فهرست مطالب

دانشکده پزشکی زابل - سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1402)

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر کاظم زاده، سهیلا ربیعی پور، سعیده علی زاده * صفحات 45-54
    مقدمه

    خودسوزی، یکی از روش های اقدام به خودکشی بین زنان ایرانی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل مرتبط با خودسوزی و ارتباط آن با اضطراب، افسردگی و استرس در بین زنان سنین باروری اجرا شد.

    شیوه ی مطالعه: 

    مطالعه ی حاضر به شیوه ی توصیفی- تحلیلی در زنان خودسوخته ی بستری در بخش سوختگی بیمارستان امام خمینی ارومیه در طی سال های1400-1399 انجام شد. 19 زن در سنین باروری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه ی افسردگی، اضطراب و استرس DASS-21 بود.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در این طرح، 7/79 ± 29/57 سال بود. نیمی از زنان ساکن مناطق روستایی بوده و در منزل پدرشوهر زندگی می کردند. اکثریت آن ها متاهل، خانه دار و کرد زبان بوده، میزان درآمد و وضعیت اقتصادی پایین و تحصیلات زیر دیپلم داشتند و بیشتر آن ها با نفت اقدام به خودسوزی کرده بودند. 89/5 درصد شرکت کنندگان افسردگی بسیار شدید، 94/5 درصد اضطراب بسیار شدید، 52/6 درصد استرس بسیار شدید داشتند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که میزان افسردگی، اضطراب و استرس در زنانی که اقدام به خودکشی به طریق خودسوزی کرده اند در حد بالایی وجود دارد. پیشنهاد می شود اقدامات خاصی در جهت اصلاح فرهنگ حاکم بر منطقه ی شمال غرب کشور انجام شود تا شاید باری از دوش مشکلات زنان این منطقه کاسته شود.

    کلیدواژگان: خودسوزی، خودکشی، زنان، اضطراب، افسردگی، استرس
  • ذاکر سعیدی نژاد، فرزاد مظلومی راد، آناهید پوزش، محمدامین قطعی، نادر دبیری* صفحات 55-63
    مقدمه

    کووید-19 خطرناک ترین ویروس خانواده ی کرونا ویریده (Coronaviridae) محسوب می شود. کووید-19 با روش (Reverse transcription polymerase chain reaction) RT-PCR از نمونه های سواب بینی و اروفارنکس تشخیص داده می شود. مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی ویژگی های بالینی، پاراکلینیکی و دموگرافیک بیماران کووید-19 بستری در بیمارستان شهید جلیل شهر یاسوج در دو گروه RT-PCR+ و RT-PCR- انجام شد.

    شیوه ی مطالعه: 

    مطالعه ی حاضر، مطالعه ای توصیفی گذشته نگر می باشد که با بررسی پرونده ی 330 بیمار به روش نمونه گیری تصادفی انجام شد.

    یافته ها

    در اکثر ویژگی های دموگرافیک از جمله سن و جنس تفاوت معنی داری بین دو گروه RT-PCR+ و RT-PCR- وجود نداشت. ارتباط معنی داری بین نتیجه ی تست RT-PCR و علایم بالینی تب، سردرد، اختلال در حس بویایی، اختلال در حس چشایی، کابوس و سنگینی در قفسه ی سینه مشاهده شد (0/05 > p value). ارتباط معنی داری بین نتایج RT-PCR و تعداد نوتروفیل ها، BUN و پلاکت ها از لحاظ آماری مشاهده شد (0/05 > p value).

    نتیجه گیری

    به کمک برخی از علایم بالینی همچون از دست دادن حس چشایی، بویایی و تب می توان در مراحل اولیه ی بیماری که تست RT-PCR بیمار به علت بار ویروسی کم منفی است، برای تشخیص بیماری کووید-19 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، واکنش زنجیره ای پلیمراز ترانس کریپتاز معکوس
  • سلیمان سراوانی، جواد پورصمیمی * صفحات 64-70
    مقدمه

    بیماری خودایمنی اسکلروز متعدد با التهاب و تخریب بافت عصبی مشخص می شود. شواهدی از تاثیر عوامل تغذیه ای بر بروز و سیر بیماری وجود دارد. الگوی غذایی، عامل مهمی در پیش آگهی بیماری مزمن است. این مطالعه جهت بررسی وضعیت الگوی تغذیه ای و کیفیت زندگی بیماران ام اس طراحی شد.

