فهرست مطالب

نشریه دین و سلامت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه عسکریان، غلامرضا ثناگوی محرر*، حسین جناآبادی صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    دوران نوجوانی به دلیل تغییرات روانی و فیزیولوژیکی از حساس ترین دوران های رشدی است و این مسیله سبب می شود بیشتر نوجوانان وضعیت روان شناختی پایداری را تجربه نکنند و معمولا با مشکلات رفتاری فراوانی رودررو می شوند. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مقابله دینی بر سلامت عمومی و سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری در دختران نوجوان دارای مشکلات رفتاری است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش تمام دختران نوجوان دارای مشکلات رفتاری مراجعه کننده به مرکز مشاوره آموزش وپرورش ناحیه 6 شهر مشهد در سال تحصیلی 98-99 بودند. در این پژوهش 24 نفر از بین دانش آموزان دارای مشکلات رفتاری که نمره بالاتری در پرسش نامه مشکلات رفتاری آخنباخ CBCL  نسخه والدین کسب نمودن، انتخاب گردیدند و با روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه 12 نفره جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش در طول هشت جلسه هفتگی تحت آموزش مهارت های مقابله دینی قرار گرفتند. از پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ) و پرسش نامه سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری  (BIS/BAS) برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و تحلیل کواریانس یک متغیره در نرم افزار spss 21 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد آموزش مهارت های مقابله دینی موجب افزایش معنادار در عامل سلامت عمومی کلی (88/0) در مقیاس اضطراب و کارکرد اجتماعی بالاترین افزایش و در عامل سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری مقیاس پاسخ دهی به پاداش (80/0) شده است  (001/0 >p).

    استنتاج

    با توجه به یافته های پژوهش، مهارت های مقابله دینی به منظور افزایش سلامت عمومی و بهبود سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری در دختران نوجوان دارای مشکلات رفتاری موثر بوده است بنابراین پیشنهاد می شود مشاوران از مهارت های مقابله دینی برای فعالیت با نوجوانان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، سیستم های بازداری، فعال سازی رفتاری، دختران دارای مشکلات رفتاری، آموزش مهارت های مقابله دینی
  • فاطمه طالبیان، طاهره یعقوبی* صفحات 14-22
    زمینه و هدف

    تامین درست نیازهای معنوی دانشجویان زمینه ی رشد انسان سالم و موفق را فراهم می کند. تاب آوری از متغیرهایی است که در سلامت دانشجو تاثیرگذار و در سازگاری با مشکلات کمک کننده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط نیاز معنوی با تاب آوری در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی هم بستگی است و جامعه ی آماری تمام دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودند که 175 نفر از دانشجویان به صورت نمونه گیری تصادفی وارد مطالعه شدند. برای ارزیابی از ابزار مقیاس نیاز معنوی و مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری توصیفی و آمار استنباطی و آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس استفاده شد و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 25 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که نیاز معنوی دانشجویان با تاب آوری رابطه ی معنی دار منفی دارد (000/0 = P و 5/0- = r) و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون نشان داد که نیاز ایمنی جویی معنوی، خودشکوفایی معنوی، دوستی با خدا، کرامت نفس و تعلق به خدا به ترتیب بیشترین سهم را در پیش بینی تاب آوری داشتند. همچنین 2/38 درصد تاب آوری دانشجویان را می توان از نیاز معنوی پیش بینی کرد.

    نتایج

    توصیه می شود که در سیستم آموزشی پرستاری به پرورش نیازهای معنوی دانشجویان توجه ویژه ای شود تا در راه افزایش تاب آوری دانشجویان پرستاری گام های اثربخشی برداشته شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان، پرستاری، آموزش، موفقیت، احترام
  • سید علی هاشمی، طاهره شاکری* صفحات 23-35

