فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 122، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا پورحیدری، عبدالمجید چراغعلی، سید محمد زارعی ابرقوئی* صفحات 1899-1901
    نامه به سردبیر
    کلیدواژگان: چالش، دارو، ملزومات پزشکی، داروسازی نظامی
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی* صفحات 1902-1916
    زمینه و هدف

    افراد نظامی که به دلایل گوناگون از آسیب پذیری روانشناختی بالاتری برخوردار هستند، ممکن است در مقایسه با دیگران بیشتر تحت تاثیر شرایط نظامی و جنگی قرار گیرند و افکار خودکشی و آسیب به خود را نشان دهند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سلامت روانی با افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی در بین نظامیان انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها مروری نظام مند بود. در پژوهش حاضر، با استفاده از جست جوی کلید واژه های تخصصی افکار خودکشی، رفتار خودکشی، سرباز، جانباز، استرس پس از ضربه، سلامت روانی، افسردگی، اضطراب، استرس، آسیب به خود، خشونت، نظامی و جنگ در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی نظیر Google Scholar, PubMed, ISI, Scopus and ScienceDirect و پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran) و بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران مورد جستجو قرار گرفتند. پس از جست جوی کلیدواژه ها، جامعه آماری این مطالعه 764 مقاله فارسی و انگلیسی بود که در بازه زمانی 2011 (از ماه فوریه) تا 2022 (تا ماه جولای) منتشر شدند. بعد از حذف مقالاتی که ارتباطی با اهداف پژوهش نداشتند، با توجه به الگوی پریزما در نهایت 51 مقاله وارد پژوهش گردید و به طور کامل بررسی شدند.

    یافته ها

    بررسی های صورت گرفته حاکی از وجود اختلالات روانشناختی گسترده مانند استرس پس از ضربه، افسردگی، اضطراب، تروما، ترس، استرس، انگ اجتماعی، کیفیت خواب پایین، عدم حمایت اجتماعی، صدمه اخلاقی، تاب آوری پایین، اختلالات شخصیت، تکانشگری، اعتیاد به دخانیات و الکل در بین نظامیان دارای افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی داشت. همچنین سن پایین، جنس مرد، تحصیلات پایین، مجرد بودن، وضعیت اقتصادی ضعیف، سابقه خانوادگی، مدت زمان خدمت و درجه نظامی از جمله عوامل جمعیت شناختی تاثیرگذار در افزایش افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی در بین نظامیان بود. بر اساس بررسی های صورت گرفته برخورداری از انعطاف پذیری شناختی، تاب آوری، حمایت اجتماعی و سلامت معنوی و روانی به میزان قابل توجهی می تواند میزان افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی را در نظامیان کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نظامیان در طول زندگی خود با وقایع استرس زا و اضطراب آور مختلفی روبرو می شوند، لازم است از سلامت روانی مطلوبی برخوردار باشند. در این زمینه، مراکز روانشناسی و مشاوره پادگان های نظامی می بایست به صورت منظم افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی را مورد بررسی و غربالگری قرار دهند تا در صورت لزوم مداخلات روانشناختی مدنظر را اریه دهند.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، افکار خودکشی، رفتار خودکشی، جانباز، سرباز، نظامی
  • احسان خدامرادی، مسعود نجفی*، حامد باقری، سید حسین موسوی صفحات 1917-1928

