فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی و یکم شماره 6 (پیاپی 202، شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد دادگر، عبدالرحمان رستمیان*، سید رضا نجفی زاده، شفیعه موثقی، زهرا صفاریان صفحات 6705-6717
    مقدمه

    آرتریت پسوریاتیک (PSA) یک اختلال اسکلتی عضلانی - التهابی است که با اختلال عملکردی معنی داری در بافت سینوویال، تاندون ها و نواحی محوری مشخص می شود. PSA با بیماری های متابولیکی مانند دیابت، چاقی، نارسایی احتقانی قلب، بیماری کبد چرب و افسردگی و/یا اضطراب مرتبط است. به دلیل تفاوت در تظاهرات بالینی PSA، برخی از بیماران از طریق معاینه بالینی تشخیص داده نمی شوند. تشخیص یا مشاوره تاخیری آرتریت پسوریاتیک باکیفیت پایین زندگی و افزایش فراوانی بیماری های همراه و وضعیت التهابی مداوم مرتبط است. هدف از مطالعه حاضر بررسی علل متعدد PSA، ابزار غربالگری و درمان دارویی می باشد. مقالات از پایگاه های اطلاعاتی بین المللی از جمله پایگاه های اطلاعاتی Magiran، Scopus، Google Scholar، PubMed و Springer جستجو شدند. برای استخراج مقالات از کلمات کلیدی آرتریت پسوریاتیک، ابزارهای غربالگری، پاتوژنز، درمان و نشانگرهای زیستی استفاده شد.

    نتیجه گیری

    مطالعه ما نشان می دهد که ناهمگونی در اتیولوژی PSA یکی از دلایل اصلی مشکلات در طبقه بندی این طیف بیماری است. توضیح ناهمگونی این بیماری ممکن است بر تغییرات در عوامل ژنتیکی و محیطی متمرکز باشد. راهبردهای غربالگری (مثلا معیارهای CASPAR و نشانگرهای زیستی) اولین قدم مهم در درمان اولیه می باشد. همچنین، درمان های مختلفی برای کمک به کاهش مشکلات مفصلی، ضعف عضلانی و شدت بیماری در دسترس هستند. تشخیص فاکتورهای وابسته به PSA می تواند به مداخله زودهنگام این بیماران برای رفع نیازهای بالینی و پاراکلینیکی کمک کند. در اینجا مروری به روز شده از تشخیص زودهنگام، ویژگی های بالینی، پاتوژنز، ابزارهای غربالگری، نشانگرهای زیستی، و توصیه های درمانی، از جمله داروهای بیولوژیکی جدید ارایه می کنیم.

    کلیدواژگان: آرتریت پسوریاتیک، ابزارهای غربالگری، پاتوژنز، درمان، نشانگرهای زیستی
  • مریم مهرابی، سارا آل محمد، رضا دشت بزرگ، مریم طهماسبی بیرگانی*، محمدرضا حجاری، جواد محمدی اصل صفحات 6718-6731
    مقدمه

    سرطان پستان یکی از شایع ترین بدخیمی ها در زنان است. داروهای گیاهی به دلیل عوارض جانبی کم، مورد توجه پژوهشگران هستند. کورکومین پلی فنلی مستخرج از زردچوبه با خواص ضد سرطانی است. کورکومین در آب نامحلول و متابولیسم سریع دارد. انتقال دارو توسط حامل ها با ابعاد نانو از راهکارهای پیشنهادی غلبه بر این مشکلات است. هدف از این مطالعه بررسی بررسی تاثیر نانوکورکومین دندروزومی بر بیان ترانسکریپت غیر کدکننده HOTAIR در رده سلولی توموری MCF-7 پستان می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک مطالعه بنیادی - کاربردی با هدف سنجش اثر فورمولاسیون دندروزومی کورکومین بر سلول های توموری پستان است. در ابتدا کورکومین در دندروزوم بارگیری و ورود کورکومین به سلول توسط میکروسکوپ فلورسانت بررسی شد. مرگ سلولی توسط سنجش MTT و کیت تشخیص آپوپتوز انجام گرفت. بیان ژن HOTAIR توسط Real-time PCR انجام گرفت. افزایش بیان این ژن در بسیاری از سرطان های انسانی گزارش شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری GraphPad PrismV9.5 و با به کارگیری آنالیز آماری NOVA one- way و Student t-test تفسیر و نتایج به صورت انحراف معیار± میانگین گزارش شد.

