فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 100 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • فاطمه رضایی، رضوان صدرمحمدی، سمیه حداد رنجبر صفحات 1-11
    مقدمه

    اختالالت ناشی از عفونت در سیستم ایمنی می تواند آسیب روانی ایجاد کند. شیوع بیماری همه گیر کروناویروس سندرم حاد تنفسی -19COVID با پیامدهای روانپزشکی همراه بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجانی بر مشکالت شناختی و هیجانی حافظه، خلق  و درماندگی شناختی استرس، افسردگی، اضطراب در بهبودیافتگان بیماری بیماری کوید19- با درمان رمدسیویر شهر رفسنجان بود.

    روش ها

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود جامعه آماری شامل بیماران مبتال به بیماری کووید19- در شهر رفسنجان در سال 1400که تحت درمان داروی رمدسیویر قرار گرفته اند، است. نمونه مورد مطالعه شامل 30 نفراز بیماران بهبودیافته که بصورت نمونه گیری تصادفی و بر اساس تمایل و رضایت فرد برای شرکت در مطالعه انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند . درمان مبتنی بر تنظیم هیجانی در 8 جلسه 1:30 برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه هیچ گونه درمان روان شناختی دریافت نکردند هر دو گروه قبل و بعد از اجرای فرآیند آموزش به مقیاس افسردگی، اضطراب و فشار روانی استرس DASS 1992 پرسشنامه خلق و احساس MFQ1987 و پرسشنامه ظرفیت حافظه دانیمن پاسخ دادند.داده های جمع آوری شده بر اساس نرم افزار -21SPSS با آمار توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر تنظیم هیجانی بر بهبودعملکرد حافظه و خلق و همچنین افسردگی و اضطراب بهبودیافتگان مبتال به کرونا تاثیر معنی دار دارد (0.05>P). درمان مبتنی بر هیجان براسترس بهبودیافتگان تاثیر معنی دار نداشته است (0.05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر هشداردهنده عفونت بیماری کوو ید19- بر سالمت روان، ارزیابی آسیب شناسی روانی بازماندگان کووید19- و به منظور تشخیص و درمان اختالالت و مشکالت روانشناختی توصیه و تاکید می شود.

    کلیدواژگان: درمان تنظیم هیجان، کووید19-، درماندگی شناختی، حافظه، خلق
  • حسین اسماعیلی، مونا حامدی، فاطمه هاشمی حقیقی، علی خنجری، سیاوش ذوالنوری، عرفان حسن زاده صفحات 13-21
    سابقه و هدف

    سیاه زخم ناشی از باسیلوس آنتراسیس بین انسان، دامهای اهلی و وحشی مشترک بوده و ابتالی انسان به دنبال تماس با حیوان آلوده یا محصوالت حیوانات آلوده رخ میدهد . در انسان بیماری به سه شکل جلدی، گوارشی و تنفسی ممکن است رخ دهد. هدف از مطالعه حاضر توصیف مواردی از سیاه زخم انسانی به منظور تاکید بر اهمیت ارتقاء سطح آگاهی دامداران و رعایت اصول ایمنی در مواجهه با دامهای بیمار است.

    مواد و روش ها

    در گلهای در منطقه ورامین شامل 510 راس گوسفند، تعداد 5 راس از دامها به شکل حاد و فوق حاد تلف شدند. در این گله، در دو چوپان دو زخم با مرکز سیاه بر روی ساعد و انگشت ایجاد شد. پس از نمونه گیری از زخم ها، با استفاده از رنگ آمیزی گیمسا و روش PCR آلودگی به عامل سیاه زخم مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    هیچ کدام از دام های تلف شده و ذبح شده عالمت خونریزی از منافذ طبیعی بدن را نشان نداده بودند. در رنگ آمیزی گیمسا باسیلهای احاطه شده توسط کپسولی به رنگ متمایل به قرمز مشاهده گردید که آلودگی به باسیلوس آنتراسیس با آزمون مولکولی تایید شد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     با توجه به اینکه در حال حاضر واکسیناسیون شاربن تنها در مناطق پرخطر انجام میشود، الزم است دامداران بوسیله آموزش های کارآمد، به اهمیت سیاه زخم و تشابه آن با بیماری بسیار معمول انتروتوکسمی آگاه شوند.

