فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 102 (تابستان 1402)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 102 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حمیدرضا نیکبخت*، هادی خسروسرشکی صفحات 11-34

    امروزه در متن بسیاری از قراردادهای بین المللی که یک طرف آن دولت و طرف دیگر شخص خارجی است و به عنوان قراردادهای دولتی شناخته می شوند و اغلب آنها نیز قراردادهای سرمایه گذاری می باشند، شرط داوری وجود دارد، و داوری بین المللی معمول ترین روش برای حل و فصل اختلافات ناشی از این قراردادها بشمار می رود. اصولا قواعد داوری حاکم بر این اختلافات، قواعد داوری تجاری بین المللی متداول داوری های سازمانی یا موردی است. در سال های اخیر، با توجه به حضور دولت ها در این داوری ها تحولاتی در قواعد و برگزاریآن ها رخ داده است. پیدایش نهاد «همیار دادگاه» یا ذینفع غیر مستقیم در داوری سرمایه گذاری، یکی از مهمترین تحولات این نظام داوری محسوب می شود. «همیار دادگاه» شخص ثالثی نسبت به طرفین اختلاف می باشد که به دلیل وجود نفعی برای او در تصمیم دادگاه، به درخواست وی یا بنا به تشخیص دادگاه، بیانیه ای از طرف او برای کمک به تصمیم صحیح دادگاه، در پرونده مطروحه در دادگاه ثبت می شود. در این مقاله تلاش شده است ضمن معرفی این نهاد، نقش آن در داوری های سرمایه گذاری اخیر و تحلیل کارکرد نهاد مذکور تبیین گردد.

    کلیدواژگان: همیار دادگاه یا ذینفع غیرمستقیم، نظریات همیاری، داوری سرمایه گذاری بین المللی
  • سید قاسم زمانی، سید علی حسینی آزاد*، مجید زحمتکش صفحات 35-60
    دیوان اروپایی حقوق بشر که بر اساس کنوانسیون اروپایی حقوق بشر پای به عرصه ی وجود نهاد، مرجع نظارتی بر حقوقی است که در کنوانسیون اروپایی حقوق بشر برای اتباع دول عضو کنوانسیون به رسمیت شناخته شده است. دعاوی مطروحه نزد دیوان در طول حیات پنجاه و اندی ساله اش، بیشتر در شکل دعاوی افراد علیه دولت ها بوده است و این امر باعث شده است که دولت ها مواجه با یک سری تصمیمات حقوق بشری شوند که همسویی با آن ها برای دولت های مزبور الزامی بوده است. از اینرو دیده می-شود که دیوان قادر است نظر به جایگاه و اختیاراتی که دارد موجب اثرگذاری بر نظام های داخلی کشورهای عضو شود. دیوان مزبور تاثیراتی را از حیث ساختاری، نهادی، قانون گذاری، اجرایی و قضایی بر نظام حقوق بشر داخلی کشورهای عضو شورای اروپا نهاده است. هرچند میزان اثرگذاری کیفی دیوان بر ارتقا نظام حقوق بشر داخلی قابل انتقاد به نظر می رسد، اما از حیث هنجاری، دیوان تاثیرات شگرفی را بر کارایی مقررات کنوانسیون در نظام های داخلی داشته و از این جهت موجبات پویایی و کارآمدی هرچه بیشتر سند مزبور را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: دیوان اروپایی حقوق بشر، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، شورای اروپا، مراجع منطقه ای حقوق بشری
  • محسن صفری*، سید ساسان قدسی صفحات 61-88

    در نگرش اقتصادی به مسیولیت مدنی، کارایی، یعنی به حداکثر رساندن ثروت، مبنای توجیه قواعد است. مسیولیت مدنی از طریق کاهش هزینه های اداری، توزیع زیان در بین اعضای جامعه، الزام افراد به درونی کردن هزینه های خارجی فعالیت و رعایت احتیاط جهت جلوگیری از وقوع حوادث، منجر به کاهش مجموع هزینه های حوادث و در نتیجه افزایش ثروت و کارایی می شود. در این مقاله قاعده مسیولیت تضامنی، با رویکرد تحلیل اقتصادی و معیار کارایی بررسی شده و مشخص گردید اعمال این قاعده، حسب اینکه عاملان ورود زیان از وضعیت ملایت یکدیگر مطلعند باشند یا خیر و همچنین باتوجه به ماهیت حادثه، میتواند آثار متفاوتی داشته باشد که تنها در چند صورت منجر به کارایی میشود : در جاییکه عاملان ورود زیان از وضعیت ملایت یکدیگر اطلاع نداشته باشند، هم در حوادث با احتیاط مشترک و هم در حوادث با احتیاط جانشینی، مسیولیت تضامنی از طریق ایجاد بازدارندگی، منجر به کارایی میشود؛ در جاییکه یکی از عاملان ورود زیان، ملی و دیگری غیرملی بوده و از این وضعیت نیز آگاه باشند، اعمال مسیولیت تضامنی علاوه براینکه در حوادث با احتیاط مشترک، منجر به رعایت احتیاط و تحقق کارایی خواهد شد، از طریق کاهش هزینه های اداری نیز منجر به حصول کارایی می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، مسئولیت تضامنی، کارایی، احتیاط مشترک، احتیاط جانشینی
  • مهدی شمس شمیرانی*، منصور امینی صفحات 89-112

    دعوای گروهی در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی با تاکید بر فنلاند؛ تجربه ای برای ایران چکیدهدر حالی که ایالات متحده آمریکا نهاد دعوای گروهی را در زمینه موضوعات گسترده ای پذیرفته و اجرای خصوصی با نظارت دادگاه را بر اجرای عمومی ترجیح داده و همچنین در خصوص دعاوی گروهی روش خروج محور را الزامی کرده و به جز دعاوی مطالبه خسارت در سایر دعاوی حق خروج اعضاء از گروه سلب شده ، اما برخی از کشورهای اروپایی دارای نظام حقوقی نوشته از جمله فنلاند، نسبت به نسخه آمریکایی دعوای گروهی، با احتیاط کامل برخورد کرده و با بد بینی و توسل به استدلال های منتقدان، تلاش نموده اند که ضمن شناسایی دعوای گروهی در قوانین خود، موضوع ها و حوزه مورد اعمال را تا حد ممکن کاهش دهند. از سوی دیگر، برخی از این کشورها، روش ورود محور را اصل قرار داده و اجرای عمومی را بر اجرای خصوصی مرجح دانسته اند. در مقابل، موافقان نسخه آمریکایی، معتقدند که مخالفان هیج استدلال تجربی و عملی برای بد بینی خود ارایه نداده و مهمترین دلیل عدم پذیرش این نهاد به سبک آمریکایی، لابی گری و سازش های پشت پرده خواندگان بالقوه، یعنی صاحبان صنایع بزرگ با مقامات دولتی و قانون گذاران بوده است. آمارهای موجود از قلت دعاوی گروهی مطروحه در این کشورهای اروپایی و نتایج نه چندان موثر از این دعاوی، می تواند حاکی از عدم کارایی مطلوب روش اتخاذی آنان باشد.