    نتایج

    دندروزوم قدرت انحلال کورکومین را افزایش می دهد. غلظت موثر کورکومین- دندروزومی پس از 24 و 48 ساعت تیمار به ترتیب 25 و 20 میکرومولار به دست آمد. درصد سلول ها با آپوپتوز زودرس به ترتیب 0/03±22/97 و 0/05±56/22 بود که نسبت به سلول های کنترل معنی دار بود. تیمار 24 و 48 ساعت سلول ها با غلظت 20 میکرومولار کورکومین-دندروزومی موجب کاهش معنی دار بیان ژن HOTAIR شد (0/001= P).

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان داد که کورکومین دندروزومی می تواند با مهار بیان ژن HOTAIR، سلول های توموری پستان را به سمت آپوپتوز هدایت کند.
    ش

    کلیدواژگان: کورکومین، دندروزوم، سرطان پستان، Long noncoding RNA، HOTAIR
  • حسین کرمی، مهرنوش کوثریان، محمد نادری سورکی، فاطمه اسفندیاری، مبین غزائیان، آیلی علی اصغریان، هانیه فلاح، سلامه شاکری، هادی درویشی خضری* صفحات 6732-6745
    مقدمه

    استیوپنی و استیوپروز یکی از عوارض اصلی بتا تالاسمی ماژور هستند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین فراوانی عوامل مرتبط با کاهش تراکم استخوان بیماران تالاسمی ماژور است.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر، تراکم استخوانی مهره های کمری و سر استخوان ران در بیماران تالاسمی با روش جذب اشعه ایکس با انرژی دوگانه، ارزیابی و ارتباط نوع شلاتورهای آهن، دیابت، فریتین بالای 3000 ng/mL، هموگلوبین زیر 8 گرم/دسی لیتر، مصرف هیدروکسی اوره، سیروز کبدی، رسوب آهن و قلبی کبدی متوسط تا شدید با میزان تراکم استخوان مشخص شدند. اطلاعات از رجیستری تالاسمی درسال 1398 گرداوری شد و تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار STATA-13 انجام شد.

    نتایج

    از 1959 نفر ثبت شده در سامانه، 139 نفر (7/09درصد) یافته تراکم استخوان داشتند (53 مرد و 86 زن). شیوع تراکم استخوانی غیرطبیعی در کمر و سر فمور به ترتیب (52/48 تا 47/66) 57/5 و (40/18 تا 57/52) 85/48 درصد بود. بعد از تعدیل اثرات مداخله گرهای احتمالی، شانس تراکم استخوان غیر طبیعی در بیماران مصرف کننده هیدروکسی اوره و دفرازیروکس به ترتیب (0/03 تا 1/73) 0/24 و (0/03 تا69/1) 25/0 بود. بیشترین شانس در بیماران با رسوب آهن قلبی و کبدی متوسط تا شدید به ترتیب (18/0 تا22/360) 21/8 و (60/0تا 83/74) 72/6 بود.

    نتیجه گیری

    شیوع استیوپنی و استیوپروز میان بیماران تالاسمی ماژور مورد بررسی بالا است. مصرف هیدروکسی اوره و دفرازیروکس مهم ترین عامل محافظت کننده و رسوب قلبی و کبدی متوسط تا شدید مهم ترین عامل خطر تراکم استخوانی غیرطبیعی می باشند.

