فهرست مطالب

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 122 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • بحثی در تمیز دعوای متقابل از دفاع ماهوی
    رضا شکوهی زاده* صفحات 0-0
    برای شناخت موضوع این مقاله، نخست باید دعوای متقابل ساده را از دعوای متقابل دوگانه تفکیک نمود. دعوای متقابل دوگانه، دعوایی است که دارای کارکردی دوگانه است؛ از یک سو اثری همانند دفاع ماهوی دارد، چون هدف اولیه آن رد ادعای خواهان است. از سوی دیگر، همانند دعوای متقابل ساده، ادعایی است خارج از موضوع دعوای اصلی. موضوع این مقاله، تفکیک دعاوی متقابل دوگانه از دفاع ماهوی است. در حقوق ایران، برای تفکیک دعوای متقابل از دفاع ماهوی، معیارهای اثباتی ارایه شده است. به این ترتیب که اعتبار ادله اثباتی ادعای خوانده، تعیین کننده لزوم تقدیم دادخواست متقابل معرفی شده است. در این مقاله خواهیم دید که معیار ثبوتی از لحاظ نظری قانع کننده و در عمل قابل اعمال است. معیار ثبوتی تمیز دعوای متقابل از دفاع ماهوی عبارت است از مطالبه نفعی بیش از رد ساده ادعای خواهان، توسط خوانده. احراز این معیار به رغم بداهت ظاهری، در عمل با پیچیدگی های فراوانی همراه است.
    کلیدواژگان: _ دعوای متقابل دوگانه، دفاع ماهوی، تهاتر، بطلان، ایفای تعهد، _ اعتبار امر مختومه
  • دیالکتیک منطق و احساس: قضاوت از منظر روانکاوی
    صادق شمشیری* صفحات 0-0
    درباره این موضوع که قاضی چگونه قضاوت می کند نظریه های زیادی طرح شده است. از یک سو، قضاوت کاری تماما آگاهانه دیده می شود. یعنی قاضی آگاهانه موضوع را ارزیابی می کند و مبتنی بر منطق محض تصمیم خود را می گیرد. از سوی دیگر، برخی قضاوت را فرایندی شهودی می دانند که تحت تاثیر عواملی غیر از قانون و حقوق قرار دارد. در عمل اما مصداق ها چنان اند که می توانند نظر هر دو گروه را تایید کنند. به عبارت دیگر، قاضی گاهی منطقی و گاهی شهودی تصمیم می گیرد. نوعی پویایی در قضاوت دیده می شود که این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر یافته های روانکاوی در پی تبیین آن است، و در صدد است بر مبنای مطالب ارایه شده راهکارهای عملی را برای بهبود برخی از معضلات قضاوت ارایه کند. از منظر روانکاوی، اگر موضوع پرونده با تجارب عاطفی و مشغله های ناهشیار قاضی به نحوی مربوط باشند، قضاوت به سمت شهودی بودن متمایل می شود. یعنی قاضی ابتدا تصمیمش را می گیرد و سپس برای توجیه اش به دنبال دلایل و توجیهات منطقی می رود. از این منظر، تجارب عاطفی مولفه ای تعیین کننده در پویایی قضاوت هستند. با این حال، قاضی همیشه بر مبنای راه حلی که به ذهنش خطور می کند قضاوت نمی کند. او معمولا تصمیم ها را از منظر اخلاق ارزیابی می کند و اگر این تصمیم از صافی اخلاق عبور کرد در حق طرفین اجرا می کند. از این رو، عامل اخلاقی نیز مولفه ای دیگر در پویایی قضاوت است. این عامل اخلاقی نیز تا حد زیادی وابسته به بافت فرهنگی و تجارب فردی قاضی است. بر مبنای مطالب ارایه شده، پیشنهاد شده که به جای آنکه از قاضی بخواهیم در ذهنش بی طرف باشد، از او بخواهیم آداب و آیین بی طرفی را رعایت کند. به قضات پیشنهاد شده که برای کاهش اثرات ناخواسته احساس بر قضاوت فورا اقدام به صدور تصمیم نکنند و قضاوت را چند روزی به تاخیر اندازند.
    کلیدواژگان: روانشناسی قضاوت، روانکاوی قضاوت، تصمیم گیری قضایی، واقع گرایی حقوقی، صورت گرایی حقوقی
  • شاخص های بزه انگاری رفتارهای اقلیم ستیز حکومت شرکت ها
    حامد صفائی آتشگاه*، بهزاد رضوی فرد صفحات 0-0
    تنها پاره ای از رفتار های آسیب زا در قوانین و مقررات به عنوان بزه پذیرفته می شود. چنانچه مطالعه بزه محدود به رفتار هایی باشد که فقط طبق قوانین و مقررات بزه انگاری شده اند، انواع خاصی از آسیب ها تبدیل به «محدوده ورود ممنوع» سیاست جنایی خواهند شد. این در حالی است که بسیاری از رفتار هایی که به همان اندازه یا حتی بیشتر آسیب زا هستند و توسط بزهکاران قدرتمند انجام می شود، از کنترل حقوق کیفری خارج است. تعامل شرکت ها و حکومت ها موجب ظهور گونه جدیدی از بزهکاری تحت عنوان «بزهکاری حکومت شرکت ها » شده و امروزه این مشارکت بزهکارانه منجر به بحران اقلیمی در سطح جهان شده است. در حالی که آسیب زایی رفتارهای اقلیم ستیز بسیار شدید و در حد «فاجعه» است؛ فعل و ترک فعل هایی چون عدم پایبندی به موافقت نامه های اقلیمی و انتشار گازهای گلخانه ای که «به طور مداوم» نیز رخ می دهد، در حقوق داخلی و حقوق بین الملل بزه انگاری نشده اند. اثر حاضر با معرفی مفهوم «بزهکاری اقلیمی» به عنوان یک مطالعه کتابخانه ای به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی بود که بزهکاری اقلیمی با توجه به چه شاخص هایی شناخته می شود و سیاست گذاران جنایی در پرتو چه شاخص هایی می توانند رفتارهای اقلیم ستیز را به عنوان بزه شناسایی کنند؟ جهت شناسایی رفتارهای اقلیم ستیز و بزه انگاری آن ها از چه معیارهایی باید تبعیت کرد؟ مطابق یافته های پژوهش، با محور قراردادن «آسیب» در بزه انگاری و طبقه بندی آن براساس شدت و رخداد آسیب های اقلیمی، مصادیقی از این آسیب ها را می توان شناسایی کرد که بزه دیدگان آن اعم از کشورها، جزایر، انسان ها، محیط زیست، حیوانات و... تلقی می شوند. از این رو مصادیق بزه اقلیمی با محوریت آسیب متبلور شده و دامنه بزه دیدگان آن در پرتو عدالت بوم شناختی توسعه می یابد.
