فهرست مطالب

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 51 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/08
  • تعداد عناوین: 31
|
  • مهدی اصغری، نرگس یزدانیان*، بیتا تبریزیان، فریدون رهنمای رودپشتی صفحات 1-22
    در پژوهش حاضر پیش بینی قیمت سهام بر پایه فاکتورهای بنیادی، تکنیکال و اقتصادی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور سه گروه از عوامل بنیادی، تکنیکال و اقتصادی مورد مطالعه قرار گرفتند. در تحلیل داده ها از برازش رگرسیون های حداقل مربعات خطا برای داده های قیمت سهم 30 شرکت دارای بیش از 50% از ارزش بازار سهام در سال 1399 استفاده شد و قیمت سهام شرکت ها به صورت نامتوازن از سال 1381 تا 1399 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که هریک از عوامل بنیادی، تکنیکال و اقتصادی به تنهایی قابلیت پیش بینی بازده سهام را دارند، در حالی که عوامل تکنیکال و اقتصادی ، دارای محتوای اطلاعاتی اضافی نسبت به عوامل بنیادی نبودند.
    کلیدواژگان: بازده سهام، عوامل بنیادی، عوامل تکنیکال، عوامل اقتصادی
  • فرهاد آزادی، مهرداد قنبری*، بابک جمشیدی نوید، جواد مسعودی صفحات 23-54

    امروزه اهمیت رقم سود و احتمال مدیریت و دستکاری سود بر هیچ کس پوشیده نیست وپژوهشگران همواره به دنبال راه کار هایی برای رفع ابهام سهامداران و سرمایه گذاران برای تصمیم گیری های مالی بوده اند.بنیش (1999) در راستای روشن نمودن مسیر تصیمیم گیری استفاده کنندگان از اطلاعات مالی اقدام به طرح مدلی برای پیش بینی مدیریت سود نمود که این مدل در جوامع مختلف نتایج متفاوتی داشته است لذا در این رساله جهت بهینه کردن و بومی سازی مدل بنیش، با اضافه نمودن متغیر تونلینگ به متغیرهای بنیش و بهره گیری از روش های نوین شبکه عصبی و الگوریتم بهینه سازی حرکت تجمعی ذرات ،گام برداشتیم . جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و تعداد شرکت مورد مطالعه، شامل 196 شرکت پذیرفته شده طی سال های 1393 تا 1398 است. روش پژوهش توصیفی کتابخانه ای و از نظر ارتباط بین متغیرها علی- همبستگی است و از نظر هدف کاربردی و از لحاظ رخداد، پس رویدادی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیونی و شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم PSO استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل مدل نشان داد که کلیه نسبت های مالی بر پیش بینی مدیریت سود بینش تاثیر معنادار داشته و بیشترین تاثیر در پیش بینی مدیریت سود بینش را شاخص پدیده تونلینگ و کمترین تاثیر را شاخص اهرم مالی داشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت سود بنیش، پدیده تونلینگ، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم بهینه سازی حرکت تجمعی ذرات، بورس اوراق بهادار تهران
  • سید فضل الله انیران، سید علی نبوی چاشمی*، علی ثریایی صفحات 55-78

    در حال حاضر به دلیل نوسان های اقتصادی در ایران، بازده سرمایه گذاری بانکها در ایران دچار تحول بزرگی شده است. یکی از چالشهای مهم پیش روی سرمایه گذاران بانک، تخصیص موثر پولشان به پروژه ها و ارزیابی دقیق ریسک اعتباری می باشد. عوامل مختلفی بر ریسک اعتباری بانک ها موثر است که در این مطالعه به بررسی و تعیین متغیرهای موثر بر تخمین ریسک اعتباری و سپس تعیین تاثیر ریسک اعتباری بر عملکرد بازده سرمایه گذاری پرداخته می شود. برای این منظور سه فرضیه تعیین و از داده های سالانه شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران در دوره 1380-1399 برای آزمون فرضیه استفاده شد. روش مورد بررسی دارای دارای دومرحله است بطوریکه ابتدا در مرحله اول از روش مارکوف سوییچینگ برای انتخاب متغیرهای تاثیرگذار بر ریسک اعتباری استفاده می شود و برای این منظور از بررسی رابطه میان شاخص های مهمی همچون توسعه مالی و رشد اقتصادی استفاده می شود. پس از آن در مرحله دوم، از متغیرهای مهم و تاثیرگذار منتخب در مرحله اول برای تخمین ریسک اعتباری و تاثیرش بر بازده سرمایه گذاری بانکها استفاده می شود. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که متغیرهایی از جمله نرخ بهره، تورم، نسبت اعتبار داخلی به بخش خصوصی و نرخ ارز تاثیر قابل توجه و مثبتی بر ریسک اعتباری دارند و متغیرهایی همچون سرمایه گذاری خارجی مستقیم و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی سالیانه تاثیر منفی و معناداری بر ریسک اعتباری دارند و ریسک اعتباری تاثیر منفی و معناداری بر بازده سرمایه گذاری دارد.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، ریسک اعتباری، بازده سرمایه گذاری
  • سعید امیری، رسول عبدی*، عسگر پاک مرام، یعقوب اقدم مزرعه صفحات 79-96

    پول شویی یک فعالیت غیرقانونی است که در طی آن درآمد و عایدات ناشی از اعمال خلاف وارد اقتصاد جهانی شده و مشروعیت قانونی می یابد. اثرات پدیده پول شویی بر اقتصاد را می توان با طرح برنامه ها و راهکاریهایی کمرنگ تر نمود. این پدیده در بلندمدت آسیب جدی بر اقتصاد یک کشور وارد می کند و وجود پول شویی در اقتصاد یک کشور نشان دهنده ضعف ساختاری در اقتصاد آن کشور است. از این رو، هدف پژوهش حاضر به پیش بینی روابط علی میان سازه های مدیریت ریسک سازمانی (محیط کنترلی، ارزیابی ریسک، فعالیت های کنترلی، اطلاعات و ارتباطات و نظارت) و ریسک پولشویی سازمان ها است. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران شرکت ها، حسابرسان و اعضای هیات علمی دانشگاه ها (صاحبنظر در حوزه بازار سرمایه، بانکداری و حسابرسی) بوده و جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شده است. پس از انجام آزمون های پایایی و روایی داده های نمونه، تحلیل های مربوط بر اساس رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ریسک پولشویی سازمان ها تحت تاثیر سازه های مدیریت ریسک سازمانی (محیط کنترلی و اطلاعات و ارتباطات) قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک سازمانی، ریسک پولشویی، بازار پول، بازار سرمایه
  • یوسف سفار، فاضل محمدی نوده*، فرزین رضایی، مهرداد صدرآرا صفحات 97-118

     مدیران و سهامداران به منظور حداکثرسازی منافع و حفظ همکاری، به اعمال کیفیت گزارشگری مالی و محافظه کاری دست می زنند. یا به هر دلیلی (و البته شاید اخلاقی) از اعمال آن صرف نظر می کنند. هدف، بررسی این تعارض و همکاری بین مدیران و سهامداران شرکت های بورسی با استفاده از نظریه بازی ها و یافتن نقطه تعادلی است که در آن مدیر و سهامدار به مثابه عناصر اصلی بازی در راستای حداکثرسازی منافعشان، رضایتمند باشند. بر این اساس این پژوهش به دنبال یافتن راهبرد حداکثرسازی منافع تعادلی مدیران و سهامداران با اعمال استراتژی ویژگی های اطلاعات حسابداری و محافظه کاری حسابداری است. روش گردآوری داده ها، روش اسناد کاوی طی دوره زمانی 1391-1397 و روش تحلیل داده ها از نوع استنباطی می باشد و نرم افزار بکار رفته برای آماده سازی داده ها و تخمین مدل ها SPSS است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که ترکیب استراتژی های محافظه کاری بالا-کیفیت گزارشگری بالا و محافظه کاری پایین-کیفیت گزارشگری پایین، نقاط تعادلی (تعادل نش) در بازی بین مدیر و سهامدار می باشند. نتایج پژوهش نشان می دهد که نظریه بازی ها در روابط بین مدیران و سهامدارن نقش مهمی دارد؛ و یافتن نقاط تعادلی بازی می تواند نقش موثری در تصمیمات طرفین بازی (مدیران و سهامداران) داشته باشد. به این صورت که، طرفین بازی را از استراتژی که بیشترین مطلوبیت و منفعت را برای آن ها داشته است مطلع می سازد.

    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی، نظریه بازی ها، تعادل نش
  • فاطمه کمکی، رضا فلاح نژاد*، فرهاد حسین زاده لطفی، محسن رستمی مال خلیفه صفحات 119-136

    سرمایه گذاری در پروژه ها از عوامل رشد اقتصادی و توسعه پایدار در کشورها است. از آنجا که سرمایه گذاری ها معمولا" در معرض ریسک های مختلفی هستند و به دلیل اهمیت بحث ریسک در انتخاب پروژه ها، همواره بر موضوع بهینه سازی انتخاب پروژه ها و تکنیک های بهینه سازی برای کاهش ریسک ها تاکید شده است. گروه های عمده ریسک در ارتباط با پروژه های سرمایه گذاری به دو گروه ریسک های بازار و سیاسی تقسیم بندی می شوند که نتیجه ی هر دو می تواند به کاهش بهره وری و افزایش هزینه های تمام شده در یک پروژه سرمایه گذاری بیانجامد. ریسک بازار از چهار ریسک اصلی به نام های ریسک تجاری، ریسک پیشبرد پروژه،ریسک بهره برداری و ریسک ساخت/ اتمام تشکیل شده است. هدف این مقاله ارزیابی و رتبه بندی انواع ریسک های بازار در انتخاب انواع پروژه های سرمایه گذاری، بر اساس مدل های برنامه ریزی ریاضی با تکنیک ترکیبی DEA/AHP می باشد بطوریکه با توجه به اوزان نسبی تعیین شده، میزان تاثیر کلی ریسک های بازار بر اولویت بندی پروژه ها مشخص می شود. پس از اجرای الگوریتم ارایه شده، ریسک پیشبرد پروژه اولویت اول، ریسک ساخت/ اتمام اولویت دوم، ریسک بهره برداری و ریسک تجاری در اولویت های سوم و چهارم قرار گرفتند تا سرمایه گذاران قادر به شناسایی و کاهش اثرات آن ها در پروژه ها باشند.