    کلیدواژگان: آنتروتوکسمی، سیاه زخم، شاربن، بیماریهای مشترک، گوسفند، بز
  • حسین اسماعیلی، مونا حامدی، علی خنجری صفحات 23-29
    سابقه و هدف

    عامل بیماری تب کیو در انسان، کوکسیال بورنتی باکتری گرم منفی میباشد که در بیشتر نقاط دنیا گزارش شده است. طیف میزبانی این باکتری بسیار گسترده است و از جمله علل مهم بیماری مشترک بین انسان و دام محسوب میشود. هدف از مطالعه حاضر بررسی آلودگی بستر زایشگاه بزهای سانن و آلپاین در فصل زایش است که بر اهمیت توجه به آلودگی محیطی در انتقال باکتری از دام به انسان تاکید میکند.

    مواد و روش ها

    در گلهای شامل بزهای سانن و آلپاین هفتهای دو مرتبه برای مدت سه ماه با استفاده از سواب، از کلش بستر زایشگاه و ترشحات زایمانی روی آن نمونه تهیه میشد. سپس با استفاده از روش PCR آلودگی به کوکسیال بورنتی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تمامی نمونه ها از لحاظ آلودگی به کوکسیال بورنتی در آزمون PCR مثبت بودند. زایمانهای بزها در دوره زمانی مطالعه، طبیعی بوده و موردی از سقط جنین یا مردهزایی در آنها مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    با توجه به مخاطرات تب کیو بخصوص شکل مزمن آن برای انسان و عدم واکسیناسیون در جمعیت دامی و انسانی در ایران، توجه به نکات بهداشتی جهت پیشگیری از بیماری ضرورت دارد. مهمترین راه جلوگیری از انتقال کوکسیال از دام به انسان کاهش میزان آلودگی محیطی است که در کنار آموزش به افراد در معرض خطر و مدیریت صحیح دامپروری، میتواند در جلوگیری از ابتالی انسان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: بز آلپاین، بز سانن، تب کیو، کوکسیال بورنتی، بیماریهای مشترک انسان و دام
  • زهرا نیکبخت، یونس انزابی صفحات 31-42
    زمینه و هدف

    افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی باکتریها نسبت به آمینوگلیکوزیدها به خصوص کلبسیال پنومونیه در سال های اخیر باعث نگرانی دانشمندان و سازمان بهداشت جهانی شده است.هدف از مطالعه حاضر بررسی ژن های rmtB و Ib')6(aac در ایزوله های بالینی مقاوم به آنتی بیوتیک های جنتامایسین و آمیکاسین در باکتری کلبسیال پنومونیه می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بوده که 550 نمونه بالینی از بخش های مختلف بیمارستان عالی نسب تبریز جمع آوری گردید. ابتداتمامی ایزوله ها با استفاده از روش های استاندارد ازمایشگاهی مجددا تایید هویت شدند. آزمون سنجش مقاومت آنتی بیوتیکی برای دو آنتی بیوتیک آمیکاسین و جنتامایسین با استفاده از روش دیسک دیفیوژن بر اساس استانداردهای CLSI انجام شد.وهمچنین فراوانی ژن های rmtB و Ib')6 (aac با استفاده از روش مولکولی واکنش زنجیره پلی مرازی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه از550 نمونه بالینی، 100 سویه کلبسیال پنومونیه جداسازی شده که 52 درصد را زنان و 48 درصد را مردان آلوده کرده بودند.بیشترین میزان مقاومت به جنتامایسین با 34 درصد و بیشترین حساسیت به آمیکاسین با 78 درصد مشاهده شد. همچنین در نتایج مولکولی زنجیره پلی مرازی، 27/77 درصد از ایزوله ها دارای ژن rmtB و 16/66 درصد دارای ژن Ib')6 (aac بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده افزایش مقاومتهای آنتیبیوتیکی میباشد که خطری جدی برای سالمت انسان می باشد. بنابراین به منظور جلوگیری از شیوع هر چه بیشتر این مقاومتها استفاده بهینه از آنتی بیوتیکها و فرهنگ سازی در جامعه منطقی به نظر میرسد.