    کلیدواژگان: بزهکاری حکومت شرکت ها، بزهکاری اقلیمی، بحران اقلیمی، بزه دیدگی
  • حق مستاجر ملک موقوفه یا ماذون در ساخت بنا بر استمرار تصرف در عین مستاجره
    علی طهماسبی* صفحات 0-0
    با پایان یافتن مدت قرارداد اجاره، مستاجر باید عین مستاجره را تخلیه کند. باوجوداین ممکن است قواعد حقوقی در موارد خاصی حتی پس از پایان مدت قرارداد نیز، وی را دارای حق تقدم در تصرف دانسته و موجر را برای تخلیه ید او ذیحق نشناسند. براین بنیاد با وجود سکوت قانون مدنی، می توان گفت هرگاه مستاجر با اذن موجر، اقدام به ایجاد اعیانی(ساخت بنا، کاشت درخت، حفر چاه و غیره) در عین مستاجره کرده باشد، موجر نمی تواند به صرف پایان مدت قرارداد وی را از ملک بیرون کند؛ زیرا اشخاص به تصور اینکه نظام حقوقی از انتظارات معقول و متعارف ایشان حمایت می کند، دست به سرمایه گذاری (ساخت بنا) می زنند و عدم حمایت کافی از این انتظار، انگیزه سرمایه گذاری را از بین برده، آثار زیانباری برای اقتصاد درپی خواهد داشت. همچنین در مواردی که به دلیل نبود مجوز قانونی برای انتقال املاک وقفی، اسناد مالکیت اشخاص بر پایه ی قوانین ویژه باطل شده، قانون با جمع شرایطی برای ایشان حق تقدم در تصرف شناحته و موجر نمی تواند تخلیه یدشان را بخواهد مگر آنکه تمدید قرارداد به صلاح موقوفه نباشد.
    کلیدواژگان: _ مستاجر، پایان مدت، _ اجازه، ساخت بنا، _ تقدم تصرف
  • تجزیه ناپذیری دعاوی در آیین دادرسی مدنی ایران و فرانسه
    بدیع فتحی*، خیراله هرمزی صفحات 0-0
    چکیده تجزیه ناپذیری دعاوی از تجزیه ناپذیری دعوا و تجزیه ناپذیری رای متفاوت می باشد. در قانون آیین دادرسی مدنی ایران هر چند اصطلاح تجزیه ناپذیری دعوا(مواد 104،298) و تجزیه ناپذیری و تفکیک ناپذیری رای (مواد 308، 359،404،425)آمده است تجزیه ناپذیری دعوا بر تجزیه ناپذیر یک خواسته دلالت دارد و تجزیه ناپذیری رای هنگامی مطرح است که دو یا چند شخص طرف دعوای نخستین بوده اند و در هنگام شکایت از رای تنها یک نفر اقدام کرده است و دیگران اقدامی انجام نداده اند اما اصطلاح تجزیه ناپذیری دعاوی که بر قابل تجزیه نبودن دو یا چند دعوا دلالت دارد، نیامده است. تجزیه ناپذیری دعاوی پا را از «وابستگی آیینی» فراتر می گذارد و ضروتا «یگانگی آیینی» میان دو یا چند دعوا ایجاد می کند. از همین رو دعاوی یا خواسته های تجزیه ناپذیر به عنوان «یک کل» جدانشدنی مورد رسیدگی قرار می گیرند. به نظر می رسد که تعریف ذکر شده در خصوص ارتباط کامل در ماده 141 قانون آیین دادرسی مدنی ایران نه تنها تعریف ارتباط نمی باشد بلکه این تعریف حد اعلای تجزیه ناپذیری دعاوی است. با این همه برای تجزیه ناپذیری دعاوی ،ارتباط کامل تنها معیار نمی باشد و معیارهای دیگری نیز وجود دارد. تجزیه ناپذیری در دادرسی نیز آثار یگانگی آیینی خود را بار می کند برای نمونه هنگامی که تجزیه ناپذیری دعاوی محقق شد، گسترش صلاحیت رخ می هد و نیز رخدادهای دادرسی در یکی موجب اثر بر دیگری می شود و شکایت از یک رای موجب شکایت نسبت به رای دیگر می شود.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: تجزیه ناپذیری، تفکیک ناپذیری، ارتباط کامل، وابستگی آیینی، یگانگی آیینی
  • نحوه تقسیم مسئولیت بین عاملان زیان در فقه اسلامی و قانون مجازات اسلامی سال 1392
    محمود کاظمی*، علی قسمتی تبریزی صفحات 0-0
    در فرضی که چند عامل مشترکا در وقوع یک حادثه دخالت دارند و زیان حاصله مستند به تمام آنهاست، برای تقسیم مسیولیت بین عاملان زیان، در نظام های حقوقی دنیا معیار های مختلفی مطرح شده و سرانجام این امر به اختیار دادگاه نهاده شده تا با لحاظ تمام عوامل سهم هریک را به طور منصفانه معین کند. امادر حقوق اسلام بر مبنای ادله نقلی وعقلی نظریه تساوی مسیولیت پذیرفته شده است. با تصویب قانون دیات این نظر وارد حقوق موضوعه ایران شد، اما رویه قضایی تحت تاثیردکترین با این توجیه که تساوی مسیولیت، مبتنی برفرض برابری تاثیر هریک از عاملان زیان است، با ارجاع امر به کارشناس، به زعم خود سهم هریک از عاملان را برمبنای میزان تاثیراو در ایجاد زیان معین می کرد. با تصویب قانون مجازات سال 92، این رویه محاکم در برخی از صور اجتماع اسباب(=مواد 526و527)درشمایل قانون درآمد، درحالی که در فروض دیگر(=مواد453، 528و533)همچنان ازنظریه تساوی مسیولیت پیروی شده است. اتخاذ معیار مختلف از سوی قانونگذار توجیه منطقی نداشته، شایسته یک نظام حقوقی منسجم نیست و این امر سبب تشتت آراء شده است. به علاوه عدول از نظریه تساوی مسیولیت در برخی فروض، خلاف موازین شرع به نظرمی رسد. در این مقاله تلاش کرده ایم مبانی عقلی ونقلی نظریه تساوی مسیولیت در فقه اسلامی را تبیین کرده و از نتایج آن در تفسیر مواد قانون مجازات اسلامی و تعیین موضع قانونگذار استفاده نماییم.
