterial inoculation was determined and the minimum inhibitory concentration was measured by macrodilution method. Microbial inhibition halo diameter size of defensin was determined for the intended bacteria.

    Results

    Using defensin standard, purified defensin peak was collected and the minimum inhibitory concentration was determined as 2.5 μg/mL on Staphylococcus aureus by macrodilution method. Microbial inhibition halo diameter size was calculated as 9 mm

    Conclusions

    The treatment of infectious diseases has faced a challenge with the widespread emergence of drug resistance, and the use of new innovations is inevitable. Defensin as an antimicrobial peptide is a suitable option that is abundantly found in neutrophils obtained from leukoreduction filters and is suggested for research on new antimicrobial drugs

    Keywords: Defensin, Minimum Inhibitory Concentration, Staphylococcus aureus
  • M. Samadi Ivriq, A. Oodi, B. Keikhaei, S. Mohammadi Pages 189-195
    Background and Objectives

    Sickle Cell Disease is the second most common hemoglobinopathy after thalassemia and is characterized by vascular occlusion and hemolytic anemia. Blood transfusion is considered as a supportive treatment for patients with sickle cell disease. The alloimmunization of red blood cells is a major challenge in these patients. Accordingly, supplying the appropriate antigennegative blood units is a major problem in blood transfusion. The aim of this study was to= evaluate the alloimmunization rates among individuals with Sickle Cell Disease in Khuzestan province.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, a total of 184 patients with sickle cell anemia and sickle-thalassemia were referred to the Shahid Beqaei hospital in Ahvaz. 5-10 mL of peripheral blood containing the anticoagulant EDTA was collected by non-random sampling procedure. The prevalence of phenotypes and the rate of alloimmunization were determined by the hemagglutination technique.

    Results

    The prevalence of alloimmunization in this population was 13.0%. In 24 patients, twelve types of alloantibodies were detected. The most common alloantibodies were Anti-E (33.3%, n = 8), Anti-c (20.8%, n = 5), Anti-D (16.6%, n = 4), and Anti- Kell (16.6%, n 4).

    Conclusions

    Antibody against Rh blood group system and anti-Kell were the most prevalent alloantibodies among sickle cell anemia patients in the province of Khuzestan. Therefore, it is highly recommended to transfuse these individuals with blood units compatible with the Rh (D, C, c, and E) and Kell antigens.

    Keywords: Anemia, Sickle Cell, Blood Transfusion
  • L. Kasraian, M. Nadgaran, N. Naderi, S.A.R. Mesbahi Pages 196-203
    Background and Objectives

    Many of hip fracture patients need transfusion. We examined the frequency of blood transfusion, the relative factors, and the threshold of hemoglobin in hip fracture patients receiving blood transfusion before and during pelvic surgeries.

    Materials and Methods

    This retrospective cross-sectional study was conducted on all patients with proximal femur fractures who underwent hip surgery at Shahid Chamran Hospital in Shiraz in 2020. The frequency of blood transfusion, hemoglobin threshold, and the related factors was investigated.

    Results

    Out of 218 patients, 65 (29.8%) had received blood out of whom 23 patients (35.4%) had received blood before surgery. The hemoglobin threshold before transfusion was 10.99. The average hemoglobin in patients who received blood was less than the patients who did not receive blood (p< 0.001) 10.55 ± 1.61 versus 12.45 ± 1.61. The average number of units used in patients who received blood was 2.30 ± 0.72 (1 to 4 blood units). The frequency of blood transfusion was related to hemoglobin before surgery, gender, type of anesthesia, type of surgery, history of anemia, duration of surgery, and surgeon. The amount of blood consumption did not depend on the patient age .

    Conclusions

    The average hemoglobin before transfusion was higher than previous studies. It seems that the blood transfusion threshold was higher than in previous studies. Considering the risks and costs of blood transfusion, it seems that physicians' education and emphasis on the use of restrictive transfusion strategy can lead to reduction of blood consumption, reduction of complications, and better blood management.

