فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه شریفی، ولی الله دبیدی روشن* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    با وجود اثربخشی آدریامایسین در درمان انواع مختلف سرطان، عوارض قلبی_عروقی آن بویژه در سالمندان، چالش برانگیز شده است. هدف این مطالعه بررسی اثر پیشگیرانه تمرین هوازی اجباری، داوطلبانه و مکمل نانوکورکومین بر فیبروز آیورت ناشی از القای مزمن آدریامایسین در موش های صحرایی سالمند بود.

    مواد و روش ها

    هفتاد سر موش صحرایی بالغ نر نژاد ویستار 12 هفته ای به طور تصادفی به 10 گروه تجربی و کنترل  تقسیم شدند. سالمندسازی به وسیله تزریق دی گالاکتوز (100میلی گرم/کیلوگرم) ایجاد شد. گروه های تمرین هوازی اجباری پنج جلسه در هفته به مدت شش هفته روی نوارگردان (25-54 دقیقه/روز، شیب 0%، سرعت 15-20 متر/دقیقه) دویدند. گروه های تمرین داوطلبانه شش هفته به چرخ دوار اختیاری دسترسی داشتند. دو هفته آخر، 15 روز تزریق زیر صفاقی (1میلی گرم/کیلوگرم/روز) آدریامایسین/سالین و 14 روز القای نانوکورکومین (100میلی گرم/کیلوگرم/روز) با گاواژ اجرا شد. چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه، موش ها قربانی و آیورت صعودی برداشته شد. برای تجزیه و تحلیل بافت شناسی، رنگ آمیزی تری کروم مالوری انجام شد. ضخامت منطقه کلاژن و الاستین اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در ضخامت الاستین بافت آیورت بین گروه های مختلف وجود نداشت (197/0=p). ضخامت کلاژن به طور معنی داری در اثر تمرین داوطلبانه+آدریامایسین (003/0=p)، تمرین اجباری+آدریامایسین (001/0<p)، نانوکورکومین+آدریامایسین (001/0<p)، تمرین داوطلبانه+نانوکورکومین+آدریامایسین (001/0<p) و تمرین اجباری+نانوکورکومین+آدریامایسین (001/0<p) کمتر از گروه آدریامایسین بود. همچنین نسبت ضخامت کلاژن/الاستین در اثر تمرین داوطلبانه+آدریامایسین (003/0=p)، تمرین اجباری+آدریامایسین (001/0<p)، نانوکورکومین+آدریامایسین (002/0=p)، تمرین داوطلبانه+نانوکورکومین+آدریامایسین (015/0=p) و تمرین اجباری+نانوکورکومین+آدریامایسین (001/0<p) کمتر از گروه آدریامایسین بود.

    نتیجه گیری

    تمام رویکردهای به کار رفته در پژوهش حاضر ممکن است یک درمان با ارزش برای خنثی کردن افزایش فیبروز آیورت ناشی از آدریامایسین باشند که بخشی از آن بخاطر اثرات مثبت تمرین هوازی و همچنین تاثیر مفید نانوکورکومین بر سیستم قلبی_عروقی است.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، آدریامایسین، نانوکورکومین، ناحیه الاستین و کلاژن، آئورت
  • سحر گلابی، فاطمه مقصودی، محسن الهی نیا، مهشید نقاش پور* صفحات 11-21
    سابقه و هدف

    مصرف برخی غذاها می تواند پتانسیل اعتیادآوری داشته باشند. پرفشاری خون و مصرف بیش از حد این غذاها با رفتارهای غذایی شبیه اعتیاد مرتبط است. مطالعه حاضر، شیوع اعتیاد به غذا و مولفه های آن در بزرگسالان مبتلا به پرفشاری خون و افراد غیرمبتلا را مورد بررسی قرار داد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 96 فرد مبتلا و غیرمبتلا به پرفشاری خون (48=n در هر گروه) مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی آبادان در سال 1400 به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. وزن و قد مورد اندازه گیری قرار گرفت و نمایه توده بدن محاسبه شد. اعتیاد به غذا و مولفه های آن با پرسشنامه اعتیاد به غذای ییل 2 ارزیابی شد. از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل برای تحلیل داده ها استفاده شد و مدل رگرسیون لجستیک برای تعیین خطر بروز اعتیاد به غذا و مولفه های آن به کار برده شد.

    یافته ها

    نمره اعتیاد به غذا و تمام مولفه های آن در افراد مبتلا به پرفشاری خون نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری بالاتر بود (001/0≤p). افراد مبتلا به پرفشاری خون نسبت به غیرمبتلایان، 2/6 برابر خطر بیشتری برای بروز اعتیاد به غذا داشتند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که در افراد متبلا به پرفشاری خون نمره اعتیاد به غذا و مولفه های وابستگی به مصرف مواد غذایی نسبت به غیرمبتلایان بیشتر است و خطر اعتیاد به غذا در افراد مبتلا به پرفشاری خون در مقایسه با غیر مبتلایان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به غذا، پرفشاری خون، مولفه های وابستگی، پرسشنامه اعتیاد غذایی ییل 2، بزرگسالان
  • فرجام گودرزی*، شنو کریمی، سید مصطفی نچواک، شیما مرادی، فاطمه حیدرپور صفحات 23-30
    سابقه و هدف

