فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال شانزدهم شماره 58 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالعزیز میرانی، فریدون رهنمای رودپشتی*، سید عباس موسویان، مهدی معدن چی زاج، محمدعادل ضیائی صفحات 1-17

    یکی از مهم ترین چالش های مهندسان مالی اسلامی، توجه به تفاوت مذاهب در کشورهای اسلامی از جمله ایران و برنامه ریزی جهت کشف تفاوت ها، برطرف ساختن ابهامات فقهی و در نهایت زمینه سازی جهت افزایش مشارکت همگانی در پروژه های مختلف تامین مالی می باشد. اهمیت پژوهش حاضر به جهت رفع مجموعه ابهامات و شبهات فقهی در راستای افزایش مشارکت در تامین مالی اوراق مضاربه می باشد. عدم وجود پژوهش های مالی در فقه اهل سنت ایران در ارتباط با موضوع اوراق مضاربه، جمعیت و پتانسیل های بالای اقتصادی و توسعه ای اهل سنت ایران و همچنین نیز توان بلقوه مشارکت در پروژه های مختلف تامین مالی توسط این قشر خاص از جامعه ایران، از جمله ضروت های انجام پژوهش حاضر می باشد. بنابراین در این پژوهش، اوراق مضاربه با هدف کاهش شبهات فقهی اهل سنت ایران از دو دیدگاه فقه شافعیه و امامیه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل فقهی قرار گرفت، تا ابهامات فقهی آن مشخص و مرتفع گردد، در واقع پژوهش حاضر بدنبال پاسخگویی به این سوال است که شباهت ها، تفاوت ها و درصد تطابق و اختلاف فقهی در اوراق مضاربه براساس موازین فقه امامیه و شافعیه به چه صورت است. رویکرد اصلی در این پژوهش رویکردی تطبیقی می باشد. جهت تحلیل و صدور احکام فقهی در فقه امامیه از روش تحلیل اسنادی (مستندات و مصوبات کمیته فقهی سازمان بورس) استفاده شده است و در ارتباط با فقه اهل سنت (فقه شافعیه)، از روش مصاحبه عمیق و گروه کانونی استفاده شده است، نمونه آماری مذکور شامل 9 نفر از خبرگان فقه شافعیه می باشند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که، شباهت ها و نقاط مشترک فقهی بسیار زیاد و درصد تطابق و اشتراکات فقهی در دو دستگاه فقهی امامیه و شافعیه در ارتباط با اوراق مضاربه در سطح بسیار بالایی (100%) می باشد، که این مهم می تواند زمینه ساز افزایش مشارکت اهل سنت ایران در پروژهای مربوط به اوراق مضاربه و سایر اوراق بهادار اسلامی منتشر شده در ایران باشد.

    کلیدواژگان: اوراق بهادار اسلامی، اوراق مضاربه، فقه امامیه، فقه شافعیه
  • مجتبی موحدی، مهدی همایونفر*، مهدی فدایی اشکیکی، منصور صوفی صفحات 18-31
    یکیاز دشوار ترین تصمیمات سرمایه گذاران حقیقی/ حقوقی بازار بورس اوراق بهادار، یافتن مناسب ترین ترکیب سهم هایی (پورتفولیو) است که انتظارات مالی آنها را برآورده سازد. بنابراین، ارزیابی عملکرد نظام مند شرکت های بورس اوراق بهادار یک پیش نیاز اساسی برای سرمایه گذاری آنها محسوب می شود. پژوهش حاضر قصد دارد تا با ارایه یک رویکرد ترکیبی تجزیه و تحلیل تصمیم چند معیاره (MCDA) به سرمایه گذاران در ارزیابی صنایع بورس اوراق بهادار تهران کمک کند. به این منظور، پس از تعیین وزن پنج معیار اصلی ارزیابی عملکرد مالی شرکت های بورس با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، از روش های واسپاس، پرامتیII و الکترIII برای رتبه بندی صنایع حاضر در بورس اوراق بهادار تهران طی یک دوره زمانی 10 ساله (1390 تا 1399) استفاده شده است. در ادامه، نتایج روش های بکار رفته در هر سال، با استفاده از روش بردا ادغام شد و رتبه صنایع در هر سال محاسبه گردید. در نهایت، با استفاده از ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن، خروجی روش های بکار رفته با روش بردا مقایسه شدند. بر اساس نتایج، رتبه بندی روش الکتر III دارای بیشترین همبستگی با روش بردا است. بنابراین، رتبه بندی روش الکتر III به عنوان بهترین رتبه بندی انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شاخص های مالی، رتبه بندی، بورس اوراق بهادار، MCDA
  • فاطمه راغ، مهدی معدن چی زاج*، حسین پناهیان صفحات 32-53

