فهرست مطالب

پژوهش های مشاوره - پیاپی 87 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 87 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد خدادادی سنگده، هلیا پرهیزکاری* صفحات 4-31
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مفهومی ازدواج موفق بر اساس سیره حضرت امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) انجام شد.

    روش

    در این پژوهش بنیادی، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. بدین منظور، منابع مستندی مانند بحارالانوار، وسایل الشیعه و کشف الاسرار و دانشنامه فاطمی و... در زمینه سبک زندگی پیش از ازدواج، نحوه آشنایی و خواستگاری، برگزاری مراسم عروسی، رضایت زوجی و بررسی زندگی مشترک امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) مورد مطالعه قرار گرفت و به صورت هدف مند به بررسی خصایص علوی، فاطمی و سیره ایشان پیش از ازدواج و پس از ازدواج پرداخته شد. سپس روایات و سیره ایشان با تاکید بر رابطه زوجی شان، انتخاب شد.

    یافته ها

      یافته های به دست آمده شامل مضمون هسته ای ازدواج متعالی بود که دربرگیرنده پنج مضمون اصلی  1)فضایل مبتنی بر جهان بینی اسلامی 2)فضایل فردی 3) فضایل رابطه ای 4)فضایل والدینی و 5) فضایل اجتماعی بود. هریک از مضامین اصلی نیز شامل مضامین فرعی و مصادیق مرتبط با آن بود. 

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش، بیان گر این امر است که مضامین فرعی کفویت مبتنی بر جهان بینی، علاقه مندی، ازدواج آسان، صمیمیت، احترام متقابل، همدلی، تفاهم، همکاری، همراهی سیاسی و اجتماعی، مسیولیت پذیری، تعهد، قداست رابطه زوجی، رضایت زناشویی از عوامل زوجی موثر  ازدواج موفق در سیره امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) است. بر اساس عوامل شناسایی شده، مدل مفهومی ازدواج موفق بر اساس سیره زندگی امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) طراحی شد.

    کلیدواژگان: ازدواج موفق، سیره حضرت امیرالمومنین، سیره حضرت صدیقه
  • ویدا حسینی، احمد امانی* صفحات 32-74
    هدف

    هدف این فراتحلیل، تعیین میزان اثربخشی برنامه های آموزش پیش از ازدواج بر انتظارات زناشویی بود.

    روش

    این پژوهش با استفاده از تکنیک فراتحلیل و با یکپارچه کردن نتایج تحقیقات مختلف، اندازه اثر برنامه های آموزش پیش از ازدواج را مشخص می نماید. در مجموع 8 پژوهش قابل قبول از لحاظ روش شناختی انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. منابع جستجوی داده ها، پایگاه اطلاعات علمی، پایگاه مجلات تخصصی نور، بانک اطلاعات نشریات ایران و پرتال جامع علوم انسانی بود. تجزیه و تحلیل داده ها و محاسبه اندازه اثر با استفاده از نرم افزار CMA3 و شاخص gهدجز انجام شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این فراتحلیل نشان داد که میزان تاثیر برنامه های آموزش پیش از ازدواج بر انتظارات زناشویی (55/1) است (001/0>P) که مطابق جدول کوهن اندازه ی اثر بزرگ ارزیابی می شود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که برنامه های آموزش پیش از ازدواج می تواند به عنوان روشی مناسب برای تغییر انتظارات زناشویی در مراکز درمانی و آموزشی استفاده شود.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، برنامه های آموزشی، پیش از ازدواج، انتظارات زناشویی
  • مسعود تقدسی، محمدنقی فراهانی*، مرتضی منطقی صفحات 48-85
    هدف

    هدف این پژوهش، شناسایی شاخص های تغییرات ازدواج قانونی و شرعی و رسمی، از سال 1357 تا سال 1401 است.