    تاثیر عادات غذایی بر طول عمر و سلامت ما قابل توجه است. حرارت بالا به منظور سرخ کردن کربوهیدرات ها می تواند مواد اکسیدان را که عامل بسیاری از بیماری ها مانند سرطان است را تولید کند. لذا استفاده از مواد افزودنی با خاصیت آنتی اکسیدانی می تواند از این اثرات ناخواسته جلوگیری کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی خواص اکسیداتیو ته دیگ و اثر مصرف هم زمان زعفران در جمعیت کرمانشاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی از پرسشنامه «الگوی تهیه برنج در ایران» استفاده شد. حجم نمونه در هر گروه 18 عدد و در مجموع برای شش نوع ته دیگ بود. نمونه ها در بافر PBS هموژن شدند و پس از سانتریفیوژ در دمای 80- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. ظرفیت آنتی اکسیدانی کل  (TAC)، وضعیت اکسیدان کل (TOS) و محتوای کربونیل نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از افزایش معنی دار وضعیت کل اکسیدان (TOS) و کربونیل و کاهش معنی دار (001/0>P) ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (TAC)  طی 30 دقیقه پخت بود. به طور کلی، افزودن زعفران به ته دیگ در TAC تغییری ایجاد نکرد. اما منجر به کاهش معنی دار TOS در ته دیگ سیب زمینی و برنج شد. تغییرات TOS در ته دیگ نان معنی دار نبود. در محتوای کربونیل ته دیگ نان نیز چشمگیری دیده نشد اما منجر به کاهش در گروه های برنج و سیب زمینی شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که مصرف همزمان زعفران در ته دیگ از اثرات مضر آن از جمله سمیت و سرطان زایی به طور قابل توجهی می کاهد.

    کلیدواژگان: ظرفیت آنتی اکسیدان کل، وضعیت کل اکسیدان، محتوای کربونیل، غذاهای سرخ شده غنی از کربوهیدرات، زعفران
  • معصومه جعفری دولت آبادی، معصومه حبیبیان* صفحات 31-38
    سابقه و هدف

    کمبود ویتامینD یک تغییر متابولیک است که اغلب با چاقی همراه است و سیرتویین1 یک هدف درمانی برای درمان چاقی و اختلالات مرتبط به آن می باشد. در مطالعه حاضر اثر 8 هفته تمرین دویدن تناوبی شدید (HIIT) و مصرف ویتامینD بر سطوح سیرتویین1 و 25-هیدروکسی ویتامینD  در زنان غیرفعال با کمبود ویتامینD بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 39 زن دارای اضافه وزن با کمبود ویتامینD نخست بطور هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی در سه گروه تمرین، تمرین+ویتامینD (ترکیبی) و کنترل قرار گرفتند. HIIT در 3 روز هفته، با 12 تکرار یک دقیقه ای دویدن در شدت 80-90٪ ضربان قلب حداکثر با یک دقیقه استراحت فعال با شدت 50 % ضربان قلب حداکثر انجام شد. ویتامین D به صورت هفتگی با دوز 50000 واحد مصرف شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه با اندازه گیری های مکرر و آنالیز واریانس یک طرفه (کروسکال والیس برای داده های غیرطبیعی) استفاده شد (05/0<p).

    یافته ها

    پس از 8 هفته افزایش در سطوح سرمی سیرتویین1 و 25-هیدروکسی ویتامینD در گروه های مداخله، معنی دار بود اما وزن بدن کاهش معنی داری یافت (001/0<p). هم چنین درصد تغییرات این متغیرها در گروه ترکیبی بیشتر از مداخله HIIT صرف  بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تغییر شیوه سبک زندگی شامل انجام HIIT و مصرف ویتامینD رویکردهای مهمی هستند که می توانند با افزایش SIRT1 و 25-هیدروکسی ویتامین D عوارض مرتبط با چاقی را کاهش دهند و همزمانی این مداخله ها به توسعه این تاثیرات کمک می کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، اضافه وزن دویدن، دویدن، سیرتوئین1، ویتامینD
  • فاطمه آقاعلی خانی، حسن عینی زیناب، سید رضا سبحانی، آرزو رضازاده* صفحات 39-49
    سابقه و هدف

    بررسی وضعیت تغذیه ای مردم و چگونگی مصرف مواد غذایی خانوار ها در کشور به منظور فراهم آوردن شواهد و بهره گیری از آن ها برای آموزش، ارتقاء سواد غذایی و سیاست گذاری های تغذیه ای یک ضرورت محسوب می شود، هدف مطالعه ی حاضر تعیین و مقایسه انرژی و موادمغذی دریافتی از سبد غذایی معمول خانوار به تفکیک اقلیم ها در سال های 1395 تا 1398بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تکرار شونده از داده های پیمایش هزینه و درآمد خانوار HIES (Household Income and Expenditure Survey) 128716 خانوار ایرانی در سال های 1395 تا 1398 استفاده شد. با توجه به تقسیم بندی استان های ایران به اقلیم های 11 گانه در مطالعه ی پژوهشی بر وضعیت ریزمغذی های ایران (پورا 2)، داده های کشوری هزینه درآمد خانوار در سال های 1395 تا 1398 بر حسب این اقلیم ها تفکیک شد. برای تخمین میزان دریافت از سبد معمول خانوار، مقادیر دریافتی خانوار برای هر یک از اقلام غذایی با استفاده از شاخص معادل مرد بزرگسال AME (Adult male equivalent) به سطح فردی تبدیل شد. با استفاده از نرم افزار تغذیه ای nutritionist4 و کد نویسی در برنامه یR  مقدار انرژی دریافتی و ریزمغذی های آهن، کلسیم، ریبوفلاوین، ویتامین آ به دست آمد. برای مقایسه انرژی و مواد مغذی دریافتی از سبدغذایی معمول خانوار در سال های 1395 تا 1398 از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون post hoc استفاده شد.

