فهرست مطالب

پژوهش های مشاوره - پیاپی 86 (تابستان 1402)

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 86 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسر رضاپور میرصالح*، احسان رضازاده صفحات 4-31
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر هستی شناسی دینی بر نشانگان بالینی و تفکر وجودی دانشجویان دارای اختلال افسردگی انجام شد.

    روش

    این پژوهش در چارچوب یک مطالعه ی آزمایشی تک موردی در سه دانشجوی دارای نشانگان افسردگی که به روش نمونه گیری هدفمند از بین دانشجویان دانشگاه اردکان در سال تحصیلی 1402-1401 انتخاب شده بودند انجام شد. شرکت کنندگان 8 جلسه مداخله مبتنی بر هستی شناسی دینی را به صورت فردی دریافت کردند و دو بار در طی مرحله خط پایه، سه بار در طی مرحله درمان و دو بار در طی مرحله پیگیری با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک (1996) و مقیاس تفکر وجودی  آلن و شرر (2012)، مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل نموداری، تعیین درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پیشرفت های بالینی و آماری معنی داری در کاهش نشانگان بالینی و افزایش تفکر وجودی بعد از مداخله به دست آمد (01/0>p). در مدت دو ماه پیگیری نیز پیشرفت های به دست آمده در طول مداخله حفظ شد که بیانگر پایداری اثرات درمان بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان از مداخله مبتنی بر هستی شناسی دینی جهت کاهش نشانگان بالینی و افزایش تفکر وجودی دانشجویان دارای اختلال افسردگی استفاده کرد.با توجه به اینکه جامعه ایران دارای یک بافت دینی منسجم می باشد و مذهب جایگاه ویژه ای در زندگی افراد دارد، این مداخله می تواند در کاهش نشانگان افسردگی رهگشا باشد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی دینی، تفکر وجودی، افسردگی، دانشجویان
  • الهام خدارحمی، عباس امان الهی*، ذبیح الله عباسپور صفحات 32-55
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اعتیاد به رسانه های اجتماعی بر اساس تاب آوری خانواده و جو عاطفی خانواده انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی و از نوع پیش بین (تحلیل تمییز) بود.

    روش

    جامعه پژوهش شامل دانش آموزان دختر متوسطه (12 تا 18 سال) شهر اهواز بود که از بین آنها 412 نفر انتخاب شدند که 206 نفر در گروه دارای اعتیاد به رسانه های اجتماعی و 206 نفر هم در گروه بدون اعتیاد به رسانه های اجتماعی قرار داشتند. انتخاب گروه نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل مقیاس اعتیاد به رسانه های اجتماعی برگن (BSMAS)، مقیاس تاب آوری خانواده سیکسبی (FRAS) و پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن(EAF) بودند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل ممیز استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که ترکیب خطی متغیرهای پیش بین پژوهش قادر به پیش بینی عضویت گروهی نوجوانان دارای اعتیاد به رسانه های اجتماعی و فاقد اعتیاد به رسانه های اجتماعی بود. همچنین در تحلیل تمیز به روش گام به گام مشخص گردید که هر دو متغیر پیش بینی کننده های معناداری (001/0>p) برای اعتیاد به رسانه های اجتماعی هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش تاب آوری خانواده و جو عاطفی خانواده در اعتیاد به رسانه های اجتماعی، کمک به افزایش تاب آوری خانواده و بهبود جو عاطفی خانواده می تواند در پیشگیری و درمان اعتیاد به رسانه های اجتماعی موثر باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به رسانه های اجتماعی، تاب آوری خانواده، جو عاطفی خانواده، نوجوان
  • معصومه اسمعیلی، فهیمه شاداب مهر*، کوثر دهدست صفحات 56-87
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تعیین برخی از ویژگیهای روان سنجی پرسشنامه سبک زندگی سهم گذارانه انجام گرفت و این مطالعه با هدف کاربردی انجام شد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد 18 تا 60 سال ساکن شهر تهران در سال 1401 بود که از میان آنها 389 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به پرسشنامه پاسخ دادند. بمنظور بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی به روش تجزیه به مولفه های اصلی استفاده گردید و روایی محتوایی ابزار نیز توسط متخصصان مشاوره تایید شد. بمنظور بررسی میزان پایایی ابزار نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. کلیه تحلیل های آماری توسط نرم افزار SPSS-25 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، تحلیل عاملی اکتشافی با مولفه های اصلی نشان داد که پرسشنامه سبک زندگی سهم گذارانه یک ابزار 13 مولفه ای است که 24/57 درصد واریانس سهم گذاری را تبیین می کند. میزان آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 93/0 و برای مولفه های معنامداری 78/0، مسیولیت مندی 74/0، عاملیت 73/0، امنیت مداری 71/0، معیارمندی 73/0، احترام مداری 71/0، نیت مداری 73/0، آرامش شخصی 80/0، نقش گذاری احسن 72/0، روابط تکوین بخش 67/0،  پیوندزایی 63/0، هماهنگی با اهداف 63/0، و انتخاب گری 65/0 گزارش شد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته ها میتوان نتیجه گرفت که پرسشنامه سبک زندگی سهم گذارانه، در نمونه شرکت کننده در پژوهش دارای روایی و پایایی مناسب و قابل قبولی است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، سبک زندگی سهم گذارانه، رویکرد سهم گذاری، ویژگیهای روان سنجی
  • زینب عباسی مکوند، عماد یوسفی*، لیلا خواجه پور، سهیلا جوکار صفحات 88-115
    هدف