    تاثیر متقابل تن و روان و وابستگی سلامت هر یک به دیگری از مهم ترین موضوعات موردتوجه در قرآن کریم و متون دینی و اصول شش گانه طب ایرانی است .تحقق این امر معلول عوامل متعددی است که به دو بعد جسمانی و روانی انسان باز می گردد. قرآن برای یادآوری لزوم توجه به سلامت جسم و روح، توصیه های مختلفی را بیان نموده است. حکمای طب ایرانی نیز برای حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری ها، اصول شش گانه را همگرا با آموزه های اسلامی مطرح نمودند. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی درصدد بررسی تاثیر متقابل سلامت جسم و روان در آموزه های اسلامی و اصول شش گانه طب ایرانی، در قرآن و متون دینی وکتب مرجع طب ایرانی است. طبق یافته های پژوهش در قرآن وآموزه های اسلامی تغذیه، ورزش، ایمان، اسلام، ازدواج، دعا و بسیاری از مولفه های دیگر بر سلامت جسم و روان تاثیرگذار هستند و در طب ایرانی اصول شش گانه ی خواب و بیداری، هوا، خوردنی ها و نوشیدنی ها، حرکت و سکون، احتباس و استفراغ و اعراض نفسانی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار برسلامت جسم و روان محسوب می شوند. دانشمندان طب ایرانی با همت و تمسک به آیات قرآن و روایات، اصول شش گانه کامل و جامعی را برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری ها و اصلاح سبک زندگی مطرح کردند که کامل تر از اصول مکاتب دیگر است چراکه اسلام کامل ترین دین است و بهترین دستورات را بیان نموده است.

    کلیدواژگان: اسلام، سلامت جسم و روان، تاثیرمتقابل، سته ضروریه، طب ایرانی
  • مرتضی دارابی نیا، حسین جلاهی، مصطفی معلمی* صفحات 36-43

    با مطالعه «کتاب الماء» اثر ماندگار ابوعبدالله محمد ازدی، درمی یابیم که این رساله فاخر، صرفا فرهنگ نامه ای پزشکی، مبتنی بر تجویزات طبی و مداوای بیماری های جسمی و روحی نیست؛ بلکه نگارنده ی حاذق آن، درجایگاه فقیهی متبحر، محدثی متکلم، متخلق و مدافع حقوق بیمار، مجموعه فوایدی را خلق نموده که آکنده از علم افزایی است و در عین برخورداری کامل از دانش طبی روزگار خویش، استناداتی به آیات و احادیث برای فهم شایسته احکام پزشکی ارایه کرده است. این مطالعه بر آن است تا به عنوان نمونه، بخش های منتخبی از استنادات قرآنی، حدیثی و توصیه های بصیرت زای اخلاقی و حقوق بیماران را در این کتاب بیان کرده و با تحلیل و واکاوی برخی مضامین آن، ترکیبی از علم طبابت و آموزه های دینی را از دانشمندی فقیه و پارسا به نمایش بگذارد. این پژوهش یک مطالعه ی تحلیل محتوا است که در آن مطالب «کتاب الماء» موردمطالعه و جستجو قرار گرفته است. استنادات به قرآن و حدیث استخراج و تحلیل گردید. یافته های این تحقیق نشان می دهد ابوعبدالله محمد ازدی در مقام یکی از بارزترین اطبای زمان خود، احاطه کاملی بر آیات و روایات داشته و به نحو شایسته ای از آن ها به عنوان موید استنباطات طبی خود بهره جسته است. همواره بر رعایت اخلاق پزشکی و حقوق بیماران اصرار ورزیده است.

    کلیدواژگان: کتاب الماء، طبیب متاله، ابو محمد عبدالله ازدی، اخلاق و حقوق بیمار
  • شمس الدین رضایی*، نبی شمسایی، جلیل مرادی صفحات 44-54
    سابقه و هدف

    ترویج مبانی نظری اسلام نقش بسیار ویژه ای در تعیین رفتارهای فردی و اجتماعی دانشجویان دارد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش دروس عمومی مبانی نظری اسلام بر هویت دینی و تاب آوری تحصیلی دانشجویان علوم ورزشی دانشگاه ایلام است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان مقطع کارشناسی رشته ی علوم ورزشی دانشگاه ایلام است که از این تعداد، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس (غیراحتمالی) در دو گروه آزمایش و کنترل به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید؛ بدین ترتیب که به منظور جمع آوری پیشینه و مبانی نظری پژوهش از روش کتابخانه ای و برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه استاندارد هویت دینی خوشاوی (1390) و تاب آوری تحصیلی سامویلز و وو (2009) استفاده شد که روایی و پایایی آن ها نیز مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد بین دو گروه آزمایش و کنترل (در سطح اطمینان 95 درصد) پس از آموزش دروس عمومی مبانی نظری اسلام در متغیر هویت دینی تفاوت معناداری وجود دارد (042/0= sig، 05/0≥P)، اما در متغیر تاب آوری تحصیلی تفاوت معناداری مشاهده نمی شود (095/0=sig، 05/0 P>). بنابراین آموزش دروس عمومی مبانی نظری اسلام بر هویت دینی دانشجویان تربیت بدنی و علوم ورزشی گروه آزمایش تاثیر مستقیم و معناداری دارد، اما بر تاب آوری تحصیلی آن ها تاثیر معناداری ندارد.