    مدل های سنتی توانایی کافی جهت پیش بینی بازدهی پرتفوی سرمایه گذاران راباتوجه به تغییرات محیط بیرونی (ریسک سیستماتیک) و محیط درون سازمانی (غیرسیستماتیک)؛ دارانیستند و این امرعمدتا ناشی از شناسایی متغیرهای توضیحی وطراحی تجربی مدل می باشد.لذاپژوهش حاضرضمن تبیین این موضوع و به منظور تعدیل مشکل نااطمینانی مدل, با متوسط گیری از تمامی مدل ها (میانگین گیری بیزی)،به تعیین ریسک های موثر بر بازدهی سهام در ایران پرداخته است. نمونه آماری پژوهش شامل 138 شرکت بورسی در دوره زمانی 1390 تا 1399 می باشد. در این پژوهش 62 ریسک موثر بربازدهی سهام در قالب 31 شاخص در حوزه ریسک سیستماتیک و31 شاخص غیرسیستماتیک وارد مدل های بیزین غیرخطی-پارامترمتغیرزمان گردیدند.نتایج بیانگر این است که از میان مدل های BMA، TVP-DMA ،TVP-DMS، BVAR وOLS، مدل TVP-DMA کاراترین مدل است. براساس مدل TVP-DMA،10ریسک غیرشکننده شامل:ریسک های سیستماتیک (نرخ رشد  GDP حقیقی، نرخ ارزبازار غیر رسمی، نرخ تورم، نرخ بهره) ریسک های غیر سیتسماتیک (نسبت آنی، اقلام تعهدی، جریان های نقدی ناشی از عملیات، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، نسبت بدهی، نسبت قیمت به سود)، بعنوان مهمترین ریسکهای موثربربازدهی سهام شناسایی شدندکه تمامی ریسک های مذکور بجز نرخ بهره و نسبت بدهی تاثیر مثبتی بر بازدهی سهام دارند.

    کلیدواژگان: ریسک سیستماتیک، ریسک غیرسیستماتیک، بازدهی سهام، میانگین گیری بیزین
  • حسن امینی جاوید، محمدابراهیم محمدپور زرندی*، میرفیض فلاح شمس، نقی شجاع صفحات 54-75