    آسیب بافت نرمال از مهمترین نگرانی های درمان سرطان و همچنین مواجهه با حوادث پرتوی است. آسیب به ارگان های حساس به تابش پرتو مانند سیستم خونساز، سیستم گوارش، ریه، کبد و کلیه مهمترین عامل مرگ و میر و یا کاهش کیفیت زندگی به دلیل عوارض طولانی مدت ناشی از تابش پرتو است. در این زمینه استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدان و محافظ های پرتوی یکی از بهترین گزینه ها برای کاهش عوارض پرتوی است. این یک مطالعه مروری روایی است که قصد دارد قابلیت آنتی اکسیدان ها و ترکیبات طبیعی را به منظور کاهش آسیب های ناشی از تابش پرتو مورد بررسی قرار دهد. استفاده از آنتی اکسیدان ها و محافظت کننده های پرتویی یکی از بهترین انتخاب ها برای بهبود عوارض جانبی پرتوهای یونساز است. هر چند تاکنون ترکیبات شیمیایی مختلفی بدین منظور مورد مطالعه قرار گرفته است، آنتی اکسیدان های طبیعی با سمیت پایین بخصوص به منظور تعدیل آسیب های پرتوی ناشی از وقایع هسته ای و رادیولوژیکی بیشتر مورد توجه قرار دارند. در بررسی حاضر، آنتی اکسیدان های طبیعی و گیاهان دارویی برای بهبود آسیب های ناشی از تابش پرتوهای یونساز مورد بحث قرار خواهد گرفت. نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه شکاف قابل توجهی است که می توان به مطالعات کاربردی بیشتر در آینده نسبت داد. به نظر می رسد بعد از سوانح پرتویی احتمالی، تسکین دهنده های پرتویی طبیعی می توانند نقش موثری بر درمان عوارض و کاهش آمار قربانیان ایفا کنند. تحقیقات بیشتر در این زمینه می تواند خلا موجود را پوشش دهد.

    کلیدواژگان: محافظ های پرتویی، تکسین دهنده های پرتویی، ترکیبات طبیعی، محصولات گیاهی
  • سجاد خانجانی، محمدعلی عامری، یوسف اسمری برده زرد* صفحات 1929-1939
    زمینه و هدف

    بالا بردن تاب آوری و آموزش مهارت های مقابله با استرس در نیروهای انتظامی به خصوص در دوره دانشجویی می تواند به عنوان یک عامل محافظت سلامت روان نه تنها در دوره دانشجویی بلکه در دوران خدمت، عمل کند. از این رو هدف از این پژوهش تدوین یک پروتکل جامع تاب آوری با رویکردی پیشگیرانه و اثربخشی آن بر استرس، بهزیستی روانشناختی و تاب آوری دانشجویان افسری بود.

    روش ها

    پژوهش در مرحله اول از نوع توصیفی است که به روش دلفی انجام شد. در گام اول روایی پروتکل از شاخص روایی محتوایی (CVI) جلسات بر اساس نظرات متخصصین به شکل کمی استفاده  شد. CVI به کمک ارزیابی نظرات 10 متخصص (یک کارشناس دینی) در 4 فاز برای هر مرحله محاسبه شد. برای مرحله دوم که یک پژوهش شبه آزمایشی با گروه کنترل بود جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان یکی از دانشگاه های افسری و تربیت پلیس در تهران در سال 1401 بود. پروتکل آموزش تاب آوری بر روی گروه آزمایش (15 نفر) در 12 جلسه 90 دقیقه ای و در انتهای پژوهش بر روی گروه کنترل (15 نفر) اجرا گردید. ابزارهای پژوهش پرسشنامه تاب آوری کانر، بهزیستی روانشناختی Ryff و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) بود. از چک لیست تاب آوری هم برای غربالگری (نقطه برش 110) استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل اعتبار محتوایی نشان داد که باتوجه به اینکه مقدار CVI هر کدام از آیتم های یا مراحل مرتبط با آموزش تاب آوری کمتر از 0/70 نبودند پس محتواهای آموزشی متناسب با عنوان هر مرحله آموزش هستند. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که پروتکل آموزشی تاب آوری باعث افزایش (0/05>P)، بهزیستی روانشناختی (0/001=P و 47/8=F)، تاب آوری (0/003=P و 10/7=F) و کاهش معناداراسترس (0/002=P و 11/6=F)، در گروه آزمایش شده است.