    کلیدواژگان: کلبسیال پنومونیه، ژنهای rmtB و Ib')6(aac، آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزیدی، مقاومت دارویی، تبریز
  • فاتح رحیمی، علی قاسمی صفحات 43-56
    سابقه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین از جمله عوامل غ یرمعمول ایجاد عفونت های دستگاه ادراری در بیمارستان و جامعه محسوب می شود، و به عنوان یکی از عوامل بیماریزای اصل ی ایجاد عفونتهای مزمن شناخته می شود که این امر عمدتا ناشی از توانایی تشکیل بیوفیلم می باشد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی تشکیل بیوفیلم در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین در میان بیماران مبتال به عفونت ادراری در شهر تهران به انجام رسیده است.

    روش کار

    در طی سالهای 1399-1401 در مجموع 519 ایزوله مشکوک به استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از بیماران مبتال به عفونت ادراری از آزمایشگاه یک بیمارستان در شهر تهران جداسازی گردید و با استفاده از آزمون PCR و پرایمرهای اختصاصی ژن nucA مورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. جهت تعیین مقاومت سویه ها به متی سیلین از ترکیبی از روش های غربالگری آگار واجد اگزاسیلین، انتشار دیسک سفوکسی تین 30 میکروگرم و پرایمرهای اختصاصی ژنهای mecA و mecC استفاده گردید. همچنین، به منظور توانایی تشکیل بیوفیلم در میان سویه های مقاوم به متی سیلین از روش های کیفی ژلوز قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت استفاده گردید. برای تایپینگ سویه ها روش های پروفاژ تایپینگ و SCCmec تایپینگ با آزمونهای PCR-multiplex جداگانه مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مجموع 92 درصد سویه ها به عنوان استافیلوکوکوس اوریوس مورد تایید قرار گرفتند و در نهایت 134 سویه 28 درصد مقاوم به سفوکسی تین و واجد ژن mecA به عنوان استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین انتخاب شدند. در آزمون ژلوز قرمز کنگو، 55 سویه 41 درصد اسالیم مثبت بودند و در مجموع 78 درصد سویه ها قادر به تشکیل بیوفیلم بودند. سیزده درصد سویه ها واجد SCCmec تایپهای IVa و V بودند و به عنوان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین اکتسابی از جامعه معرفی شدند. همچنین، 4 الگوی پروفاژی و 5 پروفاژ تایپ در میان سویه ها شناسایی شدند که پروفاژ تایپ SGF و ساب تایپهای SGFa و SGFb به عنوان تایپهای غالب تعیین گردیدند. عالوه بر این، الگوی پروفاژی شماره 3 پروفاژ تایپهای SGB، SGF، SGFa و SGFb فراوانترین الگو بود. تمامی سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین اکتسابی از جامعه واجد پروفاژ تایپهای SGA و SGL بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده فراوانی باالی تولید بیوفیلم در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین واجد پ روفاژ تایپهای مختلف در بیماران مبتال به عفونت ادراری در شهر تهران است. توانایی بالقوه تولید طیف وسیعی از عوامل حدت، تشکیل بیوفیلم و مقاومت آنتی بیوتیکی منجر به ظهور باکتریهای بیماریزای بسیار خطرناکی خواهد شد؛ که موید اهمیت گسترش بیشتر نظارت بر مراقبتهای بهداشتی و کنترل عفونت در بیمارستانها می باشد.

    کلیدواژگان: عفونت ادراری، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، بیوفیلم، پروفاژ تایپ، SCCmec تایپ
|
  • Fatemeh Rezaei, Rezvan Sadrmohammadi, Somayeh HadadRanjbar Pages 1-11
    Introduction

    Diseases caused by infection in the immune system can result to psychological disorders. The perevalance of the acute respiratory syndrome coronavirus (COVID-19) has been associated with psychiatric consequences. The aim of this study is to investigate the effectiveness of treatment based on emotional regulation on problems. Cognitive and emotional (memory, mood) and cognitive helplessness (stress, depression, anxiety) in patients who recovered from Covid-19 with Remdesivir treatment in Rafsanjan city.