    شیوه ی مطالعه: 

    تعداد 40 بیمار مبتلا به ام اس که طی یک سال گذشته جهت دریافت خدمت و دارو به انجمن ام اس و هلال احمر شهر زابل مراجعه کرده اند، در مرحله ی اولیه ثبت نام قرار گرفتند. در نهایت 30 بیمار وارد مطالعه شدند که در سه نوع رژیم غذایی (ناسالم، مدیترانه ای و سنتی) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سن، قد و وزن زنان به ترتیب 1/8 ± 35/69 سال، 1/25 ± 162/69 سانتی متر و 2/36 ± 64/0 کیلوگرم بود. مردان نیز از میانگین های سنی 4/22 ± 40/57 سال، قد 2/54 ± 175/29 سانتی متر و وزن 3/78 ± 71/14 کیلوگرمی برخوردار بودند. اکثریت بیماران زن و مرد به ترتیب با سطح تحصیلی متوسطه (56/52 درصد) و (57/14 درصد) بودند. 61/89 درصد بیماران از الگوی غذایی مدیترانه ای پیروی نمودند. 82/6 درصد از زنان و 71/42 درصد مردان از اختلال روانی در سطح کم، رنج می بردند. بیشترین میزان فراوانی شاخص توده ی بدنی به گروه زنان در سطح سوم با فراوانی 39/13 درصد و کم ترین آن به گروه چهارم، 8/69 درصد تعلق داشت. 63/33 درصد بیماران، هیچ نوع ورزشی انجام نمی دادند. 6/7 درصد بیماران با بیشترین میزان ورزش، هیچ علامتی از اختلالات فیزیکی نداشتند. شاخص وضعیت اقتصادی با سطح کیفی خوب در گروه زنان و مردان به ترتیب 34/78 و 42/85 درصد بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، الگوی مدیترانه ای، جذاب ترین و میزان اختلالات فیزیکی بیش از روانی بود. مشخص شد که ارایه ی آموزش های لازم در اصلاح الگوی غذایی بیماران می تواند در مدیریت علایم بیماری بسیار کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: اسکلروز متعدد، بیماری خودایمن، تعذیه، الگوی تغذیه ای، سیستم عصبی مرکزی
  • مجید مقیسه *، ساناز میرزایان شانجانی، عبدالعلی بنائی فر، یاسر کاظم زاده، سعید صداقتی صفحات 71-82
    مقدمه

    دوکسوروبیسین، دارویی فراگیر در درمان انواع سرطان ها است که به دلیل عوارض متعدد مصرف آن محدود شده است لذا پژوهش حاضر اثر تمرین هوازی و مصرف نانو میسل کورکومین بر میزان فعالیت BAX، BCL2 و غلظت MDA در مسمویت قلبی ناشی از دوکسوربیسین در موش های مبتلا به سرطان پستان بوده است.

    شیوه ی مطالعه: 

    در این پژوهش که از نوع بنیادی و از نظر کنترل متغیرها به صورت تجربی بود، 24 موش ماده بالب سی به طور تصادفی به 4 گروه بیمار دوکسوربیسین، بیمار دوکسوروبیسین و تمرین، بیمار دوکسوروبیسین و مکمل نانوکورکومین و بیمار دوکسوروبیسین، تمرین هوازی ومکمل تقسیم شدند. القای سرطان پستان با سلول های MC4-L2 انجام شد. دوکسوروبیسین mg/kg2 به صورت زیرصفافی به تعداد 6 مرتبه و در روزهای 1، 7، 14، 21، 28 و 35 تزریق شد. برنامه ی هوازی 5 جلسه در هفته به مدت 42 روز با افزایش سرعت نوارگردان در هر دو هفته شامل 14، 16 و 18 متر بر دقیقه و مصرف نانوکورکومین با دوز mg/k100 بود. داده های جمع آوری شده با آنالیز واریانس دوطرفه و سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    یافته ها

    6 هفته تمرین هوازی هیچ گونه تاثیری در فعالیت BCL2 و غلظت MDA نداشته بود ولی به طور معنی داری سبب کاهش میزان فعالیت BAX شده بود. مصرف مکمل نانوکورکومین به مدت 6 هفته سبب کاهش میزان فعالیت BAX و غلظت MDA و سبب افزایش معنی دار میزان فعالیت BCL2 شده بود. انجام 6 هفته تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل نانوکورکومین بر میزان فعالیت BAX و غلظت MDA بی تاثیر بوده اما سبب افزایش فعالیت BCL2 شده بود (0/05 > p value).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی و مصرف مکمل نانوکورکورمین مجزا و یا همزمان می تواند در کاهش عوارض سمیت قلبی داروی دوکسوروبیسین در بیماران مبتلا به سرطان پستان موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی دوکسوربیسین، سرطان پستان، نانو میسل کورکومین
  • رزگار فرجی، نسرین مقیمی، مهدیه فتوک کیایی، انور محمدی بانه، پژمان شریفی، ناصر رشادمنش، سیامک واحدی* صفحات 83-89
    مقدمه

     کم کاری تیرویید، از جمله اختلالاتی است که با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی همراه است. یکی از اولین پاسخ های به تجویز هورمون تیرویید، کاهش مقاومت عروقی سیستمیک و افزایش خروجی قلب و انقباض قلب است.

