فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 46 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن باقری*، عنایت الله یزدانی، محمدعلی بصیری صفحات 1-32
    هدف

    ظهور و تقویت حزب الله در لبنان، در ابتدای دهه 1980 که متاثر از انقلاب اسلامی ایران بود و نقش ایران در قدرت یابی این جنبش شیعی، دارای راهبرد مقاومت از یک گروه چریکی و شبه نظامی کوچک به عنوان بازیگری منطقه ای، مورد توجه تحلیل گران مسایل خاورمیانه بوده است. از این رو، هدف مقاله حاضر تبیین چگونگی ایفای نقش ایران در زمینه ی بسترسازی ظهور حزب الله، شکل گیری و تقویت این جنبش است.

    روش

    این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است.

    یافته ها

    در ظهور و شکل گیری حزب الله دو مولفه هویت، امنیت و بقای مادی نقش آفرین بوده است و انقلاب اسلامی ایران و کنش های ایران در ابتدای دهه 1980 به انحای مختلف در ظهور و تقویت این جنش شیعی ضداسراییلی تاثیرگذار بوده اند که این امر، از یک سو در قالب شکل گیری هویت حزب الله و ایجاد هویت مقاومت ضدصهیونیستی در آن بروز یافته است و از سوی دیگر، منجر به تشدید تحرک نظامی شیعیان و سازمان دهی و انسجام و تقویت توان نظامی این شیعیان، همسو با انقلاب اسلامی در چارچوب جنبش حزب الله گردیده است. این امر، ناشی از هم زیستی عمیق بین اولویت های ایدیولوژیک و استراتژیک ایران در خصوص حزب الله بوده است که به تامین منافع استراتژیک و ایدیولوژیک ایران نیز انجامید و به تدریج منجر به ارتقای جایگاه حزب الله برای ایران و سوریه، از بازیگری محلی در دهه 1980 به دارایی استراتژیک در سطح منطقه ای در دهه های اخیر گردید.

    نتیجه گیری

    شکل گیری حزب الله در لبنان، برخاسته از مولفه های هویتی ناشی از ایدیولوژی اسلام سیاسی شیعی و مبتنی بر ملاحظات واقع گرایانه ایران در جهان عرب و به صورت خاص لبنان و موضوع و آرمان فلسطین و مقابله با اسراییل و متاثر از اتحاد ایران و سوریه بوده است.

    کلیدواژگان: اسلام سیاسی شیعی، هویت، بقا، موازنه تهدید، مبارزه با اسرائیل، جنبش حزب الله لبنان و انقلاب اسلامی ایران
  • میلاد لطفی*، علی آدمی صفحات 33-59
    هدف
    با توجه به تحولات اخیر در منطقه خاورمیانه و همچنین تحولات سیاسی مهم در منطقه، موسوم به شاخ آفریقا، عربستان سعودی به عنوان یک کشور مهم در خاورمیانه، روند حضور و نفوذ خود را در منطقه شاخ آفریقا تسریع بخشیده است. ازاین رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اهداف و منافع سیاست خارجی عربستان سعودی در شاخ آفریقا است.
    روش
    نگارندگان پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه ای و با استفاده از روش تحلیلی - تبیینی، اقدام به بررسی علمی و نظری هدف اصلی پژوهش کرده اند.
    یافته ها
    نگارندگان نوشتار حاضر، با بررسی سیاست خارجی عربستان سعودی در شاخ آفریقا، به این نتیجه رسیده اند که حضور عربستان سعودی در منطقه استراتژیک شاخ آفریقا، متاثر از اهداف اقتصادی - تجاری و سیاسی - امنیتی متعددی است. درحقیقت، حضور عربستان در شاخ آفریقا، منبعث از اندرکنش فعالیت های اقتصادی، سیاسی داخلی و منطقه ای است که منجر به نقش آفرینی فعال آن در شاخ آفریقا شده است.
    نتیجه گیری
    بخش قابل توجهی از حضور و نفوذ عربستان سعودی در شاخ آفریقا، از شبکه منافع سیاست خارجی آن که شامل دغدغه های سیاسی - امنیتی در حوزه سیاست منطقه ای و همچنین منافع و دغدغه های اقتصادی - سیاسی داخلی آن هست، تاثیر پذیرفته است. درنتیجه، عربستان با به کارگیری ابزار های اقتصادی، تجاری، امنیتی و سیاسی در این منطقه، در حال رفع بخش قابل توجهی از دغدغه های داخلی و منطقه ای خود است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی عربستان سعودی، منطقه شاخ آفریقا، دغدغه های داخلی و منطقه ای، تغییر معادلات قدرت
  • غلامرضا محمدی*، ریباز قربانی نژاد، کیومرث یزدان پناه، اعظم یوسفی صفحات 61-87
    هدف

    توسعه اقتصادی، مستلزم تحولات بنیادین در ساختارهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی است. هدف این پژوهش، تبیین و تحلیل عملکرد اقتصادی کشورهای آسیای جنوب غربی، دردوره مطالعاتی (1399 - 1385) است.