    کلیدواژگان: اجتماع اسباب، اشتراک در زیان، سبب و مباشر، قارصه، مبانی تساوی مسئولیت
  • ملاک های دخیل در جرم انگاری رفتارها و تعیین مجازات با رویکردی به برخی از آموزه های علوی (در قلمرو تعزیرات)
    لیلا گلی*، عبدالعلی توجهی صفحات 0-0
    بخشی از آموزه های امام علی(ع) ناظر بر مولفه های سیاست جنایی و متضمن اندیشه ها و تدابیری خاص در مقابله با پدیده مجرمانه میباشد. ابزار جرم انگاری رفتارها و تعیین مجازات در قوانین برای کاهش یا کنترل پدیده مجرمانه یکی از این مولفه ها می باشد. در این مقاله بر طبق منابع کتابخانه ای و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی ملاک های دخیل در جرم انگاری رفتارها و تعیین مجازات در قبال ارتکاب رفتارهای جرم انگاری شده مبتنی بر برخی از آموزه های امام علی(ع) پرداخته شده است. این پژوهش نشان میدهد که رفتارهای ناسازگار با مقاصد پنج گانه جان، مال، نسب، عقل و دین از میزان سرزنش پذیری بالایی برخوردار میباشند. از این رو، ضرورت مداخله کیفری در چنین مواردی غیر قابل انکار است و از آن جا که مقاصد مذکور جزء مصالح ضروری تلقی میشوند، جرم انگاری رفتارهای ناسازگار با آن در پرتو اصول جرم انگاری، راهکاری برای کاهش و کنترل بزه کاری محسوب میشود. همچنین، با عنایت به این که جرم انگاری و متعاقب آن وضع مجازات در پرتوی خیرخواهی است، اگر روش های دیگری غیر از مجازات برای مقابله با بزهکاری وجود داشته باشد، تمسک جستن به مجازات صایب به نظر نمیآید و به کارگیری مجازات کارکرد حداقلی دارد و به عنوان آخرین ابزار و متناسب با جرم مورد استفاده واقع میشود.
    کلیدواژگان: _ جرم انگاری، مجازات، جرم، مقاصد خمسه، مصالح ضروریه، اعتدال در کیفر، _ خیرخواهی
  • کوشش ایرانیان برای تاسیس شورای دولتی در عصر مشروطیت
    فردین مرادخانی* صفحات 0-0
    تاریخ نهادهای حقوقی از جمله نهادهای حقوق اداری از موضوعات ناشناخته در مباحث حقوقی ایران است. بررسی تاریخ نهادها می تواند به تحلیل وضعیت و مشکلات این نهادها کمک کند. موضوع این مقاله تحلیلی تاریخی از تاسیس یکی از نهادهای حقوقی در ایران است که در آن زمان به تقلید از فرانسه شورای دولتی نامیده می شد. در منابع موجود در ایران درباره تاریخ دیوان عدالت اداری در ایران تنها اشاره ای اجمالی به قانون شورای دولتی 1339 شده است. درحالی که موضوع تاسیس شورای دولتی از پیروزی مشروطیت برای ایرانیان به عنوان یک مسیله مطرح بوده است. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و بررسی اسناد تاریخی به دنبال بررسی این پرسش است که از مجلس اول تا پایان عصر قاجار چه تلاش هایی برای تاسیس شورای دولتی در ایران صورت گرفته است. در این مقاله با بررسی منابع موجود از جمله آثار نویسندگان عصر قاجار، مصوبات دولت، قوانین مجلس، برنامه های دولت ها و مشروح مذاکرات مجلس ریشه های تاسیس این نهاد در ایران به این نتیجه رسیده ایم که درک درستی از این نهاد و صلاحیت های آن وجود داشت اما ترس از اینکه این نهاد به استبداد و قدرت سلطنت کمک کند مانع از تاسیس آن شد.
    کلیدواژگان: شورای دولتی، گوستاو دمرنی، مجلس، دادگاه اداری
  • رسول احمدی فر* صفحات 1-19
    قابلیت اجرای حکم دادگاه یکی از معیارهای مغفول مانده در منابع حقوقی ایران به عنوان شرط لازم برای صدور حکم می باشد. در همین راستا هدف پژوهش حاضر که تحت عنوان «تحلیل و تبیین اصل قابلیت اجرای حکم به عنوان یکی از معیارهای حکم دادگاه» انجام شد، تحلیل و تبیین میزان اهمیت و اثر این معیار در مرحله صدور و نه در مرحله اجرا است که برای مطالعه آن از روش تحلیلی استفاده شد. در ادامه ابتدا حکم دادگاه تعریف و سپس معیارهای صدور و اجرای آن مورد مداقه قرار گرفت و به صورت خاص معیار قابلیت اجرا به عنوان یکی از معیارهای لازم برای صدور حکم مطالعه شد. بر اساس نتایج به دست آمده قابلیت اجرا از شرایط لازم برای صدور حکم است و دادگاه باید در زمان انشای حکم به این موضوع توجه نماید که حکم صادره قابلیت اجرا بر اساس شرایط قانونی زمان صدور را داشته باشد و در صوتی که امکان صدور چنین حکمی بر فرض ذی نفعی خواهان وجود ندارد، از صدور آن خودداری نماید.
    کلیدواژگان: حکم غیرقابل اجرا، اجرای حکم، قابلیت اجرای حکم، حکم دادگاه، رای دادگاه
  • وحید بازوند*، حسین نورمحمدی صفحات 21-44
    ماهیت ابزارهای رایانه ای به گونه ای است که نحوه به کارگیری و نوع کارکرد آن که به دو شکل فعال باغلبه کارکرد فنی، یا منفعل با غلبه کنشگری فریبکارانه انسانی قابل مشاهده می باشد، آن ها را قادر به ایفای دو نقش کاملا متفاوت و نهایتا شکل گیری دو گونه مجزای کلاهبرداری مشتمل بر کلاسیک و رایانه ای می نماید. بر این اساس قایلین به تفسیر موسع از کلاهبرداری رایانه ای، مجرد استفاده از یک ابزار ماهیتا رایانه ای در خلال کنشگری مجرم را جهت تحقق عنوان کلاهبرداری رایانه ای کافی قلمداد می نمایند. در طیف مقابل پیروان برداشت مضیق از این مفهوم، با ارایه تفسیر منطقی و حتی منطوقی از ماده 741 قانون مجازات اسلامی (بخش جرایم رایانه ای) ابزار رایانه ای را صرفا در صورتی در شکل گیری کلاهبرداری رایانه ای موثر تلقی می کنند که در دو بخش «نحوه به کارگیری و نوع کارکرد» و «بستر ارتکاب» که در خلال پایش و پردازش داده ها و تعامل دو سامانه در مبدا و مقصد که با کنشگری غیرمستقیم انسانی همراه است، واجد شرایط خاصی باشد. این پژوهش با روش مطالعه منابع رسمی و کتابخانه ای و ارزیابی رویه قضایی و برخی آرای محاکم موفق به شناسایی و استخراج سه معیار عینی «رایانه ای به عنوان وصف ذاتی یک ابزار با قابلیت پردازش داده»، «لزوم بهره گیری مرتکب از کارکرد فنی و فعال یک ابزار» و در نهایت «مجازی بودن بستر از ابتدا تا انتهای فرایند تکوین جرم و تحقق نتیجه در همین بستر» شده است که به نظر می رسد در مقام ارزیابی افتراقی این دو شکل از کلاهبرداری در مصادیق مشتبه کاملا کارآیی خواهند داشت. در همین راستا پیشنهاد می شود ضوابط سه گانه مذکور در قالب مصوبه تقنینی به کارگیری شوند تا چالش مورد نظر منجر به چنددستگی و اختلاف نظر در رویه قضایی نشود.