    مسیله ارزیابی کارایی یکی از مهم ترین چالش های پیش روی مدیران در صنعت پویا و حیاتی بانکداری به شمار می رود. به دلیل نقش بسیار مهم و اساسی بانک ها در اکثر فعالیت های اقتصادی، بررسی کارایی بانک از جایگاه برخوردار است. مدل های مبتنی بر تحلیل پوششی داده ها کاربردهای وسیعی در حوزه سنجش و ارزیابی کارایی بانک ها داشته اند. در این پژوهش سعی شد تا با اضافه کردن مفروضات دیگری به مدل سنتی تحلیل پوششی داده ها، از مدلی استفاده نمود که با شرایط واقعی مرتبط با واحدهای تصمیم گیری منطبق تر بوده و میزان کارایی را به صورت دقیق تری محاسبه نماید. در طراحی مدل تحلیل پوششی داده ها در پژوهش حاضر، به شبکه ای بودن و روابط داخلی هر واحد تصمیم گیری، ستانده نامطلوب، ورودی غیراختیاری و برخورداری متغیرها از ماهیت فازی توجه شده است. پس از توسعه مدل با مفروضات ذکرشده، ابتدا بر اساس مرور مطالعات پیشین و نیز بررسی های میدانی و کسب نظر از خبرگان این صنعت، شاخص هایی به عنوان ورودی و خروجی در نظر گرفته شدند. پس از شناسایی شاخص ها، به منظور غربالگری اولیه شاخص های شناسایی شده از ادبیات تحقیق، از روش دلفی فازی استفاده شد. پس از تایید اولیه شاخص ها، از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی به نهایی سازی شاخص ها اقدام شد. در نهایت نیز مدل پژوهش با استفاده از داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار گمز و با رویکرد برش آلفا حل شد. نتایج حاکی از آن است که از بین 38 شعبه مورد بررسی، 8 شعبه کارا و 30 شعبه دیگر ناکارا هستند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ای شبکه ای، تئوری فازی، ورودی غیر اختیاری، خروجی نامطلوب
  • محسن رضاییان، نرگس یزدانیان*، علیرضا میرعرب، ندا فرحبخش صفحات 76-89
    قیمت گذاری صحیح و منصفانه اوراق اختیار معامله، همواره یکی از چالش های پیش روی محققان مالی و سرمایه گذاران بوده است. برای این منظور، مدل های متعددی برای قیمت گذاری اوراق اختیار معامله طرح و مورد آزمون قرار گرفته اند. تمامی این مدل ها، از اطلاعات گذشته قیمت سهم برای قیمت گذاری ورقه اختیار معامله مربوط به آن استفاده کرده اند و توجهی به محتوای اطلاعاتی قیمت از روند کلی حاکم بر بازار نشده است. در پژوهش حاضر مدل قیمت گذاری اوراق اختیار معامله بر پایه محتوای اطلاعاتی سهم از بازار و تحت عنوان مدل اطلاعات-محور ارزیابی شده است و عملکرد آن با مدل پایه بلک-شولز مورد مقایسه قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395-1399 است که اطلاعات قیمت و بازده آنها به همراه مقادیر شاخص بازار با تواتر ماهانه طی این دوره جمع آوری شد. برای  مقایسه ارزش گذاری منصفانه اوراق اختیار تحت دو روش بلک-شولز و روش پیشنهادی این پژوهش، ابتدا سهام دارای محتوای اطلاعاتی از بازار از طریق برآورد پارامتر نرخ انتقال اطلاعات، شناسایی شده سپس ارزش ورقه اختیار معامله برای هر سهم، طی یک دوره سررسید یک ماهه و بر پایه دو مدل قیمت گذاری بلک-شولز و اطلاعات-محور برآورد شد. نتایج نشان داد که مدل اطلاعات-محور، ارزیابی صحیح تری از ارزندگی ورقه های اختیار معامله ارایه داده و بنابراین، ارزش گذاری منصفانه تری نسبت به مدل بلک-شولز ارایه می دهد. طبق یافته های پژوهش، نسبت معاملات سودآور تحت مدل اطلاعات-محور به طور معناداری بزرگ تر از این نسبت تحت مدل بلک-شولز بوده است. بکارگیری اطلاعات محیطی و بازار در قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای مانند سهام و اوراق اختیار می تواند تا حد قابل توجهی از خطر سرمایه گذاری کاسته و سودآوری بالاتری را نصیب سرمایه گذاران نماید.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری اوراق اختیار، مدل اطلاعات-محور، مدل بلک-شولز
  • سعید غلامی، سید یحیی ابطحی*، غلامرضا عسکرزاده، حمید خواجه محمودآبادی صفحات 90-105
    اهمیت مساله نوسان در بازار های مالی از این جهت می باشد که نوسانات شدید قیمتی در بازار ها منجر به کاهش اطمینان و اعتماد عمومی و درنتیجه باعث کاهش تقاضای سرمایه گذاران در بازار می گردد و این امر، کاهش رشد اقتصادی در آینده را به دنبال خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نوسانات روزانه قیمت ها، نقد شوندگی و اثرآهنربایی بر توقف موقت معاملات در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. پژوهش بر مبنای هدف کاربردی، بر مبنای روش جمع آوری داده توصیفی پیمایشی، و بر مبنای نوع داده تلفیقی است. در این پژوهش برای آزمون اثربخشی نسبی توقف نماد و حد نوسان قیمت، به بررسی تغییرات در میانگین از دوره پیش از رویداد به دوره پس از رویداد پرداخته شده است. 600 وقفه معاملاتی و 1149حد نوسان قیمت مربوط به 120 شرکت منتخب به روش نمونه گیری حذفی طی دوره زمانی 1399-1389 بررسی شده اند. آزمون آماری پژوهش با استفاده از نرم افزار E-views  صورت پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عامل نوسات روزانه قیمت، نقد شوندگی و اثر آهنربایی بر توقف معاملات تاثیرگذار است و بسط مدل های موردبررسی پژوهش با این عامل و تشکیل مدل های تعدیل شده متناظر، باعث بهبود عملکرد آن مدل ها در توضیح توقف سهام می شود.
    کلیدواژگان: نوسانات روزانه قیمت، نقد شوندگی، اثر آهنربایی، توقف موقت معاملات
  • رقیه صمدی*، مهین راشکی قلعه نو، محمد مهدی، سیامک محمدی پور صفحات 106-123