    کلیدواژگان: ریسک های بازار، پروژه سرمایه گذاری، تحلیل پوششی داده ها، DEA، AHP
  • محسن رجب بلوکات، علی باغانی*، علی نجفی مقدم، فاطمه صراف، نوروز نورالله زاده صفحات 137-156

    تشخیص چگونگی ایجاد تلاطم در بازده دارایی از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل، در سال های اخیر، مطالعات شناخت تلاطم محقق شده و مقادیر فراوانی تلاطم روزانه توسعه یافته است. این پژوهش با استفاده از قیمت سهام شرکت های شاخص 30 شرکت بزرگ بورس اوراق بهادار تهران در طول سال های 1390 تا 1394 و محاسبه تلاطم محقق شده سهام در طول روزهای معاملاتی با استفاده از مدل HAR-CJ، به بررسی تاثیر اندازه و شدت جهش های قیمتی در پیش بینی تلاطم شاخص پرداخته است. نتایج به دست آمده، نشان داد که توسعه مدل های HAR-CJ و HAR-RV-CJ با استفاده از اندازه و شدت جهش ، تاثیر قابل ملاحظه ای در بهبود پیش بینی تلاطم شاخص نداشته بلکه، به مقدار ناچیزی، عملکرد پیش بینی مدل در رابطه با تلاطم شاخص را تعدیل می نماید. همچنین، استفاده از جهش در طول روز به جای جهش روزانه، عملکرد مدل پیش بینی را بهبود نمی بخشد.

    کلیدواژگان: جهش، پیش بینی، تلاطم محقق شده، فرآیند هاکس
  • رحیم محمدی*، محمدجواد شیخ، محمد سیرانی، مریم مردانه صفحات 157-176
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر اندازه شرکت و اهرم مالی بر رابطه بین تامین مالی سرمایه در گردش و سودآوری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از داد ه های تابلویی، طی دوره زمانی 97-1392، از طریق روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) می باشد. متغیرهای اندازه شرکت و اهرم مالی، تعدیلگر هستند که تاثیر آنها بر رابطه بین تامین مالی سرمایه در گردش، به عنوان متغیر مستقل و سودآوری، به عنوان متغیر وابسته بررسی شده است. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که بین تامین مالی سرمایه در گردش و سودآوری رابطه U شکل معکوس وجود دارد. همچنین رابطه U شکل معکوس بین تامین مالی سرمایه در گردش و سودآوری در شرکتهای کوچک نسبت به شرکتهای بزرگ و در شرکتهای با اهرم مالی بالا نسبت به سایر شرکتها ضعیف تر است. به بیان دیگر رابطه بین سودآوری و تامین مالی از طریق سرمایه در گردش به وسیله اهرم مالی و اندازه شرکت تعدیل می شود و این تعدیل تا حد خاصی پیش رفته و از آن حد به بعد برعکس می شود، که این حد همان نقطه سربه سری رابطه U شکل است.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: اندازه شرکت، اهرم مالی، تامین مالی سرمایه در گردش، سودآوری، گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • صادق عبدی*، محمدامین سالاریان صفحات 177-192

    انتخاب مناسب ترین روش برای اجرای طرح های زیربنایی، همیشه از مهمترین دغدغه ها و نگرانی های دولت ها، مخصوصا دولت های در حال توسعه بوده است. یکی از موارد و موضوعات اساسی در زمینه ی پروژه های نفتی، نحوه ی تامین سرمایه ی لازم جهت اجرای پروژه های مزبور است. با توجه به این که، شرکت های بین المللی نفتی ، یا شرکت ملی نفت ، چگونه و از چه طریقی در تامین سرمایه ی لازم جهت اجرای طرح های نفتی خود اقدام می کنند، نتایج و آثار مالی آن نیز، بالتبع، متفاوت خواهد بود. تاکنون روش های متنوعی به این منظور، طراحی و در موارد بسیاری اجرا شده است. به طور کلی، تامین مالی به دو بخش تقسیم می شود: تامین مالی شرکتی و تامین مالی پروژه ای. در این مقاله سعی بر آن است که به بررسی قالب های قراردادی تامین مالی پروژه ای با نگاهی به صنعت نفت و گاز و همچنین نگاهی گذرا به قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی و آیین نامه اجرایی آن جهت جذب سرمایه گذار خارجی برای طرح ها و پروژه های در کشور پرداخته شود

    کلیدواژگان: تامین مالی پروژه ای، تامین مالی شرکتی، بیع متقابل، قراردادهای بی.او.تی، سرمایه گذاری خارجی
  • سمیرا الفتی، فریدون اوحدی*، هاشم نیکومرام صفحات 193-212
    اندازه شرکت و صنعت ابعاد غیرمالی دیگری هستند که هنگام ارزیابی ریسک تجاری استفاده می شوند. در همین راستا، هدف این پژوهش تبیین تاثیر عوامل خرد و کلان (ویژگی های خاص شرکت، ویژگی های صنعت، حاکمیت شرکتی، ساختار مالکیت و متغیرهای کلان اقتصادی) بر ریسک تجاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به منظور نیل به این هدف 1752 سال-شرکت (146 شرکت برای 12 سال) مشاهده جمع آوری شده از گزارشات مالی سالیانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1386 تا 1397 مورد آزمون قرارگرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که اندازه شرکت، نقدینگی شرکت، سودآوری شرکت، فرصت رشد شرکت، اندازه صنعت، تعداد شرکت در صنعت، استقلال هییت مدیره، وجود کمیته حسابرسی و مالکیت مدیریتی بر ریسک تجاری تاثیر منفی دارند درحالی که نسبت بدهی شرکت، نرخ بهره و نرخ ارز بر ریسک تجاری تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین نتایج نشان می دهند که از لحاظ آماری، عمر شرکت، غیر متمرکز بودن صنعت، دوگانگی وظیفه مدیر عامل، تخصص مالی هییت مدیره، مالکیت دولتی و رشد قیمت نفت بر ریسک تجاری تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: ریسک تجاری، ویژگی های خاص شرکت، متغیرهای کلان اقتصادی
  • سید حمیدرضا میرمحمد، مهدی منتظر*، سید نصرالله ابراهیمی صفحات 213-238

    نظر به تحولات رخ داده در حوزه حقوق تجارت، مقوله ادغام و تملک شرکت های تجاری را می توان یک ضرورت حقوقی- تجاری تلقی نمود. لیکن عمل تملک شرکت ها در حقوق ایران، موضوعی جدید می باشد. علیرغم اینکه در نظام حقوقی ایران موضوع ادغام و تملک شرکت های تجاری و انواع آن در قالب یک ساختار قانونی مشخص تبیین و تعریف نشده و در قانون تجارت ایران نیز از آن سخنی به میان نیامده است لیکن در قانون شرکت های تعاونی و در فصل هیجدهم این قانون اندکی به مقوله ادغام اشاره شده است در عین حال، در لایحه پیشنهادی (قانون تجارت) جدید نیز به اختصار از آن یاد شده است. این رویکرد قانونگذار به دو فرآیند ادغام و تملک سبب شده است این دو فرآیند با مفاهیم مشابه خلط شود. از این رو برای شناخت و علاوه بر ارایه تعریف و بر شمردن عناصر، مقایسه با نهادهای مشابه و بیان تمایز آنها سبب می شود از اختلاط مباحث جلوگیری گردد. در حوزه حقوق شرکت ها، نهادهایی وجود دارند که شباهت هایی با ادغام و تملک دارند که قابل توجه است مانند تبدیل، تجزیه، تفکیک، تقسیم و ترکیب. پژوهش حاضر در صدد است نشان دهد مفاهیم تجزیه، تقسیم، تفکیک و تبدیل با ادغام و تملک تفاوت داشته و هر یک از آنها آثار و نتایج حقوقی متفاوتی دارند. واژگان کلیدی: ادغام، تملک، تجزیه، تبدیل ، تفکیک، تقسیم، ترکیب

    کلیدواژگان: ادغام، تملک، تجزیه، تبدیل، تفکیک
  • داریوش امیدی قاسم آباد، سینا خردیار*، فاضل محمدی، ابراهیم چیرانی صفحات 239-254

    پژوهش حاضر رابطه بین عوامل اکتسابی و اختلالات پولی را برای اولین بار در ایران بررسی می نماید. جامعه آماری بانک های عضو بورس اوراق بهادار تهران می باشند. حجم نمونه آماری براساس روش های جدید مبتنی برآزمون و با استفاده از نرم افزار سمپل پاور بوده و با توجه به نوع فرضیه رابطه ای تحقیق که ترکیبی از دومتغیر مقیاس اما غیرنرمال می باشند، آزمون اسپیرمن مورد استفاده قرار گرفته است. فرضیه اول پژوهش مبنی بر رابطه ی دو متغیر دانش مالی و اختلالات پولی، نشان داد بین این دو متغیر ارتباط معناداری وجود ندارد و فرضیه اول تحقیق پذیرفته نشد. اما بر اساس نتایج، فرضیه دوم بین متغیرهای نگرش به برنامه ریزی و اختلالات پولی ارتباط معنادار وجود داردکه نشان دهنده رابطه منفی بین متغیرها می باشد و فرضیه دوم نیز تحقیق پذیرفته شد بنابراین براساس منشا اکتسابی متغیرهای نگرش به برنامه ریزی مالی رابطه منفی و معنادار با اختلالات پولی دارد.

    کلیدواژگان: عوامل اکتسابی، دانش مالی، نگرش به برنامه ریزی مالی، اختلالات پولی
  • سید محمدرضا میری لواسانی*، هانیه نیکومرام، محمد خادمیان صفحات 255-278

    پژوهش حاضر به تحلیل محتوای مطالعات مدیریت ریسک مالی در بانک های ایران می پردازد. ارایه چارچوب مفهومی، ایجاد بانک اطلاعاتی و ارایه تصویری جامع از وضعیت فعلی پژوهش های مذکور هدف اصلی پژوهش می باشد. پژوهش حاضر کاربردی، مروری و گذشته نگر است و داده ها به روش اسنادکاوی گردآوری شده اند. جامعه آماری پژوهش شامل 509 مقاله می باشد که در نشریه های علمی پژوهشی و علمی ترویجی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بین سال های 1384 تا 1397 به چاپ رسیده-اند. این پژوهش با رویکرد توصیفی و تحلیل محتوا یک مدل مفهومی برای مطالعات ریسک بانکی ارایه می کند. محتوای پژوهش براساس تحلیل نشریه ها، سیر زمانی، واژگان کلیدی، ادبیات موضوعی، اهداف، نحوه جمع آوری داده ها، ابزارهای تحلیل، مدل های ارزیابی، متغیرهای تحقیق، آزمون های آماری و گرایش های موضوعی در پژوهش های پیشین بررسی و تحلیل گردیده است. ریسک اعتباری، هدف کاربردی، تحلیل همبستگی، روش آرشیوی، نرم افزار ایویوز، روش آماری، آزمون رگرسیون، متغیر وابسته احتمال نکول و متغیر مستقل نرخ بهره بیش ترین فراوانی را در مقاله ها داشته اند. تحریم، هنجارهای فردی و اجتماعی، ارزش ها و تمایلات فرهنگی، شرایط اقلیمی و جغرافیایی، اخلاق، دینداری و ارزش های خانوادگی که ممکن است در بروز ریسک موثر باشند، در محتوای مقاله ها یافت نگردید.