    کلیدواژگان: دعوای گروهی، روش ورود محور، روش خروج محور، اجرای عمومی، اجرای خصوصی
  • مصطفی فضائلی* صفحات 113-140
    جامعه بین المللی امروزه عموما این واقعیت را پذیرفته است که تروریسم در همه اشکال و نمودهایش، یکی از جدی ترین تهدیدها علیه صلح و امنیت بین المللی است و هرگونه عملیات تروریستی با قطع نظر از نوع انگیزه، زمان، مکان و عاملانش، وصف مجرمانه دارد. منطقه غرب آسیا و خاورمیانه، به ویژه افغانستان، طی دهه های اخیر از کانون های عملیات تروریستی در جهان بوده و در همین زمان، این منطقه مخاصمات مسلحانه بین المللی و غیربین المللی متعددی را شاهد بوده و در مواردی این دو پدیده در هم آمیخته اند و سبب طرح این مساله گردیده که چه رابطه ای میان عملیات تروریستی و مخاصمات مسلحانه وجود دارد؟ عملیات تروریستی، که بخشی از خشونت های مرتبط با مخاصمات مسلحانه را تشکیل می دهند، تابع کدام نظام حقوقی است؟ حقوق بین الملل بشردوستانه و حقوق بین الملل کیفری بر آن حاکم است یا اعمالی مجرمانه است که هرچند در بستر مخاصمه مسلحانه واقع شده اما، تابع حقوق داخلی کشورهای ذیربط و مشمول تعهدات بین المللی دولتها در زمینه مبارزه با تروریسم است؟ یا هم زمان مشمول هر دو دسته مقررات حقوقی خواهد بود؟ بررسی این مساله با نگاهی به وضعیت افغانستان وجهه همت این پژوهش است، مقاله حاضر با بهره گیری از داده های کتابخانه ای و رویه های بین المللی و به روش توصیفی- تحلیلی به اثبات این فرضیه کوشیده است که عملیات تروریستی مرتبط با مخاصمات مسلحانه می تواند همزمان مصداق عناوین مجرمانه متعدد بوده و همچنین مشمول حقوق داخلی و حقوق بین الملل بشردوستانه و حقوق بین الملل کیفری باشد و موجب مسیولیت بین المللی دولت یا دولت های ذیربط و مسیولیت کیفری ا فراد گردد.
    کلیدواژگان: تروریسم، مخاصمات مسلحانه، حقوق بین الملل بشردوستانه، افغانستان
  • رضا اسلامی، مهشید آجلی لاهیجی* صفحات 141-166
    مشروعیت از جمله مفاهیم مهم اما پیچیده در نظام حقوق بین الملل است. پیچیدگی این مفهوم نیاز به یافتن معیار مشخصی برای ارزیابی مشروعیت در حقوق بین الملل را مطرح می کند. از این رو، در پاسخ به این سوال که در حقوق بین الملل با چه سنجه ای می توان به تبیین مشروعیت پرداخت، سه الگوی کلی طراحی گردیده است. در ابتدا مشروعیت به معنای مقبولیت نزد مردمان و نهادهای قاعده ساز در حقوق بین الملل بحث شده و در عین حال، به این مسیله توجه می شود که شبهاتی در مورد کارآمدی الگوهای اخیر قابل طرح می باشد. از این رو، در نهایت، ترسیم الگویی مبتنی بر ارزش های جامعه بین المللی برای سنجش مشروعیت که نتیجه محوری را در راس معرفت خود قرار دهد، از ضروریات ارزیابی مشروعیت در بستر نظم حقوقی موجود در نظر گرفته می شود. از این رو، فرضیه این پژوهش بر تعبیر مشروعیت به تطابق با ارزش های جامعه بین المللی، به عنوان مناسب ترین الگو برای ارزیابی مشروعیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: مشروعیت، نظام حقوق بین الملل، مقبولیت، قانونی بودن، ارزش ها
  • شهرام ابراهیمی* صفحات 167-188

    تصویب نامه ی قانونی دوم فوریه 1945 فرانسه در خصوص کودکان و نوجوانان بزهکار ، با سه ربع قرن حیات و هفتاد و پنج بار اصلاح، اگرچه در فرهنگ جامعه حقوقی این کشور به خوبی مستقر شده بود و حتی نسبت به آن، تعلق خاطرجدی وجود داشت،لیکن در نهایت، در سال 2021 نسخ و «قانون عدالت کیفری کودکان و نوجوانان» جایگزین آن شد.حقوق کیفری اطفال در این قانون،علاوه بر پیش بینی یک ماده مقدماتی مشتمل بر اصول راهبر برگرفته از تصویب نامه 1945 و رویه قضایی اطفال که تا حدودی استقلال شکلی آن را تقویت کرد، با سه تغییر اساسی در قلمرو «سن مسیولیت»،«تدابیرتربیتی»و آیین دادرسی» مواجه شده است.موقعیت بزه دیده نیز تا حدود زیادی ارتقا یافت به طوری که اکنون در مدت زمانی 2 ماه از تاریخ تشکیل پرونده، یک پاسخ قضایی در خصوص درخواست جبران خسارت دریافت می کند.بستر تولد و نیز فرآیند تصویب این قانون، دلایل توجیه کننده،اصول و فلسفه حاکم بر آن و نیز حدود استقلال حقوق کیفری اطفال در این مقاله بررسی شده است.