    روش

    این مقاله، به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده و به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که «کشورهای آسیای جنوب غربی، در دوره مطالعاتی از لحاظ اقتصادی چه عملکردی داشته اند؟ با این فرض که حکمروایی خوب، الگوی مناسبی برای بهبود عملکرد اقتصادی است.

    یافته ها

    نشان داد که کشورهای آسیای جنوب غربی در دوره مطالعاتی، از لحاظ عملکرد اقتصادی، در چهار طیف  خیلی خوب، خوب، متوسط، ضعیف قرار گرفتند. ناتوانی حکمرانان در مدیریت و حل فصل چالش های، ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی، ژیواستراتژیکی، ژیوکالچری و زیست محیطی، موجب عملکرد ضعیف اقتصادی شده است. 

    نتیجه گیری

    کشورهایی که شیوه حکمرانی را مورد بهسازی، نوسازی و اصلاح قرار دادند، از عملکرد بهتر و کشورهایی که از بازنگری و ترمیم شیوه حکمرانی امتناع ورزیدند، از عملکرد اقتصادی ضعیف تری برخودار شده اند.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، عملکرد اقتصادی، آسیای جنوب غربی
  • مصطفی رستمی*، آسیه حسینی صفحات 89-111
    هدف

    امروزه جنبش های اجتماعی، به یکی از ابزارهای مهم برای پیگیری خواسته های مردمی تبدیل شده است و احزاب، یکی از اثرگذارترین عامل انسجام و سازمان دهی مطالبات مردمی است. انقلاب های اخیر در کشورهای عربی، نمونه بارز این جنبش ها هستند. این انقلاب ها، در شرایطی رخ داد که در هر سه کشور، فراخوان ها و اعتراض های مردمی خودجوش و بدون رهبری یا سازمان دهی از طرف احزاب بوده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، این است که چرا احزاب در تحولات انقلابی سه کشور تونس، مصر و لیبی، نقش موثر و مهمی نداشته اند؟

    روش

    مقاله حاضر، یک پژوهش توصیفی - تحلیلی است و روش گردآوری، بر پایه اطلاعات کتابخانه ای است.  

    یافته ها

    در آستانه انقلاب، نظام های سیاسی کشورهای تونس، مصر و لیبی، جمهوری با روسای مادام العمر بود که در اصل چندان تفاوتی با نظام های پادشاهی نداشتند. در این نظام ها، نه تنها نهادهای دموکراسی؛ مثل احزاب فعال، مشارکت مردم در زمینه های سیاسی، اقتصادی و نیز پاسخ گویی نهاد دولت وجود نداشت، بلکه همه ویژگی های نظام های دیکتاتوری در آن ها دیده می شد. از این رو، در هر سه کشور، اعتراضات گسترده مردمی، بدون هیچ رهبری یا سازمان دهی گروهی شکل گرفت که درنهایت منجر به سقوط نظام های سیاسی حاکم در این کشورها شد.

    نتیجه گیری

    مطالعات نشان می دهد که با توجه به جامعه شناسی سیاسی پیش از انقلاب ها در این سه کشور و به دلایلی که در مقاله به آن پرداخته شده است، احزاب نقش موثری در شکل گیری انقلاب در کشورهای نامبرده نداشته اند؛ ولی در شرایط پس از انقلاب و در دسته بندی های سیاسی بعد از آن حضور داشتند.

    کلیدواژگان: انقلاب های عربی، احزاب، تونس، مصر، لیبی
  • حمزه صفوی، سید حسام الدین زمانی * صفحات 113-130
    هدف

     ساخت و نابودی «امر قبیله ای» در یمن، مولفه ای تعیین کننده در تحلیل روند تحولات این کشور است.هدف این پژوهش، پاسخ به این پرسش مهم است که ویژگی ها و مولفه های قومی و قبیله ای، چه نقشی در خیزش مردمی و تحولات انقلابی کشور یمن از سال 2011 تا 2022 داشته اند.

