فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 141، بهمن و اسفند 1401)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 141، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا آزادیان، کیهان آزادمنش، عاطفه علیپور، حسین شاهسوارانی صفحات 758-775
    زمینه و هدف امروزه با وجود تحقیقات بسیاری که د رمورد ویروس کرونا صورت گرفته است، اما هنوز هم شاهد نرخ مر گ ومیر بالای اینبیماری هستی؛ که باعث شده است محققان تمرکز بیشتری روی شناسایی داروهای ض دویروسی کارآمد از بین داروهای موجود داشتهباشند. در این میان، استفاده از ری زمولکو لهایی با منشا گیاهی به دلیل ایمنی بالات ر، سمیت کمتر و مقرو نب هصرفه بودن مورد توجه قرارگرفته است. ما در این مطالعه با استفاده ازداکینگ مولکولی، به شناسایی بازدارند ه های پروتیین 3cl protease و ACE-2 به دلیل اهمیتآ نها در بیمار یزایی ویروس کرونا پرداخت هایم.روش بررسی بدی نمنظور، 1600 ترکیب با منشا طبیعی با استفاده از یک غربالگری مجازی بررسی گرفتند. در این روش لیگاندهاییبا تمایل بالا نسبت به رزیدوهای جایگاه فعال پروتیی نهای هدف با استفاده از گلاید داکینگ شناسایی شدند تا برای محاسبات بیشترب راساس روش القای قالب با استفاده از نر مافزار شرودینگر مورد تجزی ه وتحلیل قرار بگیرند.یافت ه ها یافت ه ها نشان م یدهند ترکیبات ب هدس تآمده ازجمله Delphinidin و Theaflavin با دارا بودن میل اتصال بالا به گیرند ه هایمذکور م یتوانند در مهار ویروس کرونا موثر باشند. همچنین ترکیبات معرف یشده در مقایسه با داروهای شناخت هشده نظیر کلروکویین،دارای انرژی اتصال بهتر و اثر مها رکنندگی قاب لتوجهی هستند.نتیج هگیری داد ه های ارای هشده در این مقاله م یتوانند برای پیشرفت بیشتر در کشف دارو یا فرمولاسیو نهای جدید برای مقابله با ویروسکرونا کم ککننده باشند، اما به آزمای شهای بالینی نیاز است تا پتانسیل مولکو لهای کوچک موردنظر را ب هتنهایی یا ب هصورت ترکیبیبرای کاربردهای پزشکی بررسی کند
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، داکینگ مولکولی، غربالگری مجازی، کشف دارو، ترکیبات طبیعی
  • تکتم سادات کلینی، سیدجلال زرگر*، شاهرخ صفریان، مصطفی صابریان صفحات 776-792
    زمینه و هدف در سا لهای اخیر فلاونوییدهایی مانند کویرستین ب هعنوان داروهای جدید ضدسرطان مورد توجه قرار گرفت هاند. مکانیسماثرگذاری کویرستین ازطریق توقف چرخه سلولی، مهار تکثیر سلول و القای آپوپتوز گزارش شده است. هدف از این مطالعه حسا سترکردن سلو لهای MCF-7 سرطان پستان نسبت به آپوپتوز ب همنظور فراهم آوردن شرایطی برای ظاهر شدن اثرات کشندگی کویرستین،ب هعنوان داروی انتخابی در درمان سرطان پستان، در غلظ تهای کمتر بود تا از این طریق اثرات جانبی این دارو تا حد امکان کاسته شود.روش بررسی آزمون MTT جهت تعیین زمان و غلظت مناسبی از دارو که توان حیاتی سلو لها را به میزان 50 درصد کاهش دهد،انجام شد. سپس بیان ژ ن dff45 و تعدادی از ژ نهای مسیر آپوپتوز) caspase3 ،aif ،bcl-2 ،p53 و bax (، اتوفاژی) lc3 ،atg5dram ، و beclin (همراه با ژ نهای محور بقای سلولی) akt1 ،mtor و pten (در سلو لهای تیمارشده با DFF45 siRNA ، کویرستین وsiRNA(+کویرستین(با روش Real Time RT-PCR بررسی شد.یافت ه ها ب اتوج هبه نتایج حاصل از آزمون MTT ،LC50 داروی کویرستین برابر با 220 میکرومولار تعیین شد. نتایج حاصل از این مطالعهنشا ندهنده به راه افتادن مسیرهای مرگ سلولی ازطریق اتوفاژی در سلو لهاست. همچنین تیمار ه مزمان) siRNA +کویرستین(در مقایسهبا تیمار کویرستین سبب افزایش سازوکار مرگ الق اشده در سلو لها م یشود.نتیج هگیری یکی از مسیرهای تنظی مکننده آپوپتوز، ایجاد اثر مهاری DFF45/ICAD بر نوکلیاز DFF40/CAD است. هنگامی که کویرستیناستفاده م یشود تنظیم ضعیف dff45 ، به تغییر مسیر به سمت مرگ سلولی منجر م یشود. این روش م یتواند ب هعنوان یک استراتژیدرمانی جدید برای درمان سرطان پستان باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، کوئرستین، آپوپتوز، اتوفاژی
  • محمد علی نیلفروش زاده، سونا زارع، المیرا زارعی، رحیم احمدی* صفحات 794-805
    مقدمه و هدف
    استفاده از سلول های بنیادی در ترمیم زخمهای پوستی هنوز هم با چالشهای جدی روبروست. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر اسپری سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی انسانی بر بهبود بافت شناسی زخم جلدی در موش های صحرایی نر است.
    روش بررسی