    کلیدواژگان: بتا تالاسمی ماژور، تراکم استخوان، استئوپروز، عوامل خطر
  • فاطمه فتوحی، کاظم برزگر بفروئی*، حسین حسنی صفحات 6746-6763
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش تحول مثبت نوجوانی و شفقت به خود در گرایش به پرخاشگری دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر یزد انجام شد.

    روش بررسی

    طرح پژوهش در این مطالعه از نوع توصیفی - همبستگی بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 362 دانش آموز دختر مقطع متوسطه دوم دبیرستان های شهر یزد در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه تحول مثبت نوجوانی گلدهف و همکاران (2014)، پرسش نامه شفقت به خود نف (2003) و پرسش نامه پرخاشگری باس و پری (1992) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با روش همبستگی مبتنی بر رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار 21AMOS  انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تحول مثبت نوجوانی اثر مستقیم، مثبت و معناداری بر شفقت به خود (0/66 = β و 0/01 > P) و اثر مستقیم، منفی و معناداری بر پرخاشگری (0/33- = β و 0/01 > P) و شفقت به خود اثر مستقیم، منفی و معناداری بر پرخاشگری (0/29- = β و 0/01 > P) در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر یزد دارد.

    نتیجه گیری

    شفقت به خود در ارتباط بین تحول مثبت نوجوانی و پرخاشگری در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر یزد نقش واسطه ای دارد و با افزایش تحول مثبت نوجوانی و شفقت به خود در نوجوانان می توان گرایش آن ها به پرخاشگری کاهش داد.

    کلیدواژگان: تحول مثبت نوجوانی، شفقت به خود، پرخاشگری
  • امیراحمد عرب زاده، کیوان امینی، افشان شرقی، مهسا عطایی، میرسلیم سید صادقی* صفحات 6764-6771
    مقدمه

     شیوع و عوامل ایجادکننده درد حاد شکمی می تواند در مناطق و نژاد های مختلف متفاوت باشد. شناخت اپیدمیولوژی بیماری می تواند از انجام عمل های جراحی غیرضروری و عوارض ناخواسته ناشی از عمل جراحی جلوگیری کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیماران بزرگسال با شکم حاد مراجعه کننده به بیمارستان فاطمی اردبیل از سال 1399 تا 1400 انجام شد.

    روش بررسی

     مطالعه توصیفی مقطعی طی یک دوره یک ساله با جامعه آماری 1031 نفر از بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان فاطمی اردبیل که با درد شکم مراجعه کرده بودند انجام شد. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری غیراحتمالی آسان بود. اطلاعات این بیماران از طریق پرسش نامه اولیه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS version 16 تحلیل شد.

    نتایج

     535 نفر از شرکت کنندگان در مطالعه مرد و 496 نفر زن بودند. 53/5 درصد از بیماران استفراغ غیر صفراوی، 67/6 درصد کارکرد شکمی نرمال، 53 درصد دچار بی اشتهایی، 16/2 درصد اتساع شکم و 14/3 درصد تب داشتند. 20/1 درصد درد در ربع تحتانی راست، 16/1 درصد بدون تندرنس، 15/6 درصد ریباند تندرنس، 5/4 درصد گاردینگ، 5/8 درصد نشانه پسواس و 16/3 درصد نشانه مورفی داشتند. 27 درصد درد شکم مربوط به آپاندیسیت، 20 درصد کوله سیستیت، 15/3 درصد انسداد روده و کمترین موارد مربوط به متاستاز و حاملگی خارج رحمی با 0/3 درصد بود.

    نتیجه گیری

     برترین ابزار در دسترس برای معاینه و مدیریت درد شکم، معاینه بالینی و شرح حال جامع می باشد.

