فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف اهل بیت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس تقوائی* صفحات 13-37
    درنگی در «مرحله اصلی» دعوت پیامبر اکرم (ص) با واکاوی «مراحل دعوت» چکیده:با بررسی مراحل دعوت رسول اکرم (ص) در آثار متقدمان تا معاصران از تاریخنگاران مشاهده می کنیم که عموم آن ها به طور صریح یا ضمنی قایل به سه مرحله «دعوت سری»، «دعوت خویشان» و «دعوت عمومی» شده اند. عده اندکی نیز با دقت بیشتر و با نگاه به دوره پس از هجرت به مدینه، دامنه مراحل را گسترده تر گرفته اند؛ ولی تقسیم بندی منظمی از مراحل دعوت بر مبنای واحد صورت نگرفته است. در این مقاله با مبنا قرار دادن توسعه جغرافیای دعوت و دامنه مخاطبان، مراحل دعوت به شش مرحله متوالی و به هم پیوسته «دعوت خصوصی»، «دعوت خویشان»، «دعوت علنی»، «دعوت منطقه ای»، «دعوت فرامنطقه ای» و «دعوت جهانی» تقسیم نموده ایم وهمه مراحل اولیه را مقدمه رسیدن به مرحله نهایی دعوت که مبتنی بر رسالت جهانی رسول اکرم (ص) و فراگیری دین اسلام بوده، قرار داده ایم. کلیدواژه ها: مراجل دعوت، دعوت جهانی، دعوت خویشان، دعوت منطقه ای و فرامنطقه ای، دعوت خصوصی و عمومی.
    کلیدواژگان: مراحل دعوت، دعوت جهانی، دعوت خویشان، دعوت منطقه ای و فرامنطقه ای، دعوت خصوصی و عمومی
  • کاظم استادی* صفحات 38-62
    از قرون نخسیتن اسلامی تا کنون، رسایل و کتاب های زیادی پیرامون مساله جانشینی پیامبر(ص)، امامت اهل بیت(ع) و نیز مناقشات پیرامون آنها، مخصوصا در میان فرق شیعیان، نوشته شده است. به نظر می رسد که بسیاری از ابهامات و مناقشات پیرامون مساله امامت میان اهل سنت و شیعیان یا دیگر فرق اسلامی، جدای از برخی مبانی فقهی و کلامی متفاوت ایشان، به سبب نبود روش علمی درست، و روشن نبودن منطقی مفاهیم و مسایل پیرامون امامت و حواشی آن می باشد. بنابراین، مناسب است تا برخی از توجهات لازم روش شناسی برای مسایل امامت، مد نظر پژوهشگران و اندیشمندان قرار گیرند. از سوی دیگر، هر مساله علمی و به تبع آن هر موضوع دینی، به فراخور زمان و گشوده شدن سپهرهای جدید اندیشه، نیاز به واکاوی تازه و تاملات نو دارد؛ که این تاملات در مساله امامت نیز، می توانند برخی از پیش داوری ها و نیز ورود به مناقشات و نتایج آنها را در این مساله، تحت تاثیر خود قرار دهد. در نوشتار حاضر، برخی از مسایل روشی مورد نیاز در مساله امامت و منطق اثبات امامت، با ذکر نمونه ای در آخر، مورد توجه و تبیین قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کلام شیعه، خلافت، جانشینی پیامبر(ص)، سقیفه، امامت خاصه
  • مستانه چهری*، تهمینه پارسایی صفحات 63-78
    یکی از گرفتارهای انسان در تمام دوران در انتخاب راه درست از نادرست است هر چقدر انتخاب ها صحیح تر و با علم آگاهی بیشتری همراه باشد انسان میتواند مسیر سعادت خود را به درستی طی کند. از جمله لوازم اصلی برای تشخیص مسیر درست داشتن بینش و بصیرت نسبت به آن مسیر یا موضوع است. نقش بصیرت در طول تاریخ و در حوادث تاثیر گذار انکار ناپذیر است بسیار حاکمان بوده اند که به دلیل بی بصیرت سرنوشت یک قوم را تغییر داده اند. اما در دوران معاصر مشکلات انسان ها پیچیده تر شده است نقش بصیرت پر رنگ تر باید باشد؛ لذا این نوشتار با روش توصیفی و تحلیلی و با مراجعه با آیات قرآن و تفاسیرشاخص از جمله تفسیر تسنیم به بررسی و تحلیل نقش بصیرت در زندگی انسان معاصر خواهد پرداخت؛ در این راستا ابتدا تعریف بصیرت مشخص گردیده است سپس ضرورت و فایده بصیرت را با توجه به ایات و دیدگاه مفسران ارایه شده است سپس راه های کسب بصیرت پرداخته شده است در نهایت اینکه بصیرت موهبتی الهی و از جنس ادراک است که غیر از علم حصولی است و باید با تفکر در آیات خداوندی بدست بیاید و اینکه اگر عامه مردم به مراتبی از آن دست پیدا کنند بسیاری از مشکلات جامعه انسانی حل خواهد شد