    این پژوهش با هدف فراهم ساختن خلاصه ای جامع از شواهد تجربی مرتبط با سوگ پیچیده صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی و از نوع مرور منظم منابع بود. در همین راستا ابتدا پژوهش های مرتبط با سوگ از سال 2000 تا 2021 در پایگاه های مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مگ ایران، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت و تیلواندفرنسیس مورد جستجو و بررسی قرار گرفتند. باتوجه به کلیدواژه های انتخاب شده 547 مقاله علمی در پایگاه های مذکور بازیابی شد، درنهایت با توجه به ملاک های ورود/ درون گزینی 42 پژوهش انتخاب و در مرحله نهایی موردبررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از دو بازبین که به صورت مستقل کار می کردند و با استفاده از ابزار پیشنهادی پریزما (2009) موردبررسی قرار گرفتند. بازبین ها داده ها را مقایسه کرده و در مورد موارد مورد اختلاف بحث کردند تا به توافق برسند. داده هایی که اجماع داشت در تحلیل نهایی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    درنهایت داده ها در دو دسته عوامل درمانی (ترغیب خودتنظیمی، به اشتراک نهادن درد با دیگران یا بازگویی ترمیمی، مواجهه یا بازنگری موقعیت های اجتنابی، مرور خاطرات مثبت فرد درگذشته و دعوت به یادآوری خاطرات منفی) عوامل مخاطره آمیز (ضعف در آیین های سوگواری، حمایت اجتماعی اندک، معنای منفی فقدان) قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    در درمان افراد مبتلا به سوگ پیچیده حمایت اجتماعی اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: سوگ پیچیده، آئین سوگواری، مرور سیستماتیک، نظم جویی هیجان، حمایت اجتماعی
  • اعظم رهبریان، طیبه شریفی*، احمد غضنفری صفحات 116-141
    هدف

    به دلیل عدم آموزش مناسب، زنان سرپرست خانوار به یک باره با انبوهی از مسیولیت ها بدون آموزش از قبل مواجه اند که درنتیجه آن شرایط استرس زا و فشار روانی را متحمل می شوند و درنهایت خودکارآمدی این افراد تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر شفقت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی _ رفتاری مثبت نگر بر خودکارآمدی زنان سرپرست خانوار بود.