    استنتاج

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش دروس عمومی مبانی نظری اسلام بر هویت دینی تاثیر دارد؛ بنابراین آموزش دروس عمومی مبانی نظری اسلام می تواند باعث بهبود هویت دینی دانشجویان شود. ازاین رو مدیران فرهنگی دانشگاه ها می توانند از این روش مداخله به منظور بالابردن هویت دینی دانشجویان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش، دین، تاب آوری، تربیت بدنی، دانشجویان
  • سعیده حسینی، زهره محمودی*، منصوره یزدخواستی، فرنوش معافی غفاری، ماهرخ دولتیان، سید حمیدرضا کامران راد صفحات 55-64
    سابقه و هدف

    بارداری یکی از دوران های پراسترس زندگی زنان است. عوامل متعددی مانند سلامت معنوی در سازگاری مادر با این دوران می توانند موثر باشند. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط تنش و نگرانی بارداری با سلامت معنوی طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر به صورت توصیفی در سال 1400 بر روی 352 زن باردار واجد شرایط مراجعه کننده به مراکز منتخب دانشگاه علوم پزشکی قزوین و به صورت در دسترس تا تکمیل حجم نمونه انجام شد. اطلاعات به وسیله ی دو پرسش نامه و یک چک لیست، شامل چک لیست مشخصات فردی و اجتماعی، پرسش نامه ی سلامت معنوی پولتسن الیسون و پرسش نامه ی تنش و نگرانی بارداری جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS25 و آزمون رگرسیون خطی به منظور بررسی ارتباط تنش و نگرانی بارداری با سلامت معنوی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس یافته های حاضر، میانگین سن زنان شرکت کننده 8/1±6/28، نمره ی سلامت معنوی 9/14±3/104 و تنش و نگرانی بارداری 8/20±2/37 بود. نتایج آزمون ANOVA نشان داد که سلامت معنوی با متغیر تعداد بارداری ارتباط معناداری داشت (012/0=P). تنش و نگرانی بارداری با تعداد بارداری (001/0>P)، تعداد زایمان (001/0>P) و تعداد فرزندان (001/0>P) ارتباط معنی داری داشته اند. همچنین، براساس نتایج رگرسیون خطی، متغیر سلامت معنوی (216/0-B=) با تنش و نگرانی ارتباط معنی داری داشت و پیش گویی کننده ی منفی بود. به عبارتی، با افزایش یک نمره سلامت معنوی، 302/0 واحد از تنش و نگرانی کاهش می یابد.

    بحث و نتیجه گیری

    سلامت مادران همواره از موضوعات مهم بهداشتی کشورها بوده است. در مطالعه‎ ی حاضر، ارتباط سلامت معنوی و تنش و نگرانی بارداری تایید شد؛ بر همین اساس، می توان از این تجربه به منظور کمک به مادران برای مدیریت تنش و نگرانی بارداری کمک گرفت.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، تنش، نگرانی، بارداری، مادران
  • سید حسین حسینی کارنامی*، عباس علیپور، رویا ملک زاده صفحات 65-78