    کلیدواژگان: درد حاد، بیمارستان، بزرگسال، اپیدمیولوژی
  • سید حسین رضوی، مطهره کبودساز یزدی، نسیم نمیرانیان، مینا حاجی رفیعی ها*، منا حاجی رفیعی ها، کتایون لسانی صفحات 6772-6780
    مقدمه

    در سال های اخیر، تصاویر (Cone-beam computed tomography (CBCT به دلیل مزایای متعددی نظیر ایجاد تصاویر سه بعدی، راحتی تهیه تصاویر و امکان بازسازی داده ها، کاربردهای فراوانی در دندانپزشکی پیدا کرده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی و نگرش دستیاران تخصصی و دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی یزد نسبت به بایستی تجویز CBCT در سال1400 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی و توصیفی. 146 نفر از دانشجویان دندانپزشکی عمومی و 24 نفر از دستیاران تخصصی در این مطالعه شرکت کردند. در این مطالعه از 23 سوال در حیطه آگاهی و نگرش از کاربرد CBCT استفاده شد. روایی پرسش نامه با استفاده از منابع، مقالات معتبر علمی و با ارایه و نظرخواهی از متخصصین و اساتید رادیولوژی تایید گردید. برای تعیین پایایی از آزمون مجدد و تعیین ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. در نهایت نتایج به دست آمده به وسیله نرم افزارversion 16  SPSS توسط آزمون های آماری کای دو، تی تست و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    نتایج

    سطح آگاهی (0/0001=P) و نگرش (0/001 =P) دانشجویان عمومی از گروه دستیاران تخصصی بیشتر بود.  هم چنین بین سطح آگاهی و نگرش دانشجویان با مدت زمان تحصیل در دانشگاه تفاوت معنی داری وجود داشت که معمولا هرچه سال تحصیلی بالاتر می رفت آگاهی (0/0001=P) و نگرش (0/001 =P) کمتر می شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی یزد، دارای آگاهی و نگرش نسبتا متوسطی در زمینه کاربرد CBCT می باشند.

    کلیدواژگان: دانشجویان دندانپزشکی، دستیاران تخصصی، توموگرافی کامپیوتری با دسته اشعه مخروطی، تجویز
  • ولی الله اکبری، مصطفی واحدیان، پروین رحمتی نژاد* صفحات 6781-6791
    مقدمه

    خودجرحی بدون قصد خودکشی (NSSI)، شیوع بالایی در بین بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی دارد. از آنجایی که خودجرحی نقش مهمی را در درمان، پیش آگهی و نیز خطر خودکشی در افراد ایفا می کند ضرورت وجود یک ابزار مناسب برای ارزیابی ماهیت و کارکرد روان شناختی آن برجسته تر می شود. بنابراین هدف از این پژوهش، تعیین ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسش نامه خودجرحی اتاوا (OSI) در بیماران بستری بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه روان سنجی مبتنی بر روش تحلیلی بود. مطالعه روی 310 نفر از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان نکویی-هدایتی شهر قم که اقدام به خودجرحی کرده بوند، انجام شد. گروه نمونه به سوالات نسخه فارسی پرسش نامه خودجرحی اتاوا پاسخ دادند. داده ها با استفادهversion 16  SPSS و روش های آماری آلفای کرونباخ، شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان داد شاخص روایی محتوایی پرسش نامه در این مطالعه بالاتر از 0/75 و نسبت روایی محتوایی بالاتر از 0/79 بود. تاثیر گویه هر آیتم (به غیر از سوال 10) بالاتر از 1/5 بود ؛ لذا روایی صوری پرسش نامه را تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ 0/71 به دست آمد. از دیگر یافته های پژوهش این بود که 52 درصد از بیماران حداقل یک ویژگی اعتیادی را گزارش دادند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که نسخه فارسی پرسش نامه خودجرحی اتاوا از روایی (صوری و محتوایی) و نیز پایایی مطلوب در بین جمعیت بیماران بستری برخوردار است.

