فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز مایل افشار، مریم گودرزی* صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    شیوع جهانی ویروس کرونا، به شدت بر زندگی انسان ها تاثیر گذاشته است. محدودیت های اتخاذ شده برای کاهش سرعت انتشار ویروس بر فعالیت های اقتصادی-اجتماعی و محیط زیست تاثیر می گذارد. این امر، پدیده ای چندبعدی است که آثار و پیامدهای آن در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، محیط زیست و سیاسی قابل رصد و رهگیری است. هدف از این مقاله بررسی پیامدهای بحران کرونا بر محیط زیست می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقاله مروری حیطه ای می باشد که بر اساس جمع آوری اطلاعات مقاله های منتشر شده در پایگاه های داده ای ،Science Direct, Web of Science، Google Scholar،PubMed در بازه زمانی سال های 2019 تا 2022 با هدف بررسی پیامدهای بحران کرونا بر محیط زیست انجام گرفت.

    نتایج

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که بحران ویروس کرونا و شرایط قرنطینه، پیامدهای متعددی برای محیط زیست به همراه داشته است. این مطالعه نشان می دهد که از یک سو، در اثر توقف بسیاری از فعالیت های بشری شاهد کاهش چشمگیر انتشار آلاینده ها به شمول گازهای گلخانه ای هستیم و از سوی دیگر، زباله ها و بخصوص زباله های طبی و پلاستیکی، به طور نگران کننده ای افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    با وجود آثار مثبت کووید-19 بر عوامل محیط زیست، جنبه های منفی کوتاه مدت و بلندمدت آن شهود است. ضمن اینکه به نظر می رسد فعالیت اقتصادی کشور بعد از کرونا شدت یابد و لذا با تجزیه وتحلیل جامع اثرات کووید-19 بر چندین بخش، می بایست اقدامات جدی در این زمینه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: همه گیری، ویروس کرونا، پیامدها، محیط زیست
  • سید محمدمهدی باکی هاشمی* صفحات 10-19
    زمینه و هدف

    انتقال بین بیمارستانی به جابه جایی بیماران جهت دریافت خدمات تشخیصی، درمانی و پاراکلینیک که می تواند مانع آسیب های بیشتر و یا درمان موثرتر گردد اطلاق می شود. مطالعه حاضر با هدف جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مرتبط با بیماران اعزام شده و شناسایی عوامل مسبب انتقال بیماران، طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    داده های این مطالعه به صورت مقطعی و ثانویه از روی 11362 فرم درخواست اعزام بیماران در دانشگاه علوم پزشکی گیلان ثبت شده بود، اجرا گردید. داده ها توسط نرم افزار آماری Spss نسخه 22 و آزمون آماری Chisquer  تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    میزان درخواست انتقال بیماران در سال 1401 نسبت به سال 1400، معادل 9% درصد افزایش داشته است.  بین تقاضای انتقال بیماران با توزیع نامناسب نیروی انسانی متخصص، فقدان سازوکارهای بازخوردی تقاضا، برنامه ریزی غیر اثربخش کشیک های آنکالی و مقیمی پزشکان در بیمارستان مبدا، مدیریت ناکارآمد منابع و تجهیزات، کمبود امکانات تشخیصی، پزشکی و دارویی و همچنین با فصول سال رابطه معنادار وجود دارد (0/05>p). بین عدم پذیرش بیماران با فقدان یا کمبود تخت مورد نیاز بیمار در بیمارستان مقصد رابطه معنادار وجود دارد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    توزیع نامناسب نیروی انسانی متخصص با توجه به نیاز منطقه، برنامه ریزی غیر اثربخش کشیک های آنکالی و مقیمی، مدیریت ناکارآمد منابع در سطح بیمارستان و دانشگاه به عنوان دلایل اصلی تقاضا برای انتقال بیماران شناسایی شده است. تشکیل کارگروه ویژه جهت شناسایی، ارزیابی، برنامه ریزی و نظارت بر رفع موانع به صورت متمرکز و تشکیل حلقه های بهبود کیفیت می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: ستاد هدایت، مرکز پایش مراقبت های درمانی، انتقال بیمار، حلقه بهبود کیفیت
  • حسین رحیمی کلور*، سید علی نقوی صفحات 20-31
    زمینه و هدف