    با اپیدمی کروناویروس، بعضی از ظاهر گرایان با تمسک به برخی از احادیث، ازجمله حدیث «لاعدوی» و تلفیق آن با بعضی از آموزه های طب سنتی، سرایت نکردن همه ی بیماری ها را نتیجه گرفتند. این نوع نگرش موجب تقابل با طب مدرن، انکار سرایت بیماری واگیردار، رعایت نکردن مسایل بهداشتی و در نتیجه، شیوع بیماری، افزایش هزینه های سلامت و نگاه منفی به آموزه های اسلامی شد. پژوهش حاضر با استفاده از منابع معتبر کتابخانه ای و مقالات مرتبط، به روش تحلیل محتوا و با هدف بررسی اجتهادی و استنباطی «موضوع سرایت بیماری از نگاه فقهی و حدیثی» انجام گرفت و با یافته های پزشکی جدید تطبیق داده شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نگرش به حدیث لاعدوی، از نظر روش تحقیق در علم رجال و درایه و فقه الحدیث بحث برانگیز است و برخی از راویان آن ضعیف هستند و صدور آن از پیامبر اسلام (ص) ایراد دارد. از نظر دلالت نیز افزون بر تعارض با مسلمات تجربه های بشری در زمینه های پزشکی، مداخله ها و تحلیل های فراوانی برای آن وجود دارد و به فرض پذیرش نفی سرایت بیماری در این حدیث، باید گفت که فقط از بیماری واگیردار خاصی مانند «گری» در حیوانات که در حدیث درباره ی آن بحث شده، نفی سرایت شده است. با عنایت به اشکالات فراوان بر سند و دلالت حدیث بر سرایت نکردن بیماری و نیز صراحت برخی از احادیث به وجود امکان و وجود سرایت بیماری، مراقبت های بهداشتی، قرنطینه، فرار از بیماری و رعایت فاصله گذاری اجتماعی در هنگام شیوع بیماری، امری عقلانی و مشروع و واجب است.

    کلیدواژگان: سرایت، بیماری مسری، کرونا، حدیث شناسی، فقه پزشکی
|
  • Somayeh Askarian, Gholamreza Sanagouye Moharer*, Hossein Jenaabadi Pages 1-13
    Context and Objectives

    Adolescence stands out as a critical phase marked by intricate psychological and physiological shifts, often leading to unstable mental states and subsequent behavioral challenges. This study aimed to explore the impact of instruction in religious coping strategies on the overall well-being and regulation of behavioral inhibition and activation systems among adolescent girls struggling with behavioral difficulties.

    Methodology

    This quasi-experimental study utilized a pre-test and post-test design with a control group. The research encompassed adolescent girls facing behavioral issues who sought guidance from the Counseling Center of the Ministry of Education in District 6 of Mashhad during the academic year of 2019-2020. The sample included 24 students exhibiting behavioral struggles, identified through higher scores on the parent version of the Achenbach Child Behavior Checklist (CBCL). Random selection formed two groups, each consisting of 12 cases. The experimental group partook in an 8-week program focused on religious coping skills. Data collection involved the General Health Questionnaire (GHQ) and the Behavioral Inhibition/Activation Systems Scale (BIS/BAS). Data were analyzed in SPSS software (version 21) using descriptive metrics and univariate analysis of covariance.

    Results

    The findings revealed significant enhancements induced by religious coping skills training. Significant increases were observed in the overall general health factor (0.88) in the anxiety and social functioning scale (highest increase), as well as the behavioral inhibition/activation systems factor in response to the reward scale(0.80), all at a significance level of P < 0.001.

    Conclusion

    The outcomes underscore the efficacy of religious coping skills in fostering enhanced overall health and augmenting the regulation of behavioral inhibition/activation systems for adolescent girls facing behavioral challenges. Consequently, it is recommended that counselors incorporate religious coping techniques into their strategies when working with adolescents.

    Keywords: Adolescent girls with behavioral issues, Behavior regulation, General well-being, Religious coping strategies
  • Fatemeh Talebian, Tahereh Yaghouby* Pages 14-22
    Background and purpose

    Proper provision of students' spiritual needs provides the basis for healthy and successful human development. Resilience is a variable that influences students' health and helps them adapt to people's problems. The present study aimed to determine the relationship between spiritual needs and resilience in nursing students of Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    The present study was conducted based on a descriptive correlational design, and the statistical population included all nursing students of Mazandaran University of Medical Sciences. A total of 175 students were included in the study by random sampling. The religious need scale and Connor and Davidson resilience scale were used for data collection. The data were analyzed in SPSS software (version 25) using descriptive and inferential statistics, independent t-tests, and analysis of variance.

    Results

    The results of this research demonstrated that students' spiritual needs and resilience had a significant negative relationship (r=-0.5) (P=0.000). Moreover, regression analysis revealed that the need for spiritual safety, spiritual self-actualization, friendship with God, self-respect, and belonging to God, respectively, had the largest contribution to the prediction of resilience. Furthermore, 38.2% of students' resilience can be predicted from spiritual needs.