    کلیدواژگان: تحلیل، محتوا، مدیریت، ریسک
  • مجید هاتف وحید، عباس صالح اردستانی* صفحات 279-300
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر متغیر های کلان اقتصادی بر ریسک سیستماتیک مشاهده نشده با استفاده از فیلتر کالمن بوده است، ریسک سیستماتیک، نشان دهنده میزان وابستگی میان تغییرات قیمت سهم و تغییرات شاخص بازار است. با روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی همبستگی است که با استفاده از روش های آماری رگرسیونی و روش پانل دیتا به بررسی روابط بین متغیرها براساس نرم افزار ایویوز اقدام شد. جهت تحلیل داده ها در این پژوهش، پیشنهاد شده است که از فیلتر کالمن استفاده شود. همچنین، از مقادیر فیلتر شده و مغشوش، تحت عنوان ریسک سیستماتیک مشاهده نشده استفاده شده است. بازه زمانی انجام تحقیق بین سال های 1393 تا 1397 بوده است. با توجه به نتیجه بدست آمده میتوان گفت کلیه متغیرها دارای رابطه معناداری با ریسک سیستماتیک مشاهده نشده در مدل دارند. سپس با استفاده از تحلیل داده ها اقدام به بررسی فرضیات شد که نتایج به دست آمده در ارتباط با آماره وسطح معناداری نشان از تایید کلیه فرضیات در راستای تاثیر متغیرهای اقتصادی در مولفه ها تورم، رشد اقتصادی، نرخ ارز، شاخص بازار بورس و حجم پول بر ریسک سیستماتیک مشاهده نشده را نشان داد. همچنین اثر متغیر های مختلف و در نهایت تخمین ضرایب نشان از این داشت که بیشترین ضریب در بین متغیرها در ارتباط با شاخص تورم و بازار بورس می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک سیستماتیک مشاهده نشده، فیلتر کالمن، متغیرهای کلان اقتصادی، رگرسیون چندمتغیره، پنل داده ها
  • معصومه دهباشی* صفحات 301-318
    هدف
    شیوع ویروس کرونا منجر به واکنش های منفی بازارهای مالی در کشورهای مختلف و سقوط شاخص ها بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی شاخص قیمت سهام در گروه های منتخب بازار سرمایه در ایران در این دوره و ارایه مدلی جهت پیش بینی شاخص می باشد.
    روش
    در این پژوهش از روش رگرسیون داده های پانل به روش آرچ. گارچ جهت بررسی شاخص قیمت سهام در دوازده گروه منتخب سهام با دوازده فرضیه متفاوت در 189 شرکت در بازه زمانی دو ساله (1398-1400) استفاده شده است.
    یافته
    کرونا بر شاخص قیمت تمامی گروه ها به غیر از دارویی، محصولات غذایی آشامیدنی و زراعت همچنین دستگاه ها و وسایل ارتباطی وراتباطات تاثیر منفی و معنی داری دارد. واکسیناسیون بر شاخص قیمت پنج گروه دارویی،غذایی،حمل و نقل،املاک و چند رشته ای صنعتی تاثیرمثبت و معنی داری داشته به گونه ای که و رفع محدودیت ها و بازگشت نیروی کار، این صنایع رونق گرفته اند.واکسیناسیون بر شاخص قیمت گروه های دارویی، محصولات غذایی و زراعت که با شیوع کرونا و همه گیری و افزایش نیاز به محصولات آن گروه نیز رشد داشتند تاثیر مثبت داشت.اما این موضوع بر صنعت ارتباطات که آموزش اشتغال و ارتباط را دوره همه گیری در بستر مجازی میسر ساخته بود، تاثیر نداشت.همچنین واکسیناسیون بر شاخص قیمت گروه بیمه و واسطه گری و محصولات کانی غیر فلزی که با شیوع بیماری کرونا کاهش یافته بود تاثیر منفی داشته است. واکسیناسیون بر شاخص قیمت گروه صنایع شیمیایی و فلزات اساسی و گروه فنی مهندسی که با افزایش مرگ و میر کاهش شدیدی را تجربه کرده بودند تاثیر معناداری نداشته.
    کلیدواژگان: شاخص، قیمت سهام، بورس اوراق بهادار -کووید-19
  • مهدی عباسی اصل، محمدرضا رستمی*، مهرزاد مینویی صفحات 319-338

    یکی از حیاتی ترین برنامه های پژوهشی دانش مالی امروز که در راس رد نظریه بازارهای کارا قرار دارد، نظریه مالی رفتاری است که عامل تشریک مساعی بین علوم مالی و علوم اجتماعی است و باعث ژرف تر شدن دانش ما از بازارهای مالی شده است.پارادایم حاکم بر مباحث مالی امروز که ما قصد توضیح ، تشریح و مقایسه آن راداریم، رفتار مالی نام دارد، که به زبان ساده عبارت است از یک الگوی فکری که در آن بازارها با استفاده از الگوهای مرکب از علوم اجتماعی ، روانشناسی ، مالی و چند رشته دیگر مطالعه می شوند و به عبارت بهتر عاملان اقتصادی در الگوهای رفتاری برخلاف نظریه های نیوکلاسیک منطقی نیستند، بلکه یا به خاطر ترجیحاتشان و یا به دلیل سوگیری های شناختی نرمال اند. هدف این تحقیق طراحی و تبیین مدل شناسایی عوامل رفتاری موثر بر نوسانات قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی است و ازلحاظ روش کار از نوع تحقیقات پیمایشی است. داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار SmartPLS موردبررسی قرارگرفته اند. نتایج حاصل شده از تحقیق نشان داد که سوگیری احساسی کوتاه نگری، سوگیری احساسی بهینه بینی و سوگیری احساسی سازگار گرایی بر نوسانات قیمت سهام شرکت ها تاثیرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: سوگیری های احساسی، نوسانات قیمت سهام، سوگیری های رفتاری
  • آسیه احمدی نیاسانی، سینا خردیار*، مجتبی ملکی چوبری صفحات 339-360

    هدف از این پژوهش بررسی نقش واسطه ای سرکوب رفتار فرصت طلبانه مدیران در رابطه بین وفاداری سهامداران و کارایی بازار سرمایه است. قلمرو زمانی پژوهش سال های 1394 تا 1400 می باشد. در این پژوهش 143 شرکت به عنوان نمونه آماری از روش حذف نظام مند در نظر گرفته شده است. یافته ها، در فرضیه اول پژوهش حاکی از رابطه معنادار بین وفاداری سهامداران و کارایی بازار سرمایه می باشد بنابراین می توان گفت سهامداران وفادار اگر از جنبه تحلیلی و منطقی رفتار نمایند می توان شاهد کارا بودن بازار سرمایه باشیم. در فرضیه دوم پژوهش به این نتیجه دست یافتیم که وفاداری سهامداران منجر به سرکوب رفتار فرصت طلبانه مدیران می شود چه بسا که مالکان می توانند با برقراری این شرایط که روش های حسابداری معینی برای اهداف خاصی استفاده شود رفتار فرصت طلبانه مدیران را کاهش دهند. در فرضیه سوم نیز به این نتیجه دست یافتیم که سرکوب رفتار فرصت طلبانه مدیران می تواند منجر به کارایی بازار سرمایه گردد. بدین ترتیب که مدیران از اطلاعات در دسترس و خصوصی در جهت منافع شخصی خود استفاده ننموده و منافع همه مالکان را در نظر خواهد گرفت و بازار را به سمت کارایی سوق خواهند داد. و در نهایت با توجه به به پذیرش سه فرضیه اول که همان شروط لازم برای برقراری آزمون واسطه بودن متغیر سرکوب رفتار فرصت طلبانه مدیر می باشد در فرضیه اصلی پژوهش که همان هدف پژوهش است به این نتیجه دست یافتیم که سرکوب رفتار فرصت طلبانه مدیران نقش واسطه ای نسبی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: سرکوب رفتار فرصت طلبانه مدیران، کارایی بازار سرمایه، وفاداری سهامداران
  • زهرا طهمورثی، قدرت الله طالب نیا*، رسول برادران حسن زاده، نعمت الله موسوی، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 361-384
    در این پژوهش الگویی برای اندازه گیری کارایی سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارایه شده است. از این رو، با مطالعه پژوهش های پیشین در زمینه کارایی سرمایه گذاری، 17 متغیر اثرگذار بر کارایی سرمایه گذاری به منظور ارایه مدل بهینه سرمایه گذاری انتخاب شده که با استفاده از پنل دیتا و نرم افزارهای ایوز یک مدل بهینه کارایی سرمایه گذاری بر مبنای جریان وجه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری برآورد گردیده است. جامعه آماری پژوهش شامل 129 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی سال های 1386تا 1396 می باشد. در نهایت، مدل تهیه شده با نام اختصار ineff با 11 متغیر اندازه شرکت، اهرم مالی، سن شرکت، کیوتوبین، رشد فروش، بازده دارایی ها، نسبت سودعملیاتی به کل دارایی ها، نسبت جریان نقد عملیاتی به کل دارایی ها، نقدشوندگی سهام، انحراف معیار جریان های نقد عملیاتی و نسبت نقدی به دلیل معناداری بر میزان وجه نقد صرف شده در فعالیت های سرمایه گذاری ارایه شده است. نتایج این پژوهش ارایه مدلی به منظور اندازه گیری کارایی سرمایه گذاری به منظور تصمیم گیری در رابطه با سرمایه گذاری است.
    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری، نسبت های مالی، داده های ترکیبی، بورس اوراق بهادار تهران
  • احمدرضا بابائی، خسرو فغانی ماکرانی*، محمدرضا شهاب صفحات 385-404

    به دلیل مشکلات اقتصادی و نگاه ویژه دولت به درآمدهای مالیاتی در سنوات اخیر، بحث تغییر شیوه وصول مالیات و ایجاد روشی بهینه که هم باعث تحقق درآمدهای مالیاتی و هم باعث حل مشکلات شیوه اخذ فعلی مالیات گردد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مقاله به بررسی نقش مالیات مبتنی بر تراکنش های بانکی در افزایش درآمد دولت می پردازد. اطلاعات موردنیاز از گزارش های منتشره توسط سازمان امور مالیاتی و صورت های مالی شرکت های بورسی مبتنی بر اطلاعات 1872 سال -شرکت به دست آمده است. روندهای مربوط به درآمدهای تشخیصی، ابرازی و قطعی ترسیم شده و درنهایت تفاوت بین مالیات های قطعی و مالیات حاصل از تراکنش مالی بر اساس آزمون های آماری محاسبه گردیده است. نتایج نشان می دهد برای تمام سال ها تفاوت بین درآمدهای مالیاتی قطعی و درآمدهای مالیاتی حاصل از تراکنش های مالی در سطوح معنی دار قرار دارد و تفاوت ها تایید می شود. بنابراین مالیات بر تراکنش های مالی وصول مالیات را بهبود می بخشد و روند فرسایشی کنونی را تا حد زیادی اصلاح می کند.