    مطالعه و تجزیه و تحلیل رفتار نوسانات بازده اوراق بهادار ، مستلزم کشف الگوی رفتاری بازده سهام می باشد که براساس این الگو، سهامداران با ارزیابی سهام خود و دیگر سهام های موجود در بازار، قادر به انتخاب بهترین سهام بوده و در نتیجه می توانند نسبت به نگهداری، فروش یا جایگزینی سهام تصمیم گیری نمایند .هدف اصلی این پژوهش تجزیه و تحلیل الگوهای رفتاری نوسانات بازار سهام است تا براساس ویژگی های استخراج شده از لایه های مختلف زمانی،استراتژی های مناسب با افق های زمانی مختلف را تعیین نمود وسطح فعالیت اقتصادی سرمایه گذاران را سنجید.در این تحقیق با بکارگیری تبدیل موجک گسسته با حداکثر هم پوشانی در نرم افزار متلب ، نوسانات بازار سهام در مقاطع مختلف زمانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرند؛ بدین منظور واریانس های بازده شاخص های موثر بازار سهام طی سال های 1399-1390 مورد مقایسه و تحلیل قرار می گیرند.نتایج پژوهش نشان داد که واریانس موجک شاخص کل در مقیاس های مختلف در مقایسه با واریانس موجک شاخص بازده نقدی کمتر است،همچنین میزان واریانس موجک بازده سهام بیش از میانگین متحرک بازده سهام است. با توجه به مقیاس های حرکتی هر کدام از بازده سهام و میانگین متحرک بازده سهام طی مقیاس های بلندمدت، واریانس موجک کمتر و هم حرکتی کمتری داشته اند اما طی مقیاس های زمانی کوتاه مدت هم حرکتی بیشتر شده و واریانس بازده موجک در بین آنها بیشتر بوده است.درنهایت پیشنهاد گردید سرمایه گذاران با توجه به تحلیل رفتار نوسانات شاخص های کل، قیمت و بازده نقدی و میانگین متحرک آنها در لایه های مختلف زمانی،استراتژی های سرمایه گذاری خود به صورت پویا و هوشمند تدوین نمایند.

    کلیدواژگان: تحلیل فرکانسی، بازده سهام، موجک
  • فاطمه جعفری، رضا آقاجان نشتائی*، محمدحسن قلی زاده صفحات 124-139