    کلیدواژگان: کلاهبرداری، افتراق ابزاری، کارکرد فنی رایانه ای، انفعال ابزار، کنشگری انسانی، مجرای ارتکاب
  • علیرضا دیهیم، صادق بشیره، ساوالان محمدزاده* صفحات 45-66
    نگرانی ها و چالش هایی که برای ایران در مورد پیوستن به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) وجود داشت، نهایتا موجب شد الحاق با استفاده از حق شرط در دستور کار قرار داده شود. در میان شروط ایران اما یک شرط بسیار کلی نیز به چشم می خورد که وضعیت حقوقی آن نیازمند بحث و بررسی است. لذا پرسش اصلی مقاله حاضر آن است که شرط کلی وارد شده بر کنوانسیون CFT توسط ایران، بر اساس حقوق بین الملل باطل است یا خیر و در صورت مثبت بودن پاسخ، این بطلان بر وضعیت الحاق ایران چه اثری خواهد داشت؟ این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و ابزار کتابخانه ای به ویژه با بررسی اسناد موجود، به این نتیجه نایل می آید که شرط کلی ایران به عنوان یکی از مصادیق شروط مغایر با هدف و موضوع معاهده، فاقد اعتبار است. از سوی دیگر، به طور کلی و با توجه به سکوت CFT در این باره، عدم اعتبار شروط، باعث بطلان الحاق نمی شود. به عبارت دیگر و بر اساس مقررات فعلی حقوق بین الملل و رویه موجود، شرط های باطل ازجمله شرط کلی مبطل الحاق نیستند و از سوی دیگر نمی توان خلاف اراده و رضایت ایران و بدون در نظر گرفتن شروطش که به هر دلیلی نامعتبر قلمداد می شوند، این کشور را به کل کنوانسیون متعهد دانست. به خصوص که مرجع و سازوکاری نیز برای احراز شرط های باطل معین نگشته است و مسیله به موافقت یا مخالفت سایر طرف ها در برقراری معاهده میان آن ها با ایران تقلیل می یابد. با وجود این خلا در مقررات حقوق بین الملل و کنوانسیون مورد بحث، هرچند ایران می تواند با حفظ شرط کلی نامعتبر خود به CFT ملحق شود اما چنین شرطی اجرای کنوانسیون را با ابهام و چالشی مواجه خواهد کرد که بازنگری در شرط مذکور را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: حق شرط، شرط کلی، کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم، موضوع و هدف معاهده
  • سیده مطهره حسینی*، لیلاسادات اسدی، سید محسن فتاحی صفحات 67-87
    در خصوص نوع طلاق از ناحیه زوجه به وکالت از زوج و منبعث از ماده 26 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 سه رویکرد قابل مشاهده است؛ نخست نظریه طلاق توافقی که جایگاه صدور گواهی عدم امکان سازش است؛ دوم نظریه طلاق یک طرفه به درخواست زوجه که محل صدور حکم طلاق است؛ و سوم نظریه دومرحله ای بودن فرایند چنین طلاقی. آثار متفاوت ناشی از پذیرش هر یک از این سه رویکرد، در حقوق هر یک از زوجین در فرایند دادرسی و مرحله اجرای صیغه طلاق، موید ضرورت بررسی موضوع است. پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر در پی پاسخ به این پرسش اصلی که نوع طلاق از ناحیه زوجه به وکالت از زوج و آثار ناشی از آن چیست، از طریق بررسی نظریه های مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه و با استفاده از آرای صادره از دادگاه های خانواده و مباحث مطرح در نشست های قضایی، انجام شد. نتایج نشان داد که ماده 26 قانون پیش گفته از نظر تعیین نوع طلاق به وکالت از زوج با ابهام مواجه بوده و لذا متن اصلاحی را پیشنهاد می دهد؛ ضمن اینکه بهترین تفسیر از ماده فوق را دومرحله ای بودن طلاق زوجه به وکالت از زوج می داند: ابتدا دعوی احراز جهت محقق کننده وکالت برای زوجه؛ و سپس درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش در قالب طلاق توافقی. این نظریه که با منطوق ماده 26 سازگاری بیشتری دارد، مشکلات وارد بر دو نظریه دیگر به ویژه از حیث شمول اعتبار امر مختومه در صورت عدم اجرای صیغه طلاق ظرف مهلت مقرر در ماده 34 قانون حمایت خانواده را مرتفع می سازد.
    کلیدواژگان: طلاق توافقی، طلاق یک طرفه، وکالت زوجه در طلاق، گواهی عدم امکان سازش، حکم طلاق
  • سعید حقانی* صفحات 89-107

    ماده 45 اصلاحی قانون ثبت احوال احراز تابعیت اشخاصی که تابعیت ایشان مورد تردید است را بر عهده «شورای تامین شهرستان» قرار داده است. دیوان عالی کشور طی دو رای وحدت رویه 658 مورخ 20/01/1381 و 748 مورخ 24/01/1395 به تردیدها درخصوص بازبینی پذیری تصمیمات و اقدامات شورای تامین شهرستان و اداره ثبت احوال در حوزه تابعیت پایان داده و با قاطعیت قابلیت بازبینی قضایی این موضوعات را تایید کرده است. با این حال این پرسش که مرجع صالح برای این بازبینی دادگاه های عمومی هستند یا شعب دیوان عدالت اداری، در ابهام قرار دارد. یافته این پژوهش، با بهره گیری از روش تحلیلی، آن است که تنها در ارتباط با مواردی که هییت حل اختلاف ثبت احوال نظر بر ابطال شناسنامه شخص می دهد (دعاوی اعتراضی دارندگان تابعیت مشکوک) صلاحیت رسیدگی با دادگاه های عمومی دادگستری بوده و در سایر موارد شعب دیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی به موضوع را دارند.