    کلیدواژگان: مالیات، مالیات مبتنی بر تراکنش های مالی، مالیات ابرازی، مالیات تشخیصی، مالیات قطعی
  • حسین آرانی، محمدرضا وطن پرست*، فرزین رضایی، سینا خردیار صفحات 405-434

    ابهام اطلاعات به معنای ابهام پیرامون فقدان اطلاعات یا چند وجهی بودن اطلاعات شناسایی می شود. میزان واکنش به ابهام در افراد متفاوت است و رفتار معاملاتی منحصر به فردی انجام خواهند داد. از این رو هدف پژوهش رفتارشناسی معاملاتی سرمایه گذاران تحت شرایط ابهام اطلاعاتی و تورش های رفتاری است. بدین منظور پژوهش حاضر با 90 شرکت نمونه در بازه زمانی 1397-1391 انجام شد. نتایج نشان داد بین ابهام نوسانات نامتقارن بازده و تورش کوتاه نگری ، زیان گریزی رابطه مثبت و معنادار است و با تورش برجستگی تاثیر معناداری وجود ندارد. بین ابهام اطلاعات نوسانات نامتقارن بازده و رفتار معاملاتی کسب بازده و ریسک گریزی رابطه معنادار است و با ریسک پذیری رابطه معناداری وجود ندارد . بین ابهام اطلاعات پراکندگی سود برآوردی و رفتار معاملاتی کسب بازده ، ریسک گریزی و ریسک پذیری ارتباط معناداری وجود ندارد. تورش رفتاری کوتاه نگری دارای اثر میانجی کامل بر رابطه بین ابهام اطلاعات نوسانات نامتقارن بازده و رفتار معاملاتی ریسک گریزی می باشد. در مورد سایر تورش های زیان گریزی و بر جستگی اطلاعات اثر میانجی یافت نشد.

    کلیدواژگان: رفتار معاملاتی سرمایه گذاران، تورش های رفتاری، ابهام اطلاعاتی
  • سید علی رضا روئین تن، کامبیز پیکارجو*، مریم خلیلی عراقی صفحات 435-460
    چهار رویکرد عمده در تحلیلهای مالی ، قابل تعریف است. رویکرد سنتی ، فراسنتی، مدرن و فرامدرن. در نظریه بدیع منظومه تاب آوری کسب و کارها، در اندازه گیری ریسکهای مالی و یا غیر از آن ، فضایی فراهم می آید تا با جامع نگری و نیز در نظر گرفتن حاکمیت پارادایم اقتضایی، امکان سنجش شاخص های مالی و غیر از آن به شکل موردی و یا جامع ، فراهم آید.از داده های آماری شرکت های بورسی در دوره ی زمانی 1390 الی 1398 استفاده شد. در این پژوهش با استفاده از روش های مختلفی مبتنی بر ابزارهای نوآورانه مالی،توان این ابزارها در برآورد درماندگی مالی، دیدگاه های سنتی ، فراسنتی،مدرن و فرامدرن به مقایسه گذاشته میشود. در نهایت مشخص شد که روش مهندسی مالی با تکیه بر نظریه منظومه تاب آوری کسب وکارها در تعیین درماندگی مالی، از نوسان برآورد کاسته و بر دقت برآورد درماندگی مالی می افزایند. البته باید در کنار روش های نوین، همواره به روش های سنتی به عنوان شاخص هایی برای تعیین میزان حدودی درماندگی مالی و در جهت مقایسه توجه داشت.
    کلیدواژگان: منظومه تاب آوری، درماندگی مالی، ورشکستگی مالی، رویکرد مهندسی مالی
  • سیده مریم ابوالحسنی کومله، محمدحسن قلی زاده*، مهدی مشکی میاوقی صفحات 461-484
    هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی تاب آوری مالی صنعت هتلداری در شرایط بحران در ایران است. این پژوهش، با استفاده از روش پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی انجام گردید. در بخش کیفی از روش نظریه داده بنیاد (مبتنی بر مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین)، استفاده گردید. مصاحبه های نیم ساختاریافته با خبرگان هتلداری انجام و بر اساس تکنیک گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه یافت. از 2027عبارت کلیدی حاصل از مصاحبه ها، 86 مفهوم و 18 مقوله اصلی حاصل شد. ارزیابی کیفی مدل، طبق نظر اشتراوس و کوربین در تمام ابعاد انجام و تایید گردید. در ارزیابی کمی مدل از مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS استفاده گردید. تمام اعداد معنی داری، بزرگتر از 96/1 و ضرایب استاندارد بزرگتر از 4/0 حاصل شد و مدل مورد تایید قرار گرفت. با توجه به اینکه معیار برازش داده ها برابر 603/0 به دست آمد، برازش مدل نهایی تایید گردید. مهمترین یافته های تحقیق در حوزه راهبردهای تاب آوری مالی صنعت هتلداری در شرایط بحران عواملی مانند تقویت نیروی انسانی، تقویت همکاری های بین نهادی، بازاریابی صنعت گردشگری، تامین مالی بهینه و نوآوری شناسایی شد.
    کلیدواژگان: تاب آوری مالی، بحران، صنعت هتلداری، اعتباریابی، رویکرد آمیخته
  • طاهر علیزاده، زهره موسوی کاشی* صفحات 485-512
    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی شاخص های کلیدی ارزیابی فناوری مالی در صنعت بانکی ایران مبتنی بر تکنیک دنپ ، است. این پژوهش، ازنظر نحوه گردآوری داده ها، اکتشافی-توصیفی و ازنظر هدف، توسعه ای-کاربردی است و با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) انجام پذیرفته است، جهت دستیابی به اهداف تحقیق با استفاده از روش گلوله برفی، ازنظرات 12 نفر از خبرگان بانکی و اساتید دانشگاه ، تا مرحله اشباع نظری، استفاده شده است . فرایند تجزیه و تحلیل داده ها در دو مرحله انجام شده است. در مرحله اول شناسایی شاخص های کلیدی ارزیابی فناوری مالی در صنعت بانکی ایران از طریق مصاحبه و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شده است و در مرحله دوم تعیین اثرگذاری، اثرپذیری و نیز درجه اهمیت مولفه ها از طریق پرسشنامه و استفاده از روش دنپ انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد، شاخص های کلیدی ارزیابی فناوری مالی در صنعت بانکی ایران از شش شاخص اصلی و نیز 20 شاخص فرعی تشکیل شده است . شاخص های اصلی به ترتیب شامل خدمات فناوری های مالی ، تعامل فنآوری های مالی با مشتری ، مدلهای درآمد جدید، با رتبه بالا بوده و نوآوری تکنولوژیکی، نوآوری سازمانی و نیز شرکای تجاری جدید در اولویت بعدی قرار دارند. نتایج این پژوهش میتواند در ارزیابی عملکرد فناوری مالی در صنعت بانکی مورد توجه قرار گرفته و به کار رود
    کلیدواژگان: فناوری مالی، بانک، بانکداری الکترونیک، تحلیل تم، دنپ
  • محمدحسن صالح، فاضل محمدی نوده*، مجتبی ملکی چوبری صفحات 513-541

    این مطالعه به بررسی تحلیل علیت گرنجر در الگوهای میانگین جهت سنجش k مین وقفه همبستگی متقابل بین باقیمانده های استاندارد بازده و حجم معاملات در دوره بحران پرداخته است. بدین منظور بر اساس داده های روزانه از فروردین ماه 1399 الی مهرماه 1400 ابتدا نقاط شکست ساختاری تعیین شده و سپس به بررسی رابطه بین حجم معاملات روزانه و تغییرات قیمت شاخص بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از الگوی GARCH-ARMA پرداخته شد. در نهایت به بررسی علیت در میانگین بین بازده و حجم معاملات برای هر زیر دوره پرداخته شد. نتایج نشان داد هنگامی که قیمت ها در دوره بحران به شدت کاهش می یابد، فعالان بازار تمایل دارند از حجم معاملات گذشته برای پیش بینی بازده فعلی استفاده کنند. همچنین نتایج نشان داد زمانی که حرکت صعودی قیمت در دوره بعد از بحران وجود دارد، مشاهده می شود که همبستگی ها از تاخیر 2 تا 20 معنی دار است. این مشاهدات نشان می دهد که علیت-در-میانگین بین هر دو سری به طور نامتقارن پس از دوره بحران رخ می دهد. چنین رفتار نامتقارنی از دو منظر از فرضیه ناهمگونی معامله گران پشتیبانی می کند، اولا، درجه همبستگی متقابل معنی دار بین باقیمانده های استانداردشده هر دو سری در بالاترین وقفه قبل از بحران قوی تر از بعد از بحران است. دوما، بازه زمانی که حجم معاملات گذشته با بازده فعلی مرتبط شود، پس از بحران طولانی تر می شود. از نتایج تحقیق می توان در پیش بینی قیمت سهام در مقطعی که با سقوط بازار سهام و بروز پدیده های رفتاری به ویژه احساسات منفی بازار مواجه هستیم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: حجم معامله، بازده سهام، علیت گرنجر، علیت در میانگین
  • سعید شهریاری، پیمان ایمان زاده*، مهدی خوشنود صفحات 543-566
    در این مطالعه، مدل سازی نوسانات نهفته و تحلیل بیزین نوسانات تصادفی داده های حین روز شاخص بورس اوراق بهادار تهران مبتنی بر زنجیره مارکوف مونت کارلو در شرایط عدم قطعیت (بحران نزول شاخص بورس) توسعه داده شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. بدین منظور در ابتدا توزیع لگاریتم مربعات بازده به عنوان معیاری از نوسانات تحقق یافته با استفاده از مدل نوسان تصادفی جهت به دست آوردن نوسانات نهفته شبیه سازی شده و سپس با به کارگیری مدل ترکیبی MCMC-Copula پارامترهای موثر بر نوسانات تصادفی شناسایی شده و تخمین در فاز آموزش صورت پذیرفت. در نهایت با استفاده از نتایج به دست آمده از فاز آموزش، در فاز آزمون به مقایسه مدل های کاپولا و گارچ پرداخته شد. نتایج نشان داد کاپولای کلایتون، گامبل، فرانک، جو و گالامبوس دارای شاخص های MSE و RMSE مشابه و کمتر از مدل پایه گارچ را ارایه می کنند و بنابراین مدل مبتنی بر کاپولا مدل سازی امکان وابستگی سریالی را در فرآیند نوسانات نهفته فراهم می کند. یافته های پژوهش حاضر می تواند برای شرکت های مالی و سرمایه گذاری جهت سبدگردانی و مدیریت پرتفوی در شرایط مختلف نوسانات بازار در جهت تحقق اهداف سرمایه گذار و افزایش ارزش سبد مفید باشد.
    کلیدواژگان: توابع کاپولا، نوسانات تصادفی، بازده تحقق یافته
  • حسن مهدوی پناه، مریم خلیلی عراقی*، مهدی منتظر، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 567-587
    شمول مالی به معنای گستردگی سطح دسترسی افراد جامعه به خدمات مالی است و برای کشورها به عنوان معیاری برای سنجش توسعه مالی و رشد اقتصادی دارای اهمیت است. دولت ها برای توسعه شمول مالی در جامعه به سمت استفاده از فناوری های مالی رفته اند. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر فین تک بر شمول مالی در ایران بود که با ارایه مدلی به ارتباط بین آنها پرداخته شد. داده های مربوط به شمول مالی و فناوری های مالی در دوره زمانی بین سال های 1386 تا1400 از سایت بانک مرکزی ایران گردآوری شد. فرضیه های پژوهش براساس یک مدل رگرسیونی خطی از روش OLS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج مدل نشان داد که بین فین تک ها و شمول مالی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که توسعه فین تک ها در صنعت بانکداری به خصوص طی سال های اخیر، باعث توسعه شمول مالی در ایران شده و دسترسی عادلانه و برابر به محصولات و خدمات مالی برای افراد جامعه (که هدف اصلی شمول مالی است) ایجاد کرده است و با گسترش شمول مالی، محرومیت مالی در جامعه کاهش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: فناوری مالی، شمول مالی، محرومیت مالی، بانک
  • مرتضی پهلوان، علی اصغر انواری رستمی*، رویا دارابی صفحات 589-621