    Conclusion

    It is recommended to pay special attention to the spiritual needs of students in the nursing education system so that effective steps can be taken to increase the resilience of nursing students.

    Keywords: Achievement, Education, Nursing, Respect, Students
  • Seyed Ali Hashemi, Tahereh Shakeri* Pages 23-35

    The mutual influence of the body and the mind and the dependence of the health of one on the other is among the most important topics of attention in the Holy Quran, religious texts, and the six principles of Iranian medicine. The realization of this matter is the result of several factors which are related to the physical and mental dimensions of human beings. The Quran has provided various recommendations to remind to pay attention to the health of the body and soul, to maintain health, and to prevent diseases; in the same vein, the Iranian medical scholars proposed six principles that converge with Islamic teachings. The present study, using a descriptive and analytical method, aimed to investigate the mutual influence of physical and mental health in Islamic teachings and the six principles of Iranian medicine in the Quran, religious texts, and reference books of Iranian medicine.According to research findings in the Quran and Islamic teachings, nutrition, exercise, faith, Islam, marriage, prayer, and many other components have an effect on physical and mental health, and in Iranian medicine, the six principles of sleep and wakefulness, air, food and drinks, Movement and stillness, retention and vomiting, and emotional symptoms are considered to be the most important factors affecting physical and mental health.Iranian medical scholars by adhering to the verses of the Quran and traditions, put forward complete and comprehensive six principles to maintain health, prevent diseases, and improve lifestyle, which there may not be principles as comprehensive in other schools as this one, due to the fact that Islam is the most complete religion and it has given the best instructions.

    Keywords: Iranian medicine, Islam, Mental, physical health, Mutual influence, Necessary Sixes
  • Morteza Darabinia, Hossein Jalahi, Mostafa Moallemi* Pages 36-43

    By studying "Kitab al-Ma'a" the enduring work by Abu Abdullah Muhammad Azdi, we find that this treatise is not just a medical encyclopedia based on medical prescriptions and the treatment of physical and mental diseases; rather, its admirable author, sometimes in the guise of a well-versed jurist, and a scholar of hadith, and a defender of the rights of the patient, created a work with  accumulated knowledge.Altough his work contains latest medical knowledge but he has provided medical references to verses and hadiths for better understanding. The current study aims to present some examples of  references to Quranic verses and hadiths, and  some insightful ethical and legal advices about patients rights in the work of this distinguished physician.The analysis of those advices  shows a combination of medical sciences and religious teachings in his work as a jurist and pious scholar. This research is a content analysis study in which the contents of "Kitab al-Ma'a" were studied and searched, and references to Quran and Hadith were extracted and analyzed. The findings of this research showed that Abu Abdullah Mohammad Azadi, as one of the most prominent doctors of his time, had a complete understanding of verses and traditions and used them to confirm his medical conclusions, emphasized on the observance of medical ethics, and insisted on observing medical ethics and the rights of patients.

    Keywords: Abu Mohammad Abdullah Azdi, Ethics, rights of the patient, Kitab al-Ma'a, Tabib Matala
  • Shammseddin Rezaei*, Nabi Shamsaei, Jalil Moradi Pages 44-54
    Background and objectives

    Promoting the theoretical foundations of Islam has a role in determining the individual and social behavior of students. Therefore, this study aimed to investigate the effect of teaching general courses on the theoretical foundations of Islam on the religious identity and academic resilience of Sports Science students at Ilam University.

    Materials and Methods

    The method of this study was a quasi-experimental type of pretest-posttest design with a control group. The statistical population was all undergraduate students in the field of Sports Science at Ilam University, of whom 30 people were selected as the study sample and divided into two experimental (15 people) and control (15 people) groups using the available (non-probability) sampling method. Library and field methods were used to collect data. The library method was used to collect the background and theoretical foundations of the study, and two standard questionnaires, including Khoshavi’s Religious Identity (2012) and the Academic Resilience of Samuels and Woo, were used to collect data. Their validity and reliability were also confirmed. For data analysis, univariate and multivariate analyses of covariance statistical tests were used with SPSS software (version 24).