    روش

     این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است.                                       

    یافته  ها:

     یکی از ویژگی های مهم و بنیادین فرهنگی و اجتماعی کشور یمن که در طول تاریخ، منشا تحولات سیاسی بوده است، عملکرد ساختارهای قومی و قبیله ای است. ساختارهایی که در طول تاریخ قبل و بعد از ورود اسلام به این کشور و از زمانی که این سرزمین در کنترل امپراتوری عثمانی و استعمار بریتانیایی بوده است تا دوره استقلال یمن شمالی و یمن جنوبی و همچنین وحدت دو یمن، از سال 1990 همواره حضور پررنگی در نظام سیاسی، اجتماعی و حتی اقتصادی این کشور داشته اند. این مولفه در خیزش مردم یمن در سال 2011 نیز مولفه ای حیاتی در بازچینش فضای سیاسی این کشور و تحولات جاری بوده است. بعد از دوره طولانی همراهی رهبران قبایل در دستگاه دولتی علی عبدالله صالح که به تقویت ثروت و نفوذ برخی از شیوخ و تضعیف برخی پیوندهای آن ها با قبیله منجر شده بود، با آغاز درگیری های 2011، شاهد عملکرد چندوجهی و بازچینش نیروهای قبیله ای و درنتیجه تحول جایگاه قبایل هستیم.

    نتیجه  گیری:

     یافته های پژوهش نشان می دهد؛ در طول تحولات انقلابی یمن، جایگاه تعیین کنندگی سنتی قبایل، به مرور انسجام خود را از دست داده است و نقش آن ها در تعیین روند تحولات جاری در حال کاهش است.

    کلیدواژگان: یمن، انقلاب 2011، قبیله گرایی، حوثی ها، انصارالله، ایتلاف سعودی
  • سید رزاق مقیمی * صفحات 131-160
    هدف

     اگرچه فدراسیون روسیه، به ندرت به عنوان کشوری با هویت اسلامی شناخته می شود، اما اسلام همواره دومین دین بزرگ این سرزمین بوده است. با وجود برآوردهای متفاوت از تعداد مسلمانان روسیه، بر اساس برخی آمارها، این کشور جمعیتی حدود 25 میلیون مسلمان از نژادهای مختلف قومی را در خود جای داده است. طبق این داده ها، می توان ارزیابی نمود که روسیه دارای بیشترین جمعیت اقلیت مسلمان در کل اروپاست. رهبران و سیاست مداران روسیه، به طور مکرر بر اهمیت دین اسلام به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از ساختار فرهنگی و اجتماعی این کشور تاکید می کنند. اهمیت روزافزون اسلام در روسیه، سرنوشت سیاسی این کشور را در سه بعد تعادل جمعیتی، موقعیت منطقه ای و بین المللی و دگرگونی هویت ملی تحت تاثیر قرار داده است؛ لذا هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش و جایگاه اسلام و مسلمانان در روسیه (به عنوان میراث دار نظام کمونیستی شوروی) در سیاست خارجی مسکو بوده و سوال محوری آن، چیستی جایگاه اسلام و مسلمانان در سیاست خاورمیانه ای روسیه، پس از انقلاب های عربی تا کنون است.

    روش

     این مقاله، به روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از منابع اسنادی – کتابخانه ای نگارش شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش، نشانگر آن است که با توجه به نقش آفرینی دین اسلام و مسلمانان در روند شکل گیری هویت، مناسبات داخلی و تعاملات بین المللی روسیه و همچنین تاثیر عامل اسلام بر تحولات و دورنمای مسایل امنیتی روسیه، سیاست خارجی این کشور در مقطع پس از وقوع انقلاب های عربی تاکنون، مبتنی بر مبارزه با بنیادگرایی دینی، پرهیز از ورود به شکاف های مذهبی شیعه – سنی و تلاش برای بهبود تصویر روسیه در میان جوامع اسلامی سنی مذهب در منطقه خاورمیانه بوده است.

    نتیجه گیری

    مقاله حاضر به این نتیجه رسیده است که پس از انقلاب های عربی، روسیه با درک تهدید بنیادگرایی اسلامی و گسترش آن در جمهوری های مسلمان نشین خود از سوی کشورهای اسلامی سنی مذهب، سیاست متوازنی در قبال کشورهای اسلامی خاورمیانه اتخاذ نموده است. لذا انتظار می رود؛ نقش اسلام در سیاست خارجی روسیه افزایش یابد و دولتمردان روسی، تمایل بیشتری به تعامل سازنده با کشورهای اسلامی خاورمیانه پیدا کنند. افزایش روزافزون گرایش شهروندان روسی به اسلام، بر وضعیت داخلی روسیه و گزینه های سیاست خارجی آن در میان مدت و بلندمدت تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: اسلام، بنیادگرایی دینی، انقلاب های عربی، خاورمیانه، روسیه
|
  • Mohsen Bagheri *, Enayatollahyazdani Yazdani, MohammadAli Basiri Pages 1-32
    Purpose

    The emergence and strengthening of Hezbollah in Lebanon at the beginning of the 1980s which was influenced by Iran's Islamic Revolution.   Iran's role in gaining power for this Shiite movement with a strategy of resistance from a small guerilla and militia group as a regional player have been the focus of analysts of Middle East issues. This paper aims to answer this question, what was the role of Iran in the context of the emergence of Hezbollah, the formation and strengthening of this movement?