    شیوه ی مطالعه: 

    در این مطالعه که بصورت نیمه تجربی (بصورت قبل و بعد) انجام شد، 50 بیمار مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی غدد و داخلی بیمارستان توحید سنندج (دو گروه 25 نفره دریافت کننده ی دارو و گروهی که دارو دریافت نکردند) بر اساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. فشارخون، ضربان قلب و نوار قلب توسط فوق تخصص قلب و عروق انجام شد.

    یافته ها

     میانگین سنی بیماران شرکت کننده در مطالعه 7/74 ± 48/0 سال بود. از نظر مقایسه ی بیماران دریافت کننده ی دارو و گروه دیگر، از نظر توزیع جنسی و سن، نتایج نشان داد؛ دو گروه تفاوت معنی دار آماری باهم نداشتند (0/05 < p value) اما از نظر مقایسه ی شاخص های فشارخون و ضربان قلب در مراحل قبل و بعد، در دو گروه نشان داد تفاوت معنی دار آماری بین دریافت کنندگان دارو و بیمارانی که دارو دریافت نکردند از نظر فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در مرحله ی قبل مداخله، مشاهده شد (0/01 > p value).

    نتیجه گیری

     توجه ویژه به بیماران هایپوتیروییدی با توجه به نتایج بدست آمده و کنترل، پیگیری و برنامه ریزی برای این بیماران، توسط دست اندکاران امر و مسوولین حوزه ی بهداشت و سلامت، مهم و ضروری به نظر می رسد و می بایست مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هیپوتیروئید، فشارخون، نوار قلب، هورمون درمانی
  • حمیده احتشام * صفحات 90-96
    مقدمه

     یکی از شاخص های ارزیابی عملکرد مراکز درمانی، زمان انتظار بیماران در دریافت خدمات است. هدف از این پژوهش، تعیین میزان رضایت از سیستم نوبت دهی کلینیک بیمارستان چمران فردوس از دیدگاه بیماران در سال 1399 می باشد.

    شیوه ی مطالعه: 

    مطالعه ی حاضر، توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی می باشد.. جامعه ی پژوهش، بیماران مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان چمران فردوس در سال 1399 بودند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ی محقق ساخته شامل سه بخش میزان رضایت از سیستم نوبت دهی اینترنتی، تلفن گویا و حضوری بود. برای آنالیز داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.

    یافته ها

     بررسی ها نشان داد بیشتر افراد (40 درصد) روش نوبت دهی تلفنی را انتخاب می کنند و کمترین میزان استفاده مربوط به روش حضوری با 16/8 درصد است. در ارتباط با روش نوبت دهی اینترنتی، 35 درصد رضایت پایین، 60 درصد، رضایت متوسط و 5 درصد، میزان رضایت را بالا گزارش کردند. در ارتباط با روش نوبت دهی تلفنی، 59 درصد رضایت پایین، 40 درصد، رضایت متوسط و تنها یک درصد رضایت را در سطح بالا ارزیابی کردند. در مورد نوبت دهی حضوری، 84 درصد رضایت پایین، 8 درصد، رضایت متوسط و 8 درصد نیز رضایت بالا را گزارش کردند.

    نتیجه گیری

     مقوله ی رضایت مندی دارای ابعاد گسترده و چند وجهی است، شاید بتوان با به کارگیری سیستم های پذیرش پیشرفته به ارتقاء رضایت مندی بیماران کمک کرد، ولی ضرورت توجه به تمامی ابعاد و جوانب احساس می گردد.

    کلیدواژگان: تنظیم قرار ملاقات، تلفن، رضایت بیماران
|
  • Jafar Kazemzadeh, Soheila Rabiepoor, Saeedeh Alizadeh * Pages 45-54
    Background

    Self-immolation is one of the most common methods of suicide among Iranian women. This study was designed and conducted to investigate factors related to self-immolation and its association with depression, anxiety, and stress in women of reproductive age.