    نتیجه گیری

    پروتکل آموزشی تاب آوری چندبعدی که با رویکردی پیشگیرانه تدوین شده است دارای اعتبار محتوایی خوبی بود و نتایج پژوهش اثربخشی نیز نشان داد که در بهبود بهزیستی روانشناختی و تاب آوری و کاهش استرس دانشجویان افسری موثر است و می توان کتابچه آن را در مراکز درمانی و آموزشی نظامی بکار بست.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بهزیستی روانشناختی، استرس، روش دلفی
  • مصطفی بخشی، غلامرضا فرنوش، حسین امینی*، حسن ابوالقاسمی، هادی کیخائی، کوثر منصوری، مازیار کرمعلی، مصطفی میرزایی صفحات 1940-1951
    زمینه و هدف
    سلامت از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی عبارت است از رفاه کامل جسمانی، روانی و اجتماعی نه تنها فقدان بیماری و ناخوشی. مطالعه حاضر با هدف پایش و ارزیابی انتشارات علمی مراکز تحقیقاتی نظامی حوزه سلامت و پژوهشگران آن ها در 5 سال اخیر (2016-2020) طراحی شد.
    روش ها
    ابتدا با استفاده از یک استراتژی جستجوی پیشرفته برای ابعاد گوناگون سلامت در پایگاه علمی ساینس دایرکت، پژوهشگران نظامی شناسایی شدند. سپس خروجی کامل مقالات پژوهشی آن ها از پایگاه اسکوپوس استخراج گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون من-کندال استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار R و مصورسازی رویکردهای علم سنجی با استفاده از نرم افزار VOSviewer انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع، 3771 و 79069 مقالات پژوهشی به ترتیب در مراکز تحقیقات نظامی ایران و دنیا در حوزه سلامت طی دوره زمانی 5 ساله (2020-2016) رصد شدند. مراکز تحقیقات نظامی چین و ایالات متحده، پیشتازان انتشار مقالات علمی حوزه سلامت بودند. ایران، ایالات متحده، انگلیس و پاکستان رشد پژوهشی معناداری از میان برترین کشورها، طی دوره 2020-2016 تجربه کردند (0/027=P). همچنین ایالات متحده، رشد همکاری بین المللی نزدیک به معناداری (0/086=P) و ایران رشد پژوهش های مروی نزدیک به معناداری (0/086=P) را در این سال ها ثبت کردند. به علاوه، همبستگی معناداری میان شمار کل مقالات و نسبت مقالات مروری در ایران به مرور زمان رویت شد (0/017=P). مراکز تحقیقاتی نظامی ایران و دنیا و برجسته ترین پژوهشگران آن ها در اولویت موضوع پژوهشی "Medicine and Dentistry Biochemistry, Genetics and Molecular Biology," مشترک بودند. شیفت پژوهشی به سمت کلیدواژه "COVID-19" در سال 2020 در ایران و دنیا مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تشریح و مصورسازی انتشارات علمی مراکز تحقیقاتی نظامی ایران و دنیا و پژوهشگران آن ها از یافته های اصلی مطالعه حاضر بود. نیاز به بازنگری سیاست های علم و فناوری به منظور تقویت نقاط ضعف و تداوم نقاط قوت، ضروری است.
    کلیدواژگان: مراکز تحقیقاتی نظامی، انتشارات علمی، کتاب سنجی، تحلیل هم واژگانی، شبکه هم نویسندگی
  • محمدحسین صادقی، جمیله مختاری نوری*، ملیحه السادات موید، سید طیب مرادیان، محمدسعید غیاثی صفحات 1952-1959
    زمینه و هدف