    طی این تحقیق تجربی آزمایشگاهی سلول های بنیادی مزانشیمی بافت چربی جداسازی و کشت داده شدند و با ارزیابی بیان CD مارکرهای اختصاصی، تعیین هویت شدند. آلودگی میکروبی نمونه ها قبل از تیمار بررسی شد. 18 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به دو گروه کنترل و تیمار تقسیم بندی شدند. القای دیابت با یک بار تزریق استرپتوزوتوسین ایجاد گردید. سپس زخم هایی به قطر 8/0 سانتی متر در ناحیه پشت موش ها ایجاد شد. در گروه تیمار، سلولها به ناحیه زخم اسپری شدند. در روزهای 7، 14 و 21 پس از تیمار با استفاده از مشاهده ظاهری و بررسی بافت شناسی، ترمیم زخم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج با استفاده از آزمون آماری آنالیز یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بسته شدن زخم در روزهای 7، 14 و 21 در گروه تیمار در مقایسه با گروه کنترل سریعتر بود. بررسی هیستولوژیک نشان داد که ضخامت پوست، رگ زایی و تشکیل اپی تلیال در گروه تیمار در روزهای 7، 14 و 21 نسبت به گروه کنترل بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    اسپری سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی به ناحیه زخم قادر به تسریع التیام زخم پوستی بوده و می تواند در ترمیم زخم های پوستی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: بافت چربی، سلول های بنیادی مزانشیمی، التیام زخم پوستی، دیابت، مدل حیوانی
  • عبدالحسین شکورنیا*، نسرین خواجه علی، محمود منیعاتی، مریم بارانی صفحات 806-818
    زمینه و هدف همدلی یکی از مولف ه های اصلی رفتارهای اجتماعی در روابط بی نفردی است. همدلی نقش مهمی در تعامل پزشک و بیمارایفا م یکند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان همدلی در دانشجویان پزشکی و ارتباط آن با سن، جنس و باورهای دینی در دانشگاهعلو مپزشکی جند یشاپور اهواز در سال 1399 انجام شده است.روش بررسی در این مطالعه توصیف یمقطعی، 361 نفر از دانشجویان پزشکی به روش نمون هگیری دردسترس مورد بررسی قرار گرفتند.برای جم عآوری اطلاعات، از 2 پرس شنامه همدلی جفرسون و نگر شسنج مذهبی گلاک و استارک استفاده شد. داد ه ها با استفاده از آزمونتی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل شدند.یافت ه ها میانگین نمره همدلی دانشجویان 82 / 14 ± 42 / 106 و میانگین نمره دی نداری دانشجویان 19 / 14 ± 04 / 57 بود. فقط بین همدلیو بعد عاطفی باورهای دینی رابطه آماری معن ادار مشاهده شد) 125 / P=0/018 ، r=0 (. اما بین همدلی با نمره کل دی نداری و سایرابعاد دی نداری رابطه معن اداری مشاهده نشد. میانگین نمره همدلی در دانشجویان دختر ب هطور معن اداری از دانشجویان پسر بیشتر بود) 109/15 در مقابل 02 / 103 ؛ 001 0/ P˂0 (. تحلیل رگرسیون نشان داد بعد عاطفی دی نداری و سن و جنس دانشجویان ب هعنوان متغیرپی شبین قادر هستند سطح همدلی را در دانشجویان پی شبینی کنند.نتیج هگیری یافت ه های مطالعه نشان داد سطح همدلی دانشجویان پزشکی بالاتر از میانگین و در سطح نسبتا مطلوب است و تنها بعد عاطفیباورهای مذهبی با همدلی همبستگی مثبت و معن اداری دارد. ب اتوج هبه اهمیت همدلی ب هعنوان یک فضیلت اخلاق حرف های، برنام هریزیبرای تقویت همدلی با بیماران و گنجانیدن این موضوع در برنامه درسی دانشجویان، در راستای ارتقای سلامت روانی و معنوی بیمارانپیشنهاد م یشود.
    کلیدواژگان: همدلی، باورهای دینی، دانشجویان پزشکی، مقیاس همدلی جفرسون
  • فاطمه باجی*، آرزو کریم زاده باردئی صفحات 820-835
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه در متون ایرانی پرسشنامه ای در پژوهش ها یافت نشد که در بررسی عوامل موثر بر رفتار اطلاع یابی سلامت آنلاین دانشجویان، باورهای سلامت آنان را نیز بررسی کند، پژوهش حاضر پرسشنامه ای را بدین منظور طراحی کرده و ساختار درونی آن را از طریق تحلیل عوامل اکتشافی و تاییدی ارزیابی کرد.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در کلیه مقاطع تحصیلی در دانشگاه های دولتی و آزاد شهر اهواز در سال 1397 تشکیل می داد که تعداد کل آنها، 46054 نفر بود. حجم نمونه پژوهش با توجه به فرمول کوکران، 600 نفر برآورد شد. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر پرسشنامه بود. این پرسشنامه ترکیبی از پرسشنامه های پژوهش های مو، شین و کوهن و دنگ، لیو و هینز با 36 گویه بود. روایی پرسشنامه با سه
    روش
    استفاده از مقالات علمی، روایی صوری و تحلیل عاملی و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شد.
    یافته ها
    با انجام تحلیل عاملی اکتشافی متغیرهای موثر بر جستجوی آنلاین اطلاعات سلامت در ده عامل دسته بندی و مجددا نامگذاری شدند: اعتماد به کیفیت و کارایی، قصد سودمندانه، خودکارآمدی، ارزش های شناختی، شدت درک شده، اضطراب درک شده، حساسیت درک شده، موانع درک شده، باورهای سلامت فردی، ارزش های اجتماعی. سپس این عوامل با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی شدند.
    نتیجه گیری
    بررسی ضرایب استاندارد شده در مدل ساختاری به دست آمده نشان دادکه تقریبا تمامی بارهای عاملی از مقدار مطلوبی برخوردارند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی سلامت، مدل باورهای سلامت، هنجاریابی پرسشنامه، جستجوی آنلاین اطلاعات سلامت
  • الهام اسکندری، مریم دانیالی* صفحات 836-844
    زمینه و هدف