    روش

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی با اجرای پیش آزمون _  پس آزمون و پیگیری سه ماهه همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان سرپرست خانوار در شهرکرد در سال 1401 بود. در این پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 60 نفر که نمره پرسشنامه خودکارآمدی آن ها بین 17 تا 34 بود انتخاب و در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (20 نفر آزمودنی در هر گروه) گمارش تصادفی شدند. سپس گروه های آزمایش تحت 8 جلسه شفقت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی -رفتاری مثبت نگر 120 دقیقه ای قرار گرفتند. داده های آزمودنی ها به وسیله پرسشنامه خودکارآمدی 17- GSE گردآوری و در نهایت، توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در دو مرحله پس آزمون و پیگیری میانگین نمره خودکارآمدی در دو گروه آزمایش نسبت به گروه گواه تفاوت معناداری داشت. همچنین نتایج یافته ها حاکی از اثربخشی بیشتر درمان شناختی _ رفتاری مثبت نگر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود درجهت افزایش خودکارامدی زنان سرپرست خانوار درکنار سایر روش های درمانی از درمان شناختی _ رفتاری مثبت نگر نیز استفاده گردد.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، ذهن آگاهی، درمان شناختی، رفتاری مثبت نگر، خودکارآمدی، زنان سرپرست خانوار
  • شیما پاشا، سیمین حسینیان*، نوشین پردلان صفحات 142-175
    هدف

    گذار از دانشگاه به کار یکی از حساس ترین دوره های زندگی تحصیل کردگان است که می تواند یک مرحله رشدی پر چالش یا یک مرحله نسبتا آرام رشدی باشد از این رو کیفیت سپری کردن آن، بر مسیر شغلی آینده و همچنین سایر گذارهای زندگی تاثیرگذار است. هدف پژوهش حاضر شناسایی چالش های گذار دانشجویان از دانشگاه به کار در قالب تدوین یک الگوی بومی می باشد.

    روش

      این پژوهش به روش کیفی و با استفاده از رویکرد نظریه زمینه ای در سال 1401انجام شد. بدین منظور  با 16 نفر از فارغ التحصیلان و دانشجویان کارشناسی دانشگاه اصفهان به روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه های نیمه ساختار یافته با رعایت قاعده اشباع انجام پذیرفت.

    یافته ها

      نتایج حاکی از شناسایی 52 مفهوم و 15 مقوله بود که در قالب شرایط علی: ضعف در مهارت های بنیادی، ضعف در خودآگاهی، عدم تناسب ویژگی های فرد با رشته، ضعف در سرمایه های روان شناختی، انطباق پذیری پایین، فقدان تجربه کاری؛ شرایط زمینه ای: فقدان حمایت های محیطی، موقعیت جغرافیایی محدود، عدم تعادل میان عرضه و تقاضای رشته در جامعه؛ شرایط مداخله گر: رفتار شبکه سازی؛ راهبردها با مقوله های: مهارت آموزی در شغل غیر مرتبط با رشته، ادامه تحصیل بدون هدف در مقاطع تحصیلات تکمیلی، تمایل به مهاجرت و پیامدها: پیامدهای فردی و اجتماعی طبقه بندی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن بود که چالش های گذار دانشجویان از دانشگاه به کار در دو دسته کلی: "چالش های مربوط به عدم آمادگی(درون فردی)" و "چالش های مربوط به عوامل محیطی(برون فردی)" طبقه بندی می شود از این رو گذار موفق از دانشگاه به کار را می توان وابسته به دو دسته عامل کلی: درون فردی(آمادگی) و برون فردی(محیطی) دانست که مجموع این عوامل، در آماده سازی دانشجویان و فارغ التحصیلان برای این گذار موثر است. لذا متخصصان می توانند با بهره گیری از مفاهیم و مقوله های مستخرج از این الگو در آماده سازی و کمک به گذار موفق دانشجویان از دانشگاه به کار و پیشگیری از بیکاری و آسیب های ناشی از آن، کمک شایانی نمایند.