    بخش عمده ای از عوارض پس از جراحی قلب در ارتباط با بی حرکتی است. راه اندازی زودهنگام به پیشگیری از بروز این مشکلات کمک می کند. با وجود آگاهی به اهمیت راه اندازی زودهنگام، نرخ اجرای آن به دلیل وجود موانع زیاد همچنان پایین است. جستجوی قدردان به عنوان یک راهبرد اصلی برای ایجاد تغییر معرفی شده است. در این مطالعه به بررسی تاثیر اجرای راهبرد جستجوی قدردان بر کیفیت راه اندازی زودهنگام پرداخته شده است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی در بیمارستان جماران تهران بر روی 98 بیمار تحت جراحی باز قلب در سال 1401 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف بر اساس معیار های ورود بود. کیفیت راه اندازی بیماران با استفاده از چک لیست محقق ساخته که مراحل روایی و پایایی آن انجام شد، مورد بررسی قرار گرفت. مداخله در گروه آزمون به صورت بحث های متمرکز گروهی چهار نفره در خصوص راهبرد جستجوی قدردان برای اجرای راه اندازی زود هنگام بیماران برای رهبران بخش مراقبت ویژه باز قلب انجام شد. رهبران بخش شامل مسیول بخش، جانشین وی و مسیولین شیفت ها در بحث ها شرکت کردند. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 با بهره گیری از آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی و کای دو و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که که بیماران دو گروه آزمون و کنترل از نظر مشخصات جمعیت شناختی، مشخصات عمل جراحی، سابقه استعمال سیگار و مصرف مواد مخدر و بیماری های زمینه ای اختلاف معنا داری نداشتند. نتایج بررسی نمرات چک لیست با استفاده از آزمون کای دو نشان داد با اجرای راهبرد جستجوی قدردان در میان رهبران بخش، میانگین نمره کل چک لیست کیفیت اجرای فرآیند راه اندازی زودهنگام از (1/4±) 8/4 در گروه کنترل به (1/4±) 11/6 در گروه آزمون رسید (0/001>P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد اجرای راهبرد جستجوی قدردان بر تغییر رویکرد پرستاران در مورد راه اندازی زودهنگام و به تبع آن ایجاد تغییر مثبت برای اجرای این فرآیند موثر است و با توجه به لزوم تغییر رویکرد در حیطه های مختلف پرستاری از جمله راه اندازی زود هنگام، توصیه می شود این راهبرد در پرستاری با هدف ایجاد تغییرات مثبت به کار برده شود.