    روش

    برای دستیابی به اهداف تعیین شده از روش کیفی (گراندد تیوری اشتراوس و کوربین) استفاده شد. 10 متخصص روان شناس حوزه ازدواج با میانگین 6/30 سال تجربه و فعالیت تخصصی در زمینه رابطه زوجی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده  و تا حد اشباع نظری مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. داده ها ثبت، کدگذاری و سپس در قالب مفاهیم، مقولات فرعی و مقولات اصلی طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    تحلیل تجربه حرفه ای متخصصین در مورد ازدواج منجر به شناسایی 138 کد ثانویه، 27 مفهوم، 8 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی شد. تغییرات در عوامل برون زوجی، بین زوجی و فردی مقولات اصلی این پژوهش محسوب می شوند. تغییرات در عواملی نظیر، نقش ها، پدیده طلاق، میزان اثرگذاری جامعه، آموزه های اجتماعی، رسانه ها، افزایش آگاهی جامعه، ویژگی جمعیت شناختی، تجارب اجتماعی، سیاست گذاری ها، مسایل اقتصادی، نوگرایی، درآمیختگی فرهنگی، نگرش ها، مسایل مذهبی، نقش خانواده، میزان نفوذ اطرافیان، طبیعت رابطه، روابط بین دو جنس، بی وفایی، تعهد نسبت به مسیولیت ها، سوءمصرف مواد/ دارو / الکل، نیازها، انتخاب همسر، انگیزش، دانش زندگی، گشودگی به تجربه جدید، هویت فرد، مورد اشاره قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد ازدواج در طول سال های (1357-1401) متاثر از تغییرات در عوامل درون فردی، بین زوجی و برون زوجی بوده است. ازنقطه نظر اصلاح وضع نامطلوب ازدواج در زمان انجام پژوهش، سیاست گذاری های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باثبات و سازنده، ضروری به نظر می رسد.  همچنین درنظرگرفتن شرایط روز جامعه و جهان، پرداختن به آموزش های متناسب با تغییرات به وجود آمده، توجه به هویت فردی و نیازهای نسل جدید، نیز می تواند در سامان دادن به وضعیت ازدواج کمک کند.

    کلیدواژگان: ازدواج، زوج درمانگر، عوامل فردی، عوامل درون زوجی، عوامل برون زوجی
  • رویا حیدری، منصور سودانی*، غلامرضا رجبی، رضا خجسته مهر صفحات 86-113
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه انتخاب همسر در فرزندان طلاق بود.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. شرکت کنندگان پژوهش حاضر شامل 6 زن و 4 مرد در آستانه ازدواج و دارای تجربه طلاق والدین شهر کرمانشاه در سال 1401 بود. شرکت کننده ها به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و نمونه گیری تا زمان رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا داده ها ثبت و کدگذاری شد و سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش شامل 6 مضمون اصلی و 19 مضمون فرعی از تجارب زیسته مشارکت کنندگان بود که مضمون های فرعی شامل نگرش منفی اجتماعی، مشکلات تمایز نایافتگی از خانواده، مشکلات روان شناختی، مشکلات ارتباطی با همسر و خانواده همسر، احساس ارزشمندی به عنوان فردی متفاوت از والدین، سازگاری و ساختن زندگی متفاوت از والدین بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که فرزندان طلاق در زمان تشکیل زندگی و ازدواج، تجارب منفی دارند که می تواند منجر به انتخاب اشتباه یا ناسازگاری و مشکلات سلامت روان در آنها شود اما از طرفی آنها تجارب مثبتی نیز دارند که باعث می شود از اشتباهات والدین درس گرفته و به دنبال آموزش و خدمات آموزشی و مشاوره برای بهبود رضایت زندگی زناشویی خود باشند و بتوانند زندگی بهتر از والدین خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: انتخاب همسر، فرزندان طلاق، پدیدارشناسی، پژوهش کیفی
  • محمد ثناگویی زاده* صفحات 114-143
    هدف

    کیفیت زناشویی یکی از سازه های مهم درون فرهنگی برای پیش بینی پایداری ازدواج و رضایتمندی زناشویی است ولی توافقی برای مولفه های آن وجود ندارد. این مطالعه با هدف مرور مطالعات کیفیت زناشویی در مطالعات ایرانی درصدد است مولفه های مرتبط با کیفیت زناشویی را در این مطالعات استخراج نموده و به مولفه های منسجمی دست یابد.