    چابکی یک بیمارستان نشان دهنده ی پاسخگویی آن در هنگام مواجهه با تغییرات داخلی و خارجی است و عامل مهمی برای اثربخشی بیمارستان است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی عامل مبنا که بتواند با در نظر گرفتن عوامل موثر، توسعه چابکی سازمانی در بیمارستان های استان اردبیل را شبیه سازی کند، انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف یک پژوهش اکتشافی است که با روش پژوهش آمیخته و مبتنی بر استدلال قیاسی استقرایی صورت گرفته است. نمونه آماری پژوهش شامل 10 نفر از خبرگان نظری و خبرگان تجربی بود. نمونه گیری به روش غیراحتمالی و به صورت هدفمند بوده و ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه بود. در بخش کیفی با استفاده روش تحلیل تم به شناسایی عوامل موثر بر چابکی سازمانی پرداخته شد. سپس در بخش کمی عوامل موثر شناسایی شده با استفاده از روش دلفی فازی اولویت بندی شد. در نهایت مدل توسعه چابکی سازمانی با استفاده از رویکرد مدلسازی عامل مبنا شبیه سازی شده است.

    نتایج

    بر اساس نتایج پژوهش 50 کد اولیه، 15 تم فرعی و 5 تم اصلی احصا شد. نتایج نشان داد که از بین عوامل موثر بر چابکی سازمانی، میزان تاثیرگذاری مدیریت سازمان از سایر عوامل بیش تر است. همچنین خروجی شبیهسازی نشان داد، مدل ارایهشده میتواند برآورد مناسبی از آتیه توسعه چابکی سازمانی در بیمارستان های استان اردبیل را ارایه دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، توصیه می شود مدیران بیمارستان ها برای توسعه چابکی سازمانی، توجه ویژه ای روی عوامل موثر شناسایی شده داشته باشند.

    کلیدواژگان: توسعه چابکی، بیمارستان، عامل مبنا
  • الهه ترابی، رضا میرزایی*، محسن نجم الدینی صفحات 32-46
    زمینه و هدف

    محیط کالبدی بیمارستان، شامل عناصر و مولفه هایی است که ارتقاء آن ها، موجب بهبود کیفیت محیط های درمانی و هم چنین کاهش استرس بیماران می شود. لذا، این تحقیق با هدف ارتقاء کیفیت محیطی فضاهای درمانی با رویکرد کاهش استرس بیماران است.

    مواد و روش ها

    بر اساس رویکرد پژوهش، توصیفی_تحلیلی انجام شده است. انتخاب نمونه پژوهش بخش جراحی عمومی (بیمارستان امام رضا بیرجند) مد نظر است. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه (بیمار، همراه بیمار، پزشک و پرسنل) برای اولویت بندی متغیرها استفاده شده است. روایی پرسشنامه به وسیله نرم افزار Smart PLS مورد بررسی قرار گرفت و پایایی نیز با آلفای کرونباخ سنجیده شده است. سپس اطلاعات گردآوری شده در نرم افزار 26 SPSS تحلیل گردید.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان می دهد اولویت بندی معیارهای مختلف از عوامل کالبدی محیط داخلی فضاهای درمانی شامل: راحتی، انعطاف پذیری، طبیعت، نور، رنگ، هوای تازه، صدا، بافت، چیدمان مبلمان، آثار هنری و رایحه (بو) دارای تفاوت معناداری است. بر اساس آزمون کروسکال والیس، بیشترین تفاوت معنادار در اولویت کاهش استرس بیمار معیارهای رنگ، مصالح و بافت، هوای تازه، رایحه (بو) است. طبق آزمون یومان-ویتنی، جنسیت در متغیرهای رایحه (بو)، رنگ و هوای تازه دارای تفاوت معناداری می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیقات نشان می دهد انعطاف پذیری، راحتی و آسایش، طبیعت با توجه به آمار توصیفی بیشترین تاثیرگذاری را در کاهش استرس بیماران از نگاه سه گروه مورد مطالعه دارا می باشند. راهکارهای طراحی با رویکرد کاهش استرس بیمار در مراکز درمانی بر اساس معنادار بودن بیشترین متغیرها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: معماری محیط، استرس، عوامل کالبدی محیط، فضاهای درمانی
  • احمد عربخانی، حسین درگاهی*، راهب قربانی، اسرافیل رشدی صفحات 47-58
    زمینه و هدف