    یافته ها

    در چهار سال مورد مطالعه، بیشترین میانگین دریافت انرژی (575/3127 کیلوکالری) و آهن (453/27 میلی گرم) مربوط به اقلیم 10 (ایلام، کردستان، کرمانشاه، لرستان و همدان)، بیشترین میانگین کلسیم (82/1070 میلی گرم) و ریبوفلاوین  (275/2 میلی گرم) مربوط به اقلیم 2 (آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل) و بیشترین میانگین ویتامین آ (347/624 میکروگرم) مربوط به اقلیم 9 (زنجان، قزوین، قم، مرکزی) بود. کمترین میانگین دریافت تمام موارد به جز ویتامین آ در چهار سال مطالعه مربوط به اقلیم 11 (فارس، کرمان، کهگلویه و بویراحمد) و کمترین میانگین دریافت ویتامین آ به اقلیم 5 (سیستان بلوچستان، خراسان جنوبی) تعلق داشت. به غیر از مصرف انرژی، آهن، کلسیم، و ریبوفلاوین در اقلیم 7 (بوشهر، هرمزگان، خوزستان) و کلسیم و ریبوفلاوین در اقلیم 8 (تهران، البرز)، در تمام اقلیم ها مصرف انرژی و ریزمغذی های مورد بررسی در سال 98 نسبت به سال 95 کاهش یافته بود. در رابطه با مصرف ریزمغذی ها میانگین مصرف آهن در تمام اقلیم ها در 4 سال مطالعه بالاتر از مقادیر رواداشت غذایی توصیه شده RDA (Recommended Dietary Allowance)  بود. اما در رابطه با کلسیم، تنها دریافت اقلیم 2 بالاتر از مقدار RDA بود. میانگین مصرف ریبوفلاوین نیز در تمامی اقلیم ها بالاتر ازRDA  بود. به طور متضاد در رابطه با ویتامین آ، میانگین مصرف در 4 سال مطالعه در تمام اقلیم ها کمتر از RDA بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع یافته ها نشان داد که وضعیت دریافت انرژی و ریزمغذی های مورد مطالعه از سبد غذایی معمول خانوار در فاصله سال های مطالعه روند کاهشی داشته است. این وضعیت در اقلیم 11 با وضعیت خشکسالی قابل توجه و اقلیم 5 به عنوان یک اقلیم خشک و با وضعیت اقتصادی-اجتماعی پایین، قابل توجه تر بود. در ضمن، میانگین وضعیت دریافت کلسیم و ویتامین آ در تمام اقلیم ها (به جز اقلیم 2 در مورد کلسیم) کمتر از مقادیر RDA بود. این یافته ها لزوم برنامه ریزی های آتی برای اجرای سیاست های با محوریت حمایت غذایی به خصوص در اقلیم های دارای وضعیت خشکسالی و محروم را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: انرژی، مواد مغذی، سبد غذایی معمول، هزینه-درآمد، اقلیم
  • اسما انتظاری، ناصر صداقت*، گلشن شاکری صفحات 51-59
    سابقه و هدف

    با توجه به پیدایش گونه های مقاوم باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها و عملکرد اختصاصی آن ها بر علیه باکتری های بیماری زا که برای سلامت انسان خطرناک هستند، استفاده از باکتریوفاژها یک جایگزین مناسب می باشد. موضوع دیگر استفاده از پلیمرهایی است که زیست تخریب پذیر هستند و می توانند به جای ترکیبات نفتی مورد استفاده قرار گیرند. در این مطالعه، اثر افزودن ژلاتین و باکتریوفاژ بر خصوصیات فیلم پلولان مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش اثر درصدهای مختلف ژلاتین (0، 25، 50، 75 و 100 %) و محلول باکتریوفاژ بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ضد باکتریایی فیلم پلولان بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج آزمایشات نشان دادند که ورود باکتریوفاژ به فیلم ها بر ضخامت، تورم، نفوذ پذیری به بخارآب، مقاومت کششی و مدول یانگ تاثیر آماری معناداری نداشت، اما منجر به افزایش کشش پذیری در فیلم ها شد. هم چنین، شفافیت فیلم های خالص ژلاتین کاهش و پلولان افزایش یافت در حالی که، در فیلم های ترکیبی ژلاتین-پلولان نتایج متفاوتی مشاهده شد. اثر ضد باکتریایی فیلم های ژلاتین خالص و ترکیبی ژلاتین-پلولان بر علیه پاتوژن بیشتر از فیلم پلولان خالص بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دادند که افزودن ژلاتین به فیلم پلولان می تواند به تثبیت بهتر باکتریوفاژها در فیلم پلولان کمک کند و در نتیجه اثر ضد باکتریایی در برابر سالمونلا انتریتیدیس بهتری به دست آورد.