    کلیدواژگان: خودجرحی بدون قصد خودکشی، پرسش نامه خودجرحی اتاوا، ویژگی های روان سنجی، جمعیت ایرانی
  • ابراهیم پیری، محسن برغمدی*، رضا فرضی زاده صفحات 6792-6804
    مقدمه

    پای پرونیت یکی از شایع ترین عارضه های اندام تحتانی است؛ لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی پروتکل تمرینی در آب و تراباند بر دامنه فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در افراد دارای پای پرونیت طی راه رفتن بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعه کارآزمایی بالینی بود که به صورت نیمه تجربی و آزمایشگاهی اجرا شد. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 45 دانشجوی دانشگاه محقق اردبیلی که دارای پای پرونیت بودند، به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور مساوی و تصادفی در سه گروه جای گرفتند. دامنه سنی آزمودنی ها 25-18 سال بود. فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی به وسیله دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. داده های الکترومایوگرافی با استفاده از برنامه بایومتریک دیتالیت تحلیل شد. همچنین برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی به کمک نرم افزار SPSS version 16 در سطح معنی داری 0/05 P≤استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اثر تعاملی زمان*گروه فعالیت عضلات دوقلو داخلی (0/001=P) و نیمه وتری (0/046=P) در سه گروه تمرین در آب، تراباند و کنترل طی فاز برخورد پاشنه اختلاف معنی داری داشت؛ نتایج تست تعقیبی نشان داد که فعالیت عضله دوقلو داخلی در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون در گروه تمرین در آب (0/001>P؛ 6/08=d) و تراباند (0/001>P؛ 3/66=d) به ترتیب 24/03 و 16/46 درصد افزایش معنی داری داشت همچنین فعالیت عضله نیمه وتری در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون در گروه تمرین در آب (0/041=P؛ 4/98=d) و تراباند (0/048=P ؛ 4/76=d) به ترتیب 21/06 و 19/01 درصد افزایش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به میزان اندازه اثر به نظر می رسد که تمرین در آب در مقایسه با تراباند اثرگذاری بهتری بر فعالیت دوقلو داخلی و نیمه وتری داشته است.

    کلیدواژگان: آب درمانی، تراباند، فعالیت الکتریکی عضلات، پای پرونیت، راه رفتن
|
  • Farhad Dadgar, Abdolrahman Rostamian*, Seyed Reza Najafizadeh, Shafieh Movaseghi, Zahra Saffarian Pages 6705-6717
    Introduction

    Psoriatic Arthritis (PSA) is an inflammatory musculoskeletal disorder characterized by significant dysfunction in synovial tissue, tendons and axial sites. PSA is associated with metabolic comorbidities such as diabetes, obesity, congestive heart failure, fatty liver disease, depression and/or anxiety. Due to differences in the clinical manifestations of PSA, some patients are not diagnosed through clinical examination. Delayed psoriatic arthritis diagnosis or consultation has been related to low quality of life and increased frequency of comorbidities and persistent inflammatory state. The aim of the present study was to explore multiple etiologies of PSA, screening tools, and pharmaceutical therapy. Articles were searched from international databases including Magiran, Scopus, Google Scholar, PubMed, and Springer. The keywords of Psoriatic Arthritis, Screening tools, pathogenesis, treatment, and Biomarkers were used to extract articles.

    Conclusion

    Our study showed that heterogeneity in the etiology of PSA was a major reason for classification problems within this disease spectrum. The explanation for this disease heterogeneity may be focused on variations in genetic and environmental factors. Screening strategies (ex: CASPAR criteria and biomarkers) are a significant first step in early treatment. Moreover, many types of therapy are available to help decreased joint problems, muscle weakness, and disease severity. Detection of dependent factors related to PSA might help in the early intervention of these patients to address clinical and para-clinical issues.Here we have provided an updated review of the early diagnosis, clinical features, pathogenesis, screening tools, biomarkers, and treatment recommendations, such as new biologic medications, for Psoriatic Arthritis.