    توسعه نظام سلامت موجب افزایش سطح سلامتی افراد جامعه می گردد. مطالعه حاضر با هدف طراحی و روان سنجی "مقیاس توسعه یافتگی نظام سلامت " انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع ترکیبی (کیفی - کمی) می باشد. در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته با 11 تن از خبرگان به صورت هدفمند با حداکثر تنوع انجام و نتایج به روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه وتحلیل گردید. در بخش کمی، ابتدا روایی صوری پرسشنامه از طریق مصاحبه با 10 تن از خبرگان انجام شد. در نهایت روایی سازه با نظر 220 تن از متخصصین امر به روش تحلیل عاملی اکتشافی (با مقیاس کایزر-مایر-الکین) و تاییدی (به صورت روایی واگرا، همگرا و شاخص های برازش) با استفاده از نرم افزارهای SPSS و لیزرل انجام شد. پایایی نیز با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و پایایی ترکیبی اندازه گیری شد.

    نتایج

    "مقیاس توسعه یافتگی نظام سلامت " با 40 عبارت حاصل از یافته های مطالعه کیفی طراحی شد. در بخش کمی نسبت روایی صوری و محتوایی ابعاد پرسشنامه به صورت کیفی تایید شد (برای تمام عبارات بین 80/0 تا 0/1). روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی انجام گردید و روایی همگرا بین 53/0 تا 75/ 0 و روایی واگرا بین 54/0 تا 1، به دست آمد. سازگاری درونی ابزار با ضریب آلفا کرونباخ بین 75/0 تا 86/0 و ضریب پایایی ترکیبی بین 72/0 تا 80/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    روایی و پایایی "مقیاس توسعه یافتگی در نظام سلامت " در این مطالعه تایید شد. در نتیجه استفاده از آن جهت سنجش میزان توسعه یافتگی در نظام سلامت توسط پژوهشگران این حوزه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، نظام سلامت، طراحی ابزار، ایران
  • مسلم شریفی، جلال سعیدپور، محمدجواد کبیر، عبدالله پورصمد، مهدی ابراهیمی، بهمن خسروی* صفحات 59-67
    زمینه و هدف

     با استقرار یک سامانه جامع اطلاعات سلامت (سامانه سیب) در بخش بهداشت نظام سلامت ایران، یکی از برنامه های مهم این کشور برای بهبود مراقبت های سلامت از طریق یکپارچه سازی اطلاعات سلامت کلید خورد. این مطالعه به تحلیل عملکرد این برنامه از دیدگاه کاربران نهایی سامانه در مراکز بهداشتی شهرستان بویراحمد پرداخته است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه یک پژوهش کیفی بود که با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و جلسات گروه کانونی با کاربران سامانه، مسیولین پشتیبانی و کارشناسان ستادی در سطوح مختلف، مرور مستندات مرتبط و همچنین مشاهده عملکرد کاربران، انجام شد. روش نمونه گیری گلوله برفی و به صورت هدفمند و شبکه ای انجام شد. از تحلیل محتوای کیفی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. برای ثبت، سازمان دهی و مدیریت داده های مطالعه پس از جمع آوری، از نرم افزار MAXQDA10  استفاده شد.

    نتایج

     یافته های این مطالعه نشان داد که استقرار این سامانه از دیدگاه کاربران حاوی نکات مثبت و منفی بسیاری است که در پنج محور کلی، سیستم مدیریت داده ها، عملکرد مراقبین، مدیریت مراقبت ها، کیفیت مراقبت و زیرساخت ها قابل دسته بندی است. مهم ترین چالش های سامانه شامل نارسایی های فنی، نارسایی های عملیاتی، چالش آمار و گزارش دهی و زیرساخت های فنی و اجتماعی و مهم ترین مزایای آن بهبود کیفیت مراقبت، قابلیت پیگیری و گزارش دهی، تسهیل فرایند مراقبت و بهبود عملکرد مراقبین بود.

    نتیجه گیری

     از دیدگاه کاربران، سامانه سیب به عنوان یک تجربه مثبت در ارتقاء کیفیت مراقبت های سلامت قابل تامل است اما به دلیل وجود چالش های متعدد با اهداف نهایی خود فاصله بسیار دارد.