    کلیدواژگان: زیست تخریب پذیر، فیلم خوراکی، باکتریوفاژ، ضد باکتریایی
  • پریسا کاظم زاده، مریم محمودزاده*، سیروس خرم صفحات 61-70
    سابقه و هدف

    افزایش کیفیت و افزایش مدت ماندگاری سبزیجات بعداز فرآیند توسط پلاسمای سرد مورد انتظار است. بهینه سازی فاکتورهای فرآیند می تواند در حفظ ویژگی های کیفی و تغذیه ای و افزایش ماندگاری محصولات سبزی موثر باشد. از این رو، این مطالعه بر بهینه سازی فاکتورهای فرآیند با پلاسمای سرد و بررسی مدت ماندگاری پیازچه متمرکز است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تاثیر فاکتورهای فرآیند شامل زمان فرآیند (5، 10 و 15 دقیقه)، فاصله الکترود بالایی از سطح آب (4، 7 و 10 سانتی متر) و ولتاژ (6، 5/8 و 11 کیلو ولت) پلاسمای سرد از نوع تخلیه سد دی الکتریک بر برگ های پیازچه با استفاده از روش سطح-پاسخ بهینه سازی شد. سپس تغییر در برخی ویژگی های تغذیه ای و حسی پیازچه تیمار شده توسط پلاسمای سرد در حالت بهینه متغیرها و طی نگهداری در یخچال (C4°) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشترین میزان حفظ ویتامین C و فعالیت آنتی اکسیدانی برگ های پیازچه در جهت مهار رادیکال های DPPH در 8 کیلوولت، 83/8 دقیقه و 6/6 سانتی متر به دست آمد. برگ های تیمارشده توسط پلاسما، حاوی ویتامین C بالاتری نسبت به گروه کنترل بودند و روند افزایشی در فعالیت آنتی اکسیدانی طی 10 روز نگهداری در دمای یخچال نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد متغیرهای ولتاژ و زمان فرآیند تاثیر قابل ملاحظه ای بر بهبود میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای ویتامین C برگ های پیازچه تیمار شده توسط پلاسمای سرد از نوع تخلیه سد دی الکتریک دارند.

    کلیدواژگان: پیازچه، پلاسمای سرد، ویتامین C، فعالیت آنتی اکسیدانی، حسی
  • سمین رفیع آذری، محمد حجت الاسلامی، زینب السادات ابراهیم زاده موسوی*، حسین کیانی، سید محمدعلی جلالی صفحات 71-79
    سابقه و هدف

    تولید  زیستی اسیدهای آلی به روش تخمیر میکروبی با استفاده از بستر جامد روشی ایمن، ارزان و آسان در جهت تولید اسیدهای چرب می باشد. هدف این مطالعه، استفاده از خمیرکنجاله سویا به عنوان بستر جامد  جهت کشت پروبیوتیک و  تجزیه و تحلیل رفتار بیفیدوباکتر لاکتیس در بستر جامد جهت تولید اسیدهای چرب بود.

    مواد و روش ها

    خمیر همگن شده کنجاله سویا با میزان رطوبت (65%) برای تخمیر در بستر جامد آماده گردید. سپس، در سطح (4%) به محیط کشت تلقیح شد. در نهایت، در دمای 37 درجه سانتی گراد برای استفاده در این نوع تخمیر گرمخانه گذاری شد.

    یافته ها

    جمعیت باکتری پس از رشد طی 24 ساعت باعث افزایش جمعیت میکروبی، به میزان log CFU/g 98/9 و افت PH. تا سطح 1/5 دردمای 37 درجه سانتی گراد شد. بعلاوه ، با تغییرات پروفایل اسیدهای چرب منجر به افزایش درصد اسیدهای چرب اشباع نسبت به اسیدهای چرب غیراشباع و کاهش بیشتر چربی‏های امگا 3 نسبت به امگا 6 شد.

    نتیجه گیری

    خمیر سویای انتخاب شده می تواند به عنوان حامل پروبیوتیک برای تولید اسیدهای چرب مورد استفاده قرار گیرد. زیرا میکروارگانیسم قادراست، بستر را برای افزایش ویژگی های تغذیه ای و عملکردی خود تغییر دهد که این امر باعث می شود کنجاله سویا به محصولی جذاب تر جهت عرضه محصولات جدید به بازار برای مصرف کنندگان تبدیل شود.

    کلیدواژگان: بیفیدوباکترلاکتیس، پروبیوتیک، اسیدهای چرب، کنجاله سویا، تخمیر حالت جامد
  • مجید عرب عامری، یحیی مقصودلو*، مهران اعلمی، نبی شریعتی فر، مجتبی رئیسی صفحات 81-91
    سابقه و هدف

    استفاده از ترکیبات فعال طبیعی در فیلم های خوراکی رویکرد مناسبی در تولید بسته بندی فعال است. هدف از این تحقیق، بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، و ضد قارچی فیلم های خوراکی ایزوله پروتیین سویا حاوی عصار تانن اکالیپتوس می باشد.