    با توجه به اهمیتی که سرمایه گذاران برای بازده سهام خود قایل هستند، پدیده سقوط سهام منجر به کاهش شدید بازده می شود. بسیاری از پژوهشگران معتقدند تغییرات قیمت سهام شرکت از مدیریت اطلاعات داخلی آن نشات می گیرد. از آنجایی که قیمت سهام، نه تنها از طریق اطلاعات مالی بلکه از طریق اطلاعات اجتماعی، حاکمیتی، اقتصادی و زیست محیطی نیز دستخوش تغییر می شود، از این رو انتشار یک گزارش خاص نظیر بعد حاکمیتی گزارشگری عملکرد پایدار می تواند بر نقدشوندگی سهام و ریسک سقوط قیمت سهام اثر گذار باشد. پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد مدل-سازی معادلات ساختاری به دنبال پیش بینی معیارهای ریسک سقوط قیمت سهام و نقدشوندگی آن از طریق گزارشگری پایداری حاکمیتی و معیارهای دقت پیش بینی و قابلیت مقایسه سود (معیارهای داخلی) است. بدین منظور و با استفاده از روش حذف سیستماتیک، 147 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی 1391 تا 1400 به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار PLS استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه حاکمیتی گزارشگری عملکرد پایدار منجر به افزایش قابلیت مقایسه سود، افزایش نقدشوندگی سهام و کاهش ریسک سقوط آتی قیمت سهام می گردد. دیگر یافته ها نشان داد که قابلیت مقایسه سود بر رابطه میان گزارشگری عملکرد پایدار حاکمیتی با ریسک سقوط آتی قیمت و نقدشوندگی سهام نقش واسطه ای دارد. این در حالی است که دقت پیش بینی سود بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام و نقدشوندگی سهام تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: گزارشگری عملکرد پایدار حاکمیتی، قابلیت مقایسه سود، دقت پیش بینی سود
  • مریم قاسمی، فاطمه صراف*، یوسف احدی، سید محبوبه جعفری صفحات 623-643
    هدف مقاله ی حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بر تاب آوری مالی در شرکت-های بورس اوراق بهادار تهران در راستای پیشگیری از ورشکستگی می باشد. روش تحقیق از منظر هدف کاربردی و از منظر نحوه ی گردآوری داده ها اکتشافی است و ساز و کار تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش فراترکیب و گروه های کانونی انجام شده است.جامعه آماری اول پژوهش کلیه اسناد مکتوب مربوط به تاب آوری مالی شامل 40 مقاله و اثر بر مبنای معیارهای معتبر از بین 110 مقاله و اثر انتخاب و تحلیل شد. جامعه ی آماری دوم شامل خبرگان حوزه ی تاب آوری مالی بودند که در نهایت10 نفر تعیین شدند و به دلیل شرایط و محدودیت های پاندمی کرونا، به صورت از راه دور نسبت به ارایه ی نظرات و پیشنهادات اقدام نمودند. با کاربرد مراحل هفتگانه فراترکیب، الگوی مفهومی در شش لایه ی مفهومی، مقوله ای و کدها به دست آمد. یافته های تحقیق نشان داد که در هر یک از لایه ها مفاهیم و موضوعاتی گنجانده شد که در نهایت 28 مقوله شناسایی شد. جهت اعتباریابی کیفی الگوی به دست آمده بر اساس نظرات خبرگان در قالب گروه های کانونی اخذ شد و الگوی مفهومی مورد تایید خبرگان پژوهش قرار گرفت. با توجه به یافته های حاصل از اجرای فرآیند فراترکیب در شناسایی ابعاد و مقوله های تاب آوری مالی که می تواند مبنایی برای پژوهش های آتی در جهت نحوه ی پیاده سازی سیاست های توانمندی مالی و حفظ تاب آوری مالی در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران در راستای پیشگیری از ورشکستگی قرار گیرد در قالب الگویی مفهومی به تایید و توافق بالای خبرگان رسید، ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تاب آوری مالی، شرکت های بورسی، ورشکستگی، پیشگیری
  • مرتضی صداقتی فرد، وهاب رستمی*، محمد ایمانی برندق صفحات 645-664
    توانایی های جسمی، احساسی و ذهنی انسان ها روند خطی نداشته و در بازه های زمانی مختلف با یکدیگر متفاوت است. علم بیوریتم به مجموعه ای از منحنی های فکری، عاطفی و جسمانی گفته می شود که حالات مختلف انسان را به شکل سینوسی از زمان تولد تا پایان زندگی مشخص می کند و لذا یکی از کشف های مهم بشر به شمار می رود. سوال مهمی که مطرح می شود این است که آیا وضعیت بیوریتم انسان در تصمیم گیری او در بازار سهام و عملکرد شناختی وی تاثیر دارد و از الگوی خاصی پیروی می کند یا خیر. هدف این پژوهش ترسیم مدلی تحلیلی، جهت تبیین تاثیر چرخه بیوریتم بر سرمایه گذاری می باشد. جامعه ی آماری شامل 384 نفر از سرمایه گذاران بازار سرمایه تهران است. پس از جمع آوری پرسشنامه، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، ANOVA و همبستگی پیرسون استفاده می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد بین ابعاد جسمی، ذهنی و احساسی بیوریتم با تصمیمات سرمایه گذاران بازار سرمایه رابطه معنادار وجود دارد و تاثیر وضعیت بیوریتم سرمایه گذاران بر عملکرد شناختی آن ها مثبت و معنادار است. به عبارت دیگر وضعیت بیوریتمی سرمایه گذاران بازار سهام می تواند در تصمیم گیری های آن ها نقش داشته باشد. نتایج حاصله با پژوهش های پیشین همراستا می باشد.
    کلیدواژگان: بیوریتم جسمی، بیوریتم ذهنی، بیوریتم احساسی، عملکرد شناختی
  • ریحانه زیلوچی، محمدابراهیم محمدپورزرندی*، زاداله فتحی صفحات 665-688
    این تحقیق، مطالعه ای ترکیبی از نوع متوالی است به این معنا که اول داده های کیفی حاصل از بررسی ادبیات از طریق مصاحبه های عمیق صورت گرفته جمع آوری شده و سپس تحلیل می گردند. پس از جمع آوری داده ها و شناسایی آن ها، با استفاده از نظر خبرگان مرحله کدگذاری به روش سوارا انجام گرفت. گرد آوری داده ها با توجه به اطلاعات و داده های قابل استناد شرکت های بزرگ پذیرفته شده در بورس و سامانه کدال بوده و از گزارش ها و صورت های مالی شرکت های صنعت ماشین آلات و تجهیزات مذکور استفاده گردید. خبرگان مورد بررسی نیز کلیه مدیران و کارشناسان شرکت های صنعت ماشین آلات و تجهیزات و اساتید دانشگاه ها می باشند که به نوعی در مفاهیم پژوهش حاضر خبره محسوب می گردند. بطور کلی هدف اساسی در این پژوهش ارایه مدلی از زنجیره تامین مالی است که بتواند شاخص های بهینه سازی شده تاثیرگذار در زنجیره تامین مالی را به منظور بهبود عملکرد، شناسایی و به ترتیب میزان تاثیرگذاری هرکدام معرفی نماید. این پژوهش مدلی از زنجیره تامین مالی را ایجاد می کند که مدیریت و کنترل ریسک و موانع و تنگناها، همچنین اثرات تصمیم تامین مالی، و رابطه بین مدیریت زنجیره تامین مالی را مورد مطالعه قرار می دهد و در نهایت نشان می دهد چه عواملی می تواند باعث بهبود و ارتقاء چرخه تولید شده و عملکرد شرکت را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی زنجیره تامین مالی، مدل سوارا، اولویت بندی شاخص ها، بهبود عملکرد
  • علیرضا برهانیان قناد، حسن قدرتی قزاآنی*، حسین جباری، حسین پناهیان صفحات 689-710
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رفتار رمه وار سرمایه گذاران فردی در بازار سرمایه ایران و عوامل موثر بر آن با روی کرد شبکه پیچیده به انجام رسیده است. جامعه آماری این تحقیق در تبیین مدل، تصمیم گیری و انتخاب ترکیب بهینه سرمایه ای شامل 246 صندوق مشترک سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران محدود شده است. روش تحقیق بر اساس عوامل شناسایی شده از منابع تحقیق و با توجه به مدل کریستی و هوانگ با تاکید بر شبکه پیچیده، و نرم افزارهای اویوزو متلب اقدام به تبیین مدل که در آن با توجه به متغیر های تحقیق، و تغییرات در بازده مقطعی سهام از روش آرچ و گارچ برای محاسبه رفتار رمه وار با روی کرد شبکه پیچیده استفاده شده که در نهایت نتایج این تحقیق نشان می دهد رفتار رمه ای در سرمایه گذاران فردی و نهادی در بازار ایران مورد تایید قرار گرفته و در بازه زمانی 1393 تا 1398 به وضوح مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: رفتار رمه وار، بازده مقطعی سهام، شبکه پیچیده
|
  • Mahdi Asghari, Narges Yazdanian *, Bita Tabrizian, Fraydoon Rahnamay Roodposhti Pages 1-22
    In the present study, stock price forecasts were evaluated based on fundamental, technical and economic factors. For this purpose, three groups of fundamental, technical and economic factors were studied. In data analysis, fitting of least squares error regressions was used for the share price data of 30 companies with more than 50% of the stock market value in 2020 and the stock prices of companies were analyzed unbalanced from 2002 to 2020. The results showed that each of the fundamental, technical and economic factors alone can predict stock returns, while the technical and economic factors did not have additional information content than the fundamental factors.
    Keywords: Stock Return, Fundamental Factors, technical factors, economic factors
  • Farhad Azadi, Mehrdad Ghanbari *, Babak Jamshidi Navid, Javad Masodi Pages 23-54

    Today, profit rates and the possibility of managing and manipulating the profits are clear to all, and researchers have always sought solutions to remove the uncertainties facing investors and stakeholders when making their financial decisions. To clarify users' decision path of financial data users, Beneish (1999) has developed a profit-management predicting model that has yielded different results in different societies. Thus, this article aims to optimize and localize Beneish’s model by adding the Tunneling variable to Beneish’s variable and using a modern neural network and particle swarm algorithms. The statistical research population consisted of 196 companies listed at the Tehran Stocks Exchange from 2014 to 2019. The research method was a descriptive-library method in which the variables are interrelated through the causal-correlational method. From an objective point of view, it is an Ex-Post Facto research design. To analyze the data, the regression method and artificial neural and the PSO algorithms were used. The model analysis results suggested that all financial ratios had significant effects on Beneish’s profit management, as the Tunneling phenomenon and the financial leverage had the highest and lowest effects on predicting Beneish’s profit management, respectively.