    کلیدواژگان: اطلاعات سلامت، سامانه سیب، مرکز بهداشت، تحلیل عملکرد
  • امید مظلومی، مهربان پارسامهر*، اکبر زارع شاه آبادی صفحات 68-81
    زمینه و هدف

    سرطان اغلب در بسیاری از جوامع داغ ننگ می خورد و این امر پیامدهای ناگواری برای مبتلایان دارد؛ هدف از پژوهش حاضر، شناخت عوامل مرتبط با استیگمای اجتماعی سرطان بود.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش همبستگی-تحلیلی بوده و روش نمونه گیری به صورت خوشه ای چندمرحله ای بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد GSI و CAM گردآوری شدند. جامعه ی آماری، شامل سه دسته شهروندان، کادر درمان، همراهان بیماران در تهران بود؛ حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به ترتیب 384، 201، 384 نفر به دست آمد. جهت برازش مدل و سنجش روابط بین متغیرها، از روش مدل یابی معادلات ساختاری در قالب نرم افزار ایموس استفاده شد.

    نتایج

     شاخص های نیکویی برازش (cmin/df=2.851، Rmsea=0.08، Cfi=0.945) گویای برازش مناسب مدل بودند. به جز متغیر نابرابری در درمان، سایر متغیرهای مستقل با استیگما رابطه ای معنادار برقرار کردند. ضریب تبیین r2 نشان داد متغیرهای عادت واره، خوش بینی، آگاهی از سرطان، دین داری، حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی بر روی هم 48 درصد از تغییرات استیگما را پیش بینی کردند. عادت واره و حمایت اجتماعی با ضرایب استاندارد (بتا) 0.48 و 0.28- به ترتیب بیش ترین و کم ترین سهم را در تبیین استیگما داشتند. بر اساس آزمون تفاوت میانگین، میزان استیگما در بین مردم عادی بیش از دودسته دیگر بود.

    نتیجه گیری

     آگاهی از ابعاد مختلف بیماری سرطان (مانند علایم، عوامل ایجادکننده)، زدودن کلیشه های نادرست پیرامون سرطان (مانند سرطان یعنی مرگ)، ارتباط مداوم با بیماران سرطانی و دریافت حمایت های اجتماعی لازم از سوی منابع مختلف، از جمله مهم ترین ابزارهای لازم جهت کاهش استیگمای سرطان می باشند.

    کلیدواژگان: سرطان، استیگما، عادت واره، آگاهی از سرطان، مدل معادلات ساختاری
  • روح الله حسینی*، انیس جوانمرد صفحات 82-94
    زمینه و هدف

     تحقق اهداف و توسعه خدمات بیمارستان منوط به شایستگی و مدیریت بهینه است. مدیرانی شایسته خواهند بود که بتوانند در ایفای نقش های مدیریتی موفق عمل کنند. ایفای نقش ها، مدیریت را در جهت کارآمدی، اداره و راهبری بهینه بیمارستان پشتیبانی می کند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی و اولویت بندی نقش های مدیریت در بیمارستان از دیدگاه صاحب نظران است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از رویکرد توصیفی تحلیلی برخوردار است. نمونه آماری پژوهش، شامل 65 نفر از صاحب نظران بیمارستان امام خمینی (ره) الشتر بودند که بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی و انتخابی شناسایی شدند. در این مطالعه از پرسشنامه ماتریسی خودساخته که روایی آن از منظر خبرگان تایید شده است برای گرداوری داده ها استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از تکنیک تاپسیس استفاده شد. در این مطالعه پنج معیار و سه نقش اصلی که شامل 10 نقش فرعی می باشند شناسایی شد.