    Keywords: Psoriatic Arthritis, Screening tools, Pathogenesis, Treatment, Biomarkers
  • Maryam Mehrabi, Sara Alemohammad, Reza Dashtebozorgi, Maryam Tahmasebi Birgani*, MohammadReza Hajjari, Javad Mohammadi-Asl Pages 6718-6731
    Introduction

    Breast cancer is one of the most common malignancies in women. Treatment with herbal drugs has been considered by researchers due to the lower side effects. Curcumin is a polyphenol extracted from turmeric with confirmed anti-cancer properties. Curcumin is water-insoluble with rapid metabolism. Drug delivery using nano-carriers is suggested to overcome such limitations. The aim of this study was based on evaluating the effect of Dendrosomes curcumin on expression level of HOTAIR long noncoding RNA in MCF-7 breast cancer cell line.

    Methods

    This study was an applied basic research. Firstly, curcumin was loaded in dendrosomes and the entry of dendrosomal curcumin into cells was studied using fluorescent microscopy.  Cell death was investigated using MTT assay and apoptosis detection kit. The expression of HOTAIR gene was measured using real-time PCR. Increased expression of this gene was reported in a wide range of tumors. The data were analyzed using GraphPad Prism V9.5 statistical software, using NOVA one-way statistical analysis and Student t-test; the results were reported as mean ± standard deviation.

    Results

    Dendrosomes increased the solubility of curcumin. The effective inhibitory doses of dendrosomal curcumin after 24 and 48h treatment were 25 and 20 micromolar, respectively. The percent of cells undergoing early apoptosis were 22.97±0.03 and 56.22±0.05, respectively, which was statistically significant in comparison with non-treated control cells. Following 24 and 48h treatment with 20 micromolar of dendrosomal curcumin, the HOTAIR gene expression was significantly decreased (P=0.001).

    Conclusion

    These findings suggest that dendrosomal curcumin may promote breast tumor cells toward programmed cell death by reducing HOTAIR gene expression.

    Keywords: Curcumin, Dendrosome, Breast cancer, Long noncoding RNA, HOTAIR
  • Hossein Karami, Mehrnoush Kosaryan, Mohammad Naderisorki, Fatemeh Esfandiari, Mobin Ghazaiean, Aily Aliasgharian, Hanie Fallah, Salameh Shakeri, Hadi Darvishi-Khezri* Pages 6732-6745
    Introduction

    OsteoPenia and osteoPorosis are known to be one of the main comPlications of β-thalassemia major (β-TM). The aim of this study was to determine the factors associated with decreased bone density of these Patients.

    Methods

    Lumbar and femoral neck bone mineral density (BMD) in β-TM Patients characterized via Dual-energy X-ray absorPtiometry (DXA) to PinPoint the association of iron chelators, diabetes mellitus, serum ferritin above 3000 ng/mL, hemoglobin below 8 gr/dl, using hydroxyurea, liver siderosis and moderate to severe hePatic and cardiac siderosis with BMD. The information was collected from the thalassemia registry in 2019 and statistical analysis was Performed by STATA-13 software.

    Results

    Out of 1959 ParticiPants with β-thalassemia major registered in the registry, 139 ones (7.09%) had bone mineral density (53 males and 86 females). The Prevalence of abnormal bone density in the lumbar and femoral neck was (52.48 to 47.66) 57.5 and (40.18 to 57.52) 48.85 Percent, resPectively. After adjusting for the effects of Possible interventions, the odds ratio of abnormal bone density in the Patients consuming hydroxyurea and deferasirox were 0.24 (0.03 to 1.73) and 0.25 (0.03 to 1.69), resPectively. The highest odds were 8.21 (0.18 to 360.22), and 6.72 (0.60 to 74.83) for moderate to severe cardiac and hePatic dePosition, resPectively.

    Conclusion

    The Prevalence of osteoPenia and osteoPorosis is high among thalassemia major Patients. ConsumPtion of hydroxyurea and deferasirox is the most imPortant Protective factor and moderate to severe cardiac and hePatic siderosis are the most imPortant risk factors for abnormal bone density.