    Keywords: Beneish’s profit management, Tunneling phenomenon, Artificial Neural Network, Particle swarm optimization, Tehran Stock Exchange
  • Seyed fazlollah Aniran, Seyyed Ali Nabavi *, Ali Sorayaei Pages 55-78

    Currently, due to economic fluctuations in Iran, the investment return of banks in Iran has undergone a major transformation. One of the major challenges facing bank investors is effectively allocating their money to projects and accurately assessing credit risk. Various factors affect the credit risk of banks. In this paper, the effective variables on credit risk estimation are examined and then the effect of credit risk on investment return performance is determined. For this purpose, three hypotheses were determined and the annual data of the member companies of the Tehran Stock Exchange in the period 2001-2021 were used to test the hypothesis. The study method has two stages, so that in the first stage, the Markov switching method is used to select variables affecting credit risk and for this purpose, the relationship between important indicators such as financial development and economic growth. Then, in the second stage, the important and effective variables selected in the first stage are used to estimate the credit risk and its impact on investment returns. Findings from the study showed that variables such as interest rate, inflation, ratio of domestic credit to private sector and exchange rate have a significant and positive effect on credit risk and variables such as foreign direct investment and annual real GDP growth have negative and significant effect on credit risk and credit risk has a negative and significant effect on investment returns.

    Keywords: Financial Development, Economic growth, credit risk, Investment Returns
  • SAEED AMIRI, Rasoul ABDI *, Asgar Pakmaram, Yagob Aghdam Mazrea Pages 79-96

    Money laundering is an illegal activity in which the proceeds of wrongdoing enter the global economy and gain legal legitimacy. The effects of money laundering on the economy can be mitigated by planning programs and solutions. This phenomenon causes serious damage to a country's economy in the long run, and the existence of money laundering in a country's economy indicates a structural weakness in that country's economy. Therefore, the purpose of this study is to predict the causal relationships between organizational risk management structures (control environment, risk assessment, control activities, information and communication and monitoring) and money laundering risk of organizations. The statistical population of this study includes company managers, auditors and faculty members of universities (experts in the field of capital market, banking and auditing) and a standard questionnaire was used to collect data. After performing the reliability and validity tests of the sample data, the relevant analyzes were performed based on the structural equation modeling approach. The results showed that money laundering risk of organizations is affected by organizational risk management structures (control environment and information and communication).

    Keywords: Organizational risk management, Money Laundering Risk, money market, capital market
  • Yousef Saffar, Fazel Mohammadi Noodeh *, Farzin Rezaei, Mehrdad Sadrara Pages 97-118

     Managers and shareholders engage in Financial information quality and conservatism in order to maximize benefits and maintain collaboration. Or for whatever reason (perhaps morally) they refrain from doing so. The purpose of examining this conflict and cooperation between managers and shareholders of listed companies using game theory is to find a balance point in which the manager and the shareholder are satisfied as the main elements of the game in order to maximize their interests. Accordingly, this study seeks to find a strategy to maximize the equilibrium benefits of managers and shareholders by applying strategic features of accounting information and accounting conservatism. The method of data collection is the method of document mining during the period (1391-1391) and the method of data analysis is inferential and the software used to prepare the data and estimate the models is SPSS. The test results of the research hypotheses show that the combination of high conservatism strategies - high reporting quality and low conservatism - low reporting quality - are the equilibrium points (Nash equilibrium) in the game between the manager and the shareholder. The results show that game theory plays an important role in the relationship between managers and stakeholders; and finding the equilibrium points of the game can play an effective role in the decisions of the game parties (managers and shareholders). In this way, it informs the parties of the game of the strategy that has been most desirable and beneficial for them.

    Keywords: accounting conservatism, Accounting Information Quality, Game theory, Equilibrium Nash
  • Fatemeh Komaki, Reza Fallahnejad *, Farhad Hoseinzadeh Lotfi, Mohsen Rostsmi Malekhalifeh Pages 119-136

     Investment in projects is one of the factors of economic growth and sustainable development in countries. Since investors are usually exposed to different risks and due to the importance of risk in selecting projects, it has always been focused on the optimization of project selection and optimization techniques to reduce risks. The main risks associated with investment projects are divided into market and political risk groups, which can lead to decrease in productivity and increased cost in a capital project .Market risk consists of four risk factors: commercial risk, project progress risk, vector gain risk and construction risk. The aim of this paper is evaluation and ranking of market risks in selecting different types of capital projects based on mathematical programming model with DEA / AHP combined technique so that according to the relative weights, the overall impact of market risk on project prioritization is determined. After the implementation of the proposed algorithm, the risk of advancing the first priority, risk of construction / completion of second priority, risk taking and commercial risk were placed third and fourth priority so that investors can identify and reduce their effects in projects.

    Keywords: market risks, investment project, Data Envelopment Analysis, DEA, AHP
  • Mohsen Rajab Boloukat, Ali Baghani *, Ali Najafi Moghadam, Fatemeh Sarraf, Norouz Noorolahzadeh Pages 137-156

    It is very important to distinguish how the volatility in the return of assets occur. For this reason, in recent years, realized volatility and frequencies of daily volatility recognition studies have been developed. This study uses stock prices of 30 big companies of Tehran Stock Exchange during the years 1390 (2011) to 1394 (2016) and calculates the realized stock volatility during trading days using the HAR-CJ model to examine the effect of size and intensity of price jumps in predicting index volatility. The results showed that the development of HAR-CJ and HAR-RV-CJ models using the size and intensity of jump did not have a significant effect on improving the index volatility prediction but, to a small extent, the model prediction performance Adjusts for index volatility. Also, using intraday jumps instead of daily jumps, does not improve the performance of the prediction model.

    Keywords: Jump, Forecasting, realized volatility, Hawkes process
  • Rahim Mohammadi *, Mohammadjavad Shiekh, Mohammad Seyrani, Maryam Mardaneh Pages 157-176
    The purpose of this study was to investigate the effect of firm size and financial leverage on the relationship between working capital financing and profitability in companies listed on the Tehran Stock Exchange using panel data during the period 2013-18, through the generalized torque method. (GMM). The variables of firm size and financial leverage are moderators whose effect on the relationship between working capital financing as an independent variable and profitability as a dependent variable is studied. The results of the study showed that there is an inverse U-shaped relationship between working capital financing and profitability. Also, the inverse U-shaped relationship between working capital financing and profitability is weaker in firms with small firms than in large firms. Also, the inverse U-shaped relationship between working capital financing and profitability in companies with high financial leverage is weaker than other companies. In other words, the relationship between profitability and financing through working capital is adjusted by the financial leverage and size, and this adjustment goes to a certain extent and is reversed from then on, which is the breaking point. The relation series is U-shaped.
    Keywords: Company size, financial leverage, Working Capital Financing, Profitability, Generalized Torque (GMM)
  • Sadegh Abdi *, MohammadAmin Salarian Pages 177-192

    Choosing the best method for implementing infrastructure projects is always the main concern of governments, especially the governments of developing. One of the main issues in the field of oil projects is the supply of capital for these projects. According to the international oil companies and national oil companies, how and in what way will attempt the funds required for the implementation of oil projects, Outcome and financial effects also, consequently, will be different. Up to now, various methods have been implemented for this purpose. In general, financing is divided into two parts: Corporate financing and project financing. In This paper is paid to examine the contractual terms of financing a project looking at the oil and gas industry as well as a quick look at the Foreign Investment Promotion and Protection Act (FIPPA) and its implementing regulations to attract foreign investment for projects in the country

    Keywords: project financing, corporate financing, buy-back contracts, BOT contracts, Foreign investment
  • Samira Olfati, Fereidoon Ohadi *, Hashem Niko Maram Pages 193-212
    Non-financial data may refer to variables that represent the dimensions of the company's management. Company size and industry are other non-financial dimensions used when assessing business risk. In this regard, the purpose of this study is to explain the effect of micro and macro factors (specific characteristics of the company, industry characteristics, corporate governance, ownership structure and macroeconomic variables) on business risk in listed companies on the Tehran Stock Exchange. In order to achieve this purpose, 1752 firm-year (146 companies for 12 years) observations collected from the annual financial reports of listed companies on the Tehran Stock Exchange during the period 2007 to 2018 have been tested.Findings show that firm size, firm liquidity, firm profitability, firm growth opportunity, firm size, number of firms in industry, board independence, existence of audit committee and management ownership have a negative effect on business risk. while debt ratio and the exchange rate have a positive and significant effect on business risk. The results also show that statistically, firm life, industry decentralization, board size, duality of CEO duties, board financial expertise, audit committee size, audit committee independence, audit committee financial expertise, ownership type, Institutional shareholder ownership, major shareholder ownership, government ownership, interest rates and oil price growth have no effect on business risk.
    Keywords: Business risk, Company specific features, Industry Features, Macroeconomic variables
  • Seyed Hamidreza Mirmohammad, Mehdi Montazer *, Seyed Nasrollah Ebrahimi Pages 213-238

    In view of the developments that have taken place in the field of commercial law, the issue of Mergers and Acquisitions of companies can be considered as a legal-commercial necessity. Nevertheless, the acquisition of companies is a new issue in Iranian legal system. Although, in the Iranian legal system, the issue of Mergers and Acquisitions of companies and its types is not defined in the form of a specific legal structure, and it is not mentioned in the Iranian commercial law, but in the law of cooperative companies and in the eighteenth chapter The merger law is slightly mentioned, however, it is also briefly mentioned in the proposed new (Commercial Act) Bill. This legislator approach to the two processes of Mergers and Acquisitions has caused these two processes to be confused with similar concepts. Therefore, in order to understand a subject, in addition to providing definition and enumeration of elements, compare with similar institutions and expression, prevents them from mixing. In the field of company law, there are institutions that have similarities with Mergers and Acquisitions that are significant, such as conversion, division, demerge, Split of a company, and corporate combination. The current study seeks to show that the concepts of Conversion, Division, demerge, Split of a company, and Corporate combination are different from Mergers and Acquisitions, and each of them has specific legal effects and consequences.Keywords: Merger, Acquisitions, Corporation, Division, Conversion, demerge, Split of a company, and corporate combination

    Keywords: Merger, Acquisitions, Division, Conversion, Demerge
  • Dariush Omidi Ghasemabad, Sina Kheradyar *, Fazel Mohammadi, Ebrahim Chirani Pages 239-254

    The present study investigates the relationship between acquired factors and monetary disorders for the first time in Iran. The statistical population of the banks are members of the Tehran Stock Exchange. The sample size is based on new methods based on experiments and using sample power software and according to the type of research relationship hypothesis which is a combination of two scale variables but abnormal, Spearman test has been used. The first hypothesis of the research based on the relationship between the two variables of financial knowledge and monetary disorders showed that there is no significant relationship between these two variables and the first hypothesis of the research was not accepted. However, based on the results, the second hypothesis has a significant relationship between the variables of attitude to planning and monetary disorders, which shows a negative relationship between the variables. The second hypothesis was accepted as research. Therefore, based on the acquired origin of variables has monetary disorders.