    مقیاس اضطراب ویروس کرونا (CAS) ابزاری پرکاربرد و با قدرت تشخیصی بالا در زمینه تشخیص اضطراب کرونا است، بااین حال پژوهشی در ایران به بررسی ساختار درونی این مقیاس نپرداخته است، به همین دلیل پژوهش در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی توصیفی- تحلیلی است که در سال 1399 انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه بزرکسالان ساکن شهر اصفهان بودند که از میان آنها 409 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به مقیاس اضطراب کرونا پاسخ دادند. با توجه به شرایط موجود، مقیاس به صورت اینترنتی تهیه و در فضای مجازی منتشر شد و افرادی که تمایل داشتند، مقیاس را تکمیل کردند. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارهای AMOS و SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل اکتشافی تک عاملی بودن این مقیاس را تایید کرد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این مقیاس از روایی سازه و مدل برازش خوبی برخوردار است. همچنین این مقیاس همسانی درونی بالای داشت (ضریب آلفای کرونباخ=859/0)

    نتیجه گیری

    مقیاس اضطراب ویروس کرونا از اعتبار خوبی در جمعیت ایرانی برخوردار است و می توان از آن برای بررسی اضطراب ویروس کرونا در این جمعیت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید-19، مقیاس اضطراب کرونا، بیماری کرونا
  • فرشاد استادیان، محمودرضا پناهی بزاز، وحید شهسواری، محمدصادق میردهقان* صفحات 846-858
    مقدمه

    پیوند قرنیه یکی از اعمال شایع جراحی چشم و شایعترین و موفقترین پیوند بافت در جهان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فراوانی علل و انواع پیوند قرنیه در بیماران مراجعه کننده به بخش چشمپزشکی بیمارستان امامخمینی (ره) اهواز از سال 1382 تا 1397 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی پرونده بیماران انجام شد. اطلاعات مورد بررسی شامل سن، جنس، علت پیوند، جنسیت و سن دهنده عضو ، نیاز به پیوند مجدد، علت نیاز به پیوند مجدد، سمت (laterality) قرنیه، نوع عمل بود.

    نتایج

    میانگین سن بیماران دریافت کننده قرنیه 93/50 سال و شامل 491نفر(3/49درصد) مرد و 505نفر(7/50درصد) زن بودند. 7/51 درصد عمل های پیوند قرنیه مربوط به چشم راست و 9/47درصد عمل ها مربوط به چشم چپ بود. بیشترین علت عمل پیوند قرنیه PBK بود. بیشترین بیماران به روش PK و پس از آن DSAEK تحت عمل پیوند قرنیه قرار گرفتهاند.بحث و پیشنهادات:.شیوع PBK در مقایسه با مطالعات قبلی که در کشور ایران انجام شده است افزایش یافته است که میتواند به دلیل افزایش قابل ملاحظه جراحی فیکوایمولسیفیکاسیون باشد. روش جراحی DMEK & DSAEKبه درمان ارجح جهت جراحی بیماری های آندوتلیال قرنیه مانند PBK تبدیل گردیده است. با توجه به تکنیکهای جدید پیوند قرنیه و پیشرفتهای درمانی پس از عمل پیشنهاد میشود مطالعهای به تعیین بیماریهای زمینهای و میزان پیوند مجدد براساس نوع درمان و مقایسه علت پیوند مجدد به تفکیک نوع تکنیک جراحی در بیمارانی که تحت پیوند قرار میگیرند(در یک مطالعه متا انالیز جدید)انجام شود.

    کلیدواژگان: پیوند قرنیه، چشم، همه گیرشناسی
  • سلمان طاقونی، محمدرضا رمضان پور*، ریحانه خورسند صفحات 860-874
    مقدمه

    سرطان پروستات، شایع ترین نوع سرطان بدخیم در بین مردان بوده و به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل مرگ و میر ناشی از سرطان در مردان شناخته می شود. دشواری فرآیندهای تشخیصی مانند نمونه برداری از توده موجب شده است تا راهکارهای تشخیصی جدید سرطان پروستات مانند پردازش تصاویر MRI از اولویت های تحقیقاتی سال های اخیر باشد.

    روش

    در این مطالعه توصیفی-کاربردی، یک روش چهار مرحله ای به منظور تشخیص سرطان پروستات از طریق پردازش تصاویر MRI ارایه شده است. در مرحله اول اثر مخرب نویز در تصاویر ورودی با استفاده از تجزیه گسسته موجک دوبعدی و تعدیل هسیتوگرام کاهش یابد. در مرحله دوم از الگوریتم بهینه سازی سیاه چاله به منظور ناحیه بندی تصویر ورودی مبتنی بر تکنیک آستانه های چندسطحی استفاده می شود. با انجام این کار، ناحیه های مشکوک به تومور در تصویر شناسایی شده و در مرحله سوم، ویژگی های مربوط به هر ناحیه هدف استخراج می شود. در مرحله چهارم با استفاده از ترکیب سه الگوریتم شبکه عصبی، درخت تصمیم و ماشین بردار پشتیبان سرطان پروستات شناسایی می گردد.