    کلیدواژگان: شورای تامین شهرستان، فاقدین سند سجلی، دارندگان تابعیت مشکوک، بازبینی قضایی تابعیت
  • سینا رستمی*، حمید بهره مند صفحات 109-134

    افشاگری فساد یکی از ابزارهای مهم در مبارزه با فساد و تقویت شفافیت و عدالت در جوامع است. با توجه به محدودیت ها و کاستی های نظارت رسمی، لزوم کشف فسادهای سازمان یافته و سیستماتیک، تسهیل فرایند تحقیق و تعقیب، ارتقای شفافیت و اعتماد عمومی، ترغیب به پیشگیری و مبارزه با فساد، توجه و تمرکز بر سیاست های جنایی مشارکتی به عنوان یک ابزار قانونی برای تشویق و حمایت از افشاگران و تقویت افشاگری افزایش یافته است. نظام حقوقی ایران در این زمینه با طرح حمایت مالی از گزارشگران اولین قدم خویش را برداشت ولی اقدام وی صرفا ناظر بر بعد حمایتی است. از این رو، به نحو کارآمد و نظام مند نتواسته از کارکرد ها و ظرفیت های سیاست جنایی مشارکتی در قبال افشاگری فساد آنچنان که بایسته و شایسته بهره ببرد؛ چراکه به کارگیری ظرفیت های سیاست جنایی مشارکتی نیازمند تدابیر و بسترهای قانونی کارآمد و نظام مند دیگری نیز است. بدین منظور پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای نتیجه گیری می نماید که به کارگیری ظرفیت های سیاست جنایی مشارکتی با چالش بنیادین و اساسی فقدان تدابیر و معیارهای ناظر بر تعیین محدوده شخص افشاگر، محدوده افشاگری، شیوه افشاگری، حمایت از افشاگر مواجه است که در طرح مذکور مورد غفلت واقع شده است. در این راستا، پژوهش حاضر ضمن تبیین و تحلیل چالش های پیش روی مقنن، در پرتوی راهکارهایی که سایر کشورهای پیشرو و پیشگام در این زمینه اتخاذ کرده اند، در جهت برون رفت از چالش های مطروحه تدابیر و معیارهایی را ارایه می دهد تا مسیر قانونمندسازی افشاگری فساد در نظام حقوقی ایران را تسهیل ببخشد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی مشارکتی، افشاگری فساد، مبارزه با فساد، شفافیت، عدالت
  • زهرا رضاپور*، محمد فرجیها، محمد روشن صفحات 135-158
    به گواهی مطالعات تجربی، واکنش های کیفری سنتی و سزاگرا در برابر خشونت خانوادگی به رغم هزینه های بالای آن در یافتن پاسخ مناسب و کاهش تورم پرونده های خشونت خانوادگی از اثربخشی لازم برخوردار نبوده است؛ شاید به این دلیل که پاسخ های کیفری صرفا بر رسیدگی به امور موضوعی دعوای مطرح شده و اعمال قانون بر آن ها تمرکز دارد و به ندرت حل مسایل و عوامل زیربنایی خشونت را موردتوجه قرار می دهد. تلاش برای رفع این مشکل و اعمال دیدگاه های جایگزین، منتهی به طرح رویکرد نوینی تحت عنوان حل مسیله با مولفه هایی همچون بازاندیشی در نقش قاضی در بسیاری از کشورهای تابع نظام حقوقی کامن لا شده است. پژوهش حاضر از رهگذر رویکرد مذکور به دو پرسش اصلی می پردازد: نخست، در رویکرد حل مسیله به پرونده های خشونت خانوادگی نقش قاضی چه تحولی پیدا می کند؟ و پرسش دوم، جلوه های حل مسیله به خشونت خانوادگی در نظام ایران تا چه اندازه به رسمیت شناخته شده است؟ برای پاسخ گویی به این پرسش ها از روش تحلیل محتوای اسناد و مدارک ازجمله پرونده های قضایی مربوط به خشونت خانوادگی (15 نمونه) در تابستان 1401 در مجتمع عدالت دادگستری استان خراسان رضوی استفاده شد. همچنین برای بررسی نگرش کنشگران حوزه عدالت کیفری از طریق مصاحبه عمیق با 13 نفر از قضات که رسیدگی به پرونده های خشونت خانوادگی را بر عهده داشتند، 8 وکیل و تعداد 9 نفر از بزه دیدگان مصاحبه شده است. به منظور تکمیل اطلاعات به دست آمده از طریق اسناد و مدارک و مصاحبه با استفاده از روش مشاهده مشارکتی 13 جلسه رسیدگی به پرونده های خشونت خانوادگی نیز مشاهده گردید. یافته های پژوهش نشان داد به رغم اینکه در متن قانونی نظام عدالت کیفری ایران رسما به رویکرد حل مسیله اشاره ای نشده است اما جلوه هایی از حل مسیله به خشونت خانوادگی در قوانین کیفری، رویه قضایی و تفسیری که قضات از مواد قانونی دارند وجود دارد. همچنین دستاوردهای نظام حقوق کیفری کامن لا در حوزه نقش هدایت گرانه و مدیریتی قاضی در ایجاد کار تعاملی، پاسخ گو نمودن متهم نظارت قضایی در نظام عدالت کیفری ایران قابلیت استفاده را دارد.
    کلیدواژگان: رویکرد حل مسئله به خشونت خانوادگی، قاضی مسئله محور، نظام قضایی ایران، مسئولیت پذیری متهم
  • مهدی سمائی صحنه سرائی*، محمدجعفر حبیب زاده صفحات 159-189
    دو تصور از نقش قاضی در جامعه سیاسی را می توان در تقابل با هم نهاد: قاضی کنشگر و قاضی خوددار. قاضی کنشگر از منصب قضا فرصتی برای تحقق آرمان های اجتماعی مانند پاسداری از حق های مردم و عدالت اجتماعی می سازد. در مقابل، قاضی خوددار تا حد ممکن می کوشد با رویکرد متن گرایانه قانون را اعمال کند و از کنشگری در جهت تحقق آرمان های اجتماعی بپرهیزد. مقاله پیش رو چهارچوبی نظری برای فهم کنشگری قضایی مهیا می کند. کنشگری قضایی، مخاطراتی مهم دارد و ممکن است به ارزش های مهم حقوقی مانند تفکیک قوا و دموکراسی لطمه برساند. با این همه، مقاله استدلال می کند تحت شرایطی می توان از قسمی کنشگری قضایی مشروع سخن گفت. به این منظور، ناگزیریم درباره جهت کنشگری و زمینه سیاسی آن بیندیشیم. در نهایت، مقاله با روش هنجاری نشان می دهد که موجه است قاضیان با رعایت موازین در برابر «جنگ قانون گذار علیه حکومت قانون» بایستند و کنشگرانه از حق های مردم پاسداری کنند.