    Keywords: acquired factors, financial knowledge, attitude to financial planning, Monetary Disorders
  • Seyed Mohammadreza Miri Lavasani *, Hanieh Nikomaram, Mohammad Khademian Pages 255-278

    The present study analyzes the content of financial risk management studies in Iranian banks. The main purpose of the research is to provide a conceptual framework, create a database and provide a comprehensive picture of the current state of the research. The present study is applied, review and retrospective and the data were collected by document analysis. The statistical population of the research includes 509 articles that have been published in scientific research and extension scientific journals approved by the Ministry of Science, Research and Technology between 2005 and 2019. This research presents a conceptual model for banking risk studies with a descriptive approach and content analysis. The content of the research has been reviewed and analyzed based on the analysis of journals, time course, keywords, thematic literature, objectives, data collection method, analysis tools, evaluation models, research variables, statistical tests and thematic trends in previous researches. Credit risk, practical purpose, correlation analysis, archival method, ivory software, statistical method, regression test, dependent variable of default probability and independent variable of interest rate had the highest frequency in articles. Sanctions, individual and social norms, cultural values and inclinations, climatic and geographical conditions, ethics, religiosity and family values that may contribute to risk were not found in the content of the articles.

    Keywords: Analysis, content, Management, Risk
  • Majid Hatef Vahid, Abbas Saleh Ardestani * Pages 279-300
    The main purpose of this study was to investigate the effect of macroeconomic variables on unobserved systematic risk using the Kalman filter. Systematic risk indicates the degree of dependence between changes in share prices and changes in the market index. However, the amount of systematic risk can be very different from the expected amount, due to the confusion in stock price changes, resulting from emotional transactions, overreactions and price manipulation. Therefore, it is necessary to control the effects of these disturbances in measuring systematic risk. The method of the present study is descriptive-correlational which was performed using statistical methods to examine the relationships between variables based on Ives software. To analyze the data in this study, it is suggested to use Kalman filter. Also, filtered and turbulent values have been used under the heading of unobserved systematic risk. According to the obtained result, it can be said that all variables have a significant relationship with the systematic risk not observed in the model. Then, using data analysis, the hypotheses were examined. The results obtained in relation to statistics and a significant level show the confirmation of all hypotheses in terms of the impact of economic variables on the components of inflation, economic growth, exchange rate, stock market index and volume. Money showed unprecedented systematic risk. Also, the effect of different variables and finally the estimation of coefficients showed that the highest coefficient among the variables is related to inflation index and stock market.
    Keywords: Unobserved Systematic Risk, Kalman Filter, Macroeconomic variables, multivariate regression, Data Panel
  • Masoumeh Dehbashi * Pages 301-318
    Purpose
    The spread of the corona virus has led to negative reactions of financial markets in different countries and the fall of indices. The purpose of this research is to investigate the stock price index in selected groups of the capital market in Iran in this period and provide a model to predict the index.
    Method
    In this research, using the panel data regression method using Arch. GARCH has been used to investigate the stock price index in twelve selected groups of stocks with twelve different hypotheses in 189 companies in a two-year period (2008-2018).
    Findings
    The results showed that Corona has a negative and significant impact on the price index of all groups except the pharmaceutical group. Also, vaccination has had a negative and significant effect on the price index of most groups. However, this factor did not have a significant effect on transport, communication devices, multi-field holdings, basic metals, and also technical engineering services ultimately. This means that the spread of this disease and its results, such as the number of deaths, have had major consequences on the return of the capital market in Iran.
    Keywords: Covid-19, Index, Stock Price, stock exchange
  • Mahdi Abbasi Asl, MohammadReza Rostami *, Mehrzad Minoii Pages 319-338

    One of the most vital research programs of financial knowledge today, which is at the forefront of rejecting the theory of efficient markets, is financial behavior theory, which is the cause of joint efforts between financial sciences and social sciences and has deepened our knowledge of financial markets. Today's financial topics, which we are going to explain, describe and compare, are called financial behavior, which in simple terms is a pattern of thinking in which markets use patterns consisting of social sciences, psychology, finance and several other disciplines. They are studied, and in other words, economic agents are not rational in behavioral patterns contrary to neoclassical theories, but are normal either because of their preferences or because of cognitive biases. The purpose of this study is to design and explain a model for identifying behavioral factors affecting stock price fluctuations in the Tehran Stock Exchange. This research is applied in terms of purpose and in terms of working method is a type of survey research. The data of this research were analyzed using SmartPLS software. The results of the study showed that the emotional bias of short-sightedness, the emotional bias of optimism and the emotional bias of adaptation affect the fluctuations of stock prices of companies.

    Keywords: Emotional biases, stock price fluctuations, Behavioral Biases
  • Asieh Ahmadi Niyasani, Sina Kheradyar *, Mojtaba Maleki Choubari Pages 339-360

    The purpose of this research is to investigate the mediating role of suppressing managers' opportunistic behavior in the relationship between shareholders' loyalty and capital market efficiency. the time scope of the research is the years 2015 to 2021.In this research, 143 companies have been considered as a statistical sample of the systematic elimination method Findings In the first hypothesis of the research, it indicates a significant relationship between the loyalty of the shareholders and the efficiency of the capital market, so it can be said that if the loyal shareholders behave analytically and logically, we can witness the efficiency of the capital market. In the second hypothesis of the research, this result We found that the loyalty of the shareholders leads to the suppression of the opportunistic behavior of the managers. It is possible that the owners can reduce the opportunistic behavior of the managers by establishing the conditions that certain accounting methods are used for certain purposes. We found that suppressing managers' opportunistic behavior can lead to capital market efficiency. In this way, the managers will not use available and private information for their personal interests and will consider the interests of all owners and will move the market towards efficiency. in the main hypothesis of the research, which is the goal of the research, we came to the conclusion that the suppression of the opportunistic behavior of managers is a mediator. It has a relative clause.

    Keywords: Suppression of managers' opportunistic behavior, capital market efficiency, shareholders' loyalty
  • Zahra Tahmooresi, Qodratallah Talebnia *, Rasoul Baradaran Hassanzadeh, Nemat Allah Mousavi, Hamidreza Vakilifard Pages 361-384
    The main aim of this study is to present a pattern for determining and measuring investment efficiency in accordance with the market conditions of Iran. To do so, studying previous studies and thematic literature, 17 variables were identified to present an optimal investment efficiency model. Using panel data and the use of eviews9 & stata 14 software, it was suggested to provide a concrete investment efficiency pattern based on the cash flow of investment activities was undertaken. The statistical population of this study includes 129 companies listed on the stock exchange during the time period of 2007- 2016. Finally, the final model of the research, with the abbreviation title of (ineff) and the participation of 11 variables including company size, leverage, company's age, Qtubin, sales growth, return on assets, ratio of operating profit to assets, ratio of operating cash flow to assets, liquidity ratio, standard deviation of operating cash flows and cash ratio with a coefficient of 45% was estimated
    Keywords: Investment Efficiency, Financial Ratio, Panel data, Tehran Stock Exchange
  • Ahmadreza Babaee, Khosro Faghani Makrani *, MohammadReza Shahab Pages 385-404

    Due to the economic problems and the government's special view on tax revenues in recent years, the discussion of changing the method of tax collection and creating an optimal method that both realizes tax revenues and solves the problems of the current tax collection method is of particular importance. This article examines the role of tax based on bank transactions in increasing government revenue. The required information is obtained from the budget deduction reports and financial statements of stock companies based on the 1872-year company- information. The trends related to Expressed tax, diagnostic tax, definitive tax are drawn and finally the difference between fixed taxes and taxes from FTT is calculated based on statistical tests and the results show that for all years the difference between fixed revenues and revenues from FTT is at significant levels and the differences are confirmed. Thus, FTT will improve tax collection and largely correct the current erosive process.

    Keywords: Tax, transaction-based tax, Expressed tax, diagnostic tax, definitive tax
  • Hosein Arani, MohammadReza Vatanparast *, Farzin Rezaei, Sina Kherdyar Pages 405-434

    Information ambiguity is defined as ambiguity about the lack of information or the multifaceted nature of the information. The amount of reaction to ambiguity varies from person to person and they will perform unique trading behaviors. Therefore, the aim of the research is the transactional behavior of investors under the conditions of information ambiguity and behavioral fluctuations. For this purpose, the present study was conducted with 90 sample companies in the period 2012-2018. The results showed that there is a positive and significant relationship between the ambiguity of asymmetric fluctuations in yield and short-sightedness, and there is no significant effect with prominence. There is a significant relationship between information ambiguity, asymmetric yield fluctuations and transactional behavior of earnings and risk aversion, and there is no significant relationship with risk taking. There is no significant relationship between ambiguity of information distribution, profitability distribution and transactional behavior of return on profitability, risk aversion and risk taking. Short-sighted behavioral fluctuations have a complete mediating effect on the relationship between information ambiguity, asymmetric yield fluctuations, and risk-averse trading behavior. No mediating effect was found on other traumas and information displacement.

    Keywords: information ambiguity, Hearding Behavior, Investors ' Trading Behavior
  • Seyedalireza Rouintan, Kambiz Peykarjou *, Maryam Khaliliaraghi Pages 435-460
    Four major approaches to financial analysis can be defined. Traditional, Ultra -Traditional, modern and postmodern approach. In the novel theory of business resilience system, in measuring financial risks or otherwise, conditions are provided that by comprehensiveness and also considering the rule of contingency paradigm, the possibility of measuring financial indicators and other cases on a case-by-case basis. Or comprehensive, be provided. Or comprehensive, be provided. Statistical data of listed companies in the period 1390 to 1398 were used. In this study, using different methods based on innovative financial instruments, the power of these instruments in estimating financial distress, traditional, ultra -Traditional, modern and postmodern perspectives are compared. Finally, it was found that the financial engineering method, relying on the theory of business resilience system in determining financial distress, reduces the fluctuation of the estimate and increases the accuracy of the estimate of financial distress. Of course, along with new methods, traditional methods should always be considered as indicators to determine the extent of financial distress and for comparison.
    Keywords: Resilience system, financial distress, financial bankruptcy, financial engineering approach
  • Seyyede Maryam Abolhasani Komle, Mohammadhasan Gholizadeh *, Mehdi Meshki Miavaghi Pages 461-484
    The purpose is to provide a model of financial resilience of the hotel industry in crisis in Iran. This research was conducted using the mixed method research of exploratory type. In the qualitative section, the grounded theory method, based on Strauss and Corbin's paradigm model, was used. Semi-structured interviews were conducted with hotel experts and continued until theoretical saturation based on the snowball technique. From 982 key phrases obtained from the interviews, 86 concepts and 18 main categories were obtained. The qualitative evaluation of the model was carried out and confirmed according to the opinion of Strauss and Corbin in all dimensions. In the quantitative evaluation of the model, structural equation modeling and SmartPLS software were used. All significant numbers were greater than 1.96 and standard coefficients were greater than 0.4 and the model was approved. Considering that the data fitting criterion was 0.603, the fit of the final model was confirmed. The most important findings of the research were identified in the field of financial resilience strategies of the hotel industry in crisis conditions, strengthening of human resources, strengthening of inter-institutional cooperation, tourism industry marketing, optimal financing and innovation. The most important findings of the research were identified in the field of financial resilience strategies of the hotel industry in crisis conditions, including: strengthening of human resources, strengthening of inter-institutional cooperation, tourism industry marketing, optimal financing and innovation.
    Keywords: Financial Resilience, crisis, hotel industry, Validation, Mixed Approach
  • Taher Alizadeh, Zohreh Mousavi Kashi * Pages 485-512
    The purpose of this research is to identify and prioritize the key indicators of financial technology evaluation in Iran's banking industry based on the DNAP technique, In this research, using a mixed-method design. This research is exploratory-descriptive based on the method of data collection and nature and development-applied in terms of purpose. In order to achieve the goals of the research using the snowball method, the opinions of 12 banking experts and university professors were used until the theoretical saturation stage. The process of data analysis was done in two stages. First: Identifying the key indicators of financial technology evaluation in Iran's banking industry through interviews and using thematic analysis method; Second: Determining the effectiveness, effectiveness and the degree of importance of the components through the questionnaire and DNAP method. The results of the research showed that the key indicators for evaluating financial technology in Iran's banking industry are 20 sub-indices as well as six main indicators including, new revenue models, interaction of financial technologies with customers , organizational innovation, and financial technology, technological innovation, organizational innovation and new business partners. The results of this research can be considered and used in the evaluation of the financial technology in Iran's banking industry
    Keywords: Financial Technology, Bank, electronic banking, Theme Analysis, DNAP
  • MohammadHasan Saleh, Fazel Mohammadi Nodeh *, Mojtaba Maleki Choobari Pages 513-541