    نتایج

    کارایی روش پیشنهادی در تشخیص سرطان پروستات از جنبه های دقت، حساسیت، ویژگی و درستی مورد ارزیابی قرار گرفته و عملکرد آن با سایر مدل های یادگیری مقایسه شده است. براساس نتایج حاصل، روش پیشنهادی می تواند عمل تشخیص سرطان پروستات از طریق تصاویر MRI را با دقت میانگین 99 درصد انجام دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    در روش پیشنهادی از ترکیب تکنیک های پردازش تصویر، بهینه سازی و یادگیری ماشین برای دستیابی به این هدف استفاده شده است. روش پیشنهادی نسبت به سایر روش های مورد مقایسه دارای دقت بالاتری است.

    کلیدواژگان: تشخیص سرطان پروستات، تصاویر MRI، یادگیری تجمیعی، الگوریتم بهینه سازی سیاه چاله
  • بیژن شفیعی*، زهرا دین دوست، حمید کریمی صفحات 876-892
    زمینه و هدف لکنت ب هدلیل واکن شهای متفاوت فرد مبتلا به لکنت، در هر سنی نیاز به درما نهای اختصاصی دارد. ب اتوج هبه فقدان مقالهد رزمینه کاربرد برنامه کمپرداون در درمان لکنت نوجوانان در ایران، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه کمپرداون بر شدت لکنتنوجوانان کردزبان مبتلا به لکنت در ایران انجام شد.روش بررسی پژوهش حاضر یک مطالعه ت کموردی با طرح A-B-A است که بر روی 4 نوجوان کرد زبان مبتلا به لکنت در ایران انجامشد. ارزیاب یهای لازم نمون ه ها جهت تعیین خط پایه انجام شد و مداخله در طی 20 جلسه برای شرک تکنندگان ارایه شد. ابزار انداز هگیریاولیه در این مطالعه شامل ارزیابی شدت لکنت و مقیاس 9 درج های شدت لکنت و میزان طبیعی بودن گفتار بود. داد ه ها براساس آمارتوصیفی و تحلیل دیداری تجزی ه وتحلیل شدند.یافت ه ها مداخله در کاهش شدت لکنت هر چهار آزمودنی موثر بود)درصد داد ه های غیرهمپوشانی= 100 (و نمرات مقیاس NAT درآزمودن یها پس از مداخله با نمرات قبل از مداخله تفاوت معن اداری داشت.نتیج هگیری برنامه کمپرداون در کاهش شدت لکنت نوجوانان کرد زبان مبتلا به لکنت موثر بود.
    کلیدواژگان: لکنت، برنامه کمپرداون، نوجوانان، پژوهش مورد منفرد
  • سعیده حاجی نجف*، حسین شیروانی، مهدی روزبهانی، علیرضا خادمی صفحات 894-909
    مقدمه
    زمینه وهدف

    هرگونه رشد غیرطبیعی سلول ها در مغز به صورت کنترل نشده منجر به ایجاد توده های سلولی توموری و اختلال در قابلیت های عملکردی طبیعی مغز از جمله مشکلات حسی- حرکتی می شود. هدف از پژوهش حاضر اثر بخشی تمرینات تداومی با شدت متوسط و مکمل نانوکورکومین بر اختلالات حسی- حرکتی در موش های مبتلا به تومور مغزی می باشد.

    روش بررسی

    35 سرموش نرسالم نژاد ویستار به طور تصادفی به 7 گروه 5 تایی،کنترل پایه (BC)کنترل 4 هفته (4wC)، کنترل سرطان پایه (BT)، کنترل سرطان4هفته (4wT)، سرطان- تمرین(TE)، سرطان- نانوکورکومین(TN)، سرطان- تمرین - نانوکورکومین(TEN) تقسیم شدند. یک هفته پس از تزریق سلول های سرطانی در قشر پیشانی، حیوانات با انجام تست رفتاری 6 پارامتری(18 امتیازه) گارسیا و گاواژ مکمل نانو کورکومین به میزان mg/kg80 (28 روز، 5 روز در هفته) وارد برنامه اصلی تمرین بر روی نوار گردان (4 هفته، با سرعت 18 متر بر دقیقه، 25 تا40 دقیقه و 3روز در هفته) شدند. در پایان موش ها قربانی و داده ها جمع آوری و آنالیز گردید.