    Methods

    The present descriptive-analytical study was performed on self-immolated women admitted to the burn ward of Imam Khomeini Hospital in Urmia during the years 2021-2020 the nineteen women of reproductive ages were included in the study through convenience and census. Data collection tools included a demographic questionnaire and DASS-21.

    Results

    The average age of the participants in this project was 29.57 ± 7.79 years. About half of the women lived in rural areas and lived in the house of their father-in-law and lived with him. And the wife's family stated. Most of them were married, housewives and Kurdish speakers had low incomes and economic status and undergraduate education, and most of them had set themselves on fire with oil. 89.5% of the participants had severe depression, 94.5% had severe anxiety, and 52.6% had severe stress.

    Conclusion

    This study showed that the rate of depression, anxiety, and stress is high in women who have attempted suicide by self-immolation. It is suggested that special measures be taken to reform the culture of the northwestern region of the country to perhaps reduce the burden of the problems of women in this region.

    Keywords: Self-immolation, Suicide, Women, Anxiety, Depression, Stress
  • Zaker Saeidinezhad, Farzad Mazloomirad, Anahid Puzesh, Mohammad Amin Ghatee, Nader Dabiri * Pages 55-63
    Background

    COVID-19 is considered the most dangerous virus of the coronavirus family. COVID-19 is detected by RT-PCR from nasal and oropharyngeal swab samples. The present study was conducted to compare the clinical, paraclinical, and demographic characteristics of COVID-19 patients admitted to Shahid Jalil Hospital in Yasuj City in two RT-PCR+ and RT-PCR- groups.

    Methods

    The present study is a retrospective descriptive study. Which was done by reviewing the files of 330 patients by random sampling method.

    Results

    There was no significant difference between RT-PCR+ and RT-PCR- groups in most of the demographic characteristics, including age and gender. A significant correlation was observed between the RT-PCR test result and the clinical symptoms of fever, headache, impaired sense of smell, impaired sense of taste, nightmares, and heaviness in the chest (p value < 0.05). A statistically significant relationship between RT-PCR results and the number of neutrophils, BUN, and platelets was observed (p value < 0.05).

    Conclusion

    With the help of some clinical symptoms such as loss of sense of taste, smell, and fever, it can be used to diagnose COVID-19 disease in the early stages of the disease when the patient's RT-PCR test is negative due to low viral load.

    Keywords: COVID-19, Reverse transcriptase polymerase chain reaction
  • Soleyman Saravani, Javad Poursamimi * Pages 64-70
    Background

    The autoimmune disease of multiple sclerosis is characterized by inflammation and nerve tissue destruction. There are documents for the nutritional factors' effects on the occurrence and disease cycle. Food pattern is an essential factor in chronic disease prognosis. This study was designed to investigate the status of the nutritional pattern and quality of life of MS patients.

    Methods

    The number 40 MS patients who have been referred to Zabol Red Crescent and MS Association for Services and Medicine during the past year were enrolled in the initial stage of registration. Finally, 30 patients were included in the study and were examined in three types of diet (unhealthy, Mediterranean, and traditional).

    Results

    Their Mean ± SD of age, height, and weight of women and men were (35.69 ± 1.8; 40.57 ± 4.22.) years, (162.69 ± 1.25; 175.29 ± 2.54) cm, and (64.0 ± 2.36; 71.14 ± 3.78) kg respectively. The majority of women and men were at the high school level 56.67% and 57.14% respectively. 61.89 percent of patients followed the Mediterranean pattern. 82.6% of the women and 71.42% of the men suffered from low levels of mental disorders. The most frequency of body mass index belonged to the women group in the third level (39.13%) and the lowest to the fourth group (8.69%). 63.33% of the patients did not do any type of sports. 6.7% of patients with high activity did not have any symptoms of physical disorders. The economic index of the good level in the women and men was 34.78% and 42.85% respectively.

    Conclusion

    In this study, the Mediterranean pattern was the most attractive, and the number of physical disorders was more than the number of mental. It was uncovered that providing the required training for modifying dietary patterns can be very effective in the management of disease symptoms.

    Keywords: Multiple sclerosis, Autoimmune Disease, Healing, Nutritional pattern, Central nervous system
  • Majid Moghiseh*, Sanaz Mirzayan Shanjani, Abdul Ali Banaifar, Yaser Kazemzadeh, Saeed Sedaghati Pages 71-82
    Background

    Doxorubicin is a universal drug in the treatment of all types of cancers, which is limited due to its many side effects. Therefore, the present study has investigated the effect of aerobic exercise and the use of curcumin nano micelles on the activity levels of BAX, BCL2, and MDA concentration in doxorubicin-induced cardiotoxicity in mice with breast cancer.