    نتایج

     تحلیل داده ها نشان داد که ارتقای تعهد سازمانی با درصد اهمیت (%2/23) با اهمیت ترین معیار و سپس معیارهای بهبود سازمانی (%9/20)، هماهنگی و انسجام (%4/19)، ارتقای انگیزه شغلی کارکنان (%7/18) و ارتقای بهره وری عملکرد (%4/18) به ترتیب به عنوان شاخص های موثر در رتبه بندی قرار دارند. همچنین نقش فرعی ناظر تحلیل گر (926/0) به عنوان مهم ترین نقش در بین نقش های فرعی مدیریت در بیمارستان معرفی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نقش تصمیم گیری مهم ترین نقش معرفی شد و همچنین تبعات تصمیمات بر حال و آینده بیمارستان، لازم است مدیریت بیمارستان در ایفای نقش تصمیم گیری به منظور اتخاذ تصمیمات بهینه توجه و اهمیت بیشتری معطوف نماید.

    کلیدواژگان: نقش مدیریت، نقش تصمیم گیری، نقش اطلاعاتی، نقش بین فردی، تکنیک تاپسیس
|
  • Mahnaz Mayel Afshar, Maryam Goodarzi* Pages 1-9
    Background

    Corona virus is a phenomenon that has faced the world with a crisis due to its rapid spread and uncontrollable nature. Although this crisis is only related to the medicine and health system, it is a multidimensional phenomenon whose effects and consequences can be observed and tracked in various economic, social, and political fields. The purpose of this article is to investigate the results of the Corona Virus on the environment.

    Materials & Methods

    The current study is a scoping review article that was performed based on the collection of information from articles published in the databases ScienceDirect, Web of Science, Google Scholar, and PubMed in the period from 2019 to 2022 with the aim of investigating the consequences of the Corona crisis on the environment.

    Results

    The findings of this research illustrate that the corona virus crisis and the quarantine conditions have brought many consequences for the environment. On the one hand, as a result of the cessation of many human activities, there is a significant reduction in the emission of pollutants, including greenhouse gases, and on the other hand, waste, especially medical and plastic waste, has increased.

    Conclusion

    Despite the positive effects of Covid-19 on environmental factors, its short-term and long-term negative effects are obvious. In addition, it seems that the economic activity of country will intensify after Corona, and therefore, with a comprehensive analysis of the effects of Covid-19 on several sectors, significant proceedings should be taken in this field.

    Keywords: Pandemics, COVID-19, Consequences, Environment
  • Seyed MohammadMehdi Baki Hashemi* Pages 10-19
    Background and purpose

    Inter-hospital transfer refers to the transfer of patients to receive diagnostic, therapeutic and paraclinical services that can prevent more injuries or more effective treatment. The present study was designed with the aim of collecting and analyzing information related to sent patients and identifying the factors that cause the transfer of patients.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 11,362 patient referral forms registered at Gilan University of Medical Sciences. Data were analyzed by Spss statistical software version 22 and Chisquer statistical test.

    Results

    The amount of patient transfer requests in 1401 compared to 1400 has increased by 9%. There is a relationship between the demand for transfer of patients with inappropriate distribution of specialized human resources, lack of demand feedback mechanisms, ineffective planning of nursing staff and residency of doctors in the hospital of origin, inefficient management of resources and equipment, lack of diagnostic, medical and pharmaceutical facilities, as well as with the seasons of the year. There is significant (p>0.05). There is a significant relationship between non-acceptance of patients and the lack or lack of beds needed by the patient in the destination hospital (p<0.05).

    Conclusion

    Improper distribution of specialized manpower according to the needs of the region, ineffective planning of resident guards, inefficient management have been identified as the main reasons for the demand for patient transfer. Forming a special working group to identify, evaluate, plan and monitor the removal of obstacles in a centralized manner and forming quality improvement circles can be a solution.

    Keywords: Hedayat headquarters, medical care monitoring center, Transfer request, Dispatch of patients
  • Hossein Rahimi Klour*, Seyed Ali Naghavi Pages 20-31
    Background and objective

    As a critical factor for hospital effectiveness, agility uncovers the way such organizations react to internal and external changes. From this perspective, the present study was to design an agent-based model to simulate organizational agility development in the hospitals of Ardabil Province, Iran, in view of the effective factors.

    Materials & Methods

    Utilizing an exploratory, mixed-methods research design, this study was performed in accordance with inductive-deductive reasoning. For this purpose, the samples included 10 theoretical and experimental experts, selected by purposive sampling of the non-probability type. As well, the data collection tools were interviews and questionnaires. During the qualitative phase, the main factors affecting organizational agility were initially isolated using thematic analysis. Afterward, the given factors were prioritized with the fuzzy Delphi method in the quantitative phase. Ultimately, the model for organizational agility development was simulated through the agent-based approach.