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه ی مدل رفتاری سرمایه گذاران مومنتوم و رندوم در بازار سهام ایران و تخمین عوامل موثر بر آن می باشد. تا از این رهگذر بتوان پیشایندها و پسایندهای رفتار مالی سرمایه گذاران مومنتوم و رندوم را مورد مقایسه قرار داد. پژوهش کاربردی و به روش آمیخته انجام شده است. بخش کیفی از تیوری داده بنیاد و بخش کمی از تکنیک معادلات ساختاری بهره گرفته است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق یافته جمع آوری گردیده، نمونه گیری نظری تا رسیدن به اشباع مقوله ها ادامه یافت و با 24 نفر از سرمایه گذاران مومنتوم و رندوم مصاحبه انجام گرفت. سپس براساس رویکرد نظام مند نظریه ای استراوس و کوربین در سه گام اصلی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، مدل رفتاری هر دو نوع سرمایه گذار با لحاظ مولفه ها پیشایندها و پیامدها ارایه گردید. در ادامه فرضیه های پژوهش تدوین و در بخش کمی فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که از میان شرایط علی رفتار سرمایه گذاران مومنتوم، عوامل فردی، عوامل روانی بازار، احساسات سرمایه گذار در زمان معامله و اخبار و اطلاعات تاثیر معنی داری دارد. همچنین از میان شرایط علی رفتار سرمایه گذاران رندوم، عوامل جمعیت شناختی، حالات و شرایط روحی و روانی، انتظارات سهامداران و اخبار و اطلاعات تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، سرمایه گذاری مومنتوم، سرمایه گذاری رندوم، روش آمیخته
  • علی ابراهیم نژاد*، حمیدرضا اهرابی، مهدی حیدری صفحات 140-153
    در پژوهش حاضر به بررسی رفتار سرمایه گذاران نهادی در واکنش به نوسانات شدید بازار سهام ایران می پردازیم. به طور مشخص به بررسی این سوال می پردازیم که آیا در نوسانات قابل ملاحظه بازار، سرمایه گذاران نهادی اقدام به بروز رفتار معاملاتی توده وار و دنباله روی از روند بازار می کنند یا در خلاف جهت بازار حرکت کرده و نقدشوندگی فراهم می کنند. بدین منظور رابطه میان درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی با بازده قیمتی سهام و حجم معاملات شرکت ها در نوسانات شدید بازار مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. همچنین رابطه میان درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی و بازده قیمتی سهام را برای انواع مختلف این دسته از سرمایه گذاران (اعم از بیمه، صندوق و شرکت سرمایه گذاری) به دست می آوریم. در همین راستا با استفاده از داده های روزانه شرکت های بورسی و فرابورسی در سال های 1389 الی 1399 مشاهده می گردد که سرمایه گذاران نهادی در نوسانات شدید بازار، خلاف جهت بازار عمل نموده و نقدشوندگی سهام تحت تملک خود را افزایش می دهند و شواهدی از رفتار گله ای در استراتژی معاملاتی آن ها در این روزها دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاران نهادی، نوسانات شدید بازار، نقدشوندگی، رفتار توده وار
  • هادی رادفر، محمد خضری*، فاطمه زندی، بیژن صفوی صفحات 154-168
    در این مطالعه بدنبال بررسی اثر ثبات مالی و نوسانات ارزش پول ملی بر بازده بانکداری اسلامی در رژیم‏های رکود و رونق می باشیم. برای این منظور با استفاده از مدل چرخشی و تغییر رژیم مارکوف سوییچینگ اثر متغیرهای مطالعه طی بازه زمانی 1373 تا سال 1400 مورد بررسی واقع می گردد. نتایج تخمین مدل گویای مثبت بودن ضریب توسعه مالی در رژیم رونق می باشد. ضرایب متغیرهای تضعیف ارزش پول ملی در هر دو رژیم رکود و رونق، نقدینگی و بحران های مالی و نفتی جهانی نیز در رژیم رکود تاثیر منفی بر بازدهی عقود بانکی داشته است. قیمت گذاری مصنوعی نرخ ارز در سال های قبل از بحران و جلوگیری از تعدیل آن متناسب با شرایط اقتصادی یکی از دلایل اصلی نوسانات ارزش پول ملی اخیر می باشد. بدین ترتیب که هر چه رشد نرخ ارز بیشتر شده است، سیاست گذاران تلاش نموده اند که با عکس العمل بیشتر به آن، رشد نرخ ارز را کنترل نموده و از افزایش آن جلوگیری نمایند. این در حالی است که واکنش به انحرافات نرخ ارز، منجر به تضعیف بیشتر ارزش پول ملی شده است. بطوریکه هرچه نوسانات ارزش پول ملی افزایش یابد، میزان سرمایه گذاری در بخش تولید کاهش یافته و وضعیت تولید و بازدهی عقود نیز وخیم تر شده است.
    کلیدواژگان: ثبات مالی، ارزش پول ملی، بازده بانکداری اسلامی، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
|
  • ABDOLAZIZ MIRANI, Fereydoon Rahnama *, Seid Abas Mousavian, Mahdi Madanchi Zaj, MohammadAdel Ziaei Pages 1-17