    Keywords: β-thalassemia Major, Bone mineral density, OsteoPorosis, Risk factors
  • Fatemeh Fotoohi, Kazem Barzegar Bafroei*, Hossain Hassani Pages 6746-6763
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the role of positive adolescent development and self-compassion in the aggression tendency of female students of high schools in Yazd City.

    Methods

    The research design in this study was descriptive and correlational. The participants in this research were 362 female students in the second grade of high school in Yazd City in the academic year of 2020-2021, who were selected based on random cluster sampling In order to collect data, Goldhoff et al.'s Positive Development Questionnaire (2014), Self-Compassion Questionnaire (2003) and Bass and Perry's Aggression Questionnaire (1992) were used. Data analysis and correlation method based on the approach Structural equation modeling was done using AMOS software, version 21.

    Results

    The results showed that the positive transformation of adolescence has a direct, positive and significant effect on self-compassion (β = 0.66 and P < 0.01) and a direct, negative and significant effect on aggression (β = -0.33 and P < 0.01) and self-compassion have a direct, negative and significant effect on aggression (β = -0.29 and P < 0.01) in the female students of the second grade of high school in Yazd City.

    Conclusion

    self-compassion plays a mediating role in the relationship between the positive development of adolescence and aggression of female students in the second grade of high school in Yazd City and by increasing the positive development of adolescence and self-compassion in adolescents, their tendency to aggression can be reduced.

    Keywords: Positive adolescent development, Self-compassion, Aggression
  • Amir Ahmad Arabzadeh, Keyvan Amini, Afshan Sharghi, Mahsa Ataei, Mirsalim Seyed Sadeghi* Pages 6764-6771
    Introduction

    The prevalence and causes of acute abdomen can be different in various regions and races. Knowing the epidemiology of the disease can prevent unnecessary surgeries and unwanted complications caused by surgery. The present study was conducted with the aim of epidemiological investigation of adult patients with acute abdomen referred to Fatemi Ardabil Hospital from 2020 to 2021.

    Methods

    A cross-sectional descriptive study was conducted during a year with a statistical population of 1031 patients referred to the Emergency Department of Fatemi Ardabil Hospital with abdominal pain. The sampling method was easy non-probability sampling. The information of these patients was collected through a preliminary questionnaire and analyzed using SPSS 16 software.

    Results

    In this study, the number of 535 participants were male and 496 were female. 53.5% of patients had non-bilious vomiting، 67.6% had normal abdominal function، 53% had anorexia، 16.2% had abdominal distension and 14.3% had fever. 20.1% had pain in the right lower quadrant، 16.1% no tenderness، 15.6% rebound tenderness، 5.4% guarding، 5.8% psoas sign and 16.3% Murphy sign. 27% of abdominal pain was related to appendicitis، 20% to cholecystitis، 15.3% to intestinal obstruction and the lowest number of cases were related to metastasis and ectopic pregnancy with 0.3%.

    Conclusion

    The best tools available for examining and managing abdominal pain are clinical examination and a comprehensive history.

    Keywords: Acute pain, Hospitals, Adult, Epidemiology
  • Seyed Hossein Razavi, Motahareh Kabodsaz Yazdi, Nasim Namiranian, Mina Hajirafieiha*, Mona Hajirafieiha, Katayoun Lesani Pages 6772-6780
    Introduction

    In recent years, CBCT imaging has found many applications in dentistry due to its advantages such as 3D images, ease of imaging and the possibility of data reconstruction. The aim of this study was to evaluate the knowledge and attitude of dental residents and students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences towards the need to prescribe CBCT in 2022-2023.

    Methods

    the current study is a cross-sectional and descriptive study.146 general dentistry students and 24 dental residents participated in this study. 23 questions in the field of knowledge and attitude about the use of CBCT were used. The validity of the questionnaire was confirmed by using sources, valid scientific articles and by presenting and consulting radiology specialists. To determine the reliability, retest and Cronbach's alpha coefficient was used. Finally, the results were statistically analyzed by SPSS software version16 using chi-square, t-test and correlation tests.