    کلیدواژگان: راه اندازی زودهنگام، جستجوی قدردان، رهبری قدردان، جراحی قلب
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی* صفحات 1960-1972
    زمینه و هدف
    فعالیت در سطوح مختلف نظامی ممکن است باعث شود فرد معیارهای اخلاقی را به درستی رعایت نکند، به همین دلیل استفاده از ابزارهای کارآمد در جهت تشخیص علایم صدمه اخلاقی ضروری است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس علایم صدمه اخلاقی در یک واحد نظامی انجام شد.
    روش ها
    روش پژوهش توصیفی از نوع ارزشیابی بود. نمونه شامل 402 نفر از سربازان یک واحد نظامی شهر تهران در سال 1402-1401 بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سربازان چک لیست جمعیت شناختی، مقیاس علایم صدمه اخلاقی (MISS)، مقیاس اختلال استرس پس از ضربه (PTSD) و مقیاس سلامت روانی (MHC-SF) را تکمیل کردند. ویژگی های روان سنجی مقیاس علایم صدمه اخلاقی از طریق آزمون تحلیل عامل تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS نسخه 24 و R نسخه 4/1 در سطح معناداری 0/05 تحلیل شد.
    یافته ها
    روایی محتوایی گویه های پرسشنامه از نظر کیفی مطلوب تشخیص داده شد. نتایج تحلیل عاملی، بیانگر وجود یک ساختار ده عاملی برای مقیاس علایم صدمه اخلاقی بود. میزان RMSEA مدل برابر با 0/04 و شاخص SRMR برابر با 0/07 بود که نشانگر مناسب بودن مدل بود. مقادیر محاسبه شده سایر شاخص ها (GFI، CFI، NFI، NNFI و IFI) به ترتیب 0/96، 0/98، 0/95، 0/98، و 0/97 بود که دلالت بر قابل قبول بودن مدل به دست آمده داشت. همچنین ضریب آلفای کرونباخ 0/96 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر روایی سازه و اعتبار قابل قبول مقیاس علایم صدمه اخلاقی در نظامیان داشت و ساختار این مقیاس می تواند به منظور غربالگری علایم صدمه اخلاقی در نظامیان و سربازان مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: روایی، اعتبار، صدمه اخلاقی، ویژگی های روان سنجی، نظامی
  • مینو اسدزندی* صفحات 1973-1982
    زمینه و هدف
    سلامت و امنیت بزرگترین نعمتهاست. در بحران های بیولوژیک نیروهای مسلح از جمله حافظان سلامت جامعه هستند. نظامیان مدافع کشور، حافظ امنیت، استقلال و تمامیت ارضی می باشند. ماموریت های پیچیده نظامی، احتمال جراحت و نقص عضو، ترس از شکست، اسارت و مرگ، عامل بروز بیماری های روان تنی در نظامیان است که بر خانواده و جامعه هم تاثیر دارد. فرماندهان در جایگاه الگوهای اجتماعی عمل می کنند. رهبری معنوی فرماندهان منتور ضامن آمادگی معنوی در رزم و موثر بر کاهش استرس های نظامیان است. این مطالعه با هدف تبیین نقش فرماندهان نظامی منتور در سلامت معنوی جامعه انجام شد.
    روش ها
    درمطالعه ترکیبی، مبتنی بر مدل کروسل و همکاران (2003) با رویکرد اکتشافی-تبیینی، داده های کیفی حاصل از مرور غیرنظام مند و تحلیل محتوای قراردادی انواع مختلف معنویت، معنویت دینی، رهبری معنوی، منتورینگ معنوی، نظریه شخصیت و نظریه آسیب شناسی مدل قلب سلیم، با داده های کمی حاصل از کاربردهای بالینی مدل، تلفیق شدند. اعتبار فرا استنباط های تحقیق، در بخش داده های کمی از طریق اعتبار درونی-بیرونی، در بخش داده های کیفی با "اعتمادپذیری" یا "شاخص قابلیت" سنجیده شدند.
    یافته ها
    سلامت معنوی برخورداری از قلب سلیم و پیامد سلامت شخصیت معنوی است. فرماندهان دارای شخصیت معنوی سالم توام با خردورزی، پاکدامنی، شجاعت، سخاوت، نوعدوستی و مهرورزی رفتار می کنند. آن ها می توانند از طریق داربست زنی در آموزش الگو-محور سبب تربیت معنوی و آمادگی معنوی نیروهای نظامی و خانواده ایشان شوند. فرماندهان نظامی منتور با ایجاد دلبستگی ایمن به خدا و تصور مثبت از خدا سبب ارتقای سلامت معنوی نظامیان و خانواده ها می شوند. دلبستگی به پیامبر در جایگاه مفسر متن مقدس قرآن و الگوی سالم معنوی و تبعیت از سبک زندگی پیامبر، سبب شناخت صحیح از دین، ایجاد تصور مثبت ازخدا و دلبستگی ایمن به خدا (باور به حضور و کفایت خدا) می گردد. دلبستگی ایمن به خدا، استرس های شغلی، فشار رخدادهای زندگی را کاهش می دهد. رهبری معنوی فرماندهان منتور و سبک زندگی ایشان در ارتقای سلامت معنوی جامعه با تغییر نگرش مردم به رخدادهای زندگی تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش الگو-محور در شکل گیری شخصیت معنوی سالم و تربیت معنوی، توصیه می شود فرماندهان با تقویت تصور مثبت از خدا و دلبستگی ایمن به خدا، معنویت نیروهای نظامی و خانواده ایشان را ارتقا دهند و با تغییر نگرش به رخدادهای زندگی برای ارتقای سلامت معنوی جامعه بکوشند.
    کلیدواژگان: سلامت، فرماندهان نظامی، معنویت، منتورینگ
|
  • Gholamreza Poorheidari, Abdol Majid Cheraghali, Seyed Mohammad Zarei * Pages 1899-1901
    Letter to Editor
    Keywords: Challenge, Medicine, Medical Necessities, Military pharmacy
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi-Ashtiani * Pages 1902-1916
    Background and Aim

    Soldiers and veterans with higher psychological vulnerability may be more affected by military and war conditions and show suicidal thoughts and self-harm than others. In this regard, the present study investigated the relationship between mental health and thoughts and behaviors related to suicide among military personnel.

    Methods

    This research was applied in terms of purpose and systematic review in terms of data collection. In the current research, by using specialized keywords search, suicidal thoughts, suicidal behavior, soldier, veteran, post-traumatic stress, mental health, depression, anxiety, stress, self-harm, violence, military, and war in the base. English databases such as Google Scholar, PubMed, ISI, Scopus, and ScienceDirect and also the scientific database of academic jihad (SID), the country's journals database (Magiran), and the database of Iranian medical science articles were searched. After searching for keywords, the statistical population of this study was 764 Persian and English articles published in 2011 (from February) to 2022 (until July). After removing the articles not related to the research objectives, 51 articles were included and fully reviewed according to the PRISMA model.