    کلیدواژگان: کنشگری قضایی، جنگ قانون گذار علیه حکومت قانون، پاسداری از حق ها، قانون مداری
|
  • Criteria of Distinction of Counterclaim from Merit Defense
    Reza Shokoohizadeh * Pages 0-0
    To identify the subject of this Article, the pure defense first must be separated from hybrid counterclaim. Hybrid counter claim has a dual function: the first aim of this claim is to reject the adversary claim. On the other hand, as similar as the pure counterclaim, it renders a claim, out of the object of principal claim. In Iranian Law, some proving criteria have been rendered by legal writers to distinguish these two judicial acts. In these theories the probative value of the defendant’s documents, determine the necessity of filing a counterclaim. Upon analysis of this paper, the proving criteria in theory and practice are not convincing for distinction of counterclaim from merit defense. Criterion accepted in this Article is that in counterclaim, the defendant claim to get a profit other than mere reject of adversary’s claim. In spite of apparent simplicity of this criterion of distinction of counterclaim from merit defense, its practical application is not without complexity.
    Keywords: _ hybrid counterclaim, defense, compensation, nullity, fulfillment of obligation, _ res judicata, _
  • Dialectic of Reason and Emotion: A Psychoanalytic Approach to Judgment
    Sadegh Shamshiri * Pages 0-0
    There exist numerous theories regarding the decision-making process of a judge. Many legal experts believe that the judgment process is a fully conscious one. The judge consciously evaluates the issue and decides based on pure logic. On the other hand, some consider judgment an intuitive process influenced by factors other than law. In practice, however, the examples are such that they can confirm the opinion of both sides. In other words, the judge sometimes makes logical and sometimes intuitive decisions. A dynamic can be seen in judgment, which this article seeks to explain with a descriptive-analytical method based on the findings of psychoanalysis. The goal is to offer practical solutions to enhance decision-making based on the information presented. According to psychoanalysis, if a judge's emotional experiences and unconscious thoughts are somehow related to the case at hand, their judgment may be based more on intuition. That is, the judge makes his decision and then looks for logical reasons and justifications to explain it. From this point of view, emotional experiences are a decisive component in the dynamics of judgment. However, the judge only sometimes decides based on the solution that comes to his mind. He typically assesses decisions based on his moral implications. He will issue a judgment if the decision aligns with his moral code. Therefore, the moral factor is another component in the dynamics of judgment. This moral factor also largely depends on the judge's cultural context and personal experiences. Based on the presented materials, it is suggested that instead of asking the judge to be impartial in his mind, we should ask him to observe the procedures and practices of impartiality. To minimize the influence of emotions on the judgment, the judges should postpone their decision for a few days instead of making an immediate one.
    Keywords: psychology of judgment, psychoanalysis of judgment, judicial decision making, Legal Realism, Legal Formalism
  • Indicators of Criminalization of Anti-Climatic Behaviors of the State-Corporates
    Hamed Safaei Atashgah *, Behzad Razavifard Pages 0-0
    Criminal laws and regulations criminalize only a part of harmful behaviors. If the study of crime is limited to behaviors that are considered crimes or violations according to laws and regulations, In that case, certain types of harms will become the "Off Limits" of criminal policy. However, many behaviors that are equally or even more harmful and are committed by powerful offenders are beyond the control of the criminal law. The interaction of Corporations and States has led to the emergence of a new type of crime called "State-Corporate Crime". Today this criminal partnership has led to the global climate crisis. While the harmfulness of anti-climatic behavior is very severe and at the level of "Catastrophe"; acts and omissions such as non-adherence to climate agreements and emission of greenhouse gases (GHG), which also occur "continuously" are not criminalized in domestic and international laws. By introducing the concept of "Climate Crime" as a library study, the present work sought to answer the central question that: According to what indicators climate crime is recognized? And how criminal policymakers can identify anti-climate behaviors as crime? What criteria should be followed to identify anti-climatic behaviors and criminalize them? According to the  research findings, by putting "Harm" as the center of this crime and classifying it based on the severity and occurrence of climatic harms, these harmful behaviors can be identified as a crime. The victims of this crime are countries, islands, humans, the environment, animals, etc. Therefore, climate victims are clarified in the light of the "Harm-Oriented" index and the range of climate victims is developed with a focus of "Ecological Justice".
    Keywords: State-Corporate Crime, Climate Crimes, Climate Crisis, Victimization
  • The Right of the Lessee of the Endowed Property or Permissive to Build a Construction on the Continuity of Possession
    Ali Tahmasebi * Pages 0-0
    At the end of the lease contract, the tenant must vacate the property. However, in certain cases, even after the end of the contract, the legal rules may entitle him to continue his possession and do not recognize the lessor’s right to evict him. Therefore, despite the silence of the Civil Code, it can be said that if the lessee has created constructions (building, planting trees, digging a well, etc.) with the lessor’s permission, the latter one cannot evict him from the property at the end of the contract, because people invest (construct a building) thinking that the legal system supports their reasonable expectations, and the lack of sufficient support for this expectation will destroy the incentive to invest and will have harmful effects on the economy. Also, in cases where due to the lack of legal permission for transferring endowed properties, the ownership documents of individuals have been annulled by special laws, the law recognizes them the right of priority in possession and the lessor cannot demand for their eviction unless the extension of the contract is not compatible with endowment’s interest.
    Keywords: tenant, end of term, Permission, Construction, priority of possession
  • The indivisibility of claims in the civil procedure of Iran and France
    Badie Fathi *, Khayrollah Hormozi Pages 0-0
    The indivisibility of claims in the civil procedure of Iran and FranceAbstract The indivisibility of claims is different from the indivisibility of one claim and the indivisibility of judgments. In the Civil Procedure Code of Iran the term indivisibility of claims (Articles 104, 298) and the indivisibility and inseparability of judgments (Articles 308, 359, 404, 425) have appeared, but the term indivisibility of claims has not come.inseparability of claims does not cause "dependency of procedure" but necessarily creates "unity of procedure" between two or more lawsuits. Therefore, indivisible claims are processed as an inseparable "whole".It seems that the definition mentioned about complete connection in Article 141 of the Civil Procedure Law of Iran is not only the definition of connection, but it is the definition of the highest level of indivisibility of claims.However, for the indivisibility of claims, complete connection is not the only criterion and it has other criteria as well. Indivisibility in the proceedings also creates the effects of the unity of the procedure. For example, when the indivisibility of claims is realized, the expansion of jurisdiction occurs, and also the events of proceedings in one cause an effect on the other, and a appeal against one decision causes a appeal against another decision.Key words: indivisibility, inseparability, complete connection, dependence of procedure, unity of procedure.