    Results

    With reference to the study results, 50 primary codes, 15 sub-themes, and 5 main themes were identified, and then “influence in management” was acknowledged as the most significant one shaping organizational agility. Besides, the simulation outputs demonstrated that the proposed model could provide the right estimate of the future of organizational agility development in the hospitals of Ardabil Province, Iran.

    Conclusion

    Along with the study results, hospital managers are suggested to reflect on the effective factors identified here to better fulfill organizational agility development.

    Keywords: Agility Development, Hospital, Agent-Based Modeling
  • Elahe Totabi, Reza Mirzaei*, Mohsen Najmaddini Pages 32-46
    Background and purpose

    The physical environment of the hospital includes elements and components that improve the quality of the treatment environment and also reduce the stress of the patients. Therefore, this research aims to improve the environmental quality of treatment spaces with the approach of reducing patients' stress.

    Materials and methods

    Based on the research approach, descriptive-analytical has been done. The selection of the research sample in the General Surgery Department (Imam Reza Birjand Hospital) is considered. To collect data, a questionnaire (patient, patient's companion, doctor and staff) was used to prioritize the variables. The validity of the questionnaire was checked by 3Smart PLS software, and the reliability was measured by Cronbach's alpha. Then the collected data was analyzed in SPSS 26 software.

    Results

    The results of this study showed that the prioritization of different criteria from the physical factors of the indoor environment of therapeutic spaces including: convenience, flexibility, nature, light, color, fresh air, sound, texture, furniture arrangement, works of art, and scent are different. It is meaningful. Based on the Kruskal-Wallis test, the most significant difference in the patient's stress reduction priority is the criteria of color, material and texture, fresh air, scent. Based on the Yeoman-Whitney test, gender has a significant difference in the variables of scent, color and fresh air.

    Conclusion

    The results of the research identified that flexibility, convenience, nature, according to the descriptive statistics, have the most influence in reducing the stress of the patients from the perspective of all the participant. Design solutions with the approach of reducing patient stress in medical centers are presented based on the significance of most variables.

    Keywords: environment, stress, physical environment factors, therapeutic space
  • Ahmad Arabkhani, Hossein Dargahi*, Raheb Ghorbani, Israfil Rushdi Pages 47-58
    Background

    The development of the health system increases the health level of the society. The present study was carried out with the aim of development of "Health System Development Scale".

    Methods

    The study was qualitative-quantitative. For qualitative part, a semi-structured interview with 11 experts was conducted in a targeted manner with maximum diversity and the results were analyzed by open, central and selective coding method. For quantitative part, first the validity of the questionnaire was carried out through interviews with 10 experts. Finally, the construct validity was conducted according to the opinion of 220 experts by exploratory factor analysis (with the Kaiser-Meyer-Elkin scale) and confirmatory factor analysis (in the form of divergent, convergent validity and fit indices) using SPSS and Lisrel software. Reliability was also measured by calculating Cronbach's alpha coefficient and composite reliability.

    Results

    The scale was designed with 40 statements obtained from the findings of the qualitative study. In the quantitative part, the appearance and content validity ratio of the dimensions of the questionnaire was qualitatively confirmed (for all statements between 0.80 and 0.1). Construct validity was done by exploratory and confirmatory factor analysis and convergent validity was between 0.53 and 0.75 and divergent validity was between 0.54 and 1. The internal consistency of the tool was approved with Cronbach's alpha coefficient between 0.75 and 0.86 and composite reliability coefficient was between 0.72 and 0.80.

    Conclusion

    The validity and reliability of the scale was confirmed. It is suggested to use it to measure the level of development in the health system by experts in this field.

    Keywords: Development, Health System, Tool design, Iran
  • Moslem Sharifi, Jalal Saeidpour, Mohammadjavad Kabir, Abdollah Poursamad, Mehdi Ebrahimi, Bahman Khosravi * Pages 59-67
    Background and purpose

    With the establishment of a comprehensive health information system (SIB system) in the health department of Iran's health system, one of the important programs of this country to improve health care through the integration of health information was keyed. This study analyzed the performance of this program from the point of view of the end users of the system in the health centers of Boyar Ahmad city.