    کلیدواژگان: عدالت، کیفری، اطفال
  • زهرا محمودی، مهدی منتظر*، حمیدرضا آدابی، عیسی خیری صفحات 189-224
    این مقاله درصدد یافتن نقش رسیدگی قضایی در بحران های مالی با شدت های متفاوت، در دو نظام حقوقی ایران و انگلیس در سه-بخش به رشته تحریر درآمده است.در بخش اول موضوع «بحران پیش از توقف» مطرح و «قرارداد ارفاقی» موجود در دو نظام حقوقی مورد بررسی قرار گرفت و «توافق نامه اختیاری» با نهادهای مشابه یا ممکن در ایران مقایسه گردید. «استمهال» نیز به عنوان حمایت قانونی در این دوران پیش نهاد شده است. در بخش دوم برای «بحران پس از تاریخ توقف»، «آیین اداره فعالیت» و «طرح تجدید ساختار» درانگلستان با «قرارداد ارفاقی» موضوع قانون تجارت ایران ونهادهای موقتی موجود مقایسه شد وحمایت قانونی«ممنوعیت درج شرط فسخ» نیز برای-بنگاه متوقف، پیش نهاد گردید و نهایتا برای «بنگاه اقتصادی غیر قابل احیاء» در بخش سوم، تصفیه و انحلال موجود در حقوق دو کشور و هم چنین «پیش بسته» موجود در انگلستان به عنوان پشتیبانی چنین بنگاهی مطرح گردید. در نظام حقوقی انگلستان، وجود راه کارهای متعدد ومتنوع، امکان رسیدگی قضایی مناسبی را درجریان بحران های مالی بنگاه ها فراهم ساخته است، در حالی که در حقوق ایران فقدان این تناسب بارز بوده و ضرورت تقنین در این زمینه شایان التفات قانون گذار است.
    کلیدواژگان: بحران بنگاه اقتصادی، رسیدگی قضایی، قراردادارفاقی، طرح تجدیدساختار
  • سمانه رحمتی فر* صفحات 225-252
    بودجه از منظر جنیست خنثی نیست و بر زنان و مردان تاثیرات متفاوتی میگذارد. هدف پژوهش سنجش امکانپذیری اجرای بودجه ریزی مبتنی بر جنسیت در چارچوب حقوق عمومی ایران است. از طریق بودجه ریزی مبتنی بر جنسیت، سهم زنان از درآمد عمومی و تبعا میزان فرصت آنان برای مشارکت عمومی، ارزیابی میشود و ابزاری در اختیار دولت میگذارد تا برابری جنسیتی را محقق سازد و شکاف جنسیتی را پر کند. بودجه ریزی مبتنی بر جنسیت، تاثیر بندهای بودجه و در واقع سیاستها و برنامه های دولت، را بر زنان در مقایسه با مردان میسنجد. در این پژوهش به روش جزمی و رویکرد تطبیقی، بودجه ریزی مبتنی بر جنسیت، به مثابه یک روش تحلیل بودجه، تبیین و زمینه ها و لوازم اجرای آن در حقوق ایران بررسی میشود . نتایج نشان میدهد با توجه به این که در حقوق ایران پیش شرط بودجه ریزی مبتنی بر جنسیت، یعنی به رسمیت شناخته شدن برابری جنسیتی ، تاحدی فراهم است، اگر دولت اراده سیاسی لازم برای برقراری برابری جنسیتی را داشته باشد، میتواند با استفاده از ظرفیت های موجود و تجربیات دیگر کشورها و توصیه های نهادهای بین المللی، آن را اجرا و در قانون بودجه سالانه کل کشور بگنجاند . از جمله ظرفیتهای موجود ، نهاد معاونت زنان و امور خانواده رییس جمهور و پیوست شماره چهار قانون بودجه (بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد) است.
    کلیدواژگان: قانون بودجه، برابری جنسیتی، حکمرانی خوب، جریان سازی جنسیتی، شکاف جنسیتی
  • سعید شجاعی ارانی* صفحات 253-276
    قوانین بودجه ای در شمار قوانین عادی هستند و از همین رو باید دربردارنده موادی باشند که با عنوان آنها هماهنگ هستد. برپایه این ویژگی، که ریشه در اصل تخصصی بودن قوانین عادی دارد، تنها درآمدها و هزینه های عمومی باید در قوانین بودجه ای گنجانده شوند. با این همه، در برخی کشورها مانند ایران دولت و گاه دستگاه قانونگذار موادی را به لایحه قانونی می افز یاند که هیچ پیوندی با بودجه و بودجه بندی ند راند. ناشناخته بودن قلمروهای قوانین بودجه ای، گرایش دولت و پارلمان به قانونگذاری دور از کنترل رسانه ها و شهروندان و نبود نهاد دادرسی اساسی سه علت پیدایش و گسترش چنین رویه ای در تاریخ قانونگذاری هستند. با تصویب قانون اساسی 1358 و برآمدن شورای نگهبان زمینه قانونگذاری بودجه ای بهتر فراهم شد. اما، یافته های این پژوهش نشان می دهند که این نهاد نتوانست مانند الگوی خود، شورای قانون اساسی فرانسه، دو کاستی نخست را از میان ببرد زیرا نتوانست از دل قوانین بودجه بندی کنونی یا با گرته برداری از دستاوردهای سیستم های حقوقی پیشرفته در این گستره، سنجه هایی کارآمد برای شناسایی قلمروهای الزامی، اختیاری و ممنوع قوانین بودجه ای بیرون آورد.
    کلیدواژگان: قوانین بودجه ای، قلمروی قوانین، شورای نگهبان، دادرسی اساسی، ایران
  • قدرت الله رحمانی، امیر حمیدی* صفحات 277-300

    بررسی پژوهش های انجام شده در حوزه ی تاریخ تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد که اندیشه ها و خوانش فقهی و اسلامی، بیش از دیگر زوایای موثر در تنظیم اصول قانون اساسی مورد توجه پژوهشگران حقوق اساسی بوده است. مبرهن است که دست یابی به فهمی درست و همه جانبه از زوایای گوناگون قانون اساسی، نیازمند بررسی دقیق و موشکافانه ی همه ی جریان-های سیاسی، اجتماعی و فکری موثر در تدوین آن است. جنبش چپ و هواداران سوسیالیسم یکی از جریان های سازمان یافته و پرهوادار در نخستین روزهای انقلاب 1357 بود که با پیشینه ی کهن و پشتیبانی نیرومند اجتماعی اش، تاثیرات ژرفی بر رویدادهای سال های آغازین انقلاب، به ویژه درونمایه و شیوه ی نگارش اصول اقتصادی قانون اساسی بر جای گذاشت. از میان احزاب و گروه های پرشمار چپگرا و هوادار سوسیالیسم که پس از سرنگونی نظام شاهنشاهی مجال تنفس و کنشگری یافتند، حزب توده، اتحادیه کارگران، دهقانان و زحمتکشان و سازمان مجاهدین خلق نقشی بسیار پررنگ در این زمینه داشته اند. بررسی یادداشت ها، نامه ها، بیانیه ها و گزارش های منتشر شده در بازوان مطبوعاتی و نشریات هوادار سه جریان یادشده، نشان از آن دارد که اصول اقتصادی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تا اندازه ی بسیاری متاثر از مواضع و اندیشه های آنان است.