    یافته ها

    تمرینات تداومی با شدت متوسط به همراه مکمل نانو کورکومین به صورت معنا داری باعث کاهش اندازه تومور درگروه TEN شد. همچنین منجر به افزایش معنا دار تست رفتاری درگروه های مورد مطالعه نسبت به گروه4wT گردید(05/0 p≤). نتیجه گیری به نظر می رسد ترکیب تمرینات تداومی به همراه نانو کورکومین می تواند به عنوان مکمل درمانی در کنار سایر روش ها جهت کاهش اندازه تومور مغزی و بهبود عملکردهای حسی - حرکتی مورد استفاده قرا گیرد

    کلیدواژگان: تمرینات تداومی با شدت متوسط، مکمل نانوکورکومین، اختلالات حسی- حرکتی، تومور مغزی
  • اکبر قلاوند*، مهسا آزادی، زهرا محمدپور، ناهید قلاوند، مهرانگیز قلاوند، ماریا قلاوند صفحات 910-922

    زمینه و هدف دیابت شیرین نوع 1 که ب هصورت کلی به دیابت وابسته به انسولین شهرت یافته است، درنتیجه کمبود انسولین در اثر تخریبخو دایمنی سلو لهای بتای پانکراس ایجاد م یشود و معمولا در مراحل اولیه زندگی و در سن نوجوانی و جوانی ایجاد م یشود. هدف مطالعهحاضر بررسی اختلالات شناختی ناشی از دیابت نوع 1 بود.روش بررسی در مرور حاضر سعی شده است که ب اتوج هبه مطالعات انجا مشده عوارض شناختی ناشی از دیابت نوع 1، شامل پاتوژنزعوارض شناختی و عوامل موثر بر آن بررسی و مرور شود. با جس توجوی کلیدواژ ه های دیابت نوع 1، عملکرد شناختی، هیپرگلیسمی،هیپوگلیسمی، فعالیت جسمانی، تغذیه و کنترل قند خون در پایگا ه های داده، شامل گوگ لاسکالر، پابمد و سایر پایگا ه های داده مطالبمرتبط گردآوری شدند.یافت ه ها درکل یافت ه ها حاکی از احتمال وجود عوارض شناختی در دیابت نوع 1 در همه سنین چه در کودکی و چه در سالمندی است وشدت این عوارض و احتمال بروز این عوارض شناختی در ارتباط با افزایش سن و همچنین وجود عوارض دیابتی، مرتبط با هیپرگلیسمیو هیپوگلیسم یهای طولان یمدت است.نتیج هگیری بنابراین پیشنهاد م یشود از مداخلات رفتار یشناختی، شامل بهبود تغذیه، فعالیت جسمانی و رو شهای جدید مانیتورینگ وکنترل قند خون در کنار درمان دارویی برای پیشگیری یا بهبود عوارض شناختی در این بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 1، عملکرد شناختی، کنترل قند خون، فعالیت جسمانی، تغذیه
  • فاطمه بابادی، کوثر رضائی فر* صفحات 924-933

    زمینه و هدف هدف از این مطالعه بررسی اثرات درمانی و عوارض جانبی تزریق داخ لمفصلی و داخ لصفاقی کورتیکواستروییدها بر التهابمفصل گیجگاهی فکی است.روش بررسی پژوهش حاضر مطالع های مروری است که از سال 1990 تا 2022 با استفاده از بان کهای اطلاعاتی الکترونیکی، مانندآ یا سآی، مگیران، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، گوگل اسکالر، اسکوپوس، پابمد و ایرا نمدکس انجام شده است. کلماتکلیدی جس توج وشده، شامل «مفصل گیجگاهی فکی « ،» تزریق داخ لمفصلی « ،» کورتیکواسترویید »T MJ« ،» و «آرتریت مفصلیجوانان « ،» استیوآرتریت « ،» آرتریت ایدیوپاتیک جوانان « ،» اختلالات دژنراتیو مفصلی » و «اختلالات مفصل گیجگاهی فکی » بود.یافت ه ها مجموعا 13 مطالعه دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند. 2 مطالعه درباره تزریق داخ لصفاقی و 8 مطالعه تزریق داخ لمفصلی داروانجام شده بود. 2 مطالعه با هدف مقایسه تاثیر تزریق دارو به روش داخ لمفصلی و داخ لصفاقی انجام شد، 1 مطالعه نیز روش آرتروسنتزمفصل گیجگاهی فکی و تزریق داخ لصفاقی مفصل را بررسی کرده بود. در 4 مطالعه، هدف مقایسه اثر استفاده از کورتیکواستروییدها وهیالورونیک اسید در بهبود اختلالات مفصل گیجگاهی فکی بود. جمعا 9 مطالعه استفاده از کورتیکواستروییدها را در درمان اختلالات والتهابات مفصل گیجگاهی فکی سودمند دانستند و همچنین 7 مطالعه عوارضی نظیر تحلیل سر کندیل را گزارش کرده بودند.نتیج هگیری ا زآنج اکه استفاده از کورتیکواستروییدها در درمان اختلالات مفصلی بدون عارضه نیست، به انجام مطالعات گسترده بردست ه های دارویی متنوع با اثرات ض دالتهابی و حداقل عوارض جانبی جهت جایگرینی با کورتیکواستروییدها نیاز است.