    One of the most important challenges for Islamic financial engineers is to pay attention to the differences between religions in Islamic countries, including Iran, and plan to discover the differences, resolve legal ambiguities, and finally lay the groundwork for increasing public participation in various financing projects. The importance of the present research is to resolve the legal ambiguities and doubts in order to increase participation in the financing of Mudarabah bonds. The lack of financial research in Iranian Sunni jurisprudence in connection with the issue of Mudarabah bonds, the population and the high economic and development potentials of Iranian Sunnis, as well as the potential ability to participate in various financing projects by this special segment of the Iranian society, from It is one of the necessities of conducting the present research. . Therefore, in this research, with the aim of reducing the jurisprudential doubts of the Iranian Sunnis, from the two perspectives of Shafi'i and Imami jurisprudence, the Mudarabah papers were examined and analyzed jurisprudently, in order to clarify and resolve its jurisprudential ambiguities, in fact, the present study seeks to answer this question. What are the similarities, differences and the percentage of jurisprudence and difference in Mudarabah papers based on the standards of Imamiyyah and Shafiiyyah jurisprudence. The main approach in this research is a comparative approach. In order to analyze and issue jurisprudence in Imami jurisprudence, the document analysis method (documents and approvals of the Jurisprudence Committee of the Stock Exchange Organization) has been used, and in connection with Sunni jurisprudence (Shafi'i jurisprudence), in-depth interview and focus group methods have been used, a statistical sample It includes 9 experts of Shafi'i jurisprudence. The results of the research show that the similarities and common points of jurisprudence are very high and the percentage of jurisprudence and jurisprudence in the two jurisprudence systems of Imamiyyah and Shafiiyya in relation to Mudarabah papers is at a very high level (100%), which is important. It can be the basis for increasing the participation of Iranian Sunnis in projects related to Mudarabah bonds and other Islamic securities issued in Iran.

    Keywords: Islamic securities, Mudaraba securities, Imami jurisprudence, Shafi'i jurisprudence
  • Mojtaba Movahedi, Mehdi Homayonfar *, Mehdi Fadaei Eshkiki, Mansour Soufi Pages 18-31
    One of the most difficult decisions for private/intuitional investors of stock exchange market is finding the best combination of shares (portfolio) which meets their financial expectations. Therefore, a systematic performance evaluation of companies in stock exchange is a critical prerequisite for their investment. By developing a combined multi, criteria decision analysis (MCDA) approach; this research aims to help investors in evaluating Tehran stock exchange industries. To this regard, after determining the weight of the five main criteria in financial performance evaluation of the stock exchange listed companies using analytical network process (ANP), WASPAS, PROMETHEE II and ELECTRE III methods, the listed industries in Tehran stock exchange were ranked during a 10 years period (2011 to 2020). Next, the results of the applied methods combined for each year using Borda aggregating method and the ranks of the industries in each year were calculated. Finally, using Spearman's rank correlation coefficient, the outputs of the applied methods compared with the rank of Borda method. According to the results, ranking of the ELECTRE III method has the highest correlation with Borda method. Therefore, ranking of the ELECTRE III method selected as the best ranking.
    Keywords: Performance evaluation, Financial Criteria, Ranking, stock exchange, MCDA
  • Fatemeh Ragh, Mahdi Madanchi Zaj *, Hossein Panahian Pages 32-53

    Traditional models do not have sufficient ability to predict the return on investor portfolio due to changes in the external environment (systematic risk) and the internal environment (non-systematic) and this is mainly due to the identification of the explanatory variables and the experimental design of the model.Therefore, the present research, while explaining this issue and in order to adjust the uncertainty problem of the model, by averaging all the models (Bayesian averaging), has determined the effective risks on stock returns in Iran.The present study expresses this failure in identifying explanatory variables and empirical model design. The statistical sample of the research includes 138 listed companies in the period 1390 to 1399.In this study, 62 risks affecting stock returns in the form of 31 indicators in the field of systematic risk and 31 non-systematic indicators entered into nonlinear Bayesian models with time-varying parameters.The results show that among BMA, TVP-DMA, TVP-DMS, BVAR and OLS models, the TVP-DMA model is the most efficient model. According to the TVP-DMA model, 10 non-fragile risks include systematic risks (real GDP growth rate, unofficial market currency, inflation rate, interest rate) non-systematic risks (instantaneous ratio, liabilities, cash flows from operations, return on equity, debt ratio, and price-to-earnings ratio) as the most important risks affecting stock returns. All the mentioned risks, except interest rate and debt ratio, have a positive effect on stock returns.