    کلیدواژگان: بصیرت، انسان معاصر، قرآن، تفاسیر، تفسیر تسنیم
  • اکرم السادات میرممتاز*، عبدالحسین کنگازیان، ماجد نجاریان صفحات 79-101

    در این تحقیق سعی شده تا با استفاده از توصیه های حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه خطاب به کارگزاران مرام نامه اخلاقی مدیران بازخوانی شود و با مقایسه آن با مولفه مرام اخلاقی، از مولفه های حرفه گرایی، تفاوت توصیه های اخلاقی حضرت به مدیران با توصیه های اخلاقی در حرفه گرایی، بر مبنای رفتارهای ارتباطی چهارگانه انسان، تبیین و تحلیل گردد. یافته های این جستار نشان می دهد که توصیه های حضرت به مدیران در رفتار ارتباطی قدسی شامل تعظیم داشتن خداوند و آخرت گرایی از بعد نظری و انجام فرایض و نماز به وقت و امثالهم از بعد عملی است. توصیه های حضرت به مدیران در مخالفت با هوای نفس، تقویت روحیه استقامت و پایداری و نظیر آن از توصیه هایی است که مربوط به رفتار ارتباطی درون شخصی مدیران است. توصیه های حضرت مرتبط با رفتار ارتباطی بین شخصی مدیران در دو دسته ارتباط با مردم از یک طرف و ارتباط با سازمان، کارکنان و مسیولان عالی رتبه از طرف دیگرقابل دسته بندی است. توصیه های کلی حضرت امیر علیه السلام در حفظ امانتداری، استفاده مطلوب از نعمتها و پرهیز از فساد در زمین برای تبیین ارتباط برون شخصی مدیران است. از تحلیل این یافته ها نتیجه می شود که توصیه های حضرت علی علیه السلام در رفتار ارتباطی قدسی کاملا متفاوت بوده و نقش محوری را برای اجرایی شدن توصیه های سه رفتار ارتباطی دیگر ایفا می کند. از نگاه ایشان خدامحوری و آخرت گرایی که با انجام واجبات الهی و دوری از حرام ها و مانند آن حاصل می شود می تواند ضمانت اجرایی برای ایجاد رفتارهای ارتباطی سازنده و خوب در حوزه های درون شخصی، بین شخصی و برون شحصی مدیران باشد

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای مدیران، نهج البلاغه، رفتار ارتباطی قدسی، رفتار ارتباطی درون شخصی، رفتار ارتباطی بین شخصی، رفتار ارتباطی برون شخصی
  • میثم علی بالائی*، خلیل بهرامی قصرچمی، محسن فهیم صفحات 102-124
    راهکارهای دستیابی به حکمت اصیل همواره مورد توجه علما و عرفا ادیان مختلف بوده است چرا که انسان تمایل به حکیم شدن و کامل شدن در همه ابعاد دارد حکمت ، علم بدون خطا و محکم با منبع الهی بی شک بسیار جذاب و دستیابی به آن وسوسه انگیز است تحقق حاضر بر آن شد تا این راهکارها را استخراج و به بشر امروزی راه صحیح رسیدن به حکمت را با تاکید بر دیدگاه های امام خمینی (ره) در این باب یادآوری کند. در این تحقیق با روش کتابخانه ای و بررسی منابع معتبر به بررسی این مهم پرداخته است. از دیدگاه امام خمینی (ره) برای دستیابی به حکمت و حکیم شدن ابتدا باید به تزکیه نفس پرداخت که حضرت امام (ره) شیوه آن را به صورت کامل بیان کرده اند سپس باید با راهکارهایی زمینه ظهور حکمت و حکیم شدن را در خود فراهم ساخت بی شک علم حضوری و حکمت اصیل بدون عنایت حق میسر نمی شود اما تلاش انسان و شناخت راهکار دقیق رسیدن به سرچشمه حکمت و به کارگیری آن در رفتار و عمل وی موثر و سرانجام وی را به مقصد خواهد رساند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، حکمت، حکیم، دستیابی به حکمت، عرفان
  • علیرضا نجفی تیرتاشی* صفحات 125-158