    کلیدواژگان: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس خبرگان قانون اساسی، اصول اقتصادی، گرایش های سوسیالیستی، احزاب چپگرا
  • عاطفه مرادی اسلامی*، مهناز بیات کمیتکی صفحات 301-318
    ادبیات حقوق و فناوری نقش قانونگذاری را در رابطه با نوآوری برای بیش از یک دهه ارزیابی کرده است. به عقیده برخی اندیشمندان «ما در آستانه تغییر در پارادایم حقوقی و انقلابی در قانونگذاری هستیم». برخی دیگر در مورد جابجایی حاکمیت قانون با «حاکمیت فناوری» صحبت می کنند. در این میان، تیوری حکمرانی پیش نگر با ارایه چارچوبی آینده نگر، ابزارهایی جهت رصد تحولات نوآوری و بررسی جنبه های اجتماعی، اخلاقی و قانونی مسایل نوپدید آینده از جمله فناوری های نوظهور ارایه می نماید. بدین ترتیب،آینده نگری به مثابه تحلیل منظم آینده های جایگزین رسالت حمایت و پشتیبانی از سیاست گذاران در اتخاذ تصمیمات آگاهانه تر با در نظرگیری احتمالات، سناریوها و پیامدهای آینده را دنبال می کند. به دلیل رشد روز افزون نوآوری و تحولات فناورانه، نهاد تقنین در کشورهای مختلف اقدام به اخذ راهبردها و ابزارهایی جهت سازگاری با این دوران گذار نموده اند. در این مقاله ضمن بررسی اقدامات اتحادیه اروپا در راستای مقرره گذاری متناسب با محیط نوآوری، وضعیت نهادی مجلس شورای اسلامی در دوره گذار به عصر دیجیتال تبیین می گردد. با توجه به لزوم انعطاف پذیری و پویایی قوانین ناظر به فناوری های نوظهور، رسمیت بخشی و تفاهم به نهادهای تنظیم گر بخش خصوصی و تنظیم گری های صنفی و حرفه ای تحت نظارت قوه مقننه، استفاده از ظرفیت مرکز پژوهش های مجلس جهت انجام ارزیابی های کارشناسی میان رشته ای با رویکرد آینده پژوهی در فرایند پیشاتقنینی و توسعه موضوعی اصل 85قانون اساسی جهت تنظیم گری آزمایشی مسایل نوپدید، می تواند ظرفیت بزرگی را در راستای هنجارگذاری متناسب با نیاز نوآوری فراهم نموده و از قانونگذاری های بی پروا و شتاب زده جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: عصر دیجیتال، حکمرانی پیش نگر، تنظیم گری، فناوری، اصل نوآوری
  • سید ناصر سلطانی* صفحات 319-348
    قانونگذاران می کوشند تا در وهله نخست قانون روشن و بدون ابهام تدوین کنند؛ اما در مواردی ناگزیر می شوند از الفاظ و عبارات ذووجهین بکار ببرند. علل بهره بردن از چنین کلمات دوپهلویی متفاوت است. در این مقاله چنین موضوعی را در قوانین اساسی ایران، پیش از انقلاب مشروطه تا کنون، بررسی کرده و نمونه هایی از آن را آورده ایم. در هر یک از مصادیق، به تفکیک، موجبات ورود چنین ابهام و اجمالی در قانون اساسی بررسی و انگیزه های آن واکاوی شده است. یکی از جهات استفاده از چنین الفاظی فقدان توافق گروه های حاضر برای سود بردن از واژگان شفاف و روشن است بدین معنا که در سطح سیاسی و اجتماعی بحث ها به نتیجه مشخصی نرسیده و اتفاق نظری درباره مسایل اختلافی بدست نیامده است؛ به همین سبب ابهام سطح اجتماعی سیاسی به سطح حقوقی نشت کرده بازتاب و بر متون قانونی تاثیر می گذارد. به عبارت دیگر هنوز نیروهای سیاسی حاضر در صحنه در خصوص موضوعات اختلافی به راه حل مرضی الطرفین نرسیده اند و برگزیدن هر راهی تنها می تواند به سود یکی از طرفین باشد و توزان قوا را به نفع یک گروه تغییر دهد؛ بنابراین حل و فصل چنین موضوع خطیری تنها از طفره و تعلل در بیان صریح اراده طرفین و به تعویق انداختن تصمیم گیری در این باره ممکن می شود و این مهم از طریق کاربرد الفاظ و عبارات دوپهلو یا مسکوت گذاشتن بحث ممکن خواهد شد
    کلیدواژگان: قانون اساسی، ابهام، سکوت، مجامله
  • حیدر پیری* صفحات 349-373
    محیط زیست، قربانی خاموش مخاصمات مسلحانه در سراسر جهان است. مخاصمات مسلحانه، هر دلیل یا توجیهی که داشته باشد، خسارات قابل توجهی بر محیط زیست وارد می کند. در این راستا حقوق بین الملل بشردوستانه در شمار معدودی از مقررات به حمایت از محیط زیست توجه داشته است. این مقررات با توجه به اینکه محدود به آسیب از نوع و مقیاس شدید، گسترده و بلندمدت است، مبهم و تنها حفاظتی ظاهری ارایه می دهد. مقررات حقوق بین الملل محیط زیست نیز که برای زمان صلح طراحی شده به عنوان راه حل جایگزین به اندازه کافی به حمایت از محیط زیست در مخاصمات مسلحانه نپرداخته اند. با توجه به ناکافی-بودن مقررات و آستانه بسیار بالای اعمال آنها، و برای رفع خلاها و شفاف سازی معنی و دامنه حفاظت از محیط زیست، کمیسیون حقوق بین الملل در سال 2013 موضوع حفاظت از محیط زیست در مخاصمات مسلحانه را در برنامه کاری خود قرار داد. شش سال بعد، کمیسیون، پیش نویس اصول حفاظت از محیط زیست در مخاصمات مسلحانه را تصویب کرد، و در اصل 12 شرط مارتنس را در قالبی جدید بیان کرد.گنجاندن شرط محیط زیستی مارتنس منعکس کننده نقش و جایگاه آن در حفاظت از محیط زیست در مخاصمات مسلحانه دارد.نگارنده با تصور جهت جدیدی برای شرط مارتنس بر این باور است که عملیاتی نمودن شرط مارتنس در این حوزه که مفاهیم حقوق بشری را در خود گنجانده، علیرغم سیاق نگارش مبهم و واردکردن چالشهایی بر اصل قطعیت حقوقی و قانونمندی،موجب ظهور و تسهیل وضع اصول و قواعد دیگری می گردد که می تواند به حفاظت محیط زیست در مخاصمات مسلحانه منجر شود
    کلیدواژگان: شرط مارتنس، بشریت، وجدان عمومی، حمایت از محیط زیست، مخاصمه مسلحانه
  • محمد شکری* صفحات 375-398