    روش

    روش پژوهش در این مقاله به صورت یک مطالعه توصیفی از نوع مرور سیستماتیک بود و جامعه آماری نیز کلیه مقالات پژوهشی با عنوان کیفیت زناشویی در ایران طی سال های (1401-1389) بود. روش نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد که پس از جستجو و انجام فرایند غربالگری و ارزیابی کیفیت مقالات، تحلیل نهایی بر 36 مقاله صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های کیفیت زناشویی در مطالعات ایرانی شامل شش عامل معنویت الهی در زندگی، صمیمیت در روابط، توافق در روابط، مدیریت و برنامه ریزی، توزیع عادلانه قدرت و روابط متعهد است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش هریک از عوامل مرتبط با کیفیت زناشویی می تواند پایداری ازدواج و رضایتمندی آن را پیش بینی کند. بنابراین مشاوران خانواده لازم است شش عامل کیفیت زناشویی را در روابط همسران ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: مرور سیستماتیک، کیفیت زناشویی، مطالعات ایرانی، پایداری ازدواج
  • فاطمه طهماسبی زاده، امیر پناه علی*، بهزاد شالچی، سید داود حسینی نسب صفحات 144-171
    هدف

    در زوجین با تجربه خیانت مشکلات فراوانی وجود دارد و یکی از روش های موثر در این حیطه، طرحواره درمانی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر تعدیل دلزدگی و ارتقا رضایت زناشویی در افراد خیانت کننده در ازدواج انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل مراجعین خیانت کننده به مرکز مشاوره ساحل در شهر تهران طی زمستان 1400و بهار 1401 بودند. تعداد نمونه 40 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه (هر گروه 20 نفر) شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایشی تحت مداخله طرحواره درمانی قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه ی رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه ی دلزدگی زناشویی پاینز بود. برای تجزیه و تحلیل از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که طرحواره درمانی بر تعدیل هر سه مولفه دلزدگی زناشویی و نیز ارتقا همه مولفه های رضایت زناشویی غیر از مدیریت مالی و روابط با فرزندان، در افراد خیانت کننده در ازدواج به طور معنادار اثربخش است (01/0 >p). 

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که طرحواره درمانی در تغییر جنبه های دلزدگی و رضایتمندی زناشویی مفید است و می تواند در کاهش مشکلات خانوادگی و روان شناختی افراد خیانت کننده استفاده گردد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، خود تمایزیافتگی، خیانت
  • میلاد سعیدی، حسین کشاورز افشار*، ابراهیم نعیمی صفحات 172-199
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفی رشد هویت شغلی مشاوران تازه کار خانواده در بافت روابط اجتماعی و بین فردی انجام شد.

    روش

    به لحاظ روش شناختی، این پژوهش با رویکرد کیفی و روش داده بنیاد به انجام رسید. جمعیت مورد مطالعه شامل 12 نفر  از نومشاوران خانواده شهر تهران در 6 ماهه اول سال 1401 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و دارا بودن ملاک های ورود، انتخاب و در پژوهش مشارکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. داده های حاصل از مصاحبه ها، با بهره گیری از روش تحلیل مقایسه مداوم استراوس و کوربین (2014) در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سیر رشد هویت شغلی نومشاوران خانواده دارای مضامین اصلی اهمیت شغل، تعهد و مرکزیت شغلی، دلبستگی شغلی، ابعاد محض و کاربردی هویت مشاوره ای، و جهت گیری حرفه ای در شغل است. این سیر نشان می دهد که برای یک مشاور خانواده در ابتدای سیر رشدی، مشاوره اهمیتی دوچندان یافته و در ادامه به هسته مرکزی هویت وی تبدیل می شود؛ در نهایت نیز یک مشاور سعی می کند تا مرحله حرفه ای شدن پیش برود.

    نتیجه گیری

    هویت مشاوران، عمدتا دارای ماهیتی بین فردی است. تلاش برای رفاه اجتماعی و مسیولیت در قبال اجتماع نقطه ثقل هویت شغلی نومشاوران خانواده است.

    کلیدواژگان: هویت شغلی، روابط بین فردی، مشاوران تازه کار خانواده، داده
|
  • Javad Khodadadi Sangdeh, Helia Parhizkari* Pages 4-31
    Aim

    The purpose of this study was to present a conceptual model of successful marriage based on the life style of Imam Ali (AS) and Sediqeh Tahereh (SA).