    مواد و روش ها

    عصاره حاوی تانن از برگ درخت اکالیپتوس استخراج و سپس در سه غلظت 1، 5/2 و 5 درصد به فیلم ایزوله پروتیین سویا اضافه شد. فعالیت ضد قارچی در مقابل کپک آسپرژیلوس، ایزوترم جذب رطوبت تعادلی توسط مدل گب GAB (Guggenheim-Anderson-de Boer)، میزان نفوذپذیری به بخار آب و فعالیت آنتی اکسیدانی فیلم های ایزوله پروتیین سویا با استفاده از مهار رادیکال های آزاد DPPH  مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    برازش داده های تجربی نشان داد که ایزوترم های جذب رطوبت به خوبی توسط مدل گب (92/0 2>R) توصیف شده است و ایزوترم جذب رطوبت تعادلی با افزایش غلظت تانن به سمت محتوای رطوبت پایین تر تغییر کرد. بر اساس نتایج تحلیل مولفه های اصلی (PCA)  ، سه مولفه اصلی 96 درصد واریانس از پارامترهای فیزیکوشیمیایی را به خود اختصاص دادند. فعالیت آنتی اکسیدانی  به روش DPPH به طور قابل توجهی از 43/6 درصد (در نمونه شاهد) به 92/56 درصد (در نمونه حاوی 5 درصد تانن) افزایش یافت. نمونه های حاوی تانن اکالیپتوس فعالیت ضد قارچی مناسبی در مقابل کپک آسپرژیلوس نایجر داشت و افزایش میزان تانن به 5% در نمونه ها منجر به افزایش معنی دار مهار فعالیت قارچی گردید (05/0<p).

    نتیجه گیری

    استفاده از افزودنی های طبیعی مانند عصاره حاوی تانن اکالیپتوس در فیلم های زیست تخریب پذیر را می توان برای بهبود عملکرد فیلم ایزوله پروتیین سویا و کمک به افزایش ماندگاری محصولات غذایی به دلیل خواص ضد قارچی و یا آنتی اکسیدانی آنها در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، خواص فیزیکو شیمیایی، ضد قارچی، ایزوله پروتئین سویا، تانن
  • محمود توحیدی نسب، لاله رومیانی* صفحات 93-104
    سابقه و هدف

    هرسال، صنعت شیلات تقریبا 106 تن مواد زاید تولید می کند که بیشتر آن یا فرآوری شده و یا به زباله و محصولات کم ارزش مانند خوراک دام تبدیل شده و یا دور ریخته می شود. سخت پوستان مقدار قابل توجهی پلی ساکارید در پوست خود دارند، که می تواند در صنایع غذایی مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه با هدف بهینه یابی تولید پروتیین هیدرولیزشده از پوست و سر میگوی سفیدسرتیز (Metapenaeus affinis) به روش سطح پاسخ و با استفاده از آنزیم پاپایین انجام شد.

    مواد و روش ها

    فاکتورهای مورد بررسی جهت رسیدن به بیشترین میزان درجه هیدرولیز، دما (35، 65 و 95 درجه سانتی گراد)، زمان (45، 55 و 65 دقیقه) و نسبت آنزیم به سوبسترا (5/1، 25/2 و 3 درصد) بودند. شرایط هیدرولیزی که بتواند بهترین درجه هیدرولیز را نشان دهد، با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) با طرح مرکب مرکزی (CCD) بهینه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر متغیرهای واکنش روی هر یک از پاسخ های آزمایش معنی دار شد (05/0<P). بر اساس نمودارهای سه بعدی روش سطح پاسخ، شرایط عملیاتی بهینه برای بیشینه درجه هیدرولیز پروتیین سر میگو به میزان 44/74 درصد، در زمان 95 دقیقه، دما 51/61 درجه سانتی گراد و غلظت آنزیم 23/2 به دست آمد. همچنین شرایط بهینه برای بیشینه درجه هیدرولیز پروتیین پوست میگو به میزان 53/74 درصد، در زمان 30/75 دقیقه، دمای 39/56 درجه سانتی گراد و غلظت آنزیم 99/2 درصد حاصل گردید.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که پوست و سر میگو سرتیز از پروتیین هیدرولیزشده بالایی برخوردار می باشد که می توانند برای مصارف دارویی و انسانی مفید باشند.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیزشده، بهینه یابی، درجه هیدرولیز، میگوی سرتیز
|
  • F .Sharifi, V .Dabidi Roshan* Pages 1-10
    Background and Objectives

    Despite the effectiveness of Adriamycin in the treatment of various types of cancer, its cardiovascular complications have become challenging, especially in the elderly. The aim of this study was to investigate the preventive effects of forced and voluntary aerobic exercise and nanocurcumin supplementation on aortic fibrosis following chronic induction of adriamycin in aging rats.

     Materials & Methods

    Seventy 12-week-old male Wistar rats were randomly divided into 10 experimental and control groups. Aging was induced by digalactose (100 mg/kg). Forced aerobic training groups ran five sessions weekly for six weeks on a treadmill (25-54 minutes/day, slope 0%, speed 15-20 meters/minute). Voluntary exercise groups had access to a running wheel for six weeks. In the last two weeks, 15 days of subcutaneous injection (1 mg/kg/day) of adriamycin/saline and 14 days of nanocurcumin induction (100 mg/kg/day) by gavage were performed. Forty-eight hours after the last session, the rats were sacrificed and the ascending aorta was removed. Mallory's trichrome staining was performed for histological analysis. The thickness of the collagen and elastin area was measured.

    Results

    There was no significant difference in elastin thickness of aortic tissue between different groups (p=0.197). Collagen thickness significantly due to voluntary-exercise+Adriamycin (p=0.003), forced-exercise+Adriamycin (p<0.001), nanocurcumin+Adriamycin (p<0.001), voluntary-exercise+nanocurcumin+Adriamycin (p<0.001), and forced-exercise+nanocurcumin+Adriamycin (p<0.001) was significantly lower than the Adriamycin group.  Also, collagen/elastin thickness ratio due to voluntary-exercise+Adriamycin (p=0.003), forced-exercise+Adriamycin (p=0.001), nanocurcumin+Adriamycin (p=0.002), voluntary-exercise+nanocurcumin+Adriamycin (p=0.015), and forced-exercise+nanocurcumin+Adriamycin (p<0.001) was less than Adriamycin group.