    Keywords: Blood Transfusion, Surgery, Hemoglobin, Hip
  • F. Amiri, E. Solgi, N. Mohammadi parsa, H. Rafeemehr Pages 204-213
    Background and Objectives

    Blood indices have variation in Covid-19 that could affect diagnosis. Blood index changes in Covid-19 inpatiens were evaluated.

    Materials and Methods

    In a descriptive/cross-sectional study, 167 Covid-19 inpatients in Besat Hospital in Hamedan were selected and in terms of changes on the first and seventh days of the blood indices were investigated. Data analysis was done with SPSS software version 26. In order to compare the blood indices on the first and seventh days of hospitalization, Wilcoxon and Monte Carlo tests were used.

    Results

    The average blood indices on the first and seventh day were 4.64 ± 0.59 and 4.39 ± 0.62 million in microliter (p< 0.001) for RBCs, 6.20 ± 3.84 and 7.55± 4.13 thousand in microliter (p< 0.001) for white blood cells, 179.54 ± 90.14 and 269.76 ± 109.03 thousand in microliter (p< 0.001) for platelets, 13.20 ± 1.71 and 12.27 ± 1.77 g/dL (p< 0.001) for hemoglobin, 40.45 ± 4.67 and 38.16 ± 5.02 % (p< 0.001) for hematocrit, 12.5 ± 0.55 and 13.1 ± 0.66 % (p< 0.001) for RDW, 87.18 ± 5.43 and 87.15 ± 5.62 femtoliters for MCV, 28.47 ± 2.16 and 28.18 ± 2.03 picograms (p= 0.002) for MCH and 32.56 ± 1.63 and 32.35 ± 1.64 g/dL for MCHC.

    Conclusions

    Blood indices in Covid-19 inpatients undergo changes from the time of admission to the seventh day. White blood cell, platelet and RDW were increased and red blood cell, hematocrit, hemoglobin, MCV, MCH and MCHC decreased compared to the first day of hospitalization.

    Keywords: Platelet Count, White Blood Cell Count, Red blood cell indices
  • R. Foroughi Ardakan, P. Hanachi, A. Azarkeivan, A. Arab Khazaeli Pages 214-224
    Background and Objectives

    Blood transfusion in thalassemia patients has side effects such as endocrine iron overload. It is necessary to use iron chelators. The aim is to investigate the prevalence of hypothyroidism and its relationship with the level of iron overload and the results of the heart and liver MRI as a new method for diagnosing iron deposition, and iron removal treatment. Determining the factors affecting this complication can help prevent or improve it.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 232 beta-thalassemia major and intermedia patients of Tehran adult thalassemia clinic in the year 1400 who were selected by convenient sampling method. The comparison of the level of thyroid hormones and ferritin was done with Chi-squared, independent t, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests by SPSS 26.

    Results

    The prevalence of hypothyroidism in patients with an average age of 40.79 ± 9.02 year was 27.6% There was no significant relationship between hypothyroidism with ferritin levels or heart and liver iron deposition. TSH level was significantly (p= 0.01) higher in men than women. Most of patients used combined iron chelators, but the type of drug was not significantly different.

    Conclusions

    It seems that iron overload may be effective in hypothyroidism, but it does not necessarily lead to it. Despite the treatment of iron deficiency, this complication is still one of the main problems. It is suggested to consider the amount of iron load and iron removal treatment before and after the onset of hypothyroidism in future studies.

    Keywords: Hypothyroidism, Thalassemia, Iron Overload, Iron Chelating Agents
  • M. Kamyabnia, F. Ghazalian, A. Hajifathali, Sh. Soheili, M. Gholami Pages 225-235
    Background and Objectives

    Exercise may play a role in regulating hematopoietic function as an activator and stimulator of hematopoietic stem cells. The purpose of this study was to investigate the effect of one week of regular aerobic exercise on the mobilization of CD34+ stem cells and the amount of new platelet production and the duration of hospitalization in leukemia patients.