    Methods

    In this fundamental study, content analysis methodology was used.

    Findings

    For this purpose, all available resources in this field were studied and led to the identification of the core themes of the research that include individual virtues, couples virtues, social virtues and religious virtues. Each of the core themes was related to the main themes and to the sub themes provided with examples of each of the themes.

    Conclusion

    The results from this study indicates that there is a match between subsidiary themes based on world-view, interest, easy marriage, intimacy, mutural respect, empthay, understanding, cooperation, social and political similarity, being responsible, commitment, holiness of couple relation, marital satisfaction are effective factors in successful marital factors in Imam Ali (A) and Sedigheh (SA) way of life. Based on the recognized factors, conceptual model of marriage based on the lifestyle of Imam Ali (A) and Hazrat Sedigheh (SA) was designed.

    Keywords: Successful marriage, life style of Imam Ali (A), life style of Sediqeh (SA), conceptual pattern
  • Vida Hoseini, Ahmad Amani* Pages 32-74
    Aim

    The purpose of this meta-analysis study was to determine the effectiveness of premarital education programs on marital expectations.

    Methods

    This study uses meta-analysis technique and integrates the results of different researches to determine the effect size of premarital education programs. A total of 8 methodologically acceptable studies were selected and meta-analysis was performed on them. Data search sources were Scientific Database, Iranian Journal Database and Comprehensive Humanities Portal. Data analysis and effect size calculation were performed using CMA3 software and hedge g index.

    Findings

    The findings of this meta-analysis showed that the effect of premarital education programs on marital expectations is (1.55) (P <0.001) which is evaluated as a large effect according to Cohen's table.

    Conclusion

    It seems that premarital education programs can be used as a suitable way to reduce marital expectations in medical and educational centers.

    Keywords: Meta-analysis, training programs, premarital, marital expectations
  • Masood Taghadossi, Mohamad Naghi Farahani*, Morteza Manteghi Pages 48-85
    Aim

    The purpose of this research was to identify the indicators of changes in marriage from 1978 to 2022.

    Methods

    To achieve the set goals, qualitative method (Strauss and Corbin's Grounded Theory) was used. Ten psychologist experts in marrage field with an average of 30.6 years of specialized activity in the field of couple relationship were selected using the purposeful sampling method and interviewed in depth until theoretical saturation. The data were recorded, coded and then classified in the form of concepts, sub-categories and main categories.

    Findings

    The analysis of the professional experience of experts led to the identification of 138 secondary codes, 27 concepts, 8 sub-categories and 3 main categories. Changes in extra-spousal, inter-spousal and individual factors are the main categories of this research. Changes in factors such as roles, the phenomenon of divorce, the degree of influence of society, social teachings, the media, increasing the awareness of society, demographic characteristics, social experiences, policies, economic issues, modernization, cultural integration, attitudes, religious issues, the role of the family, the nature of relationship, relationships between the sexes, infidelity, commitment to responsibilities, drug/alcohol abuse, needs, choosing a spouse, motivation, knowledge of life, openness to new experience, and individual identity have been mentioned.

    Conclusion

    This research showed that marriage during the years (1978-2022) was affected by changes in intra-individual, inter-spousal and extra-spousal factors. From the point of view of correcting the unfavorable situation of marriage at the time of research, stable and constructive economic, social and cultural policies seem necessary. Also, taking into account the current conditions of the society and the world, dealing with trainings that are appropriate to the changes that have occurred, paying attention to the individual identity and the needs of the new generation, can also help in arranging the marriage situation

    Keywords: marriage, couple therapist, qualitative study
  • Roya Heydari, MANSOUR SODANI*, Gholam Reza Rajabi, Reza Khojastehmehr Pages 86-113
    Aim

    This study aimed to investigate the experience of spouse selection in children of divorce.

    Methods

    The present study was a qualitative phenomenological type. The present study's statistical population included 6 women and 4 men who wanted to divorce and had experienced the divorce of their parents in Kermanshah in 2022. The participants were selected by the available sampling method and the sampling continued until data saturation. The data were first recorded and coded to analyze the data, and then they were analyzed using the thematic analysis method.