    Keywords: indivisibility, inseparability, complete connection, dependence of procedure, Unity of Procedure
  • The apportionment of damages between tortfeasors in Fiqh and Iranian Islamic Penal Code of 1392
    Mahmoud Kazemi *, Ali Ghesmati Tabrizi Pages 0-0
    What happens if more than one person is blamed for causing an injury? It is clear that the liability must be divided between them, but the problem is the criterion of apportionment. Should the liability be apportioned equally or differently? If the latter is true, how the share of anyone is determined? In foreign legal systems, there are different ideas in this regard, and finally, it is up to the court to apportion the damages fairly. Islamic law has accepted the theory of equality of liability. After the approval of the Islamic Penal Code, this view entered into the law of Iran, but the jurisprudence with the justification that the theory of equality is based on the assumption of the equal effect of each of the tortfeasors accepted the possibility of proving otherwise and accordingly, each share was determined based on the extent of its impact on the occurrence of loss. The Islamic Penal Code in 1992, under the influence of existing doctrine and jurisprudence, accepted this view in Articles 526 and 527, while in Articles 453, 528, and 533, the theory of equality of responsibility has been followed. In this article, we have tried to explain the foundation of the theory of equality in Fiqh and its results in interpreting the Islamic Penal Code.
    Keywords: Equality of liability foundation, Qaaresa, Participation in Loss, Sabab &, Mobasher
  • Criteria interfering criminalization of behaviors and determination of punishment under some Alvia teachings (In scope of punishment below the full amount prescribed by law)
    Leila Goli *, Abdolali Tavajohi Pages 0-0
    Part of IMAM Ali is teachings provide for elements of criminal policy and contain ideas and special measures against criminal phenomena.One of this elements is, criminalization behaviors and determination of punishment for reducing and control of criminal phenomena.In this article according to resources of the books we showed and used descriptive and analytical methods for considering criteria interfering behaviors criminalized in Alavia teachings.This research was shown that unsociable behaviors against five
    objectives
    life, money, descent, wisdom and religion, has a reprimand ability, so interfering is necessity penal in these cases are undeniable, thus these aforesaid objectives are so essential policy, criminalization of incompatible and adverse behavior against five objects is way for reducing and controlling crimes on the light of criminalization rulers.Besides if there are other methods against crime excepting punishment, resorting to punishment is not correct and punishment has minimum use and is last way for using.
    Keywords: criminalization behaviors, punishment, _ crime, five objective, _ essential policy, moderation in punishment, _ benevolence
  • Iranian attempt to establish a Council of State in the era of constitutionalism
    Fardin Moradkhani * Pages 0-0
    The history of legal institutions, for instance administrative law institutions, is one of the unknown issues in Iranian legal discussions. Study the history of institutions can help analyze their status and problems. The subject of this article is a historical analysis of the establishment of one of the legal institutions in Iran, Which at that time, like France, was called the Council of State. In the exist sources in Iran about the history of the Court of Administrative Justice in Iran, there is only a brief reference to the law of the State Council of 1339. But the issue of establishing a Council of State since the victory of constitutionalism has been an issue for Iranians. This article by descriptive-analytical method and review of historical documents seeks to examine the question of what attempt have been made from the first parliament to the end of the Qajar era to establish a Council of State in Iran. In this article, by study of the exist sources such as the works of Qajar writers, government decrees, parliamentary laws, government programs and detailed parliamentary debates, we have concluded that There was a correct understanding of this institution and its competencies. But the fear that this institution would contribute to the tyranny and power of the monarchy prevented the establishment of this institution.
    Keywords: Council of State, Dermegny, Parliament, Administrative Court
  • Rasoul Ahmadi Far * Pages 1-19
    Ability to execute a court judgment is one of the most neglected criteria in Iranian legal sources as a necessary condition for issuing a judgment. The purpose of this study is to analyze the importance of this criterion.In this research, the court judgment has been defined and identified and the criteria for its issuance and implementation have been reviewed.Then, the criterion of enforceability was considered as one of the necessary criteria for issuing a court judgment. According to the results of this research, the ability to execute is one of the necessary conditions for issuing a judgment, and the court must pay attention to the fact that the issued judgment can be executed according to the legal conditions at the time of issuance.Refuse to issue such a judgment in an audio where it is not possible to execute it.Key words: Ineffective sentence, court order, sentence enforcement, enforceability, sentence, court order, vote, court ruling
    Keywords: Ineffective sentence, sentence enforcement, enforceability, sentence, Court order
  • Vahid Bazvand *, Hosein Normohamadi Pages 21-44
    The nature of computer tools is the way it is used and the type of its function, which can be seen in two ways: active with the technical function, or passive with the dominance of deceptive human activity, enable them to play two different roles and ultimately form There are two distinct types of fraud including classical and computer fraud. Based on this, those believe the broad interpretation, consider the mere use of a computer-based tool during the criminal's activity to be sufficient to computer fraud. On the opposite, the followers of the narrow interpretation, by presenting a logical and Conceptual interpretation of Article 741 of the Islamic Penal Code (the section on computer crimes), consider computer tools to be effective in the formation of computer fraud only in two sections: "How to use and type of operation" and "commitment situation" that qualify for special conditions during the monitoring and processing of data and the interaction of two systems at the beginning and destination, which associated with indirect human action. This research, with the method of studying official and library sources and evaluating the judicial procedure and some court decisions, succeeded in identifying and extracting three objective criteria: "a computer as an inherent characteristic of a tool with data processing capability", "the need for culpable to use the technical and active function of a tool" and finally "the virtuality of the platform from the beginning to the end of the process of creating and realizing the crime in this platform" which seems to be effective in the differential evaluation of these two forms of fraud in Similar cases. In this regard, it is suggested three criteria be applied in the form of an approved law, so that the challenge in question doesn’t lead to Division and disagreement in judicial procedure.
    Keywords: fraud tool, inter-system interaction, tool differentiation, computer technical function, tool passivity, human action, channel of committing
  • Alireza Deyhim, Sadegh Bashire, Savalan Mohamadzadeh * Pages 45-66
    the concerns and challenges for Iran to accede to the Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism (CFT),eventually led to accession using the reservation. But among the reservations of Iran, there is a very general reservation that its legal status needs to be discussed. Therefore, the main question of the present article is whether the general reservation entered into the CFT by Iran is invalid according to international law or not, and if the answer is positive, what effect will this invalidity have on the situation of Iran's accession? This article with the descriptive-analytical method and library tools, especially by examining the available documents, concludes that the general reservation of Iran as one of the examples of reservations contrary to the purpose and subject of the treaty is invalid. On the other hand, In general and given the CFT's silence on this issue, the invalidity of the reservations does not invalidate the accession. In other words, based on the current provisions of international law and the existing practice, invalid reservations, including the general reservation , do not invalidate the accession and on the other hand, against the will and consent of Iran and without considering its reservations which are considered invalid for any reason, It is not possible to consider this country committed to the entire convention. Especially, since the authority and mechanism for achieving certain invalid reservations have not been set, and the issue is reduced to the agreement or opposition of other parties in establishing a treaty between them and Iran. Despite this gap in the provisions of international law and the discussed convention, although Iran can join the CFT by maintaining its invalid general reservation, such a reservation will face the implementation of the convention with challenge, which necessitates the revision of the said reservation.