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the two experimental and control groups (at a 95% confidence level) after teaching general courses on the theoretical foundations of Islam regarding the variable of religious identity (sig=0.042, P≤0.05). However, no significant difference was observed in the academic resilience variable (sig=0.095, P>0.05). Therefore, teaching general courses on the theoretical foundations of Islam has a direct and significant effect on the religious identity of Sports Science students, but it does not have a significant effect on their academic resilience.

    Conclusion

    The results of the study showed that teaching general courses on the theoretical foundations of Islam has an effect on religious identity. Therefore, teaching these courses can improve students’ religious identity. Moreover, the cultural managers of universities can use this method of intervention in order to promote the religious identity of students.

    Keywords: Physical education, Religion, Resilience, Students, Teaching
  • Saeideh Hosaini, Zohreh Mahmoodi*, Mansoureh Yazdkhasti, Farnoosh Moafi Ghafari, Mahrokh Dolatin, Seyed HamidReza Kamran Rad Pages 55-64
    Background

    Pregnancy is one of the most stressful periods in a woman's life. Several factors, such as spiritual health, can affect mothers' adaptation to these conditions. The present study aimed to investigate the relationship between stress during pregnancy and spiritual health.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was conducted in 2021 on 352 eligible pregnant women referring to selected centers of Qazvin University of Medical Sciences. Sampling was performed via the convenience method and continued until data saturation. The information was collected by two questionnaires and a checklist, including a social personality checklist, Poltsen-Ellison spiritual health questionnaire, and Pregnancy-Related Anxiety Questionnaire (PRAQ). The data were analyzed in SPSS  statistical software (version 25) using a linear regression test to examine the relationship between pregnancy stress and and spiritual health.

    Results

    Based on the present findings, the mean age of participating women was 28.6±1.8 years, the spiritual health score was 104.3±14.9, and the pregnancy anxiety score was 37.2±20.8. The results of the ANOVA test demonstrated that spiritual health was correlated with the number of pregnancies (P=0.012). Pregnancy stress showed a significant relationship with gravida (P<0.001), parity (P<0.001), and the number of children (P<0.001). Moreover, based on the linear regression results, spiritual health (B=-0.216) had a significant relationship with stress and was a negative predictor. In other words, an increase of one score of spiritual health decreases stress by 0.302.

    Conclusion

    Maternal health has been one of the most important health issues in countries. The present study confirmed the relationship between spiritual health and pregnancy stress. Accordingly, this experience can be used to help mothers manage pregnancy stress and anxiety.

    Keywords: Anxiety, Mothers, Pregnancy, Spiritual health, Stress
  • Seyed Hossein Hosseini Karnami*, Abbas Alipour, Roya Malekzadeh Pages 65-78
    Background and objectives

    With the epidemic of coronavirus, based on the content of some hadiths, including the famous hadith "La'Adwi", and combining and comparing it with some teachings of traditional medicine, some appearanceists declared that all diseases are non-contagion. This attitude was in opposition to modern medicine and in denial of the spread of infectious diseases, which resulted in non-observance of health issues and consequently led to the spread of the disease, increase in the costs of the health sector, and the negative view of researchers towards Islamic teachings.

    Materials and Methods

    The current research was carried out using reliable library sources, related articles, and the content analysis method. This inferential study aimed to investigate “disease transmission from the viewpoint of medical jurisprudence and hadith" and then adapt the findings to new medical results.

    Results

    Findings of the present research revealed that the superficial attitude towards the hadiths and its teachings is harmful, and the attitude towards the hadiths in this matter, including the hadith of La'Adawi, is controversial from the point of view of many scholars. Moreover, some of its narrators are unreliable and the fact that the source of this hadith is the Prophet of Islam is questionable. In terms of implication, in addition to its conflict with the facts of human experience in the medical field, there are many analyzes for it. Assuming the acceptance of the negation of the spread of the disease in this hadith, it should be said that only the transmission of a specific infectious disease such as "Scabies" in animals that was the subject of question in the hadith was denied.

    Conclusion

    By taking into account the problems of authenticity, reliability, and the implication of the hadith concerning the non-transmission of the disease, as well as definivity of some hadiths regarding the possibility, existence, and spread of the disease, taking health care measures, quarantine, avoiding the disease, and observing social distancing during the disease outbreak is a rational, legitimate, and bligatory decision to make.

    Keywords: Contagion, Contagious disease, Corona, Hadithology, Medical jurisprudence