    Results

    The level of knowledge and attitude of general students was higher than dental residents. Moreover, there was a significant difference between the level of knowledge and attitude of students with their duration of study at the university, so the higher the academic year, the lower the knowledge and attitude.

    Conclusion

    The results of the present study showed that dental students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences have a relatively moderate knowledge and attitude about the use of CBCT.

    Keywords: Dental resident, Dental students, Cone beam computed tomography, Prescription
  • Akbari Valiollah, Mostafa Vahedian, Parvin Rahmatinejad* Pages 6781-6791
    Introduction

    Non-Suicidal Self-Injury (NSSI) has high prevalence among the patients with psychiatric disorders. Self-Injury plays an important role in the treatment, prognosis and risk of suicide, which highlights the need for an appropriate tool to assess the nature and psychological functions of NSSI. Therefore, the aim of this study was to determine the psychometric properties of the Persian version of the Ottawa Self-Injury inventory (OSI) in hospitalized patients.

    Methods

    The present study was a psychometric study based on analytical method. The research has been performed on 310 patients with non-suicidal self-injury who have been referred to Nekoei-Hedayati Hospital in Qom City. Sample group completed Persian version of the Ottawa Self-Injury inventory. Data were analyzed using SPSS-16 and Cronbach’s alpha coefficient, Content Validity Index (CVI) and Content Validity Ratio (CVR).

    Results

    The results showed that content validity index in this study was more than 0.75 and content validity ratio for validity of questions was more than 0.79.   The impact score of all items (Except for the tenth question) was higher than 1.5 that confirmed the face validity of inventory. The total Cronbach's alpha coefficient was calculated 0.71. Another result of this study was that 52% of patients reported at least one addictive characteristic.

    Conclusion

    The finding showed that Persian version of Ottawa Self-Injury inventory has appropriate validity (face /content) and reliability in the inpatient population.

    Keywords: Non-suicidal self-injury, Ottawa self-injury inventory, Psychometric properties, Iranian population
  • Ebrahim Piri, Mohsen Barghamadi*, Reza Farzizadeh Pages 6792-6804
    Introduction

    The ankle joint is one of the most vulnerable joints in the body due to weight bearing. Pronated foot is one of the most common complications of the lower limbs. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of exercise protocol in water and theraband on the electrical activity of lower limb muscles in people with pronate foot during walking.

    Methods

    The present research was a clinical trial study that was conducted in a semi-experimental and laboratory. The participants of the present study included 45 students of University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran,  who had pronated foot. They were selected purposefully and divided into three equal groups. The age range of the subjects was 18-25 years. To measure the electrical activity muscles of lower limbs, it was recorded using an electromyography device. Electromyography data were analyzed using biometric datalite program. In addition, analysis of variance with repeated measurements and bonferroni post hoc test was used, and the significance level was P≤0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between time*group activity of the gastrocnemius (P=0.001) and semitendinosus (P=0.046) in the three groups of training in water, theraband and control during the heel contact phase. Therefore, using the appropriate post hoc test (LSD), it was shown that the activity of the gastrocnemius muscle in the post-test compared to the pre-test in the group of training in water (P<0.001; d=6.08) and theraband (P<0.001; d=3.66) had a significant increase of 24.03 and 16.46%, respectively. The activity of the semitendinosus muscle in the post-test compared to the pre-test in the water training group (P=0.041; d=4.98) and theraband (P=0.048; d=4.76) had a significant increase of 21.06 and 19.01%, respectively.

    Conclusion

    According to the present study, it seems that doing exercises in water and thera-band can play an effective role in improving the range of electrical activity of the muscles on lower limbs of people with pronated foot during walking. In addition, according to the effect size, it was found that training in water had a better effect on the activity of the gastrocnemius and semi tendinosus compared to thera-band.

    Keywords: Hydrotherapy, Thera-Band, Electrical Activity Muscle, Pronated Foot, Gait