    Method

    The method of research is descriptive-analytical by using library and internet sources.

    Result

    The paper’s findings indicate  that in the emergence and formation of Hezbollah, two components of identity, security and material survival have played an important role, and Iran's Islamic Revolution and it's actions  have been influenced in different ways in the emergence and strengthening of this anti-Israel Shiite movement at the beginning of the 1980s which has been manifested on the one hand in the form of the formation of the identity of Hezbollah and the creation of the identity of the anti-Zionist resistance in it, and on the other hand It has led to the intensification of the military mobilization of the Shiites, and the organization, cohesion and strengthening of the military power of these Shiites in line with the Islamic Revolution within the framework of the Hezbollah movement.

    Conclusion

    The formation of Hezbollah in Lebanon arose from the identity components resulting from the ideology of Shia political Islam and based on the realistic considerations of Iran in the Arab World, specifically Lebanon and the issue and ideal of Palestine and confronting Israel, and was influenced by the alliance between Iran and Syria.

    Keywords: .Strategic Depth, Regional Influence, Balance of Power, Resistance Axis, the Islamic Republic of Iran, Zionist Regime
  • Milad Lotfi *, Ali Adami Pages 33-59
    Objective
    Considering the recent developments in the Middle East region as well as the political developments in the region known as the Horn of Africa, Saudi Arabia, as an important country in the Middle East, has accelerated its presence and influence in the Horn of Africa region. Saudi Arabia has increased its influence in this region by using political, security and even economic and commercial tools. Therefore, the main goal of the present study is to investigate the goals and interests of Saudi Arabia's foreign policy in the Horn of Africa.
    Method
    The authors of the research have conducted a scientific and theoretical investigation of the main goal of the research by using library sources and using the analytical-explanatory method.
    Results
    The authors of this article, by examining the foreign policy of Saudi Arabia in the Horn of Africa, have come to the conclusion that the presence of Saudi Arabia in the strategic region of the Horn of Africa is affected by several economic-commercial and political-security goals; In fact, the presence of Saudi Arabia in the Horn of Africa originates from the interaction of domestic and regional economic and political activities, which has led to its active role in the Horn of Africa.
    Conclusion
    "A significant part of Saudi Arabia's presence and influence in the Horn of Africa is influenced by its network of foreign policy interests, which includes political-security concerns in the field of regional politics, as well as its domestic economic-political interests and concerns." As a result, Saudi Arabia is solving a significant part of its internal and regional concerns by using economic, commercial, security and political tools in this region
    Keywords: The foreign policy of Saudi Arabia, the Horn of Africa, Domestic, Regional Concerns, Changing Power Equations
  • Gholamreza Mohammadi *, Reybaz Ghorbani Nezhad, Kiomars Yazdanpanah, Azam Yousefi Pages 61-87
    Objective

    Economic development requires fundamental changes in political, economic, social and cultural structures. The purpose of this research is to explain and analyze the economic performance of South West Asian countries during the study period.

    Method

    This article is done in a descriptive-analytical way and seeks to answer the question, "How have the countries of Southwest Asia performed economically during the study period?" With the assumption that good governance is a good model for improving economic performance.

    Results

    It showed that during the study period, the countries of Southwest Asia were divided into four groups of countries with economic performance: a- very good b- good c- average d- poor. Most of the countries in this region are Challenges such as lack of political stability, insecurity, US military invasion, civil wars, emergence of Salafist and Takfiri groups, Jihadi terrorism, oil economy, unemployment, inflation, foreign interventions, migration of human capital could not have a proper economic performance.

    Conclusion

    The countries that improved, modernized and reformed the governance method achieved good performance in economic indicators, and the countries that stood up to the demands of the nations with monopolization in politics and economy faced many challenges that prevented them from their economic development.