    Findings

    The results of the research included 6 main themes and 19 sub-themes of the participants' experiences. The sub-themes included negative social attitude, problems of not being distinguished from the family, psychological problems, communication problems with the spouse and the spouse's family, feeling valuable as a person different from the parents, and adapting and building a life different from the parents.

    Conclusion

    The results of the research showed that the children of divorce have negative experiences during the formation of life and marriage, which can lead to wrong choices or incompatibility and mental health problems in them. On the other hand, they also have positive experiences that make them learn from their parent's mistakes and seek education and counseling services to improve their marital life satisfaction and lead a better life than their parents.

    Keywords: Choosing spouse, children of divorce, phenomenology, qualitative research
  • Mohammad Sanagoie Zadeh* Pages 114-143
    Aim

    Marital quality is one of the important structures for predicting the marriage stability and marital satisfaction, but there is no agreement on its components. The aim of this study is to review Iranian literature on the subject of marital quality, to extract the marital quality components in these studies and to arrive at an integrated list of components.

    Methods

    The research method was a systematic review and the statistical population included all research articles of marital quality in Iran during (2010-2022). The sampling method was purposeful and included searching and performing the screening process and evaluating the quality of articles, leading to the final analysis on thirty six articles.

    Findings

    Results showed that marital quality components classified into six factors: divine spirituality in life, intimacy in relationships, adaptation in relationships, management and planning, fair distribution of power, and committed relationships.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, each of the factors related to marital quality can predict the stability of marriage and its satisfaction. Therefore, family counselors need to improve the six factors of marital quality in the relationship for spouses.

    Keywords: Systematic review, marital quality, Iranian studies, marriage stability
  • Fateme Tahmasibizadeh, Amir Panah Ali*, Behzad Shalchi, Seyed Daoud Hosseini Nesab Pages 144-171
    Aim

    There are many problems in couples who experience infidelity, and one of the effective methods in this area is schema therapy. The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of schema therapy on boredom and marital satisfaction in people who cheat in marriage.

    Methods

    The current research was semi-experimental. The statistical population of the current research included clients who had experience cheating and had visited Sahel Counseling Center in Tehran during the winter and spring of 2022. The sample of 40 people were selected by purposful sampling method and randomly divided into two groups (20 people in each group) including experimental and control groups. The experimental group underwent schema therapy intervention and the control group did not receive any interventions. The measurement tools included the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and the Pines Marital Discomfort Questionnaire. Multivariate analysis of covariance test was used for analysis.

    Findings

    The results showed that schema therapy is significantly effective in modulating all three components of marital dissatisfaction as well as improving all components of marital satisfaction except financial management and relationships with children (p<0.01).

    Conclusion

    In general, the results of this research showed that schema therapy is useful in changing aspects of loneliness and marital satisfaction and can be used to reduce family and psychological problems of people who cheated.

    Keywords: Schema therapy, marital dissatisfaction, marital satisfaction, infidelity
  • Milad Saeidi, Hossein Keshavarz Afshar*, Ebrahim Naeimi Pages 172-199
    Aim

    The present study was conducted with the aim of qualitatively investigating the growth of career identity of novice family counselors in the context of social and interpersonal relationships.

    Methods

    In terms of methodology, this research was carried out with a qualitative approach and grounded theory method (data base). The study population included 12 family counselors in Tehran with inclusion criteria in the first 6 months of 1401 (Persian calendar), who were selected and participated in the research using the purposeful sampling method. A semi-structured interview was used to collect data. The data obtained from the interviews were analyzed using the method of constant comparative analysis of Strauss and Corbin (2014) in three stages of open, central and selective coding.

    Findings

    The results showed that the career identity growth of new family counselors has the main themes of importance of job, commitment and job centrality, job attachment, pure and practical aspects of consulting identity, and professional orientation in the job. This course shows that for a family counselor at the beginning of his development, counseling becomes twice important and later becomes the central core of his identity. Finally, a consultant tries to advance to the stage of becoming a professional.

    Conclusion

    The identity of counselors is mainly interpersonal in nature. Striving for social well-being and responsibility towards the community is the center of gravity of the occupational identity of family counselors

    Keywords: Occupational identity, interpersonal relationships, novice family counselors, grounded theory