    Results

    Investigations have shown the existence of widespread psychological disorders such as post-traumatic stress, depression, anxiety, trauma, fear, stress, social stigma, low sleep quality, lack of social support, moral injury, low resilience, personality disorders, impulsivity, smoking, and alcohol addiction among military personnel had thoughts and behaviors related to suicide. Also, young age, male gender, low education, being single, poor economic status, family history, length of service, and military rank were among the demographic factors influencing the increasing thoughts and behaviors related to suicide among military personnel. According to the studies, having cognitive flexibility, resilience, social support, and spiritual and mental health can significantly reduce the number of thoughts and behaviors related to suicide in military personnel.

    Conclusion

    Considering that military personnel face various stressful and anxiety-provoking events during their lives, it is necessary to have good mental health. In this context, psychology and counseling centers of military barracks should regularly examine and screen thoughts and behaviors related to suicide to provide appropriate psychological interventions if necessary.

    Keywords: Mental Health, Suicidal Thoughts, Suicidal Behavior, Veteran, soldier, Military
  • Ehsan Khodamoradi, Masoud Najafi *, Hamed Bagheri, Seyyed Hosein Mousavi Pages 1917-1928

    Normal tissue injury is one of the biggest concerns for cancer therapy as also exposure to radiation accidents. Damage to radiosensitive organs such as bone marrow and gastrointestinal system, lung, liver, and kidney is the most important reason for mortality or reduced quality of life caused by long-term side effects of exposure to ionizing radiation. The use of antioxidant compounds and radioprotectors is one of the best options for reducing radiation effects. This study is a narrative review that overviews the capability of antioxidants and natural plant compounds for ameliorating radiation-induced damage. Using natural antioxidants and radioprotectors is one of the best choices for the amelioration of radiation side effects. Although to date, some chemical agents have been studied for this aim, natural antioxidants with low toxicity are more interested in mitigation of radiation accidents after radiological and nuclear accidents. In the current review, natural antioxidants and herbal agents for the amelioration of damages caused by exposure to radiation will be discussed. The need for further research in this area is a significant gap that can be attributed to further applied studies in the future. It seems that natural radiomitigators can play an effective role in treating side effects and reducing mortality after radiation disasters. The need for further research in this area is a significant gap that can be attributed to further applied studies.

    Keywords: Radioprotector, Radiomitigator, Natural Products, Herbal Products
  • Sajad Khanjani, Mohammad Ali Ameri, Yousef Asmari Bardezard * Pages 1929-1939
    Background and Aim

    Expanding resilience and educating stress adapting abilities in police forces, particularly amid the understudy period, can act as a mental wellbeing protection calculate not as it were amid the understudy period but moreover amid the service period. Subsequently, the reason of this research was to create a multidimensional resilience protocol with a preventive approach and its effectiveness on stress, mental well-being and resilience of officer understudies.

    Methods

    The research in the first stage is descriptive and was conducted using the Delphi method. In the first step of the protocol validity, the content validity index (CVI) of the sessions was used quantitatively based on the experts' opinions. CVI was calculated by evaluating the opinions of 10 experts (one religious expert) in 4 phases for each step. The second step was a quasi-experimental research with a control group, and the investigated population included all the students of one of the officer and police training universities in Tehran in 1401. The resilience training protocol was actualized in the experimental group (15 individuals) in 12 sessions of 90 minutes and at the end of the study in the control group (15 individuals). The research instruments were Connor's resilience questionnaire, Riff's mental well-being, and depression, anxiety, and stress scale (DASS-21). A resilience checklist was also used for screening (cut point 110). Data were analyzed using SPSS v24 software.

    Results

    The results of the content validity analysis showed that considering that the CVI value of each of the items or steps related to resilience training was not less than 0.70, the training contents are suitable for the title of each training step. Also, the results of multivariate covariance analysis showed that the resilience training protocol significantly increased (P<0.05) psychological well-being (P=0.001 and F=47.8) and resilience (P=0.003 and F=10.7), and significantly reduced stress (P=0.002 and F=11.6) in the tested group.