    Conclusion

    All the approaches used in the present study may be valuable treatments to neutralize the increase in aortic fibrosis caused by Adriamycin, which is partly due to the positive effects of aerobic exercise and also the beneficial effect of nanocurcumin on the cardiovascular system.

    Keywords: Aerobic exercise, Adriamycin, Nanocurcumin, Elastin, collagen area, Aorta
  • S .Golabi, F .Maghsoudi, M. Elahinia, M. Naghashpour* Pages 11-21
    Background and Objectives

    Consumption of some foods can include addictive potentials. Hypertension and excessive consumption of these foods are associated with addictive eating behaviors. The present study investigated prevalence of food addiction and its components in adults with and without hypertension.

     Materials & Methods

    In this study, 96 individuals with and without hypertension (n = 48 in each group) referring to the medical training centers of Abadan University of Medical Sciences, 2021, were participated using simple random sampling method. Weight and height were measured and body mass index (BMI) was calculated. Food addiction and its components were assessed using Yale food addiction questionnaire 2.0. Descriptive statistics and independent sample T-test were used for data analysis and logistic regression model was used to assess risks of food addiction and its components.

    Results

    The food addiction score and its components were significantly higher in participants with hypertension, compared to the control group (p ≤ 0.001). Hypertensive participants had a 6.2-time higher risk of food addiction, compared to non-hypertensive ones.

    Conclusion

    This study showed that participants with hypertension had higher scores of food addiction and its components, compared to non-hypertensive participants. Furthermore, risks of food addiction increased in participants with hypertension, compared to non-hypertensive ones.

    Keywords: Food addiction, Hypertension, Components of dependence, Yale Food Addiction Scale 2.0, Adults
  • F .Goudarzi*, S.Karimi, M .Nachwak, S. Moradi, F .Heydarpour Pages 23-30
    Background and Objectives

    Food habits include significant effects on the human longevity and health. Use of high heat to fry carbohydrates can produce oxidants that cause several diseases such as cancers. Additives with antioxidant characteristics can prevent these diseases. The present study was carried out to investigating oxidative characteristics of fried rice (Tah-Dig) and effects of simultaneous consumption of saffron in human population of Kermanshah, Iran.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional descriptive study, questionnaire of "rice preparation pattern in Iran" was used. The sample size was 18 in each group and in total for six groups of Tah-Dig samples. Samples were homogenized in PBS buffer and stored at 80 °C after centrifugation. Total specificity capacity (TAC), total oxidant status (TOS) and carbonyl content of the samples were assessed.

    Results

    Results showed significant increases in TOS and carbonyl and significant decreases in TAC (p < 0.001) within 30 min of cooking. In general, adding saffron to Tah-Dig did not change TAC. However, significant decreases were seen in TOS of Tah-Dig of potatoe and rice. Changes of TOS in Tah-Dig of the bread were not significant. No significant differences were reported in the carbonyl content of bread Tah-Dig samples; however, it led to decreases in the rice and potato groups.

    Conclusion

    This study showed that simultaneous consumption of saffron in Tah-Dig could be harmful, including toxicity and carcinogenicity.

    Keywords: Total antioxidant capacity, Total oxidant status, Carbonyl, Fried foods rich in carbohydrates, Saffron
  • M. Jafari Dolatabadi, M .Habibian* Pages 31-38
    Background and Objectives

    Vitamin D deficiency is a metabolic change that is often associated with obesity and sirtuin 1 (SIRT1) seems a therapeutic target for the treatment of obesity and its linked disorders. The present study investigated effects of eight weeks of high-intensity interval running exercise (HIIT) with vitamin D intake on the serum SIRT1 and 25-hydroxyvitamin D [25(OH)VD] levels in inactive women with vitamin D deficiency.

     Materials & Methods

    In this clinical trial study, 39 overweight women with vitamin D deficiency were selected and then randomly assigned to three groups of exercise, exercise and vitamin D (combined) and control groups. The HIIT carried out three days a week with 12 × 1-min running bouts at 80–90% HRmax interspersed and 1-min active recovery at 50% HRmax. Vitamin D was administrated weekly at a dose of 50,000 U. Data were analyzed using one-way ANOVA with repeated measures and one-way ANOVA (Kruskal-Wallis for non-normal data) at a significance level of less than
    p < 0.05.

    Results

    After eight weeks, increases of serum 25(OH)VD and SIRT1 in the intervention groups were significant; however, the body weight decreased significantly (p < 0.001). Changes in these variables were higher in the combined group than the HIIT intervention alone group (p < 0.001).

    Conclusion

    It seems that lifestyle changes including HIIT and vitamin D intake are important approaches that can decreased obesity-linked complications by increasing SIRT1 and 25(OH)VD and the simultaneity of these interventions helps develop these effects.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, overweight, Runing, Sirtuin 1, Vitamin D
  • F .Aghaalikhani, H. Eini-Zinab, R. Sobhani, A .Rezazadeh* Pages 39-49
    Background and Objectives

    It is necessary to investigate nutritional statuses of the people and how household consume foods in the country provide evidence and use them for education, promotion of food literacy and nutritional policies. The objective of this study was to assess and compare energy and nutrient intakes from the usual household food baskets based on climatic regions classification, 2015–2018.