    Methods

    A semi-experimental research design with a pre-test-post-test design with a control group, the statistical population includes patients with covid-19 in the city of Rafsanjan in 1400 who were treated with Remdesivir. The study sample includes 30 recovered patients who were randomly selected to participate in the study based on their desire and satisfaction and were replaced in two experimental and control groups. Treatment based on emotional regulation was performed in 8 sessions of 1:30 for the experimental group and the control group did not receive any psychological treatment. Both groups answered the depression, anxiety and stress scale (DASS) (1992), the Mood and Feeling Questionnaire (MFQ) (1987) and the memory capacity questionnaire before and after the training process. The data collected on They were analyzed based on SPSS-21 software with descriptive and inferential statistics

    Findings

    The results of the research showed that the treatment based on emotional regulation has a significant effect on improving memory function and mood, as well as depression and anxiety in recovered patients with COVID-19. Treatment based on emotion and stress did not have a significant effect on the recovered patients (P>0.05).

    Conclusion

    Considering the alarming effect of COVID-19 infection on mental health, it is recommended and emphasized to evaluate the psychopathology of the survivors of COVID-19 in order to diagnose and treatment psychological disorders and problems.

    Keywords: Treatment of emotion regulation, COVID-19, cognitive disability, memory, mood
  • Hossein Esmaeili, Mona Hamedi, Fatemeh Hashemi Haghighi, Ali Khanjari, Siyavash Zolnori, Erfan Hasanzadeh Pages 13-21
    Background and purpose

    Anthrax caused by Bacillus anthracis is a zoonotic disease among humans, domestic and wild animals, and human infection occurs after contact with infected animals or products of infected animals. In humans, the disease may occur in three forms: cutaneous, gastrointestinal and inhalation. The aim of the present study is to describe cases of human anthrax in order to emphasize the need to raise the level of awareness of livestock farmers and to ensure compliance with safety principles when dealing with sick livestock.

    Materials and methods

    In a flock with 510 sheep in Varamin region, 5 of them died acutely and subacutely. In this flock, two shepherds developed two wounds with a black center on the forearm and finger. After sampling from the wounds, infection with the anthrax bacterium was investigated using Giemsa staining and PCR method .

    Findings

    None of the dead and slaughtered animals showed signs of bleeding from the natural pores of the body. In Giemsa staining, bacilli surrounded by a reddish capsule were observed, which confirmed the infection with Bacillus anthracis by the molecular test.

    Conclusions and suggestions:

     Considering that currently, anthrax vaccination is done only in highrisk areas, it is necessary for sheep farmers to be aware of the importance of anthrax and its similarity to the very common disease of enterotoxemia through effective training.

    Keywords: Anthrax, Cutaneous anthrax, Enterotoxemia, Sheep, Goat, Zoonotic disease
  • Hossein Esmaeili *, Mona Hamedi, Ali Khanjari Pages 23-29
    Background and purpose

    The causative agent of Q fever in human is Coxiella burnetii, a gramnegative bacterium that has been reported in most parts of the world. The bacterium is capable of infecting a wide range of host species and causes an important zoonotic disease. The purpose of the present study is to investigate the infection of parturition discharges and bedding of Saanen and Alpine goats during the breeding season, which will give attention to the environment in the transmission of the agent to humans.

    Materials and methods

    In a flock including Saanen and Alpine goats, twice a week for a period of three months, a sample was prepared from the bedding and parturition discharges on the bed using a sterile swab. Then, using PCR method, the presence of Coxiella burnetii was investigated.

    Findings

    All the 24 samples were positive for Coxiella burnetii in PCR test. During the study period, the births of the goats were normal and no case of abortion or stillbirth was observed.

    Conclusions and suggestions:

     Considering the of Q fever infection in human, especially its chronic form and the lack of vaccination in both animals and human in Iran, it is necessary to pay attention to sanitary measures to prevent the disease. The most important way to prevent the transmission of Coxiella from animals to humans is to reduce the load of environmental pollution, which, along with educating people at risk and appropriate management of small ruminant, can be effective in preventing human infection.