    ابلاغ و تاریخ موثر اقدام قضایی الکترونیک از جمله موضوعات مهم است. در ابلاغ الکترونیکی مقررات مربوط در برخی جهات با قوانین ناهماهنگ است. ماهیت این ابلاغ ابهام دارد؛ مستفاد از آیین نامه، استماع اظهار بی اطلاعی از مفاد ابلاغ الکترونیکی منوط به اثبات است، پذیرش عذر عدم اطلاع اطلاق دارد، با سکوت مقررات موجود در فرض تفاوت تاریخ، اصولا تاریخ وصول ابلاغنامه در سامانه که تاریخ مقدم است، باید تاریخ ابلاغ محسوب شود مگر اینکه مخاطب عدم دسترسی به سامانه را ثابت نماید که در این حالت باید تاریخ ورود به سامانه کاربری، ابلاغ موثر محسوب گردد. در موارد متعددی اقدام قضایی محدود به مهلت (قانونی یا قضایی) و یا مرور زمان است. علاوه بر امکان اقدام در خارج از ساعات اداری، چنانچه به دلایل غیرمنتسب به ذینفع امکان اقدام در مهلت سلب گردد، مطابق مقررات موجود حق وی ضایع می گردد. امری که رویکرد غیرعادلانه داشته و منافی حقوق شهروندان است.

    کلیدواژگان: ابلاغ الکترونیک، اقدام الکترونیک قضایی، تاریخ ابلاغ
  • عبدالله عابدینی*، بهمن بهری خیاوی صفحات 399-426
    جبران خسارت های وارده در اثر جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در سال های 1980 تا 1988 یکی از مباحث همیشگی در فضای سیاسی و حقوقی ایران بوده است. در واقع، ایران از همان ابتدای آغاز جنگ از شورای امنیت سازمان ملل متحد انتظار داشت که با تعیین متجاوز، موضوع خسارات نیز مدنظر قرار گیرد. در سال های پس از جنگ نیز به رغم اقداماتی که دبیرکل ملل متحد متعاقب مفاد قطعنامه 598 انجام داد، اما به دلایل مختلفی بحث جبران خسارت هیچ گاه به طور جدی به عنوان یک اقدام عینی سیاسی یا حقوقی از سوی طرف ایرانی متبلور نشد. به نظر می رسد، یکی از دلایل این عدم تمایل، عدم آگاهی از مبنای صلاحیتی لازم برای توسل به راهکار حقوقی قابل اتکایی چون دیوان بین المللی دادگستری بود. هنگامی که موضع گیری های سیاسی مقامات کشور و نوشته های علمی حقوقی مرتبط با موضوع را مطالعه می کنیم، اشاره ای به مبنای صلاحیت موجود برای طرح دعوا علیه دولت عراق در دیوان مشاهده نمی شود. نوشتار حاضر درصدد است ضمن معرفی مبنای صلاحیتی دیوان، به موضوع امکانات و محدودیت های صلاحیتی ذیربط در پرتو مفاد معاهده و رویه دیوان بین المللی دادگستری بپردازد.
    کلیدواژگان: _ قطعنامه 598، صلاحیت، رسیدگی ترافعی، مرور زمان، _ دعوای متقابل
  • حسین استرکی، صابر نیاورانی* صفحات 427-456

    مقابله حقوقی شایسته با تهدیدات زیست محیطی ناشی از اکتشاف معادن بدون شناسایی دقیق انواع و اقسام این تهدید ها امکان پذیر نیست و به این دلیل مطالعات زمین شناختی تهدیدات زیست محیطی ناشی از اکتشاف معادن مقدمه ای ضروری جهت مقابله حقوقی با این تهدیدها از طریق وضع قوانین و مقررات متناسب و طراحی نظام حقوقی شایسته برای مقابله با آنهاست. در این مقاله سعی شده است تا با استفاده از روش توصیفی ابتدا تهدیدات زیست محیطی ناشی از اکتشاف معادن مورد شناسایی و دسته بندی قرار گرفته و سپس با استفاده از روش تحلیلی خلاءها و چالش های نظام حقوقی کشور در مقابله با این تهدید ها مورد شناسایی و ارزیابی قرار گیرد. پرسش این است که کاستی های قوانین و مقررات زیست محیطی در بخش اکتشاف معادن کدامند و راهکار ترمیم کاستی های موجود در نظام حقوقی ایران چیست؟ باید گفت تهدیدات زیست محیطی ناشی از اکتشاف معادن در نظام حقوقی ایران به شکل کلی، بخشی نگر و ناقص مورد شناسایی قرارگرفته است. عدم اشاره به جزییات و تفکیک تهدیدها برحسب نوع معدن و مشکلات عملی موجود در این زمینه از چالش های خاص این حوزه می باشد که این واقعیت ها، مقابله حقوقی موثر با این تهدیدها را نیز با مانعی جدی مواجه نموده است. در مقاله حاضر به بررسی این چالشها، خلاء ها و تهدیدها خواهیم پرداخت. 

    کلیدواژگان: محیط زیست معادن، آلودگی، خسارت، قوانین و مقررات، اکتشاف
  • حیدر فتاحی، روح الله سپهری* صفحات 457-476

    بزه به عنوان یک واقعیت انسانی و اجتناب ناپذیر همواره مورد توجه حقوقدانان و روانشناسان جنایی قرار گرفته است. از سوی دیگر فردی کردن مجازات ها به عنوان یک اصل ضروری و تجلی آن در تصمیمات قضایی نیازمند ابزارهایی است که تشکیل پرونده شخصیت از اساسی ترین این ابزارها است. پرونده ی شخصیت باید حاوی گزارش دقیق و تخصصی، متخصصان روانشناسی، روانکاوی، روانپزشکی و نیز مددکاران اجتماعی باشد که در آن اطلاعات کامل و دقیقی از شرایط روانی، اجتماعی، اقتصادی و نیز فرهنگی متهم و یا مجرم باشد. در نظام حقوقی ایران متاسفانه علیرغم پیش بینی این تاسیس در قانون آیین دادرسی کیفری و نیز قانون مجازات اسلامی، تشکیل پرونده شخصیت کاملا تشریفاتی و صرفا جهت طبقه بندی زندانیان صورت می گیرد. این در حالی است که تاثیرپذیری فرآیند دادرسی کیفری و کارآمد سازی این فرآیند به مدد تشکیل پرونده شخصیت بر کسی پوشیده نیست. 