    کلیدواژگان: الگوی بومی چالش ها، گذار از دانشگاه به کار، دانشجویان، نظریه داده بنیاد
  • سمانه کاملی، مهدی زارع بهرام آبادی*، رحیم داوری صفحات 176-203
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف نقش میانجی حمایت سازمانی در رابطه بین خودکارآمدی شعلی و نجربه غرقه شدن در کار انجام شد. روش پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود.

    روش

    جامعه آماری کلیه کارکنان شرکت نفت در سال 1400-1401 بودند و از این بین 320 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تجربه غرقه شدن در کار (طلابیگی، 1393)، پرسشنامه خود کارآمدی شغلی ریگز و نایت (1994) و پرسشنامه حمایت سازمانی آیزنبرگ (1986) بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از  الگویابی معادلات ساختاری، با کاربرد نرم افزار AMOS   و SPSS   استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که خودکارآمدی شغلی اثر مستقیم و مثبت بر حمایت سازمانی و نجربه غرقه شدن در کاردارد (001/0 ≥P). همچنین حمایت سازمانی نقش مستقیم و مثبت در تبیین واریانس خودکارآمدی شغلی داشت (001/0 ≥P). در نهایت اینکه حمایت سازمانی در رابطه بین تجربه غرقه شدن درکار و خودکارآمدی شغلی نقش میانجی دارد (001/0 ≥P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، سازمان ها ممکن است با اجرای شیوه های منابع انسانی و با تسهیل رفتارهای رهبری تحول آفرین، تاثیر رفتار فعالانه کارکنان را تسهیل کنند، پس می تواند الهام بخش محققان و دست اندرکارانی که می خواهند تجربیات بهینه را در کار ایجاد، تقویت و تسهیل کنند، کمک کند.

    کلیدواژگان: تجربه غرقه شدن در کار، حمایت سازمانی و خود کارآمدی شغلی
|
  • Yasser Rezapour-Mirsaleh*, Ehsan Rezazadeh Pages 4-31
    Aim

    The purpose of the present study was to investigate the effect of religious-ontological-based intervention on clinical symptoms and existential thinking of students with depressive disorder.

    Methods

    This research was carried out in the framework of a single-case experimental study with three students with symotomos of depression who were selected through purposeful sampling from the students of Ardakan University (Yazd, Iran) during the academic year of 2022-2023. Each individual participant received 8 sessions of intervention based on religious ontology, twice during the baseline phase, three times during the treatment phase, and twice during the follow-up phase. Beck depression questionnaire (1996) and Allen and Scherer's scale of existential thinking (2012) were utilized as measurement instruments. To analyze the data, graphical analysis method was used to determine the recovery percentage and reliable change index.

    Findings

    The findings showed significant clinically and statistical improvements in the existential thinking and decreased depression after treatment (p<.01). After two months, a follow-up was done where differences were maintained, which indicates the sustainability of the therapeutic effects.

    Conclusion

    Regarding the results, it can be concluded that religious-ontological-based intervention can be used to increase the existential thinking and to reduce depression in the students with depressive disorder. Considering that Iranian society has a coherent religious context and religion has a special status in people's lives, this intervention can be effective in reducing depression symptoms.

    Keywords: Religious ontology, existential thinking, depression, students
  • Elham Khodarahmi, Abbas Amanelahi*, Zabihollah Abaspour Pages 32-55
    Aim

    The present study aimed to predict social media addiction among female adolescents based on  family resilience and emotional atmosphere of the family.

    Methods

    The method of the present study was correlational (discriminant analysis). The research population included high school female students (12 to 18 years old) in Ahvaz city, from which 412 people were selected, 206 people in the group were identified to have addiction to social media and 206 people in the group did not have addiction to social media. The selection of the sample group was done through available sampling method and participants were recuited through the internet. Data collection tools included Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS), Sixby Family Resilience Scale (FRAS) and Hillburn Family Emotional atmosphere Questionnaire (EAF). The discriminate analysis method was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the linear combination of the predictor variables of the research was able to predict the group membership of teenagers with social media addiction and those without social media addiction. Also, step-by-step analysis determined that both variables are significant predictors for addiction to social media.