    Materials and Methods

    In this repeated cross-sectional study, data of the household`s income and expenditure survey (HIES) of 128,716 Iranian households, 2015–2018, were used. Based on the division of Iran's provinces into 11 climatic regions in a study on the micronutrient status of Iran (National Integrated Micronutrient Survey 2012, NIMS-2), national data of the household income expenditure survey in 2015–2018 were separated. To estimate quantities of intake from the household usual baskets, the household intake quantity for each food item was converted to the individual level using adult male equivalent (AME) index. Using Nutritionist 4 software and coding in R program, quantities of energy intakes and micronutrients of iron, calcium, riboflavin and vitamin A were calculated. One-way analysis of variance and post-hoc tests were used to compare energy intakes and nutrients received from the usual household food baskets, 2015–2018.

    Result

    In the four studied years, the highest average intake of energy (3127.575 kcal) and iron (27.453 mg) belonged to the Climatic Region 10 (Ilam, Kurdistan, Kermanshah, Lorestan and Hamedan), the highest average calcium (1070.82 mg) and riboflavin (2.275 mg) belonged to the Climatic Region 2 (West Azerbaijan, East Azerbaijan and Ardabil) and the highest average of vitamin A intake (624.347 µg) belonged to the Climatic Region 9 (Zanjan, Qazvin, Qom and Markazi). The lowest average intake of all items except vitamin A in the four years of the study was linked to the Climatic Region 11 (Fars, Kerman, Kohkilouyeh and Boyer Ahmad) and the lowest average intake of vitamin A belonged to the Climatic Region 5 (Sistan Baluchistan and South Khorasan). Except for energy consumption, iron, calcium and riboflavin in the Climatic Region 7 (Bushehr, Hormozgan and Khuzestan) and calcium and riboflavin in the Climatic Region 8 (Tehran and Alborz), energy consumption and assessed micronutrients decreased in all climatic regions in 2018, compared to 2015. Regarding consumption of micronutrients, the average consumption of iron in all climatic regions in the four years of the study was higher than the recommended RDA. For calcium, intake was more than the RDA recommendation only in the Climatic Region 2. The average consumption of riboflavin was higher than the RDA recommendation in all the climatic regions. Regarding vitamin A, the average consumption in the four years of the study was lower than the RDA recommendation in all the climatic regions.

    Conclusion

    Overall, the findings showed that energy and micronutrient intakes from the usual household food baskets generally decreased over the years of the study. This situation was more significant in the Climatic Region 11 with significant droughts and in the Climatic Region 5 as a dry climatic region with low socioeconomic statuses. In addition, the average intakes of calcium and vitamin A in all climatic regions (except Climatic Region 2 regarding calcium) were lower than the recommended RDA. These findings emphasize the necessity of further planning for the implementation of policies focusing on food supports in drought-affected and deprived climatic regions.

    Keywords: Energy, Nutrients, Usual food basket, Cost-income, Climatic region
  • A .Entezari, N. Sedaghat*, G. Shakeri Pages 51-59
    Background and Objective

    Use of bacteriophages is an appropriate alternative due to the emergence of resistant bacterial species against antibiotics and their specific performance against pathogenic bacteria that are dangerous for human health. Furthermore, use of compounds that are biodegradable and do not harm the environment can help. In this study, effects of gelatin and bacteriophages on the characteristics of pullulan films were investigated.

    Materials and Methods

    To achieve anti-bacterial films, various percentages of gelatin (0, 20, 40, 60, 80 and 100%) and bacteriophage solutions were used in pullulan films.

    Results

    Results of the experiments showed that the introduction of bacteriophages into the films included no significant effects on the physical characteristics, tensile strength and Young modulus but increased elasticity of the films. Moreover, transparency of the pure gelatin films decreased and transparency of the pullulan increased, while various results were observed in mixed gelatin-pullulan films. Antibacterial effects of the pure gelatin and gelatin-pullulan composite films against the pathogen were higher than those of pure pullulan films.

    Conclusion

    Results of this study showed that adding gelatin to pullulan films could help stabilize bacteriophages in pullulan films and thus achieve better anti-bacterial effects against Salmonella enteritidis.

    Keywords: Biodegradable, Edible film, Bacteriophage, Anti-bacterial
  • P. Kazemzadeh, M .Mahmoudzadeh*, S .Khorram Pages 61-70
    Background and Objectives

    Quality and shelf-life increases of vegetables are expected after processing by cold plasma. Optimizing process factors can be effective in persevering quality and nutritional characteristics and increasing shelf life of the vegetable products. Therefore, this study investigated optimization of the process factors of cold plasma as well as investigating shelf life of spring onions.

    Materials and Methods

    In this study, process factors of the dielectric barrier discharge type cold plasma including process times (5, 10 and 15 min), distances of the upper electrode from the water surface (4, 7 and 10 cm) and voltages (6, 8.5 and 11 kV) were optimized using response surface methodology. Then, changes in nutritional and sensory characteristics of the onion leaves treated by cold plasma in the optimal state of variables and during storage in the refrigerator (4 °C) were investigated.

    Results

    Results showed that the highest level of vitamin C retention and antioxidant activity of the onion leaves were achieved using 8 kV, 8.83 min and 6.6 cm. Plasma-treated leaves included higher vitamin C contents than that the control group did and showed increases in antioxidant activity during ten days of storage at refrigerator temperature.