    Keywords: systematic risk, Unsystematic Risk, Stock Returns, Bayesian Models Averaging
  • Hasan Amini Javid, MohammadEbrahim Mohammadpoor Zarandi *, MIRFEYZ FALLAH, Naghi Shoja Pages 54-75

    The issue of efficiency evaluation is one of the most important challenges facing managers in the dynamic and vital banking industry. Due to the very important and fundamental role of banks in most economic activities, the study of bank efficiency has a special place. Models based on data envelopment analysis had wide applications in the field of measuring and evaluating the efficiency of banks. In this study, we tried to add other assumptions to the traditional model of data envelopment analysis, using a model that is more consistent with the real conditions related to decision-making units and calculates the efficiency more accurately. In designing the data envelopment analysis model in the present study, attention has been paid to the networking and internal relations of each decision-making unit, undesirable output, involuntary input and the fuzzy nature of the variables. After developing the model with the mentioned assumptions, first, based on reviewing previous studies as well as field studies and obtaining opinions from industry experts, indicators considered as input and output. After identifying the indicators, fuzzy Delphi method used for initial screening of the identified indicators from the research literature. After the initial approval of the indices, the indices analyzed using the confirmatory factor analysis technique. Finally, the research model solved using data collected by GAMS software and with alpha-cutting approach. The results show that out of 38 branches examined, 8 branches are efficient and another 30 branches are inefficient.

    Keywords: Performance evaluation, Network Data Envelopment Analysis, Fuzzy theory, involuntary input, Undesirable Output
  • Mohsen Rezaeeyan, Narges Yazdanian *, Alireza Mirarab, Neda Farahbakhsh Pages 76-89
    Correct and fair options pricing has always been one of the challenges faced by financial researchers and investors. For this purpose, several models have been designed and tested for the pricing of option bonds. All these models have used the past information of the stock price for the pricing of the corresponding option, and the information content of the price from the index trend of market has not been paid attention to. In the current research, the option pricing model is evaluated based on the information content of the market index under the title of information-oriented model, and its performance is compared with the basic Black-Scholes model.The statistical population of the research includes the companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2016-2020, whose price and yield information along with market index values ​​were collected with monthly frequency during this period. To compare the fair valuation of options under the two methods of Black-Scholes and the proposed method of this research, first the stocks with information content from the market are identified through the estimation of the information transfer rate parameter, and then the value of the options for each share during a one-month maturity period is identified, and it was estimated based on two pricing models Black-Scholes and information-oriented.The results showed that the information-oriented model provided a more correct evaluation of the value of options and, therefore, provided a fairer valuation than the Black-Scholes model. According to the findings of the research, the ratio of profitable transactions under the information-oriented model was significantly larger than this ratio under the Black-Scholes model. The use of environmental and market information in the pricing of capital assets such as shares and options can significantly reduce the investment risk and provide higher profitability for investors.
    Keywords: option pricing, Black-Scholes model, Information-Based Model
  • Saeed Gholami, Seyed Yahya Abtahi *, Gholamreza Askarzadeh, Hamid Khajeh Mahmood Pages 90-105
    The importance of volatility in financial markets is that sharp price fluctuations in markets lead to a decrease in public confidence and, as a result, reduce the demand for investors in the market, and this will reduce economic growth in the future. Had. The purpose of this study is to investigate the effect of daily price fluctuations, liquidity and the effect of magnetism on the temporary cessation of trading on the Tehran Stock Exchange. In this study, to test the relative effectiveness of the symbol stop and the price fluctuation limit, the changes in the mean from the pre-event period to the post-event period have been investigated. 600 trading interruptions and 1149 price fluctuations of 120 selected companies by elimination sampling method during the period 2010-2020 have been investigated. The statistical test of the research performed using SPSS software. The results show that the factor of daily price fluctuations, liquidity and the effect of magnets on the stoppage of trading and the development of research models with this factor and the formation of corresponding modified models, improves the performance of those models in explaining stock stops.
    Keywords: Daily price fluctuations, liquidity, magnetic effect, temporary suspension of transactions
  • Roghaye Samadi Tirandazi *, Mahin Rashki Ghaleno, Mohammad Mahdi, Siamak Mohammadi Pour Pages 106-123