    Conclusion

    Considering the role of family resilience and family emotional atmosphere in social media addiction, improving family resilience and family emotional atmosphere can be effective in preventing and treating social media addiction.

    Keywords: Social media addiction, resilient family, family emotional atmosphere, adolescence
  • Masoumeh Esmaeily, Fahimeh Shadabmehr*, Kowsar Dehdast Pages 56-87
    Aim

    The present research was conducted with the purpose of designing and determining some psychometric characteristics of the Sahm-based lifestyle questionnaire, and this study was done with a practical goal.

    Methods

    The statistical population of the research included all people aged 18 to 60 living in Tehran in 2023, of which 389 people were selected through available sampling and answered the questionnaire. In order to check the validity of the questionnaire, the method of exploratory factor analysis was used, and the content validity of the instrument was confirmed by consulting experts. In order to check the reliability of the tool, Cronbach's alpha method was used. All statistical analyzes were performed by SPSS-25 software.

    Findings

    Based on the findings of the research, exploratory factor analysis with principal components showed that the Sahm-based lifestyle questionnaire is a 13-component tool that explains 57.24 percent of the “Sahmgozari” (partake or sharing) variance. Cronbach's alpha of the whole questionnaire is 0.93 and for components such as meaning-based (0.78), responsibility-based (0.74), agency (0.73), security-based (0.71), principle-based (0.73), respect-based (0.71), intention-based (0.73) , personal peace (0.80), the best role-playing (0.72), formative relationships (0.67), bond-making (0.63), harmonization with goals (0.63), and selectiveness (0.65) were reported.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that the Sahm-based lifestyle questionnaire has appropriate and acceptable validity and reliability in the sample of participants in the research.

    Keywords: Factor analysis, Sahm-based lifestyle, Sahmgozari approach, psychometric characteristics
  • Zeinab Abbasi Makvand, Emad Yousefi*, Leyla Khajepoor, Soheila Jokar Pages 88-115
    Aim

    This research was conducted with the aim of providing a comprehensive summary of empirical evidence related to complicated bereavement.

    Methods

    This was a qualitative research using systematic review of sources. In this regard, initially, the research literature related to bereavement during the years 2000 to 2021 were examined. The number of 547 articles were identified as related. Finally, according to the entry or inclusion criteria, 42 studies were selected and examined in the final stage. Data were reviewed by two reviewers working independently, and examined using the tool proposed by PRISMA (2009). The reviewers compared the data and discussed disagreements to reach consensus. Consensus data were used in the final analysis.

    Findings

    Finally, data was placed in two groups: Therapeutic factors (encouraging self-regulation, sharing pain with others or restorative retelling, facing or reviewing avoidant situations, reviewing positive memories of the deceased person and inviting negative memories) and risky factors (weakness in mourning rituals, little social support, negative meaning of loss) were placed.

    Conclusion

    Social support is especially important in the treatment of people suffering from complicated grief.

    Keywords: Bereavement, mourning ceremony, systematic review, emotion regulation, social support
  • Azam Rahbarian, Tayebeh Sharifi*, Ahmad Ghazanfari Pages 116-141
    Aim

    Due to the lack of proper training, female-headed households are suddenly faced with a lot of responsibilities without prior training, as a result of which they suffer stressful conditions and psychological pressure, and finally, the self-efficacy of these females is affected. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of mindfulness-based compassion therapy and positive cognitive-behavioral therapy on female-headed households' self-efficacy.