    Keywords: General reservation, Reservation, Subject, Purpose of the Treaty, The Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism
  • Seyede Motahare Hosseyni *, Leila Sadat Asadi, Seyed Mohsen Fattahi Pages 67-87
    There are three approaches regarding the divorce types on behalf of the wife as husband's advocacy (derived from Article26 of the Family Protection Law 2013): "uncontested divorce theory" where a certificate of compromise impossibility is issued, "contested divorce theory" at the wife's request; where the divorce decree is issued and "the two-step theory of such divorce process". The different effects resulting from the acceptance of each of these approaches on the rights of each couples in the judicial process and implementing stage of divorce, confirm the necessity of investigating the issue.This descriptive-analytical study was conducted by examining the advisory theories of the Judiciary Law Department and using the votes issued by the family courts and issues discussed in the judicial sessions; to answer this main question: "what is the divorce type on behalf of the wife as husband's advocacy and its effects". The results revealed that, Article26 of the aforementioned law, in terms of determining the divorce type (on husband's behalf) is ambiguous and therefore suggests a revised text. In addition it considers the best interpretation of the above article in being two-stage of wife divorce on husband's behalf: firstly, verification lawsuit for the power of attorney for the wife, and then a request to issue a certificate of compromise impossibility in the uncontested divorce form. This theory, which is more consistent with the provisions of Article 26, solves the problems faced by the other two theories, especially in terms of closed matters' validity in case of not executing the divorce decree within the deadline stipulated in Article34 of the Family Protection Law.
    Keywords: uncontested divorce, contested divorce, wife advocacy in divorce, Certificate of compromise impossibility, Divorce decree
  • Saeed Haghani * Pages 89-107

    Personal Status registration Code endows ‘Provincial Security Council’ to decide on the Iranian nationality of those whose nationality is under question. The general assembly of the Iranian Supreme Court, in its binding judgments no 658 and 748, made an end to uncertainties regarding judicial review of Provincial Security Councils’ decisions on Iranian nationality. The General assembly finds that the applicant might subject such administrative decisions to judicial review. Nonetheless, there is room to enquire about the competent judicial body to proceed with such judicial review. In the final analysis, I believe that a distinction should be made between cases of requests for Iranian ID and cases in which an already existing Iranian ID is subjected to the annulment process (i.e. suspected holders of Iranian nationality documents). While the Court of Administrative Justice would more appropriately handle the first category, civil courts of the first instance are the competent court to deal with the second category

    Keywords: Provincial Security Council, Applicant without Iranian ID, Suspected holders of Iranian ID, Judicial review of nationality
  • Sina Rostami *, Hamid Bahrehmand Pages 109-134

    whistleblowing is one of the important tools in fighting corruption and strengthening transparency and justice in societies. Considering the limitations and shortcomings of official supervision, the need to discover organized and systematic corruption, facilitate the process of investigation and prosecution, promote transparency and public trust, encourage prevention and fight against corruption, pay attention and focus on criminal policies. Participation has increased as a legal tool to encourage and support whistleblowers and strengthen whistleblowing. Iran's legal system took its first step in this field by offering financial support to whistleblowers, but its action is only based on the support aspect. Therefore, in an efficient and systematic manner, it has not been able to use the functions and capacities of the collaborative criminal policy in relation to the disclosure of corruption as it should and deserves; Because the use of collaborative criminal policy capacities requires other efficient and systematic legal measures and platforms. For this purpose, the current research, based on descriptive and analytical methods and based on library sources, concludes that the use of collaborative criminal policy capacities with the fundamental and fundamental challenge of the lack of measures and criteria for determining the scope of the whistleblower, the scope of the whistleblower, the method of whistleblowing is to protect the whistleblower, which is neglected in the mentioned plan. In this regard, the present research, while explaining and analyzing the challenges facing the legislator, in the light of the solutions adopted by other leading and pioneering countries in this field, provides measures and criteria to overcome the challenges. It helps to facilitate the legalization of corruption disclosure in Iran's legal system.

    Keywords: Collaborative criminal policy, whistleblowing, Fight Against Corruption, Transparency, Justice
  • ZAHRA REZAPOUR *, Mohammad Farajiha, Mohammad Roshan Pages 135-158
    According to empirical studies, the process of investigation and traditional and retributirism magisterial decisions have not been effective in finding the appropriate answer and reducing the inflation of domestic violence cases despite its high costs; Since the point of view of the above-mentioned criminal justice system has been only to deal with the substantive issues of the lawsuits and apply the rule to them. Attempts to solve this problem and apply alternative views had to the proposal of a new approach under the title of problem solving with components such as rethinking the role of the judge in many countries under the common law system. The current research deals with two main issues through the aforementioned approach: First, what is the evolution of the judge's role in problem solving approach? And second, to what extent have the effects of this evolution been recognized in Iran's legal system? To answer them, the method of content analysis of legal documents and documents, including judicial cases (15 samples) in the summer of 1401, was used in the Justice Complex of Razavi Khorasan province. Also13 hearings were also observed and investigate the attitude of criminal justice authorities, 30 judicial activists and lawyers and a number of victims interviewed using the in-depth interview method. The findings of the research showed that in the approach of problem solving, in the criminal justice system of Iran, the judicial procedure of some judges, although unknowingly and unsystematically, has the characteristics of problem solving with different degrees
    Keywords: problem-oriented judge, domestic violence resolution court, Iran', s judicial system, defendant', s responsibility
  • Mahdi Samaei *, Mohammad Jfar Habibzadeh Pages 159-189
    Two categories of the judicial role in political society can be separated: the activist judge and the self-restrained judge. The activist judge utilizes the judicial office to realize social ideals such as protecting people's rights and social justice. On the other hand, the self-restrained judge tries as much as possible to apply the law with a textual approach and avoids activism. The article provides a theoretical framework for understanding judicial activism. Judicial activism has significant risks and may harm legal values such as the rule of law, separation of powers, and democracy. Despite all this, the article argues that we can talk about legitimate judicial activism under certain conditions. So we must think about the activism's direction and political context. The article shows that it is justified for judges to resist the "lawmaker's war against the rule of law" and actively protect people's rights against the encroachments of the ruling system..
    Keywords: Judicial Activism, lawmaker', s war against the rule of law, protection of Rights, the rule of law