    Methods

    In this research, which was of a fundamental type and controlled experimentally, 24BalbC female rats were randomly divided into 4 groups: doxorubicin, doxorubicin patient and exercise, doxorubicin patient and nano curcumin supplement and doxorubicin patient, exercise and supplement. Breast cancer induction was done with MC4-L2 cells. Doxorubicin 2mg/kg was injected subcutaneously 6 times on day 28, 21, 14, 7, 1 and 35. The aerobic program consisted of 5 sessions per week for 42 days with an increase in the speed of the treadmill every two weeks including 14, 16, and 18 meters per minute and the use of nano curcumin at a dose of 100mg/k. The collected data were analyzed with a two-way analysis of variance with a significance level of 0.05 in the tests.

    Results

    6 weeks of aerobic training had no effect on BCL2 activity and MDA concentration, but it significantly decreased BAX activity. Taking nano curcumin supplement for 6 weeks decreased BAX activity and MDA concentration and significantly increased BCL2 activity. Conclusion 6 A week of aerobic training along with nano curcumin supplementation did not affect BAX activity and MDA concentration, but it caused an increase in BCL2 activity (p value < 0.05).

    Conclusion

    Aerobic exercise and the use of curcumin nano micelle supplement separately or at the same time can be effective in reducing the cardiac toxicity of doxorubicin in patients with breast cancer.

    Keywords: Doxorubicin aerobic exercise, Breast cancer, Curcumin nano micelle
  • Rezgar Faraji, Nasrin Moghimi, Mahdiyeh Fotouk Kiai, Anvar Mohammadi Baneh, Pezhman Sharifi, Naser Rashadmanesh, Siamak Vahedi * Pages 83-89
    Background

    Hypothyroidism is one of the disorders that is associated with an increased risk of cardiovascular disease. One of the first responses to thyroid hormone administration is to reduce systemic vascular resistance and increase cardiac output and heart contraction.

    Methods

    In this study, which was performed as a quasi-experimental study (before and after), 50 patients were referred to the endocrinology and internal medicine clinic of Towhid Hospital in Sanandaj (in two groups of 25 patients receiving medication and the group that did not receive medication) They were included in the study based on inclusion and exclusion criteria. Blood pressure, heart rate, and ECG were performed by a cardiologist after recording them.

    Results

    The mean age of patients participating in the study was 48.0 ± 7.74 years. Compared the patients receiving the drug and the other group, in terms of sex distribution and age, showed results; There was no statistically significant difference between the two groups (p value > 0.05) However, in terms of comparing blood pressure and heart rate indices in the before and after stages, the two groups showed a statistically significant difference between patients receiving medication and patients who did not receive medication in terms of systolic and diastolic blood pressure in the previous phase of hormone therapy (p value < 0.01).

    Conclusion

    Special attention to hypothyroid patients according to the obtained results, Control, follow-up, and planning for these patients, by those involved in the matter and those responsible for the health sector, seems important and necessary and should be taken into consideration.

    Keywords: Hypothyroidism, Blood pressure, ECG, Hormone therapy
  • Hamideh Ehtesham * Pages 90-96
    Background

    One of the indicators for evaluating the performance of medical centers is the waiting time of patients to receive services. The purpose of this research is to determine the level of satisfaction with the appointment system of Chamran Ferdous Hospital clinic from the patient's point of view in 2019.

    Methods

    The current study is a cross-sectional descriptive-analytical study that was conducted in 2019. The population of this research was all patients referred to the clinic of Chamran Ferdous Hospital. To collect data, a researcher-made questionnaire was used, which included three sections: satisfaction with the online, telephone, and face-to-face appointment system.

    Results

    Examining the usage rate of the research community of all kinds of scheduling methods indicates that most people choose the telephone scheduling method with a frequency of 40% and the lowest usage rate is related to the face-to-face method with 16.8%. Regarding the online appointment method, 35% reported low satisfaction, 60% reported moderate satisfaction, and 5% reported high satisfaction. About the telephone appointment method, 59% rated low satisfaction, 40% moderate satisfaction, and only 1% rated high-level satisfaction. And about face-to-face appointments, 84% reported low satisfaction, 8% reported moderate satisfaction, and 8% reported high satisfaction.

    Conclusion

    It may be possible to improve patient satisfaction by using advanced reception systems, but the need to pay attention to all dimensions and aspects is felt.

    Keywords: Appointments, Schedules, Telephone, Patient satisfaction