    Keywords: Good governance, Economic Performance, Southwest Asia
  • Mostafa Rostami *, Asiye Hosseini Pages 89-111
    Objective

    Today, social movements have become one of the important tools for pursuing people's demands; And parties are one of the most influential factors of cohesion and organization to popular demands. The recent revolutions in Arab countries are a clear example of these movements. These revolutions took place in a situation where in all three countries, popular calls and protests were spontaneous and without leadership or organization from the parties. The purpose of the current research is why the parties did not have an effective and important role in the revolutionary developments of the three countries of Tunisia, Egypt and Libya?

    Method

    The present article is a descriptive-analytical research and the collection method is based on library information.

    Findings

    On the eve of the revolution, the political systems of Tunisia, Egypt and Libya were republics with lifelong presidents, which in principle were not much different from monarchical systems. In these systems, not only were there no democratic institutions such as active parties, popular participation in the political and economic spheres, as well as the accountability of the state institution, but all the features of dictatorial systems were seen in them. Hence, in all three countries, widespread popular protests took place without any leadership or group organization, which eventually led to the collapse of the ruling political systems in these countries.

    Conclusion

    Studies show that according to the political sociology before the revolutions in these three countries and for the reasons discussed in the article; The parties have not played an effective role in the formation of the revolution in the mentioned countries; But they were present in the conditions after the revolution and in the political categories after that.

    Keywords: Arab Revolutions, parties, Tunisia, Egypt, Libya
  • Hamzeh Safavi, Seyed Hesamoddin Zamani * Pages 113-130
    Objective

     The creation and destruction of "tribal order" in Yemen is a decisive component in the analysis of the development process of this country. In this research, we answer the main question that what role did ethnic and tribal characteristics and components play in the popular uprising and revolutionary changes in Yemen from 2011 to 2022.

    Method

     The method of research is descriptive-analytical by using library and internet sources.

    Results

     One of the important and fundamental cultural and social features of Yemen, which has been the source of political developments throughout history, is the functioning of ethnic and tribal structures. This component in the Yemen popular uprising in 2011 has also been a vital component in rearranging the political framework of this country and current developments; After a long period of accompanying the tribal leaders in Ali Abdullah Saleh’s government, which led to the strengthening of the wealth and influence of some sheikhs and the weakening of some of their ties with the tribe, at the beginning of the crisis in 2011, we witnessed the multi-faceted performance and rearrangement of tribal forces. As a result, the position of tribes changed.

    Conclusion

     The research findings show; during the revolutionary developments in Yemen, the traditional determining position of the tribes has gradually lost its coherence and their role in determining the current developments is decreasing

    Keywords: Yemen, 2011 Revolution, Tribalism, Houthis, Ansarullah, Saudi Coalition
  • Sayed Razzagh Moghimi * Pages 131-160
    Objective

     Although the Russian Federation is rarely known as a country with an Islamic identity, Islam has always been the second largest religion in this land. Despite different estimates of the nubjmber of Muslims in Russia, according to some statistics, this country has a population of about 25 million Muslims of various ethnic races. According to these data, it can be assessed that Russia has the largest Muslim minority population in the whole of Europe. Russian leaders and politicians repeatedly emphasize the importance of Islam as an integral part of the country's cultural and social structure. The increasing importance of Islam in Russia has affected the political destiny of this country in three dimensions: demographic balance, regional and international position, and the transformation of national identity. Therefore, the main goal of the current research is to investigate the role and position of Islam and Muslims in Russia (as the inheritor of the Soviet communist system) in Moscow's foreign policy, and its central question is what is the position of Islam and Muslims in Russia's Middle East policy after the Arab revolutions until now. Is.

    Method

     This article has been written in a descriptive-analytical method using documentary-library sources.

    Findings

     The findings of the research indicate that, considering the role played by Islam and Muslims in the process of forming Russia's identity, domestic relations and international interactions, as well as the impact of the Islamic factor on the developments and prospects of Russia's security issues, the country's foreign policy In the period after the Arab revolutions, until now, it has been based on the fight against religious fundamentalism, avoiding entering the Shia-Sunni religious divide and trying to improve the image of Russia among the Sunni Islamic communities in the Middle East region.

    Conclusion

     The present article has come to the conclusion that after the Arab revolutions, Russia, realizing the threat of Islamic fundamentalism and its spread in its Muslim republics from the Sunni Islamic countries, has adopted a balanced policy towards the Islamic countries of the Middle East. . Therefore, it is expected that the role of Islam in Russia's foreign policy will increase and Russian statesmen will be more willing to interact constructively with the Islamic countries of the Middle East. The increasing tendency of Russian citizens towards Islam affects the internal situation of Russia and its foreign policy options in the medium and long term.

    Keywords: Islam, Religious Fundamentalism, Arab Revolutions, Middle East, Russia