    کلیدواژگان: پرونده شخصیت، بزهکار، مرحله تحقیقات مقدماتی، فردی کردن مجازات
|
  • Pages 11-34

    At the present time in the text of many international contracts in which one party is the State and the other party is a foreign private sector, and known as State contracts, and mainly are investment contracts there exists a condition concerned with arbitration as the means of dispute settlement. Therefore, international arbitration has become the most common process for resolving disputes regarding these contracts. Although basically the main regulations of these arbitrations are the international commercial arbitration rules of institutional and ad hoc arbitrations, some developments have been occurred in these rules in recent years due to the presence of the States. The new establishment of "amicus curiae", which is a phenomenon in the court proceedings in some countries, in the system of investment arbitration has been counted as one of the most important developments of the arbitration system. "Amicus curiae" is a third person, other than the parties, to a lawsuit who has an interest in the decision of the court, and request the court or is requested by the court to file a brief in the action. In this article, thus, it has been tried to introduce this phenomenon and to analyze the role it plays in recent investment arbitrations as well as its function.

    Keywords: Amicus curiae, Amicus Brief, arbitration
  • S. Ghasem Zamani, A. Ali Hosseiniazad *, Majid Zahmatkesh Pages 35-60
    European Court of Human Rights (ECtHR) which has been created under The Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms (ECHR) is a supervising organ for rights enshrined in the convention that belongs to the member states’ nationals. The court for more than a half century has received various claims often from individuals. This claims eventually faced states with a series of decisions that their compliance was compulsory. Thus, it is evident that court due to its position and authority always has been abled to affect member states domestic legal systems. The court has had various structural, organizational, legislative, executive and judicial effects on the internal human rights regimes of member states of the Council of Europe. However, there are some critiques regarding court’s qualitative impact on promotion of human rights in domestic level, the court has normatively been tremendously effective on the efficiency of convention rules in domestic level and has made the convention more dynamic.
    Keywords: European Court of Human Rights, European Convention of Human Rights, Council of Europe, Regional Human Rights Bodies
  • MOHSEN SAFARI *, Seyed Sasan Ghodsi Pages 61-88

    In the economic analysis of civil liability, efficiency, i.e wealth maximization is the basis for justifying rules. Civil liability by reducing administrative costs, distributing losses among members of society, forcing agents to internalize external costs of their activities and taking precautions to prevent accidents leads to a reduction in total accident costs and thus increase wealth and efficiency. In this essay, the rule of joint and several liability is examined with the approach of economic analysis and efficiency criteria, the results show that applying this rule, depending on whether multiple causes of the damage are aware of each other's solvency or not, and also depending on the nature of the accident, can have different effects that lead to efficiency in only a few cases: where multiple causes of damage are not aware about the solvency of each other, in both joint care accidents and successive care accidents, joint and several liability leads to efficiency through deterrence; where one of the multiple causes is solvent and the other is insolvent, and they are aware of this situation, the exercise of joint and several liability, in addition to leading to precaution and efficiency in joint care accidents, also reduces administrative costs and thereby leads to efficiency.

    Keywords: Economic analysis of law, joint, several liability, Efficiency, joint care, successive care
  • Mahdi Shams Shemirani *, Mansour Amini Pages 89-112

    Class Action Litigation in the United States and some European Countries with an emphasis on Finland, an experience for IranAbstractThe United States has adopted theClass Action litigation (CAL) on a wide range of issues and has preferred private enforcement with court supervision over public enforcement, and has applied the Opt-out system on the CAL without the right for the members to leave the group, except for litigation on any damages claims. Some European countries with civil law systems, including Finland have had a pessimistic and critical view towards the American version of the CAL. They have tried to enact the CAL, to the extent possible, to the limited issues and scope of the application. On the other hand, some of these countries have adopted the Opt-in system and have a preference for public enforcement rather than private enforcement. On the contrary, supporters of the American version believe that the opponents have not provided any empirical and practical arguments for their pessimism. The supporters of the American model believe that the main reason for not accepting this model is because of the lobbying and the compromises made by the potential defendants, namely the owners of large corporations and industries on one hand and government officials and legislators on the other. Statistics show only a small number of such claims filed in these European countries' courts. The outcome of these limited requests show the ineffectiveness of the chosen method.

    Keywords: Class action, Opt-out system, Opt-in system, Public enforcement, Private enforcement
  • Mostafa Fazaeli * Pages 113-140
    The international community today generally accepts the fact that terrorism in all its forms and manifestations is one of the most serious threats to international peace and security, and that any terrorist operation, regardless of its motive, time, place and perpetrators, is criminal. The region of West Asia and the Middle East, especially Afghanistan, has been the center of terrorist operations in recent decades, and at the same time, this region has witnessed numerous international and non-international armed conflicts, and in some cases these two phenomena are intertwined to cause , What is the relationship between terrorist operations and armed conflict? Terrorist operations are subject to which legal system in cases where they are part of violence related to armed conflict? Will it be governed by international humanitarian law and international criminal law, or is it a criminal act that, although in the context of an armed conflict, is subject to the domestic law of the countries concerned and subject to the international obligations of governments in the fight against terrorism? Or will it be subject to both categories of legal regulations at the same time? Using library data and international procedures, this article has tried to prove the hypothesis that terrorist operations related to armed conflicts can be an example of multiple criminal titles at the same time and also be subject to domestic law, international humanitarian law, and international criminal law. and cause the international responsibility of the relevant government or governments and the criminal responsibility of individuals.
    Keywords: Terrorism, Armed conflict, War crimes, International Humanitarian Law, Afghanistan
  • Reza Eslami, Mahshid Ajeli Lahiji * Pages 141-166
    Legitimacy is a vague and complicated concept in international legal system; Because of the complexity of the concept there will be a requirement to find out that how legitimacy in international law should be evaluated. Legitimacy needs a fixed framework to be evaluated in the context of the international law in order to help the system to be stable. Hence, to answer the question that what is the appropriate criterion to determine legitimacy, three paradigms have been designed. At the first, legitimacy is considered as acceptability among the peoples and also among Rule - making Institutions. As it is not completely compatible with the current international law and creates some difficulties in this context, thus, creation of a paradigm that is based on the international law values and also result – orientated will be the last resort. Accordingly, the hypothesis of this article is that legitimacy means compatibility with the values of the international society.
    Keywords: legitimacy, International Legal System, Acceptability, Legality, values
  • Shahram Ebrahimi * Pages 167-188

    le 30 septembre 2021 est entré en vigueur le nouveau code de justice des mineurs en place de l'ordonnance n° 45-174 du 2 févr. 1945 sur l'enfance délinquante Modifiée près de 75 fois.Le processus d’adoptiondu code de justice des mineurs n’a eu de cesse d’être critiqué.Avec lui, un nouveau droit pénal des mineurs est sur le point de voir le jour.D’un point de vue substantiel, la réforme entend apporter plus de clarté à la question de la responsabilité pénale du mineur et plus de lisibilité quant à la réponse pénale qui s’ensuit.D’un point de vue procédural, la réforme s’efforce d’accélérer le procès pénal du mineur tout en veillant à lui garantir le respect du droit à un procès équitable.L’objectif de ce code : réécrire de façon plus lisible les dispositions relatives aux mineurs, retouchées à maintes reprises, tout en redonnant un sens à la justice pénale des mineurs.