    Methods

    The design of this research was quasi-experimental with pre-test, post-test and three-month follow-up with a control group. The statistical population of research included female-headed households in Shahrekord in the year 2022. In this research, 60 women whose self-efficacy questionnaire score were between 17 and 34 were selected through purposive sampling and were randomly assigned to 2 experimental groups and one control group (20 persons in each group). Then, the experimental groups were treated with eight 120-minute mindfulness-based compassion therapy and positive cognitive-behavioral therapy. The data were collected from the GSE-17 self-efficacy questionnaire, and finally, were analyzed through repeated measure analysis of variance.

    Findings

    The findings showed that in the two stages of post-test and follow-up, the average score of self-efficacy in the two experimental groups was significantly different from the control group. Also, the results of the findings indicated the greater effectiveness of positive cognitive-behavioral therapy.

    Conclusion

    Based on the results of this research, it is suggested to use positive cognitive-behavioral therapy along with other treatment methods to increase the self-efficacy of female-headed households.

    Keywords: Compassion therapy, mindfulness, positive cognitive-behavioral therapy, self-Efficacy, female-headed households
  • Shima Pasha, Simin Hosseinian*, Nooshin Pordelan Pages 142-175
    Aim

    The transition from university to work is one of the most sensitive periods in the lives of the educated, which can be a challenging or a relatively calm developmental stage. Therefore, the quality the type of this transition can affect the future career path as well as other life transitions. The purpose of the current research is to identify the challenges of the transition of students from university to work in the form of developing a native theoretical model.

    Methods

    This research was conducted qualitatively using the grounded theory in 1401 .Semi-structured interviews were conducted with 16 undergraduate and graduates of the University of Isfahan using the method of purposive sampling, considering the rule of saturation.

    Findings

    The results indicated the identification of 52 concepts and 15 categories. The model of the challenges of transitioning from university to work were compiled into 1. Causal conditions: Weakness in basic skills, self-awareness, psychological capitals, incompatibility of the individual characteristics with the field, low adaptability, lack of work experience; 2. Contextual conditions: Lack of environmental support, geographical location, imbalance between the supply and demand of the field in society; 3. Intervening conditions: Networking behavior; 4. Strategies: Skill training in a job unrelated to the field, education without a goal in postgraduate studies, willingness to migrate; and 5. The consequences: Individual, and social consequences.

    Conclusion

    The results indicate that the challenges of students' transition from university to work are classified into two general categories: Challenges related to lack of preparedness (intrapersonal) and environmental factors (extra-personal). Therefore, the successful transition from university to work can be seen as dependent on two general factors: Intrapersonal (preparedness) and extra-personal (environment. ( The sum of these factors is effective in preparing students for transition .Specialists can help in preparing and the successful transition of students from university to work and in preventing unemployment and its resulting harms.

    Keywords: Native model of challenges, students, transition from university to work, grounded theory
  • Samaneh Kameli, Mehdi Zare Bahram Abadi*, Rahim Davari Pages 176-203
    Aim

    The present study was conducted with the aim of studying the mediating role of organizational support in the relationship between self-efficacy and work immersion.

    Methods

    The research method was correlational and structural equations were used. The statistical population included all the employees of the oil company in 1400-1401 and among them, 320 people were selected as a sample using a simple random sampling method. The data collection tool included the questionnaire on the experience of flow at work (Talabighi, 2013), the occupational self-efficacy questionnaire of Riggs and Knight (1994), and the organizational support questionnaire by Eisenberg (1986). Structural equation modeling was used for data analysis using AMOS and SPSS software.

    Findings

    The results showed that job self-efficacy has a direct and positive effect on organizational support and the experience of work immersion (P ≤ 0.001). Also, organizational support had a direct and positive role in explaining the variance of job self-efficacy (P ≤ 0.001).

    Conclusion

    Organizational support plays a mediating role in the relationship between work immersion experiences and job self-efficacy (P ≤ 0.001). Based on the results of the research, organizations may facilitate the effect of proactive employee behavior by implementing human resource practices and by facilitating transformational leadership behaviors, so it can inspire researchers and practitioners who want to create, strengthen, and facilitate optimal experiences at work.

    Keywords: Work immersion experience, organizational support, job self-efficacy