    Studying and analyzing the behavior of fluctuations in the return of securities requires the discovery of a behavioral pattern of stock returns that Based on this model, shareholders are able to choose the best stocks by evaluating their stocks and other stocks in the market, and as a result, they can decide to keep, sell or replace the stocks. The main purpose of this study is to study and analyze the behavioral patterns of stock market fluctuations to show different characteristics of different layers, appropriate strategies with different horizons and evaluate the level of economic activity of investors. In this research, using discrete wavelet transform with maximum overlap in MATLAB software, stock market fluctuations in different time periods are examined and analyzed; For this purpose, Return variances of effective stock market indices during the years 2011-2020 are compared and analyzed.The results of the research showed that the wavelet variance of the total index is lower in different scales compared to the wavelet variance of the cash return index,also the wavelet variance of the stock return is more than the moving average of the stock return. According to the movement scales of each of the stock returns and the moving average of the stock returns during the long-term scales,the wavelet variance was less and the co-movement was less, but during the short-term time scales, the co-movement increased and the variance of the wavelet return was higher among them. In the end, it was suggested that investors formulate their investment strategies in a dynamic and intelligent manner according to the analysis of the behavior of the fluctuations of total indices, price and cash yield and their moving average in different time layers.

    Keywords: Frequency analysis, Stock Returns, Wavelet
  • Fatemeh Jafari, Reza Aghajan Nashtaei *, MohammadHassan Gholizadeh Pages 124-139

    The main goal of this research is to present the behavioral model of momentum and random investors in the Iranian stock market and to estimate the factors affecting it. In this way, the antecedents and consequences of the financial behavior of momentum and random investors can be compared. Applied research has been done in a mixed method. Qualitative part of foundation data theory and quantitative part of structural equation technique. The data collected through semi-structured interviews and questionnaires, theoretical sampling continued until the categories were saturated, and interviews conducted with 24 Momentum and Random investors. Then, based on the theoretical systematic approach of Strauss and Corbin in the three main steps of open coding, central coding and selective coding, the behavioral model of both types of investors presented in terms of components, antecedents and consequences. In the following, research hypotheses formulated and tested in the quantitative part of the hypotheses. The results indicate that among the causal conditions of momentum investors' behavior, individual factors, psychological factors of the market, investor's feelings during the transaction and news and information have a significant effect. In addition, among the causal conditions of random investors' behavior, demographic factors, mental and emotional states and conditions, shareholders' expectations and news and information have a significant impact.

    Keywords: Behavioral Finance, momentum investment, random investment, Mixed Method
  • Ali Ebrahimnejad *, Hamidreza Ahrabi, Mahdi Heydari Pages 140-153
    We examine the behavior of institutional investors in response to extreme market fluctuations in the Iranian stock market. Specifically, we examine whether institutional investors engage in herding and follow the market, or are contrarian traders and provide liquidity during market turmoil. We examine the relationship between institutional investors' ownership percentage, stock returns, and volume in severe market fluctuations. We also explore the relationship between institutional ownership and stock returns for different types of institutional investors, including insurance, mutual fund, and investment companies. Using the daily data of listed companies from 2009 to 2019, we find that institutional investors trade against the direction of the market during market turmoil and provide liquidity for stocks in which they are a blockholder or the controlling owner. We find no evidence of herd behavior among institutional investors.
    Keywords: Institutional investors, Stock market fluctuations, liquidity, Herd behavior
  • Hadi Radfar, Mohammad Khazri *, Fatemeh Zandi, Bijan Safavi Pages 154-168
    In this study, we seek to investigate the effect of financial stability and fluctuations in the value of the national currency on the efficiency of Islamic banking in recession and boom regimes. For this purpose, the effect of study variables during the period of 1373 to 1400 is investigated by using the rotation model and Markov switching regime change. The estimation results of the model show that the coefficient of financial development is positive in the prosperity regime. The coefficients of the variables of weakening the value of the national currency in both recession and boom regimes, liquidity and global financial and oil crises have also had a negative impact on the yield of bank contracts in the recession regime. The artificial pricing of the exchange rate in the years before the crisis and preventing its adjustment according to economic conditions is one of the main reasons for the recent fluctuations in the value of the national currency. Thus, as the growth of the exchange rate has increased, the policy makers have tried to control the growth of the exchange rate and prevent its increase by reacting more to it. Meanwhile, the reaction to exchange rate deviations has led to a further weakening of the value of the national currency. As the fluctuations in the value of the national currency increase, the amount of investment in the production sector has decreased and the production situation and the efficiency of the contracts have also worsened.
    Keywords: financial stability, value of national currency, efficiency of Islamic banking, Markov switching regime change model