    یکی از مشکلات اساسی در حوزه منابع انسانی و رشد سازمان ها مقوله تخلفات اداری است. تحقیق حاضر با هدف طراحی مدل بازدارندگی تخلفات اداری با تکیه بر آموزه های دینی انجام شد. روش شناسی بکار رفته در این پژوهش، روش کیفی از نوع اکتشافی بوده است و برای رسیدن به هدف تحقیق، از روش تحلیل محتوا و کتاب نهج البلاغه استفاده شد. برای اعتبارسنجی و همچنین تایید یافته های کیفی نیز به صورت هدفمند از 15 نفر از خبرگان حوزوی بهره گرفتیم. بر اساس یافته های حاصل از داده های کیفی، تعداد 348 تم فرعی با رعایت اصل معناشناسی علی الخصوص ایزتسو، در سه طبقه (پیشگیری 254 تم فرعی، تعالی بخشی 60 تم و مواجهه (درمان) 34 تم) در خصوص بازدارندگی از تخلفات اداری استخراج شد. درصد فراوانی تم های فرعی موجود در طبقه پیشگیری: 73 درصد، تعالی بخشی: 2/17 درصد و مواجهه (درمان): 8/9 درصد بود. در نهایت طی هم اندیشی با خبرگان و متخصصین حوزوی، با توجه به زمینه های مشترک و هم جنس بودن در 7 تم اصلی و 34 تم فرعی دسته بندی شدند. در نتیجه مدل بازدارندگی تخلفات اداری با اتکاء به آموزه های دینی بر اساس تم های بدست آمده طراحی شد.
    کلیدواژگان: _ تخلفات اداری، _ آموزه های دینی، تعالی بخشی، پیشگیری، _ درمان
|
  • Abbas Taghvaee * Pages 13-37
    By examining the stages of the Holy Prophet’s call (Daʿwah) in the works of historians from the past to the present, we can see that most of them explicitly or implicitly believe in three stages: "Secret Call", "Calling the Relatives" and "Public Call".
    A few people have taken a wider range of stages with more precision and looking at the period after the migration to Madinah; but there has been no regular division of call stages on a unit basis. In this article, based on the development of the geography of the Prophet’s (pbuh) call and the scope of the audience, the stages of call are divided into six successive and interconnected stages: "private call", " calling the relative", "public call", "regional call", "transregional call" and "global call"; and we have put all the initial stages as a prelude to reaching the final stage of daʿwah, which is based on the global mission of the Holy Prophet (pbuh) and the spread of Islam.
    Keywords: Call Stages, Global Call, Calling the Relatives, Regional, Transregional Call, Public, Private Call
  • Kazem Ostadi * Pages 38-62
    From the first centuries of Islam until now, many writings and books have been written about the issue of the succession of the Prophet (pbuh), the Imamate of the Ahl al-Bayt (as), as well as the controversies surrounding them, especially among the Shiites. It seems that many of the ambiguities and controversies surrounding the issue of Imamate between Sunnis and Shiites or other Islamic sects, apart from some of their different jurisprudential and theological foundations, are due to the lack of a correct scientific method, and the lack of clarity in the logic of the concepts and issues surrounding Imamate and its margins. Therefore, it is appropriate for researchers and thinkers to consider some of the necessary methodological considerations for Imamate issues. On the other hand, every scientific issue and consequently every religious issue, with the passage of time and the opening of new spheres of thought, needs new analysis and new reflections. These reflections on the issue of Imamate can also influence some prejudices as well as entering into disputes and their results in this issue. In this article, some of the methodological issues required in the issue of Imamate and the logic of proving Imamate, with an example mentioned at the end, have been considered and explained.