    Keywords: Alpine, Coxiella burnetii, Saanen, Q fever, Zoonotic disease
  • Zahra Nikbakht, Younes Anzabi Pages 31-42
    Backgrounds and objectives

    The increase in antibiotic resistance of bacteria to aminoglycosides, especially Klebsiella pneumoniae, in recent years has caused concern among scientists and the World Health Organization. The aim of this study is to evaluate the rmtB and aac (6')Ib genes in clinical isolates resistant to gentamicin and amikacin antibiotics in Klebsiella pneumonia .

    Method

    The current study is a descriptive-cross-sectional type, which includes 550 clinical samples from different wards of Alinasab Hospital in Tabriz. Identity of all isolates was reconfirmed using standard laboratory methods.The antibiotic resistance test for amikacin and gentamicin performed with using disc diffusion method based on CLSI standards. Also,The frequency of rmtB and aac (6') Ib genes was evaluated using the polymerase chain reaction.

    Results

    In this study, 100 strains of Klebsiella pneumoniae were isolated from 550 clinical samples, 52% of which were women and 48% were men. The highest rate of resistance to gentamicin was observed with 34% and the highest sensitivity to amikacin was observed with 78%. Meanwhile, in the molecular results of polymerase chain reaction, 27.77% of isolates had rmtB gene and 16.66% had aac (6') Ib gene.

    Conclusion

    The results of the present study demonstrated that the increase of antibiotic resistance is a serious threat for human health. For this reason, in order to prevent the increasing prevalence of this risk, it is logical to optimize the use of antibiotics and culture in the society.

    Keywords: Klebsiella pneumoniae, rmtB, aac (6') Ib genes, aminoglycoside antibiotics, drugresistance, Tabriz
  • Fateh Rahimi, Ali Qasemi Pages 43-56
    Background

    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is an emerging cause of community- and hospital- associated urinary tract infections (UTIs), and known as one of the main pathogens causing chronic infections, mainly due to its capacity to form biofilms. The aim of this study was to determine the frequency of biofilm formation among MRSA strains isolated from patients with UTI in Tehran.

    Materials and Methods

    During 2020-2022, a total of 519 suspected S. aureus isolated from patients with UTI were collected from a hospital laboratory in Tehran, and confirmed using PCR by specific primers for nucA gene. A combination of agar screening (supplemented with oxacillin), disk diffusion method using cefoxitin disk (30 μg/ml) and specific primers for mecA and mecC genes were employed for determination of resistance to methicillin. The ability of MRSA strains to produce biofilm was tested using qualitative Congo red agar (CRA) and quantitative microtiter plate (MTP) assays. Prophage typing and SCCmec typing methods were employed using separate multiplex-PCR assays to type the MRSA strains.

    Results

    Totally 92% of strains were confirmed as S. aureus in which 134 strains (28%) which showed resistance to cefoxitin and harbored mecA gene were selected as MRSA. Using combination of qualitative CRA test, 55 strains (41%) were slime positive in which 78% of strains were able to form biofilm. Thirteen percent of strains harbored SCCmec types IVa and V and confirmed as community acquired MRSA (CA-MRSA). Also, 4 prophage patterns and 5 prophage types were identified among strains, in which prophage type SGF and its two subtypes (SGFa and SGFb) were the most prevalent types. Moreover, prophage pattern 3 (consisting of SGB, SGF, SGFa and SGFb prophage types) were the dominant ones. All CA-MRSA strains were positive for SGA and SGL prophage types.

    Conclusion

    The results of the present study revealed the high frequency of biofilm formation among MRSA strains with different prophage types among patients with UTI in Tehran. The potential ability to produce a wide range of virulence factors, biofilm formation and high rate of antibiotic resistance results in emergence of highly pathogenic bacteria; which indicating the importance of more expansion healthcare monitoring and infection control in the hospitals.

    Keywords: UTI, MRSA, biofilm, prophage type, SCCmec type