    کلیدواژگان: مفصل گیجگاهی فکی، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی، تزریق داخل مفصلی، عوارض جانبی
|
  • Zahra Azadian, Kayhan Azadmanesh, Atefeh Alipour, Hosein Shahsavarani Pages 758-775
    Background and Objectives Despite many studies on the new Coronavirus disease 2019 (COVID-19),there is still a rate of disease mortality, which has made researchers to focus more on finding successfulantiviral drugs. In this regard, small molecule inhibitors have been suggested for their higher safety,lower toxicity, and cost-effectiveness. In this study, we applied virtual screening and docking analysis toidentify the prospective inhibitors of 3CL protease and ACE-2 receptorsSubjects and Methods In this study, 1,600 natural compounds were assessed by virtual screening. Theligands with a high affinity to bind to active site residues of target proteins were identified using theglide docking method and then were included in the induced-fit docking analysis in Schrödinger-Maestrosoftware.Results The found compounds such as Theaflavin and Delphinidin had a high affinity to bind to the receptors.They had higher binding energy and a potent inhibitory effect compared to common drugs such aschloroquine.Conclusion The introduced natural compounds can be used to suppress COVID-19. The results may helpdevelop new drugs or formulations to combat COVID-19; however, clinical trials are needed to examinethe potential of these small molecules alone or in combination with other medical procedures.
    Keywords: SARS-CoV-2, Molecular docking, Virtual screening, Drug discovery, Natural products
  • Toktam Sadat Koleini, Seyed Jalal Zargar *, Shahrokh Safarian, Mostafa Saberian Pages 776-792
    Background and Objectives In recent years, flavonoids such as quercetin have been considered as newanticancer drugs. The mechanisms of action of quercetin include cell cycle arrest, inhabitation of cellproliferation, and induction of apoptosis. This study aims to reduce quercetin’s side effects by increasingMCF-7 breast cancer cells’ sensitivity to this drug and facilitating the cytotoxic effects of quercetin atlower concentrations.Subjects and Methods In this study, the MTT assay was used to determine the concentration that reducedthe cell viability by 50% (i.e. lethal concentration 50 or LC50). Then, the expression of the DNAfragmentation factor-45 (DFF45) and some genes in the apoptosis pathway (caspase3, p53, BAX, BCL-2,AIF), the autophagy pathway (LC3, ATG5, Beclin, DRAM) and the AKT/mTOR pathway (AKT1, mTOR, andPTEN), in cells treated with siRNA, quercetin, and quercetin+siRNA using the real-time PCR.Results According to the results of MTT assay, the LC50 value for quercetin was determined 220 μM.The results indicated the initiation of cell death through autophagy pathways. The combined treatment(quercetin+siRNA) increased the mechanism of cancer cell death more than the quercetin treatmentalone.Conclusion One of the regulating pathways of apoptosis is forcing the inhibitory effect of DFF45 onDFF40/CAD nuclease. Down regulation of DFF45, along with quercetin administration, can lead to inductionof breast cancer cell death which can be a novel technique for the treatment of breast cancer.
    Keywords: breast cancer, Quercetin, Apoptosis, Autophagy
  • Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Sona Zare, Elmira Zaraee, Rahim Ahmadi * Pages 794-805
    Background and Objectives The use of stem cells for skin wound healing is still facing serious challenges.This study aims to determine the effectiveness of human adipose tissue-derived stem cells (ADSCs) sprayin histologically improving skin wounds in male diabetic rats.Subjects and Methods In this experimental study, mesenchymal stem cells were isolated from adiposetissue and cultured and characterized by evaluating the expression of specific CD markers. Microbialcontamination in samples was assessed before treatment. Then, 18 male Wistar rats were dividedinto control and treatment groups. Diabetes was induced by a single injection of streptozotocin. Then,wounds with a diameter of 0.8 cm were created in the back of the rats. The ADSCs were sprayed on thewound area in the treatment group. Wound healing was assessed on days 7, 14, and 21 after treatmentusing visual observation and histopathological examination. The data were analyzed using ANOVA.Results Wound closure was accelerated on days 7, 14 and 21 in the treatment group compared to thecontrol group. Histological examination showed that the skin thickness, angiogenesis, and epithelializationwere higher in the treatment group on days 7, 14, and 21 compared to the control group.Conclusion The spray of ADSCs on the wound area can accelerate the healing process and can be usedfor skin wound repair.
    Keywords: Adipose tissue, Mesenchymal Stem Cells, Skin wound healing, Diabetes, animal model
  • Abdolhussein Shakurnia *, Nasrin Khajeali, Mahmood Maniati, Maryam Barani Pages 806-818
    Background and Objectives Empathy plays a social role in interpersonal relationships, including interactionsbetween doctors and patients. This study aims to investigate the level of empathy in students AhvazJundishapur University of Medical Sciences (AJUMS) and its relationship with age, sex, and religiosity.Subjects and Methods In this cross-sectional descriptive study, participants were 361 AJUMS students,who were selected using a convenience sampling method in 2020. Jefferson scale of empathy and Glock& Stark religiosity scale were used to collect data. Data were analyzed using an independent t-test,Pearson correlation test, and linear regression.Results The mean total empathy score of students was 106.42±14.82, and their mean total religiosityscore was 57.04±14.19. A statistically significant relationship was observed only between empathyand the emotions dimension of religiosity (r=0.125, P=0.018). No significant relationship was observedbetween empathy and the total score of religiosity and its other dimensions. The mean empathy score infemale students was significantly higher than in male students (109.15 vs. 103.02, P˂0.001). Regressionanalysis results showed that the emotions dimension of religiosity, age, and sex were able to predict thelevel of empathy in students.Conclusion The empathy in AJUMS students is at a relatively favorable level, and has a positive significantcorrelation with the emotions dimension of religiosity in them. It is recommended to develop plans tostrengthen the empathy of medical students and include an educational course in their curriculum sothat they be able to improve the mental and spiritual health of patients.
    Keywords: Empathy, Religiosity, Medical students
  • Fatima Baji *, Arezu Karimzadeh Bardei Pages 820-835
    Background
    Due to the fact that in the Iranian health information seeking literature, a questionnaire to examine the factors affecting the online health information seeking behavior of students and their health beliefs, was not found, the present study designed a questionnaire for this purpose, and approved its validity and reliability using exploratory and confirmatory factors analysis.
    Materials and Methods
    The statistical population of the present study consisted of all students studying in all educational levels in public and private universities of Ahvaz during year 2019, the total number of which was 46054 people. According to Cochran's formula, 600 students were selected for the research sample. The instrument used in the present study was a questionnaire. The questionnaire was a combination of 36-item questionnaire base on Mo, Sheen and Cohen and Deng, Liu and Hinz research questionnaires. The validity of the questionnaire was assessed by three
    methods
    the use of scientific articles, factor analysis and its reliability calculated by use of Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSS and LISREL software.
    Results
    By performing explanatory factor analysis, the variables affecting online search for health information were categorized and renamed into ten factors: Trust in quality and efficiency, Useful intention, Self-efficacy, Cognitive values, Perceived severity, Perceived anxiety, Perceived sensitivity, Perceived barriers, Individual health beliefs, and Social values. Then these factors were investigated using confirmatory factor analysis.
    Conclusion
    Examination of the standardized coefficients in the obtained structural model showed that almost all factor loads have the desired value.
    Keywords: Health information seeking behavior, Health Belief Model, Questionnaire normalizing, Health information online search
  • Elham Eskandari, Maryam Daniali * Pages 836-844
    Introduction