    Keywords: Shia theology, Caliphate, successorship of the Prophet (PBUH), Saqīfah, Special Imamate
  • Mastaneh Charee *, Tahmina Parsai Pages 63-78
    One of the problems of humans throughout the ages is choosing the right path from the wrong one. The more correct the choices are and the more knowledge they have, the more people can follow the path of happiness. Man can walk the path of his happiness correctly. One of the main tools to recognize the right path is to have insight into that path or topic. The role of insight throughout history and in influential events is undeniable. There have been many rulers who have changed the fate of a nation due to lack of insight. But in the modern era, human problems have become more complicated, the role of insight should be more colorful; therefore, this article will analyze the role of insight in contemporary human life with a descriptive and analytical method and by referring to Quranic verses and specific interpretations including Tafsīr Tasnīm. In this regard, firstly, the definition of insight has been defined, then the necessity and benefit of insight has been presented according to the verses and views of the commentators, then the ways of gaining insight have been discussed. Finally, insight is a gift from Allah the Almighty and is of the nature of perception, which is not an acquired knowledge, and it should be achieved by thinking about Allah's verses; and if the common people achieve it to some extent, many problems of human society will be solved.
    Keywords: Insight, Contemporary Man, Qur'an, interpretations, Tafsīr Tasnīm
  • Akramalsadat Mirmopmtaz *, Abdolhossein Kangazian, Majed Najarian Pages 79-101

    In this study, using Imam Ali's (as) ethical advices to the rulers in Nahj al-Balāghah, and comparing them with the component of ethical code of conduct, which is one of the components of professionalism, the difference between his recommendations and the moral code of the professionalism is revealed, based on the four human communication behaviors. The findings of this study show that Imam Ali's (as) advices to the rulers in the holy communication behavior include glorifying Allah and tendency to the resurrection, in theoretical point, and performing religious duties and prayers on time and etc., in practical point. His advice related to interpersonal communication behavior of rulers can be divided into two categories: communication with people on the one hand and communication with the organization, employees and high-ranking officials on the other hand. The general recommendations of Imam Ali (as) in maintaining trustworthiness, optimal use of blessings and avoiding corruption in the land are to explain the extra-personal communication of managers. From the analysis of these findings, it can be concluded that the recommendations of Imam Ali (as) in holy communication behavior are completely different and play a central role for the implementation of the recommendations of the other three communication behaviors. From his point of view, god-centeredness and hereafter-orientation, which is achieved by fulfilling divine obligations and avoiding forbidden things and the like, can be an executive guarantee for creating constructive and good communication behaviors in the intra-personal, interpersonal and extra-personal areas of managers.

    Keywords: Professional Ethics of Managers, Nahj al-Balāghah, Holy Communication Behavior, Intrapersonal Communication Behavior, Extrapersonal Communication Behavior
  • Meisam Alibalaei *, Khalil Bahrami Ghasrechami, Mohsen Fahim Pages 102-124
    The ways to achieve genuine wisdom have always been the focus of scholars and mystics of different religions, because man has a desire to become wise and perfect in all dimensions. Wisdom is an infallible and solid knowledge with a divine source, which is undoubtedly very attractive and tempting to achieve. The present research was aimed at extracting these solutions and reminding today's mankind of the right way to reach wisdom by emphasizing the views of Imam Khomeini in this regard. This research investigated this issue with the library method and the review of reliable sources. From Imam Khomeini's point of view, in order to achieve wisdom and become wise, one must first cultivate the soul. Imam Khomeini (may Allah bless him and grant him peace) has explained its method completely, then, one should prepare the ground for the appearance of wisdom and becoming a sage with solutions Undoubtedly, real knowledge and genuine wisdom are not possible without the care of the truth, but man's effort and knowing the exact way to reach the source of wisdom and applying it in his behavior and action will be effective and will finally bring him to his purpose.
    Keywords: Imam Khomeini, wisdom, wise, Attaining Wisdom, mysticism
  • Alireza Najafitirtashi * Pages 125-158
    One of the main problems in the field of human resources and the growth of organizations is the category of administrative violations. The model of deterrence of administrative violations was performed based on the religious teachings. The methodology used in this research is a qualitative method of exploratory type and to achieve the purpose of the research, content analysis method and book Nahj al-Balāghah were used. For validation and also confirmation of qualitative findings, we used 15 seminary experts in a targeted manner. Based on the findings of qualitative data, 348 sub-themes in compliance with the semantic principle, especially Izutsu, in three categories (prevention 254 sub-themes, promotion 60 themes and exposure (treatment) 34 themes) regarding prevention of administrative violations extracted. The frequency of sub-themes in the prevention class was 73%, enhancement: 17.2% and exposure (treatment): 9.8%. Finally, during consultation with seminary experts and specialists, they were categorized into 7 main themes and 34 sub-themes according to the common areas and being of the same type.  As a result, the model of deterrence of administrative violations was designed on the religious teachings based on the obtained themes.
    Keywords: Administrative Violations, religious teachings, Improvement, prevention, Treatment