    Materials and Methods

    In this clinical trial study, 39 patients with an average age of 46.93 ± 14.76 including 22 men (56%) and 17 women (44%) who were candidates for stem cell transplantation were randomly divided into two experimental (18 patients) and control groups (21 patients). Both groups received G-CSF. Patients in the experimental group did one week of treadmill training, but the control group did not receive any intervention. Blood samples were taken from patients immediately after training, during hospitalization and at discharge. In order to analyze the data, t-tests and SPSS 22 were used

    Results

    CD34+ cells increased after training in two groups (p< 0.0001), but there was no significant difference between the two groups. The average amounts of platelets at the time of discharge in the experimental and control groups were 88687 ± 75077 and 42714.29 ± 32023 per microliter of blood, respectively, and it showed a significant difference between the two groups (p= 0.01).

    Conclusions

    Combination of G-CSF treatment and one week aerobic exercise have a positive effect on the amount of blood platelets in patients undergoing autologous peripheral blood stem cell transplantation.

    Keywords: Stem Cells, Aerobic Exercise, Hematopoietic Stem Cells, Platelets, Transplantation
  • H. H Javadzadeh Shahshahani, F. Akhavan Tafti, S. Amini Kafi‐abad Pages 236-254
    Background and Objectives

    There are different ways to prepare platelets. Every one of these methods can have advantages and limitations for blood transfusion centers, donors, and patients. Knowledge of them is necessary for choosing the proper technique in blood transfusion centers. This article reviewed the methods of preparing platelets and compared them.

    Materials and Methods

    Studies related to the preparation of platelet components, the texts of articles, and review references were extracted. PubMed, Web of Science, Scopus, Magiran, SID, Google, and Google Scholar search engines were used for keywords such as blood component, platelet-rich plasma, platelet concentrate, buffy-coat method, platelet storage, buffy-coat pooled platelet, plateletpheresis, pathogen inactivation, Overnight storage, preparation concentrate, Leukofiltered platelets from May to June 2022.

    Results

    Studies comparing platelet preparation methods have had different results. One of the advantages of Buffy–coat method may be less activation, as platelets are centrifuged against a cushion of RBCs rather than the plastic container during PRP-PC production. Some recent findings have shown that the quality and clinical effectiveness of the buffy-Coat technique is better than Platelets Rich plasma (PRP) and is equivalent to the apheresis method. However, sufficient evidence is not yet available. The limitations of platelet preparation by the apheresis method, including the cost, declining apheresis donor base, and the time-consuming process, have led to the tendency towards other techniques. However, in cases such as platelet refractoriness, it is necessary to prepare matched platelets using the apheresis method.

    Conclusions

    To improve the quality of platelets and optimize the treatment of thrombocytopenic patients, it seems that the preparation of leuko-reduced pooled platelets is a suitable option considering the challenges of the apheresis method. With the advancement of techniques such as pathogen reduction and platelete additive solutions it is attempted for longer life span and safety.

    Keywords: Platelets, Platelet-Rich Plasma, Plateletpheresis
  • Mojgan Pourmokhtar Pages 255-264
    Background and Objectives

    Today, the issue of microbial resistance is considered as one of the most important challenges in the field of public health and the use of new biocompatible, safe and effective antimicrobial compounds is very important to solve this problem. Therefore, according to the antimicrobial properties of platelets, treatments based on platelet products can be used as complementary approaches along with antibiotics to treat microbial infections. In this review article, the properties and mechanism of the antimicrobial effect of platelets and platelet products along with some of the available evidence in this field have been briefly described.

    Materials and Methods

    The search process was done in Google scholar and PubMed databases using keywords “Platelets”, “Platelet-rich plasma” and “Anti-Infective Agents” without time restrictions. 107 relevant articles were selected and their findings regarding the properties and mechanism of the antimicrobial effect of platelets and platelet products were used.

    Results

    Antimicrobial activities of platelet products are due to the presence of a large number of platelets and various types of bioactive molecules, high amounts of platelet microbicidal proteins, and using multiple mechanisms. On the other hand, biocompatibility, safety, high clinical efficacy and limited side effects are some of the advantages of using platelet products. However, standardization and optimization of their preparation protocols are also important challenges.

    Conclusions

    The use of platelet products together with antibiotics is a suitable option to treat various microbial infections.

    Keywords: Platelets, Platelet-Rich Plasma, Anti-Infective Agents