    The Corona Virus Anxiety Scale (CAS) is a widely used tool with high diagnostic power in the field of corona anxiety diagnosis, but so far no research in Iran has examined the internal structure of this scale, so research in this field seems necessary.

    Method

    The present study is a descriptive-analytical study that was conducted in 2021. The statistical population of this study was all adults living in Isfahan, of whom 409 (342 females and 67 males) responded to the Corona Anxiety Scale by available sampling method. According to the existing conditions, the scale was prepared online and published in cyberspace, and those who were interested completed the scale. In order to analyze the data, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and AMOS and SPSS software were used.

    Results

    The results of exploratory analysis confirmed the single-factor nature of this scale. The results of confirmatory factor analysis showed that this scale has good construct validity and fit model. This scale also had a high internal consistency (Cronbach's affinity coefficient = 0.859)

    Conclusion

    The Coronavirus Anxiety Scale has a good validity in the Iranian population and can be used to assess coronavirus anxiety in this population.

    Keywords: corona virus, Corona anxiety scale, COVID-19, Corona disease
  • Farshad Ostadian, Mahmoud Reza Panahi Bazzaz, Vahid Shahsavari, Mohammad Sadegh Mirdehghan * Pages 846-858
    Introduction

    Corneal transplantation is one of the most common eye surgeries and the most common and successful tissue transplant in the world. The aim of this study was to determine the frequency of causes and types of corneal transplantation in patients referred to the ophthalmology ward of Imam Khomeini Hospital in Ahvaz from 2003 to 2018.

    Methods

    This descriptive study was performed on the records of the patients who underwent corneal transplantation. The information included age, sex, cause of transplantation, sex and age of the donor, need for re-transplantation, reason for re-transplantation, laterality of cornea and the type of operation.

    Results

    The mean age of patients receiving cornea was 50.93 years and included 491 (49.3%) male and 505 (50.7%) female. 51.7% of corneal transplant operations were related to the right eye and 47.9% of the operations were related to the left eye respectively. PBK was the most cause of corneal transplantation. Most patients underwent corneal transplantation by PK and then DSAEK.

    Conclusion

    Frequency of PBK was increased in this study as compare to other previous studies which may be due to significant increase in the rate of phacoemulsification surgeries. DSEAK and DMEAK have become more accepted and favorable surgeries in the case of corneal endothelial disease. Based on new surgical techniques and advances in post of management we suggest, new meta-analysis study to evaluate associated diseases , comparison of the regraft rate in different surgical techniques and post op management of them.

    Keywords: Corneal transplant, Eye, Epidemiology
  • Salman Taghooni, Mohammadreza Ramezanpour *, Reihaneh Khorsand Pages 860-874
    Introduction

    Prostate cancer is the most common type of malignant cancer among men and is known as one of the leading causes of cancer mortality in men. The complexity of diagnostic procedures such as mass biopsy has made new diagnostic strategies for prostate cancer, such as MRI imaging, a research priority in recent years.

    Methods

    In this applied-descriptive study, a four steps method for diagnosing prostate cancer through MR image is presented. In the first step, the destructive effect of noise on the input images by using two-dimensional wavelet transform and histogram equalization is reduced. In the second step, the black hole optimization algorithm is used for segmentation of the input image based on the multilevel threshold technique. By doing this, the suspicious areas are identified in the image and in the third step, the features of each target area are extracted. In the fourth step, a combination of three learning algorithms, including: artificial neural network, decision and support vector machine is used to diagnose prostate cancer.

    Results

    The effectiveness of the proposed method in diagnosing prostate cancer has been evaluated from various aspects and its performance has been compared with other learning models. Based on the results, the proposed method can diagnose prostate cancer through MRI images with an average accuracy of 99%.Discussion &

    Conclusion

    The proposed method uses a combination of image processing, optimization and machine learning techniques to achieve this goal. Compared with other models, this proposed method was of the highest accuracy.