    This study investigates the analysis of Granger causality in mean patterns to measure the number of lags of the cross-correlation between the standard-residuals of returns and the volume of transactions during the crisis period. For this purpose, based on daily data from April 2020 to April 2021, structural breakpoints were first determined and then the relationship between the volume of daily transactions and price changes of the Tehran Stock Exchange was investigated using the GARCH-ARMA model. Finally, the causality was investigated in the average between returns and volume of transactions for each sub-period. The results showed when the prices fall sharply during the crisis period, market participants tend to use the volume of past transactions to predict current returns. Also, the results showed when there is an upward price movement in the post-crisis period, it is observed the correlations are significant from lag 2 to 20. These observations suggest causality-in-the-mean between both series occurs asymmetrically after the crisis period. Such asymmetric behavior supports the trader heterogeneity hypothesis from two perspectives, firstly, the degree of significant cross-correlation between the standardized residuals of both series is stronger in the highest interval before the crisis than after the crisis. Second, the time frame for past trading volume to correlate with current returns becomes longer after the crisis. The results of the research can be used to predict stock prices at a time when we are facing the fall of the stock market and the emergence of behavioral phenomena, especially negative market sentiments.

    Keywords: trading volume, Stock Returns, Granger Causality, Average Causality
  • Saeed Shahriyari, Peyman Iman Zadeh *, Mehdi Khoshnood Pages 543-566
    In this study, latent volatility modeling and Bayesian analysis of stochastic Volatility of intraday data of Tehran Stock Exchange index based on Markov Monte Carlo chain in uncertainty conditions (downward crisis of stock market index) have been developed. The method of the current research is a correlational description. For this purpose, at first, the distribution of the logarithm of the squared return as a measure of the realized volatilities was simulated using the stochastic Volatility model to obtain the latent volatilities, and then by using the hybrid MCMC-Copula model, the parameters affecting the stochastic Volatilities were identified and estimated in the training phase. Finally, using the results obtained from the training phase, in the test phase, the comparison of Copula and GARCH models was done. The results showed that the Copula Gumble, Galambos, Joe, Clayton and Frank provide similar and lower MSE and RMSE indices than the GARCH base model, and therefore the model based on copula provides the possibility of serial dependence in the latent volatility process. The findings of the current research can be useful for financial and investment companies for portfolio management and portfolio management in different conditions of market volatilities in order to achieve the investor's goals and increase the value of the portfolio.
    Keywords: Copula Functions, Stochastic Volatility, realized returns
  • Hassan Mahdavi Panah, Maryam Khaliliaraghi *, Mehdi Montazer, Hamidreza Vakilifard Pages 567-587
    Financial inclusion means the extent of the level of access of people in the society to financial services and it is important for countries as a measure to measure financial development and economic growth. Governments have gone towards the use of financial technologies to develop financial inclusion in the society. Therefore, the purpose of this research was to investigate the impact of fintech on financial inclusion in Iran, and the relationship between them was discussed by presenting a model. The data related to financial inclusion and financial technologies were collected from the website of Central Bank of Iran in the period between 2006 and 2022. The research hypotheses were analyzed based on a linear regression model of the OLS method. The results of the model showed that there is a positive and significant relationship between fintechs and financial inclusion. The findings of the research show that the development of fintechs in the banking industry, especially in recent years, has led to the development of financial inclusion in Iran and fair and equal access to financial products and services for people in the society (which aims the main one is financial inclusion) and with the expansion of financial inclusion, financial deprivation in the society has decreased.
    Keywords: Financial Technology, financial inclusion, Financial deprivation, Bank
  • Morteza Pahlavan, AliAsghar Anvary Rostamy, Roya Darabi Pages 589-621

    Due to the importance that investors place on the return of their shares, the phenomenon of falling share prices leads to a decrease in returns. Many researchers believe that the changes in the company's stock price originate from its internal information management. Since the stock price changes not only through financial information but also through social, governance, economic and environmental information, therefore publishing a special report such as the governance dimension of sustainable performance reporting can affect the liquidity of stocks and the crash risk. Using the structural equation modeling approach, the present research seeks to predict the crash risk of stock price and its liquidity through governance sustainablity reporting and the forecasting accuracy and earnings comparability. Using the systematic elimination method, 147 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period of 2011 to 2014 selected as a sample. PLS software used to analyze the data. The results showed that the governance component of sustainablity performance reporting leads to an increase in the comparability of earnings, an increase in the liquidity of stocks and a reduction in the crash risk of stock prices. Other findings showed that the comparability of earnings has a mediating role on the relationship between the reporting of sustainable governance performance and the crash risk of stock and liquidity. Meanwhile, the accuracy of the earnings forecast does not have a significant effect on the crash risk of the stock price and the liquidity.

    Keywords: Sustainable governance performance reporting, earnings comparability, earningsforecast accuracy, stock price crash risk, stock liquidity
  • Maryam Ghasemi, Fateme Saraf *, Yoosef Ahadi, Mahboobeh Ijafar Pages 623-643
    Identifying and prioritizing factors affecting financial resilience in Tehran Stock Exchange companies in order to prevent bankruptcy.The research method is exploratory from the point of view of the practical goal and the method of data collection, and the data analysis mechanism is based on meta-composite method and focus groups. Papers related to financial resilience including 40 articles and works were selected and analyzed based on valid criteria among 110 articles and works. The second statistical population included experts in the field of financial resilience, who were finally determined to be 10 people, and due to the conditions and limitations of the Corona pandemic, they provided opinions and suggestions remotely. By applying the seven stages of metacomposition, a conceptual model was obtained in six conceptual layers, categories and codes. Concepts and topics were included in each of the layers, and finally 28 categories were identified. In order to validate the quality of the obtained model, based on the opinions of experts, it was obtained in the form of focus groups, and the conceptual model was approved by the research experts. According to the findings from the implementation of the hybrid process in identifying the dimensions and categories of financial resilience, which can be a basis for future researches in the direction of how to implement financial empowerment policies and maintain financial resilience in
    Keywords: Financial Resilience, listed companies, Bankruptcy, prevention
  • Morteza Sedaghatyfard, Vahab Rostami *, Mohammad Imani Barandagh Pages 645-664
    Human physical, emotional and mental abilities do not have a linear trend and differ from each other in different time periods. The science of biorhythm is a set of mental, emotional and physical curves that determine different human states in a sinusoidal form from birth to the end of life and is therefore one of the most important human discoveries. The important question that arises is whether the state of human biorhythm influences her decision in the stock market and her cognitive function and follows a certain pattern or not. The purpose of this study is to draw an analytical model to explain the effect of biorhythm cycle on investment. The statistical population includes 384 capital market investors in Tehran. After collecting the questionnaire, Kolmogorov-Smirnov test, ANOVA and Pearson correlation were used to analyze the data. The results show that there is a significant relationship between the physical, mental and emotional dimensions of biorhythm with the decisions of stock market investors and the effect of investors' biorhythm status on their cognitive performance is positive and significant. In other words, the biorhythmic status of stock market investors can play a role in their decisions. The results are in line with previous research.Key words: Physical biorhythm, Mental biorhythm, emotional biorhythm, cognitive function.
    Keywords: physical biorhythm, mental biorhythm, _ emotional biorhythm, cognitive function
  • Reyhaneh Ziloochi, Mohammad Ebrahim Mohammad Pourzarandi *, Zadollah Fathi Pages 665-688
    This research is a sequential mixed study in the sense that qualitative data from the literature review is first collected through in-depth interviews and then analyzed. After collecting the data and identifying them, the coding stage was done using the Swara method using the opinion of experts. The data was collected according to the reliable information and data of large companies accepted in the stock exchange and the Kodal system, and the reports and financial statements of the aforementioned machinery and equipment industry companies were used. The examined experts are all managers and experts of machinery and equipment industry companies and university professors, who are somehow considered experts in the concepts of the current research.In general, the main goal of this research is provide a model of the financing supply chain that can identify the optimized indicators influencing the financial supply chain in order to improve its performance and introduce the degree of influence of each one.This research creates a model of the financing chain that studies the management and control of risk and obstacles and bottlenecks, as well as the effects of the financing decision, and the relationship between the management of the financing chain and finally shows what Factors can improve and upgrade the production cycle and affect the performance of the company.
    Keywords: Optimization of Financing Chain, Swara Model, Prioritization of Indicators, Improve Performance
  • Alireza Borhanian Ghanad, Hasan Ghodrati Ghazaani *, Hossein Jabbari, Hosein Panahian Pages 689-710
    The present study aimed to evaluate the smooth behavior of individual investors in the Iranian capital market and the factors affecting it with a complex network approach. The statistical population of this research is limited to explaining the model, decision-making, and selection of the optimal capital combination including 246 mutual funds on the Tehran Stock Exchange. The research method is based on the factors identified from the research sources and according to Christie and Huang model with emphasis on complex networks, and Eviews and Matlab software to explain the model in which according to the research variables, and changes in cross-sectional stock returns of the method Arch and Garch have been used to calculate the herd-like behavior with a complex network approach. Finally, the results of this study show that the herd behavior in individual and institutional investors in the Iranian market has been approved in the period 1393 to 1398. It can be clearly seen.
    Keywords: Complex network, Cross-sectional stock returns, herding behavior