    Keywords: mineur, delinquant, code
  • Zahra Mahmudi, Mahdi Monrazar *, Hamidreza Adabi, Eisa Kheiri Pages 189-224
    In this article, we introduce three stages of corporate insolvency and study the available proceedings in Iranian and UK laws that are most appropriate for each stage. The first stage, or ″Pre-insolvency crisis″, has been dominantly addressed via ″Scheme of arrangement″ in both countries. However, the UK additionally provides ″Company voluntary agreement″ as an alternative approach, which does not exist in Iranian laws but has compared with the closest existing matches. ″Moratorium″ can also be utilized in this stage as supplementary proceedings/help. In the second, ″final insolvency ″stage, ″Administration″ and ″Restructuring″ in the UK are compared with the ″Scheme of arrangement″ in Iranian trade law as the most relevant proceedings, and ″Ban of the termination clause″ is proposed as an additional supplementary means. Finally, for the third, ″critical insolvency ″stage, both countries propose ″Liquidation″, whereas the UK system additionally offers the ″Prepack″ procedure. The existence and diversity of available proceedings in the UK law system match closely with the degree of insolvency, whereas these choices are much more restricted in the Iranian law system, exemplifying the need for new legislation.
    Keywords: Enterprise crisis, Judicial proceedings, Scheme of arrangement, Restructuring, Moratorium
  • Samaneh Rahmatifar * Pages 225-252
    The purpose of the present study is to evaluate the feasibility of gender-responsive budgeting in the public law of Iran. The budget is not gender-neutral naturally; Therefore, it affects women and men differently. By gender-based budgeting, women's share of the public revenue and, consequently, their opportunity for public participation assesses and provided to the government as a tool to achieve gender equality and fill the gender gap. Gender-responsive budgeting evaluates the impact of budget items, and indeed government policies and programs, on women compared to men. The research method is dogmatic with a comparative approach. In this way gender-responsive budgeting introduces as a method of budget analysis, its context, and tool of implementation in the legal system of Iran examines. Results prove the existence of a precondition of gender-responsive budgeting, formal recognition of gender equality. Therefore, if the government has the political will to protect gender equality, it can use the existing capacities, the other countries' experiences, and the recommendations of international institutions to implement gender-responsive budgeting and attach it to the annual general budget Act. Two main capacities are the Vice President for Women and Family Affairs and Annex No. 4 of the recent Budget Law (Function-Based Budgeting).
    Keywords: General Budget Act, Gender Equality, Good Governance, Gender Mainstreaming, Gender Gap
  • Sa&Amp, Iuml, D Shojaei Arani * Pages 253-276
    Budget Acts are ordinary law and therefore should include items that are consistent with their title. Based on this feature, which is rooted in the principle of specialization of ordinary laws, only public revenues and expenditures should be included in budget acts. However, in some countries, such as Iran, the government and sometimes the legislature adde items to the bill that have nothing to do with budget or budgeting. Lack of knowledge of the scope of budget acts, the tendency of the government and parliament to legislate away from the control of the media and citizens, and the lack of a constitutional jurisdiction have been the three reasons for the emergence and spread of such a practice in the history of legislation. The emergence of the Guardian Council, with the approval of the 1979 constitution, provided the basis for better budget legislation. However, the findings of this study show that this institution, contrary to its model, the French Constitutional Council, could not eliminate the first two shortcomings because it could not extract, from the current budgeting laws, effective measures to identify the required, optional and prohibited scopes of budget acts.
    Keywords: Budget Act, Scope of laws, Guardian Council, Constitutional jurisprudence, Iran
  • Ghodratallah Rahmani, Amir Hamidi * Pages 277-300

    A review of research conducted in the field of the history of drafting the Constitution of the Islamic Republic of Iran shows that jurisprudential and Islamic ideas and readings have been considered by scholars more than other effective angles in formulating the Articles of the constitution. It is obvious that achieving a correct and comprehensive understanding of the various aspects of the constitution requires a careful and meticulous study of all political, social and intellectual currents that are effective in its formulation. The leftist and the supporters of socialism were one of the most organized and popular currents in the first days of the 1979 revolution due to its strong social support, it had a profound effect on the events of the early years of the revolution, especially on Writing style of the economic Articles of the constitution. Among the many leftist and pro-socialist parties and groups that emerged after the fall of the monarchy, the tudeh party, the Union of Workers, Peasants and toilers and the People's Mojahedin Organization of Iran have played a very important role In this context. Review of notes, letters, statements and reports published in the publications of the press organizations of the three mentioned currents Shows that the content and style of writing the economic Articles of the Constitution of the Islamic Republic of Iran is greatly influenced by their orientations and thoughts.