    Keywords: Prostate Cancer Diagnosis, MRI Images, Cumulative Learning, Black Hole Optimization Algorithm
  • Bijan Shafiei *, Zahra Dindoust, Hamid Karimi Pages 876-892
    Background and Objectives Stuttering, due to different reactions of stutterers in different ages, needsage-specific treatment. Considering the lack of study on the effect of the Camperdown program ontreatment of stuttering in adolescents in Iran, the present study aims to investigate the effect of theCamperdown program on the stuttering severity of Kurdish-speaking adolescents with stuttering in Iran.Subjects and Methods This is a single-subject study with an A-B-A design which was conducted on 4Kurdish-speaking adolescents with stuttering. The pre-test assessments were first done. Then, theyreceived 40 sessions of intervention using the Camperdown program. The measures were was thepercentage of stuttered syllables, the 9-point severity rating scale, and the speech naturalness scale(NAT). The data were analyzed based on visual analysis and descriptive statistics.Results The intervention was effective in reducing the stuttering severity of all four subjects (percentageof non-overlapping data=100%) and the scores of NAT scale in subjects after intervention was significantlydifferent from their pre-intervention scores.Conclusion The Camperdown program is effective in reducing the stuttering severity of Kurdish-speakingadolescents with stuttering.
    Keywords: Stuttering, Camperdown program, adolescents, Single-subject study
  • Saeedeh Hajinajaf *, Hossein Shirvani, Mehdi Roozbahani, Alireza Khademi Pages 894-909
    Background and Objectives

    Any abnormal growth of cells in the brain in an uncontrolled manner leads to the formation of tumor cell masses and disruption of the normal functional functions of the brain, including sensory-motor problems. The aim of the present study was to evaluate the The effectiveness of moderate-intensity continuous exercise and nanocurcumin supplementation on sensorimotor disorders in mice with brain tumors.Subjects and

    Methods

    35 healthy male Wistar rats randomly divided into 7 groups of 5, basal control (BC), 4-week control (4wC), basal cancer control(BT), 4-week cancer control(4wT), cancer-training (TE), cancer - Nanocurcumin (TN), Cancer-Exercise-Nanocurcumin (TEN) were divided. One week after the injection of cancer cells in the frontal cortex, the animals entered the main exercise program on the tape by performing the 6-parameter behavioral test (18 points) of Garcia and gavage of nano curcumin supplement at the rate of 80 mg/kg (28 days, 5 days a week). (4 weeks, at a speed of 18 meters per minute, 25-40 minutes and 3 days a week). At the end, rats were victim and data were collected and analyzed.

    Result

    Continuous exercises with moderate intensity Simultaneously with nano-curcumin supplementation significantly reduced tumor volume in the TEN group (p≤0.05). It also led to a significant increase in behavioral testing in the study groups compared to the 4 wT group.

    Conclusion

    It seems that the combination of continuous exercises with nano curcumin can be used as a therapeutic supplement along with other methods to reduce brain tumor size and improve sensory-motor functions.

    Keywords: Moderate-Intensity Continuous exercises, Nanocurcumin Supplement, Sensory-motor disorders, Brain tumor
  • Akbar Ghalavand *, Mahsa Azadi, Zahra Mohammadpour, Nahid Ghalavand, Mehrangiz Ghalavand, Maria Ghalavand Pages 910-922

    Background and Objectives Type 1 diabetes (T1D), which is generally known as insulin-dependent diabetes,is caused by insulin deficiency due to the destruction of pancreatic beta cells of the immune systemand usually occurs in the early stages of life.The aim of this study was to investigate cognitive disorderscaused by type 1 diabetes.Subjects and Methods In this review study, the studies on functional and cognitive complications of T1Dwere searched in Google Scholar and PubMed databases using the keywords type 1 diabetes, cognitivefunction, hyperglycemia, hypoglycemia, physical activity, nutrition, and glycemic control.Results The findings indicated the possibility of cognitive complications in people with T1D in all ages,and the severity and risk of these complications are related to aging and the presence of diabetic complicationssuch as hyperglycemia and hypoglycemia in the long term.Conclusion It is recommended to use cognitive-behavioral interventions, improve nutrition and physicalactivity, and use blood sugar monitoring and control, along with drug treatment, to prevent or improvecognitive complications in T1D patients.

    Keywords: Type 1 Diabetes, Cognitive Function, Glycemic control, physical activity, nutrition
  • Fatemeh Babadi, Kosar Rezaeifar * Pages 924-933

    Background and Objectives This study aims to investigate the therapeutic effects and side effects of intraarticular(IA) and intra-peritoneal (IP) injections of corticosteroids on temporomandibular joint (TMJ)inflammationSubjects and Methods This is a review study that was conducted on related studies published from 1990to 2022 which were searched in Web of Science, PubMed, Scopus, Google Scholar, SID, Magiran andIranMedex using the keywords “temporomandibular joint”, “intra-articular injection”, “corticosteroid”,“adverse effects”, “juvenile arthritis”, “osteoarthritis”, “ Juvenile idiopathic arthritis”,”degenerative jointdisorders”, and “temporomandibular joint disorders”.Results A total of 13 studies met the inclusion criteria. Two studies were related to IP injection, 8 relatedto IA injection, two studies compared the effect of IA and IP drug injection, and one study investigatedthe TMJ arthrocentesis and IP drug injection. In 4 studies, the aim was to compare the effectivness ofcorticosteroids and hyaluronic acid in improving temporomandibular disorders. Nine studies found thatthe use of corticosteroids is beneficial for the treatment of TMJ inflammation, and 7 studies reportedcomplications such as condylar resorption.Conclusion Since the use of corticosteroids in treatment of TMJ disorders is not without complications,there is a need to conduct extensive studies on various drugs with anti-inflammatory effects and lowestside effects to replace them with corticosteroids.

    Keywords: temporomandibular joint, Temporomandibular disorders, Intra-articular injection, Adverse effects