    Conclusion

    The multidimensional resilience training protocol, which was developed with a preventive approach, had good content validity, and it is effective in improving psychological well-being and resilience and reducing the stress of officer students, and its' booklet can be used in military medical and educational centers.

    Keywords: Resilience, Psychological Well-Being, Stress, Delphi Method
  • Mostafa Bakhshi, Gholamreza Farnoosh, Hossein Amini *, Hassan Abolghasemi, Hadi Keikhaee, Kowsar Mansoori, Mazyar Karamali, Mostafa Mirzaei Pages 1940-1951
    Background and Aim
    Health, according to the World Health Organization, encompasses complete physical, mental, and social well-being, not just the absence of disease and illness. This study aims to monitor and evaluate the scientific publications of military research centers in the health field and their researchers over the past 5 years (2016-2020).
    Methods
    Military researchers were first identified using an advanced search strategy for various dimensions of health in the Science Direct database. Then, the complete output of their research articles were extracted from the Scopus database. Pearson's correlation coefficient and the Mann-Kendall trend test were used to analyze the data. R software version 4.2.2 was used for data analysis and VOSviewer software version 1.6.18 was utilized for the visualization of scientometrics approaches.
    Results
    Overall, 3771 and 79069 research articles were identified from military research centers of Iran and the world, respectively, in the field of health during a period of 5 years (2016-2020). Military research centers of China and the United States were the leading countries in terms of scientific publications in the field of health. Iran, the United States, England, and Pakistan experienced significant research growth among the top countries during the period of 2016-2020 (P=0.027). Additionally, the United States recorded near-significant growth in international collaboration (P=0.086) and Iran showed near-significant growth in review researches (P=0.086) during these years. Furthermore, a significant correlation was observed between the total number of articles and the ratio of review articles in Iran over time (P=0.017). The military research centers of Iran and the world and their top researchers shared the priorities of the research topics of 'Medicine and Dentistry' and 'Biochemistry, Genetics, and Molecular Biology'. A shift in research focus towards the keyword 'Covid-19' was observed in Iran and the world in 2020.
    Conclusion
    The main findings of the present study focused on the evaluation and visualization of the scientific publication of military research centers in Iran and worldwide, as well as the associated researchers. There is a need to review science and technology policies in order to strengthen weaknesses and sustain strengths.
    Keywords: Military Research Centers, Scientific Publications, Bibliometric, Co-word Analysis, Co-authorship Network
  • Mohammad Hosein Sadeghi, Jamileh Mokhtari Nouri *, Malihe Sadat Moayed, Seyed Tayeb Moradian, Mohammad Saeid Ghiasi Pages 1952-1959
    Background and Aim

    Most of the complications after heart surgery are related to immobility. Early mobilization helps prevent these problems from occurring. Despite the awareness of the importance of early mobilization, its implementation rate is still low due to the presence of many obstacles. Appreciative inquiry has been introduced as a key strategy for creating change. This study aimed to investigate the effect of the implementation of an appreciative inquiry strategy on the quality of early mobilization.

    Methods

    This clinical trial research was conducted in Tehran Jamaran Hospital on 98 patients undergoing open heart surgery in 1401. The sampling method was purpose-based based on the inclusion criteria. The quality of early mobilization of the patients was evaluated using a researcher-made checklist, which was validated. The intervention in the test group was carried out in the form of focused group discussions of four people regarding the strategy of appreciative inquiry for the implementation of Early mobilization of patients. The leaders of the open-heart intensive care unit, including the head of the department, his deputy, and the heads of the shifts participated in the discussions. The results were analyzed by statistical software SPSS version 22 using independent t, Mann-Whitney, and chi-square tests and analysis of variance.

    Results

    The findings showed that the patients of the two test and control groups had no significant differences in terms of demographic characteristics, surgery characteristics, history of smoking and drug use, and underlying diseases. The results of checking the checklist scores using chi-square test showed that with the implementation of the Appreciative inquiry strategy among department leaders, the average score of the checklist for the quality of the implementation of the Early mobilization process went from 8/4 (±1/4) in the control group to 11/6 (±1/4) in the test group (P<0.001).