    Conclusion

    Results of the study showed that the variables of voltage and process time included significant effects on improving antioxidant activity and vitamin C content of the onion leaves treated by cold plasma dielectric barrier discharge type.

    Keywords: Onion, Cold plasma, Vitamin C, Antioxidant activity, Sensory
  • S .Rafi Azari, M .Hojjatol Esalami, Z. Ebrahimzadeh Mousavi*, H .Kiani, M.A .Jalali Pages 71-79
    Background and Objectives

    Microbial fermentation using solid substrates offers a safe, cost-effective straightforward approach for generating valuable organic acids, constituting the third-tier product category in addition to enzymes and secondary metabolites. This study investigated potentials of soybean meal paste as a substrate without the need of additional supplements, with the specific aim of propagating probiotic cultures and assessing performance of Bifidobacterium lactis in fatty acid production.

     Materials & Methods

    A homogenized soybean meal paste was prepared with an initial moisture content of 65% to begin solid-bed fermentation. This paste was inoculated with 4% of microbial culture and then incubated at 37 °C.

    Results

    After 24 h of fermentation, strain showed significant acidification and increases in cell numbers. Moreover, the microorganism demonstrated significant capacity to modulate levels of saturated and unsaturated fatty acids within the media, in contrast to the control media. The fatty acid composition shifted to a higher proportion of saturated fatty acids as well as further decreases in omega-3 acid than omega-6 fatty acid. Inoculation of the bacteria at 4% with substrate fermentation led to significant increases in the microbial population to 9.98 log CFU/g and decreases in pH levels to 5.1 at the optimal temperature of 37 °C.

    Conclusion

    The soybean paste demonstrates potentials as a carrier for this probiotic microorganisms, facilitating fatty acid production. This microorganism enhanced nutritional and functional characteristics of the substrate, rendering soybean meal an appealing option for the production of innovative products for market consumers. The findings suggest promising solutions for the cost-effective and sustainable production of organic acids and fatty acids using solid substrates and probiotic microorganisms.

    Keywords: Bifidobacterium lactis, probiotic, Fatty acids, Soybean meal, Solid state fermentation
  • M .Arabameri, Y .Maghsoudlou*, M. Aalami, N .Shariatifar, M .Raeisi Pages 81-91
    Background and Objective

    The use of natural active compounds in edible films is a suitable approach for active packaging production. The objective of this study was to investigate physicochemical and antifungal characteristics of soy protein isolate edible films containing eucalyptus tannin extract.

    Materials & Methods

    Tannin extract was prepared from eucalyptus leaves and then added to soy protein isolate films in three concentrations of 1, 2.5 and 5%. The antifungal activity against Aspergillus niger was evaluated,, along with the assessment of moisture sorption isotherms using Guggenheim-Anderson-de Boer (GAB), model permeability to water vapor and antioxidant activity of the films by inhibiting DPPH free radicals.

    Results

    The fitted moisture absorption experimental data demonstrated that the GAB provided accurate predictions of moisture absorption isotherms with a good fit to the water activity (R2 > 0.92). Based on the results of principal component analysis (PCA), three major components accounted for 96% of the variance of the physicochemical parameters. Antioxidant activity using the DPPH method increased significantly from 6.43 (in the control sample) to 56.92% (in the sample containing 5% tannin), while the vapor permeability decreased particularly at high loading contents of tannin, compared to the control films. Samples containing eucalyptus tannin included good antifungal activities against Aspergillus niger and increasing quantities of tannin in the samples led to significant increases in the inhibition of fungal activity (p < 0.05).

    Conclusion

    The use of natural additives such as eucalyptus tannin extract in biodegradable films can improve the functional performance of soy protein isolate film and help to increase the shelf life of food products due to their antifungal and antioxidant characteristics.

    Keywords: Edible film, Physicochemical characteristics, Antifungal, Soy protein, Tannin
  • M .Tohidi Nasab, L .Roomiani* Pages 93-104
    Background and Objectives

    Every year, the fisheries industry produces approximately 106 tons of wastes, most of which are processed, wasted low-value products such as animal feeds or discarded. Crustaceans include significant quantities of polysaccharides in their skins, which can be used in various food industries. This study was carried out to optimize production of hydrolyzed proteins from the skin and head of Metapenaeus affinis using response surface method (RSM) and papain enzyme.

    Materials and Methods

    Investigated factors to reach the maximum degrees of hydrolysis included various temperatures (35, 65 and 95 °C), times (45, 55 and 65 min) and enzyme/substrate ratios (1.5, 2.25 and 3%). Hydrolysis conditions that showed the best degrees of hydrolysis were optimized using RSM with central composite design (CCD).

    Results

    Results showed that effects of reaction variables on each of the test responses were significant (p < 0.05). Based on the three-dimensional graphs of the response surface analysis, the optimal operating conditions for the maximum degree of hydrolysis of the shrimp head protein were achieved using the rate of 74.44%, time of 95 min, temperature of 61.51 °C and enzyme concentration of 2.23%. Moreover, the optimal conditions for the maximum degree of hydrolysis of the shrimp shell proteins included 74.53%, 75.30 min, 56.39 °C and enzyme concentration of 2.99%.

    Conclusion

    This study showed that shell and head of M. affinis included high hydrolyzed proteins that could be useful for medicinal and human uses.

    Keywords: Shrimp protein hydrolysate, Optimization, Degree of hydrolysis, Metapenaus affinis