    Keywords: the Constitution of Islamic Republic of Iran, Assembly of Constitutional Experts, economic Articles, Socialist tendencies, Leftist parties
  • ATEFEH Moradieslami *, Mahnaz Bayatkomitaki Pages 301-318
    law and technology literature has assessed the role of legislation in relation to innovation for over a decade. According to some thinkers, "we are on the verge of a change in the legal paradigm and a revolution in legislation". Others talk about replacing the rule of law with the "rule of technology".the theory of anticipatory governance by providing a forward-looking framework provides tools to monitor innovation developments and examine social, ethical and legal aspects of emerging issues of the future, including emerging technologies. Thus, foresight as a regular analysis of alternative futures pursues the mission of supporting policymakers in making more informed decisions by considering future possibilities, scenarios and consequences. Due to growth of innovation and technological developments, the legal institutions in different countries have taken strategies and tools to adapt to this transition period. In this article, while examining the actions of the European Union in line with the regulation appropriate to the innovation environment, the institutional status of the Majlis Shora in the period of transition to the digital age is explained. Considering the need for flexibility and dynamism of the laws related to emerging technologies, formalization and understanding to the co-regulatory bodies under the supervision of the legislature, Using the capacity of the Majlis Research Center to carry out interdisciplinary expert evaluations with a future research approach in the drafting process , can provide a great capacity in line with the standardization in line with the need for innovation and Prevent reckless and hasty legislations.
    Keywords: Digital age, anticipatory governance, Regulation, technology, the innovation principle
  • Seyed Naser Soltani * Pages 319-348
    The legislators primarily aim to compile clear and unambiguous rules; however, it is in some cases inevitable to use equivocal and paradoxical terms. The reasons for such an occurrence are galore. In the present study, this subject was investigated in the Iranian Constitution since prior to Constitutional Revolution to the present time, and some examples were brought. In each case, the basis of the equivocality and representation in constitution was separately investigated and the motives were discussed. One of the aspects of using such terms indicated the lack of unanimity among the working groups over using the clear and unambiguous terms insofar as no conclusion has been drawn in socio-political discussions, and no unanimity over the conflicts has been reached. Therefore, ambiguity of the socio-political level has entered into a legal level and has affected the legal texts. In other words, members of working political groups haven't still come upon an agreed solution for the controversial issues, and choosing each way solely will satisfy one of the parties, resulting in an imbalance of powers in favor of one party. Hence, solving such a controversy is achieved through delaying precise expression of the will by each party and postponing the decision-making over the issue, all of which is earned by using equivocal phrases and silencing the issue; discussing such issues will result in the futility of the Constitution. The article ultimately recommended that jurists take into account the principle of silence and equivocality in constitution,
    Keywords: Constitution, equivocality, silence, glibness
  • Heidar Piri * Pages 349-373
    The environment has become a silent victim of armed conflicts around the world. Armed conflict, for whatever reason or justification, causes significant damages to the environment. In this regard, international humanitarian law has protected the environment in a few of its provisions. These provisions which is limited to damages by widespread, long-term and severe nature, are vague and provide only superficial protection. The provisions of international environmental law as well, as an alternative option, is less than adequate to protect the environment during armed conflict. Due to non-liquet in international law and to clarify the meaning and scope of environmental protection, in 2013, the International Law Commission (ILC) decided to include the topic in its programme of work. Six years later, the ILC adopted ‘‘draft principles on protection of the environment in relation to armed conflicts’’. In principle 12, the ILC setting out the Martens Clause in a new form. This inclusion in the draft principles, reflects the role and positon of the Martens Clause in protecting the environment in armed conflicts. The author, with a new direction for the Martens Clause, believes that implementing the Clause in this context will result in the emergence and facilitating the emergence of other principles and rules that can protect the environment during armed conflict.
    Keywords: Martens Clause, humanity, Public Conscience, Environmental protection, Armed conflict
  • Mohammad Shokri * Pages 375-398

    Communication and effective date of electronic judicial measure are among the important issues. In electronic communication, the relevant regulations are in some ways inconsistent with the rules.The nature of this communication is ambiguous; Beneficiary of the regulations, hearing the statement of ignorance of the provisions of electronic communication is subject to proof, accepting the excuse of not being informed applies, With the silence of the existing regulations, assuming the difference in date, in principle, the date of receipt of the communication in the system, which is the first date, should be considered the date of communication, unless the addressee proves lack of access to the system. In many cases, judicial action is limited to a deadline (legal or judicial) or the passage of time. In addition to the possibility of acting outside office hours, if the beneficiary is denied the opportunity to act within the deadline due to reasons not appropriate to the beneficiary, his right will be lost in accordance with the existing regulations. This is an unfair approach and contrary to the rights of citizens.

    Keywords: electronic communication, electronic judicial measure, date of communication
  • Abdollah Abedini *, Bahman Bahri Khiyavi Pages 399-426
    Compensation for the Iraq-Iran war of 1980-88 has been a constant issue in Iranian politics and law. In fact, from the very beginning of the war, Iran expected the UN Security Council to consider the issue of damages by determining the aggressor. In the post-war years, too, despite the endeavors of the UN Secretary-General following the provisions of Resolution 598, the choice of an alternative was never taken seriously as an objective political or legal action by Iran. It seems one of the reasons for this reluctant was the lack of awareness of the reliable jurisdictional basis for resort to a reliable legal solution such as the International Court of Justice. As we study the positions of the Iran's political authorities and the relevant scholarly writings on the subject, there is no indication to the Court to institute proceedings against Iraq. The article, while introducing the jurisdictional basis of the Court, deals with the subject of the relevant capacities and restrictions incorporated in the provisions of the treaty and the procedure of the International Court of Justice.
    Keywords: _ Resolution 598, Jurisdiction, Contentions Litigation, Passage of Time, _ Counter-claim
  • Hossein Asteraki, Saber Niavarani * Pages 427-456

    Deficiencies of Environmental Regulations on Mine Exploration Law in IranAbstract A legal response to the environmental threats caused by mine exploration cannot be achieved without identification of such special threats. For the same reason, the geological studies of the environmental threats caused by mine exploration are an essential step for such a legal response by codifying appropriate rules and regulations and developing a proper legal system. This article is to, initially, identify and classify the environmental threats caused by mine exploration and then to identify and evaluate legal gaps and challenges in Iranian legal system to deal with such threats, by using the analytical method.What are the deficiencies of environmental regulations on mine exploration in Iranian legal system and what is the strategy to tackle such deficiencies? The environmental threats caused by mine exploration is identified in a very general, partial and imperfect manner in Iranian legal system. Missing details and lack of classification of threats in terms of the mine and the practical problems in this area, are some definite challenges in this domain, which in turn have seriously impeded the effective legal response.

    Keywords: Environment, Mines, Pollution, Damage Rules &, Regulations, Exploration
  • Heydar Fattahi, Rouhollah Sepehri * Pages 457-476

    Crime, as a human and unavoidable fact, has always been the focus of lawyers and criminal psychologists. On the other hand, the individualization of punishments as a necessary principle and its manifestation in judicial decisions requires tools, and the creation of a character file is one of the most basic of these tools. The personality file must contain a detailed and specialized report by psychology, psychoanalysis, psychiatry, and social workers, in which complete and accurate information about the psychological, social, economic, and cultural conditions of the accused or criminal. In Iran's legal system, unfortunately, despite the provision of this establishment in the Criminal Procedure Law as well as the Islamic Penal Code, the filing of personality files is done purely ceremonially and only for the purpose of classifying prisoners. At the same time, the effectiveness of the criminal trial process and the efficiency of this process with the help of filing a character file is not hidden from anyone.

    Keywords: Personality file, criminal, preliminary investigation stage, individualization of punishment