    Materials and Methods

     This study was a qualitative research that was conducted using semi-structured interviews and focus group meetings with 25 system users, support officials and staff experts at different levels, reviewing relevant documents and also observing users' performance. The snowball sampling method was carried out in a targeted and networked manner. Qualitative content analysis was used to analyze the data. MAXQDA10 software was used to record, organize and manage study data after collection.

    Results

     The findings of this study showed that the deployment of this system from the users' point of view contains many positive and negative points, which can be categorized in five general axes, data management system, caregivers' performance, care management, quality of care and infrastructure. The most important challenges of the system included technical inefficiencies, operational inefficiencies, the challenge of statistics and reporting, and technical and social infrastructure, and the most important benefits were improving the quality of care, tracking and reporting, facilitating the care process, and improving the performance of caregivers.

    Conclusion

     From the point of view of users, the Sib system can be considered as a positive experience in improving the quality of health care, but due to the existence of many challenges, it is far from its final goals

    Keywords: Health information system, SIB System, Health Center, Performance analysis
  • Omid Mazlumi, Mehraban Parsamehr *, Akbar Zare-shahabadi Pages 68-81
    Background

    Cancer is often stigmatized in many societies and this has unfortunate consequences for sufferers. The aim of this research was to know the factors related to the social stigma of cancer.

    Materials and Methods

    The research method was correlation-analytical, and the sampling method was multi-stage cluster. Data were collected using CSI and CAM standard questionnaires.The statistical population included three categories of ordinary citizens, medical staff, and companions of patients in Tehran; Using Cochran's formula, the sample size was 384, 201, 384 people, respectively. In order to fit the model and measure the relationships between the variables, the method of structural equation modeling was used in the form of AMOS software.

    Findings

     Goodness of fit indices (chi-square/df=2.851, Rmsea=0.08, Cfi=0.945) all indicated the appropriate fit of the model. Except for the variable of inequality in treatment, other independent variables had a significant relationship with stigma. The r2 explanatory coefficient showed that the variables of habitus, optimism, cancer awareness, religiosity, social support, and social capital together predicted 48% of stigma changes. Habitus and social support with standard coefficients (beta) of 0.48 and -0.28 had the highest and lowest contribution in explaining stigma, respectively. Based on the mean difference test, the amount of stigma among ordinary people was more than the other two groups.

    Conclusion

     Awareness of different aspects of cancer disease (such as symptoms, causative factors), removing false stereotypes about cancer (such as cancer means death), constant communication with cancer patients, and receiving the necessary social support from various sources, were the most important tools necessary to reduce the stigma of cancer.

    Keywords: cancer, stigma, Habitus, awareness of cancer, Structural Equation Modeling (SEM)
  • Rohollh Hosseini *, Anis Javanmard Pages 82-94
    Background

     Achieving goals and developing hospital services depends on competence and optimal management. There will be competent managers who can be successful in performing managerial roles. Playing the roles supports the management in the direction of efficiency, administration and optimal management of the hospital. The purpose of this study is to evaluate and prioritize the roles of management in the hospital from the experts' point of view.

    Materials and Methods

     This research has a practical purpose and a descriptive and analytical approach. The statistical sample of the research included 65 experts from Imam Khomeini (RA) Al-Shatar Hospital, who were identified based on the snowball and selective sampling method. In this study, a self-made matrix questionnaire whose validity has been confirmed by experts was used to collect data. TOPSIS technique was used to analyze the data. In this study, five criteria and three main roles, which include 10 secondary roles, were identified

    Results

     The data analysis showed that the promotion of organizational commitment with the percentage of importance (23.2%) with the most important criterion, followed by organizational improvement criteria (20.9%), coordination and coherence (19.4%), promotion of employees' job motivation (7%) 18.00) and improvement of performance efficiency (18.4%) are ranked as effective indicators respectively. Also, the sub-role of analyst supervisor (0.926) was introduced as the most important role among the sub-roles of management in the hospital.

    Conclusion

     Considering that the role of decision-making was introduced as the most important role, as well as the consequences of decisions on the present and future of the hospital, it is necessary for the hospital management to pay more attention and importance to the role of decision-making in order to make optimal decisions.

    Keywords: management role, decision making role, informational role, interpersonal role, TOPSIS technique