    Conclusion

    This study showed that the implementation of the appreciative inquiry strategy is effective in changing the approach of nurses regarding early mobilization and consequently creating a positive change for the implementation of this process. Considering the need to change the approach in different areas of nursing, including early mobilization, it is recommended This strategy can be used in nursing with the aim of creating positive changes.

    Keywords: Early Mobilization, Appreciative Inquiry, Appreciative Leadership, Heart Surgery
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi-Ashtiani * Pages 1960-1972
    Background and Aim
    Working at different levels of the military may cause a person not to follow moral standards properly, so it is necessary to use efficient tools to detect the signs of moral injury. In this regard, the present study was conducted to investigate the psychometric properties of the Persian version of the scale of moral injury symptoms in a military unit.
    Methods
    This study was a descriptive evaluation consisting of 402 soldiers of a military unit in Tehran in 2022-2023, who were selected by the available sampling method. Soldiers completed a demographic checklist, moral injury symptom scale (MISS), post-traumatic stress disorder scale (PTSD), and mental health scale (MHC-SF). The psychometric properties of the moral injury symptoms scale were analyzed by confirmatory factor analysis test and Cronbach's alpha coefficient in SPSS version 24 and R software version 4.1 at a significance level of 0.05.
    Results
    The content validity of the questionnaire items was found to be satisfactory in terms of quality. The factor analysis results indicated the existence of a ten-factor structure for the scale of moral injury symptoms. The RMSEA of the model was equal to 0.04 and the SRMR index was equal to 0.07, indicating the model's appropriateness. The calculated values of other indices (GFI, CFI, NFI, NNFI, and IFI) were 0.96, 0.98, 0.95, 0.98, and 0.97 respectively, which indicates the acceptability of the model. Cronbach's alpha coefficient was also 0.96.
    Conclusion
    The findings indicate the construct validity and acceptable validity of the moral injury symptoms scale in the military and the structure of this scale can be used to screen the moral injury symptoms in the military and soldiers.
    Keywords: Validity, Reliability, Moral Injury, Psychometric, Military
  • Minoo Asadzandi * Pages 1973-1982
    Background and Aim
    Health and safety are the greatest blessings. In biological crises, the armed forces are the protectors of people's health. Military personnel defend the country, protect security, independence, and territorial integrity. Complex military missions, the possibility of injury and disability, fear of failure, captivity, and death are the causes of psychosomatic diseases in the military, which affect the family and society. Commanders act as social role models. The spiritual leadership of Mentor commanders is a guarantee of spiritual preparation in combat and effectively reduces the stress of soldiers. This study was conducted with the aim of explaining the role of military commanders as mentor in the spiritual health of society.
    Methods
    In a mixed-method research, based on the Creswell et al., model (2003) with a discovery-explanatory approach, qualitative data from non-systematic review and contractual content analysis of different types of spirituality, religious spirituality, spiritual leadership, spiritual mentoring, the theory of personality, spiritual pathology theory of Sound Heart Model with quantitative data from the clinical applications of the model were integrated. The validity of meta-inferences of research was measured in the quantitative data section through internal-external validity and in the qualitative data section with "reliability" or "capability index".
    Results
    Spiritual health means having a sound heart. It is the result of a healthy spiritual personality. Commanders with "healthy spiritual character" behave with wisdom, chastity, courage, generosity, altruism, and kindness. They can cause spiritual training and spiritual preparation of military forces and their families through scaffolding in model-oriented training. Mentor military commanders improve the spiritual health of soldiers and families by creating a secure attachment to God and a positive image of God. Attachment to the Prophet in the position of an interpreter of the holy text of the Quran and a healthy spiritual model and following the Prophet's lifestyle lead to a correct understanding of religion, creating a positive image of God and secure attachment to God (belief in God's presence and sufficiency). Secure attachment to God reduces job stress and pressures of life events. The spiritual leadership of mentor commanders and their "lifestyle" has an effect on improving the spiritual health of society by changing people's attitudes towards life events.
    Conclusion
    Considering the effect of model-oriented education on the formation of a healthy spiritual personality and spiritual training, it is recommended that commanders improve the spirituality of military forces and their families by strengthening the positive image of God and secure attachment to God and try to improve the spiritual health of civilians by changing their attitude towards life events.
    Keywords: Health, Military Commanders, Spirituality, Mentoring